Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 17th 2016
     permalink
    _Fragile_: Na lukier nie da rady, bo nie ma czym namoknac. Opłatek musi wchłonąć z czegoś wilgoć - wtedy na początku się marszczy, a potem rozprostowuje.

    Ja lukier namaczam.delikatnie woda, smaruje pedzelkiem i wtedy nakładam oplatek fajnie sie przykleja i.dopasowywuje
    Z tym.polozeniem.oplatka na kilka h wczesniej zupełnie sie nie zgodzę
    Nie da rady go potem wyprostowac!!
    Bo jak niby?jak namoknie i sie zdeformuje?
    Probowalam raz.i dupa nic z tego nie wyszlo
    Takze juz nigdy wiecej nie kladlam wczesniej jak tuz przed samym podaniem tortu
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeOct 17th 2016
     permalink
    Ja kupiłam opłatek, ale chyba zrezygnuje, bo mi się nie podoba, takie dziadostwo:tongue: wole sama ten tort ozdobić
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 17th 2016
     permalink
    Daga - jeszcze raz - najpierw się marszczy, potem prostuje. Poniewaz tu byla cisza to polecialam na strony dla cukierników i tam było wyjaśnione, żeby z tego właśnie powodu kłaść wcześniej. Po kilku godzinach kolory na oplatku robią się również intensywniejsze.

    Treść doklejona: 17.10.16 11:37
    Malisiwk, efekt sredni, ja jestem jednak fanką figurek cukrowych... chociaż niejadalne ;)
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
    • CommentTimeOct 17th 2016
     permalink
    W piatek robilam tort na sobotnia impreze urodzinowa syna. Wedlug zaleceń producenta polozylam oplatek dzien wczesniej (piatek). W sobote ladnie sie prezentował, byl dobrze dopasowany, niepomarszczony:wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 17th 2016
     permalink
    _Fragile_: najpierw się marszczy, potem prostuje

    U mnie jak sie pomarszyl tak sie nie wyprostowal..
    Moze jakis stary byl albo kij wie co..
    Ale już potem ani razu mi sie nic z oplatkiem nie zrobilo
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeOct 17th 2016 zmieniony
     permalink
    Fragile, Gingerka wrzućcie prosze fotki. Ja chce w tym roku zamowic oplatek, w zeszlym roku tez mialam oplatek ale tort robila cukiernia i oplatek byl na twardym lukrze wlasnie. Tort byl super.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 17th 2016 zmieniony
     permalink
    Lecia, zaraz wrzucę, bo mam foty.
    Jakie słodziaki :D

    Tort wyszedł taki - żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia jak ten opłatek się pomarszczył, bo wyglądało to naprawdę źle :D A potem już coraz lepiej - za to dzisiaj kolory opłatka na pozostałym jednym kawałku są boskie.

    I rolada - w piekarniku i pokrojona (sorki za jakość i obrócone zdjęcia, ale z komórki wrzucam). Rolada - podstawowy błąd, że zrobiłam za dużą dziurkę w torebkach - jakby była malusieńka to zrobiłabym cienkie paski, tylko nie wiem jakim cudem miałyby być równe, bo masa się lekko rozpływa. Ale byłyby cieńsze i wyglądałoby o wiele lepiej.

    1

    2

    3

    41
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeOct 17th 2016
     permalink
    Fragile cudne wypieki! Naprawde chlopcy moga byc dumni, ciasta wymyslne i widac ze wlozylas duzo serca
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 18th 2016
     permalink
    Dzięki Leciu :) No serce poszło całe :) I warto dla komentarza dziecka "ale śliczności są na stole" :D
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 18th 2016
     permalink
    Frag, piekne.
    Ja jestem mega leniwiec, bo zamowilam torta. I to zwyklego, smietankowego, bez zadnych bajerow dla dzieci.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 18th 2016
     permalink
    Dzięki Ewa :* Ja lubię po prostu, pieczenie mnie uspokaja o lubię zapach w kuchni :)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 18th 2016
     permalink
    Az sie wierzyc nie chce ze cos ci sie dzialo z tym oplatkiem :-)
    Wyglada jak dopiero co polozony :-)
    Moze sprobuje kolejny raz z polozeniem wczesniej, choc sie boje ze znowu sie zdeformuje ehhh
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeOct 18th 2016
     permalink
    piękny! powiedz tylko: nasączałaś czymś biszkopty? i z czego krem? ja robiłam testowy, wyszedł ładny, ale wg męża w smaku bez szału, więc zamówiłam w naszej ulubionej starej cukierni - był pyszny i niedrogi, ale jednak nie mój... może za rok ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 18th 2016
     permalink
    Dzięki :)

    Tak, ponieważ nie lubię za słodkich tortów to biszkopt nasączyłam kwaśniejszą lemoniadą (w sumie poszły trzy szklanki z trzech cytryn), a krem to mascarpone, śmietana, cukier puder i również cytryna.

