Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeOct 2nd 2013
     permalink
    Niestety dołączam do wątku :(
    W 33tyg ciąży wyszła mi niedoczynność, brałam E50, po porodzie 25. 3 m-ce po porodzie robiłam kontrolnie tsh i było 2.09. Teraz z kolei mam nadczynność - TSH 0,005 i TRAb 36 z groszami przy normie do 1.75. Lekarka przepisała mi tiamazol, ale moja mama (konsultant laktacyjny) znalazła bezpiecznieszy lek przy karmieniu piersią, propylotiouracyl. Z kolei endo jak ją o ten lek zapytałam powiedziała, że jest toksyczny i już się od niego odchodzi. To jak to jest? Czy stosowała któraś z Was ten lek karmiąc piersią? Dostałam skierowanie do szpitala na Banacha, bo niestety mam wszystkie objawy nadczynności. Za szybko mi bije serce, ale lekarka nie może przepisać beta blokerów, bo karmię.
    •  
      CommentAuthorDominam
    • CommentTimeOct 3rd 2013
     permalink
    Podczas brania Euthyroxu można równocześnie starać się o dziecko w tym samym cyklu czy trzeba zaprzestać starań? Ja będę starała się znaleźć lekarza, który mi jednak pomoże zbić trochę to tsh... z objawów ewentualnych to tylko mam zawsze lodowate nogi i ręce i od około roku sporo włosów mi wypadło ale myślałam, że 26 lat to już nie 18 a zawsze miałam burzę kręconych włosów dosłownie.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Mi przed rozpoczęciem brania Euthyroxu włosy wychodziły garściami, biegałam ciągle po aptekach za jakimiś cudami ;)
    Euthyrox się bierze i w trakcie starań i w ciąży i często już przez całe życie-zwłaszcza jeśli ma się Hashimoto. Przy tej chorobie wynik tsh nie musi być dramatycznie zły, a i tak pojawiają się objawy.
    --
    •  
      CommentAuthordoti86
     permalink
    chyba wpadłam w niedoczynność ??!!!!!
    albo jakiś błąd laboratorium, bo to jest aż nie możliwe ;-((
    a taka szłam pewna, że będę miała ładny wynik, bo dobrze się czuję. ;-/

TSH – 9,000 (0,270-4,200)
    FT3 – 2,83 (3,10-6,80)

Dodam , że miesiąc temu moje TSH wynosiło 0,028, czy mogło, aż tyle pójść w górę ???:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Tarczyca świruje z miesiąca na miesiąc, więc wszystko jest możliwe.
    •  
      CommentAuthorakatre
    • CommentTimeOct 4th 2013 zmieniony
     permalink
    Dominam, czy mieszkasz w Polsce? Coś mi się kojarzy, że tak jak ja w UK...
    Mam namiary na polskiego endokrynologa w Londynie (jedyna lekarka na chwilę obecną chyba), jeśli potrzebujesz.

Doti86 - ale Ci skoczyło ...no jest to możliwe.

Bas28 Zaglądasz tu jeszcze? Teraz doczytałam Twoją wypowiedź o oczach. Ja muszę też dokładnie przebadać sobie wzrok, zrobię to w Polsce w styczniu. Ostatnio było wszystko okej (badanie kilka m-cy temu w Polsce), ale trzeba to kontrolować...ja miewam ''rozbłyski'' tego typu, że są to jakby pojawiające się nagle i znikające punkty jak patrzę prosto, zauważę je czasem gdzieś z boku w polu widzenia.
    Może dla własnego spokoju skonsultuj diagnozę (tzn.że masz jeszcze czas i na razie nic z tym problemem nie robić) z dobrym lekarzem okulistą w Polsce lub idź tutaj w UK prywatnie po prostu się przebadać...
    Widzę, że nasz wątek się powiększa, tzn. dołączają nowe osoby, kurcze, aż strach pomyśleć, dookoła się słyszy - tyle ludzi choruje na tą tarczycę:(
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeOct 4th 2013
     permalink
    No to i ja dolacze bo niestety wczoraj wykryto u mnie podczas usg zmiane wielkosci 4 mm na 5 mm w tarczycy.
    Dzisiaj tez odebralam wyniki hormonow z wczoraj i oto one:
    TSH – 1,26 (norma 0,27-4,2)
    Ft4-0,98 (norma 0,93 – 1,70)
    Anty tpo – 0,28 (norma do 5,61)
    Anty tg – 1,16 (norma Do 4,11)

Tsh takie ladne jakiego nigdy nie mialam….ciekawe o co chodzi..musze szybko umowic sie na konsultacje..

