Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 17th 2016
     permalink
    anairda, to sie ciesz!!
    mnie juz ciaza tak doskwiera ze masakra. ten tydzien to bedzie najdluzszy w zyciu...

Treść doklejona: 17.02.16 16:18
    ja odebralam wynik krwi i moczu.
    generalnie w miare ok.
    CRP mam 5,3, nie dramat, ale podwyzszone, moze to od tego kataru. sama nie wiem.
    jutro mam gina wieczorem, juz nie moge sie doczekac.
    -- ;
  1.  permalink
    Z czego się cieszyć? Ledwo chodzę,wstaje,najlepiej mi sie leży :-).

Im dłużej tym gorzej kurza stopa :-)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    napisalas ze ci nic nie dolega. wiec ja napisalam ze sie cieszyc trzeba

Treść doklejona: 17.02.16 16:31
    mnie tam juz dolega wszystko
    -- ;
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    To się podłączę... mi powróciła zgaga na początku 18 tygodnia (teraz jestem w 19). Obrzydlistwo... Już myślałam że mam ją z głowy po I trymestrze
    a tu od nowa :(
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
    • CommentTimeFeb 17th 2016 zmieniony
     permalink
    Ja znów miałam na myśli że co rusz dziewczyny opisują jakies braxtony,skurczyki czy cuś a ja taka nieporodowa :-).

Mnie dokucza bardzo ból krocza,spojenie,rwa. Ale skurczy niet.
    -- [/url[/url]
  2.  permalink
    Ja w pierwszej ciazy zadnych skurczy przed porodem wiec teges :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    aaa, ok. myslalam zes sprawna jak łania i nic ci nie dolega.
    skurczy to tez u mnie nie ma.
    za to wszystko inne mi doskwiera.
    naprawde jestem zmeczona juz ta ciaza.
    czuje sie jak slonica, czuje jakbym miala (bo i tez mam) nadwage. wiem juz jak sie czuja ososby otyle i naprawde wspolczuje. i wiem juz czemu przysiegalam sobie nie byc w ciazy i nie byc gruba;-P
    zaczynam czuc podniecenie na mysl, ze zobacze moja marte. boje sie troche wiadomo, i ogolnie jakos nie moge sobie wyobrazic ze bede miala noworodka w domu, ale dzis ogladakam foy z usg 3d i ciesze sie ze urze jej buzke;-)

Treść doklejona: 17.02.16 16:54
    i wiecie z czego sie ciesze jesczze - ze usciskam mojego synka, tak potrzadnie go obejme i pzytule, bo teraz ze wzgledu na brzuch jest to niemozliwe. oczywiscie przytulam go, glaszcze, caluje i obejmuje, ale to nie tak jak lubie - big hug.
    -- ;
  3.  permalink
    Ewa - juz niedlugo. A cos musi dolegac bo zadna by rodzic niechciala jakby tak fajnie bylo hi hi. A ci otyli nie maja takiego twardego brzucha wiec daja radę sie schylac hi hi
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Byłam u mojego gina dzisiaj i mnie zdziwił bo dał leczenie tego GBS – robione globułki dopochwowe i mam je stosować przez 12 dni a teraz już po 7 dniach zrobić ponownie posiew i prawdopodobnie wynik będzie już ujemny. Wszędzie sprzeczne info ale się ucieszyłam :) Powiedział, że lepiej wyleczyć do porodu bo jak się nie leczy to może potem się po prostu gorzej wszystko goić np. nacięcie itp. No i za tydzień poprosiłam o usg :) Chyba się nie doczekam bo tak dawno nie widziałąm mojego maluszka! Ciekawe ile waży. Ja w 6 dni przytyłam 600g więc może on też już spory :)
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anairda1986: Dla mnie barbażyńskie jest wyciskanie dziecka przez powłoki brzuszne,co także miałam okazję przez chwilę poczuć,aż do momentu kiedy położna nie zainterweniowała.

