Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 7th 2012
     permalink
    Ulcia, jak pracujesz w korporacji to oni za Ciebie wszystko załatwiają i wypłacają Ci do końca ciąży pensję, o nic nie trzeba się martwić. Przynajmniej u mnie tak było i u koleżanki.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O Dzięki!
    Bardzo dobra informacja :-)
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Ulcia, zapewne chodzi ci o t.zw. okres zasiłkowy, który normalnie trwa 182 dni - jest to czas w którym pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia za czas choroby. Po tym czasie można ubiegać się o świadczenie rehabilitacyjne. Raczej żaden pracodawca za pracownika tego nie robi (chociaż często pomaga w formalnościach) - to jest pracownika wniosek i decyzja zus o jego przyznaniu bądź nie (trochę jak renta).
    Tyle w teorii a w praktyce od 2009 dla ciężarnych okres zasiłkowy został przedłużony do 270 dni, także nie musisz się obawiać, ciebie to po prostu nie będzie dotyczyć.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dziewczyny ja tez pracuje w korporacji, czekam na wypłatę, bo okres 30(czy tam 33 dni)dni L4 juz minął, czyli bedzie pąłcil ZUS. Pytanie: czy przelew dostaje z zusu czy firma mi przeleje a sama sie z zusem rozlicza(bo nie mam pojecia). I druga rzecz: czy jak u mnie co miesiac do podstawy wynagrodzenia dochodza rozne dodatki i premie(bo kazdy miesiac inaczej wyglada) to czy na zwolnieniut ez bed eotrzymywac te dodatki czy tylko podstawe wynagrodzenia?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Kakai - ja dostaję wynagrodzenie od mojego pracodawcy - a oni rozliczają się z ZUSem (tak myślę, bo u mnie na koncie przy przelewie nadawca wynagrodzenia się nie zmienił).
    Co do dodatków, premii itp - tez miałam takowe jak pracowałam i moja kadrowa powiedziała mi, że to jest tak, że wyliczają średnią z ostatnich 12 miesiecy ze wszystkich składników wynagrodzenia, od których odprowadzają "chorobowe" - akurat u mnie od premii nie płacą chorobowego tylko podatek :( wiec ja niestety pomimo, że w ciąży płacone jest 100% dostałam po kieszeni :(
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeMay 7th 2012 zmieniony
     permalink
    kurka:( u nas na wakacje jest znaczny dodatek i boje sie ze go nie dostane w takiej sytuacji:confused: czekam zatem na przelew, ejstem ciekawa jak to bedzie czy przyjdzie jak kazda wypłata 8/9-go i w jakiej wartosci
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    W większych firmach (powyżej 20 ubezpieczonych) do pracodawca wypłaca pracownikowi i sam rozlicza się z zusem. Niektóre dodatki wchodzą do podstawy, niektóre nie - ważny jest ich charakter i sposób wypłacania - zapytaj u siebie w kadrach co ci wrzucą do podstawy. To dość złożona problematyka.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    jem: większych firmach (powyżej 20 ubezpieczonych) do pracodawca wypłaca pracownikowi i sam rozlicza się z zusem. Niektóre dodatki wchodzą do podstawy, niektóre nie - ważny jest ich charakter i sposób wypłacania - zapytaj u siebie w kadrach co ci wrzucą do podstawy. To dość złożona problematyka.

u mnie pracuje kilka tysięcy ludzi, i kolezanka-nasz opiekun z kadr nic nie wie, musiałabym rozamawiac z osoba z finansow ktora mnie akurat rozlicza, wiec chyba poczekam poprpstu i tyle:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    w sumie to teraz dopiero zauważyłam, ze nie pytasz czy te dodatki wejdą ci do podstawy, od której będziesz mieć liczony zasiłek tylko o to, czy dostaniesz te dodatki mimo l4, sorry za niedoczytanie ale to w sumie nic nie zmienia - to wewnętrzne przepisy regulują, więc ktoś z formy powinien ci to wyjaśnić
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    jem: w sumie to teraz dopiero zauważyłam, ze nie pytasz czy te dodatki wejdą ci do podstawy, od której będziesz mieć liczony zasiłek tylko o to, czy dostaniesz te dodatki mimo l4, sorry za niedoczytanie ale to w sumie nic nie zmienia - to wewnętrzne przepisy regulują, więc ktoś z formy powinien ci to wyjaśnić

aha, hmm najlepiej byłoby podpytac jakas kolezanke z firmy co jest na l4, wiedziałabym wtedy co i jak.
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    świetny pomysł :wink:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 8th 2012
     permalink
    Kakai, dopytaj - u nas też były dodatki świąteczne i wakacyjne i dostałam oba, ale to chyba od firmy zależy...
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Ul_cia: wyliczają średnią z ostatnich 12 miesiecy ze wszystkich składników wynagrodzenia, od których odprowadzają "chorobowe"

