Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorbas28
    • CommentTimeNov 24th 2013
     permalink
    Dziewczyny od 3 mcy bola mnie miesnie kosci I stawy.bol jest okropny I nic nie pomaga zadne masci(teraz znajoma przywiozla mi masc konska rozgrzewajaca i sprawdze) a lekow przeciwbolowych nie chce brac bo ile mozna-najgorzej jest rano gdy mam wstac (wszystko ciagnie, trudno mi sie rozruszac I przez chwile laze na czworaka) I wieczorem jak sie klade (wtedy jest bol szarpiacy I trudno mi zasnac). Czuje sie jak staruszka. Az niekiedy rycze z bolu I tej bezsilnosci.
    Jedyne co mi chwilowo pomaga to basen ale to mam tylko w niedziele kiedy mam wolny czas.
    A moze wy macie jakies sposoby na te bole?

Treść doklejona: 24.11.13 23:33
    McFuggy ja tez nie moge kucac-boli okropnie a szczegolnie w biodrze.O noszeniu corki moge zapomniec od razu mi sie nogi uginaja.
    A macie tez tak ze nie mozecie zgiac do konca palcow u rak tj zacisnac w piesc?
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Bas, współczuję szczerze. To u mnie chyba jeszcze nie jest tak źle. Nic z tym nie robię, bo liczę na to że samo przejdzie..
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    mnie tylko kolana i łokcie jak na razie. czasem koło kciuka. Wg mnie bas28 powinnaś się zastanowić,bo mi to na same objawy tarczycowe nie wskazuje. Ty masz samą niedoczynność, czy hashi? pamiętaj, że choroby autoimmunologiczne lubią się łączyć. Wg mnie Twoje bóle nie dotyczą już samej tarczycy, jeśli masz wyniki w normie tym bardziej:(
    • CommentAuthorbas28
    • CommentTimeNov 25th 2013
     permalink
    CHoruje autoimmunologiczna niedoczynnosc tarczycy, odmiaba hashimoto tj tsh w normie plus wysokie przeciwciala przeciwtarczycowe wahania ft4. Do tego mam przeciwciala ANA.
    To ze bede miala problem ze stawami koscmi I miesniami to wiedzialam -poinformowala mnie endo I gin. W ciazy I po bralam clexane ktory bardzo je niszczy I powiedzialy mi moje doktorki ze bede miala kosci jak staruszka. Wlasnie sie zaczelo. Jak tylko pojade do pl mam skontaktowac sie z dobrym reumatologiem I byc pod jego opieka. A na razie sie musze przeneczyc bo tutaj hak pisalam wczesniej jedynie paracetamol
  1.  permalink
    bas, ja rowniez wspolczuje tych dolegliwosci, ja tez choruje na niedoczynnosc z hashi, ale takich dolegliwosci w postaci bolu stawow nie mam. Teraz przyjmuje Euthyrox 175 i tsh mam 1,4,ft3 i ft4 w normie wiec sie unormowalo.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeNov 25th 2013
     permalink
    bas28 ja tez mam takie problemy ze stawami ale u rak.Czasami nie moge reka ruszac,a o umyciu zebow moge zapomniec bo szczoteczki nie utrzymam.Od czasu jak biore euthyrox bol jest mniejszy.Tez mialam podwyzszone ANA ale po ciazy wszystko sie unormowalo.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeNov 26th 2013
     permalink
    Dziewczyny, od paru dni dziwnie się czuję, zawroty głowy, wczoraj przez chwilę zaburzenia wzroku, jestem świeżą mamą więc wiadomo, niewyspanie daje się we znaki, sprawdziłąm jednak tarczycę bo biorę Letrox 75.
    Moje startowe tsh przed ciążą wynosiło ponad 3.
    Ostatni wynik jeszcze w ciąży to 1,21 ft 4 1,12.
    tsh 0,27 (0,270-4200)
    ft4 1,39 (0,90-1,80)
    Taki spadek jest normalny? Czy to jest dobry wynik?
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    fT4 ok, TSH niskawe, ale to nie ono jest najważniejsze- po mojemu wyniki w porządku.
    Ale uważaj, bo możesz mieć poporodowe zapalenie tarczycy, często występuje u zdrowych kobiet, a co dopiero u tych, które problemy miały przed ciążą. Mogą być duże wahania, wpadanie na przemian w nadczynność i niedoczynność. Trzeba się kontrolować i pod kontrolą endo dostosowywać dawkę leku na bieżąco.