Zaczelo sie od tego, ze w ciazy tsh skoczylo mi do prawie 3.
    A po ciazy z kolei bylo zle samopoczucie, uczucie zmeczenia nawet po w miare przespanej nocy, bole miesni jak przy reumatyzmie itp....jak na niedoczynnosc...
    Przed ciaza tsh mialam od 1,5 do 1,88.
    Czy ktoras z was miala taki guzek w tarczycy?
    Czy powinnam sie zmartwic?

Dodam, ze lekarka robiaca usg stwierdzila, ze zmiana jest malutka i na chwile obecna nie ma potrzeby robienia biopsji.

Bede wdzieczna za wasze opinie:)
    --
    •  
      CommentAuthorakatre
     permalink
    Addictive - witaj:)
    Mój endokrynolog też twierdzi, że małe guzki się tylko obserwuje, natomiast średnie i duże kierowane są do biopsji i potem zapada decyzja czy wycinać. Guzki są konsekwencją niedoczynności/nadczynności.
    Widocznie ta zmiana u Ciebie powstała w czasie tych raptem paru miesięcy.
    Na pewno się martwisz, ale jesteś pod dobrą opieką i zaufaj lekarzowi.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Ja trafiłam wczoraj do szpitala na erke z zagrożeniem przelomem tarczycowym :( dostaje thyrozol dożylnie, propranolol i cos jeszcze. Mialam tetno 157, ale juz spadlo po lekach i nie mam trzesawki. Wyniki podobno paskudne.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Addictive- niskie masz f4- masz jakieś objawy niedoczynności teraz?
    Isiula, współczuję :confused: Mniemam po wpisie na rozpakowanych, że postanowiłaś odstawić małego i się leczyć... cieszę się, bo mnie zaniepokoił Twój poprzedni wpis.
    --
    •  
      CommentAuthorDominam
    • CommentTimeOct 4th 2013 zmieniony
     permalink
    akatre dobrze kojarzysz -mieszkam obecnie w UK. Jeśli możesz wyślij mi namiary na priva albo tutaj napisz. Będę kobinowała, żeby w czwartek przyszły udało się może na NHS ale jeśli oni w ogóle zignorują mój wynik tsh to nie zostaje mi nic innego jak leczyć się prywatnie albo lecieć do Polski do endo. Bardzo mi zależy... kurcze jak pomyślę, że może przez to jeszcze nie jestem w ciąży aż mnie w gardle ściska. Tak bym chciała całą sobą, żeby w końcu nam się udało z tą ciążą...
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Azniee tak mam objawy niedoczynnosci ale jeszcze miesiac temu byly silniejsze a teraz jakby sie zmniejszyly.
    Moje objawy to mega zmęczenie, tak silne ze popoludniami ledwo funkcjonuje, bole ciala takie jakbym byla juz starzejaxa sie babcią a przeciez mam 32 lata, problemy z waga tzn mimo rozsadnej diety waga skacze lub rosnie, wlosy wypadaja i mam niskie cisnienie krwi z wysokim pulsem. O zimnych rekach i stopach i o szybkim marznieciu nie wspomne...
    Co moze oznaczac to niskie f4?

Dziekuje dziewczyny za wsparcie...

Isiula oby kuracja poskutkowala..trzymam kciuki:)
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Addictive: Co moze oznaczac to niskie f4?

Niedoczynność.
    ft 3 i ft4 to hormony tarczycy, tsh jest wytwarzany przez przysadkę mózgową (rośnie, kiedy jest ich za mało). To nie samo tsh decyduje o objawach, a właśnie te wolne hormony.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Dzieki dziewczyny. Mi moja endo prywatnie nie kazala robic ft3 i ft4, wczoraj mi zrobili w szpitalu i zlapali sie za glowe. Mialam usg i lekarz tylko przytknal glowice i od razu powiedzial, ze to Graves-Basedow. Mam dwa wola, na szczescie bez guzkow.

