Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorbas28
    • CommentTimeAug 16th 2013
     permalink
    Hej,
    Czy ktoras z Was przy swojej chorobie (niedoczynnosc, azt, hashimoto) miala lub ma problemy z oczami?
    •  
      CommentAuthorlampka2
     permalink
    bas 28 u mnnie wszystko w porzadku z oaczami
    --
    •  
      CommentAuthorKeramika
     permalink
    Ja się na jakimś forum spotkałam z informacją, że euthyrox może źle działać na oczy. To znaczy nie ma tego w ulotce, ale kilka osób pisało, że ma takie przypuszczenia. Nie wiem ile w tym prawdy, u siebie nic takiego nie zaobserwowałam.
    •  
      CommentAuthorhornet
     permalink
    Jakiego rodzaju problemy z oczami masz na myśli? Biorę euthyrox już kolejny rok i zaobserwowalam problem z akomodacją tzn nie mogę czasami złapać ostrości. Nie wiązałam tego z lekiem.
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Od 3 tygodni zaczely mi sie pokazywac blyski przed oczami-cos jak zajaczki lusterkiem.Najpierw myslalam ze to od skonca ale jakbylam w domu to tez tak ssamo.Wkurzylam sie i poszlam do okulisty. Przebadal mi wzrok-wada troszke sie pogorszyla w prawym oku (zmiana soczewek), a w lewym oku w dnie na dole zuwazyl jakas zmiane, okreslil to jako ciemne smugi. Stwierdzil ze nie moze tego zbagatelizowac, moze to nie byc nic groźnego ale tez moze sie "cos tam odklejac" a ze nie ma tak specjalistycznego sprzetu wyslal mnie na badania do szpitala (mieszkam w uk).Powiedzial tez ze nam chora tarczyce i to musza zobaczyc czy to jest z nia związane co podejrzewa. Teraz czekam na list ze szpitala i mam pietra.
    O lzawieniu, suchych oczach i czestym opuchnieciu nie wspominam bo to normalka i juz sie przyzwyczaiłam.

