Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorSzpilka27
    • CommentTimeMay 8th 2013
     permalink
    _K_i_n_g_a_ dzięki wielkie, czyli ja dobrze rozumuję co i jak. Właśnie po TSH gin skierował mnie na p/ciała
    TSH 4,330 mU/l NORMA 0,27-4,2 (bad. z 16.01.13 TSH 4,091 ulU/ml norma 0,550-4,780)
    FT4 13,02 pmol/l NORMA 12-22
    FT3 4,55 pmol/l NORMA 3,1-6,8
    A-TPO 13,28 IU/ml norma <34
    A-TG 520,3 IU/ml norma <115
    Byłam dziś u endo i powiedziała że Hashimoto, dała skierowanie na usg i kolejne badania, wizyta w lipcu chyba że zajdę to mam szybciutko się z nią kontaktować, ona prowadzi moją mamę, która dziś dzięki mnie też dowiedziała się że ma Hashimoto bo leczyła tarczyce ale co to nie wiedziała, wiedziała że niedoczynność..... Dostałam Letrox 50 i przez pierwszw 10 dni mam brać pół tabletki a potem całą jedną ale pójdę to skonsultować do tego edno co zapisałam się prywatnie 13.05 i zobaczymy co on powie, przynajmniej szybciej będę miała usg ale tabsy połykam do tego czasu bo i tak nie zaszkodzi. Natomiast endo i mój gin kazali się starać jednogłośnie bez robienia przerwy w starankach. A dodatkowo w tym cyklu pierwszy raz nie mam takiego mega bólu jak w poprzednich i pęcherzyk rośnie jak powinien a nie tj w poprzednim więc teraz jestem już dobrej myśli.
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Szpilko, bardzo dobrze, że dostałaś już leki, mam tylko wątpliwości co do bezpiecznych starań w ciągu kilku najbliższych tygodni. Mając wiedzę taką jak mam teraz, na Twoim miejscu bym się chyba nie odważyła, za dużo się naczytałam o poronieniach i komplikacjach w ciąży przy nieuregulowanej tarczycy.
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Nie wiem, specjalnie ich o to pytałam nie mówiąc jednemu co drugie powiedziało,bo właśnie czytałam ale stwierdzili że w tym przypadku jak najbardziej można, myślę że chodzi o wysokość TSH i jakby było wyższe to by zabronili. Zobaczymy, ja już mam podejście będzie co ma być...

Treść doklejona: 08.05.13 22:34
    po prostu nie wierzę za bardzo że się uda tak już skoro wcześniej się nie udało...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeMay 10th 2013
     permalink
    Dziewczyny powiedzcie mi czy przy wysokim Tsh i w normie ft3, ft4, tpo i tg można już wprowadzić leki czy czeba mieć koniecznie zrobione usg?.
    Umówiłam męża do endo prywatnie na jutro, ale nie wiem czy warto iść skoro nie mamy usg ( badanie dopiero 20.05.23).
    Zależy nam na szybkim wprowadzeniu leków.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    jeżynka
    bez zrobionego usg lekarz przy wysokim TSH wprowadzi leki.Wydaje mi sie rowniez ze jak idziecie prywatnie do endo to bedzie mial w gabinecie sprzet do zrobienia usg.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeMay 10th 2013 zmieniony
     permalink
    jeżynka: czy przy wysokim Tsh i w normie ft3, ft4, tpo i tg można już wprowadzić leki czy czeba mieć koniecznie zrobione usg

Wysokie TSH, tzn jakie?

