Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJan 8th 2016
     permalink
    A wiecie, że nie mogę dostać Tormentalum... Nawet w hurtowniach nie ma. U Was też jest kłopot z tą maścią?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    Ja próbowałam kupić w wakacje to nigdzie nie było, w hurtowni tez. Odpowiednikiem jest maść pięciornikowa z Ziaji.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    U nas (Warszawa) też nigdzie nie mogę dostać tego osławionego Tormentalum - też twierdzą, że nie ma w hurtowniach :neutral:
    Za radą sławnej Sroki radzimy sobie (oprócz Bepanthenu) Dermatolem - ładnie przysusza.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJan 9th 2016
     permalink
    A ja znowu mam problem :confused: Co mogę dać Leonowi na pleśniawki? Zu miała nystatynę, ale była starsza, nie wiem, czy Leo już może. Ponadto nystatyna jest na receptę... Jak Mu pomóc :neutral:?
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    KasiaMW: Może trzeba poszukać innej butelki

Mnbvc, właśnie, może przy danym smoczku męczy się i nie ma siły jeść? Adaś do dziś z silikonowego smoczka uciągnie z 20ml, a z lateksowego 200ml. Lateksowe smoczki są tanie, to można spróbować.
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Moja położna przychodzi zawsze z wagą , teraz we wtorek bedzie jej 4 wizyta :)

Ja na ulewanie dostałam zagęszczacz do mleka który ładnie nam pomógł :)

Dziewczyny myślicie ze dostałam już okres ? jestem teraz w 5 tygodniu połogu i 3 dni temu miałam juz lekkie brązowe krwawienie pozniej troche mocniejsze brozowe a dzis w nocy tak sie ze mnie lało z skrzepami ze przemakała od razu podpaska i 3 razy troche zalałam kuchnie krwią :/ i tak do teraz krwawię :/
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Magda a, jesli maly ma plesniawki,a Ty karmisz piersia,to musicie przejsc kuracje nystatyna oboje(maly doustnie-bodajze 1ml na jezyk, Ty smarowanie brodawek i sutko. I to minimum 2 tygodnie). Podejdz po recepte do lekarza. moja corka miala 2 tygodnie i dostawala nystatyne.
    •  
      CommentAuthorashtar855
    • CommentTimeJan 10th 2016
     permalink
    Koteczek to z pewnoscia okres ja tez dostałam jakos w 5 tygodniu po porodzie najpierw brazowe plamienia ,ciemno brazowe i skrzepy z krwią 10 dni miałam ten pierwszy okres po porodzie.

U nas tez problem z pleśniawkami ale ja karmie mm ide jutro do pediatry wczoraj zauwazyłam 3-4 kropeczki na jezyku a dzis u małej jest ich dużo wiecej :-/ Do tego od tygodnia mi strasznie ulewa wrecz chlusta nutramigenem :-/ Po zagęszczaczu bóle brzuszka...Nie wiem czy dziecko moze nie tolerowac produktu mlekozastepczego?
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    dziewczyny, ale przecież 5 tyg po porodzie to jeszcze połóg jest... i krwawienia połogowe.... często zdarza się, że już się wydaje, że krwawienie się zakończyło, a po kilku dniach znowu potop szwedzki....
    --
    • CommentAuthormeganr1
     permalink
    A czy mozliwe ze u mnie tez jeszcze plamienie poporodowe. Niby polog juz za mna, na koncowce plamilam na zolto/pomaranczowo, pozniej 3 dni przerwy, a teraz 3 dzien b.lekkie plamienie ciemno czerwone, wlasciwie brazowe. Czy to jux okres, ale czy nie za szybko przy kp?
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    O ile pamiętam to mi lekarze mówili, ze jeśli krwawienie ustanie a następnie wraca, i to w takim nasileniu ze w godzinę nasacza się cały podklad/podpaske to wymaga to konsultacji z lekarzem. No ale nie wiem jak to się odnosi do mam które nie karmią piersią.
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    isia, masz rację. Jeśli silne krwawienia ustały i po jakimś czasie wróciły, ale wcześniej niż te umowne 6 tygodni, to należy to skonsultować.
    także koteczek, ja bym się umówiła do lekarza albo co najmniej poprosiła położną o kontrolę- ja z moja konsultowałam moje krwotoki i wyslała mnie koniec koncem do lekarza i skończyło się szpitalem- ale to było 2 tyg. po porodzie.
    Ale skoro zalalaś podłogę w kuchni, to chyba jednak za duzo jak na okres? Przynajmniej ja takiego w życiu nie miała...
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJan 10th 2016 zmieniony
     permalink
    magda_a: Co mogę dać Leonowi na pleśniawki?

