Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Tylko to futro za słodkie było, wiadomo


    A futro własnie z masy lukrowej było???

    Ale pamiętam ten tort ;). Superski ;)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Jaki czadowy wątek!!!!
    Nie mogłyście wcześniej?!
    Na roczek zamówiłam Mikołajkowi tort. Drogi przeokropnie i do tego tylko ładny. Nie był niedobry, ale bez żadnych fajerwerków. Na pewno nie wart wydanych pieniędzy. Zastanawiałam się już nad tym, że może jednak na urodziny Pawła zrobię sama :)

    Pytanie pewnie głupie, ale co tam. Skąd masa cukrowa? Robicie (jak)? Kupujecie (gdzie)?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    jesli chcesz kupic mase albo chcoiaz same barwniki (koniecznie WILTON, inne kiepsko barwia) wyprobuj sklep ALEDOBRE

    masY robilam z przepisow na moich wypiekach
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Dzięki za wskazówki :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 8th 2014
     permalink
    Podpisuję się pod Wiltonem i MoimiWypiekami. A ja jeszcze dodam, że bardziej plastyczne do zrobienia są jednak figurki z masy marcepanowej, bo ta cukrowa szybko zastyga...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 8th 2014
     permalink
    a gdzie kupujesz mase marcepanowa?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 8th 2014
     permalink
    W domu robię z MoichWypieków, nie kupuję, ale wiem, że w Almie bankowo była.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeNov 9th 2014 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: a gdzie kupujesz mase marcepanowa?

    W Lidlu będzie w najbliższych dniach, a dokładniej od jutra.
    --
    •  
      CommentAuthorLove_line
    • CommentTimeNov 25th 2014 zmieniony
     permalink
    ja robię to rty z masy cukrowej, ale aż takiego zacięcia,żeby figurki robić to chyba nie mam:P
    w styczniu urodziny synka, może coś podpatrzę;) a iel kosztowął ten tort pies, jeśli można spytać?
    .
    ps: jak dodać tutaj obrazek?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 20th 2014
     permalink
    No to wklejam mój tort świąteczny, przepis z Mojewypieki.com (Ciasto angielskie):

    2
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeDec 28th 2014 zmieniony
     permalink
    nana81: Robicie (jak)? Kupujecie (gdzie)?
    --
    ja robiłam sama np-przepis

    moja Mysza miała na roczek takiego torta:

    Usuniete


    znalazłam panią,która pracuje w cukierni ale sama na lewo piecze torty,cudne,domowe.
    I już chyba nie będe się scierać.zapłaciłam za niego 85zł

    a synki me kochane miały taki torcik (75zł)

    Usuniete

    Treść doklejona: 28.12.14 01:24
    sory za nas na focie,innej foki torta nie posiadawszy.usunę zaraz
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 28th 2014
     permalink
    Widzę, że Minecraft rządzi jak i u nas :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 28th 2014
     permalink
    ja chyba tez sie leniwa zrobie bo u nas otworzyli wlasnie cukiernie gdzie babka zasluguje na miano artystki
    fakt, tanio nie jest ale oszczednosc czasu niesamowita, kolezanka mowila ze jedna ozdobiona muffinka kosztuje 5PLN a tort cena w zaleznosci od pracochlonnosci
    •  
      CommentAuthormontever
    • CommentTimeJan 5th 2015
     permalink
    Frag, może w przyszłym roku taki? :wink:
    https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10432117_296936977184130_203063650596845776_n.jpg?oh=5d093a82625d76e141878854d58d1667&oe=55466A75
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 5th 2015
     permalink
    biorac pod uwage ilosc alko ktorym byl nasaczony to sie nie dziwie w jakim stanie jest Mikolaj :D
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 5th 2015
     permalink
    Ja też nie, bo po jednym kawałku stwierdziłam, że odpuszczę sobie karmienie na 6 godzin ;))) Ale pięknie wygląda :D
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 27th 2015 zmieniony
     permalink
    Super, wątek:)
    szkoda ze wcześniej na niego nie trafiłam:)
    odkąd urodziłam córe to na każde urodzinki czy jej czy rodzinki robię sama torty:)
    fajne wskazówki co do robienia postaci czy zwierzątek:)

    :bigsmile:

    Treść doklejona: 27.01.15 22:07
    W tym roku był tort Dośka:)