Jak miałam TSH ok. 3,2 ; fT3 i fT4 w dolnej granicy normy, to dostałam zlecenie, by powtórzyć TSH i zrobić anty-TPO.
    Wyszło już lepsze TSH, bo 2,7, a anty-TPO 0,2.
    Endo w takim wypadku skierowała mnie na USG i TSH, do zrobienia za 6 m-cy.
    O lekach mówiła, że nie ma sensu w moim przypadku się spieszyć, bo to leczenie na całe życie.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Tsh z 18.04.13- 6,130
    tsh z 11.04.13- 7.020
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Odebrałam dziś wyniki TSH robione wczoraj- 96,0026. Norma 0,4-4,7. :shocked::cry:
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Może to błąd labu?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Nie pomylili się. Powtarzali dwa razy bo sami nie mogli uwierzyć. Sprawdzali też czy nie pomylili się wpisując wynik albo drukarka czy coś. Wyszło, że pomyłki nie ma. Jestem przerażona.
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    A jakie masz objawy niedoczynności?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Właściwie to tak jej nie odczuwam. Dużo bardziej bolała mnie nadczynność na którą się pierwotnie leczyłam. Wychodzi na to, że brałam leki w za dużej dawce. Na szczeście udało mi się skonsultować wyniki z innym lekarzem (do mojej idę w poniedziałek). Lekarka była zszokowana ale kazała się nie martwić, zmniejszyć o połowę dawkę (bo ponoć nie można tak od razu) i spokojnie czekać do poniedziałkowej wizyty.
    Z objawów to zauważyłam tycie, ciągłe odczucie zimna, opuchliznę, suche włosy i łuszczenie się skóry, zmniejszenie łojotku mojej tłustej skóry na buzi. Poza tym trochę zmęczenia (ale jak byłam na nadczynności to czułam się pod tym względem gorzej). Jak popatrzyłam na objawy opisywanie w internecie to jeszcze bym dodała pogorszenie się słuchu (mąż się ze mnie nabijał ostatnio nawet) i otyłość brzuszną (wcześniej nie miałam takie opony). Buzia się taka nalana zrobiła, powieki spuchnięte, palce jak serdelki.
    Lekarka z którą rozmawiałam powiedziała, że objawy nadczynności są bardziej odczuwalne i może teraz jeszcze tej swojej niedoczynności tak nie czuję ale to tylko kwestia czasu. Ale zapytała się mnie jak ja jeszcze daję sobie radę. Szczerze to nie wiem. Moze się przez tę nadczynność przyzwyczaiłam do ciągłego zmęczenia.
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    ja mam lekką niedoczynność, ale tak myślę od czego mogę mieć spuchniętą nogę...? Może to ta tarczyca zawiniła? Nie wiem czy w ogóle to ma jakiś związek ze sobą, ale muszę znaleźć przyczynę. Ogólnie też jakoś spuchłam, chociaż waga skoczyła o 2 kg to czuję się czasem jak balon. Oponka na brzuchu i uda - porażka! Łuszczenie się skóry tez występuje...
    ALe nie mam takich wyników jak Isia, więc może część sobie tym usprawiedliwiam... no nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    No to dałyście mi do myślenia z moją oponką z którą walczę od jakiegoś czasu...bo ogólnie jestem szczupła a ta wzięła się nie wiadomo skąd...
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    No ja taką oponkę mam na brzuchu, w sensie że nie jakiś fałd skóry czy tłuszczu ale jakby mnie napompowało od środka. Wyglądam, jak we wczesnej ciązy :angry:
    Dii, mną się nie sugeruj, jeśli chodzi o objawy, bo ja jeszcze 2 miesiące temu miałam nadczynność i sama nie wiem kiedy mi się tak rozjechało. Na pewne objawy nie zwracałam uwagi. Zresztą lekarka mówiła mi, że teraz może jeszcze tak nie odczuwam tej niedoczynności bo coś tam sobie zmagazynowałam i daję radę (FT3 chyba, nie pamiętam) ale że za krótki czas to bym tę tarczycę poczuła i dopiero dałaby mi w kość.
    Jeśli chodzi o opuchliznę to u mnie twarz, (zwłaszcza dół buzi), palce i dłonie, stopy, brzuch. Na resztę jakoś nie zwróciłam uwagi.
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Isia, ja co prawda leczę od 4 lat niedoczynność, ale od 3 miesięcy utrzymuje się u mnie nadczynność związana z przedawkowaniem leków. Pełnoobjawowa w dodatku i przyznam szczerze, że też ciężej mi znieść objawy nadczynności. Oczywiście miałam dwukrotnie redukowaną dawkę leku, małymi kroczkami, bo lekarka mi tłumaczyła, że radykalne obniżenie dawki bądź całkowite, nagłe odstawienie leku może doprowadzić organizm do szoku... Szczerze mówiąc byłam już na takim etapie, że normalnie ryczałam, jak miałam wziąć tabletkę rano, bo wiedziałam, że znowu będzie dzień do dupy. Niestety receptory TSH reagują właściwie na lek po około 6 tygodniach, więc tak się jeszcze będę bujać z tą nadczynnością podejrzewam.

