Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 18th 2016 zmieniony
     permalink
    °Agata°: Ja we wtorek wylądowałam w szpitalu...zaczęłam krwawić (dosłownie jakby ktoś kranik odkrecił)

Rany, współczucia - chyba bym na zawał zeszła :confused: Dobrze że już sytuacja opanowana.
    anairda1986: No,połaziłam,brzuch mi tylko stwardniał,podbrzusze zabolało i wsio. Jutro pewnie nie będę w stanie chodzić. Tyle z mojego łażenia...:angry:

A próbowałaś czegoś innego niż chodzenia?
    Naturalne metody wywołania porodu
  1.  permalink
    Nowa ja chyba też bym nie ryzykowała. Maluch jest jak piszesz duży,a masa ciała dziecka nie zawsze przekłada sie na jego dobry stan i ładną wspolprace podczas porodu. Wiem ze cięcie podobnie jak u mnie to ostateczna ostateczność ale czasami nie mamy na to wpływu.
    -- [/url[/url]
  2.  permalink
    Marion ledwo chodzę,nie mówiąc o wchodzeniu po schodach. Rzeczywiście ta stymulacja brodawek,czy ten napar z liści malin....spróbuję.

Seks odpada,mąż nie chce. Zmuszać go nie będę.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 18th 2016
     permalink
    anairda1986: Marion ledwo chodzę,nie mówiąc o wchodzeniu po schodach. Rzeczywiście ta stymulacja brodawek,czy ten napar z liści malin....spróbuję.

Naparem sobie głowy nie zaprzątaj. Bo on wbrew powszechnej opinii nie działa na rozpoczęcie się porodu, a na wzmocnienie macicy do porodu - ja go piję od początku 30 tc, czyli 5-ty tydzień i jakoś nie rodzę :bigsmile:
    Popróbuj z brodawkami. No i szkoda, że mąż nie chce pomóc - ale wiadome, nie ma co zmuszać.
  3.  permalink
    Nowa - ja bym sie na cc zgodzila... po prostu bym sie bala ze z dzieckiem cos sie stanie a tyle sie czlowiek naczytal ostatnio:/
    Anairda - masz jeszcze 11 dni do terminu. Wrzuc na luuz ;)
    --
  4.  permalink
    Sprobuje,podczas porodu pamietam że tez je stymulowałam,chociaż jeśli chodzi o mnie to nie przepadam za tym. Dzisiaj zostaje sama,bez M aż do jutrzejszego popołudnia,po kąpieli i uspieniu małego tak zrobię.

Powoli zaczęłam luzowac jeśli chodzi o poród. Co ma być to będzie. Wiadomo chce rodzić sn,chce aby poród zaczął się sam,ale widocznie nie mam wpływu na to. Marzec też piękny miesiąc :-)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    anairda, poczekaj, ja jestem przed toba na liscie;-PP
    moja mala sie tak kotluje jakby przez skore chciala wysjc.
    jak mi brzuch twardnial wczesniej tak teraz ni huhu, miekki jak gabka
    -- ;
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Tak jestem na fb w tej grupie. Była u mnie teraz jedna z najlepszych poloznych w tym szpitalu pomogla wielu dziewczynom urodzic sn po wczesniejszym cc i mówi że jeśli zapis jest ok to żeby sobie dać szansę i jeśli do Poniedzialku się nie rozkręci to oxytocyna a jak nie to jeszcze w tym samym dniu cc. Ze lekadze że względu na wcześniejsze cc wola teraz też cc niż sn ale sami powiedzieli ze na tą chwilę je ma zagrożenia tylko nie chcieli żebym tyle czekała bo i tak uważają że w Poniedziałek będzie cc ale mam prawo spróbować sn.
    --
  5.  permalink
    Nowa trzymam kciuki żeby było tak jak sobie wymarzysz :-).

Teraz będąc w szpitalu jesteś pod dobrą opieką.

Ewa spoko,czuje że przed Tobą nie urodze:wink:
    -- [/url[/url]
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Nowa, jesteś w dobrych rękach, to najważniejsze.
    Trudno mi sobie wyobrazić jak ciężkie musi być to oczekiwanie….
    Trzymam mocno kciuki!
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Nowa, kurczee, współczuję takich decyzji. Myślę, że jesteś w dobrej opiece więc jakby do poniedziałku coś się działo to cc zrobią więc jak czujesz że powinnaś dać sobie jeszcze szansę i fizycznie czujesz się na to gotowa to poczekaj. Tylko niech na bieżąco Cię tam monitorują i jakby tylko było jakieś zagrożenie to już nic nie podpisuj tylko daj się kroić :)

Treść doklejona: 18.02.16 13:05
    Swoją drogą to podziwiam Cię za determinację :)
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    nowa2012: Była u mnie teraz jedna z najlepszych poloznych w tym szpitalu pomogla wielu dziewczynom urodzic sn po wczesniejszym cc i mówi że jeśli zapis jest ok to żeby sobie dać szansę

No to czekamy. Oby się samo rozkręciło.
    Ewasmerf: moja mala sie tak kotluje jakby przez skore chciala wysjc.