Ja Bartkowi smarowałam w buzi gazikiem z witaminą C. Miałam także nystatynę wymieszaną z aftinem.
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
    • CommentTimeJan 11th 2016
     permalink
    Na plesniawki mozna tez rumianek...przecierac w buzi naparem lub dac pic....smarowac fioletem lub tez wodnym roztworem w stosunku 1:1 (woda utleniona:woda) ....lub przecierac moczem dziecka....plesniawki nie lubia odczynu kwasnego......mozna tez przecierac preparatem z wit C
    Jak karmisz kp to i Ty musisz oczyszczac dobrze piers i smarowac tym czym dziecku
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Udało mi się dostać nustatynę, więc już sytuacja opanowana ;)

kiarus: lub przecierac moczem dziecka.

Z tego, co wiem, to praktykowano takie metody kiedyś, x lat temu, teraz już się od tego chyba odchodzi. No bo, jaką mam pewność, że mocz dziecka jest zdrowy, bądź, ze nie ma w nim bakterii kałowych...:neutral:?
    Mnie ta metoda nie przekonuje ;) aczkolwiek dziękuję za pomoc ;)
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Ja tez nie praktykowalam aczkolwiek polecaja tak robic starsze od nas osoby....mi kiedys pielegniarka polecala przy starszym dziecku.....niby mocz dziecka jest "zdrowy"
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
    • CommentTimeJan 11th 2016 zmieniony
     permalink
    No wiec co do mojego krwawienia , spytałam się lekarza i położnej i powiedzieli przed 6 tygodniem połogu nie powinien wystąpić okres ze skrzepami ( czasem się oczywiście zdarza ) i wysłali mnie do szpitala by to sprawdzić na szczescie po badaniu okazało się ze to tylko okres :)
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeJan 12th 2016
     permalink
    100 lat Hugo!!! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Rodzinki :rainbow::rainbow::flowers::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    i ja skladam zyczenia Hugisiowi. sto lat! pamietalam bo rodzilysmy w tym samym dniu :wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Sto lat dla Huga i Adasia :rainbow:
    Samych radosnych chwil i multum zdrowia
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dziękuję dziewczyny w imieniu Huga :*

Oraz najlepsze życzenia dla Adasia i Maxa od Lady :flowers:
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Sto lat małym dżentelmenom :)
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
    • CommentTimeJan 13th 2016
     permalink
    Dziewczyny, Jasiek ma zęba... :bigsmile:

Wstała dzisiaj z wyrżniętą lewą, dolną jedyneczką...

W KOŃCU!!!

ALLELUJA!!!

Niech wyłazi reszta i niech wróci moja przesypiająca noce córka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    Środa, w końcu? :wink:
    Nasz pierwszy ząbek dopiero w Święta się przebił, na 7,5 miesiąca. A wczoraj w kąpieli tatuś zauważył, że przebił się drugi, bo dał Oli swoją rękę do ugryzienia (??) i mu dwa ślady zostały :smile:
    Także mamy jednego zęba pół, a drugiego czubek :-)
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    W końcu, bo noce kiepskie miała- jakbym miała jeszcze czekać dwa miesiące to bym z mostu skoczyła :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Środa heheh myślisz że spanie wróci oby!!
    u nas ciągle jakieś wychodzą bo to nie o samo przebicie chodzi a schodzenie do dziąseł dzieci swędzi
    Wiki jak dla mnie ząbkuje od 6 miesiąca non stop....
    teraz będą czwórki widać że dziąsła się wypełniają ona od 1,5 miesiąca ma palce w ich miejscu
    a jak na moje oko jeszcze 2-3 miesiące zanim wyjdą:shocked::shocked::shocked::neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    edit. Jaśmina ma już dwa ząbki :bigsmile:

Przed chwilą zajrzałam i widać dwa ewidentnie :wink:

Weź mnie Kasia nie strasz..., nie ma tragedii, ale po w pełni przespanych nocach ciężko się przyzwyczaić do kilku pobudek... Ech..
    Dobrze, że chociaż w dzień jest ok i nie gorączkuje.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 13th 2016 zmieniony
     permalink
    U nas dolna jedynka w natarciu :) ale też na moje oko jeszcze potrwa i potrwa !
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    oo fajnie Wam dziewczyny. u Nas u mlodszego zebow nadal brak :wink:
    -- [/url]
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Kasia, łączę się w bólu... Wojtek od ponad 2 m-cy walczy z czwórkami. Aktualnie pierwszą z nich już czuję po palcem od jakiegoś tygodnia, a przebić się nie chce... A gdzie pozostałe 3??
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    U nas trzy czworki szly prawie na raz...bo pierwsza dzien przed Wigilia wyszla...kolejna po swietach a trzecia w nowy rok....idzie tez ostatnia.
    zeby okupowane placzem w nocy i sraczka 6 razy dziennie
    porazka
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Moja córeczka wczoraj ważyła już 5050 gramów przytyła w tydzien 400 gramów czy to nie za dużo ?
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    Koteczku, a Ty piersią karmisz? Jak tak, to nie ma czegoś takiego, jak za dużo :wink:
    A jak butlą to się nie znam, ale pewnie też nie :-)
    --
  1.  permalink
    koteczek1 z tego co pamiętam to karmisz mm jaka porcje mleka je mała na jeden posiłek i co ile je?
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Moja też w nocy nawet co godzine się budzi :( chyba nie muszę mówić, że przesypiała już całe noce prawie zawsze. Także u nas też chyba ząbki w natarciu, chociaż widzę już białe pod dziąsełkami długo, ale narazie nic nie chce wyjść :(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 13th 2016 zmieniony
     permalink
    Matko! 3 mczne dziecko przysypialo całe noce??? Zazdrość milion!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Gingerka Adaś chyba idzie na rekord. Z tym brakiem uzębienia :wink:
    U nas też niewiele lepiej, bo tylko dwie marne jedyneczki na dole.
    Ale górna lewa już prawie na wylocie. Dziś przypadkiem zauważyłam, bo Hug ząbkowanie przechodzi nad wyraz lajtowo (no ale przypominam, że Nina nam dostarczyła wrażen za 10 dzieci.....). Śpi pięknie całe noce, nie marudzi w dzień i generalnie dziecko zen :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeJan 14th 2016
     permalink
    U nas juz wszystkie jedynki i dwojki sa:) Teraz widac cos przy gornej lewej trojce. Noce strasznie niespokojne, a zachcialo mi sie uczyc samodzielnego zasypiania... I co 30min biegam do lozeczka po czym kolo polnocy wymiekam zabieram do siebie... I wcale nie lepiej bo i tak co chwila siedzi i ryczy:( No ale to minie... to minie... to minie...:bigsmile:
    -- []
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Ulcia, nasza Jaśmina noce przesypiać zaczęła w wieku ok 2,5 m-ca i tak było pięknie do 3,5 m-ca, a potem zaczęło się ząbkowania, ech...

Po Kali, u której nie wiedziałam kiedy zęby wychodzą jest mi ciężko się przestawić.

