Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeApr 8th 2014
     permalink
    Dżasti pamiętam jak tu jedna dziewczyna pisała że po jednym dniu reha dziecko zaczęło raczkować, czasem dziecko jest gotowe i potrzebuje bodźca do działania, spokojnie moja Ninka miała bardzo słabe mięśnie brzucha, chodziłyśmy na reha zaczęła raczkować jak miała 10 m-cy, więc w normie, ale patrząc że niektóre dzieci robią to w wieku 6,7 m-cy to u nas była przepaść. My w domu też ćwiczyłyśmy to były rzeczy, które nie mogły zrobić krzywdy dziecku a właśnie pomóc mu, zachęcić do podejmowania pewnych działań, których nie chciały podejmować
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeApr 9th 2014
     permalink
    Kachaw, 7400 to mało? Moja wg wagi domowej ledwo łapie się w 7 kg. Też mamy suche plamki na ciele. Nie wydaje mi się by był to gluten bo brzuszkowo już dawno dałby o sobie znać. Białko próbowałam odstawić, ale zawsze coś się trafi choćby w obiedzie który zjem na mieście czy kawałku ciasta.
    Jutro wizyta u pediatry, zobaczymy czy powie coś mądrego :)
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Mk, pod uwagę trzeba wziąć przede wszystkim wagę urodzeniową,czytałam, że niemowlę powinno w pół roku ją podwoić.
    Kasiu, może teraz Dominiś ma taki czas, że mniej przybiera, mój też tak miał w okolicy 2-3 miesiąca. Potem ruszył, ale też się przez jakiś czas martwiłam jednak tutaj dziewczyny mi napisały, że dzieci mogą przybierać skokowo.
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Masz rację Kinga, ciągle o tym zapominam :)
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
    • CommentTimeApr 9th 2014 zmieniony
     permalink
    Też mamy suche plamki na ciele. Nie wydaje mi się by był to gluten

To raczej nie przez gluten moja doktor powiedziała, że nietolerancja (celiakia) glutenu nie wywoduje żadnych reakcji skórnych tylko brzuszkowe
    --
    •  
      CommentAuthorhanka242
     permalink
    Witajcie, mam pytanie do dziewczyn nie szczepiących dzieci lub odkładających szczepienia. Wiem, że przy okazji takich wizyt szczepiennych dziecko jest oglądane, ważone , mierzone , a jak robić kiedy takie wizyty odpadają? Czy chodzicie profilaktycznie co jakiś czas na kontrolę czy dopóki nic się nie dzieje złego nie ma potrzeby chodzić do lekarza? Zwątpiłam..jak jest u Was?
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    hanka242: a jak robić kiedy takie wizyty odpadają?

Od dwóch dni zastanawiam się nad tym samym :rasta:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    hanka242: Wiem, że przy okazji takich wizyt szczepiennych dziecko jest oglądane, ważone , mierzone , a jak robić kiedy takie wizyty odpadają?