Mój też się kotłuje. Czasami aż niefajne to.

A wiecie? Drugi gagatek zachowuje mi się tak samo jak pierwszy - często leży po skosie i jak się rozciąga oraz zapiera stopami o żebra, to identycznie jak starszy: palcami dłoni skrobie nad lewą pachwiną, a stopami boksuje o prawą stronę żeber. Ani jeden, ani drugi nie kopali po żebrach z lewej strony :shocked:
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    O widzisz Marion u mnie odwrotnie..teraz np napiera plecami z prawej strony a z lewej odpycha się nóżkami...a wczoraj tak dostałam że aż z bólu okrzyk wydałam:p
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    °Agata°: teraz np napiera plecami z prawej strony a z lewej odpycha się nóżkami...

Mój czasami wypycha plecy lub dupsko - brzuch się kwadratowy robi i niesymetryczny. A zazwyczaj przebiera nogami na środku.
    °Agata°: a wczoraj tak dostałam że aż z bólu okrzyk wydałam:p

Mnie tak raz przyładował w nocy - aż się obudziłam :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Tinamar: Swoją drogą to podziwiam Cię za determinację :)

a ja znowu nie rozumiem. no ale to ja. gdyby sie dalo to bym dziecko poszla do sklepu kupic;-P zeby sobie calej tej ciazy i porodu oszczedzic.
    -- ;
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Mam robione zapisy KTG 2-3 razy w ciągu dnia płus kontrola mojego ciśnienia. Sutki od kręcenia już mnie bolą ;) ale cały czas je maltretuje bo widzę że faktycznie prowokują skurcze.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    marion: brzuch się kwadratowy robi i niesymetryczny.

moja robi dokladnie to samo, albo szpic z jednej strony.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    nowa2012: Sutki od kręcenia już mnie bolą ;) ale cały czas je maltretuje bo widzę że faktycznie prowokują skurcze.

Maltretuj, ale z głową :bigsmile:

- Masuj każdą pierś oddzielnie.
    - Uchwyć brodawkę między kciuk a pozostałe palce dłoni. Roluj i delikatnie wyciągaj przez 2 minuty.
    - Odpocznij 3 minuty.
    - Powtarzaj cykl masaż/odpoczynek przez 20 minut.
    Jeśli skurcze nie pojawiły się, możesz kontynuować, zwiększając czas masowania do 3 minut, a zmniejszając czas odpoczynku do 2 minut. Zaprzestań stymulacji, jeśli skurcze występują co 3 minuty i trwają minutę lub dłużej.
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Anairda a w którym jesteś tc?
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No te sutki to uważaj, bo potem przy kp też biedne zmaltretowane będą :)
    --
  6.  permalink
    salinos: Anairda a w którym jesteś tc?
    - ma termin na 29.02 :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Kurczę jak mi się dziś ciężko oddycha :-/
    W ogóle jakaś do niczego się już czuję, jak ja dotrwam do terminu?
    --
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Marion dziękuję za instrukcje właśnie się zastanawiałam czy dobrze to robię a teraz jak mnie odepna od KTG idę do łazienki i robię jak piszesz ;) teraz jak na złość podczas zapisu KTG wszystkie skurcze minęły :-/
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anecia_: Kurczę jak mi się dziś ciężko oddycha :-/
    W ogóle jakaś do niczego się już czuję, jak ja dotrwam do terminu?

Ja też mam pojedyncze takie dni, że bardzo ciężko mi się oddycha, jestem osłabiona itp.
    Teraz od kilku dni jest super, nawet w nocy mało co boli, więc wstaję w miarę wyspana - wykorzystuję to i piorę oraz dokupuję ostatnie pierdułki.

