Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeSep 22nd 2017
     permalink
    Ja kladlam oplatek normalnie na mase smietanowa.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
  1.  permalink
    dziękuję poziomkaUK za szybką reakcję! w takim razie dziś obkładam tort masą, jutro rano opłatek i po kilku godz podaję
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeSep 22nd 2017
     permalink
    potwierdzam, kładź na masę śmietanową śmiało :)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 10th 2017 zmieniony
     permalink
    Dawno nic nie dawałam :-)
    Mój wczorajszy na naszą rocznicę ślubu :-)
    https://28dni.pl/pictures/2699413.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
    • CommentTimeOct 10th 2017
     permalink
    Piękny!
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeOct 16th 2017 zmieniony
     permalink
    Chwalę się :D

    Cake Festival Polska

    Tort weselny - srebro


    Tort okolicznościowy - brąz
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 12th 2017
     permalink
    Wczorajszy Mai - miał być księżniczkowy ;)
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    Przejrzałam prawie cały wątek i mam do Was pytanie o lukier plastyczny. Czy Wy same go robicie czy kupujecie gotową masę? W swym zyciu dokonałam 5 tortów z lukrem plastycznym (na każde urodziny syna mego :)), Masę robiłam sama z żelatyny, glukozy i cukru pudru i za każdym razem mam z nią problem bo szybko schnie. Jak dodam mniej cukru z kolei to mi się nie odklei przy wałkowaniu od blatu. Co zrobić żeby masa była bardziej miękka ale nie lepiła się? A może po prostu ją kupić? Tylko jak wówczas wychodzi to cenowo?
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    Ja zawsze robie z kupną. Dr oetkera lub zwykłą, marketowa.
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    I kupujesz białą i farbujesz?
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    Tak. Mam barwniki w żelu wiltona.
    Ostatnio kupiłam 2 różne, biała i beżowa. Z jednej zrobiłam wcześniej figurkę i wieżyczkę, a dopiero jak tort pokryłam, to się zorientowałam, że kolory inne :P
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    I kupujesz lukier czy marcepanowa? Bo szczerze to lukru nie widziałam w sklepie. Marcepanową oetkera owszem.
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    Wczoraj w Lidlu widziałam kolorowe masy z cukru i buale/kremowe marcepanowe. Kolorowe tzn białe, czerwone, zielone, turkusowe. Az się zdziwiłam no zawsze mieli tylko posypki
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 15th 2017
     permalink
    Ja kupuję lukier.
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeNov 15th 2017
     permalink
    Jeśli chcesz mieć masę cukrową super jakości to unikaj jak ognia tej marketowej... Już lepsza ta ręcznie robiona. Możesz kupić przez Internet masę Smartflex (np. www.torcik.net) i będziesz ją wychwalać pod niebiosa. Jest biała i w wielu kolorach. Wychodzi troche drożej niż ta robiona ręcznie, ale jest świetna! Barwi się doskonale.

    To mój z ubiegłego tygodnia na masie Smartflex
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeNov 15th 2017
     permalink
    Libra ale jak zrobić idealną masę? Bo fajnie by było jakby miała konsystencję plastelinowa i nie schła. Tymczasem u mnie jak jest fajna i miękka to nie daje rady jej rozwałkować bo lepi mi się do blatu lub walka i drze. Z kolei jak dosypie cukru to daje się ją wałkować, jest spójna ale schnie szybko i na torcie jest twarda przez co ciężko ją oblepic i ukształtować.
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeNov 15th 2017
     permalink
    Ja kiedyś robiłam masę z przepisu z mojewypieki.com.

    Jesli chcesz rozwałkować masę bez podsypywania, rób to na macie silikonowej lub na macie zablizniajacej. Ja używam tej drugiej i niczym nie podsypuje i nic nie przywiera. Do tego wałek plastikowy, a nie drewniany
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeNov 16th 2017
     permalink
    Libra1610: www.torcik.net

    Oni są z mojego miasta (Zielona Góra) - polecani.
    Córka właścicieli chodziła do przedszkola z moim synem :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 16th 2017
     permalink
    Ja z marketową nigdy problemu nie miałam i w sumie nie widać różnicy między nią, a jakaś firmowką. No oprócz ceny ;)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeNov 16th 2017 zmieniony
     permalink
    Mój dzisiejszy na urodziny mojej mamy :-)
    https://28dni.pl/pictures/2705123.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 28th 2017
     permalink
    Laski, help!
    za 2 tygodnie [!!!] świętujemy pierwsze urodziny Klarki w związku z tym mam w panach tort z Myszką Miki.
    podpowiedzcie proszę jaki lukier kupić??? oraz czy takie w tubce kolorowe nadadzą się na zrobienie buźki?
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 3rd 2018
     permalink
    Elfka lukier chodzi ci o masę cukrowa do oblozenia na tort czy jak?
    Takie żelowe fajne, choć lepsza może być czekolada rozpuszczona na kontury a wypełnić potem żelem fajnie będzie się komponować i czekolada utrzyma w rydzy żel :-)

