Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthormarzem8219
    • CommentTimeApr 8th 2011 zmieniony
     permalink
    Witaj siasia8812 :bigsmile: To że nie masz 12 letniego doświadczenia w braniu tabletek tak jak motylica0 nie jest wytłumaczeniem niebrania ich. Nie wierzę, że nie masz telefonu komórkowego, możesz sobie przypomnienie ustawić i tak jak pisała Lily brać tabletki zawsze z rana! Ja brałam antykoncepy przez 3 lata i nigdy nie zdarzyło mi się zapomnieć tabletki! A przed ich braniem, nie miałam żadnego doświadczenia z systematycznością.
    Myślę, że trochę poćwiczysz i wejdzie Ci to w krew :bigsmile:
    Życzę powodzenia!
  1.  permalink
    Z tego co mi się wydaje to przy nadczynności to powinnaś być właśnie pobudzona, a nie leniuchowata jak ja :bigsmile: Ale może się mylę :confused:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 8th 2011
     permalink
    Stosowanie anty hormonalnej wymaga w końcu systematyczności i jest dla zdyscyplinowanych.
    --
  2.  permalink
    Ja ide dzis do lekarza dowiedziec sie jaki rodzaj tarczycy mam teraz!
    Jak mnie zdiagnozowali 6 mce temu to mialam nadczynnosc i nie pwoiem, mialam ochote na wszystko!

Ale teraz mi sie juz nie chce tak wszystkiego.

Leniem zawsze bylam jesli chodzi o wstawanie rano!

marzem8219 nie napisalam, ze jak bede miala 12 letni staz to bede brala tabletki regularnie, napisalam, ze jak bede brala tabsy przez 12 lat to tez bede mowila jakie to proste brac tabletki i nie zapominac o nich!

Widzisz Ty nigdy nie zapomnialas, bo jestes inna, i ja tez jestem inna i zapominam notorycznie! i nie jest moja wymowka do nie brania ich. Zapomne i juz koniec, przypomni mi sie za jakis czas.
    Zreszta jak narazie to nic nie biore bo zgubila :-S

Ide dzis do lekarza i sie wszystko wyjasni!

P.S

Dzieki za opieprzanie mnie :) Takiej reakcji chyba wlasnie potrzebuje...
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    marzem8219: Z tego co mi się wydaje to przy nadczynności to powinnaś być właśnie pobudzona, a nie leniuchowata

zgadza sie, nadczynnosc = nadpobudliwosc i przyspieszone glowne funkcje organizmu (jak np. metabolizm czy bicie serca) a systematycznosc w braniu tabletek jest jak najbardziej pierwsza zasada w leczeniu. no, ale to powinno byc jasne :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Amazonka: Stosowanie anty hormonalnej wymaga w końcu systematyczności i jest dla zdyscyplinowanych.

No jeszcze większej systematyczności wymaga życie wg zasad NPR i tu nie ma już mowy o braku dyscypliny.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    To już zależy od doświadczenia. U doświadczonych wystarczy wyłapać 6 niższych i 3 wyższe i koniec zaangażowania.
    --
     permalink
    siasia8812 chodziło mi o to, że dasz radę, bo tego można się nauczyć. Musisz tylko wiedzieć, że to (jak już zaczniesz brać jakiekolwiek tabletki) jest najważniejsza rzecz, bo wpłynie na Twoje zdrowie. Wierzę, że dasz radę :bigsmile:
    Trzymam kciuki :thumbup:
    No widzisz Amazonka mi się udało nauczyć, a zawsze robiłam wszystko na ostatnią minutę, zresztą nadal tak mam. Ale zdrowie to jednak coś co jest najważniejsze, a to mobilizuje!!
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zdrowie i świadomość - bez wątpienia.
    --
  3.  permalink
    świadomość?
    Wiesz jak brałam jeszcze pigułki, to (zwłaszcza po imprezce poprzedniego dnia) budził mnie budzik, a ja zupełnie bez świadomości łyk pigułkę i dalej szłam spać :wink:
    Wiem, zjedziesz mnie, bo nie o taką świadomość Ci chodzi :tooth:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Tak samo jak się mierzy PTC - bez wstawania - i śpi dalej.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny...może to głupie pytanie, ale ciągle mnie męczy ta moja wysoka temperatura:sad: i tak rozmyślam i rozmyślam...czy może to być? 1) Z niedoczynność poszło mi w nadczynność? Bo w przeciągu 3 tygodni (przy Euthyrox 75) TSH spadło z 5,280 do 0,885 (norma 0,400 – 4,000). Ten ostatni robiłam 29 marca, więc mogło dalej spaść bo stosunkowo dużą tą dawkę Euthyroxu mam...Choć powiem szczerze, że fizycznie czuję się wyśmienicie i nie mam żadnych dolegliwości...a może... to już tak głupie, że aż boję sie zapytać 2) śpię pod pierzyną...zawsze tak robię, bo nawet latem było mi zimno w nocy i chyba nie powinno mieć to wpływu na PTC (skoro robię tak cały cykl), ale w sumie teraz jest ogólnie cieplej, więc może... Co Wy o tym sądzicie?
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    I znów zaszalały... ;)
    Migotka co do brania i zapominania tabsów w ciągu dnia to tez tylko ustawienie odpowiednio budzika w telefonie i nie zapomnisz. Ja teraz biorę tyle leków, że mój budzik praktycznie "nie zasypia" ;) 6 - euthyrox, 9 - duphaston, 11 - jodid, 13 - clexane i witaminki, 16 - nospa i dopiero potem może sobie telefon pozwolić na drzemkę :) Także wszystko da się załatwić :)