Azniee, o karmienie jeszcze walcze, laktatorem sciagam i wylewam. Moze jak mnie ustabilizuja i bede brala mniejsza dawke leku, bede mogla ponownie karmic. Trafilam na przemila i kompetentna profesor. W przeciwienstwie do lekarzy(facetow).
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeOct 8th 2013
     permalink
    Dziewczyny wlasnie wczoraj bylam u endo i powiedzial mi, ze wyniki mam bardzo ladne. Nie ma stanu zapalnego w tarczycy, tsh mam idealne a ft4 tez jest ok.
    Tak wiec nawet nie przepisal mi euthyroxu bo powiedzial, ze od jakiegos czasu odchodzi sie od podawania lekow na zmiany torbielowate w tarczycy bo ponoc leki nie przynosza efektow.
    Stwierdzil, ze ten „guzek” wyglada na torbiel. Tarczyca zbudowana jest z drobnych pecherzykow jak miazsz i ponoc ma tendencje do tego, ze niektore pecherzyki moga rosnac szybciej i wypelniaja sie plynem. Zmiana jest za mala na punkcje i dostalam skierowanie na usg za pol roku i ponownie na badania tarczycy.
    Malo tego, powiedzial, ze niedawno robil badania na grupie studentek po 20 – ce i co ktoras z nich miala takie zmianh w tarczycy. Po prostu niewiele kobiet robi sobie usg i nie diagnozuje zmian.
    W sumie nie wiem czy to dobrze, ze nic z tym nie robi. Zyje z bomba zegarowa, bo boje sie, zeby ta zmiana nie byla grozna…
    No i teraz zastanawiam sie nad konsultacja u innego endokrynologa. Ten u ktorego bylam przyjmuje w luxmedzie.

Co wy na to?
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Addictive: Czy ktoras z was miala taki guzek w tarczycy?
    Czy powinnam sie zmartwic?

Addictive, ja jestem po strumektomii. Miałam 3 guzki, z czego dwa o średnicy ponad 2cm. Wycięto mi 2/3 objętości tarczycy. Strasznie się bałam i początkowo czułam się, jakbym miała nowotwór. Potem okazało się, że mnóstwo (mnóstwo!!) kobiet ma guzy tarczycy, sama operacja była bardziej zabiegiem, a moją tarczyce to nawet nie obeszło... Czy się martwić? Absolutnie nie!! Póki to nie nowotwór, to potraktuj guzka jako mały śmieć (kolid) w organizmie. pamiętaj o nim, obserwuj go, bądź pod opieką endokrynologa.
    Znam kilka przypadków, że tego typu guzki się wchłaniały.
    Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pytaj proszę, chętnie pomogę:)
    Teraz z moją tarczycą jest niestety gorzej, ale to akurat przez liczne przeciwciała (ATPO>1000), które uaktywniły się po ciąży i z miesiąca na miesiąc z pociążowej nadczynności wskakuję w niedoczynność.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja bym skonsultowała z innym endo, ale nie zw na zmianę. Piszesz, że masz objawy niedoczynności- a lekarz powinien leczyć człowieka, nie wyniki (to ft4 to dla mnie dyskusyjne jest, zresztą). Gdybyś się czuła dobrze, to nie byłoby sprawy. Nie wiem skąd jesteś, może warto poszukać endo na znanymlekarzu albo forach o tarczycy. Ja byłam teraz u nowego i niestety znowu niewypał...
    --
    •  
      CommentAuthornikola_
     permalink
    Addictive: No i teraz zastanawiam sie nad konsultacja u innego endokrynologa.

Ja podobnie jak azniee, poszłabym do innego endokrynologa. Skoro masz objawy niedoczynności to należy je leczyć, być może dla Ciebie optymalne stężenie hormonów tarczycy musi być jeszcze trochę niższe. To samo z guzkami tarczycy. Jeżeli lekarz nie wiec co to jest czy torbiel czy nie to moze powinien wypisać skierowanie na scyntygrafię tarczycy?
    Są guzki, które potrafię zniknąć, to są przeważnie te, które pojawiają się pod wpływem dużej zawartości jodu w organizmie ale są też takie, które niestety mogą być zmianami złośliwymi i lekarz nie powinien bagatelizować Twojego problemu ze zdrowiem. Lepiej wydać trochę pieniędzy i poszukać lepszego endokrynologa.
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Dziekuje za odzew:).
    Tez tak czuję, że powinnam to jeszcze skonsultowac.
    Wlasnie sprawdzilam na znanym lekarzu i ten lekarz to ponoc bardzo dobry jest, same dobre opinie, Krzysztof Zasada. Bylam u niego w ramach pakietu w Luxmedzie w Lodzi.
    No ale w takim razie umowie sie jeszcze do jednego endo, juz nie w trybie pilnym.

Ten lekarz powiedzial mi, ze moje objawy nie pasuja do wynikow z krwi i tarczyca nie jest ich powodem. Takie zmiany pecherzykowate w tarczycy ponoc nie daja objawow...a jesli juz to wieksze zmiany ale to wtedy musza isc w parze z wynikami hormonow.

