Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeSep 22nd 2017
     permalink
    Ja kladlam oplatek normalnie na mase smietanowa.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
  1.  permalink
    dziękuję poziomkaUK za szybką reakcję! w takim razie dziś obkładam tort masą, jutro rano opłatek i po kilku godz podaję
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeSep 22nd 2017
     permalink
    potwierdzam, kładź na masę śmietanową śmiało :)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 10th 2017 zmieniony
     permalink
    Dawno nic nie dawałam :-)
    Mój wczorajszy na naszą rocznicę ślubu :-)
    https://28dni.pl/pictures/2699413.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
    • CommentTimeOct 10th 2017
     permalink
    Piękny!
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeOct 16th 2017 zmieniony
     permalink
    Chwalę się :D

    Cake Festival Polska

    Tort weselny - srebro


    Tort okolicznościowy - brąz
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 12th 2017
     permalink
    Wczorajszy Mai - miał być księżniczkowy ;)
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    Przejrzałam prawie cały wątek i mam do Was pytanie o lukier plastyczny. Czy Wy same go robicie czy kupujecie gotową masę? W swym zyciu dokonałam 5 tortów z lukrem plastycznym (na każde urodziny syna mego :)), Masę robiłam sama z żelatyny, glukozy i cukru pudru i za każdym razem mam z nią problem bo szybko schnie. Jak dodam mniej cukru z kolei to mi się nie odklei przy wałkowaniu od blatu. Co zrobić żeby masa była bardziej miękka ale nie lepiła się? A może po prostu ją kupić? Tylko jak wówczas wychodzi to cenowo?
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    Ja zawsze robie z kupną. Dr oetkera lub zwykłą, marketowa.
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    I kupujesz białą i farbujesz?
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    Tak. Mam barwniki w żelu wiltona.
    Ostatnio kupiłam 2 różne, biała i beżowa. Z jednej zrobiłam wcześniej figurkę i wieżyczkę, a dopiero jak tort pokryłam, to się zorientowałam, że kolory inne :P
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    I kupujesz lukier czy marcepanowa? Bo szczerze to lukru nie widziałam w sklepie. Marcepanową oetkera owszem.
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeNov 14th 2017
     permalink
    Wczoraj w Lidlu widziałam kolorowe masy z cukru i buale/kremowe marcepanowe. Kolorowe tzn białe, czerwone, zielone, turkusowe. Az się zdziwiłam no zawsze mieli tylko posypki
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 15th 2017
     permalink
    Ja kupuję lukier.
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeNov 15th 2017
     permalink
    Jeśli chcesz mieć masę cukrową super jakości to unikaj jak ognia tej marketowej... Już lepsza ta ręcznie robiona. Możesz kupić przez Internet masę Smartflex (np. www.torcik.net) i będziesz ją wychwalać pod niebiosa. Jest biała i w wielu kolorach. Wychodzi troche drożej niż ta robiona ręcznie, ale jest świetna! Barwi się doskonale.

    To mój z ubiegłego tygodnia na masie Smartflex
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeNov 15th 2017
     permalink
    Libra ale jak zrobić idealną masę? Bo fajnie by było jakby miała konsystencję plastelinowa i nie schła. Tymczasem u mnie jak jest fajna i miękka to nie daje rady jej rozwałkować bo lepi mi się do blatu lub walka i drze. Z kolei jak dosypie cukru to daje się ją wałkować, jest spójna ale schnie szybko i na torcie jest twarda przez co ciężko ją oblepic i ukształtować.
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeNov 15th 2017
     permalink
    Ja kiedyś robiłam masę z przepisu z mojewypieki.com.

