Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeMar 14th 2012
     permalink
    myangel z tego co się orientowałam to tak

Dzięki :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeMar 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, pamietacie, jak kiedyś Wam tu pisałam o możliwości wykorzystania tych przyslugujących mamie w roku 60 dni opieki jednym ciagiem? No więc miałam rację, to jest możliwe, jesli lekarz znajdize uzasadnienie. u nas tym uzasadnieniem jest wiek Marysi - w momencie kończenia macierzyńskiego będzie miała dopiero korygowanych 14 tygodni i pediatra bez problemu powiedziała, że wypisze mi L4 na dziecko - z zapisem, że wymaga rehabilitacji.
    To pewnie w dużej mierze zalezy od dobrej woli lekarza. Ale jeśli któras z Was ma jakis punkt zaczepienia, który mógłby być podstawa prawną do takiej opieki, i oczywiście nie zamierza wrócić w tym roku do pracy (bo wtedy nie ma co się wypstrykiwać z tych 60 dni na wypadek późniejszych chorób), to można skorzystać.
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeMar 21st 2012
     permalink
    Dziewczyny - może któraś z Was mi pomoże - a mianowicie mam taki dylemat/pytanie:
    4 lipca kończy mi się macierzyński, potem przysługuje mi 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego
    Mam z zeszłego roku 23 dni urlopu i z tego pełne 26 dni będę mieć
    Do tego chciałabym wykorzystać L4 przez 60 dni na dzieci (to co pisze Madzia wyżej)
    Do czego zmierzam :-) Otóż ponieważ nie wracam do pracy, a obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia (nie wiem czy szanowny pan szef zgodzi się na rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron bez odrabiania tych 3 miesięcy - możliwe że tak bo nie mam żadnych projektów) - kiedy w takim przypadku złożyć wypowiedzenie w pracy tak żeby jakoś sensownie ogarnąć i nie ukrywam żeby skorzystać na tym finansowo jak najdłużej (bo urlopy są 100% płatne a L4 80% więc miałabym 2 miesiące jeszcze wypłacane pieniążki będąc na zwolnieniu - chyba dobrze rozumuję?)
    --
  1.  permalink
    witam.Chodzi mi o becikowe bo do 15 tygodnia ciaży chodziłam prywatnie do lekarza a pózniej państwowo i nie wiem czy dostane becikowe bo tam na tym zaswiadczeniu napisane jest 1,2,3 trymest i opieka do porodu...a do porodu juz leczyłam sie państwowo co robic
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Lekarz u ktorego leczylss sie panstwowo wypisze Ci zaswiadczenie. Masz jakis dowo np.zdjecie usg badz wpis w karcie ciazy na podstawie ktorego lekarz wpisalby date pierwszego trymestru?
    Ja mialam ten sam p-roblem i na podstawie zdjec usg lekarz wypisal mi druk.
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Witam,
    mam pytanko jakie są kryteria przy przydzielaniu becikowego? Czy trzeba koniecznie przebyć szkołę rodzenia?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Nie trzeba miec szkoly rodzenia.
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    A gdzieś słyszałam, że trzeba mieć... Dzięki za wyjaśnienie. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja nie chodziłam do szkoły rodzenia i becikowe wypłacili
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeMar 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Mareza, ja będę miała podobną sytuację, bo będę prawdopodobnie zmieniać pracę. I robię tak:
    1. macierzyński
    2. dodatkow macierzyński 4 tyg (kończy się jutro, chlip chlip)
    3. 60 dni L4
    -- składam wypowiedzenie ---
    4. odbieram zaległy urlop 56 dni (2 dni z 2010, 2 x 26 za 2011 i 2012).
    W ten sposób na wypowiedzeniu jestem na urlopie i nie muszę chodzić do pracy.
    Myślę, że u Ciebie też to przejdzie, bo nie sądzę, żeby szef chciał Ci płącić rekompensatę za nie odebrany urlop.
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeMar 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Dzięki Madziu za podpowiedź - tak właśnie w sumie kombinowałam że tak będzie najlepiej że najpierw L4 - czym już wk... szefa i możliwe że padnie pytanie co dalej :-)
    Mój szef - obawiam się - że jeszcze rzuci parę ciepłych słów pod moim adresem na odchodne - więc i tutaj muszę być przygotowana, bo już kilka razy miał w stosunku do mnie bardzo niefajne zagrywki i teksty - a już do wypłaty pieniędzy to on zawsze najbiedniejszy i potrzebujący :-)
    Z jednej strony wiem że będzie nam ciężko bez mojej pracy gdzie nieźle zarabiałam ale z drugiej strony już mam komfort psychiczny jak postanowiłam że nie wrócę do tych ludzi - nareszcie od 5 lat psychicznie odpoczywam !!!
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    mareza: ale z drugiej strony już mam komfort psychiczny jak postanowiłam że nie wrócę do tych ludzi - nareszcie od 5 lat psychicznie odpoczywam !!!