Siasia nie obraź się ale trochę brak mi słów. Jak można doprowadzić się do takiego stanu? Jak w ogóle można zaspać do lekarza?? Skoro masz takie problemy ze wstawaniem to ustawiaj sobie budzik w telefonie, a telefon odkładaj gdzieś dalej - tak, że żeby go wyłączyć to będziesz musiała wstać z łóżka. Trochę skomplikowany ten system leczenia tam w UK. U nas to po prostu idziesz zapisać się do endo i gra. A nie najpierw do ogólnego (chyba, że jak ktoś idzie z kasy chorych to pewnie musi iść po skierowanie)

Hanny byłam na twoim wykresie. Powiem szczerze, że nie mam bladego pojęcia jakie są warunki tych wszystkich skoków w metodzie angielskiej, ale skok dziś jest dosyć ładny. Widzę też że nie zrezygnowałaś ze sprawdzania szyjki :) a to może faktycznie wpływać na śluz :) I czemu piszesz, że cię męczy wysoka temperatura? Czy nie o to właśnie chodzi, żeby podskoczyła w górę? I co do tarczycy, żeby wpływała na wyniki temperatury to mi się szczerze nie wydaje :) A pierzyna też raczej na to nie wpływa. Wydaje mi się, że twoja temperatura jest ok. I ten dzień dzisiejszy może być zwiastunem zbliżającej się owu. Ale ja tak naprawdę na tym się nie znam :)
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Nie, raczej jeszcze nie...Pamiętam, że jak byłam bardzo młoda (bo teraz jestem tylko młoda:wink:) to zapisywałam @ i pamiętam, że mój najkrótszy cykl ( i dodam, że zdarzył się taki tylko jeden) trwał 31 dni! A tak to 36, 38, 44 i więcej:sad: Zatem raczej odpada owu tak wcześnie. Szyjkę badam, bo w ostatnim cyklu "świrowała", więc będę badać, a co mi tam! Robię to po kąpieli wieczorkiem (jeszcze w wannie), więc wszystko czyściutko i myślę, że jak raz dziennie wsadzę sobie tak na chwilkę palucha to jednak nie zmieni śluzu (przecież nie grzebię tam ciągle:wink:)...heheheh...tym bardziej, że mężulka nie ma to nie mam "dodatkowych wkładów":wink: Zaczynam myśleć, że jestem jakimś cyborgiem...
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Hahahaha!!!! Ty się nie martw tą tempką tylko grzecznie mierz :) Organizm już sam dobrze wie ile potrzebuje temperatury :) Będzie dobrze tylko spokój!!! :) Chociaż wiem, jak ciężko zachowac spokój w takich sytuacjach :)
  4.  permalink
    Widzisz ja jestem przykladem na wszystko!