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Azniee, w jaki sposób endokrynolog stwierdza takie zapalenie? jest to wyczuwalne pod palcami lub na usg? mam mocno podniesione ob, może coś jest na rzeczy.
    --
    •  
      CommentAuthorsheam
     permalink
    Cześć Dziewczyny!!! chciałam zapytać czy któraś z Was miała jakieś doświadczenia jeśli chodzi o niedoczynnośc tarczycyc u maleństwa-noworodka. Ja sama mam Hashimoto i po wczorajszym badaniu krwi u mojej 4-tygodniowej córeczki( zrobienie badania zostało zasugerowane w szpitalu po porodzie) wyszło że ma podwyższone bardzo TSH, wynik to 8,17 ;( fT3 wynosi 4,07 a fT4 1,27 , kurcze czy u takiego maleństwa leczy się niedoczynność? jak to wygląda?? lekarka w szpitalu która właśnie powiedziała żeby zrobić to badanie na hormony tarczycy w 3-4 tyg coś mówiła że mała może mieć przejściową niedoczynnośc jeśli dostała ode mnie przeciwciała, ale co ona rozumiała przez pojęcie przejsiowa niedoczynnośc to nie wiem...czy mogło chodzić o to że taka niedczynnośc sama przechodzi u takiego dziecka ( ale po co w takim razie robić w ogóle takie badanie u takiego maleństwa..??) Będę ogromnie wdzięczna jeśli ktoś kto ma jakieś doświadczenia z takim problemem da znać, bo się bardzo martwię..
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Sheam, a malutka miała robione badania przesiewowe zaraz po porodzie?
    --
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    sheam a normy masz przy tych wynikach?
    Przy wynikach mojej córy są następujące: dzieci w wieku od 6 dni do 3 miesięcy: 0.72-11.
    Z wiekiem dopiero norma górna spada do 4.2. Na Twoim miejscu skonsultowałabym się z endokrynologiem, bo zawsze warto, ale jak na moje to wynikiem TSH nie masz się co martwić.
    Jeśli chodzi o ft3 i ft4 to nie pomogę, bo nie badałam mojej Hani.
    --
    •  
      CommentAuthorsheam
    • CommentTimeNov 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny dzięki za odzew!!!;*
    Mk28dni, niestety w szpitalu nikt nie robił badania na tarczyce córeczce, dopiero na jednym z obchodów w czasie pobytu w szpitalu po porodzie jedna lekarka zauważyła że ja sama choruję na Hashimoto i powiedział żeby zrobuć zóreczce TSH, fT3 i fT4 w 3-4 tyg życia i sprawdzić czy nie ma niedoczyności. ;(
    A_net_a jeśli chodzi o normy to u mnie kurcze są podane takie zwykłe jakie zawsze były u mnie na wynikach czyli t4e standardowe 0,270-4,200 i natwet nie wiedziałam o istnieniu innych norm( dla dzieci) stąd bardzo się zdenerowałam;( pewnie musze poszukać endokrynologa dziecięcego..
    Mk-u miałaś rację, jednak mała miała robione badania przesiewowe, ale nie wiem jaki był wynik, to chyba jest tak że oni wysyłają gdzieś próbki do analizy i jak jest coś nie tak to się odzywają, prawda?? to "odpukać" nikt się do nas nie odezwał, a badania miała pobrane 1 listopada...
    A jeszcze tak sobie teraz myślę czy ta niedoczyność może mieć jakiś związek z żółtaczką fizjologiczną? bo w tych wynikach nam bilirubina też wyszła nie za dobtrze bo 11.9 podczas gdy jak wychodziłyśmy ze szpitala 3 tyg temu była 12,37 ( mała miała podwyższoną bilirubinę i była naświetlana-byłyśmy w szpitalu przez tydzień czasu..) . Tak się teraz zastanwiam czy te 2 rzeczy mogą być powiązane..??
    --
  2.  permalink
    Sheam a nie pobierali Twojej coreczce z pietki krwi do badania na m.in wrodzona niedoczynnosc tarczycy? bo u nas w szpitalu wlasnie takie robili, jesli mialoby cos byc nie tak, to po 2och tygodniach z przychodni mialby byc telefon.