Treść doklejona: 16.08.13 23:16
    Aaa ja biore najnizsza dawke 25ug
    •  
      CommentAuthorlampka2
    • CommentTimeAug 17th 2013
     permalink
    Ja biorę euthyrox 75 i troche mnie to zaniepokoilo, to o czym piszecie, muszę na to zwrocic uwage
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeAug 18th 2013
     permalink
    bas28 suche oczy, czeste opuchnięcia swędzenia mam od dziecka, choć wiązałam z tą alergią. Zdecydowanie pogorszył mi się wzrok podczas leczenia, nie wiązałam tego z lekami, tylko tym,że nie noszę okularów, w których teraz muszę zmieniać szkła i jestem zmuszona już do noszenia
    •  
      CommentAuthorKeramika
    • CommentTimeAug 18th 2013
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie, może wiecie...
    Miałam ładnie unormowaną niedoczynność tarczycy TSH 1,3. Zwiększyłam trochę dawkę euthyroxu i po zrobieniu badań okazało się, że wpadłam w nadczynność TSH 0,021 fT4 20,95 przy normie do 22. W środę mam wizytę u endo, ale zastanawiam się czy odstawić teraz kompletnie euthyrox, czy może zmniejszyć dawkę. Na razie odstawiłam, ale zaczęłam się zastanawiać czy dobrze robię. Miała któraś z was taki przypadek?
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeAug 19th 2013
     permalink
    Keramika
    ja mam haschimoto i po zwiekszonej dawce 150mg wpadlam prawie w niedoczynnosc i lekarz kazal brac 5x w tygodniu 75mg i 2x polowke tej dawki.
    Jaka dawke euthyroxu bralas?
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorKeramika
    • CommentTimeAug 19th 2013
     permalink
    Brałam 100 mg.
    •  
      CommentAuthorKlNGA
    • CommentTimeAug 20th 2013
     permalink
    Keramika, nie wolno na własną rękę odstawiać leków, a tym bardziej hormonów. Powinnaś zmniejszyć dawkę, wrócić do poprzedniej, skroro przy niej było dobrze, ale nie odstawiać całkowicie.
    --
    •  
      CommentAuthorKeramika
     permalink
    Rozumiem, ale trochę się przestraszyłam tymi wynikami i na ulotce euthyroxu przeczytałam, że w takim przypadku trzeba zmniejszyć dawkę lub odstawić na kilka dni. Poza tym okres półtrwania leku wynosi 7 dni, a przy nadczynności 3-4 dni, więc mam nadzieję, że odstawienie na 4 dni nie zaszkodzi. Teraz już biorę 50 mg - tak mi zalecił na razie internista. Dziękuję za odzew :smile: Mam też pytanie, czy jeśli kiedyś miałam badane antyTPO i było w normie, to jest możliwe, że teraz dopadło mnie Haschimoto?
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    Keramika Nie no bez przesady, odstawienie leku było zdecydowanie lepsze, niż samemu ustalanie dawki. Cztery dni to nie jest masakra. A co do internisty, zwykle tacy lekarze mają mało pojęcia, więc poczekałabym do decyzji Endo, bo jutro go masz,tak?
    *
    Ja miałam antyTPO i antyTG w normie, ale na usg tarczycy wyszło zapalenie (jest rozmiarów tarczycy 7-letniej dziewczynki), stąd mam Hashimoto -jest to jak najbardziej możliwe.
    •  
      CommentAuthorKeramika
     permalink
    USG tarczycy miałam rok temu i wszystko z nią było w porządku poza tym, że była właśnie za mała. Już tak świetnie się czułam, myślałam, że mam ładnie unormowaną tarczycę, a tu takie hocki klocki :wink: Tak, jutro wizyta u endo, zobaczę co powie.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ja ostatnio bylam u endo okazalo sie ze moja tarczyca jest za mala zatem czeka mnie juz zazywania dozywotnio euthyroxu a ludzilam sie ze po porodzie wszystko uda sie odstawic
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    Keramika, no to teraz poczekaj na reakcję endokrynologa i odezwij się, co powiedział :)
    •  
      CommentAuthorKeramika
    • CommentTimeAug 21st 2013
     permalink
    Jestem po wizycie u endokrynologa. Kazał zupełnie nie przejmować się wynikiem. Powiedział, żebym brała 100 mg dalej i np. w weekendy 50 mg, a jak już przyjdzie typowa polska jesień, to mam wrócić do setki cały czas. Twierdzi, że wyniki są takie, bo jest lato, jest ciepło, więcej się ruszam i organizm zaczął pracować. Mówił, że za chwilę pewnie wyniki wrócą do normy i jeśli się dobrze czuję, to znaczy, że nic nie trzeba zmieniać.
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeAug 21st 2013
     permalink
    To dziwne, że się nie przejął.. ale na pewno wie, co mówi. Zawsze możesz kontrolować tsh na własną rękę, ale fakt. Jakby coś było nie tak, zdecydowanie byś to poczuła :)
    •  
      CommentAuthorKlNGA
    • CommentTimeAug 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Keramika: Kazał zupełnie nie przejmować się wynikiem

:shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:

Taki lekarz więcej by mnie nie zobaczył... To po co robić wyniki??? A z czego on wróży, że będzie tak, a nie inaczej???
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeSep 9th 2013
     permalink
    Powiem Wam, że wkurza mnie ta tarczyca... Z niedoczynności wpadłam właśnie w nadczynność. Z wyniku 1.05 sprzed miesiąca w 0.15. Chyba z 75 przejdę znów na 50 Euth.
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeSep 9th 2013
     permalink
    Dziewczyny czy są wśród was takie które urodziły a biorą leki na tarczycę? Mam dwa pytania:
    - kiedy po porodzie zgłosiłyście się do endokrynologa by dopasować nową dawkę leku/skontrolować? miałam mieć wizytę dzisiaj, przed niedalekim porodem ale jestem w szpitalu i nie wiem czy uda mi się dojść do endokrynologa przed porodem. Zrobiłam rano TSH i jest idealne, ale nie wiadomo czy nie zwariuje po porodzie. Jak pójde np. tydzień po porodzie to może się dopiero wszystko przestawiać. Co mówią wasi lekarze?
    - czy lekarze mówili wam o ryzyku napięcia nerwowego u dziecka przy chorobach tarczycy? ja się dziś o tym dowiedziałam przypadkiem. Wrzuciłam temat w google i faktycznie - tarczyca zwiększa takie ryzyko. Lekarze coś wam mówili?
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeSep 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Mk- mi lekarka przed porodem ustaliła zmniejszenie dawki na pierwsze tygodnie po- zaczęłam je zmieniać zgodnie z zaleceniem po 4 dniach od porodu. Na kontroli byłam chyba po 4 tygodniach, miałam już wtedy nadczynność- zmniejszenie dawki jeszcze bardziej. Później trochę zaniedbałam badania i po 5m-cach od porodu znowu TSH skoczyło do ponad 5. Od tamtej pory brałam E75 i właśnie teraz wpadłam w dużą nadczynność- moja wina, bo mi się nie chciało jeździć na kontrole, jak nie widziałam objawów niedoczynności. Ogólnie po porodzie mogą być duże wahania, tzw. poporodowe zapalenie tarczycy i trudno dobrze dobrać leki, bo hormony szaleją, często właśnie od niedoczynności w nadczynność i odwrotnie.
    Mojej córce nic nie dolegało, napięcie mięśniowe prawidłowe, więc nie znam się.

No i sama mam pytanie- teraz właśnie przez brak kontroli wpadłam w nadczynność- TSH z krwi pobranej w piątek - 0,026, przy normie od 0,27 :cry: Tydzień temu zasłabłam, wylądowałam na IP, do teraz mam ciągłe zawroty głowy :confused: Byłam dziś u nowej endo (do swojej mam bardzo daleko i dlatego tak "regularnie" jeżdżę ;/ ), kazała mi całkiem odstawić leki i zbadać się za tydzień. Potwierdziła, że te objawy mogą być od tego- miała tak któraś z Was (bo już sobie wkręcam inne schorzenia...)? Ile może minąć, aż leki przestaną działać na tyle, że to TSH "wstanie"? Bardzo możliwe, że z takim TSH chodzę dłuższy czas, bo dawka była zmieniana w marcu.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeSep 10th 2013 zmieniony
     permalink
    Ją też tarczycowa .wybieram się zrobić
    badania.
    Azniee a jakie masz ft4?.czytałam że powyżej normy

oznacza nadczynnosc polekowa właśnie.
    Zauważyłam że mali jest dobrych endo .fo pratnej czekam 3 ?msce A na niż to już wogóle kosmos.
    Trzymam kciuki za dobre wyniki!
    Mk mam niedoczynność a córka nacrazie ok,nie ma wzmożonego napiecia
    a ją.miałam skurcze przed czasem.
    Czekam jeszcze na wyniki przesiewowe na wzt ,czy nie bodziedziczyla po mnie chorobska.
    Jak pisały dziewczyny na forum kobiety najczęściej chorują.ją mam pewno po babci.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeSep 10th 2013
     permalink
    Nie wiem jakie ft4, bo bralam skierowanie od internisty, a o tarczycy to mial takie pojecie jak ja o balecie :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Witajcie :) Mam do Was pytanie: ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą i teraz na badaniu TSH wyszło mi 0,084 przy normie 0,350 do 4,940. Czy powinnam się bardzo martwić?
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Powinnaś zrobić dodatkowe wyniki takie jak ft3 i ft4 i ze względu na ciążę lecieć biegiem do endokrynologa.
    --
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Ja biore do tej pory, zaczelam przed ciaza 25, w ciazy 50-dla dzidziusia, 2 mce po porodzie pierwsza kontrola I zmiana dawki na 25.
    •  
      CommentAuthorakatre
    • CommentTimeSep 10th 2013 zmieniony
     permalink
    Libra1610 podpisuję się pod wypowiedzią Kingi.
    W przypadku zaburzeń tarczycowych kobieta w ciąży powinna być pod opieką endo plus badania kontrolne co 4-6 tygodni.
    --
    •  
      CommentAuthorKeramika
     permalink
    Libra1610 oczywiście zgadzam się z dziewczynami, musisz iść do endo, ale żebyś też nie popadała w jakąś panikę. "Bardzo martwić" byś się mogła, gdyby wynik był powyżej górnej granicy, bo wtedy dziecku mogłoby brakować hormonów potrzebnych do prawidłowego rozwoju. U ciebie tych hormonów prawdopodobnie ma dużo (dowiesz się po badaniu ft3 i 4), ale taka sytuacja może niekorzystnie wpływać na przebieg ciąży, więc do lekarza musisz iść.
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dzięki za odpowiedzi dziewczyny. Jednym słowem jeśli nie wyjde przed porodem lub nie bedę mogła się dostać do lekarza to zrobię tsh miesiąc po. wczesniej pewnie bedą wahania.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A ja jestem załamana :sad: wróciłam w nadczynność:confused:
    --
    • CommentAuthorbas28
    • CommentTimeSep 11th 2013
     permalink
    Hej dziewczyny. Wczoraj mialam badanie u okulisty. Odkleila mi sie siatkowka stad te blyski, na razie nic nie beda robic (zdziwiona jestem bo przy odklejaniu powinni od razu reagowac ale to uk wiec oni sa dziwni, a ja mam stracha) mam obserwowac I jak sie pogorszy to do szpitala na laserowe przyklejenie. Nie ma to nic wspolnego z tarczyca I levothyroksyna. Jezeli ktoras z was spotkala sie z takim problemem to prosze o informacje albo gdzie na forum jest watek zwiazany z oczami? Dzieki
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    No ja też mam właśnie nadczynność z niedoczynności... Próbuję sama zmniejszyć dawkę, bo lekarza mam dopiero w październiku.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Efiaa: No ja też mam właśnie nadczynność z niedoczynności...

