Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014 zmieniony
     permalink
    nie wiem czy jeszcze ktoras z was robi torty z masa cukrowa ale jesli tak to moze nie pogardzicie kilkoma tutorialami, znalazlam dzisaij i ku pamieci (takze wlasnej) wrzucam na forum bo z kompa szybciej zniknac moga ;)

    a zeby od poczatku za slodko nie bylo to link to tortow z pieluch wrzuce :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014 zmieniony
     permalink
    SYRENKA
    DAS

    LALECZKA 1

    DAS


    LALECZKA 2

    fsd



    LALECZKA - NIEMOWLAK

    DAS
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014 zmieniony
     permalink
    MYSZKA MICKEY
    DSA

    SMERFY
    das

    HELLO KITTY
    FDS


    SUPER MARIO

    ds
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014 zmieniony
     permalink
    AUTA

    DS

    ZŁOMEK - tutorial TUTAJ
    DSA

    WOZEK NIEMOWLECY (wszakze to tez kategoria srodek lokomocji)
    DS
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014
     permalink
    MINIONKI
    DAS
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014 zmieniony
     permalink
    ZWIERZAKI


    da


    dsa


    DSACZ


    DA


    YFRRT
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014
     permalink
    EKSPLOZJA

    CZX
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014
     permalink
    PIŁKARZ
    DSAS

    i jeszcze tutorial jak zrobic boisko
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 6th 2014
     permalink
    dsa
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 6th 2014 zmieniony
     permalink
    Boszeeee, ale sweetaśne:bigsmile:
    Ja lubię robić torty, ale z masy nie robiłam. Kiedyś próbowałam zrobić masę, ale wyszła mi tak twarda, że zrobiłam z niej tylko kolorowe zawijaki- ślimaczki i obkleiłam nimi biały tort :shamed: Ale i tak ładny był.
    http://28dni.pl/pictures/2338418.JPG
    http://28dni.pl/pictures/2338423.JPG
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeNov 6th 2014 zmieniony
     permalink
    Jeżżżżżuuuu,cudne!
    Muszę podpatrzeć coś ładnego.kiedyś raz w życiu robiłam tort z lukrowej masy plastycznej,ale za chiny nie wiedziałam jak zrobić ludziki,więc skończyło się na kulkach (głowach) z oczkami i uśmiechem :tongue:
    już nigdy więcej nie przyszło mi do głowy by męczyć sie,w imię czego niby hahahaha
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    Hydzia, przepiękne!!! Fajny temat w ogóle - ukradnę Minionki na tort dla męża :DDD

    Uś, podziwiam, bo ja chyba bym nie potrafiła położyć masy na tort...

    MYAngel - czym Ty tak wygładzasz boki? Ja robiłam dla Krasnala taki jak poniżej, ale nie mogłam ładnie boków wygładzić :(

    1

    Łatwiej mi się te figurki robiło, ale już nie będę robić z masy cukrowej, bo tracą kolory, następnym razem z masy marcepanowej zrobie - bardziej plastyczna chyba...

    To jeszcze dorzucę zdjęcia jak robić, ja zrobiłam na tej podstawie "swoje":

    2

    3

    5
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    The_Fragile: MYAngel - czym Ty tak wygładzasz boki? Ja robiłam dla Krasnala taki jak poniżej, ale nie mogłam ładnie boków wygładzić :(

    Fragile no stoję i męczę go szerokim nożem, ale ja to już taki wzrokowiec jestem i zawsze mam jakieś "ale", więc trochę mi to schodzi :wink: Piękny Ci wyszedł, te kolory i figurki. Chciałabym kiedyś zrobić dla córy taki tęczowy, tylko przeraża mnie cena tych polecanych barwników :shocked:
    Uś wygląda jak kupny :bigsmile:, rób dalej takie torty dzieciakom:clap:
    Swego czasu oglądałam Buddy'iego, tego Włocha z rodziną - cuda tworzą.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    MyAngel, te barwniki to jednorazowy w sumie wydatek, bo dodajesz tylko kropelkę, dosłownie ciut, jak połowa ziarnka groszku. Kolory wychodzą cudne. I robiłam jeszcze sernik tęczowy, wyszedł o wiele lepiej, później wrzucę fotkę na chwilę.

