Propozycja dla wszystkich Mamusiek z Wrocławia i okolic: Moja koleżanka stworzyła ciekawą inicjatywę – KLUB MAMUŚKI – www.klubmamuski.pl – juz 3 kwietnia pierwsze spotkanie – poczytajcie sobie może akurat któraś będzie miała ochotę zajrzeć tam:) I gratulacje dla Wszystkich Mamusiek:)
my nie mamy mikrofali mój chłop nie znosi jedzenia z tego urządzenia, nawet jak gdzies jemy na mieście zanim zamówi coś to pyta czy jedzenie jest z mikrofalówki
Widziałyście takie urządzenie? ja nawet nie wiedziałam ,ze istnieje ;)) "TU":http://www.babymama.pl/vmchk/Sen/Analizator-placzu-dziecka-WhyCry-Mini/flypage.tpl.html Jak dla mnie zbędne, bo nic nie przebije matczynej intuicji :)
Dziewczyny robiłyście roczek czy też komunię w domu? Jak tak to może byście podrzuciły jakieś propozycje potraw, które mogłabym zrobić. Tradycyjne schabowe jakoś przejadły mi się, a za miesiąc będę miała dwie imprezki w jednym - komunię syna i roczek córuni. Z góry dzięki;)
ja mam pytanie do bardziej doświadczonych mamuś - mój 4 mczny chłop od tygodnia prawie nie śpi w dzień a w nocy budzi się co 3 godz na karmienie - normalnie masakra - i nie wiem czy mleko jest nie treściwe czy co??? może zagęścić mleko kleikiem??? a wypija porcje po 120 - 150 ml
pierwsze chrzciny organizowałam w lokalu i teraz też - mam liczną rodzinę najbliższą około 20 osób- rodzice i nasze rodzeństwo z dziećmi - więc mimo to, że mam miejsce w domu nie porywam się na zorganizowanie obiadu w domu - sama z dwójką dzieci, biorąc pod uwagę tutejsze zwyczaje kulinarne ( że na obiad musi być rosół a na drugie 3 rodzaje mięs, ziemniaki i kluski śląskie). W innym przypadku zrobiłabym może w domu, ciasto bym zamówiła a obiad jakaś zupa treściwa jednogarnkowa, i do tego drugie - ryż czy ziemniaki z jakąś pieczenią ( bo to najmniej czasu zajmuje):)no i oczywiście sałaki ze dwie śledziki , coś w galarecie itp
Slonced ja chrzciny robilam w domu tyle ze zapraszalismy tylko chrzestnych na kolacje, nawet dziadkow nie bylo ze wzgledow lokalowych. U mnie 10doroslych osob to juz max. Komunie corki robimy w lokalu bo planowo ma byc ponad 20 osob no i finansowo stoimy o niebo lepiej niz 4lata temu
My chrzciny oraganizowaliśmy w lokalu, ale nie musieliśmy płacić za wynajem. Do tego zamawialiśmy catering (też po znajomości). Ciasto zamówiłam w cukierni. U nas standardowo ok. 15 osób jest, więc w domu nie bardzo miałam ochotę na gotowanie.
hmm Komunię Ani robiłam w lokalu i wyszło drogawo jednak :( Chrzciny dzieci i Komunię Jakuba robiłam już w domu - fakt 2 dni wyjęte lekko z życiorysu ale o wiele taniej i sympatyczniej :) Na chrzcinach Antosi było ponad 16osób plus dzieciaki i choć było ciasnawo było naprawdę super
Za obiad i kolację z cateringu zapłaciliśmy 480 zł (na 15 osób). Za lokal nie płaciliśmy nic, do tego ciasto, napoje itp. Na pewno nie przekroczyliśmy 1000 zł. Wg mnie to nie drogo.
slonced ja jestem z wrocławia. najbardziej przypadła mi do gustu restauracja "Za szafą". Ale to zaraz za wrocławiem w Dobrzykowicach. http://zaszafa.pl/ Byłam tam w tamtym roku na chrzcinach.