    Treść doklejona: 27.01.15 22:11
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeJan 28th 2015
     permalink
    Staśkowy tort - temat znany, ale zawsze chciałam te prosiaki ulepić :P
    tot
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 28th 2015
     permalink
    tort na ur eMka :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    Tort dla mojej czterolatki :bigsmile:Robiłam wczoraj dziś poszedł do przedszkola:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    szkoda, że takie małe zdjęcie Aga :)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    własnie staram sie dac wieksze
    Udało sie:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    planuje zrobic tort torebke na urodziny mlodej, dzwonilam zapytac do cukierni o cene ale jak mi pani powiedziala ze 90zl/kg to zwatpilam
    znalazlam dosc fajne tutoriale tutaj i tutaj i w swietle ceny to sama sie pokusze i zmierze z wyzwaniem
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    Aga, szaleństwo, pięknie zrobiłaś! Wszystkiego naj :)))
    .
    To ja się pochwalę tortem, jaki dla Krasnala zrobiłam w weekend :) Był szał, bo pociąg z plastiku i mógł zabrać :D A i tak najlepsze chyba były te po lewej - cakepopsy, polecam na każde urodziny :)))) Oczywiście przepis z Mojewypieki...

    1

    2

    Zdjęcie autorstwa Flavii, żeby nie było ;)
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    jeeeeeeeeeeeeejjjjjjj ale cudny torcik!!!!!
    a lizaki?zarzucisz linkiem?

    Treść doklejona: 02.03.15 17:57
    _Fragile_: Zdjęcie autorstwa Flavii
    da się rozpoznać tę rękę :devil::cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    No dobra, to tu wrzucę, chociaż to nie za bardzo do tortów, ale na urodziny jak znalazł, mega łatwe, jedyne, co w przepisie zmieniłam - po wrzuceniu do zamrażalnika lizaków z patyczkami nie trzymamy 15 minut, a CO NAJMNIEJ pół godziny, bo im bardziej zmrożone tym szybciej zastygnie czekolada (w kilkanaście sekund). Przepis z moich ukochanych Mojewypieki

    22

    2
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    Frag dziekujemy za życzenia i pochwałę.
    Twój tort tez cudny w środku super niespodzianka z tymi kolorami.
    A lizaki super :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Dzięki Aga! Te lizaki są niestety bardzo smaczne :( Bo w środku jest babka piaskowa wymieszana z mascarpone i kakao... Także zjadłam chyba z 10 sztuk, aż mnie zemdliło. Boję się wejść na wagę :(

    Treść doklejona: 02.03.15 18:29
    Tylko tak z tymi tortami z barwnikami - zastanawiam się, czy wiecie co z tymi fantami zrobić:

    - jak położę masę mascarpone ze śmietaną to blat różowy (ten na samej górze) zaczyna prześwitywać - czy to znaczy, że jest za dużo barwnika?

    - jak na masę położę z kolei masę marcepanową to ten marcepan zaczyna się jakby rozpływać...

    Nie rozkminiłam tego jeszcze, a tak prawdę mówiąc to oprócz ciasta świątecznego to jest mój drugi tort w życiu, więc jestem totalny "lajkonik" w masach :(
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Nie można kłaść masy marcanowej czy cukrowej na śmietanę.
    Ja zawsze robię masę budyniową na obłożenie tortu i nie ma problemu ani z rozpływaniem się ani z prześwitami.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Aga19782: Nie można kłaść masy marcanowej czy cukrowej na śmietanę


    Ano widzisz, to nie wiedziałam, a czemu?

    A podałabyś mi przepis sprawdzony na taką masę? Budyniowa też brzmi fajnie.
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Bo śmietana rozpuszcza lukier.
    Ja zawsze robię smietanową do przełożenia tortu a okładam budyniową i na to masa lukrowa.
    Przepis....hmm na oko:bigsmile:
    Ze szklanki mleka odlewam ciut reszte gotuję na tym ciut rozbełtuję budyn i wylewam na gotujące się mleko.
    Studzę a jak juz jest zimnę ubijam masło extra z cukrem pudrem i partiami dodaję budyń.
    I już:smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    A to widzisz kompletnie nie wiedziałam i wpadłam w panikę jak zobaczyłam, że mi się biedronki i tory zaczynają rozpuszczać :shocked:

