Przejrzałam prawie cały wątek i mam do Was pytanie o lukier plastyczny. Czy Wy same go robicie czy kupujecie gotową masę? W swym zyciu dokonałam 5 tortów z lukrem plastycznym (na każde urodziny syna mego :)), Masę robiłam sama z żelatyny, glukozy i cukru pudru i za każdym razem mam z nią problem bo szybko schnie. Jak dodam mniej cukru z kolei to mi się nie odklei przy wałkowaniu od blatu. Co zrobić żeby masa była bardziej miękka ale nie lepiła się? A może po prostu ją kupić? Tylko jak wówczas wychodzi to cenowo?
Tak. Mam barwniki w żelu wiltona. Ostatnio kupiłam 2 różne, biała i beżowa. Z jednej zrobiłam wcześniej figurkę i wieżyczkę, a dopiero jak tort pokryłam, to się zorientowałam, że kolory inne :P
Wczoraj w Lidlu widziałam kolorowe masy z cukru i buale/kremowe marcepanowe. Kolorowe tzn białe, czerwone, zielone, turkusowe. Az się zdziwiłam no zawsze mieli tylko posypki
Jeśli chcesz mieć masę cukrową super jakości to unikaj jak ognia tej marketowej... Już lepsza ta ręcznie robiona. Możesz kupić przez Internet masę Smartflex (np. www.torcik.net) i będziesz ją wychwalać pod niebiosa. Jest biała i w wielu kolorach. Wychodzi troche drożej niż ta robiona ręcznie, ale jest świetna! Barwi się doskonale.
Libra ale jak zrobić idealną masę? Bo fajnie by było jakby miała konsystencję plastelinowa i nie schła. Tymczasem u mnie jak jest fajna i miękka to nie daje rady jej rozwałkować bo lepi mi się do blatu lub walka i drze. Z kolei jak dosypie cukru to daje się ją wałkować, jest spójna ale schnie szybko i na torcie jest twarda przez co ciężko ją oblepic i ukształtować.
Ja kiedyś robiłam masę z przepisu z mojewypieki.com.
Jesli chcesz rozwałkować masę bez podsypywania, rób to na macie silikonowej lub na macie zablizniajacej. Ja używam tej drugiej i niczym nie podsypuje i nic nie przywiera. Do tego wałek plastikowy, a nie drewniany
Laski, help! za 2 tygodnie [!!!] świętujemy pierwsze urodziny Klarki w związku z tym mam w panach tort z Myszką Miki. podpowiedzcie proszę jaki lukier kupić??? oraz czy takie w tubce kolorowe nadadzą się na zrobienie buźki?
Elfka lukier chodzi ci o masę cukrowa do oblozenia na tort czy jak? Takie żelowe fajne, choć lepsza może być czekolada rozpuszczona na kontury a wypełnić potem żelem fajnie będzie się komponować i czekolada utrzyma w rydzy żel :-)
Treść doklejona: 03.01.18 22:27 Możesz też buzię zrobić z kremu np maskarpone z kremowka ubić, dodać barwniki i mała tyłka zrobić rysunek. Ale jak chcesz jeszcze prościej to możesz zamówić opłatek
Dziewczyny, orientujecie się, czy można dostać dofinansowanie na działalność w domu? Myślicie, że są szanse, żeby dostać kasę na wyposażenie? W sensie na robot kuchenny i wszystkie rzeczy potrzebne do zrobienia tortu, ratnty, przybory, barwniki i wszystko inne.
Oczywiście, że można na składniki. Najlepiej przejść się do lokalnego UP i dopytać o konkrety. Natomiast dostosowanie lokalu mieszkalnego do wymogów sanepidu to nieraz droga przez mękę, ale jest jak najbardziej możliwe. Znam babkę, która się naużerała z nimi strasznie, ale koniec końców dopięła swego i piecze legalnie torty w swoim domu.
Treść doklejona: 06.01.18 18:51 Poczytaj sobie tutaj: HACCP dla Ciebie, dobre źródło informacji (i tak, niestety HACCP też trzeba wdrożyć).