    Jesli chcesz rozwałkować masę bez podsypywania, rób to na macie silikonowej lub na macie zablizniajacej. Ja używam tej drugiej i niczym nie podsypuje i nic nie przywiera. Do tego wałek plastikowy, a nie drewniany
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeNov 16th 2017
     permalink
    Libra1610: www.torcik.net

    Oni są z mojego miasta (Zielona Góra) - polecani.
    Córka właścicieli chodziła do przedszkola z moim synem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 16th 2017
     permalink
    Ja z marketową nigdy problemu nie miałam i w sumie nie widać różnicy między nią, a jakaś firmowką. No oprócz ceny ;)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeNov 16th 2017 zmieniony
     permalink
    Mój dzisiejszy na urodziny mojej mamy :-)
    https://28dni.pl/pictures/2705123.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 28th 2017
     permalink
    Laski, help!
    za 2 tygodnie [!!!] świętujemy pierwsze urodziny Klarki w związku z tym mam w panach tort z Myszką Miki.
    podpowiedzcie proszę jaki lukier kupić??? oraz czy takie w tubce kolorowe nadadzą się na zrobienie buźki?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 3rd 2018
     permalink
    Elfka lukier chodzi ci o masę cukrowa do oblozenia na tort czy jak?
    Takie żelowe fajne, choć lepsza może być czekolada rozpuszczona na kontury a wypełnić potem żelem fajnie będzie się komponować i czekolada utrzyma w rydzy żel :-)

    Treść doklejona: 03.01.18 22:27
    Możesz też buzię zrobić z kremu np maskarpone z kremowka ubić, dodać barwniki i mała tyłka zrobić rysunek.
    Ale jak chcesz jeszcze prościej to możesz zamówić opłatek
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 3rd 2018
     permalink
    już zamówiłam lukry [renshaw]. będę rzeźbić w stylu angielskim :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 6th 2018
     permalink
    Dziewczyny, orientujecie się, czy można dostać dofinansowanie na działalność w domu? Myślicie, że są szanse, żeby dostać kasę na wyposażenie? W sensie na robot kuchenny i wszystkie rzeczy potrzebne do zrobienia tortu, ratnty, przybory, barwniki i wszystko inne.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 6th 2018
     permalink
    na sprzęt tak, na składniki nie. nie wiem tylko jak z sanepidem
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 6th 2018 zmieniony
     permalink
    Oczywiście, że można na składniki. Najlepiej przejść się do lokalnego UP i dopytać o konkrety. Natomiast dostosowanie lokalu mieszkalnego do wymogów sanepidu to nieraz droga przez mękę, ale jest jak najbardziej możliwe. Znam babkę, która się naużerała z nimi strasznie, ale koniec końców dopięła swego i piecze legalnie torty w swoim domu.

    Treść doklejona: 06.01.18 18:51
    Poczytaj sobie tutaj: HACCP dla Ciebie, dobre źródło informacji (i tak, niestety HACCP też trzeba wdrożyć).
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 6th 2018 zmieniony
     permalink
    Dzięki dziewczyny. Poczytam o tym.

    Treść doklejona: 06.01.18 22:51
    Poczytałam o wymogach sanepidu i mi się chwilowo odechciało :P
    2 lodówki, 3 punkty do mycia jaj, owoców, rąk, maszyna do naświetlania jaj itp.
    Ile to będzie zachodu !
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    No i żeby dostać dofinansowanie musisz prowadzić działalność gospodarczą.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą monetę
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    Dofinansowanie dostaje się na dzialanosc. Trzeba być bezrobotnym, zarejestrowanym w urzędzie.
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    Malisiek, ja jestem na legalu w domu, możesz do mnei napisać jak chcesz :) nie jest tak źle, jak piszą :P
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    O super, odezwę się niebawem :)) nim się za biznes zabiorę to jeszcze minie trochę czasu, pewnie z rok, ale już sobie powoli zbieram informacje.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    Laski, help!
    przepis na masę maślaną. bo od wersji wypluwanych przez internet już mi się w głowie kręci...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeJan 7th 2018
     permalink
    Zalezy od gustu, może być najprostsze maslo plus cukier puder, chociaz mi najbardziej smakuje maślana ze śmietanką i czekoladą: 2 czeko rozpuszczasz w 100ml smietanki i jak wystygnie to miksujesz z kostka masła
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    Elfka potrzebujesz jako tynk czy jako przełożenie?
    Jak dla dzieci to może lepiej ganache z czekolady?
    Jako tynk super się sprawdza, fajnie wyladzi tort i nadaje się pod masę cukrowa
    Ale jako przełożenie też możesz dać tylko trzeba zmiksować na puszysta masę.
    U mnie ostatnio tylko taki tynk króluje bo te maślane za mdle i za słodkie
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    jako tynk. przełożenie robię najprostsze na świecie - kremówka z mascarpone :)
    i chyba faktycznie zrobię ganache. tylko zastanawiam się teraz, które czekolady najbardziej się nadają.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    A idźcie, zazdroszczę wam tylu opcji :P moja też roczek za pasem, robię zamiast tortu babeczki, bo goście na 3 tury (małe mieszkanie -.-).
    Młoda uczulona nieziemsko na mleko, więc wszelkie śmietanki i masła odpadają. Zrobiłam babeczki z mlekiem owsianym, obłędne, o niebo lepsze niż tradycyjne, delikatne jak puch, ale z kremem kombinuję :/ Dziś test kremu z kaszy jaglanej, jak wyjdzie słaby to ze śmietanki kokosowej.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    Co do czekolad to nie doradcze nazwy.
    Ale patrz na taką która zawiera jak najwięcej czekolady im większy % tym lepsza
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 8th 2018
     permalink
    elfika: tylko zastanawiam się teraz, które czekolady najbardziej się nadają.


