Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorannie128
    • CommentTimeMay 19th 2013
     permalink
    Kakai: bo w końcu te kobiety co braly w ciąży, po ciąży daza do wyrównania hormonów, bez kitu miałabym brac całe zycie bo w ciąży mi wariowały?

A przed ciążą badałaś TSH i wszystko było w normie?

Treść doklejona: 19.05.13 22:36
    bari, to pewnie prawda, że u takich maluszków ciężko te normy zbadać. Ja nawet sobie przed badaniem założyłam, że jak nie przekroczy moich "dorosłych" norm to będę zadowolona i w końcu dam młodemu święty spokój.

Ale o odczynnikach nie słyszałam, a na wyniku oczywiście słowa nie ma o tym, bo po co?...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeMay 19th 2013 zmieniony
     permalink
    annie128: A przed ciążą badałaś TSH i wszystko było w normie?

w zasadzie to było tak ze jednego rokuz badałam samo TSH-było 2,43 ginka powiedziała ze trochę duże jak na 23 lata, za rok zabadałam znowu 2,45 uznała ze wynik z zeszłego roku nie bł przypadkowy i jeśli chce zajść w ciąż e TSH powinnam mięc między 1 a 1,5 no i dała mi E25, po miesiącu brania TSH miałam 1,5 i w tymże cyklu z E zaszłam w ciąże także to jakbys sie nałożyło i wtedy TSH i ft4 zaczęły świrkowac, co o tym myslsiz?
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Kakai, myślę, że powinien cię zobaczyć endo. I on ewentualnie zadecyduje o tym, czy leki odstawić.
    Wyniki niby w normach, ale górnych. U mnie wyniki bezsprzecznie wskazywały na niedoczynność i to sporą, więc wątpliwości żadnych nie było. Natomiast u jednej z moich sióstr wyniki już nie były takie ewidentne i na początku mieściła się w górnych normach. Też dostała leki i przjmuje je do dziś.
    Nie orientuję się w tym temacie dobrze, ale jest chyba jeszcze poporodowa niedoczynność tarczycy (może, któraś z dziewczyn tutaj się udzielających coś będzie wiedziała). Tak czy siak wizyta u endo powinna rozwiać wszystkie wątpliwości.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Anie masz racje, musialam JEDyNIE znakezc dobrego endo, ech
    --
    • CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeMay 20th 2013
     permalink
    Dziewczyny, czy zażywając euthyrox można pić równocześnie zioła na zrosty? Czy ewentualnie zioła nie zaburzą wchłaniania lekarstwa? Albo czy lek nie spowoduje zmiany siły działania ziół?
    •  
      CommentAuthordoti28
    • CommentTimeMay 21st 2013
     permalink
    kiedys wyczytalam że jak sie zaczyna brac leki na tarczyce to potem sie je bierze przez całe życie i samemu odstawic nie wolno pod zadnym pozorem bo to hormony są.
    --
    • CommentAuthorjmk28
    • CommentTimeMay 22nd 2013
     permalink
    Witam serdecznie jestem tutaj nowa, zalogowalam sie poniewaz chcialam zaczac starania o dziecko, a chyba wyjdzie na to, ze mam problem z tarczyca. Prosze o pomoc w interpretacji wynikow, w poniedzialek mam wizyte u endokrynologa. Czesc badan zebralam juz sama.
    Wynik tsh ze stycznia 4,13 ulU/ml norma 0,4-4,0
    Wyniki z maja:
    Tsh - <0,05 ulL/ml norma 0,4-4,0
    Ft3 - 7,18 pmol/l norma 4,0-8,3
    Ft4 - 24,81 pmol/l norma 9,0-20,0
    Anty-tpo 408,4 IU/ml norma 0,0-8,0
    Badania zrobilam sama poniewaz obawialam sie, ze cos moze byc nie tak, ze wzgledu na rozregulowanie cyklu miesiaczkowego. Odstawilam plastry anty w styczniu i moglabym miec nieregularnie okres ale teraz czekalam na miesiaczke 37 dni i poprzedzily ja 4 dni plamien. nigdy wczesniej nie mialam plamien przed okresed, dlatego zaczelam na wlasna reke robic wyniki. Z objawow dodatkowych, podejrzewam ze wypadanie wlosow i nadmierna potliwosc zwlaszcza w sytuacjach stresowych. Nie wiazalam wczesniej tych problemow ale teraz sadze, ze moze to byc powiazane. Z waga nie mam problemow, jestem szczupla.
    Zrobilam takze:
    fsh 7,55 mlU/ml norma 3-12 faza folikularna
    Lh 4,33 mlU/ml norma 1,5-8 f.folikularna
    Estradiol 50,07 pg/ml norma 18-147 faza folikularna
    Prolaktyna 10,06 ng/ml norma 1,3-25,0
    Testosteron 0,56 ng/ml norma 0,1-0,9
    Progesteron 1,05 ng/ml norma 0,1-0,54 faza folikularna.
    Bede wdzieczna za pomoc i odpowiedzi. Jestem bardzo rozzalona na lekarzy. W styczniu bylam u ginekologa, mowilam, ze chce zajsc w ciaze. Prosilam o okreslenie badan, jakie powinnam zrobic. Chcialam sprawdzic czy ze mna wszystko w porzadku, chocby ze wzgledu na branie hormonow. Uslyszalam, ze wszystko ok, a przeciez tsh ze stycznia juz nie bylo ok. Kwas foliowy i starania. A moglabym juz miec uregulowana tarcYce teraz, gdyby w stycNiu mnie nie olali.
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeMay 22nd 2013
     permalink
    doti28: że jak sie zaczyna brac leki na tarczyce to potem sie je bierze przez całe życie

