Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Idealnie by było, gdyby teść zatrudnił Cię od sierpnia (zus za ten miesiąc płaci się dopiero do 15.09 a podatek 20.09; jedynie zgłoszenie było by po terminie), wtedy byłabyś zatrudniona przed zajściem w ciążę i nie musiałabyś się nikomu tłumaczyć :)
własnej działalności (czyli przy chorobowym dobrowolnym) czekam trzeba by było 180 dni
Nigdzie nie widzę nic o tym, żeby podstawa do macierzyńskiego mogła wynosić 30%
Zsumować wszystkie kwoty brutto, które były podstawą do odciągnięcia chorobowo-wypadkowego (bo podstawę do składki zdrowotnej mam niższą) z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym poszłam na zwolnienie czyli jak wspomniała jemma X 2007 - IX 2008 i co dalej należy odjąć zanim się podzieli na 12? czy ubezpieczenia społeczne?
A jeszcze mi się nasunęło 1 pytanie. W X 2007 miałam razem z wypłatą wypłaconych dużo nadgodzin (jako 1 dużą wypłatę) czy ta powiększona wypłata powinna mi podnieść podstawę? Byłoby fajnie :) choć na zapas się nie łudzę...
5. Tak, macierzyński będzie liczony od tej samej podstawy co dotychczasowe zwolnienia; można powiedziec, że kontynuacja :)
Pytanie 1: Czy w związku z tym nie ma wątpliwości, że moje wynagrodzenie będzie liczone od całej kwoty brutto: wynagrodzenia zasadniczego i zwiększenia wynagrodzenia? Wcześniej myślałam, że dostaję dodatek ale to jest ewidentnie zwiększenie wynagrodzenia, które podwyższa mi podstawę do opłacania składek...nie wiem tylko czy Zus ma jakiś myk, żeby np. płacić mi później mniej?
Nie mam tylko 100% pewności jeśli chodzi o wyliczanie wysokości chorobowego i później macierzyńskiego na podstawie tych miesięcznych "świstków" z wypłaty. Jak to można wyliczyć? Zsumować wszystkie kwoty brutto, które były podstawą do odciągnięcia chorobowo-wypadkowego (bo podstawę do składki zdrowotnej mam niższą) z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym poszłam na zwolnienie czyli jak wspomniała jemma X 2007 - IX 2008 i co dalej należy odjąć zanim się podzieli na 12? czy ubezpieczenia społeczne?
Czy to co mi wyszło to jest wysokość chorobowego czy tylko podstawa do wyliczenia chorobowego od której coś jeszcze będzie odjęte np. podatek czy coś innego???