    Treść doklejona: 03.01.18 22:27
    Możesz też buzię zrobić z kremu np maskarpone z kremowka ubić, dodać barwniki i mała tyłka zrobić rysunek.
    Ale jak chcesz jeszcze prościej to możesz zamówić opłatek
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 3rd 2018
     permalink
    już zamówiłam lukry [renshaw]. będę rzeźbić w stylu angielskim :)
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 6th 2018
     permalink
    Dziewczyny, orientujecie się, czy można dostać dofinansowanie na działalność w domu? Myślicie, że są szanse, żeby dostać kasę na wyposażenie? W sensie na robot kuchenny i wszystkie rzeczy potrzebne do zrobienia tortu, ratnty, przybory, barwniki i wszystko inne.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 6th 2018
     permalink
    na sprzęt tak, na składniki nie. nie wiem tylko jak z sanepidem
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 6th 2018 zmieniony
     permalink
    Oczywiście, że można na składniki. Najlepiej przejść się do lokalnego UP i dopytać o konkrety. Natomiast dostosowanie lokalu mieszkalnego do wymogów sanepidu to nieraz droga przez mękę, ale jest jak najbardziej możliwe. Znam babkę, która się naużerała z nimi strasznie, ale koniec końców dopięła swego i piecze legalnie torty w swoim domu.

    Treść doklejona: 06.01.18 18:51
    Poczytaj sobie tutaj: HACCP dla Ciebie, dobre źródło informacji (i tak, niestety HACCP też trzeba wdrożyć).
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 6th 2018 zmieniony
     permalink
    Dzięki dziewczyny. Poczytam o tym.

    Treść doklejona: 06.01.18 22:51
    Poczytałam o wymogach sanepidu i mi się chwilowo odechciało :P
    2 lodówki, 3 punkty do mycia jaj, owoców, rąk, maszyna do naświetlania jaj itp.
    Ile to będzie zachodu !
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    No i żeby dostać dofinansowanie musisz prowadzić działalność gospodarczą.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    Dofinansowanie dostaje się na dzialanosc. Trzeba być bezrobotnym, zarejestrowanym w urzędzie.
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    Malisiek, ja jestem na legalu w domu, możesz do mnei napisać jak chcesz :) nie jest tak źle, jak piszą :P
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    O super, odezwę się niebawem :)) nim się za biznes zabiorę to jeszcze minie trochę czasu, pewnie z rok, ale już sobie powoli zbieram informacje.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    Laski, help!
    przepis na masę maślaną. bo od wersji wypluwanych przez internet już mi się w głowie kręci...
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    Zalezy od gustu, może być najprostsze maslo plus cukier puder, chociaz mi najbardziej smakuje maślana ze śmietanką i czekoladą: 2 czeko rozpuszczasz w 100ml smietanki i jak wystygnie to miksujesz z kostka masła
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    Elfka potrzebujesz jako tynk czy jako przełożenie?
    Jak dla dzieci to może lepiej ganache z czekolady?
    Jako tynk super się sprawdza, fajnie wyladzi tort i nadaje się pod masę cukrowa
    Ale jako przełożenie też możesz dać tylko trzeba zmiksować na puszysta masę.
    U mnie ostatnio tylko taki tynk króluje bo te maślane za mdle i za słodkie
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    jako tynk. przełożenie robię najprostsze na świecie - kremówka z mascarpone :)
    i chyba faktycznie zrobię ganache. tylko zastanawiam się teraz, które czekolady najbardziej się nadają.
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    A idźcie, zazdroszczę wam tylu opcji :P moja też roczek za pasem, robię zamiast tortu babeczki, bo goście na 3 tury (małe mieszkanie -.-).
    Młoda uczulona nieziemsko na mleko, więc wszelkie śmietanki i masła odpadają. Zrobiłam babeczki z mlekiem owsianym, obłędne, o niebo lepsze niż tradycyjne, delikatne jak puch, ale z kremem kombinuję :/ Dziś test kremu z kaszy jaglanej, jak wyjdzie słaby to ze śmietanki kokosowej.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    Co do czekolad to nie doradcze nazwy.
    Ale patrz na taką która zawiera jak najwięcej czekolady im większy % tym lepsza
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    elfika: tylko zastanawiam się teraz, które czekolady najbardziej się nadają.