Ja ide 4 grudnia do endo, na poczatku pazdziernika moje tsh wynosilo 1,4, wczoraj robilam badania i mimo tej samej dawno tsh mam 2,34 ;/ ft3 - 4,5 przy normach 3,1-6,8, ft4 mam 16,3 przy normach 12-22. Biore Euthyrox 175.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeNov 27th 2013
     permalink
    Sheam, ja bym się nie martwiła, póki co :wink: Nie widziałam norm dla takich maluchów, ale jeśli a_net_a ma takie jak pisała, to myślę, że spokojnie możesz się nimi kierować. Poszukaj endo dziecięcego, ale dla własnego spokoju.

Mk28- nie wiem niestety. Ja mam Hashimoto, więc u mnie to by było widać w usg. Na szyi u mnie nic się wyczuć nie da. W każdym razie, trzeba się w tym okresie bardzo pilnować, żeby nie wpaść w jakieś skrajności.
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dzięki azniee, idę dziś do endokrynologa, zobaczymy co powie mądrego.
    --
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    Tutaj są te normy, o których pisałam - z laboratorium z którego korzystam: NORMY - trzeba tylko wpisać w wyszukiwarkę TSH. Może komuś jeszcze się przyda.
    Moja endo widziała wyniki Hani i mówiła, że do górnej granicy 11 ma daleko i że to dobrze - czyli brała pod uwagę te normy z laba.

W wyszukiwarce widziałam, że są też normy ft3 i ft4 dla dzieci, ale w innych jednostkach niż Ty sheam badałaś swojej córce. Ale może gdzieś znajdziesz jakiś przelicznik, żeby się uspokoić? Po TSH patrząc Twoja córa nie ma niedoczynności, więc głowa do góry :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeNov 29th 2013
     permalink
    Odebrałam wyniki i jestem w ciężkim szoku....

TSH 52,080 (0,270 - 4,200)
    ft3 0,38 (2,00 - 4,40)
    ft4 0,02 (0,93 - 1,70)

Przy takich wynikach to cud, że w ogóle wstaję z łóżka :/

Przypomnę, że 2 m-ce temu miałam TSH <0,005 przy tych samych normach.
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    52,08!? Oo
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    MsFuggy: 52,08!? Oo

Też nie mogę uwierzyć.

A endo mówił, że nie warto robić TSH, bo wolno narasta i może mi jeszcze wyjść nadczynność.. Dobrze, że zrobiłam. Jak widać w moim wypadku szybuje z prędkością światła. Teraz będę badała przed każdą wizytą, tak jak mi Eveke radziła.
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    tak,cud, że wstajesz z łóżka, bo jak endo zobaczył u mnie 9,820 to mi powiedział,że jak uniosę reke to moge zemdleć:D Masakra serio, aż dziwne.. musisz zbijać... u mnie przy tym 10 tak wlosy wypadaly,ze nawet ich nie dotykałam,nie masz z tym problemu?
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeNov 29th 2013 zmieniony
     permalink
    TSH jak TSH, tylko potwierdza, że hormonów prawie nie masz (patrz- ft4 :sad: ). A" nie warto" go robić, bo jest tylko odzwierciedleniem pozostałych wyników,które są bardziej czułe- ale w praktyce raczej się robi. Pewnie za dużo leków na nadczynność?
    Moja ciotka miała TSH >90 i to pewnie długo.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    MsFuggy: tak,cud, że wstajesz z łóżka, bo jak endo zobaczył u mnie 9,820 to mi powiedział,że jak uniosę reke to moge zemdleć:D Masakra serio, aż dziwne.. musisz zbijać... u mnie przy tym 10 tak wlosy wypadaly,ze nawet ich nie dotykałam,nie masz z tym problemu?

Jeszcze mi nie lecą tak jak przy nadczynności, ale z każdym dniem jest tego więcej przy czesaniu. Do tego posypały mi się bardzo paznokcie, a całe życie miałam mega długie i zdrowe. Złazi mi skóra z dłoni, bolą stawy, mięśnie, kości, mam skurcze mięśni, spuchłam, przytyłam ponad 10kg, mam mega doła. No i śpiączka - mogłabym spać bez przerwy..

