Jaki czadowy wątek!!!! Nie mogłyście wcześniej?! Na roczek zamówiłam Mikołajkowi tort. Drogi przeokropnie i do tego tylko ładny. Nie był niedobry, ale bez żadnych fajerwerków. Na pewno nie wart wydanych pieniędzy. Zastanawiałam się już nad tym, że może jednak na urodziny Pawła zrobię sama :)
Pytanie pewnie głupie, ale co tam. Skąd masa cukrowa? Robicie (jak)? Kupujecie (gdzie)?
Podpisuję się pod Wiltonem i MoimiWypiekami. A ja jeszcze dodam, że bardziej plastyczne do zrobienia są jednak figurki z masy marcepanowej, bo ta cukrowa szybko zastyga...
ja robię to rty z masy cukrowej, ale aż takiego zacięcia,żeby figurki robić to chyba nie mam:P w styczniu urodziny synka, może coś podpatrzę;) a iel kosztowął ten tort pies, jeśli można spytać? . ps: jak dodać tutaj obrazek?
ja chyba tez sie leniwa zrobie bo u nas otworzyli wlasnie cukiernie gdzie babka zasluguje na miano artystki fakt, tanio nie jest ale oszczednosc czasu niesamowita, kolezanka mowila ze jedna ozdobiona muffinka kosztuje 5PLN a tort cena w zaleznosci od pracochlonnosci
Super, wątek:) szkoda ze wcześniej na niego nie trafiłam:) odkąd urodziłam córe to na każde urodzinki czy jej czy rodzinki robię sama torty:) fajne wskazówki co do robienia postaci czy zwierzątek:)
Treść doklejona: 27.01.15 22:07 W tym roku był tort Dośka:)
planuje zrobic tort torebke na urodziny mlodej, dzwonilam zapytac do cukierni o cene ale jak mi pani powiedziala ze 90zl/kg to zwatpilam znalazlam dosc fajne tutoriale tutaj i tutaj i w swietle ceny to sama sie pokusze i zmierze z wyzwaniem
Aga, szaleństwo, pięknie zrobiłaś! Wszystkiego naj :))) . To ja się pochwalę tortem, jaki dla Krasnala zrobiłam w weekend :) Był szał, bo pociąg z plastiku i mógł zabrać :D A i tak najlepsze chyba były te po lewej - cakepopsy, polecam na każde urodziny :)))) Oczywiście przepis z Mojewypieki...
No dobra, to tu wrzucę, chociaż to nie za bardzo do tortów, ale na urodziny jak znalazł, mega łatwe, jedyne, co w przepisie zmieniłam - po wrzuceniu do zamrażalnika lizaków z patyczkami nie trzymamy 15 minut, a CO NAJMNIEJ pół godziny, bo im bardziej zmrożone tym szybciej zastygnie czekolada (w kilkanaście sekund). Przepis z moich ukochanych Mojewypieki
Dzięki Aga! Te lizaki są niestety bardzo smaczne :( Bo w środku jest babka piaskowa wymieszana z mascarpone i kakao... Także zjadłam chyba z 10 sztuk, aż mnie zemdliło. Boję się wejść na wagę :(
Treść doklejona: 02.03.15 18:29 Tylko tak z tymi tortami z barwnikami - zastanawiam się, czy wiecie co z tymi fantami zrobić:
- jak położę masę mascarpone ze śmietaną to blat różowy (ten na samej górze) zaczyna prześwitywać - czy to znaczy, że jest za dużo barwnika?
- jak na masę położę z kolei masę marcepanową to ten marcepan zaczyna się jakby rozpływać...
Nie rozkminiłam tego jeszcze, a tak prawdę mówiąc to oprócz ciasta świątecznego to jest mój drugi tort w życiu, więc jestem totalny "lajkonik" w masach :(
Nie można kłaść masy marcanowej czy cukrowej na śmietanę. Ja zawsze robię masę budyniową na obłożenie tortu i nie ma problemu ani z rozpływaniem się ani z prześwitami.
Bo śmietana rozpuszcza lukier. Ja zawsze robię smietanową do przełożenia tortu a okładam budyniową i na to masa lukrowa. Przepis....hmm na oko Ze szklanki mleka odlewam ciut reszte gotuję na tym ciut rozbełtuję budyn i wylewam na gotujące się mleko. Studzę a jak juz jest zimnę ubijam masło extra z cukrem pudrem i partiami dodaję budyń. I już
Wychodzi Ci 24 :) No nie jest tanie, ale z drugiej strony ile razy coś takiego zrobisz? Raz do roku? :)) Chociaż jak spróbujesz to niestety jest opcja, że będzie częściej ;)
A ja fanka tortow jestem, ale lepienie czegokolwiek z masy cukrowej to masakra. Torty moje, nie powiem, chwalone sa. Ale co sie umorduje z udekorowaniem.... Szkoda, ze zdjec nie robilam. Ostatnio zrobilam mezowi na urodziny do pracy tort chalwowy z prazonym sezamem. No podobno byl super (podobno bo mi nawet nie zostawili nic). Wymyslilam, ze z masy cukrowej (zakupionej w lidlu) zrobie kwiat wanilii, no i wyszlo..... jakos tak dziwacznie. Wcale mi to sie nie trzymalo w pionie, tylko oklaplo wszystko i wyszedl zwykly zolty kwiatek. Jak wy to lepiecie, ze Wam ksztalty wychodza 3D?
Ja kupiłam krótkie patyczki jak do szaszłyków w supermarkecie na dziale ze świeczkami, balonami i innymi tego typu sprzętami. Wyszło mnie to kilka zł, a cake popsów z tego było od metra :)
dżasti: lepienie czegokolwiek z masy cukrowej to masakra
Dżasti, jak wjedziesz wyżej na moje ciacho świąteczne to to jest robione nie z masy cukrowej, bo ona traci kolor i szybko zastyga, a z masy marcepanowej - fajna jest, można wymieszać z barwnikami i lepić co chcesz :) Także ja polecam, bo masy cukrowej nie cierpię. No i marcepanową można wcinać śmiało, a po glukozie jakoś tak... No niefajnie ;)
No i sprawdzilam, ze ja mam mase marcepanowa a nie cukrowa. Wiec widac ze mnie taka artystka jak z koziej dupy traba. Po prostu nie mam zdolnosci i juz. Bo mi sie nie ccialo to w pionie utrzymac- caly kwiatek opadl.
do robienia kwiatków są specjalne masy też :) ja z takiej kiedyś lilie robiłam i nawet fajne wyszły :) to masa do kwiatków jest taka bardziej gumowa, ale jednak twardsza i się nie rozpływa ;)