W ogóle włączył mi się "syndrom wicia gniazda".
    Sprzątam generalnie pomieszczenie po pomieszczeniu w domu. Odhaczyłam już łazienkę, komody w salonie (trzymam tak papiery, dokumenty itp. - przeglądnęłam wszystko i mam wielką reklamówkę do zniszczenia), sypialnię (selekcja w szafie - wyrzuciłam wiele ciuchów, w których nie chodzę) i pokój syna. Jeszcze kuchnia została. A mężowi piwnica :smile:
  7.  permalink
    Ja dziś znowu płaczliwa bardzo,zdołowana. Ostatnio nie śpię od4 do 7,dopiero jak M wstaje do pracy zasypiam.
    Dzisiaj apogeum jakieś. Aż kazałam M żeby jechał do teściów jutro rano nie dziś. Lepiej się czuje jak on jest.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    anairda, to hormony. czym sie tak dolujesz?
    ja w tej ciazy wyjatkowo nie daje innym popalic. pewnie tylko wam na forum, hehe, ale w realu jakas jestem do wytrzymania, tak mysle. czuje sie wyjatkowo zrownowazona emocjonalnie, jak nie ja;-P
    a ze spaniem to ja w nocy tez nie spie, za to w dzien....
    -- ;
  8.  permalink
    Chyba zebrało mi się wszystko na raz i dlatego. Śmierć mamy,jutrzejsza Sprzedaż mieszkania po niej,ciąża,jestem zla matką i milion innych rzeczy.

Raczej w tej ciąży dołków jakiś nie miałam,dopiero dziś się nawarstwiło. Dobrze że zdaje sobie sprawę że to hormony. Mąż mi pojechał i kupił Maca na pocieszenie,przytulił,zdrzemłam się i przechodzi.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ewa, tylko wydaje mi się, że czasem panika Ciebie ogarnia :) tak jak Ciebie czytam, to chyba żadna forumowa ciężarna tak nie panikuje, jak Ty :))))
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Nowa, to, co napisałaś wyżej, jest spójne i sensowne. Jestes monitorwana. Czujność wszystkich wzmożona. Wszystko jest ok. Nikogo nie narażasz na niebezpieczeństwo. Podjęłaś decyzję i zupełnie nikt nie powinien Ci niczego zarzucać. Zawsze możesz zgodzić się na cc. Życzę spokoju i dobrego rozwiązania bez względu na to, jaką drogą. Trzymaj się.

Salinos, jak się masz? Kciuki zaciskam po cichu za Wasz każdy dzień.
    --
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Ewasmerf:
    ja w tej ciazy wyjatkowo nie daje innym popalic. pewnie tylko wam na forum, heh

Noo to akurat zauważyłam :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    bez przesady kamii, dystansu do siebie nie masz, ot co.
    ja po wizycie u gina, mala zmalala i schudla, hehe, no ale gin twierdzi ze to tylko usg, ze przeplywy ma super.
    katka, owszem, boje sie i panikuje. i teraz jak juz mam termin na 24.02 to boje sie jesczze bardziej. napisalabym ze tylko glupcy sie nie boja, ale zaraz jakies nozyce sie odezwa.
    zreszta jak powiedzialam dzis ginowi, ze sie boje, to on powiedzial, ze tak powinno byc, ze niektore laski traktuja porod cc jak wycisniecie jakiegos pryszcza, a to przeciez operacja.
    mam sie stawic na patologii we wtorek rano. jak juz sie okaze ze wszystko ok i bede po to odetchne z ulga.
    -- ;
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Nie to że nie mam. Razi mnie jak ktoś w jakiś sposób obraża innych. I to z tak blachego powodu jak kompletowanie wyprawki.
    Zresztą nie pierwszy raz zauważyłam Twoją złośliwość ot co :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    to sie nazywa sarkazm
    -- ;
  9.  permalink
    Ewa ja bede rodzic sn i tez sie boje. I to dwa razy bardziej bo wiem jak to jest hi hi. Dzisiaj spakowalam torbe. Zostaly kosmetyki dla mnie ale to na koniec wrzucę. Jak zapomne to M dowiezie :) jak za duzo siedze albo chodze to mlody juz strasznie sie cisnie w dol.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    madziik1983: tez sie boje. I to dwa razy bardziej

uff. no ja tez wlasnie sie boje bardziej niz przy pierwszym porodzie bo wiem co mnie czeka, wrr.
    poza tym swietnie zdaje sobie sprawe, ze nie jade na wczasy all inclusive tylko do polskiego szpotala, gdzie jestes petentem a nie klientem.
    -- ;
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Eee tam akurat ja odebrałam to jako Twoja złośliwość.
    Dla mnie nazwanie kogoś matka neurotyczka jest dalekie od sarkazmu. Ale to tylko moje skromne zdanie.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Salinos, jak się masz? Kciuki zaciskam po cichu za Wasz każdy dzień.

Dziękuję nana, trzymam się jakoś, już bliżej jak dalej. Najbardziej działa na mnie te relanium. No nie mam już praktycznie żadnych skurczy a miałam już regularne i takie najwyższe w skali ktg. Czekam sobie cierpliwie na poród, bo lekarze zrobili wszystko co w ich mocy. Nic więcej nie da się zrobić na tym etapie.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    jeszcze 6 dni i bedziesz miala donoszona ciaze;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Odliczam te dni :)
  10.  permalink
    Ewa dokladnie - najlepiej jakbys byla samowystarczalna i nic od nich nie chciala i szybko sobie poszla ze szpitala :) Ja mam dzisiaj wizyte u gina :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeFeb 19th 2016
     permalink
    Ewasmerf: katka, owszem, boje sie i panikuje. i teraz jak juz mam termin na 24.02 to boje sie jesczze bardziej. napisalabym ze tylko glupcy sie nie boja, ale zaraz jakies nozyce sie odezwa.