Treść doklejona: 29.11.13 16:41
    azniee: Pewnie za dużo leków na nadczynność?

Biorę Thyrozol 2x10mg i Propranolol (beta bloker) 2x20mg.

W poniedziałek mam wizytę. Nie wiem czemu endo nie może mi tych tyreostatyków odstawić całkowicie. Ostatnio mówił tylko o wprowadzeniu hormonów. No i w najbliższym czasie muszę zrobić jodowanie radioaktywne, bo mi wole urosło bardziej i ciężko mi oddychać i przełykać.

A orientujecie się czy przy niedoczynności skacze nagle cholesterol i trójglicerydy? Wyszły mi jakieś kosmiczne wyniki, a 2 m-ce temu miałam w normie, tylko lekko obniżony HDL (ten dobry - nie wiem czy nie pomyliłam skrótu).
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    isiula: A orientujecie się czy przy niedoczynności skacze nagle cholesterol i trójglicerydy?

Nie wczytywałam się w temat, ale kojarzę, że tak.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    isiula: A orientujecie się czy przy niedoczynności skacze nagle cholesterol i trójglicerydy? Wyszły mi jakieś kosmiczne wyniki, a 2 m-ce temu miałam w normie, tylko lekko obniżony HDL (ten dobry - nie wiem czy nie pomyliłam skrótu).

ja tak mam i to przy nedoczynnosci normalne.
    Isiula odstaw gluten,nabial i zmniejsz spozywanie weglowodanow.Poczytaj w necie o diecie przy niedoczynnosc i suplementacji a znow wrocisz do sil.
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Dzięki za odpowiedzi, tak myślałam że to wszystko sprawka tej nieszczęsnej tarczycy :(

Quelle: Isiula odstaw gluten,nabial i zmniejsz spozywanie weglowodanow.Poczytaj w necie o diecie przy niedoczynnosc i suplementacji a znow wrocisz do sil.

Czytałam i przygotowuję się do diety, ale jakoś mi ciężko zrezygnować z pieczywa i makaronów :( widzę, że już wyjścia nie mam i muszę się za to poważnie zabrać. Od wtorku łykam tran i mam wrażenie, że jakoś lepiej ciutkę się czuję. Chyba, że to efekt placebo..
    •  
      CommentAuthorStokotka
    • CommentTimeNov 30th 2013
     permalink
    O rany biedoczku 52! ja mialam 4,7 i bylam mega smutna no ale oby szybko dalo sie to unormować ! :) A to niedoczynnościowcy maja sie trzymać jakiejś specjalnej diety ?>?
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    isiula: Czytałam i przygotowuję się do diety, ale jakoś mi ciężko zrezygnować z pieczywa i makaronów :( widzę, że już wyjścia nie mam i muszę się za to poważnie zabrać. Od wtorku łykam tran i mam wrażenie, że jakoś lepiej ciutkę się czuję. Chyba, że to efekt placebo..

Isiula na poczatku jest trudno wiec zamiast pszenicy zastepuj wieloziarnistym i tak pomalutku.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja sobie piekę chleb bezglutenowy, a makarony można kupić również bezglutenowe. U mnie to przeszło bez problemu i już nie wiem ile, bo nie liczę, tego nie jem. Zdarzy się odstępstwo od normy, ale w codziennym jedzeniu nie było problemu z odstawieniem. Isiula- uzupełniaj witaminę D, min. 2000 i do tego porządne omega 3. Tran to za mało.
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeNov 30th 2013 zmieniony
     permalink
    azniee na przeciwko sobieskiego hotelu wiem,że jest sklep bezglutenowy, tak w kierunku nowodworskiej,czy coś :) a gdzie indziej to nie wiem :D ten rzucił mi się w oczy i chyba na dworcu centralnym
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    W sieci Organic można kupić, tego jest sporo :wink: U mnie pod Warszawą są dwa sklepy ze zdrową żywnością, a nawet w Auchan jest taki dział i tam kupuję choćby mleko ryżowe. Przy trzymaniu się podstawowych zasad nie jest trudno wprowadzić taki styl odżywiania.
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    o a jest duża różnica między mlekiem ryżowym,a zwykłym? Bo ja akurat powinnam wykluczyć wszystkie rzeczy, które lubię:D
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeDec 1st 2013
     permalink
    azniee: Ja sobie piekę chleb bezglutenowy, a makarony można kupić również bezglutenowe.