Mój tel mnie wogole nie budzi...ja go po prostu nie slysze..moze też glucha jestem.nie wiem.
    Tak czy innacz; do lekarza wkoncu dotarlam dziś i jest git.
    A o wynikach dowiem się dopiero w srode 20tego...no chyba że cos powaznie jest nie tak, to wczesniej.
  5.  permalink
    Kurka, ktos tu pisał, że nadczynność to nadpobudliwość i szybki metabolizm, a niedoczynnośc to senność i wolniejsza przemiana materii. To ja chyba jakiś mix jestem :shocked: bo bywa, że senna, zdezorientowana i mało skoncentrowana jestem i jedna wielka duupa ze mnie.
    A czasem jest tak, że mam taki motorek w czterech literach, że nikt za mna nie nadąża a M mówi na mnie 'raptus'. A figurę mam nastolatki - drobna ja, drobne piersi, twarz i cera młodziutka. I zawsze niedowae miałam. teraz w końcu mieszcze sie w normie jakoś. Jak mi dają 25 lat za wygląd to się cieszę (a za chwile mi 35 stuknie). No i co o tym sądzicie?
    -- w roku 2012 urodzę zdrowe dzieciątko
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewialtka ja też mam niedoczynność i co? i o dowód mnie w sklepie pytają:wink:, a mam już prawie 30 lat. Jestem drobna, piersi jak na swoją wagę mam nawet duże (70C), a "z buzi" młodo wyglądam i się prawie nie maluję (to akurat z lenistwa:wink:), aż strach pomyśleć co by było gdyby nas nadczynność dopadła:shocked:
    To chyba jest tak, że generalnie przy niedoczynności się "tyje i leni", a przy nadczynności ma się "motorek w du*** i się chudnie", ale jak zawsze zależy od konkretnego organizmu. Moja znajoma ma Hashi i w "najlepszym okresie niedoczynności" miała TSH powyżej 100, a i tak chuda była, więc jak zwykle "wyjątek potwierdza regułę":wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    hejhejhej hanny... stop!
    ja cierpie na nadczynnosc i tez sie mnie pytaja o dowod jak chce kupic w sklepie butelke martini :wink: a mam 34 lata.....
    nadczynnosc sama w sobie nie postarza, choc ja przed leczeniem mialam nawet 160bpm wiec prawdopodobnie moje biedne serce wykonujac ppooddwwoojjnnaa robote troche sie postarzalo... :wink: mysle, ze to chyba gorsze niz "dojrzaly wyraz twarzy" :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Aguncia:hugging:nie twierdzę, że nadczynność postarza...no co Ty?!? Kobieto!?! Widziałam Twoje zdjęcia:wink: Napisałam tylko, że taka jest opinia, że przy nadczynności ma się "motorek w du*** i się chudnie". A to odnośnie wyglądu to do *dziewialtki* było bo się dziwiła, że ma niedoczynność i nie przytyła:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Mnie też zawsze o dowód pytają a też mi wkrótce 30 stuknie. I miałam tak zawsze odkąd pamiętam, dawali mi mniej lat niż miałam więc raczej to nie będzie przyczyna tarczycy ;)
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    :bigsmile:
    nie jestem obrazalska hanny, wyznaje zasade, ze love and peace :wink: wiec nie ma sprawy :hugging:
    chcialam tylko powiedziec, ze nie musisz miec stracha przed nadczynnoscia, bo akurat ze starzeniem sie ma niewiele wspolnego.
    owszem, jak juz wczesniej powiedzialam czlowiek zyje na zwiekszonych obrotach, ale watpie, zeby mialo to wplyw na wyglad zewnetrzny, that's all :wink:
    nistety, ta choroba ma niszczycielski wplyw na organy wewnetrzne, zwlaszcza serce...tak wiec nadczynnosc czy niedoczynnosc, basedow czy hashimoto - kazde schorzenie tarczycy trzeba leczyc, i to jest najwazniejsze. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Wystraszyłam się nadczynności, bo jakbym jeszcze schudła (a aktualnie ważę 45 kg przy wzroście 163) to bym chyba zniknęła:wink: Dlatego się obawiam nadczynności, a starzenie to zupełnie inna sprawa:wink: i chyba tarczyca tu nie za wile ma do powiedzenia:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    tak, przy duzej nadczynnosci sie chudnie... rzeczywiscie moglabys zniknac :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Hanny taka waga... ja pierdziele... ja przy wzroście 162 ważyłam przed ciążą 55kg i wszyscy mi mówili, że wyglądam jak cień a co dopiero 10kg mniej??!! Teraz na szczęście na razie za dużo nie przytyłam, ale ciekawe co będzie w październiku :/
    •  
      CommentAuthormotylica0
     permalink
    Ja tu za Wami nie nadążam normalnie. siasia, Ty to najlepiej sama z sobą porozmawiaj i zastanów sie co jest ważniejsze, czy to że jesteś jaka jesteś i ciężko to zmienić (mam na myśli wstawanie do lekarza, branie leków i ogóle dbanie o siebie) czy Twoje zdrowie. Myślę, że odpowiedź jest jedna. Jeśli najważniejszą rzeczą w ciągu dnia będą dla Ciebie leki to na pewno o nich nie zapomnisz. Napisałaś nam jak Ci ciężko ale nie napisałaś jak masz zamiar to zmienić no bo rozumiem że chcesz. Nie chcę Cię też tu opitalać ale proszę Cię zbierz się do galopu i podporządkuj swoje życie leczeniu się, to nie potrwa długo, rutyna przyjdzie z czasem i będziesz się sama z siebie śmiała. A jeśli naprawdę masz aż taki kłopot ze spaniem i wstawaniem to sprawdź sobie jeszcze cukier bo jeśli nadczynność przeszła w niedoczynność to podobno cukrzyca chętnie idzie z tym w parze.
    A ja niestety mam niedoczynność i czuję się gruba, mam 176 cm i prawie 70kg, ciągle walcze a to dieta a to ćwiczeniami ale coś słabo wychodzi, mam nadzieje ze jak się tarczyca unormuje to będzie lepiej i te 5 kg nareszcie zgubię.
    --
  6.  permalink
    Hej!