    No własnie, ja cierpliwości nie miałam do wygładzania, nóż mi w ogóle do głowy nie przyszedł, wygładzałam taką "packą", następnym razem spróbuję tak jak Ty!

    A Usiowy totalnie jak kupiony!
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    The_Fragile: wygładzałam taką "packą"

    Ja też mam taką plastikową, ale ona ciągnie ten krem, a stalowy nóż jest mega gładki i daje radę.
    Muszę się skusić na te barwniki.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    MyAngel: ale ona ciągnie ten krem


    No właśnie ciągnie i takie "stożki" robi. A czyścisz nóż wygładzając, czy tak lecisz dokoła?

    Barwniki to Ci Wiltona mogę polecić, bo mają naturalne.

    To ja ten sernik wrzucę - zobacz, jakie intensywne kolory na serniku wychodzą - bo na biszkopcie takie bledsze.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    Uś, MyAngel, Frag ale jesteście zdolne :D
    Raz w życiu robiłam torta (bezglutenowego) i był pyszny ale brzyyydki :tooth:
    Część była kokosowa a część czekoladowa.


    A z takim z masy cukrowej to chętnie bym się pobawiła. Moze na drugie urodziny Milki.
    Na roczek miała taki (kupny ofkors):
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Raz w życiu robiłam torta (bezglutenowego) i był pyszny ale brzyyyd


    co Ty pierdzielisz???? Jest piekny!!!! Ja nawet pół takiego nie potrafię.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    A tak w ogóle to fajnie sobie narzędzia do masy kupić - ja mam takie plastikowe i są świetne.

    Najbardziej mi się mycha i też ta sówka podoba, co Hydzia wrzuciła... Mangaa, też fajny! Wygląda smaczniej niż te z masa cukrową, bo to wiadomo, że ulep ;))))
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    The_Fragile: A czyścisz nóż wygładzając, czy tak lecisz dokoła?

    Co kilka maźnięć po kremie płuczę go w gorącej wodzie i wycieram i takim ciepłym jadę po kremie, tylko nie za długo, bo się rozpłynie.
    Piękne te kolory, zjadłabym taki serniczek :bigsmile:, ale dziś robię sernikobrownie z musem truskawkowym :jumping:
    Manga uważam, że każdy swojski, własnoręcznie zrobiony tort jest o wiele lepszy niż ten kupny, nie ważne jak by wyglądał, choć Twój naprawdę dobrze wygląda, nie ma czego się czepić :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    MyAngel: każdy swojski, własnoręcznie zrobiony tort jest o wiele lepszy niż ten kupny


    Podpisuję się, bo w tym roku mieliśmy kupiony i był taki "se"...

    Wypróbuję Twój sposób, coś czuję, że się uda :)))

    Mangaa, a wrzuciłabyś przepis?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink

    Najbardziej mi się mycha i też ta sówka podoba, co Hydzia wrzuciła... Mangaa, też fajny! Wygląda smaczniej niż te z masa cukrową, bo to wiadomo, że ulep ;))))


    No ja wole taki Mangowy niz taki tęczowy. W ogóle mi ta tęcza nie przekazuje informacji "zjedz mnie" :P. To sliczne jest, ale do popatrzenia. Nie pobudza to mojego apetytu ;). A taka czekoladka, kokos... To bym skosztowała...

    Nie mówię bo tęcza sliczna i chciałabym tak umiec, ale mam jakąś blokadę co do konsumpcji...

    A te barwniki ro z czego???? Nie jest to szkodliwe aby????
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Hehe dzięki dziewczyny, ale mogłam popracować nad napisem :tooth: co ja się z tym umęczyłam :(
    Ale naprawdę był pyszny i z tego co pamiętam dość prosty w wykonaniu.
    Frag poszukam zaraz, pamiętam, że masa mascarpone była na 100%.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    Monia, tak samo jak inne proszkowane ciastka czy ciasta. Zobacz, tu masz skład:

    Skład: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, azorubina, skrobia modyfikowana kukurydziana, guma agarowa, sorbinian potasu, tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy

    Bez tragedii, ale wiadomo - trochę chemii jak w gotowcach. Natomiast nie robię z tego afery, bo jak raz do roku jeden czy drugi zje coś z barwnikiem to nic mu się nie stanie, a frajdy mają sporo :)

    Ja niestety jestem wzrokowcem, więc mnie takie torty z masy cukrowej potwornie kuszą, czy ten tęczowy właśnie. Ale kupne są takie sobie, lepsze te robione w domu. Ostatnio na MoichWypiekach Dorota wrzucała przepis na Halloweenowe babeczki i ja od razu mam ślinotok jak coś takiego widzę - nie wiem, może to te kolory właśnie... A, i to jest o tyle fajne, że barwniki nie zmieniają smaku zupełnie (przynajmniej te co ja mam).