Niekoniecznie, wszystko zależy od sytuacji/choroby. Ja miałam mieć próbę odstawienia leków, ale niestety się nie udało. Moja siostra brała (w okresie dojrzewania) i od dawna już nie bierze.
    jmk28: Tsh - <0,05 ulL/ml norma 0,4-4,0
    Ft3 - 7,18 pmol/l norma 4,0-8,3
    Ft4 - 24,81 pmol/l norma 9,0-20,0
    Anty-tpo 408,4 IU/ml norma 0,0-8,0
    Badania zrobilam sama poniewaz obawialam sie, ze cos moze byc nie tak, ze wzgledu na rozregulowanie cyklu miesiaczkowego. Odstawilam plastry anty w styczniu i moglabym miec nieregularnie okres ale teraz czekalam na miesiaczke 37 dni i poprzedzily ja 4 dni plamien. nigdy wczesniej nie mialam plamien przed okresed, dlatego zaczelam na wlasna reke robic wyniki. Z objawow dodatkowych, podejrzewam ze wypadanie wlosow i nadmierna potliwosc zwlaszcza w sytuacjach stresowych. Nie wiazalam wczesniej tych problemow ale teraz sadze, ze moze to byc powiazane. Z waga nie mam problemow, jestem szczupla.

Wyniki jak i objawy świadczą o nadczynności. Dobrze, że masz wizytę u endo tak szybko. Na pewno wszystko ci wytłumaczy.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeMay 28th 2013
     permalink
    bari_87: doti28: że jak sie zaczyna brac leki na tarczyce to potem sie je bierze przez całe życie

Niekoniecznie, wszystko zależy od sytuacji/choroby. Ja miałam mieć próbę odstawienia leków, ale niestety się nie udało. Moja siostra brała (w okresie dojrzewania) i od dawna już nie bierze.