U ciebie pewnie też musiało dojść do przedawkowania leku skoro wynik jest tak wysoki. Nie wiem do końca jakie leki bierze się przy nadczynności, ale w przypadku przedawkowania też bym nie traktowała wyniku TSH jako jakąś wielką patologię, a raczej sygnał do w miarę szybkiej redukcji leków.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Ja brałam Thyrozol, w dawce 30 mg przez 20 dni a potem 20 mg. Leczenie nie trwało nawet dwóch miesięcy ale chyba szybko zareagowałam na lek. Jakoś po dwóch tygodniach leczenia czułam się najlepiej i to się utrzymywało ja wiem, tak ze 3-4 tygodnie. A potem było chyba gorzej, bo jak sięgam pamięcią wstecz to znów spadło na mnie zmęczenie. Ale w porównaniu z nadczynnością, to ja już wolę to co mam. energii mam więcej, mam siłę zająć się domem, wstać rano i pójść do pracy. Nie muszę pić smecty co drugi dzień ;) itd. itd.
    Annie128, a jakie masz TSH w tej chwili? Ja biochemicznie nie miałam jakiegoś tragicznego, bo najgorszy mój wynik to 0,019 ale nawet lekarka przyznała, że wynik wynikiem ale liczą się też objawy, które mi mocno dokuczały.
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Aktualnie mam TSH na poziomie 0,030 i przy takim czuję się na prawdę koszmarnie. Autentycznie odkąd nadczynność się utrzymuje niemalże nie funkcjonuje.
    --
    •  
      CommentAuthorfanta666
     permalink
    Isia 96,002 ???? no bez jaj ? czy to jest w ogóle możliwe ?? :shocked::shocked::shocked:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Fanta, jak najbardziej, może być i powyżej 200. Isia, miałaś usg robione?
    --
    •  
      CommentAuthorfanta666
    • CommentTimeMay 11th 2013
     permalink
    wow dziewczyny myślałam ze takie wartości to już tylko zakrawaja o błąd laboratorium. Kurcze samopoczucie przy takim tsh musi być paskudne ? a co na to lekarze ? i ciekawe co wskazuje obraz usg .... :shocked:
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeMay 11th 2013
     permalink
    annie128, ja kiedy zaczęłam leczenie miałam 0,019 i samopoczucie naprawdę do kitu. Na dodatek nikt za bardzo mi nie wierzył, że ja się tak mogę czuć, wszyscy mnie brali za lenia. Trudno było zrozumieć, że mam problem z wejściem po schodach na drugie piętro, nie mam siły nic wnieść, musiałam się łapać poręczy. Rano nie miałam siły wstać, w pracy wegetowałam wręcz. Wracałam do domu i leżałam cały wieczór. Na nic nie miałam siły. Na dodatek ciągłe problemy z biegunkami, dla mnie to też było wyczerpujące. Plus codzienny ból głowy przez nadciśnienie na który żadne leki nie działały.