    Treść doklejona: 07.11.14 09:28
    mangaa: że masa mascarpone była na 100%


    O ooo mniam, to ja takie lubię bardzo - w tym torcie tęczowym też mascarpone przekładałam, tylko trochę za mało :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    ja malemu robilam na urodziny taki - mi te kupne nie podchodza za bardzo


    biszkopt ciemny, przekladany kremem z mascarpone i kremowki, poprzekladany malinami (mialam swojskie mrozone), nasaczony woda z cytryna.
    zawsze taki robie i jest pycha. a na gorze oplatek, no i koniecznie czekoladowe literki i serduszka bo sobie maly zazyczyl.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    A jak serduszka zrobiłaś? Czy kupione?

    A powiedzcie, jak ten opłatek smakuje? Ja taki zwykły opłatek, czy jakoś inaczej?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    ja boki wygladzam taka packa z ikei - byla w komplecie ze szpryca i taka zylka do przecinania biszkoptow
    oprocz tego mam jeszcze taki specjalne szpatuly do dekoracji ciast kupione na aledobre.pl

    MyAngel: Ja lubię robić torty, ale z masy nie robiłam. Kiedyś próbowałam zrobić masę, ale wyszła mi tak twarda

    ja mam 2 przepisy na mase, jeden z pianek marchmallow a drugi sama zagniatam od poczatku do konca, wole ten robiony samodzielnie

    zaraz poszukam moich wyrobow to wam pokaze, tyle ze na tutoriale wpadlam dopiero wczoraj wiec moj ludzik byl niepelnosprytny ;p
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Przepis na biszkopt jeden z tych sprawdzonych bezglutów brałam. Może być ten pierwszy (ja też robiłam na mieszance mąki bezglutenowej) ale nie jestem teraz pewna czy tego samego przepisu używałam-> http://www.mojewypieki.com/post/biszkopt-bezglutenowy

    Nie nasączałam blatów, bo zapomniałam, ale później strzykawką i igłą delikatnie go ostrzykałam (kawą z koniakiem, jak do tiramisu) i w sumie jak teraz patrzę to dobrze zrobiłam bo bezglut podczas namaczania moze się rozpaść.

    A resztę robiłam wg tego:
    Składniki na masę:
    750 g serka mascarpone
    200 ml śmietany kremówki
    100 g drobnego cukru do wypieków
    2 laski wanilii
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i wanilię. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
    ~
    Ponadto, potrzebne będą:
    50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
    3 łyżeczki kakao
    kokos - 1 duże opakowanie
    ~
    Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i koniaku (ja nie nasączałam). Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, posypać połowę tortu 1/3 wiórków czekoladowych + kakao, a drugą połowę wiórkami kokosowymi. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, i reszta tak samo itd kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków i czekolady. Boki również wysmarować masą i obsypać po połowie.
    ~
    Do tego masa maślana do ozdabiania:
    Składniki:
    • 250g masła
    • 250g cukru pudru
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżeczki esencji waniliowej
    • Dowolne barwniki spożywcze
    Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka, to zajmie jakieś 5-7 minut, wtedy wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę.
    Ja dodałam kakao do części która ma być na białej części tortu.
    ~
    Ozdabiamy na końcu.
    ~
    Schłodzić przez min. 3 godziny w lodówce.

    A jeśli ktoś nie potrzebuje robić bezglutenowego to
    biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki orkiszowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...
    ~
    Do nasączenia blatów:
    160 ml wrzacej wody
    2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    30 ml koniaku
    kawę zalewamy gorącą wodą, a gdy przestygnie dodajemy koniak
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    To skoro temat "Tutoriale", to zapodam swoje wypociny na pierwsze urodziny córci :bigsmile: Czarny las.
    http://28dni.pl/pictures/2338558.jpg
    http://28dni.pl/pictures/2338563.jpg
    http://28dni.pl/pictures/2338568.jpg
    http://28dni.pl/pictures/2338573.jpg
    http://28dni.pl/pictures/2338578.jpg
    http://28dni.pl/pictures/2338583.jpg
    http://28dni.pl/pictures/2338588.jpg
    http://28dni.pl/pictures/2338593.jpg
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Pamiętam go chyba z Fotogalerii? :D
    Śliczny, daj przepis.