oj, jak ja Cię rozumiem, Kasia!
    dlatego ja albo zmienię pracę (dostałam fana ofertę) albo idę na wychowawczy.
    a właśnie. a nie chcesz iść na wychowawczy? będziesz miała opłacone wtedy te wszystkie zusy-srusy, a "biedny" pracodawca i tak nie musi wtedy ponosić żadnych kosztów.
  2.  permalink
    Marezka, jeśli szef z gatunku niefajnych, to uważaj na jedno- jeśli bezpośrednio po urlopie macierzyńskim składasz wniosek o urlop, to pracodawca musi się zgodzić. Jeśli najpierw bierzesz L4, to potem zgoda na urlop wypoczynkowy zależy od jego dobrej woli. Ale pewno tak jak Magda pisze- zgodzi się, bo nie będzie chciał płacić za niewykorzystany urlop.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeMar 23rd 2012
     permalink
    Madziu - nie chcę iść na wychowawczy - nie chcę dalej mieć cokolwiek wspólnego z tymi ludźmi i szefem...poza tym znając życie to musiałabym włączyć tel służbowy i by mi dupę zawracali...teraz mam spokój bo kompa służbowego oddałam do serwisu jeszcze przed porodem bo mi się popsuł a tel służbowy mąż mi wyłączył po tym jak się zryczałam potwornie przez telefon od szefa ktory mnie strasznie zdenerwował a byłam wtedy już w szpitalu i miałam nadciśnienie - więc kto chce z pracy się ze mną skontaktować to tylko nr prywatny - a do tej pory to raptem może miałam z 2 telefony plus z 4 telefony od kolegi który potrzebował pomocy w zrobieniu czegoś - szef do dzisiaj nie zadzwonił - i mam święty spokój ! :-)
    Ceri - dzięki i za takie info ! dla mojego szefa kasa najważniejsza więc mam nadzieję że się zgodzi na urlop wypoczynkowy - jeśli nie, to będę po rozmowie o rezygnacji z pracy i mam zamiar nagrać tą rozmowę tak na wszelki wypadek żeby mieć dupochron
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeMar 23rd 2012
     permalink
    o kurcze, to musisz mieć rzeczywiście masakrycznego szefa, skoro musisz się uciekać do nagrywania dupka :sad:
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeMar 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Ale najważniejsze jest to że już tam nie wracam poza wizytą aby oddać wszystkie rzeczy służbowe i złożyć wypowiedzenie ! :-) i mam w dupie to że szef obrobi mi tyłek, oczywiście na moją niekorzyść i generalnie raczej nie mam co szukać pracy w zawodzie - ale wcale mnie to nie martwi :-) jak coś - do dworca pkp mam 5 minut, 1,5h i jestem w stolicy :-)
    --
  3.  permalink
    Hej,
    czy orientujecie się również w sprawach urlopu tacierzyńskiego?
  4.  permalink
    Z tego co mi wiadomo, tata może wykorzystać taki urlop przez 2 tyg. do ukończenia przez dziecko 1r.ż., te dwa tygodnie muszą mieć ciągłość
    --
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeApr 4th 2012
     permalink
    Te 2 tygodnie to urlop ojcowski a to jest zupełnie coś innego niż tacierzyński.
    Tacierzyński jest wtedy gdy kobieta rezygnuje z części swojego urlopu miacierzyńskiego na rzecz ojca dziecka.
    -- ,
  5.  permalink
    Tak czy siak, chodzi mi o ten urlop gdzie ojciec dziecka może wykorzystać 2 tyg, ciągiem przed ukończeniem 1 roku dziecka.
    Wiadomo że zus za to płaci, jednak , jak jest liczona stawka takiego urlopu gdy w międzyczasie ojciec dziecka zmienia prace? Przykładowo dotychczas zarabiał mniej niż obecnie , to jak ma płacone?
  6.  permalink
    Dziewczyny, mam takie pytanie:
    policzyłam sobie jak sprawa wygląda z terminem macierzyńskiego i urlopem wypoczynkowym i wygląda na to, że zaległym urlopem "wjadę" w rok 2013 ( kilka dni). Czy w tym momencie pracodawca ma mi obowiązek udzielić również pełnego urlopu za 2013? Czy to zależy od jego dobrej woli?
    Wiem, że mogłabym wziąć 60dni opieki na dziecia (macierzyński kończy się na tyle późno, że nie ryzykuję, że będzie później potrzebny) - ale z tego co wyczytałam, wtedy pracodawca nie ma obowiązku udzielenia urlopu po zakończeniu tego okresu?
    I jeszcze dodatkowe pytanie - czy żeby wziąć te 60 dni opieki na dziecko trzeba przedtem przejść badania lekarskie? W sensie , ze jest się zdolnym do pracy?
    • CommentAuthoriwona113
    • CommentTimeApr 12th 2012
     permalink
    witam,