Do mnie z przychodni zadzwonili, że chcieliby Małą zobaczyć, jak skończyła 3 miesiące :) Poszłam. Zmierzyli, zważyli i powiedzieli, że jeśli nie pokażę się w przeciągu 3 miesięcy na szczepieniu, to następnym razem chcą Małą zobaczyć jak skończy 6 miesięcy.
    Czyli widzieli Ją (póki co) dwa razy - lekarka na wizycie patronażowej, później jak Mała miała 3 miesiące. No i teraz zobaczą jak skończy 6 miesięcy.
    [ahaa, nooo tak, byłam z Nią jeszcze raz, jak miała katar i poszłam, żeby lekarka Ją osłuchała, dla mojej spokojności, czyli do tej pory widzieli Anielinkę trzy razy, w tym ani razu nie była szczepiona].
    --
    •  
      CommentAuthorhanka242
     permalink
    Rozumiem, czyli gdyby nie zadzwonili to byś nie poszła? Tak się biję z myślami, bo w sumie nic się nie dzieje,Mały za 11 dni skończy 3 miesiące, do tej pory był raz u pediatry, po skończonym miesiącu.
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Mk siatki centylowe dla chłopców i dziewczynek się różnią, wiadomo dziewczynki mogą mniej przybierać, Dominiś nie wygląda na wychudzonego, ale chodzi tu raczej o regularne przybieranie na wadze, mój miał wagę ur 3400, więc już ją podwoił dawno temu, ale trochę się zmartwiłam, jeszcze na dodatek "strzelił sobie w kolano" przed ważeniem bo zrobił wielką kupę przed samym wyjściem do lekarza (muszę się pochwalić pierwszą dorosłą- w kształcie kiełbaski - jestem chyba psychiczna jaram się kupą syna, normalnie mu gratulowałam dorosłej kupy :tooth:)
    Co do nabiału to odstawiam na 2 tyg całkowicie, czyli czytam składy, nawet dziś do rosołu kupiłam makaron bez jajek, mogę jeść tylko żółtka i zobaczymy czy to od tego czy nie, też pytałam czy to może być gluten, pediatra powiedział że na pewno nie.
    Ja chodzę z młodym na wizyty co dwa m-ce, właśnie sprawdzić wagę długość, ale myślę że tak jak Kissek pisze jak widać że z dzieckiem wsio okey, ładnie je, śpi, jest pogodne to nie trzeba często tylko właśnie raz na 3 m-ce starczy. Wiecie przychodnie mają w obowiązku dbać o małe dzieci by nie dopuszczać do tej sytuacji o której wczoraj w faktach mówili że matka przyniosła do szpitala roczne dziecko z wagą 5 kg w agonii głodowej, nie jadło dwa tyg, ale piło więc się nie martwiła, nie wiadomo czy da się uratować dziecko - dziecka od urodzenia żaden lekarz nie widział, bo ponoć papiery zaginęły i nie mieli go w spisie - przepraszam że o tym napisałam, wiem że nie lubicie czytać o krzywdzie dzieci, wczoraj aż mnie trzęsło jak to zobaczyłam.
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    Moja była na razie dwa razy..pierwsza wizyta taka kontrolna po wyjściu ze szpitala, druga bo Oli pojawiło się suche placki na buźce....i też nie szczepiona ani razu...choć receptę na szczepionkę przeciwko wzw b wzięłam.... :wink::wink:

Dziewczyny, a czy poszłybyście tak "kontrolnie" do neurologa? Może mi na głowę pada ale chciałabym, żeby specjalista powiedział, że Młoda prawidłowo się rozwija...
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Weźcie bo Nasz Adaś waży 7200 i jakiś szczuplak to on nie jest:p
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Bananowiec - ja poszłam, bo mi napięcie mięśniowe spokoju nie dawało, ale jak po raz kolejny usłyszałam, że to po prostu silny chłopak to się uspokoiłam. I polecić Ci mogę dr Kochanowską, ale może o niej słyszałaś :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    Haa właśnie o niej myślałam bo ma bdb opinie w necie....mi też o to napięcie mięśniowe się rozchodzi...:shamed: Umawiałaś się z tą Panią dr przez sms? :wink::wink: Ile kosztowała wizyta jak mogę zapytać?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kachaw, ale sprawdzaliście oczywiście na siatkach centylowych dla dzieci kp? Czy na tych w książeczkach? Bo te w książeczkach sa dla dzieci na mm i wartości na centylach mogą się roznic nawet o 2kg!
    Dziecko przybiera skokowo,nie musi regularnie przybierać.
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Asiula a ile ma Adaś długości ??
    no ja nie idę do neurologa jeśli nic złego się nie dzieję, ale musimy iść do okulisty, bo znów oczka ropieją mimo masowania kanalików kilka razy dziennie.
    Monteniu to prawda sprawdzałam na tych siatkach co są w książeczce innych nie znalazłam, co poszukać siatek centylowych dla dzieci karmionych piersią ??
    --
    • CommentAuthormoly123
     permalink
    Kacha
    http://www.who.int/childgrowth/standards/en/
    Moja też ostatnio słabo przybiera, na siatkach z książeczki zle to wygląda na tych who jest lepiej ;P :cool:

A apropo samej wagi ... moja wazy 6,5kg ...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Mk moj starszak jeszcze ma naczyniaka. Raz jasniejszy, raz ciemniejszy. Pediatra nam powiedziala, ze to nic groznego, powinien zejsc do 2 roku zycua, ale u niektorych zpstaje. Moj ma w sumie pod wlosami;)
    --
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Moja kasia też wiecznie słabo przybierala ale zawsze na siatce się mieściła. Teraz ma ponad rok i waży 8,5 kg więc szału nie ma.
    Koło piątego miesiąca właśnie zaczęła przybierać b.słabo ( poniżej normy w gr i lekko spadała z centyła) i zdecydowaliśmy o wprowadzeniu dodatkowego normalnego posiłku . I oczywiście dalej przybierala słabo więc taka jej uroda. Drugi raz bym tak nie postąpiła i została na samej piersi pełne 6 mcy.