No wyciskanie też jest zabronione.
    Ale trzeba rozróżnic dwie rzeczy - stricte wyciskanie, czyli wypychanie, oraz zastawianie, czyli blokowanie dziecka (poprzez położenie się na rodzącej, albo dociśnięcie rękoma brzucha pod piersiami), żeby się nie cofało. TA druga opcja ponoć jest dopuszczalna.
    Ewasmerf: czuje sie jak slonica, czuje jakbym miala (bo i tez mam) nadwage. wiem juz jak sie czuja ososby otyle i naprawde wspolczuje.

Ja to samo ostatnio sobie pomyślałam.
    Czuję się bardzo ograniczona w ruchach i codziennym funkcjonowaniu. Nie ogarniam, jak w przypadku ludzi mega otyłych, można zrobić z siebie na własne życzenie niedołężną kolekę, często zamkniętą w cztarech ścianach i przykutą do łóżka.
    .
    Daisy - dopisuję.

1. nowa2012 - 14.02.2016 (chłopiec )
    2. Ewasmerf - 24.02.2016 (dziewczynka)
    3. anairda - 29.02.2016 (dziewczynka)
    4. madzik1983 - 10.03.2016 (chłopiec)
    5. salinos - 16.03.2016 (dziewczynka)

6. Tinamar - 18.03.2016 (chłopiec)
    7. asiunia899 - 19.03.2016 (chłopiec)
    8. Kamisia_Le - 29.03.2016 (chłopiec)
    9. Bett - 01.04.20016 (dziewczynka)
    10. lilijeczka - 04.04.2016 (dziewczynka), marion - 04.04.2016 (chłopiec)
    11. poziomkaUK - 6.04.2016 (chłopiec)
    12. anecia_ - 09.04.2016 (chłopiec)
    13. °Agata° - 14.04.2016 (dziewczynka)
    14. kkasia4 - 17.04.2016 (chłopiec)
    15. Renata_ - 20.04.2016 (chłopiec)
    16. Muriah - 23.04.2016 (chłopiec)
    17. czarnulka_91 - 25.04.2016 (chłopiec)
    18. Lopeziatko - 29.04.2016 (dziewczynka)
    19. emillka - 14.05.2015
    20. Ratownik - 17.05.2016 (chłopiec)
    21. sara32 - 20.05.2016 (dziewczynka)
    22. marzenka1303 - 24.05.2016 (chłopiec)
    23. PaulinaMała1983 - 03.06.2016 (dziewczynka)
    24. kaamii - 13.06.2016 (dziewczynka)
    25. Mysiamm - 18.07.2016 (chłopiec)
    26. artystka80 - 20.07.2016
    27. Klementynaaa - 21.07.2016
    28. Sewila - 25.07.2016 (dziewczynka)
    29. mooniia - 31.07.2016
    30. skapula - 01.09.2016
    31. moya212 - 05.09.2016
    32. monii9797 - 12.09.2016
    33. tejsha - 13.09.2016
    34. Daisy1991 - 17.09.2016
  4.  permalink
    I ja się pocieszam że już niedługo finisz.
    Może po tej Ikei coś ruszy. W ogóle dzisiaj jakaś zmęczona,wypruta jestem a od kilku dni częściej brakuje mi cierpliwości.

Tinamar super wieści. Daj znać jak wyjdzie ten posiew po leczeniu.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    My też byliśmy w Ikei i masakra jak dla mnie - nie daję rady już nawet spokojnie pochodzić po sklepie bo brzuch ciągnie i boli. do TESCO wysłałam męża już samego z dzieciakiem bo za duża powierzchnia do schodzenia :/ A nie powiem że mam ochotę gdzieś wyjść a nie w domu tyle :/ A cierpliwości mi też brakuje niestety. Do męża to standard bo czasem jak palant się zachowuje i w ostatnim tygodniu już 3 razy przez niego ryczałam ale przykro mi jak nie mam cierpliwości do Ignasia. No ale staram się jak mogę...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Tinamar: nie daję rady już nawet spokojnie pochodzić po sklepie bo brzuch ciągnie i boli. do TESCO wysłałam męża już samego z dzieciakiem bo za duża powierzchnia do schodzenia :/