zgadzam się z Doti, ja przed ciążą odstawiłam euthyrox, bo TSH miałam poniżej 2.. i kontrolowałam co miesiąc.. było ok dopóki nie zaszłam w ciążę... do tej pory lekarz zwiększa mi dawkę bo tsh co wizytę wzrasta mimo zwiększonych dawek...
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeMay 28th 2013
     permalink
    Kakai , a jak było z Twoim samopoczuciem przed ciążą?
    Ja miałam podobne wartości do Twoich, też przed ciążą zaczęłam euthyrox, ale właśnie u mnie jeszcze dochodziło takie jakby ciągłe uczucie zmęczenia, zimna...
    Pytałam teraz gin-endo co robimy po porodzie i on zaproponował , żeby odstawić, wiec przypomniałam mu o tym moim samopoczuciu więc póki co biorę sobie najmniejszą dawkę E25.
    --
    • CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeMay 31st 2013
     permalink
    Dziewczyny, proszę o pomoc i informację.
    Dzisiaj robiłam badania tarczycy i wyniki są następujące:
    TSH 2, 04 (norma 0,35-4,94)
    FT3 2,83 (1,71-3,71)
    fT4 1,15 (0,70-1,48)
    aTPO 153 (norma do 5,61)
    aTG 13,9 (norma do 4,11)
    Oczywiście staramy się o dziecko i wiemy już, że jedyną drogą jest in vitro, no ale jak zrobiłam badania tarczycy, to immunolog powiedziała, żeby na raze próbować to leczyć euthyroxem 25. Biorę te tabletki już 5 tygodni, ale przeciwciała nadal rosną. Czy którejś z was udało się zwalczyć przeciwciała? TSh też troszkę za duże mam, ale nie jest drastyczne. Myślałam, że w końcu przystapimy do działania a tu takie wyniki! Do endokrynologa ginekologa jestem umówiona dopiero na 28 czerwca.
  1.  permalink
    Cześć Dziewczyny!
    Mam pewne problemy z tarczycą i myślę, że z wami będę mogła pogadać, poprosić o jakieś info...itd..
    Niedawno badałam krew na tsh, wyszło mi 61,475 (norma do 0,5 do 4,5)....oczywiście poszłam do lekarza (pierwszego kontaktu-który kierował mnie na to badanie) i polecił mi abym poszła prywatnie bo ewidentnie widać, że coś jest nie tak. Na NFZ kolejki są do końca roku, więc trzeba było iść jednak prywatnie. Dzisiaj byłam i wróciłam podłamana.....Bo nie dość, że :
    1.kobieta TYLKO spojrzała na wynik (ginekolog endokrynolog),
    2.nastraszyła mnie, że od jutra muszę iść na zwolnienie (nie wiem po co?? nie chciała mi za dużo mówić), gadała, że tak bardzo jest źle i bla, bla, bla
    3. nawet mnie nie przebadała (myślałam , że chociaż popatrzy na moją zgrubiałą szyję)
    i skasowała mnie 120 zł......wrrrr.......nawet nie była chętna do rozmowy....idąc do lekarza PRYWATNIE oczekuję jakiegoś zainteresowania....aha....jeszcze na wejściu okazało się, że jest 7 pań zarejestrowanych na 1 godzinę!!!!!! i niestety przez to pani doktor strasznie się spieszyła! Przepisując mi lek nie zapytała czy biorę jakiekolwiek inne leki ( a ja po prostu zapomniałam wspomnieć że biorę leki na alergię i uspokajające-.od czasu do czasu te drugie).
    Aż mi się ryczeć po prostu chce.........jak się pytałam jaki może być powód mojej tak dużej niedoczynności to powiedziała, że następnym razem się okaże.....chciałąm się również przebadać pod katem ginekologicznym.....to nie, bo ona nie ma czasu (no fakt...na korytarzu czekały następne pacjentki). Spytałam się też czy są jakieś potrawy, rzeczy które nie powinnam jeśc, czy powinnam stosować jakąś odpowiednią dietę- nie,.
    Czy faktycznie tak jest?? poczytałam troche w internecie to np. nie mozna jeść za dużo kapusty i niektórych warzyw.......
    Kurcze, jestem załamana........tym, że mam taki problem, tym, że lekarz, któremu zapłaciłam tyle kasy, potraktował mnie nie tak jak tego oczekiwałam (może niesłusznie??) i tym, że tyle kasy wydam!!!!!!!
    -
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeJun 3rd 2013
     permalink
    eveke: Kakai , a jak było z Twoim samopoczuciem przed ciążą?Ja miałam podobne wartości do Twoich, też przed ciążą zaczęłam euthyrox, ale właśnie u mnie jeszcze dochodziło takie jakby ciągłe uczucie zmęczenia, zimna...Pytałam teraz gin-endo co robimy po porodzie i on zaproponował , żeby odstawić, wiec przypomniałam mu o tym moim samopoczuciu więc póki co biorę sobie najmniejszą dawkę E25