Co do państwowej służby zdrowia to mojego dziecka nie widzieli w przychodni od sierpnia zeszłego roku i nic. Pewnie zadzwonią jak się będzie zbliżał termin szczepienia.:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Moly dzięki bardzo na tych wyszło super, waga na 50 centylu a wzrost ponad 97 brakło skali :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kachaw, A widzisz :wink:. Jest roznica w centylach prawda?
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    bananowiec: Umawiałaś się z tą Panią dr przez sms? Ile kosztowała wizyta jak mogę zapytać?

Bananowcu, my byliśmy u niej w Centrum Narodzin Mamma, koszt 100zł., wiec niedrogo, a wizyta spokojna, dokładna, bez pośpiechu, naprawdę super, doładnie zbadała, odpowiadała na wszystkie pytania, wszystko wyjaśniała, no same ochy i achy :smile: Czekaliśmy ponad 2 tygodnie.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    o super, słyszałam że już nie pracuje w szpitalu na reymonta tylko przeniósł się gdzieś chyba do Krapkowic, a twoje dziecko ile ma jeśli można zapytać ??
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    stokosia87: To raczej nie przez gluten moja doktor powiedziała, że nietolerancja (celiakia) glutenu nie wywoduje żadnych reakcji skórnych tylko brzuszkowe

Chciałam tylko nadmienić, że celiakia to jest choroba trzewna, a nietolerancja glutenu to zupełnie co innego:) Jak ja byłam na wizycie u alergologa, to lekarka powiedziała, że może być reakcja skórna na wszystkie produkty. I mimo, że u M w badaniach nie wyszła alergia na gluten, to powiedziała, że najważniejsze są objawy, i jeśli widzę, że po podaniu glutenu coś się dzieje, to mam odstawić, a po jakimś czasie dawać najmniejszą tolerowaną dawkę (bo u nas zawsze wychodzą liszaje jak zwiększam ilość kaszki).
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    hanka242: Czy chodzicie profilaktycznie co jakiś czas na kontrolę czy dopóki nic się nie dzieje złego nie ma potrzeby chodzić do lekarza? Zwątpiłam..jak jest u Was?