    Wawel ma bardzo przyzwoitą gorzką 70%, dobry skład i smak też.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 9th 2018
     permalink
    Ja w piątek robię Hugowi tort z kolorowych naleśników.
    Ciasto barwię barwinikami, robię 3 kolory, może 4.
    Do tego masa z nutelli i mascarpone, ewentualnie dodam banany pokrojone w plasterki.
    To będzie taki tort tylko dla nas, więc myślę że styknie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 9th 2018
     permalink
    u nas też niby tylko dla nas, ale się uparłam na tort. a teraz babrze mi się i tylko krótkie i długie lecą pod nosem :confused:
    ganache mi się zachciało :confused:

    Treść doklejona: 09.01.18 13:38
    w ogóle bita śmietana z mascarpone po raz pierwszy ever traci sztywność!:angry::cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJan 10th 2018 zmieniony
     permalink
    Elfika taka smietane uratujesz tylko żelatyną.

    Treść doklejona: 10.01.18 07:13
    Do ganache wybierz czekolade ktkra nie ma w skladzie tluszczu roślinnego.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 10th 2018
     permalink
    A ja mam pytanie do dziewczyn, które pieką profesjonalnie - jakich czekolad używacie? Ktoś zna czekolady marki Arabesque i podzieli się opinią?
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 10th 2018 zmieniony
     permalink
    Aga19782: Elfika taka smietane uratujesz tylko żelatyną.

    obeszło się bez :) bita śmietana ogarnęła się przy ponownym ubijaniu, ale już jej nie wkładałam do lodówki tylko na biszkopt i zakleiłam ganache, którego nigdy więcej....wyjść wyszedł i jest bardzo przyjemny w pracy ale ten smak.... bleh...
    w ogóle roboty tyle, że ja Was podziwiam, że Wy to zawodowo trzaskacie. ja powiedziałam, że tego typu torty będę zamawiać....
    ganache i biszkopt zrobiłam w poniedziałek wieczorem ale resztę dzisiaj i skończyłam chwilę po 16... w między czasie Klarka wisząca na nogawce mamująca. zatkała się tylko jak jej dałam bitą śmietanę :crazy: potem trochę babcia bawiła a ja walczyłam z ... drukarką.... babraninę też mi wydłużyła zmiana rozmiaru tortu. musiałam zmniejszyć średnicę a to co odkroiłam poszło w środek.
    efekt końcowy wyglądał tak

    dziś się zorientowałam, że zapomniałam o rzęsach :crazy:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorhanka242
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    Jak na takie przejścia ,efekt super-gratulacje:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTime6 dni temu
     permalink
    Malisiek: Dofinansowanie dostaje się na dzialanosc. Trzeba być bezrobotnym, zarejestrowanym w urzędzie.

    Toż właśnie o tym napisałam - żeby dostać dofinansowanie trzeba prowadzić działalność gospodarczą :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą monetę
    •  
      CommentAuthorsucharek83
    • CommentTime3 dni temu
     permalink
    https://28dni.pl/pictures/2711138.jpg

    Moje dzieło na roczek córeczki koleżanki:)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.