samopoczucie było podobne jak u Ciebie, od lat było mi zimno, lubiłam ciepełko, nawet wiosna i wczesnym latem spałam pod pierzynką;) teraz nie amm z tym problemu i zmęczenie było, budziałm się zmęczona, cały dzień byłam bez sił jakaś, dopiero od niedawna nie czuję zmęczenia takiego
    --
  2.  permalink
    Hej jestem nowa na forum ale powiem tak moje wyniki były tragiczne lakarz powiedział że nie widzi tego żebym kiedykolwiek zaszła w ciąże miałam tsh 9 z groszem ale przeciwciał anty tpo miałam 998 i udało się po słowach lekarza zaszłam i no w sumie urodziłam w 37 tygodniu ale to napewno nie przez tarczyce tylko przez cholestaze ciażowa a może i troche i tarczyce. Oczywiści od początku byłam pod opieką endo i ginka bo ciąża z racji tych cholernych przeciwciał zagrożona. Przez cała ciąże brałam euthyrox po 150 puźniej troch mniej. Teraz jestem 3 miesiące po porodzie i biore 100 euthroxu a tsh mam 0.001 więc prawie wcale ale najważniejsze że mam dzidzuśka i że jest zdrowa nie ma wrodzonej niedoczyności tarczycy ani żadnych innych chorób więc nie można się poddawać trzeba w siebie uwierzyć, ja teżjuż myślałam o adopcji o in vitro i że jestem do niczego że nie mogę miecdzieci a jednak można i toz mega złymi wynikami przeciwciał więc głowa do góry a bedzie dobrze.
    •  
      CommentAuthorannie128
    • CommentTimeJun 4th 2013
     permalink
    Anieleczka03: anty tpo miałam 998

Wiesz... Ja miałam anty tpo grubo powyżej 1000 i nikt mi nigdy nie powiedział, że w ciążę przez to nie zajdę...Z resztą anyTPO oznaczałam raz w życiu. I przy okazji, skoro temat wypłynął to się dziewczyn zapytam- oznaczałyście powtórnie antyTPO? Moja endo twierdzi, żebym sobie tym głowy nie zawracała, bo raczej przy tak wysokich przeciwciałach nie zauważę ich ewentualnego spadku (laby powyżej jakiejś tam ilości już nie oznaczają dokładnie, jedynie zaznaczają, że powyżej 1000),

Anieleczka03: udało się po słowach lekarza zaszłam

:tooth::tongue:

Anieleczka03: 3 miesiące po porodzie i biore 100 euthroxu a tsh mam 0.001 więc prawie wcale

Dawka leku za wysoka. Prosiłaś lekarza o korektę?
    --
  3.  permalink
    nie wiem mi powiedzieli że tego nie widzą nie wiem czy te przeciwciała czy cos innego ale już ją mam wiec nie ma co. a co do dawki pisałam wizyte ma 3 lipca dopiero i dalej taka dawke mam brac jak biore zobacymy co bede za wyniki na koniec czerwca dziwi mnie to ale nic nie moge zrobic
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Anieleczka03: dziwi mnie to ale nic nie moge zrobic

A próbowałaś zmienić lekarza?

Miałaś robione kiedykolwiek usg tarczycy?