    Fanta, to możliwe, powtarzali wynik w laboratorium bo sami się zdziwili. Ja jak to zobaczyłam, to myślałam, że przecinki im się pomyliły na wydruku. A jednak nie. Czuję się teraz lepiej niż przy nadczynności. Przytyłam, jestem napuchnięta, ale zmęczenie nie jest tak silne jak przy nadczynności. No i nie mam problemów z sercem, które wcześniej miałam. Jakoś funkcjonuję, rano do pracy, potem wracam do domu, robię obiad i podsypiam. Na więcej brak sił. Ale mam ich więcej niż wcześniej. Choć lekarka zapowiedziała, że za chwilę już będę odczuwała te niebotyczne tsh. Ale też mówiła, że objawy nadczynności są dla pacjentów znacznie trudniejsze do zniesienia niż niedoczynność. I ja to potwierdzam. Annie, trzymaj się, dasz radę. Wytrzymaj jeszcze trochę, na pewno się ustabilizujesz i będziesz się czuła lepiej.
    The Fragile, usg robiłam ale to było dwa miesiące temu. Wtedy miałam małego guzka, niegroźnego. Tarczyca ze strukturą niejednorodną, bardziej ukrwiona. Radiolog napisał, że obraz jak w rozpoczynającej się chorobie Hashi ale wówczas, endokrynolog zdiagnozował mi Gravesa-Basedowa. A co się w mojej tarczycy dzieje teraz to pojęcia nie mam :neutral: Zobaczę, co endokrynolog zleci na poniedziałkowej wizycie.
    Dziewczyny, a mam takie pytanie, przy takim tsh to raczej owulacji nie będzie prawda? To chyba cud byłby.
    • CommentAuthormadamew
    • CommentTimeMay 15th 2013
     permalink
    Dołączam do Was dziewczyny. Staram się o potomka od roku. W styczniu gin skierował mnie na profilaktyczne badania krwi (TSH i FT4) a tu zonk. Moje TSH wynosiło 6,38, FT3 i FT4 w normie, przeciwciała też w normie. Usg bez guzków ani innych zmian :) Endo zdiagnozowała niedoczynność i dostałam Letrox 50. Objawów nie miałam żadnych oprócz lekko suchej skóry (bo nadwaga to już raczej sprawa braku ruchu niestety) stąd moje wielkie zdziwienie...
    W przyszłym tygodniu mam zrobić badania i zadzwonić do niej z wynikami.
    Poradźcie, zbadać coś jeszcze przy okazji skoro już będę w laboratorium? Prolaktynę? Progesteron? Nic mi nie zalecili (ani gin ani endo), a chciałabym iść z kompletem badań żeby się wreszcie mną porządnie zajęli.
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeMay 16th 2013
     permalink
    madamew proponuję zrobić badania następujących hormonów 3-5 dzień cyklu rano na czczo: TSH, Prolaktynę, LH, FSH, ESTRADIOL... progestron w 20 dniu cyklu
    pozdrawiam
    ku przestrodze napiszę, że jeżeli komuś przyjdzie do głowy odstawić euthyrox bo np. będzie sobie kontrolował tsh i będzie na odpowiednim poziomie to odradzam!!!!! jak zaszłam w ciążę to momentalnie mi podskoczyło tsh i teraz co wizytę zwiększają mi dawkę, i co wizyte nadal rośnie:((((((
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    salinos: progestron w 20 dniu cyklu