Ja chetnie lyknelabym euthyrox mala dawke, zeby sprawdzic, czy ten pecherzyk sie wchlonie no ale sama nie bede nic dzialac. Poczekam do tej drugiej opinii i dam wam znac na forum.
    --
    •  
      CommentAuthorDominam
    • CommentTimeOct 11th 2013
     permalink
    Dziewczyny czy euthyrox może przepisać tylko endokrynolog czy również ginekolog?
    --
    •  
      CommentAuthorKaiinA
     permalink
    kochane mam takie pytanie robiłam ostatnio wyniki tarczycy i Zakres normy TSH wynosi 0,2 – 5,0 mU/l.
    mój wynik to 3,19mU/l. lekarz powiedział że według norm ale czytałam że kobiety które starają się o dziecko wartość nie powinna przekraczać 2...
    co o tym sądzicie?
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Dominam: czy euthyrox może przepisać tylko endokrynolog czy również ginekolog

Mi przez całą ciążę przepisywała ginka.
    kaiina: czytałam że kobiety które starają się o dziecko wartość nie powinna przekraczać 2

Idealne to jest nawet ok. 1
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    Dominam - euthyrox może przepisać nawet i lekarz rodzinny. Choć prawnie to musi mieć ''skierowanie''od endokrynologa lub ginekologa, by mieć taką możliwość. Ale jeszcze się nie spotkałam z tym, by i lekarz rodzinny robił problemy.

Kaiina - uważam,że jeśli pójdziesz do ginekologa i wyjasnisz mu, że planujesz ciążę to powinien przepisać. Jednak znam dużo osób,które przy końcowej normie zaszły w ciążę i nie ma z tego powodu żadnych kłopotów, więc jeśli nie staraasz się długo, to chyba nie ma takiego ciśnienia na to tsh.
    •  
      CommentAuthorKaiinA
     permalink
    5 listopada mam do ginekologa to porozmawiam z nim na ten temat ....
    obecnie mamy 3 mies. starań wcześniej było 6 miesięcy starań ale zaszłam w ciąże pozamaciczną....
    więc zobaczymy może akurat pojawią się dwie kreseczki
    --
    • CommentAuthormyska8989
    • CommentTimeOct 14th 2013 zmieniony
     permalink
    witam wszystkie dziewczyny!!

Jestem tutaj nowa... postanowiłam tutaj napisać ponieważ staramy się z mężem o dzidziusia już 3 lata a tu nic (4 lata temu miałam ciąże biochemiczna) mój lekarz ginekolog zalecił mi badania tsh po czym wynik był 4,300IU/ml przy czym norma jest 0,350 do 4,940 skierował mnie do endokrynologa i pani doktor przepisała mi euthyrox N50 jedna tabletkę na czczo od 4 miesięcy zażywam tabletki tak jak zaleciła mi pani doktor w piatek robiłam nowe badanie tsh i dzis zmartwił mnie wynik który wynosi 6,260 norma 0,350 do 4,940 nie wiem co moze być tego przyczyna proszę pomóżcie może któraś z was tak miała...? co było tego przyczyna..?
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeOct 14th 2013
     permalink
    wiesz co, ja tak miałam. ale w innej sytuacji. bo ja brałam dawkę jedną i było ok,tsh spadało,a nagle coś mu odbiło i w 3(?) miesiące z 1,5 wzrosło do 9,820 (z normą do 4,2) to znaczy, że tarczyca domaga się większej dawki. powinnaś zgłosić się ponownie do endokrynologa i on zapisze Ci większą i będzie okej. Ale powinnaś szybko zareagować. Przy takim wyniku już nie będziesz czuła się dobrze, więc radzę się umówić, by to tsh zbić
    •  
      CommentAuthorPandora1
    • CommentTimeOct 15th 2013
     permalink
    Dlatego w czasie starań TSH trzeba by na początku robić raz na miesiąc, dwa. Tarczyca się nasyca i w początkowych miesiącach leczenia trzeba dopasowywać dawkę. Mi też skoczyło jak nie badałam 4 mies. Teraz robię TSH ok co miesiąc i na bieżąco widać co się dzieje.
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    ja robiłam badania co 2 miesiące i przez pół roku było ok. aż nagle coś jej odbiło :D
    • CommentAuthormyska8989
     permalink
    dziekuje za odpowiedzi... dzis pojde do pani doktor i sie okaze....mam nadzieje ze mnie przyjmie ....
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Hej, ja już znów mam niedoczynność, TSH lekko ponad 3. Dawka 50 przez 6 dni, a 1 dzień 25. Ciekawe, czy zbiję tę wartość choć trochę...
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
    • CommentTimeOct 18th 2013
     permalink
    Witam,
    moje pytanko dotyczy badań hormonalnych - w których dniach cyklu powinno się zbadać hormowy tarczycy i które najlepiej?
    z góry dziękuję za odpowiedzi :)
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    z tego co wiem,to akurat hormony tarczycy nie są zależne od dnia cyklu.. co innego progesteron i estrogen
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    TSH, ft4 i ft3, dzień obojętny.
    --
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
    • CommentTimeOct 18th 2013 zmieniony
     permalink
    dzięki za odpowiedzi :)
    skoro dni obojętne to po weekendzie odwiedze labolatorium...
    znalazłam jakiś stary wynik z przed ponad roku TSH 2,20 a norma 0,27-4,2 co o nim sądzicie?
    p.s. jest tu ktoś z okolic Rawa / Skierniewice i może polecić dobrego endokrynologa?
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Zależy od wieku i ogólnie sytuacji zdrowotnej :wink: Zły nie jest, choć np. przy staraniach o dziecko u niektórych jest już trochę za wysoki. Zawsze warto patrzeć na te 3 wyniki i własne samopoczucie (ew. objawy nadczynności/niedoczynności).
    --
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
    • CommentTimeOct 18th 2013 zmieniony
     permalink
    *azniee*
    pozwoliłam sobie napisać pw :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeOct 21st 2013
     permalink
    A ja się "pochwalę", że rozpoczęłam ponowne leczenie nadczynności :angry:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeOct 21st 2013
     permalink
    bari szkoda...