Ooo, a mogę prosić przepis na priv? Muszę poszukać tych makaronów, bo nigdzie nie widziałam..
    azniee: Isiula- uzupełniaj witaminę D, min. 2000 i do tego porządne omega 3. Tran to za mało.

Chciałam prosić endo, żeby mi przepisał wit D w kropelkach, np. Vigantol, bo to tanio wychodzi. A co oprócz tranu zawiera omega 3? Myślałam, że tran starczy w zupełności..
    MsFuggy: o a jest duża różnica między mlekiem ryżowym,a zwykłym?

Smak przede wszystkim, takie zbożowe jest bardzo w smaku. Dla mnie bleee... Ale pewnie można się przyzwyczaić.
    Ja wolę kokosowe. Można robić samemu z wiórków.
    MsFuggy: Bo ja akurat powinnam wykluczyć wszystkie rzeczy, które lubię:D

Mam ten sam ból :(
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    isiula,że w smaku to wiadomo:D a nad kokosowym sie zastanowie,choć wg mnie pachnie jak wosk od świecy no:D choć same wiórki kocham i wszystko co kokosem pachnie.. no nic..
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Oprócz tranu polecam olej lniany Budwigowy, zawiera dużo omega 3.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja stosuję Gold Omega 3, albo Omega 3 forte, bo mają najwięcej DHA i EPA w składzie. Biorę nawet 5-6tabletek dziennie.Olej lniany też dobra rzecz. A co do wit. D- na all można kupić suplementy amerykańskich firm, np. Swanson, Puritans Pride czy Now Foods, w tym wit. D 5000 i łykać ją co dwa dni. Sama się przymierzam do kupna, są opakowania po 250tabletek- kosztują z przesyłką 60-70zł, ale wystarczą na...500 dni :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeDec 3rd 2013
     permalink
    Dzięki dziewczyny! Muszę się zaopatrzyć w te specyfiki.

Azniee, a oprócz tych w/w omega 3 łykasz również tran czy to wystarczy?

Jestem po wizycie. Pozwolę sobie zamieścić mały elaborat na ten temat ;)

O jodowaniu mogę zapomnieć, bo najpierw muszę się wyrównać hormonalnie. Obniżył mi Thyrozol z 20mg dziennie do 5mg i Propranolol z 40mg do 20. Bo całkiem odstawić nie mogę, żeby nie wpaść znowu w nadczynność. Dostałam Euthyrox 75. Najpierw chciał dać 50, ale wynegocjowałam wyższą dawkę ;) więcej nie chciał dać.

Na wadze już 13kg więcej, ważę 76kg :( załamka! Powiedział, że widać po mnie opuchliznę bardzo, że wody nabrałam jak gąbka, oby teraz zeszło to wszystko migusiem!

Dał mi numer swojej prywatnej komórki i prosił bym zadzwoniła do niego za kilka dni powiedzieć jak się czuję! Szok, szok, szok! (chodzę na NFZ) i jeszcze tak ładnie powiedział, że on nie leczy wyników tylko ludzi i że najważniejsze jest samopoczucie pacjenta! Do tej pory zbieram szczękę z podłogi... A mówił to w kontekście pacjentek, które miały TSH ponad 200 i żadnych objawów niedoczynności. Ja niestety mam wszystkie i to bardzo nasilone... :(
    Generalnie dobrze rokuje to, że szybko reaguję na leki, może uda się mnie niedługo doprowadzić do stanu używalności. Oby!

TSH mam jednak badać przed wizytami, skoro tak szybko mi reaguje.
    Następna wizyta 13go stycznia w moje urodziny - obym w prezencie dostała idealne wyniki ;))

A co do diety bezglutenowej i bezmlecznej powiedział, że nie udowodniono naukowo, że to działa. Ale jeżeli bardzo chcę to na pewno mi nie zaszkodzi :)
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Isiula, ja nie piję tranu, tylko Omega 3. Przy tej ilości co bym musiała pić, przedawkowałabym wit.A.