ja mam pytanie troszkę z innej beczki: otóz bylam zatrudniona do dnia porodu tj. do 1 stycznia br, dalej niestety nie dostalam uwowy;) nie majac perspektyw na powrot do firmy zlozylam od razu wniosek odnosnie macierzynskiego 24 tygdni,teraz mam szanse isc do fajnej pracy tylko nie wiem czy w trakcie macierzynskiego moge pracowac?
    •  
      CommentAuthorzupazgryzoni
    • CommentTimeApr 12th 2012 zmieniony
     permalink
    w trakcie macierzyńskiego nie mozesz podjąć pracy, automatycznie zostanie przerwany
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeApr 13th 2012
     permalink
    zupazgryzoni: w trakcie macierzyńskiego nie mozesz podjąć pracy, automatycznie zostanie przerwany

Umowy zlecenia też nie mozna przyjąć?
    stoliczek00: Czy w tym momencie pracodawca ma mi obowiązek udzielić również pełnego urlopu za 2013?

tak, o ile pracujesz dłużej niż rok.
    ----
    Dziewczyny, mam inne pytanie. Czy orientujecie się, czy podczas przebywania na L4 na dziecko, można przyjąć umowę zlecenie?
    i to samo pytanie odnośnie wychowawczego: czy podczas tego urlopu (bezpłatengo) mozna podejmować prace na zlecenie/o dzieło?
  7.  permalink
    Magdalena: Umowy zlecenia też nie mozna przyjąć?
    Magdalena: to samo pytanie odnośnie wychowawczego: czy podczas tego urlopu (bezpłatengo) mozna podejmować prace na zlecenie/o dzieło?

Można, ale pod jednym warunkiem- nie może to przeszkodzić w sprawowaniu bezpośredniej opieki nad dzieckiem. Więc przykładowo mogę wziąć zlecenie na tłumaczenie pisemne, zrobię jak dzieciaki będą spały, ale już nie mogę wziąć zlecenia na tłumaczenie ustne, które wymagałoby zostawienia maluchów pod opieką niani/babci.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeApr 13th 2012
     permalink
    I see... Dzieki, Ceri. Bo ja teraz mam zlecenie 6 szkolen po 1,5h. Pomiedzy szkoleniami jest 2tyg odstepu. Mam nadzieje, ze w razie W jakos sie wybronie, zreszta w umowie jest napisane o przygotowaniu szkolen, nie o prowadzeniu.
    Troche sie dygam, ale przeciez nie zrezygnuje. Jeszcze moze sie uda podpisac z data pozniejsza, po skonczeniu L4.
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeApr 14th 2012
     permalink
    Magda, zasiłek opiekuńczy nie przysługuje w przypadku wykonywania w czasie zwolnienia lekarskiego pracy zarobkowej, wiec tu moim zdaniem słuszne masz obawy. A o wychowawczym to wiesz juz od Ceri.
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeApr 15th 2012
     permalink
    cerisecerise: ale już nie mogę wziąć zlecenia na tłumaczenie ustne, które wymagałoby zostawienia maluchów pod opieką niani/babci