ja chodziłam co 2 miesiace na zbadanie, obejrzenie, zwazenie, pediatra sie smiała ze to "wizyty towarzyskie" bo bez szczepienia."P
    lekarka ciemiaczko ogladała, osluchała, brzuszek omacala...tak dla spokoju, nie znam sie na malych dzieciach wiec na wszelki wypadek.:)
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Akira to ja mówie o chorobie tzn o celiakii faktycznie źle sformułowałam poprzednie zdanie.
    Podobno przy celiaki nie ma zmian skórnych...
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dziewczyny bardzo mnie interesuje to co wiecie o glutenie. Czuję że jesteśmy na skraju tolerancji, jak daję małej ciut więcej to ma liszajki. Nie jestem w 100% pewna że to gluten, to równie dobrze może być nabiał, ale jakoś dziwnie się to zbiegło z ekspozycją. Akirko, czyli pomimo liszajków masz podawać nadal? są u was jakieś inne objawy? bo u nas nic się nie dzieje, żadnych akcji brzuszkowych. Czy ewentualna nietolerancja glutenu mija?
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Mk - jak byłam po odbiór wyników u alergologa to właśnie wypytałam o ten gluten:) No i lekarka mi powiedziała, że mam dawać najpierw po jednej łyżeczce a potem stopniowo zwiększać. Jeśli wystąpią jakieś objawy (u nas to jest wysypka na dłoniach i brodzie oraz liszajki na klatce), to mam wrócić do najmniejszej tolerowanej dawki. Powiedziała jeszcze, że mogę spróbować z glutenem z żyta, a nie tylko pszenicy, bo być może akurat jej nie toleruje. Mówiła też, że nie muszą to być osobne posiłki, ale ważne, żeby jelita miały kontakt z glutenem.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Mk wyjście jest jedno albo odstawiasz gluten na np 3 tyg i jesz nadal nabiał i jajka i patrzysz czy są nowe liszaje czy nie, albo odstawisz cały nabiał ale tak solidnie, czyli czytasz składy, nie pozwalasz sobie na grzeszki a podajesz gluten i wtedy patrzysz co i jak, inaczej tego nie widzę.
    Ja jak się pojawiły liszaje to byłam w trakcie ekspozycji i odstawiłam gluten na chyba przeszło 2 tyg ale liszaje nadal wychodziły, więc mam pewnoś że to nie od tego, teraz na celowniku jest właśnie nabiał i jajka, wiem żę to nie banan bo nie jadłam ich długo a liszaje były więc teraz jem banany, muszę spróbować z pomidorami ale to za jakiś czas
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    My do tej pory szczepiliśmy tylko WZW, ostatnio w grudniu, mała była wtedy ważona. Później już nie, bo nasza przychodnia jest nastawiona anty do pacjentów, robią problem ze wszystkim, kiedyś na spacerze podeszłam, żeby Lusię zważyli, ale usłyszałam, że mam przyjść w innym terminie, bo teraz są szczepienia... Jak szczepień nie ma to mówią, żeby przyjść jak dzieci zdrowe są otwarte, czyli jak są szczepienia... Jak już kiedyś się wykłóciłam o ważenie to się mnie pielęgniara zapytała, czy dokładnie czy może być w ubraniu...
    Więc ja nie chodzę, nie chcę się denerwować, małej nic nie jest. Od kwietnia mam możliwość korzystania z Medicoveru, więc tam się chcemy wybrać.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Kachaw, pisałaś o odstawieniu produktu na 2 tyg., ale alergen może utrzymywać się nawet 4-6 tyg.

Treść doklejona: 09.04.14 20:32
    Dziewczyny podpowiedzcie mi co robić:) od środy zeszłego tyg. M ma katar, bylam u lekarza, osluchowo było czysto, lekarka dała syrop neosine (wyczytałam, że jakieś skladniki toksyczne i że nie podawać dzieciom poniżej roku) i krople Dicortineff, które są z antybiotykiem. Nie kupiłam tych leków, leczyłam domowymi sposobami, ale dziś rano M parę razy zakaszlała i było słychać że cos się odrywa, więc poszłam ponownie. Znów osłuchowo czysti, katar jest o wiele mniejszy. Lekarka stwierdziła, że wychodzą ząbki, ale dała 3 leki-syrop rozrzedzajacy ropną wydzielinę, krople do nosa dla dzieci od 6 roku życia oraz syrop wykrztuśny. Na razie nie kupiłam tych leków, bo nadal nie widzę sensu faszerowania jej lekami. Tyle że już sama nie wiem czy dobrze robię. M trochę pokasłuje. Co byście zrobiły?
    --
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Akirka, u nas też choroba i katar. Od soboty. Osluchowo też czysto . Mi lekarz nie kazał dawać nic prócz paracetamolu na gorączkę i ew.nasivin soft do nosa na noc. Mówił że dziecko może pokasływac bo ta wydzielina z noska splywa do gardła . Taki stan, z tendencją do poprawy może utrzymywać się do 10 dni. Ja jeszcze robię małej inhacje i do nosa marimerem .
    Chyba bym leków nie dawała. Takiej ilości to już na pewno nie. O ile ufasz tej lekarce że osluchowo jest czysto.