a ja właśnie w tym tyg chcę lecieć się przebadać... po porodzie odpuściłam euthyrox, z reszta mój gin-endo mówił , że braliśmy tylko na czas starań i ciąży aczkolwiek ja sugerowalam lepsze samopoczucie wiec lekarz stwierdził, że małą dawkę mogła bym brać, później przez noworodka w domu gdzie ciągle było mi nie po drodze brać na czczo w końcu dałam se siana, ale teraz wszystko się unormowało wiec musze sprawdzic wyniki ,bo i kiepskawo się czuję i nic z wagi nie leci , a w sumie doszło...
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeOct 21st 2013 zmieniony
     permalink
    A ja zaczęłam leczenie nadczynności 3 października i już mam 5kg na plusie :( to normalne tempo? miała tak któraś z Was? Pilnowałam się przez ten czas, odstawiłam słodycze, a waga i tak poszybowała w górę. Może brałam za dużą dawkę Thyrozolu i to od tego? Po jakim czasie od poprzedniego badania warto powtórzyć TSH? Robiłam 20 września i było poniżej 0,005.

Dorzucam jeszcze moje wyniki badań ft3 i ft4 z dn. 14.10:
    ft3 - 4,91 [2,00 - 4,40], a było w szpitalu (3.10) 39,95 i przed wyjściem (7.10) 15,23
    ft4 - 1,15 [0,93 - 1,70], a było w szpitalu (3.10) 61,8 i przed wyjściem (7.10) 36,7
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeOct 22nd 2013
     permalink
    Isiula, przy nadczynności metabolizm przyspiesza, przy niedoczynności spowalnia, a przy wyregulowanej pracy tarczycy działa (powinien działać) normalnie.. 5kg to w sumie dużo, chyba że startujesz jako mega szczuplak. Może coś jeszcze miało na to wpływ? Choć w sumie nigdy nie brałam thyrozolu.
    Z tego co wiem, to TSH wolno reaguje na zmiany i można je badać po ok. 6 tygodniach od poprzedniego badania/zmiany dawki itp.
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    wg mnie badanie warto powtórzyć (tak jak emza powiedziała) po 6-7 tygodniach. a TSH zależy od osoby, ale według mnie reaguje bardzo szybko. Czasami jak odskoczy bardzo mocno...a i zniżanie jego poziomu też idzie szybkoo..i mimo hashi ciągle ważę tyle samo..więc może warto się tym zainteresować, ale to istotne, czy wcześniej też zdarzało Ci się przytyć, czy waga raczej była stabilna
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Akatre jestem prawie codziennie tylko ogladam wypowiedzi (ostatnio zaniedbalam bo corcia sie rozchorowala)