My już tez po chrzcinach. Obyydwa organizowane w domu. Hania miała 40-stu gości (zamawiałam katering), a u Basi było 20-ścia osób (już sama w2szytsko przygotowałam).
Z innej beczki zdecydowałam się na Mirenę. Zakładam w sobotę. Ktoś mi powie ile trwa taki "zabieg"? Nie wiem czy brac dzieci ze sobą. Mąż by pilnował w poczekalni.
Nie znam się ale kiedyś przeczytałam tutaj taką wypowiedź, może warto żebyś mada zajrzała TU Lekarze często pięknie o czymś opowiadają a dopiero z czasem wychodzi "szydło z worka"
Tak andżi już z Blanką o tym rozmawiałam. Jak każda metoda ma swoje plusy i minusy. Zdarzają sie i takie przypadki, ale to nie znaczy że i u mnie pojawi się ten problem.
Byłam u swojego lekarza tydzień temu. Dużo mi wyjaśnił i nie mam żadnych wątpliwości że chce ją załozyc. Próbowałam juz wielku sposobów antykoncepcji i jak narazie nie trafiłam na odpowiednią dla mnie. Mam nadzieję że teraz będę miała spokój na 5 lat.
Martita to faktycznie tanio wam wyszlo, u nas catering 40-50zl w zaleznosci od menu. Dzisaj dzwonilam sprawdzic czy w zwiazku z podwyzkami cena za komunie sie mocno zmienila ale poszlo tylko 5zl w gore i wychodzi 90zl od osoby tyle ze ciasta i owoce we wlasnym zakresie
Ja robię na 18-20 osób - już przerabiałam chrzciny w domu ale nie chcę powielać dań bo ekipa w składzie podobnym. Co do cen w lokalach to podobnie u nas się kształtują - a tak sobię myślę że niewiele więcej płaci się za weselne przyjęcie, więc przy 20 osobach to już większy koszt a ja chciałabym się zamknąć w 1000 zł. Dobrze, ze będzie mi miał kto zrobić miesa bo jeszcze sie dowiedziałam że idziemy do szkoły dzień przed komunią - normalnie jakby wiedzieli ze mam roboty w pip......cóż posiedzę sobie do 15.30 a potem będę robiła w domu....
ja robiłam chrzciny w lokalu ze wzgl na duuuzą rodzinke - było ok 30 osób a i tak to nie wszyscy... nie miałabym jak ich posadzic w domu...zresztą, najbliższa rodzina to 18 osób, wiec i tak było by cięzko :p
Z innej beczki zdecydowałam się na Mirenę. Zakładam w sobotę. Ktoś mi powie ile trwa taki "zabieg"? Nie wiem czy brac dzieci ze sobą. Mąż by pilnował w poczekalni. --
A może spróbuj NPR skoro już tu jesteś. Bez żadnych skutków ubocznych.
Dziękuję dziewczyny za rady, ale NPR raczej nie dla mnie. Nie mam czasu na pójście do toalety a tym bardziej na obserwację. Amazonka brałam tabletki miesiąc i miałam całomiesięczne krwawienie, było mi niedobrze i miałam bóle głowy.
Po miesiącu brania tabsów (jestem w tej kwestii bardzi zdyscypilnowana), uzywałam prezerwatyw. Unimil Skyn mimo że dla alergików wywołał u mnie stan zapalny który leczyłam 1,5 miesiąca. Przy tabletkach nie uzywałam prezerwatyw
a ja mam pytanie z innej beczki dziś w kupce mojego 13 miesięcznego synalka były nitki takiego czarnego śluzu i jak zbliża się kupka to popłakuje. Apetytu nie stracił i humoru też nie co to może być?
Ja bym się skontaktowała z lekarzem - ten "czarny" śluz to może być krew (wydaje mi się, że kiedyś coś takiego czytałam). Ale nie jestem specem, więc więcej nie wiem:)) Aha, kiedyś synek przyjaciółki miał taki niteczki w kupce - wyglądały jak niestrawiony koperek, i lekarz uznał, że to była krew - tam chyba była to alergia.