Zdrowka życzymy.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    mamakasi: Taki stan, z tendencją do poprawy może utrzymywać się do 10 dni. Ja jeszcze robię małej inhacje i do nosa marimerem .
    Chyba bym leków nie dawała. Takiej ilości to już na pewno nie. O ile ufasz tej lekarce że osluchowo jest czysto.

wspolczuje chorobska- u nas zaczelo sie podobnie ( nie to zeby Was straszyc) katar splywajacy do gardla, charczenie i kaszel...na poczatku bez lekow, potem inhalacje z mukosolwanu
    boduralu, soli fizjologicznej
    i lekarka zbadala crp, wyszlo powyzej 10 i antybiotyk- u nas o tyle niefajnie ze mała wymiotowałą jeden dziez przez kaszel i zaflegmienie, mialam stracha ze sie odwodni, wiec nie dyskutowalam, choc jestem przeciwna antybiotykom
    goraczka tylko 1 dzien..osluchowo czysto w plucach,

ten syrop na wydzieline to flegamina? ja bym inhalowala solą, mucosolwanem lub ten syrop, niech to cholerstwo zejdzie z noska i zatok jak najszybciej.
    oklepywanie jak najczesciej, odciaganie katarku jak sie da.
    u nas chorobsko trwało prawie 3 tyg.ostatni tydzien bylo jeszcze lekkie zaleganie katarku- takie charczenie chwilami.

ale u Was jak to sa ząbki akirko, to te wieksze ilosci sluzu, slinki schodzą i na pewno bedzie szybciej poprawa!! zdrowka!
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Mamakasi a to "nasz" lekarz dał takie zalecenia? bo już planuję, że jeśli do piątku nie będzie poprawy, to go wezmę do domu. M nawet gorączki nie ma, więc może to te ząbki.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Akirko to nie wiem bo lekarz kazał odstawić nabiał na dwa tyg i sprawdzać czy nowe nie pojawiają się, czyli może być tak, że jak nie będę np jadła nabiału 2 tyg to będą liszaje wyskakiwać bo jest jeszcze białko w organizmie ??
    --
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Akirka, tak, nasz :-) Tylko inhalacje to moja inwencja (z forum rzecz jasna :-)). On zalecał jeszcze świeże powietrze co by katar wywietrzyć.

Jak kiedyś kasia była chora to też akurat były ząbki i mówił że często dzieci wtedy łapią infekcje bo wiadomo organizm osłabiony. Może u was się nałożyło....
    Ale faktycznie lepiej skonsultuj jak się nie poprawi.
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Kasiu jeszcze wracając do wagi Dominisia:

"Najbardziej bliskie siatkom WHO są podane poniżej normy przyrostu masy ciała wg prof. Ruth Lawrence na podstawie jej długoletnich obserwacji:

26–31 g/dobę w okresie 0.–3. mies.,
    17–18 g/dobę w okresie 3.–6. mies.,
    12–13 g/dobę w okresie 6.–9. mies.,
    9 g/dobę w okresie 9.–12. mies."
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    kachaw, ja to tak rozumiem, jak napisałaś. jak odstawiłam gluten to na 4 tyg (wtedy już nie miała żadnych zmian) i zaczynałam od nowa. U nas tak było, że ona toleruje małe ilości tj. łyżeczkę czy dwie, a jak dawałam więcej, to wychodziły plamy. Wtedy znów odstawiłam na miesiąc.
    Co do kataru, to właściwie leci sama woda z nosa, nawet jak odciągam to malutko wychodzi. Oby było lepiej!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Uśku to jak sobie przemnożyłam a potem podzieliłam to wyszło że przybierał 14,69 gram na dobę więc jednak nie złapał się w normie, ale nie wygląda na wychudzonego a nawet na szczuplaka, nie martwię się
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeApr 10th 2014
     permalink
    Kachaw czym smarujesz chleb zamiast masła? ja używałam Benecol, dosłownie ociupinkę, aż wszystko wsiąkało...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Mk na chleb daję łyżkę oliwy z oliwek, w ten sposób i chleb posmarowany i dawka oleju na kp zaliczona :bigsmile: mało jadam chleba raczej jako dodatek do czegoś np pół kromeczki, czasem suchy
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Mk nie jestem pewna ale wydaje mi sie, ze na benecolu jest info by nie stosowac w trakcie kp...albo w ciazy...nie pamietam kiedy sprawdzalam, a teraz nie mam.
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Dawno mnie tu nie było ( chrzciny i komunia za pasem )
    Dalej walczę z grzybicą piersi :( dwa opakowana nystatyny za mną więc teraz próbuje homeopatia i clitrimazolem się leczyć.Może to da efekty. Moja malutka we wtorek miała wagę 4975g wiec przybiera średnio 50 g na dobę, niezła kluska się z niej zrobiła :) Martwi mnie od wczoraj jej kupka wczoraj zrobiła w jedną pieluchę taka śmierdząca ze śluzem póżniej już dwie normalne i dzisiaj znowu choć było tego śluzu mniej niż wczoraj. Obserwować czy iść do pediatry?
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Ja uwielbiam chleb. Wiem, pisze na Benecolu o kp ale pediatra nam mówiła by się tym nie przejmować a już tym bardziej przy tej ilości którą ja stosuję.
    Byłam u lekarza. Mała waży 6900, w porównaniu do waszych maluchów malutko, ogólnie zdrowiutka, dalej mamy się rehabilitować choć to wyginanie wg pediatry jest delikatne i mała powinna sobie z tym poradzić. Najgorzej jest w nocy, przy podnoszeniu odgina głowę tak, że mam wrażenie że zaraz jej odpadnie. W dzień tego nie ma choć widzę że lubi bardziej lewą stronę.
    Mam nadal podawać gluten a jeśli zmiany się zaognią to się znowu u niej pojawić. Powiedziała że szkoda by było teraz odstawiać bo przy późniejszym podawaniu glutenu jest większy problem. Któraś z was mnie o to pytała więc potwierdziłam - suche liszajki mogą być po glutenie.
    Szumów przy serduszku dzisiaj nie słyszała ale zapytała czy chcemy pójść kontrolnie dla własnego spokoju na ukg więc wzięłam skierowanie.
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    Mk, mój szkrabik waży niecale 8,5 kg, ale pampuszki z policzków powoli już schodzą, dostaje mniej piersi bo jedno niemleczne - dziś jabłko z niewielkim dodatkiem jagody (bo znów 3 dni bezkupkowe, dwa małe kawałeczki "plasteliny" to nie kupka...), o dziwo, zjadła całkiem sporo + wychłeptała kilka łyków wody. Moje piersi na tym cierpią, pełne mleczka, a jakieś 2h jeszcze pozostaną nietknięte. Ta rezygnacja z 1 kp dziennie to niby nic, a jednak odczuwa się zmianę...

Córcia mi slicznie staje na czworakach, udaje jej sie z 5 sekund wytrzymac w tej pozycji, za jakis czas znow probuje, mała siłaczka... :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Zanet- ja bym poczekała z lekarzem, piszesz ze juz lepsza kupka dzis.:) powodzenia z kurowaniem sie z grzybicy, moze tez cos na odpornosc powinnas brac, omega 3 czy echinacea( to drugie nie wiem czy mozna przy kp)

Mk- no nie, moja córcia wazy 7 kg z ma ponad 7 msc, łapie sie na siatkę :)) wiec nie porownuj proszę. Martynka ma b dobra wagę!! Ciesz sie kochana ze pieknei rośnie!!
    Byłam na spotkaniu wczoraj mam z dziecmi o podobnym wieku do Agi i moja mała była najdrobniejsza, choc na mm, dla mnie to ona b dobrze wyglada, ma fałdki i wogole.:))
    no i rodzice raczej drobnej budowy, wiec nie ma po kim być większa.:tongue:
    Elyanna: Córcia mi slicznie staje na czworakach, udaje jej sie z 5 sekund wytrzymac w tej pozycji, za jakis czas znow probuje, mała siłaczka... :tooth:
    --
    gratki!!! :)
    U nas dzis juz normalna drzemka dzienna, uff, moge cos w domu porobic.:)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    A u nas pogorszenie :( M kaszle, zaczęła w nocy i teraz pokaszluje i coś jej stale rzęzi w tych oskrzelach. Apetytu nie ma wcale, w sumie na samym mleczku jest. Czekamy na lekarza:(
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kogo wezwalas? Doktora Sz.?
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Montenia, tak:) Był już, osłuchał i jest ok, więc się nie martwię. Leków żadnych nie dał, tylko dużo psikać wodą morską i przebywać na dworze.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Moja Dominika waży 11 kg :) jest nadal prawie na samym cycku, bo nic innego jeść nie chce, i co ciekawe, nie wygląda jak jakiś grubasek. Jest po prostu duża i śliczna:) Moje Kochane Serduszko
    :heartbounce::rainbow::rainbow::rainbow:
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.