I przede wszystkim jakie jest twoje samopoczucie przy tak niskim TSH?
    --
  4.  permalink
    nie lekarza nie probowalam zmienic chodze prywatnie moze poprostu mysli ze po porodzie wariuja hormony. Ogolnie to dobra lekarka jestem u niej od roku dopiero wiec poczekam do wizyty jak nie zmieni mi dawki to pojde do innego. Usg tarczycy tez nie mialam , teraz bede miec na wizycie. A co do samopoczucia to jest ok nie najgorzej czasem serce wali jak mlotem ale tak to jest ok wiesz nie mam czasu sie skupic na sobie bo male dziecko pochlania caly wolny czas.
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Anieleczka03
    ja przy dawce leku 75mg i TSH 0,5 mam dawke zmniejszona na 5x w tygodniu po 75mg i 2 x po pol tabletki.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Anieleczka, jak dla mnie TSH bardzo niskie a dawka leku zdecydowanie za wysoka. Ten euthyrox to w ogóle powinien być odstawiony. To dobrze, że nie czujesz się źle, ja przy lepszym wyniku niż Ty czułam się fatalnie.
    A ja dziewczyny wrócę do mojej historii. Niecały miesiąc temu, po kontroli, moje TSH wynosiło blisko 100. Lekarka natychmiast kazała odstawic Thyrozol (brałam po zdiagnozowanej nadczynności), dostałam za to euthyrox w najmniejszej dawce - 25. Brałam go przez niecałe dwa tygodnie. Następnie odstawiłam i po tygodniu od odstawienia zrobiłam kontrolę. Po kilku dniach brania leku TSH wynosiło 26 z groszami. A ostatnie badanie kontrole - 5,5 :) I jestem prawie w normie. Co prawda kontrolę hormonów robię co tydzień, najdalej dwa. Tak zaleca lekarz. I cala moja historia chyba zaprzecza twierdzeniom innych lekarzy, że tarczyca wolno reaguje na leki. Reaguje, jak widać, bardzo szybko. Tylko robienie kontroli co miesiąc albo i rzadziej pewnie bardzo utrudnia dobranie odpowiedniej dawki na początku leczenia.
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    _Isia_: I jestem prawie w normie.

Isia, jak lekarz planuje utrzymać tą normę? Teraz nie przyjmujesz żadnych leków tak?

Wiesz, jestem właśnie po wizycie u endo i miałam okazję ją wypytać o tą moją "nadczynność". Jasno mi powiedziała, że nadczynności nigdy mieć nie będę, nie mam i nie miałam. Zdiagnozowano mnie z niedoczynnością tarczycy, dawka leku była za wysoka, na co ewidentnie wskazywał wynik TSH, miałam OBJAWY nadczynności. To prawda, że TSH jest bardzo czułym wskaźnikiem, ale nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy. Gdy występuje problem z tarczycą oznacza to, że a) albo nie produkuje ona dostatecznej dawki hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu lub b) produkuje ich za dużo. Robiąc wyniki co tydzień czy dwa owszem, marker zareaguje, ale czy organizm też zdąży w tak krótkim czasie zareagować? Lekarze zalecając kontrole po minimum 6 tygodniach na dawce przecież nam na złość nie robią, nie?