    Daga - tylko jak się pomarszczy, to nie wolno ruszać - czas zrobi swoje. A swoją drogą to dobrze wiedzieć, że na twardą masę też się da.
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTimeOct 18th 2016
     permalink
    Świetne słodkości! A gdzie się kupuje takie opłatki w Warszawie?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 18th 2016
     permalink
    Ja kupiłam w moim standardowym imprezowym sklepie z Allegro - Congee.pl
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 29th 2016
     permalink
    Tort na roczek Amelki😉
    Byly jeszcze literki z imieniem z przodu i jedynka, ale juz fotki nie zrobilam

    http://28dni.pl/pictures/2640698.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeOct 30th 2016 zmieniony
     permalink
    Piękny, chociaż podziwiam rodziców, którzy kupują taki tort, na roczek dziecka :O Ja, dopóki moje dziecko nie kumało czaczy, za bardzo nie szarżowałam z takimi rzeczami :) Chociaż ja do tej pory nie szarżuję. Michasia miała na roczek pyszny, niezbyt słodki, ładny tradycyjny torcik, jak co roku z resztą i cieszy się bardzo za każdym razem. Może dlatego, że nigdy nie kupowałam takich jak wyżej...?
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeOct 30th 2016 zmieniony
     permalink
    Katka, mnie się wydaje, że Daguś sama takie cudo zrobiła :wink:

    Treść doklejona: 30.10.16 12:55
    daga310: Treść doklejona: 15.10.16 21:44
    A ja za tydzien zabieram sie za tort dla mlodej na roczek
    Jednak bedzie to karuzela :shocked:
    No jak mi wyjdzie to bede HAPPY :wink::wink:



    O tu masz nawet :smile: Także ja podziwiam i chylę czoła :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeOct 30th 2016
     permalink
    Lexia: Katka, mnie się wydaje, że Daguś sama takie cudo zrobiła :wink:

    :shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    Daga, Ty biznes własny otwórz koniecznie!!!!!!!

    Treść doklejona: 30.10.16 13:24
    Tak patrzę i patrzę, Daga, Ty kobieto masz niezły talent :shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 30th 2016
     permalink
    Tak, ja sama go robilam hi
    Dla mnie kasy na to nie szkoda 😊
    Moze Amelka nie kumata ale lubie te WOW jak wchodze z tortem i goscie zobacza hehe
    Ale.jeszcze sporo do wypracowania mi zostalo, sa.niedociągnięcia, łączenia widoczne itp.
    Ale z tortu na tort jest coraz lepiej hi
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 30th 2016
     permalink
    Daga, szczęka mi opadła!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeOct 30th 2016
     permalink
    Niedociągnięcia? Bożesztymój kobieto, nie grzesz! :))))
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 30th 2016
     permalink
    dzięki, dziewczyny:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeNov 2nd 2016
     permalink
    ja na roczek córki robiłam taki:
    l

    Figurki też sama lepiłam z lukru ;)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeNov 2nd 2016
     permalink
    Libra świetny😊
    Moja uwielbia kubusia i chyba za rok jej zrobie w tym stylu😊

    Treść doklejona: 03.11.16 21:38
    Dziewczyny szukam.inspiracji na tort dla mamy mojej
    Za tydzien ma urodziny a ja mam pustke w glowie
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 3rd 2016
     permalink
    Ja mojej zrobiłam szwarcwaldzką pavlovą i bya zachwycona :)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeNov 4th 2016
     permalink
    Pavlova robię raz na jakis czas bez żadnych okazji😊
    Teraz chcialam zrobic cos innego😊
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeNov 4th 2016
     permalink
    Tort czekoladowy z Kwestii Smaku jest obłędny :smile: Robiłam na urodziny Mamy, tylko do środka dałam trochę mrożonych wiśni, żeby przełamać słodki smak.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 4th 2016
     permalink
    Może Marlenke ? Planuje ją zrobić na święta :devil:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeNov 4th 2016
     permalink
    Livia a ktory dokładnie?bo na stronie jest ich mnostwo😊
    Malisek robie taki tez na swieta tylko z 2-3warstwami biszkoptu
    Uwielbiam go i moglabyn jesc tonami hehe
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeNov 4th 2016
     permalink
    Daga, ten. Jest nieziemski :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 4th 2016
     permalink
    Ja miodowiec uwielbiam, to moje ulubione ciacho, ale z krówką jeszcze nie jadłam. Jestem pewna, że jest boski i sama pożrę połowę :D
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeNov 4th 2016
     permalink
    Ja z kwestii smaku kocham czekoladowy choc n cherry , a z moich wypieków marcello. Moje dwa ulubione ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 6th 2016
     permalink
    Tort Majusi :)) Wyglądał mega mega bosko, blaty po nocy w lodówce zabarwiły krem i to tylko dodało mu uroku. W środku kolory przeeepiękne! Ale w smaku... chyba najgorszy tort jaki jadłam :[ niedobre te blaty były :/