Treść doklejona: 06.01.18 22:51 Poczytałam o wymogach sanepidu i mi się chwilowo odechciało :P 2 lodówki, 3 punkty do mycia jaj, owoców, rąk, maszyna do naświetlania jaj itp. Ile to będzie zachodu !
Zalezy od gustu, może być najprostsze maslo plus cukier puder, chociaz mi najbardziej smakuje maślana ze śmietanką i czekoladą: 2 czeko rozpuszczasz w 100ml smietanki i jak wystygnie to miksujesz z kostka masła
Elfka potrzebujesz jako tynk czy jako przełożenie? Jak dla dzieci to może lepiej ganache z czekolady? Jako tynk super się sprawdza, fajnie wyladzi tort i nadaje się pod masę cukrowa Ale jako przełożenie też możesz dać tylko trzeba zmiksować na puszysta masę. U mnie ostatnio tylko taki tynk króluje bo te maślane za mdle i za słodkie
jako tynk. przełożenie robię najprostsze na świecie - kremówka z mascarpone :) i chyba faktycznie zrobię ganache. tylko zastanawiam się teraz, które czekolady najbardziej się nadają.
A idźcie, zazdroszczę wam tylu opcji :P moja też roczek za pasem, robię zamiast tortu babeczki, bo goście na 3 tury (małe mieszkanie -.-). Młoda uczulona nieziemsko na mleko, więc wszelkie śmietanki i masła odpadają. Zrobiłam babeczki z mlekiem owsianym, obłędne, o niebo lepsze niż tradycyjne, delikatne jak puch, ale z kremem kombinuję :/ Dziś test kremu z kaszy jaglanej, jak wyjdzie słaby to ze śmietanki kokosowej.
Ja w piątek robię Hugowi tort z kolorowych naleśników. Ciasto barwię barwinikami, robię 3 kolory, może 4. Do tego masa z nutelli i mascarpone, ewentualnie dodam banany pokrojone w plasterki. To będzie taki tort tylko dla nas, więc myślę że styknie
Aga19782: Elfika taka smietane uratujesz tylko żelatyną.
obeszło się bez :) bita śmietana ogarnęła się przy ponownym ubijaniu, ale już jej nie wkładałam do lodówki tylko na biszkopt i zakleiłam ganache, którego nigdy więcej....wyjść wyszedł i jest bardzo przyjemny w pracy ale ten smak.... bleh... w ogóle roboty tyle, że ja Was podziwiam, że Wy to zawodowo trzaskacie. ja powiedziałam, że tego typu torty będę zamawiać.... ganache i biszkopt zrobiłam w poniedziałek wieczorem ale resztę dzisiaj i skończyłam chwilę po 16... w między czasie Klarka wisząca na nogawce mamująca. zatkała się tylko jak jej dałam bitą śmietanę potem trochę babcia bawiła a ja walczyłam z ... drukarką.... babraninę też mi wydłużyła zmiana rozmiaru tortu. musiałam zmniejszyć średnicę a to co odkroiłam poszło w środek. efekt końcowy wyglądał tak
Przepiękne! Akurat jak moje dziecko ma urodziny to jesteśmy zwykle nad jeziorem w Augustowie i z tamtejszej cukierni zamawiam, bo nie znam innej. Ich torty są ani ładne ani smaczne :( możecie mi polecić jakieś miejsce w okolicy Augustowa do 50 km, gdzie można zamówić torty w takim jak wyżej stylu? Może ktoś coś, bo już trzeci raz tam nie zamówię. A na działce nie mam warunków do pieczenia.
Laski, Bianka zażyczyła sobie tort jednorożec na urodziny. polećcie jakieś barwniki - poza wiltonem, które by się nadały? ja wiem, że wilton najlepszy ale wiem też, że na raz mi się nie opłaca ich kupować bo bankowo ich więcej nie użyję.. czy taki dr oetker nada się czy może coś innego szukać?