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    annie128, moja lekarka w tej chwili daje mi małe dawki leków i każe robić częste kontrole. Raz zrobiłyśmy kontrolę po 6 tygodniach standardowego dawkowania leku w leczeniu nadczynności. I wyszło tego TSH prawie 100. Widać u mnie nie sprawdza się taki system leczenia i dobrze, że moja lekarka nie trzyma się go ślepo. dobry lekarz dostosowuje leczenie do pacjenta a nie pacjenta do leczenia :) Bez sensu jeśli lekarz stosuje uparcie swoje metody leczenia skoro widzi, że pacjent zmierza w złym kierunku i leczenie nie pomaga. Tym bardziej, że moje wyniki były niestandardowe i ponoć rzadko się zdarza, żeby do takiego TSH doprowadzić. Tym bardziej cieszę się, że robimy częste kontrole i działamy na małych dawkach, bo widzę, że lekarz sprawdza jak organizm reaguje. Cieszę się, że nie serwuje mi dużych wahań hormonów bo ciężko to wytrzymać. nie wiem z jakich wyników startowałaś ale ja miałam naprawdę niezłą huśtawkę.
    Annie, a powiedz, skąd Twój lekarz ma pewność, że nadczynność została spowodowana zbyt dużą dawką leków? Bo w moim przypadku lekarka widząc wyniki badań orzekła, że albo dawka za duża albo przeniosłam się na stałe w niedoczynność bo tak bywa. Ale nie była w stanie tego powiedzieć od razu. Wróżką nie jest ;)
    rozumiem, że bronisz metody leczenia Twojego lekarza ale to nie znaczy, że ta sama metoda sprawdzi się u mnie czy u innej pacjentki. Dlaczego uważasz, że moja lekarka zleca mi dziwny sposób leczenia? dlatego, że Twoja robi inaczej? Moja lekarka jest bardzo znanym i cenionym specjalistą endokrynologiem. Takim naprawdę wysokiej klasy. Nie mam więc wątpliwości co do jej kwalifikacji.
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Isiu, nigdzie nie napisałam, że sposób leczenia proponowany przez twojego lekarza uważam za dziwny. Zapytałam, bo nie napisałaś tego od razu, jak Twój lekarz planuje utrzymać Cię w normie po odstawieniu leków i nie było to z mojej strony złośliwe, jedynie byłam ciekawa dalszego toku postępowania.
    I nie bronię, ani nikomu też nie narzucam żadnych metod leczenia. Napisałam to, co na logikę uważałam, że jest istotne. Nie podważam Twojego toku leczenia, ale też
    daleka byłabym jednak od zachęcania ludzi do całkowitego i nagłego odstawiania leków.

