szczerze to wolałbym pobrać dziecku krew, niz robic takie inwazyjne badanie zwiazane z pobraniem płynu mózgowo- rdzeniowego. zreszta trzeba było od razu w terminie jak dziecko było malutkie szczepić, to teraz nie byłoby tego problemu
czasem jest konieczne pobranie wlasnie tego plynu. Wyobrazcie sobie ze kazdego roku umiera w Polsce około 100 dzieciaków z powodu inwazyjnej choroby pneumokokowej. Te pneumokoki to straszne dziadostwo jest, odpowiedz na pytanie czy szczepić jest chyba oczywista.
Co ty powiesz. Może jeszcze objawisz nam że można się zaszczepić na nowotwory? Ale ostudze twoją pisaninę, niestety do tej pory nie wynaleziono takiej.
To bez sensu porównywać pneumokoki na które jest szczepionka do nowotworów na które nie ma szczepień.
Fuck. Jest szczepionka na nowotwór. Na czerniaka, wymyślona w Polsce przez prof. Mackiewicza z Poznania. Moja dobra koleżanka pracuje w labie gdzie ją produkuje.
A ja nadal pytam, gdzie jest admin? już kilka razy była prośba o zamknięcie wątku. Sama jestem zwolenniczką szczepień, ale takiej propagandy to i ja nie zniosę. A sam dyskusja w mojej ocenie bezcelowa. I po co się elfika dajesz prowokować?
Byłam przekonana że 28dni jest wolne od propagandy koncernów medycznych a tu taka niemiła niespodzianka :( 28dni jest przeznaczone dla osób-głównie kobiet które wymieniają się życiowymi doświadczeniami i życiową wiedzą. Skąd się tu na wątku wzięły osoby-niki pod którymi nie ma opisów, nie ma e-przyjaciółek a nawet nie ma cykli? Moderatorze proszę usunąć ten wątek bo wypacza on sens istnienia 28dni no chyba że moderator ma z tego jakieś korzyści i dlatego nie reaguje.
Portal (niestety) jest dostępny dla wszystkich. Każdy może się zarejestrować i na dzień dobry ma miesiąc gratis - np. na pisanie bzdur na forum. Co więcej, można nawet dokonać wpisu bez rejestracji, wypełniając specjalny formularz.
Co do forum, to jest dostępne do przeglądania bez rejestracji dla wszystkich użytkowników internetu. Jedynie wątek "fotogaleria dzieci" jest zablokowany dla niezarejestrowanych. Moim zdaniem CAŁE forum powinno być dostępne tylko i wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu.
Niestety "kapitan statku" zszedł z pokładu - dryfujemy, a lądu nie widać...
przestancie innych oskarzac o trolling, to chyba normalne ze ktos sie chce tutaj wypowiedziec lub zwyczajnie zapytac o rade! wyluzujcie dziewczyny troche: ) zgadzam sie natomiast rejestracja dla tych co chca komentowac powinna byc obowiązkowa.
Zastanawiam się czy nie można sobie szczepionek kupić w aptece np: we Francji, w której medycyna stoi na naprawde wysokim poziomie. Może w ich aptekach byc taniej niz u nas. Wiem bo sprawdzałam w naszych krajowych i wysłałam zapytanie mailem tam. Różnica była nawet 200 zł na jednej szczepionce a to już jest pieniądz nie do pogardzenia. Nie tylko szczepionki na pneumokoki sa przeciez potrzebne.
pomysł z kupnem szczepionki we Francji to zupełny bezsens. Szczepionke musisz transportowac w specjalnym termoizolacyjnym opakowaniu, które nie dopuszcza do zagrzania szczepionki. Godzina, dwie to jeszcze da rade ale dłużej to szczepionka zupelnie straci swoje wlasciwosci i nie bedzie działać. Tak wiec jakbys ja dowózł do Polski to bedzie bezwartosciowa.
Znów "powiało" i prąd zabrało. Ciekawe ile tym razem szczepionek i leków wymagających szczególnych warunków przechowywania zostało tych warunków pozbawione?
dokładnie były duze wiatry i setki domów pozbawione elektrycznosci. Daje głowe ze wsrod tych domów były osrodki zdrowia czy hurtownie leków które nie miały UPSów czyli podtrzymywaczy napiecia etc...
My sie jednak nigdy nie nauczymy. A szczepionki znów dostały w d..e.
Tu nie chodzi tylko o szczepionki. Dzięki szczepionką ukazała się skala problemu bo przecież jest wiele leków wymagających specjalnego transportu i przechowywania. Jeśli nie zadbali o szczepionki to tym bardziej o inne lekarstwa :-(
100 procent racji. Moze dzieki tej akcji paru osobom udało sie uratowac zdrowie lub zycie! u nas niestety w Polsce tak jest ze wszystko zabezpieczamy, ale juz po szkodzie. Dobrze ze to przypomniałaś, pamietajcie o wlasciwym przechowywaniu leków w tym szczepionek oczywiscie!
powołane do tego sluzby, nie wiem moze np: sanepid mogłby sie w końcu zając tematem przechowywania szczepionek, ale tez innych leków. Jak sa dowozone, ile trwa rozladunek kiedy nie sa w chłodni tylko miedzy samochodem a apteką etc...
kto wie czy ktos jakies słuzby się wogle tym zajmują?
zgadzam sie z Pepą1. Dodałabym od siebie zeby były przez sanepid robione wyrywkowe, oczywiscie niezapowiedziane kontrole, jak szczepionki sa transportowane, czy w samochodzie ktory je przewozi jest odpowiednio niska temperatura etc.. wtedy zadne pneumokoki nie beda nam straszne : )
zdecydowanie zgadzam sie powyzszym. Popatrzcie sanepid wciaz kontroluje knajpy i bary, czy czasem nie serwuja czegos starego, czy odpowiednio myja etc.. ale co sie moze stac jak gdzies bedzie niedomyte, najwyzej ból brzycha czy biegunka. A jesli chodzi o leki i szczepionki? Nic sie nie słyszy o ich działaniach!