Ja byłam wczoraj w Tesco - myśłałam, że tam padnę i nie wstanę. Ledwo co weszłam, a już wyjść chciałam. No opanowało mnie absolutne zero sił do szwędania się między regałami. Zarządziłam więc zakupy "po łebkach" i szybką ewakuację :confused:
    Rany, na dniach dokupuję kilka pierdułek, które zostały do kupienia, kończę wyprawkę i już tylko czekam na poród.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    laski, tez sie tak bujacie na boki jak chodzicie? ja jak kaczka chodze. jak sie rozbujam to nawet bym i w maratonie dala rade, hiehie
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    he he, no też tak się bujam :) mało to seksowne :)

A ja walizki nadal nie tknęłam - jutro zacznę. A dzisiaj mój gin powiedział, że na pewno jeszcze nie urodze bo nie wyglądam na rodzacą :) No cóż, z Ignasiem 2 dni prze dporodem byłam u niego i też się nic nie zapowiadało :) Ale chcę dotrwać jeszcze do tego usg bo ciekawa jestem ile waży maluch. Trochę się boję porodu boIgnaś był wczesniaczkiem i ważył 2750g a teraz jak w terminie to pewnie waga 3500 może być więc się troszke stresuję że taki większy niż wtedy :/
    --
    •  
      CommentAuthorDaisy1991
     permalink
    Dziękuję marion :wink:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/]
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: laski, tez sie tak bujacie na boki jak chodzicie? ja jak kaczka chodze.

Ja tak się bujałam ostatnio, bo mnie biodra i spojenie łonowe nawalały ostro. Kilka dni temu bóle odpuściły i zdecydowanie mniej się bujam.
    Tinamar: Trochę się boję porodu boIgnaś był wczesniaczkiem i ważył 2750g a teraz jak w terminie to pewnie waga 3500 może być więc się troszke stresuję że taki większy niż wtedy :/

Mi ostatnio położna mówiła, że lepiej jest, jak drugie dziecko jest większe.
    Bo macica po pierwszym porodzie już trochę naciągnięta i mniej sprężysta. Jak drugie dziecko większe, to podczas skurczów ładnie się do niego dociska i popycha w kanał rodny. A jeśli dziecko małe, to macica niby trochę 'zwiotczała' i mniej intensywniej okala dziecko, dlatego drugi poród z mniejszym dzieckiem może się wydłużyć.
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    marion - dzięki za takie info bo pierwszy raz słyszę o tym. Ileż to jeszcze dowiedzieć się można :) No to niech sobie będzie większy ale powiedzmy tak do 3000g :) A mi wczoraj połozna z kolei powiedziała, że przy drugim porodzie to obkurczanie się macicy jest dużo bardziej bolesne :/ Już przy pierwszym karmieniu :/
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Tinamar: marion - dzięki za takie info bo pierwszy raz słyszę o tym. Ileż to jeszcze dowiedzieć się można :)

Też nie miałam o tym pojęcia.
    Ale co tydzień przychodzi do mnie położna i różne ciekawostki mi 'sprzedaje' :bigsmile:
    Tinamar: No to niech sobie będzie większy ale powiedzmy tak do 3000g :)

Waga wagą - liczy się wielkość główki.
    Mój urodził się z wagą 3060 g i 50 cm. A obwód główki tylko 32 cm. I gdyby nie krótka pępowina, która nie pozwoliła mi go samej wyprzeć (ostatecznie wytargali kleszczami), to z tak małą główką by się urodził już przy drugim parciu, jak to położna później stwierdziła :confused:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No masz rację. Nie pamiętam ile Ignaś miał obwód główki ale sprawdze i porównam z usg za tydzień :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    moj mial obwod glowy 36 cm w 35 tc. waga 2980 i 53 cm. mala tez ma duza glowa. to u nas rodzinne chyba;-P
    ale moj gin jak sie ostatanio pytalam, ze mala ma duza glowe, bo jakos stosunkowo najstarszy tydzien wychodzi z pomiarow, to gin powiedzial, ze glowa musi byc najwieksza, i ze bedzie madra;-P no ale ja w sumie cc to mi to rybka, jakbym miala rodzic naturalnie to bym sie mocno martwila
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Mój mały 3000 g,51 cm i 36 obwód główki. Urodziłam szybko, ale nacieli mnie.
    --
  5.  permalink
    Moj 3630 gr a glowka 34 cm :) Tez mnie nacieli.
    Ewasmerf: moj mial obwod glowy 36 cm w 35 tc. waga 2980 i 53 cm.
    - czasami sie zastanawiam, czy to na pewno wczesniak hi hi. Nie jeden w terminie ma takie wymiary ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    madziik1983: czasami sie zastanawiam, czy to na pewno wczesniak hi hi. Nie jeden w terminie ma takie wymiary ;)