W moim przypadku na niedoczynność wskazywały wyniki badań w tym przeciwciała oraz obraz tarczycy w USG, więc co do tego, że mam niedoczynność (i chorobę Hashimoto) nie mam absolutnie żadnych wątpliwości. Tym samym jestem pewna, że nadczynności nie mam.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Widzisz, u mnie zaczęło się od nadczynności, która potrafi sama z siebie przejść w niedoczynność. I nie wiadomo było czy właśnie przedawkowane leki czy te takie samoistne przejście. A że mój wynik i tak był bardzo wysoki to widać lekarka postępuje asekuracyjnie. Wdzięczna jestem jej za to, bo powrotu w nadczynność boję się jak diabeł święconej wody. Z drugiej strony każda nagła zmiana hormonów potrafi wykończyć.
    Na razie przez dwa tygodnie biorę euthyrox 25, potem kontrola TSH i zobaczymy co wyjdzie i w związku z tym jakie leczenie dalej.
    A sama leków nie odstawiałam, w życiu bym się nie odważyła. Odstawiłam na tydzień bo tak zalecił lekarz. Teraz znów do nich wróciłam bo takie jest zalecenie. W moim wypadku dalsze utrzymywanie leczenie thyrozolem było chyba bez sensu, skoro wynik i tak przekraczał normę dużo za dużo.
  5.  permalink
    Hej dziewczyny,
    lekarz podejrzewa u mnie pcos, czekam na dokładne wyniki badań, wiem tylko tyle, że hormony nie są w normie. Ja jednak zastanawiam się czy moje problemy nie są związane z tarczycą. Wiem, że moja mama miała kiedyś problemy z tarczycą i się leczyła, a o ile się nie mylę, może to być vhoroba genetyczna? Nie wiem czy lekarz robił jakiekolwiek hormony pod tym względem ale się dowiem jak do niego pójdę (dopiero za trzy tyg :( ).
    I tu pytanie do Was, jak się dowiedziałyście o swojej chorobie, podejrzewałyście coś?Czy szyja rzeczywiście się widocznie zmienia?Ja jestem szczupła 58 kg przy 1, 71, mam problemy z miesiączką od początku tego roku (nigdy wcześniej nie miałam problemów), zawsze miałam bardzo cieniutkie włoski, a wydaje mi się, że teraz mi wypada jeszcze więcej, ciągle mi zimno, ciągle jestem zmęczona, humorzasta. Dzięki za pomoc, pozdrawiam :)
  6.  permalink
    Anabella u mnie choroba tarczycy wyszła jak zaczeliśmy się starac o dzidzie przez pol roku staran nic nie wychodziło, ale zadnych innych obiawów nie mialam tyle ze czasem trzesły mi sie rece strasznie, a z wygladu moja szyja nic sie nie zmienila. A co do choroby genetycznej to chba jest genetyczna moja mama tez choruje moja ciocia i kuzynka wiec chyba jest. A co mojego kontolowania wynikow to ja mam raz na miesiac wiec chyba za rzadko ale zobaczymy co endo mi powie teraz jak mnie wkurze to zminie lekarza i juz.
  7.  permalink
    Anialeczka03 dzięki...ostatnio od piątku dzień w dzień boli mnie głowa, nie mogę tego zbić tabletkami przeciwbólowymi, ból jak migrenowy zresztą często taki dostaję odkąd pamiętam, a dzisiaj strasznie kręciło mi się w głowie.Czytałam, że to też mogą być objawy tarczycy?Ale tak naprawdę dopóki lekarze się mną porządnie nie zajmią, to do wszystkiego można przypisać objawy...
  8.  permalink
    no dokładnie narazie musisz poczekac na diagnoze ale z tego co sobe przypomialam to tez miala wczesniej mega silne bole glowy az czasem wymiotowalam ale ja mysle ze to byla poprostu migrena ale moze tak jak mowisz od tarczycy narazie boli glowy w sumie ciekawe czy to bylo od tarczycy....
    • CommentAuthorkaka1211
    • CommentTimeJun 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Witam
    Dziewczyny ja przy TSH 2,8 norma do 5 i Ft4 0,89 norma od 0,70 do 1,48, p/ciała anty Tpo i anty Tg ujemne, brałam euthyrox 25 pół tabletki i jodid 100 na obniżenie TSH i miałam codziennie skoki ciśnienia po tych lekach mimo małej dawki, jak odstawiłam wszystko wróciło no normy, czy któraś z was miała takie objawy, bardzo proszę o odpowiedź.
    pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
    • CommentTimeJun 10th 2013
     permalink
    Ja bym powiedziała że ciśnienie mi ciuyt spadło i ciągle jestem senna, tak jak kawy wcześniej nie pijałam tak teraz jestem praktycznie zmuszona jedną choć wypić. Zrobiłam w sobotę badania TSH, dziś wynik i szybko chyb zareagowałam bo mam 1,960 mU/l norma 0,27-4,2 więc już prawie idealne dla starającej się, prawda?
    --
    •  
      CommentAuthorAnka80
    • CommentTimeJun 10th 2013
     permalink
    Szpilka27 - moja Pani endokrynolog dała mi zielone światło przy 2,5mU/l nadal oczywiście brałam i biorę euthyrox, a 1,5-2 to wynik idealny do starań :-)
    --
  9.  permalink
    Hej.
    Powtórzyłam moje badania......TSH 40,888 (norma 0,550-4,78)
    FT3 4,45 (norma 3,5-6,5)
    Ft4v 9,46 (norma 11,5-22,7)
    ATPO >1300 (norma 0-60)