Tak mam zamiar się za siebie wziac wkoncu!
    I jestem tutaj bo mam nadzieje, że w moich chwilach slabosci bede mogla z wami pogadac i mnie podniesiecie na duchu :-)
    •  
      CommentAuthorlimetka104
    • CommentTimeApr 10th 2011 zmieniony
     permalink
    jaki tu spokój.. na na na na
    nic sie nie dzieje na na na na :boogie:

powiedz Hanny ile kosztuje u was taki cały zestaw badań jaki wymieniłaś (reszta)? bo mi powiedziano że powinnam rozszerzyć diagnostykę tarczycy i chce sie zorientowac
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeApr 10th 2011
     permalink
    Hanny w piątek u mnie w pracy była dziewczynka (wcześniaczek) miała się urodzić 7 kwietnia, a urodziła się początkiem marca. Jej mama choruje na tarczycę i ta małą też badała pod tym kątem...wyniki tragiczne...:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Limetka u mnie taki profil Ft4, a-TPO, Tsh -45 zł, dodatkowo a-TG 30 zł i Ft3 15 zł
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    limetka my daliśmy wczoraj za "pełny pakiet" (ten co robiliśmy wczoraj) 112 zł plus z 20 - 30 zł na TSH, ale to już robiłaś:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcinnamonki
     permalink
    A ja jutro na TSH znowu lecę, zobaczymy, czy takie ładne i stabilne - niech tylko spróbuje podskoczyć, to ja się z nim policzę :bigsmile:
  7.  permalink
    *basia_87* wyniki tragiczne, tzn jakie??
    A badania u Ciebie taniutki, ja w swoim labie za TSH, T3 i T4 dałam prawie 100zł ostatnio..
    -- w roku 2012 urodzę zdrowe dzieciątko
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Co prawda dzieci mają inna normę ale u tej małej było TSH 0,04 a ft4 za wysokie...smutne:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorMigotka721
     permalink
    I to jest spowododwane chorobą matki czyli tym, że dziecko ją odziedziczyło czy tym, że matka w ciąży leki brała i dlatego dziecko ma chorą tarczycę? Pytam, bo mocno mnie interesuje kwestia leczenie tarczycy i posiadania dziecka w tym czasie.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Matka za wcześnie zaszła w ciąże i najprawdopodobniej jej przeciwciała dostały się przez łożysko do dziecka.
    --
    •  
      CommentAuthormotylica0
     permalink
    Hm, a co to znaczy, że za wcześnie zaszła w ciążę? Przed unormowaniem się TSH?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Przed obniżeniem p/c. Ja miałam przez pewien czas Tsh w normie (ok pół roku) a p/c utrzymywały się dużo ponad normę.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    ja właśnie czytałam, że jeśli matka ma leczoną tarczycę to dziecko to porodzie ( w ciągu kilku dni) zawsze ma pobieraną krew z pięty i badania tarczycy z tej krwii...To prawda? W sumie to dobrze, że sprawdzają:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Hanny, z tego, co wiem, to prawda. W moim przypadku jest to niezbędne, bo oboje mamy problemy tarczycowe ( mąż ma całkowicie wyciętą) - endo powiedział, że mamy od razu poinformować o tym personel szpitala. Sama będę dążyła do tego, żeby mi dzieciaczka przebadali :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki agael77:) Szczęśliwego rozwiązania:)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Basiu ale przeciwciał nigdy nie da się obniżyć tak żeby trzymały się w normie, albo żeby chociaż były zadowalające. Przykra sprawa i mam nadzieję, że z moim dzieckiem będzie wszystko w porządku bo też miałam przeciwciała dużo ponad normę, ale endo właśnie mnie uspokajał i mówił, że przeciwciał po prostu nie da się zbić bo trwa to latami, a wiadomo czas ucieka. Dziś są w miarę nisko a jutro już grubo ponad normę. Wydaje mi się, że chyba przeciwciała nie były przyczyną tylko sama w sobie choroba matki. Być może nawet nie doleczona tarczyca, może tsh za wysokie.
