No ja cały czas pamiętam Twój z tym rybakiem i nie dorównam no :) Szczerze mówię. To chyba mój szczyt szczytów, ale i tak warte efektu, bo pisku było co niemiara i całowanie i przytulanie tortu - także warto. Dziecko ma w nosie, czy krzywy, czy niedoskonały ;))) . A rysunkowo mąż ogarnął, bo on ładnie rysuje i szablon mi zrobił z papieru :DDD . Masę zrobiłam taką: 500 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Ananas z puszki pokrojony na kawałki
Biszkopt nasączony sokiem z ananasa (z tej samej puszki ;) z sokiem z cytryny (całej) i szklanką wody
Chyba była dobra, bo tort choć ogromny poszedł cały, a byli tylko dziadkowie
osuszalas ananasa papierem czy po prostu na sitku? kiedys dodalam drobniutko pokrojony wlasnie do masy z mascarpone i niestety schrzanilam mase bo ananas sok puscil ale wlasnie tylko na sitku osuszalam
słuchajcie, a czy istnieje coś takiego jak czekolada kolorowa, ale jakaś taka plastyczna? No bo barwnika to do białej można dodać, ale chodzi mi o to, żeby obłożyć ciasto/oblać czekoladą i zrobić z niej ozdoby.Bo te masy cukrowe i marcepanowe ni w ząb mi nie smakują.
Treść doklejona: 10.11.15 22:45 znalazłam i to nawet przepis. ale nie wiem czy to za słodkie nie będzie, hmmm.
Mnie przerażają te wszystkie barwniki. W życiu bym dziecku nie podała, a już wyrośnięte (dzieci) mam. Czasem szaleję i robię im obrazki z kaszki manny, ale używam tylko naturalnych barwników - buraczków, kakao, kiedyś próbowałam soku z szpinaku. Osobiście, podobają mi się graficznie te kolorowe torty, ale kompletnie nie widzę ich jako jedzenia, zwłaszcza dla dzieci. Ale ja to już mam taki odchył.
-- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
ja wczoraj dla Wiki robiłam torcik i pierwszy raz miałam styczność z masą cukrową;) ogólnie fajna zabawa może torcik mało kreatywny ale jak na pierwszy raz to i tak byłam z siebie dumna:)
Dziewczyny, a czy któraś z was jest może użytkowniczką takiej tortownicy-obręczy? Zastanawiam się nad zakupem czy warto. Jeżeli któraś z was ma i użytkuje to czy da się w tym upiec np. biszkopt czy to raczej do ciast na zimno, czy jako pierścień do wysokich ciast.
Bari, jakbys sie uparla to mozesz cos w tym upiec, ale nie polecam, bo bedzie Ci ciasto wyplywac dołem i sie przypalać. Za to do formawania jako pierscien super sprawa ;)
ja mam też łatwe zadanie bo Milcia lubi mieć na tortach swoich ulubieńców więc wystarczy że zamówię opłatek z takowymi;) w tym roku zażyczyła sobie Mija i Ja jej ulubiona bajka od ponad roku w środku poszalałam bo zrobiłam kolorowy biszkopt ala zebra nie mam zdjęć po przekrojeniu bo u nas z dziećmi zawsze koło 25 ludzi każdy coś chce coś mówi i jak zwykle uciekło
hej dopiero zobaczyłam pytanie odnośnie tortu ja zawsze robię biszkopt nar dwa z "Moje Wypieki" podzieliłam gotową mase na biszkopt na pół do każdej dodałam barwnik i wlewałam na zmianę do tortownicy podlewam zawsze dość mocno gorzką mocną herbatą i całą cytryną żeby przełamać słodki smak ten robiłam z czystej śmietany kremówki bez mascarpone więc składany był ok 2h przed Imprezą:) aha wkroiłam truskawki i borówki
Dziewczyny, na dzisiejsze przyjęcie urodzinkowe Aleksia robiłam tort tęczowy, ale kolorowe były masy z owocami. No powiem Wam, że to był hit. Ponieważ wychodzę z założenia, że tort musi nie tylko ładnie wyglądać, ale przede wszystkim być smaczny, a ten był pyszny!!! Nie lubię tortów "bez niczego" czyli tylko biszkopt i sama masa śmietanowa. Lubię albo masę smakową z konfiturą wtedy, albo masy z owocami. Na prawdę polecam!!!!