u nas koleżanka mogła pracować na zlecenie normalnie na oddziale czyli w tym momencie zostawiała dziecko pod opieką taty lub babci. Nie mogła przekroczyć 6 dyżurów 12h w miesiącu.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Kurcze, jestem teoche w kropce. Nie moge sie wycofac ze zlecenia. Jesli podpisze umowe po zakonczeniu L4, to i tak na umowie sa wpisane szkolenia z okresu L4, w razie kontroli to slabo.
    Ale wyplata bedzie po zakonczeniu L4, wiec moze to nie zwroci uwagi zus?
    W ogole jak wyglada kontrola zus? Sprawdzaja tylko zasadnosc l4 czy to jest polaczone z kontrola skarbowa? Bo moze ja mieszam pojecia. Jak zus mialby sie dowiedziec o tym zleceniu, platnym po zakonczeniu l4?
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Kontrola skarbowa to zupełnie co innego ale domyślam się, ze chodzi ci o powiązanie z urzędem skarbowym to nie, zupełnie odrębnie. To zlecenie i masz od tego odprowadzane składki ZUS? Bo jeśli tak, to się dopatrzą ale jeśli wypłata będzie po okresie zwolnienia na córkę, to na kontrolę będzie już za późno. Ale na ten temat niewiele wiem a nie bardzo chce mi się grzebać w przepisach, może któraś z dziewczyn jest bliżej związana z ZUS-em to napisze coś z praktyki.
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeApr 15th 2012 zmieniony
     permalink
    *To zlecenie i masz od tego odprowadzane składki ZUS? Bo jeśli tak, to się dopatrzą ale jeśli wypłata będzie po okresie zwolnienia na córkę, to na kontrolę będzie już za późno.*
    Tak, wypłata będzie po okresie zwolnienia. A po drugie, nie musz emieć od tego zlecenia składek ZUS, bo jestem na etacie, więc składki idą od pracodawcy. czyli sie uda.
    Dla bezpieczeństwa odrzcuiłabym to zlecenie, bo to nie jakas wielka kasa, ale bardzo by to pokomplikowalo sprawę zleceniodawcy, wię cmam nadzieję, ż epo prostu się nie wyda.
    A w ogle, to dziekuję, Jem :smile:
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    no moim zdaniem małe ryzyko :wink:
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeApr 17th 2012
     permalink
    Po powrocie do pracy korzystam z przerwy na karmienie. Pracodawca wyraził zgodę do nią do 30.06.2012r (muszę się dopytać czy mam przynosić co 3 mieś zaświadczenie, że karmie piersią). Czy przepisy określają max wiek dziecka do którego można korzystać z tej przerwy?
    --
  8.  permalink
    Bladykot- nie, z tego co mi w kadrach mówili (rok temu), to nie ma górnej granicy, choć zwyczajowo przyjęło się, że do roku korzysta się z przerwy, potem już nie. Ale w przepisach nic o tym nie ma. Mi w ogóle wydali bezterminową zgodę na przerwy, jedynie mój przełożony pytał się mnie jak długo planuję korzystać z takiej przerwy, ale pytał w luźnej rozmowie.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 18th 2012
     permalink
    Nie ma żadnej górnej granicy, teoretycznie nawet jakbyś ośmiolatka karmiła, to zgodnie z prawem nikt nie ma prawa narzucić Ci rezygnacji z tych przerw.
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeApr 18th 2012
     permalink
    Dzięki za odpowiedzi.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeApr 20th 2012
     permalink
    a zwolnienie mam do 3.05 w momencie porodu zostanie ono przerwane i zaczyna sie wtedy urlop maciezynki, udzielany jest on na podstwie wniosku ktory wreczam pracodawcy. I teraz moje pytanie: jak on wyglada i kiedy mam go zlozyc?!
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    ja składałam w dniu wyjścia ze szpitala (bo rodziłam u mojego pracodawcy) zwykłą prośbę o urlop macieżyński, dołączyłam do niego pismo zaświadczające poród, które dostałam na położnictwie. Po kilku dniach doniosłam akt urodzenia dziecka.
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Mi akurat pracodawca sam przygotował taki wniosek, ja tylko miałam się podpisać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeApr 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Przyszła kolej na mnie... Chciałabym wrócić do pracy po macierzyńskim na 7/8 etatu, bo to jest opcja, że jestem chroniona przez rok i pracodawca nie może mnie zwolnić, tak? A czy w takim przypadku pomiędzy macierzyńskim a powrotem do pracy moge wykorzystać cały zaległy i tegoroczny urlop? Czy pracodawca może odrzucić wniosek urlopowy?
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeApr 23rd 2012
     permalink
    The_fragile: i pracodawca nie może mnie zwolnić, tak?