    Hanny faktycznie dzieciaczkom pobiera się krew z pięty ale sprawdza się tylko podstawową wartość tarczycy i to chyba nawet tsh nie jest. Jeśli te wyniki wyjdą źle to dopiero potem pobiera się krew do dalszych badań.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Lily ale ja miałam p/c TRAb >40 przy normie 3,4, a teraz po 3 latach i operacji mam 2,1. Myślę, że nie w czasie była ta ciąża albo same problemy z tarczycą wynikneły już w czasie ciąży przez co nie można podawać wszystkich leków i odpowiednich ich dawek. Nie wiem jaka dokładnie była sytuacja matki, ale mimo wszystko jest mi bardzo żal tej malej kruchej istotki i w głębi serca życzę jej zdrowia:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorKatarzynka
    • CommentTimeApr 11th 2011
     permalink
    Hanny, szyjki raczej się nie powinno badać po kąpieli, jak już to po prysznicu, bo kąpiel może wpływać na szyjkę, i z pustym pęcherzem.
    A co do badania dzieci po porodzie- to badanie jest w standardzie, wszystkie dzieci w Polsce są badane pod kątem tarczycy, mukowiscydozy i fenyloketonurii- krew jest pobierana z pięty bodajże między 2 a 5 dobą życia. Dobrze jest jednak wiedzieć, że takie badanie jest potrzebne, zwłaszcza kiedy matka z dzieckiem wychodzi ze szpitala wcześniej niż przed 2 dobą po porodzie- wtedy krew pobiera położna środowiskowa podczas wizyty w domu. I trzeba ewentualnie położnej o tym przypomnieć, a najlepiej wcześniej zadzwonić do przychodni i przypomnieć im, że się urodziło- bo zdarza się, że szpitale przesyłają informację o patronażu z opóźnieniem i położna nie wie, że ma do kogoś iść.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Tak, tak wiem pelasia:wink: ale dzięki:bigsmile: Miałam na myśli prysznic lub takie szybkie umycie się w wannie. Wiem, że leżenie w wannie i ciepła woda mają wpływ na szyjkę, ale ja to tak bardziej..."na stojąco", na szybkiego:wink:
    --
     permalink
    Wróciłam od endokrynologa :bigsmile:
    Fajny facet, bardzo miły i taki podnoszący na duchu, wypytał mnie o wszystko, oglądał mój brzuch, zrobił usg tarczycy i przepisał mi Euthyrox N 25 mam brać przez pierwsze 10 dni co 2 dzień po pół tabletki, potem przez kolejne 9 dni każdego dnia po pół tabletki i od 21 dnia 1 tabletkę dziennie. Na koniec w 25 dniu brania tabletek zrobić badanie (przed wzięciem tabletki) Ft4 , dhea siarczan, testosteron. Powiedział, że najprawdopodobniej za 2 miesiące będziemy mogli starać się o dziecko :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    marzem to super wiadomości :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeApr 11th 2011 zmieniony
     permalink
    marzem8219:clap:Widzisz, wszystko będzie ok jak tylko hormonki uregulujesz:bigsmile:
    A ja się zapisałam dziś do endo na 22go...tylko zapomniałam, że jedę wtedy na święta do Karpacza, więc du*** muszę jutro zadzwonić i to zmienić jakoś:angry:
    --
     permalink
    :bigsmile: Wiecie co było najfajniejsze?? To że ten lekarz jest ogromnym optymistą :bigsmile: Powiedział mi, że będę mieć tyle dzieci ile tylko chcę :smile: Dał mi też numer telefonu żebym, tu cytat: "nie płaciła za wizytę tylko podał mu wyniki i on stwierdzi czy konieczna jest wizyta czy może tylko zwiększenie lub zmniejszenie leku" Fajnie było iść do niego :bigsmile: A od jutra biorę leki:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorcinnamonki
     permalink
    Maaarzem - gratulacje! :bigsmile: Bardzo się cieszę! Hehe, tylko nie przesadźcie z ilością bejbisów :wink:

A ja się też pochwalę - udało nam się dopchać do kliniki bezpłodności i będziemy mieć hsg przez NFZ - już za tydzień (tzn. ja będę mieć ;)), a w kolejnym cyklu inseminacja :bigsmile: Jestem pełna nadziei :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.