    Ja próbowałam torta szwarcwaldzkiego na moje urodziny, ale były mega upały i wszystko mi spływało. :( Nie wyszedł za bardzo.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    O kurka, MyAngel, zarąbiście wygląda, a ja tak wiśnie kocham w tortach! Też rzuć przepisem :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    The_Fragile: A jak serduszka zrobiłaś? Czy kupione?

    A powiedzcie, jak ten opłatek smakuje? Ja taki zwykły opłatek, czy jakoś inaczej?

    serduszka kupione, litery tez.
    oplatek smakuje jak oplatek, tyle go co kot naplakal, to takie cienkie ze go kompletnie nie czuc
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Na przepisach chyba wstawiałam fotkę.
    A przepis nic nadzwyczajnego. Ciemny biszkopt, przekładany wiśniami wymieszanymi z dżemem wiśniowym (wiśnie były z wina swojskiego, włożone na noc do spirytusu ), na to bita śmietana z cukrem pudrem i śmietan fixami i tyle.
    Biszkopt robię z Moich wypieków biszkopt II, tylko dodaję kakao, no i koniecznie nasączam wodą z cukrem i cytryną.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    szukalam moich tortow ale jakos nie umiem skojarzyc dat a przez to na zewn odszukac wiec pod reka mam tylko takie:

    moj pierwszy tort z masa cukrowa (z pianek)
    dsa

    a potem juz cukier puder i glukoza i powstal urodzinowy tort Krzysia
    dsa
    dsa

    kolejny urodzinowy tort Krzysia
    das

    das



    toort niespodzianka dla mojego brata, zapalonego wedkarza (ponoc nawet podobny ludek mi wyszedl hehe)

    sd

    fds

    dsa
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Nooo, zdolniacha z Ciebie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Ja niestety jestem wzrokowcem, więc mnie takie torty z masy cukrowej potwornie kuszą, czy ten tęczowy właśnie.


    To Ci zazdroszczę, bo ja dziwak jednak jestem :P. Może też mam autyzm, bo wiesz - oko bardzo ta tęcza cieszy, ale nie jestem w sranie sie skusić :P Jak małemu zamówiłam tort z masą cukrową to też nie tknęłam, zjadłam tylko środek ;)

    I nie ro, że mnie chemia odstrasza, tylko jakas blokada...


    Ale naprawdę torcik zacny ;)

    W ogóle kobietki, co ja tu widze, to jest koniec. Zdolne jesteście!!!! ja dzis pierwsze w życiu auffiny zrobie, bo od czegos trzeba zacząc :P hihihihi
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Mnis, nie martw sie - ja tez taka jestem. taki torcik jest sliczny, ale ja jakbym miala zjesc to mase cukrowa sciagne i odloze na bok.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    bo ta masa to dla oczu, ona smakowo jest bleeeeh
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    bo ta masa to dla oczu, ona smakowo jest bleeeeh


    aaaa to dlatego oczy mówią "ale ładne", a dupsko krzyczy "nie żryj"....:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Hydzia, o kurka, czapki z głów- piękne! A ten z kamyczkami to odjazd. Ja czegoś takiego chyba nie zrobię w życiu...
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    WOw piękne te torty ale ja bym nie zjadła, nie leci mi ślinka na ich widok, mogabym tylko na nie patrzeć :))) ja miałam kupny w tamtym roku dla D. i już nie chcę nigdy. W tym roku na 2 urodziny miał tort z namalowanym samolotem polany białą czekoladą borówkowo - malinowy z ciemnym biszkoptem, jasną masą zrobiony przez moja koleżankę (ale fachową się tym zajmuję;)) wszyscy zgodnie stwierdzili, że takiego tortu nigdy nie jedli...był rewelacyjny!
    Gratuluje i zazdroszcze talentu, a mi pomysły na figurki się przydadzą, bo kombinuje ostatnio z masą solną....
    Treść doklejona: 07.11.14 13:16
    Sorki za nas w tle ale nie mam na tym kompie innej fotki ;) skopiowalam z wykresu

