Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPeppermill
    • CommentTimeDec 31st 2011
     permalink
    Mimzii ja przed chwilą Clearblue robiłam i jest blady plusik!!!! Boję się cieszyć, ale jestem dobrej myśli.
    A z badaniami tutaj to niestety ( albo i stety) zupełnie inaczej niż w Polsce. Badania gin. nie ma w ogóle, mocz raz w miesiącu, krew 3 razy w ciągu ciązy, 2 przepisowe USG.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    U mnie tez clearblue pokazal ciaze:). A np. First response nic nie pokazal :shocked:, a ciaza byla:bigsmile:
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Izulka23, super! Gratuluje po cichutku:)
    • CommentAuthorMimzii
    • CommentTimeDec 31st 2011 zmieniony
     permalink
    Izulka23 gratuluję również po cichutku:wink:
    Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Mimzii - spokojnie, aż tak mi się nie spieszy! Co prawda już mnie bóle wzięły i pewnie dzisiaj albo jutro Kuba będzie już z nami:bigsmile: Ja pierwszą wizytę w szpitalu miałam w 11 tygodniu i wtedy zrobili i skan i mnostwo badan krwi:wink:
    --
  1.  permalink
    Mimzii masz szczescie ze chociaz termin GP Ci podal :)) mnie powiedzial tylko ile mniej wiecej jestem w ciazy i na tym koniec....jednak pierwsza wizyta z polozna milo mnie zaskoczyla...troche sie pozmienialo przez 4 lata...na plus :)) wywiad w szpitalu...naprawde trwajacy ok 2 godzin...dokladny, nawet bardzo...no i zaoferowali mi opieke dla ciazy wysokiego ryzyka (ze wzgledu na problemy w ciazy ostatniej oraz podczas porodu jak rowniez ze wzgledu na depresje, z ktora borykalam sie przez szmat czasu) 16 stycznia mam wizyte w szpitalnej klinice polozniczo-ginekologicznej no i zwiekszona liczbe wizyt u poloznej.
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeJan 1st 2012 zmieniony
     permalink
    Ja sobie bardzo chwale tutejsze podejscie do ciazy i porodu, uwazam ze jest o wiele lepsze niz w PL. Mam nadzieje, ze uda mi sie tu wszystkie moje dzieci urodzic;)

Pati o jakie problemy chodzi? Proznociag przy porodzie czy jeszcze cos, bo nie pamietam?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJan 1st 2012
     permalink
    A mnie nie za bardzo podoba sie opieka nad ciezarna w UK. Moze dlatego, ze u mnie wystapily komplikacje. W pierwszej ciazy zatrucie ciazowe, potem porod trwajacy 47h( na poczatku brak rozwarcia i saczace sie wody plodowe, skurcze co 4-5 minut) i zakonczony cc po 14h od pojawienia sie rozwarcia.
    Druga ciaza ,niby pod szczegolniejsza kontrola ze wzgledu na to zatrucie w poprzedniej ciazy, cc i ujemna czynnik rh, wizyta w szpitalu itp, ale nie zauwazono hipotrofii dziecka. Dzien przed wylotem bylam u poloznej, wszystkie wymiary wskazywaly niby ok, a po kilku dniach juz bylam w szpitalu, bo mala sie zatrzymala (byla kilka tygodni do tylu). Lozysko w tak zlym stanie, ze gdyby nie leki w PL to mala by nie dozyla do porodu:(
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Pati, a masz przeczucia co plci?:smile:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Dziewczyny ale mi się nie wydaje, że to opieka jako opieka tylko zależy na jakiego lekarza czy położną się trafi
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    Aborta zgadzam sie, bardzo duzo w tym racji. Tylko tutaj jest inna mentalnosc, inne podejscie do ciazy, ciezarnych, porodu. Tutaj ciaza nie jest choroba;)

Monteina to moglo Ci sie przytrafic wszedzie, w PL rowniez.
    Mam taki tragiczny przyklad w rodzinie. Przez cala ciaze zaden z lekarzy nie zauwarzyl, ze narzady wewnetrzne sie nie rozwijaja prawidlowo, chociaz na kazdej wizycie bylo usg, a wizyty bardzo czesto, jak to zwykle sie w PL odbywa... Dziewczynka urodzila sie miesiac przed terminem, nagle, po kilku godzianch zmarla...