Ja mam całkowicie odstawione leki. TRAb rosną. W usg prawy płat całkowicie (a nawet więcej) odrośnięty :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Efia, masz jakieś objawy? Ja się martwię, bo dawkę zmniejszyłam tydzień temu, w niektóre dni nie brałam wcale, a zawroty głowy nie ustępują- ni może jest trochę lepiej, ale nie "normalnie".
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    bari_87: prawy płat całkowicie (a nawet więcej) odrośnięty

:shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    Nie wiedziałam, że to możliwe Basiu.... Jakie postępowanie proponuje lekarz?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    _K_i_n_g_a_: Nie wiedziałam, że to możliwe Basiu.... Jakie postępowanie proponuje lekarz?

Na razie odstawienie leków i kontrola badań po miesiącu i wizyta.
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeSep 12th 2013
     permalink
    Wczoraj potwornie bolała mnie głowa, a wcześniej w nocy obudziłam się z bólem. Zamiast okresu w terminie, mam jakieś ledwie brudzenia po terminie i normalnego krwawienia ani śladu... Może to przez tę tarczycę??
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeSep 12th 2013
     permalink
    Najlepsze, że się można spodziewać wszystkiego...Ja mam pomieszanie objawy nad i niedoczynności teraz...
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeSep 16th 2013
     permalink
    Zrobiłam dodatkowe badania bo lekarz mi zlecił no i wyszło mi wszystko w porządku, tylko TSH zaniżone... Nie ogarniam...
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    A miałaś robione ft3 i ft4? Nie wolno opierać się na samym TSH, bo ono z tych trzech jest najmniej ważne...
    Ja w piątek trafiłam do szpitala, z powodu drętwienia po kolei: ręki, nogi, mięśni twarzy i przy okazji ataku paniki związanej z tymi objawami...Okazało się, że mimo niskiego TSH mam też bardzo poważną niedoczynność (nakazane przez nową endo odstawienie leków z dnia na dzień). Spowodowało to zaburzenia we wchłanianiu wapnia i magnezu, co doprowadziło do objawów tężyczki-nikomu nie życzę...
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    tężyczki-nikomu nie życzę...

Oj wiem co to znaczy, miałam ostrą tężyczkę po operacji :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Wlasnie ft3 i ft4 mam wyniki w normie i nie ogarniam o co chodzi...
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeSep 17th 2013 zmieniony
     permalink
    Wlasnie ft3 i ft4 mam wyniki w normie i nie ogarniam o co chodzi...