:rolling::rolling:
    Nie powielaj głupot.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Dziewczyny, a jak robicie badania TSH na euthyroxie? Mam rano wziąć tabletkę? Dostałam polecenie kontroli w piątek i to by było po 4 dniach brania leku. Ale zapomniałam się zapytać czy do badania mam brać czy nie.
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    _Isia_
    mi lekarz kazal byc na czczo i nie brac lekow.
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    _Isia_: Dostałam polecenie kontroli w piątek i to by było po 4 dniach brania leku.

Robisz kontrolę po 4 dniach przyjmowania leków? Jeśli tak, to to dziwne jest... Miarodajny wynik otrzymuje się po min. 4-6 tygodniach przyjmowania hormonów.

Regi79: mi lekarz kazal byc na czczo i nie brac lekow.

Mój z kolei zaleca normalnie przyjąć leki przed badaniem krwi.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    annie128: Robisz kontrolę po 4 dniach przyjmowania leków? Jeśli tak, to to dziwne jest... Miarodajny wynik otrzymuje się po min. 4-6 tygodniach przyjmowania hormonów

ja tez mialam powtarzane badania po kilku dniach brania leku i to juz drugi endo jak karze nie brac leku przed pobraniem krwi wiec nie wiem.
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Regi79 a powiedział ci lekarz dlaczego zleca tak szybko badania? Moja endo zawsze powtarzała, że dość długo czeka się na właściwą reakcję organizmu na daną dawkę i wykonanie badań nawet po dwóch tygodniach przyjmowania dawki dla niej mija się z celem, bo i tak nie będzie jej korygować. Nawet teraz jestem w takiej sytuacji, że popadłam w dość zaawansowaną nadczynność i najchętniej radykalnie zmniejszyłabym dawkę, ale endo od razu się sprzeciwiła. Mam normalnie brać dawkę zredukowaną o 25 przez minimum 6 tygodni i dopiero robić wynik. Podobnie z przyjmowaniem leku przed badaniem. Tabletkę przyjąć na czczo, popić wodą, ale do samego badania na czczo już być nie trzeba. Nie wiem, może samo zalecenie przyjmowania/nie przyjmowania leku przed badaniem wynika też z zaawansowania choroby. U mnie jest jasne jak słońce, że tarczyca nie działa jak należy i sama nie daje rady, więc sprawdza się reakcję organizmu na lek.
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Dziś byłam u tego endokrynologa-ginekologa i również kazał mi zrobic badanie po 6-8tygodniach więc nie tak szybciutko. Powiedział żeby potwierdzić diagnozę musi być usg, które mam zrobić, że poziom mojego TSH nie ma wpływu na zajście i nie powinnam mieć z tym żadnych problemów i mam się starać, problem może być z utrzymaniem ale chyba ten mój zwykły gin zapobiegawczy jest i dał mi duphaston. Jakbym zaszła mam od razu robić sobie TSH.
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTimeMay 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Isia badanie TSH należy robić rano PRZED wzięciem tabletki Euthyroxu!!! tym samym należy być na czczo, bo potem łykasz tabletkę, czekasz min 0,5 h i jesz śniadanko :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Branie/ nie branie zależy od lekarza i jego szkoły/doświadczenia. Moja endo mówi, że jak robię badania przed 12-tą to bez tabletki, a jak po 12-tej to rano nad czczo mam łyknąć.
    I wydaje mi się, że zależy też od tego co się bada. TSH reaguje wolno na lek, a FT4,FT3 szybciej (po tabletce poziom może być zawyżony).
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Właśnie rzecz w tym, że moje tsh jest bardzo wysokie i dlatego kontrola już po paru dniach leku. Lekarka chce zobaczyć, w którą stronę pójdę, zanim pójdę za daleko. Z TSH - 0,019 w 6 tygodni przeszłam w TSh -96. Dlatego jakbym tak się miała kontrolować co 6 tygodni, pewnie końca byśmy nie doszły. A niedoczynność jaką mam jest ogromna i nie ma na co czekać.
    Sama już nie wiem co zrobić.
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    annie128
    u mnie bylo tak ze badania robil lekarz rodzinny a endo chcial je ppowtorzyc u siebie w gabinecie.Teraz robilam po trzech msc i tak samo jak u Ciebie lekarz kazal zmniejszyc dawke bo boi sie ze wpadne w nadczynnosc.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Czy to jest wątek 'tarczycowe dziewczyny-łączmy się'??
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Efiaa: Czy to jest wątek 'tarczycowe dziewczyny-łączmy się'??