Madziik, moj gin, ktory Piotrka wyjmowal z brzucha i teraz prowadzi moja druga ciaze sam nie wierzy jak mu mowie ile wazyl piotrek w 34 tc i 3 dni. pewnie sama bym nie uwierzyla gdyby nie to ze a. mam wypis ze szpitala 2. ma wszystko w ksaizeczce wpisane.
    ale powiem wam, ze schudl bardzo. bo przy wypisie mial jakies 2600.
    -- ;
  6.  permalink
    Nie no, ja Ci wieze, tylko jakbys dociagla do 40 tygodnia to 4 kg murowane ;) Ciekawe ile Marta bedzie wazyc :)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Mój w terminie miał takie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Marta raczej sredniak. ostatanio wazyla wg usg jakies 3250, wiec podejrzewam ze teraz bedzie wazyc jakies 3500/ Jutro zobaczymy. a biorac pod uwage pomylki na usg to przy urodzinach moze byc albo 3200 albo 3800, ja szacuje jakies 3500. wiecej chyba nie bedzie wazyc, zwlaszcza ze moje lozysko tez juz chyba coraz mniej wydolne...
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    moya212: Mój w terminie miał takie 

Mój 3060 g i 50 cm też w terminie - urodziłam w 39 t 7 d. Na USG tydzień przed porodem waga wyniosła 3300 g +/- 300 g - czyli oszacowanie trafne. W szpitalu waga spadła do 2800.
    I nie wiem czy długość była dobrze zmierzona, bo ciuszki w rozm. 50 były na początku luźne.
  7.  permalink
    marion: I nie wiem czy długość była dobrze zmierzona, bo ciuszki w rozm. 50 były na początku luźne.
    - bo dziecko takie podkurczone jest. Moj mial 57 cm a ciuszki na 56 nosil jakis czas :)
    --
  8.  permalink
    No,połaziłam,brzuch mi tylko stwardniał,podbrzusze zabolało i wsio. Jutro pewnie nie będę w stanie chodzić. Tyle z mojego łażenia...:angry:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Dziewczyny po dzisiejszym KTG w Profamili zostawili mnie w szpitalu. Drugi raz zrobili mi masaż szyjki ale już mocniej i skurcze po tym się pojawiają dosyć bolesne ale zupełnie nieregularne. Jutro mają zakładać mi balonik (cewnik do szyjki macicy) szacowana waga Natana to prawie 3800g
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
     permalink
    Nowa2012 trzymam kciuki żeby poród sie rozkrecil na maxa.

Ty masz tam też lekarza prowadzącego?

Ja dziś pytałam koleżanki co pracuje na perinatologii że na oddział biorą w terminie porodu. Jeden dzień przyjecie na oddzial,drugi badanie przez prof i decyzja. Najczęściej cewnik albo oksytocyna.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Nie miałam tu prowadzącego lekarza. Prowadziła mnie dr z LuxMed u ale tu byłam na 3 wizytach w poradni.
    --
  9.  permalink
    Nowa,zatem czekamy na relacje z porodowki.