do lekarza muszę trochę poczekać....powiedzcie proszę, jak te wyniki mają się do płodności?? wiem, że lekarz wszystko mi powie ale ja już bym chciała cos wieedzieć
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 14th 2013
     permalink
    czerwone_jabłuszko: jak te wyniki mają się do płodności??

A jakie masz cykle? Tarczyca ma duży wpływ na płodność ale każdy organizm jest inny więc może reagować różnie.

Moje wczorajsze TSH 0,018 (0,27-4,20)
    --
    •  
      CommentAuthorAnnesja
    • CommentTimeJun 14th 2013
     permalink
    bari_87: każdy organizm jest inny więc może reagować różnie
    Zgadza się - ja przy tsh 4,8 miałam zablokowaną owulację "na amen". Ale są dziewczyny, które przy wyższym normalnie jajeczkują. Po lekach na pewno będzie lepiej. Powodzenia.
  10.  permalink
    [quote=bari_87][/quote] móje cykle są nieregularne, ok. 32-40 dni.
    Ostatnio byłam u lekarza ginekologa endokrynologa z wynikami samego tsh (miałam na początku ponad 60) i nawet mnie nie przebadała......w pon. znowu pójkdę to się napewno czegoś wiecej dowiem.
    Pytałam o płodnośc , bo mnie sporo osób nastraszyło, że moge mieć problemy....a poza tym jak się tez za dużo czyta to się później widzi najgorsze scenariusze.....
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeJun 17th 2013
     permalink
    czerwone_jabłuszko, przy takim atpo może się rozchodzić o stan zapalny tarczycy, ale tak jak piszesz trzeba to skonsultować z lekarzem.
    Co do płodności może być różnie, ale w razie zajścia w ciąże OBOWIĄZKOWO musisz zadbać o tarczycę!
    Masz jakieś dodatkowe obijawy? Senność, spowolnienie metabolizmu itp. itd.?
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Ratunku! Moje TSH, to 3.75, a ostatnio nawet miałam 1.9.... Już nie mam na to siły, od 1.5 roku lekarze próbują ustalić mi dawkę.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    bari tylko o ile nadczynność nie jest szkodliwa dla płodu o tyle niedoczynność już jest groźna - bo dziecko pierwszy czas bierze te hormony od nas, a gdy w niedoczynności sami ich nie mamy...
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 17th 2013 zmieniony
     permalink
    eveke mnie edno mówiła, że tak tego rozgraniczyć nie można "co groźniejsze". Przy nadczynności może nie trudno o zajście w ciąże (jak ma się w ogóle cykle) ale bardzo trudno ją donosić. W swojej nadczynności miałam mocno obciążone serce i zniszczony żołądek, wyższą temperaturę ciała (co miało wpływ na organy wewnętrzne) itp. to też uniemożliwi prawidłowy rozwój płodu.
    Czy dotyka nas niedoczynność czy nadczynność nie można tak tego zostawić samemu sobie...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 17.06.13 21:00</span>
    Ja w trakcie ciązy byłam prowadzona na granicy nadczynności i Kacpra to nie uchroniło przed problemami z tarczycą...geny też robią swoje:angry:
    --
  11.  permalink
    [quote=emza][/quote]
    tak!!! przez ostatnie kilka miesięcy byłam strasznie senna, w pracy prawie zasypiałam, nie miałam na nic siły....ciągle bym tylko spała (ale oczywiście szkoda było mi dnia aby się przespać), poza tym, zauważyłam, że szybciej się męczę i najgorsze......przytyłam dobre 15 kg!!!!!!!!
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    bari_87: Czy dotyka nas niedoczynność czy nadczynność nie można tak tego zostawić samemu sobie...

oczywiście :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeJun 19th 2013
     permalink
    Dziewczyny, czy któraś z Was jest z lubuskiego (okolice Gorzowa Wlkp) i mogłaby mi polecić dobrego endokrynologa?
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Bari a co z Kacprem? odziedziczył po Tobie nadczynność??
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    ally1381: Bari a co z Kacprem? odziedziczył po Tobie nadczynność??

Nie, poszło w niedoczynność.
    --
    • CommentAuthorbas28
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    Dziewczyny a jak wasza waga przy niedoczynnosci, hashi i ant?
    Moja urosla i probuje sie odchudzic choc idzie z oporem. Wlaczylam do diety Fe, Se, Mg oraz ketony malinowe. Waga w dol 4, 5 kg w 3 tygodnie.Teraz stoi ani ↑ ani ↓.
    Stosujecie cos zeby poprawic swoj metabolizm?
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    Ja mam niedoczynność i rozmiar 34...
  12.  permalink
    Zazdroszcze, ja mam, aż wstyd sie przyznać ostatnio 44 masakra z tą wagą, nie jem dużo a tyje, ale to chyba dlatego, że tsh skoczyło mi, jakieś 3 miesiące temu miałam prawie 9, teraz już mam 0,7 ale przy lekach tak poszło do góry. Zrzucanie też idzie mi kiepsko mimo odżywiania się lekkostrawnego i ćwiczeniach, aż się odechciewa, mimo wysiłku brak rezultatów :(
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJun 21st 2013
     permalink
    Nie ma czego zazdrościć. Nie mam w co się ubrać, bo wszystkie ciuchy są za duże.
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Lepiej za duze niz za male i gdy wyglada sie we wszystkim okropnie grubo:cry:
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Może i tak. Ale ja naprawdę mam problem, bo jem normalnie, a waga wciąż spada.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.