Tak. Została zmieniona nazwa po poruszeniu problemu z tarczycą u dzieci tarczycowych dziewczyn.
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMay 17th 2013
     permalink
    Aha. Ta nazwa trochę wprowadziła mnie w błąd, przyznam szczerze.
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Monikha ja miałam kilkakrotnie zlecone badanie progesteronu w 20 dniu cyklu więc nie wiem jaką głupotę miałaś na myśli? ;p
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    salinos głupota jest taka , że progesteron się bada po owulacji- aby sprawdzić jego wydolność, a nie każda kobieta w 20dc jest już po owulacji, więc to zwykły schemat odbiegający nieco od rzeczywistości i jeśli już komuś doradzasz na forum to nie leć schematem.
    Porządny lekarz powinien również trochę zgłębić wiedzę na temat danej pacjentki, a nie schematycznie zalecać każdej w 20dc :shocked:
    Jeśli masz książkowe owulki w 14dc to masz szczęście i badania były adekwatne, ale jeśli ktoś nie ma... to strata czasu i kasy...
    No i mi się OT zrobił, sorki
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    trzeba było od razu tak pisać, a nie krytykować bez podawania argumentów :tongue:
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMay 18th 2013
     permalink
    Ja progesteron badam nawet w 22 dc, bo to mój 7. dzień po szczycie śluzu. Czasem jest to 20-21 dc.
    •  
      CommentAuthorgajaf
    • CommentTimeMay 18th 2013 zmieniony
     permalink
    Hej dziewczyny jestem tu już od dwóch lat ale dzisiaj jakoś zajrzałam w ten wątek. Staramy się z mężem od prawie 8 lat o dziecko. Niby wszystko u mnie ok jedynie 2 lata temu namówiona przez tutejsze dziewczyny zrobiłam przeciwciała Anty Tg i Anty Tpo. TSH zawsze bywało w jakiejś normie. No i zaczęło się. Okazało się że TSH też się buja a przeciwciała:
    Anty TG >500 przy normie 60
    Anty TPO 45,8 przy normie 60
    Biorę 1/2 tab. euthyroxu 50 bo dobrze na niego reaguję i obecnie moje TSH wynosi 0,99
    Wyczytałam na necie że przeciwciała Anty TG mogą utrudniać implantację zarodka. Dodatkowo mamy obniżone parametry nasienia ale z gorszymi wynikami ludziom się udaje więc tym się nie dołuję. Gorzej z Anty TG.
    Czy któraś z was brała może selen na obniżenie przeciwciał i czy to coś w ogóle daje. Jaki najlepszy polecacie. W sumie dlaczego mam nie spróbować, w końcu tonący brzytwy się chwyta.
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeMay 19th 2013
     permalink
    hej dziewczyny, nadrobiłam wątek, mam pytanie do amm tarczycowy robiących u dzieic badanie TSH, czy mzoecie napisac jaki wynik miało dziecię w jakim mieisącu? my robiliśmy raz badanie ale obejrzała tylko pediatra i stwierdziła ze wynik dobry, mzoe jak powównam z wami będę spokojniejsza...

dryga sprawa moja historia z eythyroxem zaczęła się tuz przed zajciem w ciąż eponoc TSH mialalm ciut za wysokie jak na mój wiek, dostałam eythyrox i od razu zaszłam w ciazye, wyniki mi tedy mega skakły i dawke miałam zwiekszana prze lekarke prowadzącą, no i po porodzie zbadąłm wyniki powoli się stablilizowąły, zaraz będzie rok od porodu ja je nadal biore, wyniki ostetnie przy dawce N50
    TSH 1,5190 µIU/ml( 0,3500 4,9400) N
    FT4 1,18 ng/dl (0,70 1,48) N

mam nadal brac i skotrolowac za 3 miesiące, szczerze to nie winikałam nigdy jakie wyniki sa dobre, zastanawiam się jak długo ebde to brała, bo chyba nei można tak nagle sobie odstawić co nie?usg tarczycy miałam dobre, aty TPO wyszło mi poniżej normy, sa tu doświadczone w chorobie dziewcyzny mzoe cos podradzicie? bo za jakiś cza splanuję ciąże i moim marzeniem byłoby by była bez euthyroxu
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Kakai nie odstawiałabym leków na własną rękę. Skonsultuj to z endokrynologiem, który w oparciu o Twoją historę choroby zadecyduje czy powinnaś nadal przyjmować leki.