    Aaa, wiem jaka to masa - taka pod masę cukrową? Raz ją robiłam, niezła jest
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Frag skad mialas patyczki do lizakow? myslalam zeby wlasnei takie zrobic mlodej do szkoly a urodziny zamiast typowych cukierkow
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Na Allegro kupiłam :) Takie długaśne przychodzą, więc je przecięłam na pół :)

    Treść doklejona: 02.03.15 20:03
    Jak wstukasz "patyczki do cake pops" to wyskoczy Ci tyle, że dostaniesz oczopląsu :)))
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    dzieki za informacje, kurde tanie toto nie jest, zglupieli zeby 12patykow na 10zl i wiecej wyceniac :devil:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Wychodzi Ci 24 :) No nie jest tanie, ale z drugiej strony ile razy coś takiego zrobisz? Raz do roku? :)) Chociaż jak spróbujesz to niestety jest opcja, że będzie częściej ;)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    A ja fanka tortow jestem, ale lepienie czegokolwiek z masy cukrowej to masakra. Torty moje, nie powiem, chwalone sa. Ale co sie umorduje z udekorowaniem.... Szkoda, ze zdjec nie robilam. Ostatnio zrobilam mezowi na urodziny do pracy tort chalwowy z prazonym sezamem. No podobno byl super (podobno bo mi nawet nie zostawili nic). Wymyslilam, ze z masy cukrowej (zakupionej w lidlu) zrobie kwiat wanilii, no i wyszlo..... jakos tak dziwacznie. Wcale mi to sie nie trzymalo w pionie, tylko oklaplo wszystko i wyszedl zwykly zolty kwiatek.
    Jak wy to lepiecie, ze Wam ksztalty wychodza 3D?
    -- ,
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Ja kupiłam krótkie patyczki jak do szaszłyków w supermarkecie na dziale ze świeczkami, balonami i innymi tego typu sprzętami. Wyszło mnie to kilka zł, a cake popsów z tego było od metra :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    doti ale takie zwykle drewniane wykalaczkowate czy plastikowe?
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Drewniane ale takie trochę grubsze, takie masywne szaszłykowe :)
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeMar 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    A może to by się nadawało ;)http://allegro.pl/patyczki-kreatywne-kolorowe-do-lodow-100-szt-12cm-i5116758833.html
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    dżasti: lepienie czegokolwiek z masy cukrowej to masakra


    Dżasti, jak wjedziesz wyżej na moje ciacho świąteczne to to jest robione nie z masy cukrowej, bo ona traci kolor i szybko zastyga, a z masy marcepanowej - fajna jest, można wymieszać z barwnikami i lepić co chcesz :) Także ja polecam, bo masy cukrowej nie cierpię. No i marcepanową można wcinać śmiało, a po glukozie jakoś tak... No niefajnie ;)

    Ooo, te szaszłyki to niezły pomysł!@
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    _Fragile_: z masy marcepanowej
    kupujesz gotową?lukrową juz robiłam ale tą to nie wiem czy bym sie podjęła


    słuchajcie-szukam inspiracji na urodziny męża,chciałabym go zaskoczyc :wink: (29)
    podsuncie cos!
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 2nd 2015
     permalink
    Ne ebayu można kupić te patyczki o wiele taniej.
    W większości są to biale patyczki ale sto sztuk za 3 euro to uważam ze super okazja jest.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 4th 2015
     permalink
    No to gdzie mozna ta marcepanowa kupic?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 4th 2015
     permalink
    Marcepanowa maja na aledobre
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 4th 2015
     permalink
    No i sprawdzilam, ze ja mam mase marcepanowa a nie cukrowa. Wiec widac ze mnie taka artystka jak z koziej dupy traba. Po prostu nie mam zdolnosci i juz. Bo mi sie nie ccialo to w pionie utrzymac- caly kwiatek opadl.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 4th 2015 zmieniony
     permalink
    Być może kwiaty z masy cukrowej są bardziej trwalsze....nie wiem bo nigdy nie uzywalam marcepanowej...
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeMar 4th 2015 zmieniony
     permalink
    do robienia kwiatków są specjalne masy też :) ja z takiej kiedyś lilie robiłam i nawet fajne wyszły :) to masa do kwiatków jest taka bardziej gumowa, ale jednak twardsza i się nie rozpływa ;)

    O, coś takiego
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
    • CommentTimeMar 6th 2015
     permalink
    Właśnie w Tesco zakupiliśmy patyczki chyba z 50 szt, za 4,99 :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.