A kuzyna corka urodzila sie z jedna nerka, tego tez nikt nie zauwazyl...
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    rooda: Aborta zgadzam sie, bardzo duzo w tym racji. Tylko tutaj jest inna mentalnosc, inne podejscie do ciazy, ciezarnych, porodu. Tutaj ciaza nie jest choroba;)

Roda wiem o tym bo sama tu mieszkam :) i mi się to bardzo podoba, że tu od razu po teście nie dostaje się leków " na wszelki wypadek", "zwolnienia bo ciąża" etc, ale wiem, że jak jest potrzeba to lekarze działają przykład koleżanka miała bóle sugerujące np ciążę ektopową więc w 6 tc trafiła na scan, do ginekologa etc więc dużo zależy od lekarza na jakiego się trafi i położną czy będą chcieli drążyć temat złego samopoczucia etc

Ja ciągle słyszałam jak to tu ciężko trafić do specjalisty etc a ja już na drugiej wizycie u GP dostałam skierowania do specjalistów, więc nie należy mówić, że system jest zły tylko np zmienić lekarza prowadzącego a ma się do tego prawo :)

rooda: Monteina to moglo Ci sie przytrafic wszedzie, w PL rowniez.
    Mam taki tragiczny przyklad w rodzinie. Przez cala ciaze zaden z lekarzy nie zauwarzyl, ze narzady wewnetrzne sie nie rozwijaja prawidlowo, chociaz na kazdej wizycie bylo usg, a wizyty bardzo czesto, jak to zwykle sie w PL odbywa... Dziewczynka urodzila sie miesiac przed terminem, nagle, po kilku godzianch zmarla...

Też się zgadzam, że coś takiego może się zdarzyć w PL, synek kuzynki miał wodonercze a na usg gdzie z racji ciąży zagrożonej miała jedno na 2-3 tygodnie nikt tego nie zauważył i dziecko 3 lata praktycznie spędziło w szpitalach na operacjach etc....
  2.  permalink
    rooda no chodzi glownie o wysokie cisnienie pod koniec ciazy i skok cisnienia w trakcie porodu (wzroslo do 190/150 pomimo podania zzo, ktore zazwyczaj jest wskazane przy wysokim cisnieniu) dostalam drgawek (nie wiem czy to byla rzucawka bo niestety moj jezyk nie byl jeszcze na takim poziomie zeby w ogole zrozumiec o czym oni do mnie rozmawiali) co zakonczylo sie wlasnie porodem za pomoca proznociagu polozniczego....ale tak jak pisalam pod uwage jest wziety rowniez stan mojej psychiki...mimo tego (a moze wlasnie dlatego) ze odstawilam leki na czas ciazy i czuje sie naprawde znakomicie chca miec na mnie oko... :D polozna stwierdzila ze wyrazajac zgodne na high risk care nic nie trace a wiele moge zyskac...i ja sie z nia calkowicie zgadzam....:) poki co cisnienie mam jak snieta ryba...chyba pierwszy raz w zyciu...ale do koncowki jeszcze daleko...