    [usunelam]
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Ja nie cierpię takich tortów jeść, są słodkie i chemiczne, choć wizualnie przepiękne! Zawsze polewam tort polewą czekoladową białą lub czarną z dodatkiem żelatyny, pięknie wygląda jak zastygnie, ładnie się kroi, nie łamie i jest pyszna w smaku, te wszystkie kolorowe cukrowe... no niestety, nie przekonam się ;]
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    Frag, zrobilabys, po prostu trzeba miec weny troche i duuuzo cierpliwosci

    nasze torty sa w srodku smietanowe z owocami, masa jest dla "picu" i do zdjec a wyzerka jest srodek :D
    a ten dla brata z wedkarzem byl tortem wybitnie dla doroslych - tort czekoladowy przekladanny masa czekoladowa z dodatkiem likieru wisniowego, a w srodku wisienki z syropu domowego moczone przez noc w spirytusie :D poniewaz tort byl prezentem to przebilismy wszystkich gosci no a smak po roku dalej wszyscy wspominaja
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Hyde, masz duze zdolnosci, torty sa sliczne.
    ale chyba bym sie nie skusila
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    dzieki Ewa, do slicznosci im daleko ale byly gdzies tam spelnieniem marzen obdarowywanego - mlodego o torcie pilce, fascynacja wczesniej samolotami, a u brata dla jaj piwko i wedka (wiazanie nitki na wykalaczce tak zeby nie spadla bylo mega frustrujace!!)
    kupic taki tort to niestety spory wydatek wiec jak potrafilam tak robilam, no i tak jak pisalam masa jest zeby popatrzec a srodki zeby zjesc ;d
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    to prawda, takie torty to ok 70 zl/kg. u nas we wrocku to ok 150 zl za taki tort
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Elyanna: Ja nie cierpię takich tortów jeść, są słodkie i chemiczne, choć wizualnie przepiękne!


    Ely, ale te torty specjalnie "smaruje" się masą, zeby ta powierzchnia cukrowa fajnei odchodziła - ja zawsze ją zdejmuję, bo dla mnie to tylko dekoracja, a środek już robisz jaki tylko zechcesz :)

    Hyde, śliczne, śliczne!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 7th 2014 zmieniony
     permalink
    ogolnie torty sa dosc drogie (te zwykle u nas ok 40zl/kg) wiec jak ja musze miec oddzielnie dla dzieciakow ze szkoly oddzielnie dla rodziny a czasami jeszcze rodzina przychodzi na raty to mi wychodzi 5-6 tortow rocznie tylko dla moich dzieciakow; tne wiec koszty robiac sama, czesciej nawet niz z masy plastycznej tradycyjne
    przeszperalam okolourodzinowo moje wykresy i mam takie

    o np sprzed 5 lat :)
    dsa

    urodziny Krzysia jeden z tortow (bo na 3raty byly) - to typowy biszkopt z galaretka i owocami, czasami wazy i 6,5-7kg jak nie pozaluje truskawek czy jagod :)
    dsa

    zeszloroczne urodziny Gaby 2 rozne torty miala
    dsa
    dsa
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    The_Fragile: Ely, ale te torty specjalnie "smaruje" się masą, zeby ta powierzchnia cukrowa fajnei odchodziła - ja zawsze ją zdejmuję, bo dla mnie to tylko dekoracja, a środek już robisz jaki tylko zechcesz :)

    Dokładnie, u nas też nikt tej masy cukrowej nie jadł.
    A środek był całkiem dobry, orzechowy.
    Nie było rewelacji ale OK.

    Treść doklejona: 07.11.14 17:05
    Ja chyba też się teraz już będę nastawiać na własnoręczne torty.
    Dla mnie to czysta przyjemność bo normalnie mało piekę/pichcę słodkości. :wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 7th 2014
     permalink
    Nasza Ninka na I-wsze urodziny miała super tort w kształcie psa moich rodziców. Bo wtedy była w nim zakochana na maksa.
    Tort był mega drogi, ale cukiernik praktycznie w 100 % odwzorował psa tak, że nie był trochę podobny a wręcz identyko :smile:

    I smaczny był bardzo. Jogurtowo marakujowy.
    Tylko to futro za słodkie było, wiadomo.

    Image and video hosting by TinyPic
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.