to na pewno.
    z tym urlopem, skoro to nie jest wychowawczy,tylko zaległy,to na pewno zależy od dobre woli pracodawcy. zwłaszcza, ze urlop liczony w pełnych dniach (8h) rozłożony na etat 7/8 da więcej dni wolnych de facto.
    a myślisz, że będzie Ci robił problem?
  9.  permalink
    Po urlopie macierzyńskim pracodawca ma obowiązek udzielić Ci urlopu, musi zaakceptować wniosek- jeśli składasz bezpośrednio po macierzyńskim.
    A wniosek o 7/8 złóż dopiero po powrocie z urlopu wypoczynkowego/pod koniec urlopu.

Jaheira pisała tu kiedyś, że taki wniosek nie daje gwarancji "nietykalności", więc lepiej to sprawdzić
    --
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
    • CommentTimeApr 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja wyczytałam, że kobieta może złożyć wniosek o zmniejszenie etatu na okres do 12 miesięcy (jednak nie może być to poniżej 1/2 etatu) i przez ten czas pracodawca nie może jej zwolnić.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeApr 24th 2012
     permalink
    Dzięki dziewczyny, Cerise, z tym, że przez 12 miesięcy jestem "chroniona" to już wiem od naszych kadr, bo się kiedyś pytałam :)

Z urlopem to mam nadzieję, że szef nie będzie robił problemów. Patrzę na malucha i serce mi się kraje, że będę go musiała już niedługo zostawić, więc chcę chociaż trochę przedłużyć ten czas o urlop...
    --
  10.  permalink
    The_fragile: Cerise, z tym, że przez 12 miesięcy jestem "chroniona" to już wiem od naszych kadr

No właśnie też mi się tak wydawało, ale kilka stron temu Jaheira pisała, że dzwoniła do PIP i facet powiedział jej, że wcale tak nie jest- też się wtedy zdziwiłam.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    cerisecerise: No właśnie też mi się tak wydawało, ale kilka stron temu Jaheira pisała, że dzwoniła do PIP i facet powiedział jej, że wcale tak nie jest- też się wtedy zdziwiłam.

Wydaje mi się, że to chodzi o sytuacje typu zwolnienie dyscyplinarne czy grupowe i inne takie. W "normalnych" sytuacjach chyba nie ma się czego obawiać.
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    The_Fragile jeśli zmniejszasz etat tylko dla "nietykalności" można wybrać opcję zmniejszenia o 1/16 etatu czyli pół godziny, zawsze to więcej kasy będzie.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeApr 25th 2012
     permalink
    xkamilax: xkamilax

Dzięki, nie wiedziałam, że tak można!
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeMay 4th 2012
     permalink
    Dziewczyny, to trzeba pisać prośbę o urlop macierzyński? Nie wystarczy zaświadczenie ze szpitala z datą porodu i określeniem, że wydaję się go związku z urlopem macierzyńskim?.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMay 7th 2012
     permalink
    Ekspertki! :bigsmile:
    Pytanko:
    Jestem na zwolnieniu lekarskim od 29 grudnia 2011 r. Pracuje na umowę o pracę w korporacji od wielu lat.
    Słyszałam, że po pół roku trzeba sie od ZUS-u o coś ubiegać? (???!!!) o jakiś inny rodzaj wynagrodzenia???
    Czy ja o czymś powinnam wiedzieć? O coś wystąpić? Czy to ZUS o coś sie upomni ? Kurcze ktoś mi coś powiedział, ale nie do końca i jestem trochę przestraszona, żebym czegoś nie przegapiła.......
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.