Ewa, moja psychoterapeutka zawsze mi powtarzała mi to samo - że tylko osoby chore psychicznie nie odczuwają lęku/strachu :) Ja też panikowałam :) Z moją nerwicą lękową to bym całe forum obdarowała paniką i jeszcze bym nadwyżkę miała dla siebie ;)
    Będzie dobrze :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    usmialam sie. dzieki;-*
    -- ;
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Nowa jak tam u Ciebie? Mam pytanie czy podczas wizyt w przychodni w ProFamilii przechodzilaś jakąś kwalifikację. czy coś takiego?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja wczoraj mowilma ginowi zartem ze ja za stara jestem na takie atrakcje jak ciaza i porod. to nie na moje nerwy.
    ze mnie wszyscy polewaja, ze jeszcze tydzien przed tym, jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy zapieralam sie ze nigdy, ze juz mam tak fajnie wszystko ulozone.
    ale taka prawda - strachy najpierw czy pierwszy trymestr ok, czy pappa srappa wyjdzie dobrze, czy usg genetyczne wyjdzie dobrze, czy jakis krwaiwen nie bedzie, poronien
    pozniej dalej stresy zwiazane ze skurczami, mnie oczywiscie zaczelo skurczc w polowie ciazy, wiec czy donosze
    teraz jak juz donosilam to czy sie rusza, czemu sie nie rusza??? itp
    potem porod, czy bedzie dobrze, czy przed samym porodem cos sie nie stanie, czy sie lozysko nie doklei, czy dziecie dobrze dotlenione, czy urodzi sie zdrowe (badnia usg i pappa, ba nwet amnio nie daja gwarancji), czy mi nie zepsuja dziecka przy porodzie (niedotlenienia itp), czy ja jakiegos krwotoku nie dostane (roznie bywa).
    potem szczepionki, goraczki, kaszle, kolki, placze, wstawanie w nocy czy oddycha;-P
    ja jestem neurotyczka, tez by mi sie psychoterapeuta przydal. dlatego na trzecie dziecko nie dosc ze sie nie zdecyduje swiadomie (to chyba jasne), to predzej szklanka wody niz wpadka.
    -- ;
    •  
      CommentAuthornowa2012
    • CommentTimeFeb 19th 2016 zmieniony
     permalink
    artystka80 nie, nie było żadnych wizyt kwalifikujacych. Umawiałam się tam tylko na KTG i pod koniec terminu tam w ProFamili do lekarzy z poradni na dole.
    ------
    U mnie wciąż cisza są jakieś tam skurcze ale bardzo nieregularne. Ciekawa jestem czy rozwarcie choć trochę postapilo.
    --
  11.  permalink
    Ewa - no nic w tym dziwnego, wiekszosc ma takie obawy cala ciaze, nawet jak sie nic nie dzieje, bo przeciez moze sie zaczac dziać :)
    Dziewczyny robicie/bedziecie robic lewatywe przy porodzie?? Ja to wspominam dosc koszmarnie na IP w polaczeniu ze skurczami i chyba niechce tego powtarzac...
    --
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Madzik nie robiłam, sama się oczyszczalam przy skurczach. Teraz też nie zamierzam robić.
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
    • CommentTimeFeb 19th 2016 zmieniony
     permalink
    Madzik-Przy pierworodnej miałam robioną lewatywę wspominam to masakrycznie...przy drugim porodzie tuż przed raz mnie tylko przeczyściło w sumie nie wiązałam tego z tym że zaczyna się poród myślałam że jelitówkę złapałam ;) a 2h później już w szpitalu z córcią na brzuchu leżałam ;)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Dziewczyny jestem po badaniu rozwarcie już na 4. Po raz 3ci zrobili mi masaz szyjki. Oddzielili dolny biegun od macicy. Powiedzieli ze wygląda na to że samo się rozkręci w weekend a może i dzisiaj :) więc w Poniedziałek oxytocyna nie będzie potrzebna. Oczywiście na koniec nie omieszkali dodać że nie wiadomo jak to się skończy czy cc czy sn. Aha i Synek w końcu lekko przypiera główka. Powiem Wam że skurcze już są ostreeee
    -------
    O lewatywe poproszę żeby na porodowce nie mieć przygód ;)
    --
  12.  permalink
    Dziekuje za odpowiedzi :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.