Teraz w ogóle Jasiek ma i katar i kaszel i dyszy ciężko -dzisiaj jedziemy do pediatry, bo to juz za długi trwa- dobrze, że tydzień temu nie zaszczepiłam.:sad:

A powiedzcie jak to jest- pierwsze zęby ciężej wychodzą, czy te następne...? (dajcie nadzieję, bo noce nadal do d...., ale nie wiem czy to zęby następne teraz czy choroba...)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    jedynki i dwójki wychodzą najlżej:tongue: Trzonowe bardzo dokuczają, a kły też bolesne.
    -- ,
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    U nas chyba dolne dwójki wyjdą razem z czwórkami. Dalej nic nie wdać, ja nie śpię (cała noc snu...czy kiedyś to jeszcze wróci?), a dziecko juz nawet biegunkę przeszło przez tydzień, bez żadnych objawów dodatkowych poza marudzeniem po nocach.
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Ulcia no może nie tak calutkie zawsze, ale nie raz spała od 20-21 do 7 rano a tak to zazwyczaj koło 5-6 się budziła brałam do cyca i spałam dalej i ona też jak już pojadła. Więc te pobudki co 1-2 godz to dla mnie teraz masakra. Chociaż dziś juz lepiej ;)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Matko! Jak sie robi takie dzieci? W sensie, że śpiące! :devil:
    Dziewczyny, a ząbkowanie jest przeciwskazaniem do szczepienia? Bo my mamy WSZYSTKIE szczepienia zaległe i zaczynam czarno to widziec...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    No moja panna spala całe nocki (Budzilam ja o 4-5 bo cycki nie dawały rady) i spałyśmy dalej.Po 5 miesiącu zaczęła budzić się częściej :))))
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Ulcia, zależy, jak zabkuje- jak z gorączką i brzydkimi kupami, to moja pediatra by nie zaszczepiła.
    Jak tylko marudzi, to stwierdziła, że odraczać nie będzie, bo nigdy byśmy szczepień nie skończyli :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Żaden z moich synków nie przespał całej nocy, póki karmiony piersią. Tzn. nie wiem jak będzie jak Aleksia odstawię, ale Maks do tego roku i 2 tyg budził się 6 razy w nocy. Aleks też budzi się kilka razy. Czasem potrafi popłakać i nie chcieć spać. A czasem tylko podam mu pierś i zasypia. Ale to chyba też trochę moja "wina". Bo jak się budzili to ja im od razu pierś w buzię i tak się może nauczyli. Nie wiem. Ale jakoś specjalnie nie przeszkadza mi to. Już się przyzwyczaiłam do niewyspania hehehehe.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Ja jestem śpioch straszny, więc może po mnie to ma :cool:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorblackberry
    • CommentTimeJan 15th 2016
     permalink
    A u nas chyba jakieś choróbsko na tapecie :sad:
    Tak długo nas omijały wszelkie infekcje, a tymczasem od wczoraj Oli przy oddychaniu tak furczy w nosku, do tego dziś rano jakby z chrypką wstała. Chyba podjedziemy na wszelki wypadek do przychodni, bo weekend się zbliża i nie chcę się stresować.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja tez w sumie jak sie G obudzi to cycusia w dzioba - wiec jak sie budzi i tyle przyjemnosci, to jak tu spac, nie? :wink:
    Tfu tfu zabkowanie (jedynki) bez przygód, wiec dzisiaj moja szczepiennie opóźniona masakrycznie córcia dostała pierwsza szczepionke . Dzielna była niesłychanie. teraz mam nadzieje, że wszystko bedzie OK
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ul_cia: moja szczepiennie opóźniona masakrycznie córcia

Yyyyy to jak nazwać mojego Huga ? :shocked: :tongue:

U nas ze spaniem sprawa wygląda tak, że jako noworodek Hug się budził co 3-4 godziny. Czyli taki standard. Potem spał nawet po 7-8 h, a potem (ok 5-6 msca) jakaś masakra nastąpiła i potrafił co 1-1,5 h się do cycka podpinac. W ostatniej fazie doszło nawet do 45 minut :confused:
    Potem syn cycka odrzucił i od tamtego dnia śpi mi całe noce, bez pobudek, bez jedzenia i bez jojcenia :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.