    Wawel ma bardzo przyzwoitą gorzką 70%, dobry skład i smak też.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 9th 2018
     permalink
    Ja w piątek robię Hugowi tort z kolorowych naleśników.
    Ciasto barwię barwinikami, robię 3 kolory, może 4.
    Do tego masa z nutelli i mascarpone, ewentualnie dodam banany pokrojone w plasterki.
    To będzie taki tort tylko dla nas, więc myślę że styknie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 9th 2018
     permalink
    u nas też niby tylko dla nas, ale się uparłam na tort. a teraz babrze mi się i tylko krótkie i długie lecą pod nosem :confused:
    ganache mi się zachciało :confused:

    Treść doklejona: 09.01.18 13:38
    w ogóle bita śmietana z mascarpone po raz pierwszy ever traci sztywność!:angry::cry:
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJan 10th 2018 zmieniony
     permalink
    Elfika taka smietane uratujesz tylko żelatyną.

    Treść doklejona: 10.01.18 07:13
    Do ganache wybierz czekolade ktkra nie ma w skladzie tluszczu roślinnego.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 10th 2018
     permalink
    A ja mam pytanie do dziewczyn, które pieką profesjonalnie - jakich czekolad używacie? Ktoś zna czekolady marki Arabesque i podzieli się opinią?
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 10th 2018 zmieniony
     permalink
    Aga19782: Elfika taka smietane uratujesz tylko żelatyną.

    obeszło się bez :) bita śmietana ogarnęła się przy ponownym ubijaniu, ale już jej nie wkładałam do lodówki tylko na biszkopt i zakleiłam ganache, którego nigdy więcej....wyjść wyszedł i jest bardzo przyjemny w pracy ale ten smak.... bleh...
    w ogóle roboty tyle, że ja Was podziwiam, że Wy to zawodowo trzaskacie. ja powiedziałam, że tego typu torty będę zamawiać....
    ganache i biszkopt zrobiłam w poniedziałek wieczorem ale resztę dzisiaj i skończyłam chwilę po 16... w między czasie Klarka wisząca na nogawce mamująca. zatkała się tylko jak jej dałam bitą śmietanę :crazy: potem trochę babcia bawiła a ja walczyłam z ... drukarką.... babraninę też mi wydłużyła zmiana rozmiaru tortu. musiałam zmniejszyć średnicę a to co odkroiłam poszło w środek.
    efekt końcowy wyglądał tak

    dziś się zorientowałam, że zapomniałam o rzęsach :crazy:
    •  
      CommentAuthorhanka242
    • CommentTimeJan 11th 2018
     permalink
    Jak na takie przejścia ,efekt super-gratulacje:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeJan 11th 2018
     permalink
    Malisiek: Dofinansowanie dostaje się na dzialanosc. Trzeba być bezrobotnym, zarejestrowanym w urzędzie.

    Toż właśnie o tym napisałam - żeby dostać dofinansowanie trzeba prowadzić działalność gospodarczą :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorsucharek83
    • CommentTimeJan 15th 2018
     permalink
    https://28dni.pl/pictures/2711138.jpg

    Moje dzieło na roczek córeczki koleżanki:)
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 20th 2018
     permalink
    Bezy mnie nie lubią więc kupne 😋
    Jutro moja starsza kończy 7lat 😲
    https://28dni.pl/pictures/2711653.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJan 22nd 2018
     permalink
    Dziewczyny, rozwaliłyście system :) cudo!!!
    --
    •  
      CommentAuthorTomira
    • CommentTimeJan 22nd 2018
     permalink
    Przepiękne! Akurat jak moje dziecko ma urodziny to jesteśmy zwykle nad jeziorem w Augustowie i z tamtejszej cukierni zamawiam, bo nie znam innej. Ich torty są ani ładne ani smaczne :( możecie mi polecić jakieś miejsce w okolicy Augustowa do 50 km, gdzie można zamówić torty w takim jak wyżej stylu? Może ktoś coś, bo już trzeci raz tam nie zamówię. A na działce nie mam warunków do pieczenia.
    -- Gniewuś 10.08.2015
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 22nd 2018 zmieniony
     permalink
    Laski, Bianka zażyczyła sobie tort jednorożec na urodziny. polećcie jakieś barwniki - poza wiltonem, które by się nadały? ja wiem, że wilton najlepszy ale wiem też, że na raz mi się nie opłaca ich kupować bo bankowo ich więcej nie użyję..
    czy taki dr oetker nada się czy może coś innego szukać?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.