I oczywiście opis porodu w tym szpitalu. :wink:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Póki co skurcze odpuszczają :-/ kładę się spać bo jutro może siły będą potrzebne ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 18th 2016
     permalink
    co to za cewnik? pierwsze slysze. wyjasnijcie
    -- ;
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    To jest taki balonik który wkładają do szyjki macicy i napełnianiaja solą fizjologiczna. Ma on powodować rozszerzanie się szyjki, sprowokować ja do pracy/skurczów. Zakładają go na 24h.
    --
  10.  permalink
    Nowa - 3mam kciuki, masz chyba super warunki w brzuszku ze synek niechce wyjsc :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    i niech siedzi;-) jeden dzien w brzuchu to jak tydzien na zewnatrz, rozwojowy (wg mnie tak to sie przeklada), wiec niech siedzi jak najdluzej;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Madzik z Córeczka było podobnie :)
    Ewasmerf już niech nie siedzi jest wystarczająco duży ;) boję się czy dam radę sn.
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Nowa, trzymam kciuki !!!
    --
  11.  permalink
    Nowa - u mnie moze byc podobnie, Maks tez po terminie :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Nowa-powodzenia ! :) życzę Ci aby pro familia i u ciebie okazała się "szczęśliwa" i poród przebiegł błyskawicznie :)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    dzeiwczyny, pytanie z serii planowane cc - przychodzilyscie do szpiatala w ten sam dzien rano czy dzien wczesbiej? ja mam byc dzien wczesniej. i moje pytanie - gdzie mnie poloza? na patologii? na prodowce? na poporodowce? gdzie oni klada takie osoby przed cc? bosze, boje sie tego szpitala. najbardziej tego ze w szpitalu jest sie zdanym na laske i nielaske personelu, traci sie mozliwosc decydowania o czymkolwiek, traci sie wladze, wrrr, nie cierpie tego.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    U nas dzien wczesniej i kładą albo na patologii (najczesciej) albo na przedporodowej
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Ewa kobieto spokojnie bo Ty się denerwujesz jakbyś w pierwszej ciąży była;p ja takich rozkmin jeszcze nie mam...wszystko sie ułoży tak jak należy:) bez znaczenia gdzie Cie przyjma patologia czy porodówka...przewioza Cię w odpowiednim czasie na sale operacyjna:) wrzuć na luz bo i tak jesteś w tej komfortowej sytuacji bo wiesz kiedy dokładnie powitasz córe..a przy sn tego nie ma;)

Ja we wtorek wylądowałam w szpitalu...zaczęłam krwawić (dosłownie jakby ktoś kranik odkrecił), pojawił sie ogromny skrzep a ruchów w ogóle nie czułam. Oczywiście na miejscu okazało sie że z mala wszystko dobrze, ktg rewelacja, przeplywy w normie, ja bez żadnych boli, ciśnienie wzorowe, 0 skurczy...a krwawienie jak sie dziwnie pojawiło tak przeszło. Wypuścili mnie do domu z nakazem leżenia i oto kolejny dzień oglądam sufit w sypialni ale wiadomo..wszystko w słusznej sprawie.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    bo ja sie czuje jskbym w pierwszej ciazy byla;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Hehe no to inna sprawa:D to pytaj pytaj jak ma Cie to uspokoić...dobrze że masz już bliżej niż dalej:)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Jestem załamana. Jutro kończę 41tydz ciąży. Dzisiaj po obchodzie zostałam zbadana przez 2 lekarzy i mówią że najprawdopodobniej będzie tak jak z Córką rozwarcie postępuje ale Synek jest wysoko i pewnie się też nie wstawi w kanał tym bardziej że jest o 0,5 kg większy. Szyjka nie skrocona nie mogli go dosięgnąć i jako że jutro kończę 41tydz sugerują cc. Podpisałam że na własną odpowiedzialność odmawiam cc więc chcą czekać do poniedziałku wtedy podać oxytocyne i jeśli nie będzie postępu porodu to cc. Nie wiem już sama czy dobrze zrobiłam tym bardziej że wczorajsze 2 zapisy KTG były "zawezone" ale tętno ok. Dzisiaj o 5 rano już zapis wyszedł lepszy i po masażu szyjki pojawiły się skurcze ale nieregularne. Jestem zagubiona, straszą mnie ze ciąże z 42 tyg grożą większą zachorowalnoscia i umieralnoscia.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    wiesz nowa, ja tam sie madrowac nie chce, ale dla mnie dobrostan dziecka jest priorytetem. i w zyciu bym nie ryzykowala. skoro lekarze tak mowia to komus bym zaufala...
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.