Też tak może być, może to być stan przejściowy. Mój syn ma podobnie z tym ,że TSH ma lekko podwyższone. a badania tarczycowe ok i ma wprowadzoną malutką dawkę eutyroxu. Najlepiej skonsultuj z dobrym endo albo zaleci obserwację albo lek.
    --
    •  
      CommentAuthorDominam
    • CommentTimeOct 1st 2013
     permalink
    Dziewczyny już ponad rok staramy się o dziecko moje TSH: 2.6 mu/L znalazłam kilka wątków, że jest w normie ale do ciąży lepsze jest niższe-moja lekarka powiedziała, że wyniki mam świetne. Czy zgadzacie się z tym stwierdzeniem, że powinno się je trochę zbić? Czy można się dalej starać przyjmując leki, czy trzeba zrobić przerwę?
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeOct 2nd 2013
     permalink
    Wyniki raczej nie jest prawidłowy dla młodej kobiety, zwłaszcza jeśli się stara. Proponuję badanie ft3i ft4, a przede wszystkim konsultację z dobrym endokrynologiem. Ale dobrym, a nie takim, który patrzy na normy laboratoryjne, mówiące o wszystkich grupach wiekowych obu płci (jak Twoja lekarka).
    Na początek poczytaj o objawach niedoczynności i zastanów się czy jakieś u Ciebie występują (ja np. się nad tym dłuuugo nie zastanawiałam, a objawów było sporo). A mój wynik też się mieścił w normie laboratoryjnej, choć był wyższy niż Twój :wink: W ciąże zaszłam po włączeniu najmniejszej dawki Euthyroxu, w pierwszym cyklu.
    --
    •  
      CommentAuthorkalfasek
     permalink
    Moja doktor powiedziała że młoda kobieta starająca się o dziecko - w wieku rozrodczym powinna mieć TSH do 2.5 więc myślę że nie masz wcale najgorszego wyniku.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dominam: Dziewczyny już ponad rok staramy się o dziecko moje TSH: 2.6 mu/L znalazłam kilka wątków, że jest w normie ale do ciąży lepsze jest niższe-moja lekarka powiedziała, że wyniki mam świetne. Czy zgadzacie się z tym stwierdzeniem, że powinno się je trochę zbić? Czy można się dalej starać przyjmując leki, czy trzeba zrobić przerwę?
    Kochana nie jestem wkspertem, ale z tym TSH nie zjadziesz w ciaze raczej, ja z takim próbowałam i inic, a gdy zeszło do 1,5 od razu były II kreski:smile: zgadzam się z azniee i u mnie było jak u niej
    --
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    To chyba nie jest takie jednoznaczne jak piszecie dziewczyny, z tym TSH. Oczywiście do tej wartości 1 zawsze trzeba dążyć, ale mnie się to nigdy jeszcze nie udało. Przed ciążą miałam 4,7, a zielone światło na starania dostałam przy wyniku 2,8. Zaszłam w pierwszym cyklu starań i całą ciążę wynik utrzymywał się w granicach 2-3 (dawki miałam systematycznie zwiększane).
    Za to u mnie bardzo dużo było zawsze ft4 - tuż pod górną granicą normy, nawet przed leczeniem. Dla mnie to irracjonalne było, bo myślałam że wysokie TSH to niskie ft4 i odwrotnie, a miałam wysokie jedno i drugie. Endo mówiła mi, że to przez Hashimoto wyniki są trudne do interpretacji.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja mam też Hashi i ostatnio miałam wszystko niskie :wink:
    Owszem to nie jest jednoznaczne, ale tak jak pisze Kakai- u wielu osób się potwierdza. Stwierdzenie, że to jest "świetny wynik" w momencie kiedy jest problem z zajściem w ciążę, to wg mnie bardzo poważny błąd. Bo to może być już powód problemów z płodnością, a sprawdzenie tego jest stosunkowo łatwe, tanie i nieinwazyjne. Po prostu warto to zrobić, zanim się stanie w kolejce do miliona specjalistów i wyda fortunę na inne badania.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.