Treść doklejona: 22.10.13 15:59
    Kontrole oczu planuje zrobic w grudniu u tego samego okulisty, tym vardziej zeczaczyna mnie oko bolec I dolaczylo glupie uxzucie jakbym nagle opadala I sie unosila.hmmm tarczyca jest dla nas bardzo wazna a niestety angole maja to gdzies :((
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Mnie TSH reaguje co miesiąc, bo tak często mam kombinowane z dawką, ponieważ do dziś nikt mi jej nie potrafi dobrać...
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    isiula wg mnie warto zbadać co miesiąc jak się zaczyna leczenie , bo każdy organizm jest inny i również potrzebuje innej dawki wiec warto najpierw badać i ustalić dawkę dobrą, a dopiero później jak wyniki są powtarzalne to pozostać przy określonej dawce i wtedy można badać rzadziej
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    Efiaa wiem co czujesz :( mam tak samo i jestem bardzo wściekła, chociaż teraz jest okej.. ale wciąż, co jakiś czas dawka jest zwiększana,bo po jakimś czasie okazuje się niewysarczająca...

eveke czasami nawet gdy wyniki są powtarzalne, potrafi coś strzelić do głowy i urosnąć, jak mi, z 1,5 do 9,820.. i to w 3 miesiące.. więc nie ma rady, nie jestem za badaniem raz na pół roku. ja po 3 miechach zrobiłam, bo jak chwyciłam włosy, to połowa ich została mi w ręku...
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeOct 23rd 2013
     permalink
    Dziękuję za odpowiedzi!

4.11 mam wizytę w poradni endo w Warszawie. Chyba się wstrzymam z tymi badaniami do wizyty, pewnie przepisze mi wszystko na NFZ. Wtedy dopiero będzie miesiąc od rozpoczęcia leczenia.

emza: Isiula, przy nadczynności metabolizm przyspiesza, przy niedoczynności spowalnia, a przy wyregulowanej pracy tarczycy działa (powinien działać) normalnie.. 5kg to w sumie dużo, chyba że startujesz jako mega szczuplak. Może coś jeszcze miało na to wpływ? Choć w sumie nigdy nie brałam thyrozolu.

A co bierzesz? No właśnie przy nadczynności miałam mega szybki metabolizm, nawet 20 wizyt w kibelku dziennie. Po lekach spowolnił do jednego razu albo wcale i od razu czuję się ociężała. Podejrzewam, że miałam za wysoką dawkę - 20mg 3 razy dziennie, od poniedziałku biorę 10mg dwa razy i lepiej się czuję. Już mnie tak dłonie i stopy okrutnie nie swędzą. A szczuplak nigdy nie byłam ;) miałam sporą nadwagę i dzięki nadczynności udało mi się zrzucić 24kg, zleciałam do 63,5kg i nie chciałabym tego zaprzepaścić..
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dziewczyny, czy dostałyście wskazówki co do badań maluszków po narodzinach pod kątem tarczycy? Martwi mnie trochę problem ze spaniem mojej małej, zaczęła mi po głowie chodzić kwestia tego, czy nie przekazałam jej choroby. Wiecie coś na temat badania dzieci? Kiedy, jak itp.?
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Bari badała i mały dostaje (lub dostawał) Euthyrox, może coś więcej napisze co i dlaczego. Ja nie badałam, nie dostałam takiego zalecenia no i w sumie na razie nie widzę powodów, ale sama nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Bari możesz się wypowiedzieć proszę? były jakieś wskazania?
    --
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Mojej malej zaraz po narodzinach pobrano krew na przebadanie tarczycy-badanie genetyczne, dokladniejsze I dlatego tez musialam wyrazic zgode. Z tego co pamietam tez na fenyloketonurie I jeszcze cos. Jutro zajrze do jej ksiazeczki I ci napisze.
    Nie wuem czy w pl standardowo badaja wszystkie niemowleta, ja mialam w karcie porodowej zaoisane ze choruje I chyba dlatego ja przebadali. Poza tym w szpitalu dodatkowo zrobiono jej badania pod katem tarczycy zeby sue upewnic czy nalezy wlaczyc od razu jakies leki zeby nie czekac na wyniki genetyczne.
    Jezeli jej nie zrobia badan to popros zeby jeszcze orzed wypisaniem ze szpitala zrobili dziecku badania tarczycy. Nie koga odmowic gdy matka choruje.

Treść doklejona: 24.10.13 00:04
    Mozesz tez pojsc do pediatry I poprosic o skierowanie dziecka na badania .
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.