Uważaj na Euthyrox, wprowadzaj dawkę stopniowo. Nagły wrzut takiej ilości hormonów może Ci zaszkodzić, bo organizm przyzwyczajony do niedoczynności nie będzie ich potrafił zagospodarować. Moją ciotkę lekarz jak zobaczył z TSH 90 to się tak rozochocił przy dowalaniu jej E, że migusiem lądowała w nadczynności :confused:

Fajnego masz lekarza, przynajmniej podejście ma super, oby umiejętności też miał takie :wink:

Co do diety- ona ma na celu zbicie przeciwciał głównie. Ja widziałam wyniki osoby, która ją stosowała razem z suplementami- przed i po. I wiele wpisów osób, którym również się udało. Co do naukowych dowodów- zapewne miał rację :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    azniee: Uważaj na Euthyrox, wprowadzaj dawkę stopniowo.

Już łyknęłam rano 75. Endo mówił, że bije się z myślami co do dawki, bo nie powinno się przekraczać na początku 1 mikrograma/ 1kg masy ciała. Ale że mnie zważył i było 76 to w końcu dał ten E75. Pewnie dlatego mam zadzwonić za kilka dni i powiedzieć jak się czuję. Po mojemu wie co robi :)

azniee: Co do diety- ona ma na celu zbicie przeciwciał głównie.

No właśnie mówił, że przy tym moim Gravesie-Basedowie można stwierdzić wyleczenie jak nie będę miała przeciwciał Trab. Na te moje też ta dieta działa? Bo aTPO i aTG miałam w normie.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja bym po swoich doświadczeniach i tego co po nich zaczęłam czytać (podobnych historiach) nigdy nie wzięła takiej dużej dawki od razu, sama myśl mnie przeraża :wink: Nie chodzi o samą dawkę, ale o jej nagłe wprowadzenie. Ja po nagłym odstawieniu lądowałam co kilka dni w szpitalu przez jakiś czas. Teraz zmiany dawki max. 12,5 i tak po kilka dni. Wiadomo, Ty robisz jak uważasz, ale obserwuj się i miej świadomość, jakby coś się zadziało, że to może być przyczyna. Oby u Ciebie wszystko grało :wink:

Nic nie wiem o G-B, ale dieta jest polecana jako właściwa dla wszystkich chorób autoimmunologicznych, więc pewnie tu nie ma to znaczenia. Ale to połączenie leków przeciw nadczynności przeciw niedoczynności, to dla mnie jakiś kosmos, więc chyba niezbyt rozumiem te zależności i nie są one analogiczne do Hashimoto :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Oj, to mnie przestraszyłaś.. Będę się obserwować wnikliwie w takim razie. A jakie miałaś objawy, że lądowałaś w szpitalu?

azniee: Ale to połączenie leków przeciw nadczynności przeciw niedoczynności, to dla mnie jakiś kosmos, więc chyba niezbyt rozumiem te zależności i nie są one analogiczne do Hashimoto

No właśnie, kosmos.. Wszędzie jest o Hashimoto, a o tym moim malutko i tak nie bardzo wiem czego się trzymać.
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Isiula ja przez kolka dni pilam po polowie 75mg,tak zlecila rodzinna a pozniej endo po 75mg.
    W czwartek kolejna kontrola tsh i ciekawa jestem jak wyjda wyniki,bo niezbyt sie czuje,skora sucha az swedzi,rece znow bola i puchne.16 grudna endo i zobaczymay co powie.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Mdlałam/słabłam. I wkrótce zaczęłam drętwieć, co w końcu rozpoznano jako tężyczkę. Do normalności wracałam 1,5-2m-ce. No ale inna sytuacja, rzecz w tym, że rozmawiałam z kilkoma lekarza a nawet z pielęgniarkami, które też miały problemy z tarczycą, w tym jedna po usunięciu- i wszyscy szeroko oczy otwierali i mówili, że dawki E zmienia się stopniowo. Tak też robiła moja endo, która jako jedyna prowadziła mnie 1,5 roku i jako jedyna mi pomagała a nie szkodziła. Różne są zalecenia i metody, ale to 75 od razu to sporo, także pilnuj się. Nie żebyś miała wykitować od razu od tego, więc ten, nie chcę Cię tu straszyć :devil: Po prostu może organizm trochę zaszaleć w tej sytuacji. Ale skoro dajesz radę przy tych wynikach, to może nie jesteś tak wrażliwa na wahania hormonalne i będzie wszystko ok.