co do plci to ja jakos czuje ze to kolejny (w naszej rodzinie juz 5ty) chlopak....ale Polowek sie upiera ze jak ja przeczuwam chlopaka to to na 100% bedzie dziewczynka (ze niby moja intuicja zawsze zawodzi hihi), cala rodzina i wszyscy znajomi strasznie zycza nam coreczki...tylko ja nie mam jakiegos parcia na plec....pragne dziecka...najlepiej zdrowego... 15 lutego mamy usg polowkowe....i pewnie sie wtedy dowiemy :)))
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
    • CommentTimeJan 1st 2012 zmieniony
     permalink
    aaaa no i jeszcze w karcie ciazy na czerowno mam podkreslone ze po porodzie malenstwo od razu laduje w rekach pediatrow do oceny stanu bioder....mysle tez ze nie rusze sie ze szpitala bez skierowania na scan....nauczona niestety chyba jedynym zlym doswiadczeniem z tutejsza sluzba zdrowia (pomijajac praktyke mojego gp, ktorego wlasnie zmieniam)....na opieke specjalistow klinik przyszpitalnych narzekac byloby grzechem...niestety troche mialam okazje sie z tym systemem zaspoznac i mysle ze w pl nie otoczono by nas (i mnie i Minika) az tak fachowa i do tego DARMOWA opieka....
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    • CommentTimeJan 6th 2012
     permalink
    Byłam wczoraj u GP. Nie namówiłam jej na zrobienie mi bety, bo stwierdziła, że teraz sie już tego nie praktykuje. Zaproponowała mi pobranie próbki moczu do testu w lab. Test z moczu to ja sobie z powodzeniem w domu robię, więc już nie zawracałam sobie głowy.
    --
  3.  permalink
    mojego GP w ogole ciezko na cokolwiek namowic...:( bete zrobili mi raz w ostatniej ciazy jak trafilam do szpitala z chest infection i powiedzialam ze prawdopodobnie jestem w ciazy...
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    To przenieście się do mojego GP on zleca każde potrzebne badanie nawet betahcg :)
    •  
      CommentAuthorwiolettala
     permalink
    Hej Emigrantki, czy ktoras z Was mieszka w Galway by any chance...?
  4.  permalink
    aborta to masz naprawde wielkie szczescie...u nas sa 3 przychodnie w jednym budynku i w kazdej sytuacja wyglada tak samo...przez chwile mialam naprawde fajnego lekarza...ale niestety byl on tutaj tylko tymczasowo :((
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Psychopatko ja już byłam u 3 lekarz w mojej przychodni tak a propo to też w moim budynku są 3 przychodnie i do nas ludzie z drugiego końca miasta jeżdżą nawet tracąc ponad godzinę na dojazd, bo super przychodnia, świetnie wyposażona i bardzo dobrzy lekarze jak już pisałam ja bez problemu dostałam skierowania na wszystkie hormony, morfologię, cytologię, chlamydię, teraz miałam infekcję pęcherza to od razu skierowania na bakteriologię etc
  5.  permalink
    zazdraszczam bo jest czego....ja na szczescie mam sasiadke ktora jest pielegniarka w jednej z tych przychodni...wlasnie wzielam formy zeby sie tam przeniesc....wtedy ona bedzie mogla mi nieraz recepte czy skierowanie wypisac (chociaz co do skierowan to nie wiem czy do wszystkich ma uprawinienia...do wypisywania recept ma napewno)...jej mama jest GP ale w sasiednim miescie...wiec na konsultacje w naglych wypadkach tez moge liczyc...
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeJan 7th 2012
     permalink
    aborta, psychopatka - skąd jesteście?? Pewnie pisałyście wczesniej a jakos mi umkneło:sad:
    --
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    No wlasnie skad jestescie, bo z tego co czytam to na jakies skarby trafilyscie, a nie na angielskich lekarzy :)
    --
  6.  permalink
    ja z Waltham Abbey....samiutenkie przedmiescia Londynu znaczy sie :)))
    --
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    A no moze i pod londynem jest bardziej cywilizowana opieka medyczna. Ja to w takiej dziurze mieszkam, ze w sumie nie ma co sie dziwic :) No, ale w kazdym razie lubie ta dziure wlasnie za to, ze nia jest ;)))
    --
  7.  permalink
    no Waltham Abbey metropolia tez raczej nie jest....mala miescina z kazdej storny parkami otoczona...tyle ze do Londynu bliziutko...
    nikoll a jak Twoja dziura sie nazywa???
    --
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    Tewkesbury sie nazywa-pewnie nawet nigdy nie slyszalas :) A Klinike mamy w Cheltenham.
    --
  8.  permalink
    nikoll Twoja miescina jest przynajmniej na mapach google opisana :P w miejscu mojej jest tylko pinezka jak sprawdzalam odleglosc miedzy nami :)))
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Chelteham - to znane miejsce z wyścigów konnych.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    ja jestem z Kingston-Upon-Hull
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    tak Amazonko masz racje ;)
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    ja jestem z Derby
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    Dziewczyny z UK korzystacie z jakiegoś forum dla emigrantów?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    rooda ja tak :)
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    Mów z jakiego. Kilka dni temu nowe znalazłam. Nigdy z żadnego w zasadzie nie korzystalam, ale tam sie chyba zasiedze.
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    Nowe w sensie nowo powstałe.
    --
  9.  permalink
    Czesc Dziewczyny!
    Dolaczam do watku reprezentujac UK. Na 28dni dopiero od dizsiaj ale za to caly wieczor! Bardzo podbudowujaca jest Wasza aktywnosc tutaj, kiedys juz raz zaczzelam zaglebiac sie w fora ciazowo-tematyczne ale zniechecily mnie bzdury tam wypisywane! A tu - mila niespodzianka - jak dotad.

A teraz pare szczegolow o mnie: jestem (krotko) po 30 i przez ponad 10 lat bralam rozne tabletki anty... az do wiosny 2010 kiedy zaczelismy sie starac o dziecko. I jak dotad nic ale musze przyznac ze nie staralismy sie zbyt intensywnie. Tak naprawde to dopiero od lata 2011 wiecej o tym myslimy i wiecej w tym kierunku robimy.