To że wyniki w ciąży ci skakały jest zupełnie normalne. Natomiast wyniki przed końcem 1 trymestru są najbardziej skaczące i np. moja doktor w ogóle nie brała ich pod uwagę (w 1 trymestrze w ciąży popadłam w nadczynność), po to by ustabilizować się w 2 i 3 trymestrze. I pewnie też wtedy zaczęłaś przyjmować docelową dawkę N50. W nadczynność nie popadłaś więc wydaje mi się, że dawka jest odpowiednia, chociaż TSH powinno być bliżej do 1 niż do 2.

Co do wyniku mojego synka to gdzieś w około 7 miesiąca miał wynik TSH 2,27.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeMay 19th 2013 zmieniony
     permalink
    annie128: Kakai nie odstawiałabym leków na własną rękę. Skonsultuj to z endokrynologiem, który w oparciu o Twoją historę choroby zadecyduje czy powinnaś nadal przyjmować leki.To że wyniki w ciąży ci skakały jest zupełnie normalne. Natomiast wyniki przed końcem 1 trymestru są najbardziej skaczące i np. moja doktor w ogóle nie brała ich pod uwagę (w 1 trymestrze w ciąży popadłam w nadczynność), po to by ustabilizować się w 2 i 3 trymestrze. I pewnie też wtedy zaczęłaś przyjmować docelową dawkę N50. W nadczynność nie popadłaś więc wydaje mi się, że dawka jest odpowiednia, chociaż TSH powinno być bliżej do 1 niż do 2. Co do wyniku mojego synka to gdzieś w około 7 miesiąca miał wynik TSH 2,27.--
    nie no odstawiać sama nie mysle, ale marze by już zakonczyc to, dawke osteteczna miałam 75, po porodzie, pol roku po obniżono mi na 50 no i swieze wyniki mam takie jak napisałam, a orientujesz się jakie normy sa dla niemowląt? mój mając 3mce miał TSH 3,5
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Kakai: a orientujesz się jakie normy sa dla niemowląt?

Wg naszej dziecięcej endo dla dziecka ponad miesięcznego norma do 4.
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Kakai: ale marze by już zakonczyc to

Ale, kochana co zakończyć? Leczenie lewotyroksyną najczęściej jest dożywotnie. Twoja dawka N75 w ciąży nie była może super wysoka, ale też nie była jakaś niska, co mogłoby świadczyć o naprawdę delikatnej niedoczynności.

Kakai: a orientujesz się jakie normy sa dla niemowląt? mój mając 3mce miał TSH 3,5

zajżałam do tych wyników i tak:

synek miał niecałe 8 miesięcy, wynik TSH 2,78 norma mojego laboratorium 0,73-8,35
    a Twój lab nie podał Ci norm?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    bari_87: Wg naszej dziecięcej endo dla dziecka ponad miesięcznego norma do 4.--

dzięki:flowers:

Treść doklejona: 19.05.13 22:25
    annie128: Ale, kochana co zakończyć? Leczenie lewotyroksyną najczęściej jest dożywotnie. Twoja dawka N75 w ciąży nie była może super wysoka, ale też nie była jakaś niska, co mogłoby świadczyć o naprawdę delikatnej niedoczynności.
    noz akonczyb brac Euthyrox, bo w końcu te kobiety co braly w ciąży, po ciąży daza do wyrównania hormonów, bez kitu miałabym brac całe zycie bo w ciąży mi wariowały?
    annie128: synek miał niecałe 8 miesięcy, wynik TSH 2,78 norma mojego laboratorium 0,73-8,35a Twój lab nie podał Ci norm?

dzięki! lab dzadoski podął normy jak dla dorosłego a nie dziecka:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    annie128: norma mojego laboratorium 0,73-8,35a

U nas na wyniku też podobna norma i zapytałam o to endo. Wytłumaczyła mi, że to tylko norma producenta odczynnika...
    Że normy ustala się na podstawie badania określonej ilości ludzi, a u takich maluszków ciężko zbadać... Ona (endo) jest ze szpitala w którym zajmują się badaniami nad takimi dziećmi i z jej lat doświadczenia wynika, że TSH powinno być do 4.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.