    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeNov 6th 2016
     permalink
    Malisek a czemu niedobre?
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 6th 2016
     permalink
    Robiłam te z masła i białek na mące bezglutenowej i z brązowym cukrem. Może dlatego wyszły kiepskie :P No niezbyt nam smakowały. Nasączyłam je cytryną i pomarańczą. Krem to śmietana i mascarpone. Cały tort był mega mdły. krem był smaczny, ale te blaty.. taki dziwny smak miały :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeNov 6th 2016
     permalink
    Tort na naszą 10 rocznicę i jednocześnie próba przed 4 urodzinami Tosi (docelowo oczywiście 7 warstw). Tort dobry bo nie za słodki, ale kremu musimy zrobić następnym razem więcej.

    imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com

    Treść doklejona: 06.11.16 22:35
    Mój pierwszy tort w życiu
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeNov 7th 2016
     permalink
    Ja Lubie dawać tyle kremu zeby bylo go tyle samo co blatu. Wiadomo, ze to wychodzi ciut drożej ake w smaku jest roznica ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 7th 2016
     permalink
    Kremu było dużo, bo robiłam z litra śmietany i 500g mascarpone, tyle że wsiąkł w te blaty :/ One były o połowe chudsze przed przełożeniem.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 7th 2016
     permalink
    Malisek, a czym mógł byc spowodowany gorszy smak tego tortu?
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeNov 7th 2016
     permalink
    Ciasta na makach bezgulenowych i na innych cukrach zupelnie inaczej smakuja
    Wiem bo sama nie raz.robilam
    Jednak to nie jest to co normalny biszkopt
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 7th 2016
     permalink
    Oj tak, wypieki bezglutenowe różnią się od tych z glutem ;) są bardziej kruche. w smaku też są inne, w zależności od użytej mąki.

    Dzisiaj ciacha spróbowałam, bo mama mówiła, że z dnia na dzień coraz lepsze i cały czas je podjada i rzeczywiście, jest ok :>
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeNov 16th 2016
     permalink
    dziewczyny oto moj tort na 5 urodziny Dawidka, wszystko sama robilam poza obrazkiem rzecz jasna. Wyszedl pyszny, masa mascarpone z kremowka, plus w dwoch warstawch truskawki i brzoskwienie. Nie za duzo bo dzieciaki i tak wypatrzyly i grzebaly:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeNov 16th 2016
     permalink
    piękny!
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeNov 16th 2016
     permalink
    dziekuje:bigsmile: pyszny tez byl
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeNov 21st 2016
     permalink
    Ja na tortownice 24 cm to zawsze liczę 200g śmietanki (jeden kubeczk z Lidka ) na jedno przełożenie plus jedna na gore i jedna na boki. Blaty biszkoptowe zawsze mam w miarę cienkie, ze grubość blatu jest właśnie taka sama jak kremu. Na 3 takie śmietanki daje jeden mały serek mascarpone i / lub 1 tabliczkę czekolady.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeDec 8th 2016
     permalink
    Nie tort, ale całe serce w niego włożyłam ;)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeDec 11th 2016
     permalink
    spóźnione urodziny Tosi
    imagebam.com
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 13th 2017
     permalink
    Dziewczyny przyszedl mi wlasnie oplatek na tort, ale kurka nie ryzowy tylko jakby z czekolady hmmm
    No faktura zupelnie inna niz te polskie😞
    Czy ktoras miala stycznosc z takimi?jak one zachowuja sie na masie?
    Za tydzien urodziny a ja sie boje ze coś wyjdzie nie tak i Wika mi sie zaplacze😞
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.