Troche martwia mnie moje bardzo nieregulrane cykle - srednio 60 dni ale bywa roznie. Ostatnia miesiaczka byla tak ciezka i dluga ze wybrawlam sie do GP ktory dal mi medryxoprogesteron na zatrzymanie i obiecal skierowac do specjalisty - czyli zwyklego gina. na razie czekam.

Pozdrawiam wszystkie laski tu uczestniczace dzieki ktorym wiele sie dowiedzialam i poczulam nie-sama!
  10.  permalink
    niespiesznie witamy :)))
    rooda ja nie korzystam... a coz to za forum znalazlas??? chociaz szczerze mowiac jak sie wkrece w jeszcze jedno to juz chyba nic inneg zrobic w ciagu dnia nie zdarze :)))
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeJan 8th 2012
     permalink
    Zaraz ci priv puszcze bo nie wiem czy mi sie nie oberwie;)

Niespiesznie witaj:)
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    Pati nie dam rady teraz bo z telefonu klikam i jakoś nie mogę znaleźć opcja wysyłania wiadomości:/
    --
  11.  permalink
    ok rooda nie spieszy sie :)
    --
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    Ja nie korzystam z emkgranckich forow. Pewnie by mnie wciagnelo. Kiedys jedno z takich zwyklych wielotematycznych mnie tak wciagnelo, ze tracilam cale dnie :) mialam rowniez przyjemnosc byc tam moderatorem... Teraz raczej omijam fora. To tutaj rowniez od samego poczatku staram sie omijac jak moge, bo boje sie ze ugrzezne ;) Chociaz musze przyznac, ze ostatnio coraz czesciej tu zagladam i czytam sobie co piszecie - i cholera jasna z kazda chwila coraz bardziej mi sie tu podoba! ;)
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    Cieszymy sie, ze Ci sie u nas podoba:)
    Zdradzisz co to za forum Nikoll?
    --
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    To bylo dosc nowe forum-pare miesiecy po tym jak odeszlam upadlo i juz go nie ma wiec mysle, ze nie ma o czym pisac ;)
    --
  12.  permalink
    oj tak 28dni moze uzalezniac... ja nawet przez ten czas kiedy sie nie udzielalam to i tak od czasu do czasu zagladalam do przyjaciolek...a i one o mnie nigdy nie zapomnialy i dobijaly sie gdzie tylko sie dalo :) za co bardzo jestem im wdzieczna bo pomogly mi przejsc przez naprawde nie latwy dla mnie okres :)) jak dla mnie 28dni to cos wiecej niz wykresy i forum :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    to forum mnie tez wciagnelo. codziennie rano zagladam, chociaz na chwile, wczesniej jakos nie znalazlam zadnego fajnego.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    rooda ja też poproszę o linka :) a ja udzielam się na moja wyspa i na forum lokalnym :)
    • CommentAuthorMimzii
    • CommentTimeJan 9th 2012
     permalink
    Cześć dziewczyny !!!! Długo mnie nie było a wszystko przez moje złe samopoczucie, poranne mdłości które przerodziły się w całodobowe no i ciągła senność.
    Ps co do paszportu to koleżanka robiła w ambasadzie polskiej i ma polski paszport , więc musiałam ją wcześniej źle zrozumieć.
    Czekam cały czas na wizytę u lekarza w pracy oznajmiłam wszystkim że jestem w ciąży , zrobiło się wesoło:)
    Jutro mam w czasie godzin pracy szkolenie specjalne dla kobiet w ciąży z health & safety.
    Mimo wszystko wybieram się do polskiej kliniki w Coventry i tu mam pytanie czy może któraś z was miała okazję tam być? Jak to wygląda cenowo ?
    Może wiecie bardzo serdecznie z góry dziękuję za odpowiedź.
    No to idę spać dalej bo zaraz komputer połknę, pa dziewczynki pa pa .
    Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Nie wiem jak w Coventry ale w Manchesterze jedna wizyta kosztuje chyba 100 lub 150 funtów plus jeśli stamtąd lekarz zleci badania to są dodatkowo płatne i to samo z lekami jak Ci coś zapisze to w aptece nie płacisz 7,40 funta za lek tylko 100 % odpłatność bo była to wizyta prywatna
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Mimzii, zastanów sie poważnie, czy nie szkoda ci pieniędzy. Lepiej wydać na dziecko, jak sie urodzi.
    Aborta, w Anglii ciągle płaci się za recepty? Ł7.40?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.