Ja póki co jadę na lekach, która mam. Ustawiłam sobie pod wyniki i chyba jakoś działam. Co prawda dzielę tabletki na 6 części, bo biorę na przemian 37,5 i 50, a tabletki mam tylko 75....Muszę się zapisać gdzieś, żeby chociaż receptę dostać, ale już mi się nie chce kolejnego endo na oczy oglądać.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Quelle: Isiula ja przez kolka dni pilam po polowie 75mg,tak zlecila rodzinna a pozniej endo po 75mg.

No ale ja już wzięłam pełną dawkę, więc może nie będę kombinować?

W ciąży przy małej niedoczynności (TSH 3,18) brałam od razu E50 i było wszystko ok. Tylko wtedy ważyłam jakieś 95kg..

azniee: Muszę się zapisać gdzieś, żeby chociaż receptę dostać, ale już mi się nie chce kolejnego endo na oczy oglądać.

Dobrze kojarzę, że jesteś z Wawy? Może spróbuj się wbić do mojego, chodzę do przychodni na Chmielnej. Tylko on tam rzadko bywa.
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Isiula u mnie bylo tak ze ja ogolne badanie krwi robilam i moje Tsh bylo wysokie dodatkowo przeciwciala.Sama ustalila dawke ale od razu powiedziala ze pewnie endo mi zwiekszy i na 100 gdybym od razu do niego poszla przepisal by mi 75mg.
    Z tym zatrzymywniem wody w organizmie to wiem co czujesz bo mam tak samo i nie raz czuje sie raka opucnieta na maksa .U mnie tarczyca jest zniszczona i bez lekow nie ma juz szans wiec bede pewnie sie meczyla.W styczniu mam dietetyka i przed swietami robie testy na nietolerancje wiec mam nadzieje ze jakos uda mi sie zbic i utrzymac wage po imo choroby.
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeDec 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    Isiula-To jest na NFZ? Bo musiałabym skierowanie załatwiać czy coś, ja nie ogarniam leczenia w publicznej służbie zdrowia...
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Quelle: Z tym zatrzymywniem wody w organizmie to wiem co czujesz bo mam tak samo i nie raz czuje sie raka opucnieta na maksa

No to puchnięcie to tragedia. Ja czuję się jak jedna wielka kłoda, takie mam nogi napęczniałe. Kupiłam niedawno kozaki, luźne były wszystko miodzio, a teraz ciężko dopiąć :(

azniee: Isiula-To jest na NFZ? Bo musiałabym skierowanie załatwiać czy coś, ja nie ogarniam leczenia w publicznej służbie zdrowia...

Tak, na fundusz. Ja miałam skierowanie ze szpitala, ale rodzinny powinien Ci bez problemu wypisać.
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny,mój mąż po 6 tygodniach brania E 50mg dostał dawkę 85mg- za mały spadek tsh. Kiepsko się czuję po tym zwiększeniu dawki -myślicie, że to może być skutek zbyt szybkiego zwiększenia dawki.?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    I ja witam się ponownie na wątku. Tarczycę miałam pięknie ustawioną w momencie zajścia w ciążę (podejrzewam, że to ona utrudniała starania) przez całą ciążę było ok, a ostatnio sucha skóra, waga w górę i mój najbardziej charakterystyczny objaw czyli swędzenie kącika oka. No i hop TSH 5,24, FT4 15,32 . Jestem na dawce E 62,5 od czerwca. W sobotę idę do endo i liczę, że wróci mi chęć do działania, bo ostatnio miałam takie zawiechy, że szok.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Jezynka moze tak byc jak pisala azne.Niech sprobuje np co drugi dzien brac 85 a tak 50 i po malu zamieniac mniejsza na wieksza.U mnie jak z 75 zwiekszomo na 150 czulam sie o wiele lepoej niz przy nizszej dawce.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.