Właśnie TAK.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    The_fragile: Kakai, dopytaj - u nas też były dodatki świąteczne i wakacyjne i dostałam oba, ale to chyba od firmy zależy...

czyli jest nadzieja:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Kakai: czyli jest nadzieja

Mi przelewa pieniądze ZUS. I to jest tak, że oni mają 30 dni na przelanie pieniędzy od momentu dostarczenia do nich przez Twoją firmę zwolnienia. Zazwyczaj przelewają w różnych terminach. Z tego co wiem to przelewają średnią z ostatnich 12 miesięcy chyba, że pracowałaś krócej. A co do dodatków to zazwyczaj zależy to od Firmy. Mogą Ci wysłać te dodatki z dobrej woli, ale nie muszą bo Twoją pensję wypłaca zus.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    okaze sie w najbliższych dniach kto tak naprawde mi przeleje:bigsmile:

Treść doklejona: 09.05.12 16:37
    Ok, wypłata weszła-weszła z firmy a nie z ZUS i weszła z dodatkami!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormońka
    • CommentTimeMay 13th 2012
     permalink
    hej! pewnie gdzieś to już było, ale nie chce mi się szczerze mówiąc czterdziestu paru stron przeglądać...
    mam dwa pytania:
    1 czy w czasie urlopu wychowawczego nalicza się normalnie urlop wypoczynkowy? ( z ciekawości pytam)
    2.jestem obecnie na wychowawczym który mam do 31.września 2012 (umowa do 31.marca. 2013) i zaszłam w ciążę...
    czy mogę skrócić sobie wychowawczy i pójść na L4 (pracuje 110km od miejsca zamieszkania, w warunkach szkodliwych więc L4 na pewno bym dostała), czy muszę wrócić do pracy na jakiś okres czasu zanim mogłabym zwolnienie wziąć, a właściwie dostać od lekarza (pierwszą ciąże też siedziałam w domu, była zagrożona no i warunki pracy nieodpowiednie niestety).
    Nie ukrywam że myślę o takim rozwiązaniu głownie ze względów finansowych, podreperowałoby to nasz budżet, a wiadomo przy dwójce dzieci potem lepiej mieć jakieś zaplecze na "czarną godzinę".
    Mam zamiar porozmawiać o tym z szefem, ale nie chcę mu podrzucać świni, że nagle wysyłam L4 bo to nie fair.
    poradźcie proszę.

Treść doklejona: 13.05.12 09:46
    a no i ewentualnie jak naliczaliby sumę jaką dostałabym na zwolnieniu? z 12 miesięcy sprzed ciąży czy jak?
    dzieki
    --
    •  
      CommentAuthorangel20232
    • CommentTimeMay 15th 2012
     permalink
    witam,
    mam dość ciekawą sytuację, a nie wiem czy już coś podobnego miało miejsce. jestem zatrudniona na czas określony do 30.09.2012, termin porodu mam ustalony na 21.09, wobec czego umowa samoistnie mi wygaśnie, ale teraz pytanie co z zasiłkiem macierzyńskim: nie przepracowałam 12 miesięcy potrzebnych do wyliczenia podstawy, no i co później?? dostanę jakiś zasiłek, czy mam się od razu udać do urzędu pracy po zasiłek dla bezrobotnych i czy takowy będzie mi w ogóle przysługiwał (nie przepracuje 365 dni w ciągu 18 miesięcy)??

bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :)
    • CommentAuthorLola78
    • CommentTimeMay 17th 2012
     permalink
    Czy zus po przeslaniu przez firme pelnej dokumentacji odnosnie zasilku maciezynskiego nie wyplaca go po uplywie 30 dni na konto-tlumaczac sie niekompletna dokumentacja dziala zgodnie? dodam ze nie poinformowal mnie ani zakladu pracy o braku oryginalu aktu urodzenia dziecka-z tego powodu mam klopoty w banku i duze odsetki do zaplacenia z powodu braku wplywu w terminie-czy moge cokolwiek zrobic by zus odpowiedzial za swoj blad?:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 17.05.12 13:50</span>
    Prosze poradzcie co robic? dlaczego ja mam za wszystko odpowiadac-a wszczegolnosci finansowo-nie mam zamiaru na wszystkie niedociagniecia urzedow przymykac oka!!!!!!!!! tylko niewiem co robic do kogo sie udac-strasznie mnie ta sytuacja wnerwila:(((( ale obawiam sie ze nic na to nie poradze i zostane z odsetkami za debet do splacenia!!!wiem moglam sama wplacic kase na konto-ale dlaczego do jasnej cho......ry ja mam o tym myslec??? i martwic sie o pieniadze ktore mi sie naleza-a ich niema!!!!!!!!!!!skladki musialy przez tyle lat byc wplacane w terminie-a moj zasilek macierzynski dodam pierwszy i taka sytuacja??????? a za co ja mam zyc???? za co kupic mleko dla dziecka????? czy to zus interesuje???????? wiec dlatego szukam pomocy bo nie pozwole by przez zusowskie widzimisie moje dziecko cierpialo-a ja bade sama ponosic konsekwencje finansowe w banku!!!!!!!!!!!!!prosze poradzcie!!!!!!!!!prosze o szybka odpowiedz:(((((((((((
    • CommentAuthoriwona113
    • CommentTimeMay 18th 2012
     permalink
    czy mozna przerwac lub zrezygnowac z dodatkowego macierzynskiego w trakcie jego trwania? nie mam umowwy o prace....czy to zalatwiac w zus?
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMay 21st 2012
     permalink
    Niezawodne koleżanki! Mam pytanie (wiem, że ten temat się gdzieś już tu pojawiał, ale od godziny szukam i nie mogę znaleźć, wiec postanowiłam zapytać): w przypadku urodzenia wcześniaka przysługuje jakiś dodatkowy urlop/zwolnienie rehabilitacyjne? Czy tylko macierzyński w sumarycznym wymiarze 24 tygodni?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeMay 22nd 2012
     permalink
    Ul_cia, jeżeli wcześniak wymaga hospitalizacji powyżej 8 tygodni, to wtedy można przerwać urlop macierzyński i przejść na L4. Macierzyński kontynuujesz, jak dziecko opuści szpital.
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Ul_cia: w przypadku urodzenia wcześniaka przysługuje jakiś dodatkowy urlop/zwolnienie rehabilitacyjne? Czy tylko macierzyński w sumarycznym wymiarze 24 tygodni?

hydrozagadka: jeżeli wcześniak wymaga hospitalizacji powyżej 8 tygodni, to wtedy można przerwać urlop macierzyński i przejść na L4. Macierzyński kontynuujesz, jak dziecko opuści szpital.

jesli jednak jest w szpitalu krócej niż te 8 tygodni, niestety nic z tym nie można zrobić, od urodzenia lecą wtedy te 24tygodnie.
    ALE
    ja rozwiązałam to tak, że po macierzyńskim wybrałam 60dni opieki na dziecko pod rząd (L4). w uzasadnieniu miałam wpisane własnie wcześniactwo dziecka. Marysia urodziła się zresztą dokładnie 60dni przed terminem.
    To L4 na dziecko zależy oczywiście od dobrej woli lekarza, bo równie dobrze może Ci powiedzieć, że po 24tyg nie nalezy Ci się już więcej czasu dla wczensiaka i wtedy takie dziecko, którego wiek korygowany jest np o 8tyg niższy, musisz zostawić z obca osobą lub pójść na wychowawczy. takie posrane mamy państwo.

Treść doklejona: 22.05.12 15:40
    Lola78: Prosze poradzcie co robic?

Lola, rozumiem twoją frustrację, ale niestety ZUS tu jest na prawie. Nieznajomość prawa szkodzi - tym się zasłonią. To nie oni mają dbac o to, zeby był komplet dokumentów, tylko niestety my. I jesli wysyłał to do ZUSu zakład pracy, to jesli juz bym miała mieć do kogoś pretensje, to do zakłądu właśnie. U nas kadrowa dokładnie mnie poinformowała, że musi być oryginał.
    Skoro firma bierze na siebie zgłoszenie pracowqnika do ZUSu, to powinna to robić kompetentnie.
    Niestety nie wygrasz tej sprawy z żadnej ze stron :/
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dzięki dziewczyny!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeMay 26th 2012
     permalink
    Dziewczyny mam do Was pytanie. Może najpierw nakreślę sytuację. Mam umowę na czas określony, która kończy się 31 sierpnia (nauczuciel), wiem że nie będzie przedłużona bo jestem od 14 maja na macierzyńskim. W związku z tym:
    1. Od 14 maja szkoła wypłaca mi za urlop macierzyński do końca sierpnia, tak?
    2. Dalej sprawę przejmuje ZUS i będzie to tzw zasiłek macierzyński.
    Pytania:
    1. Czy i kiedy muszę zgłosić się do ZUS by takowy zasiłek otrzymywać (ewentualnie jakie dokumenty)?
    2. W szkole jest 8 tygodni urlopu wypoczynkowego ( 2 tyg ferie zimowe + wakacje), jako że w trakcie ferii byłam na L4, a teraz na macierzyńskim będę to czy należy mi się coś za niewykorzystany urlop wypoczynkowy? Jeśli tak to czy muszę się o to jakoś specjalnie ubiegać czy dostanę "z automatu" gdy umowa wygaśnie?
    3. Czy przebywając na zasiłku macierzyńskim należą mi się te dodatkowe 4 tygodnie macierzyńskiego i komu i kiedy to wówczas zgłaszam?
    Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, bo niby coś tam wiem, ale nie chcę nic przegapić, a z ZUSem to wiadomo - różnie bywa;P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMay 26th 2012 zmieniony
     permalink
    ja byłam w podobnej sytuacji tzn macierzyński zaczęłam 21.10.2011 a umowę miałam do 31.12. 2011 i nie została przedłużona
    więc z tego co pamiętam to:

Hanny: Czy i kiedy muszę zgłosić się do ZUS by takowy zasiłek otrzymywać (ewentualnie jakie dokumenty)?

zgłosić się musisz na 100 %
    z tego co ja kojarzę nie ma chyba jakiegoś ściśle określonego terminu DO KIEDY
    tzn może jest ale na pewno nie jest bardzo krótki :tongue:
    ja miałam umowę do końca grudnia a poszłam do ZUS dopiero 27-go lutego [oczywiście w tym czasie mialam zawieszoną wypłatę zasiłku i po złożeniu dokumentów dostałam wyrównanie za styczeń, luty i marzec - tylko czekałam dobry miesiąc więc tego...]
    dokumenty jakie musiałam złożyć to akt urodzenia dziecka, świadectwo pracy [które mi do domu przysłali z zakładu pracy] i jakiś druk Z3 czy jakoś on sie tam nazywał ale z tego co kojarzę to ten druk [już wypełniony] też mi z zakładu pracy przysłali , więc ja tego nie wypełniałam :smile:

Hanny: Czy przebywając na zasiłku macierzyńskim należą mi się te dodatkowe 4 tygodnie macierzyńskiego i komu i kiedy to wówczas zgłaszam?

należą Ci się jak najbardziej :smile:
    zgłaszasz to w ZUSie jak pójdziesz z tymi papierami
    z resztą na pewno babka zapyta
    ja musiałam napisać prośbę właśnie o przyznanie zasiłku za ten dodatkowy okres macierzyńskiego [te 4 tygodnie]
    ale to mi babeczka na miejscu wszystko elegancko podyktowała, obliczyła od kiedy do kiedy należy mi sie ten dodatkowy wymiar i w ogóle :wink:

Hanny: to czy należy mi się coś za niewykorzystany urlop wypoczynkowy? Jeśli tak to czy muszę się o to jakoś specjalnie ubiegać czy dostanę "z automatu" gdy umowa wygaśnie?

należy Ci się na pewno
    ja się nie ubiegałam, nie pisałam żadnej prośby itp
    zakład sam przelał mi pieniądze na konto
    i z tego co sie dowiadywałam to pracodawca MA OBOWIĄZEK wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop i musi to zrobić niezależnie od tego czy Ty się o niego upomnisz czy nie
    ale dla spokojności bym zapytała [chociaż jak w szkole pracowałaś to raczej się nie masz czego bać , tak myślę...]

no i to chyba tyle :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeMay 26th 2012 zmieniony
     permalink
    mnie coś zszokowało, najprawdopodobniej z braku wiedzy...
    zadzwonił do mnie pracodawca, że wystawili mi świadectwo pracy i mam się z tym udać do ZUSu,
    teraz oni mnie przejmują i będą wypłacać macierzyński.
    umowe miałam 'o prace na czas określony'
    skończyła mi się w listopadzie 2011, przedłużali ja z miesiąca na miesiąc aż do porodu (kwiecień 2012)
    teraz 'już nie jestem ich pracownikiem'
    moje pytanie:
    *to normalne? myślałam, że do końca macierzyńskiego nadal mam przedłużana umowę
    *co z zaległym urlopem ( za 2 mies 2010, cały 2011 i 4 mies 2012)? oni uważają, że ze mną temat już zamknięty..
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: *to normalne? myślałam, że do końca macierzyńskiego nadal mam przedłużana umowę

chroniona jesteś do dnia porodu
    potem Cie mogą zwolnić i wypłatę zasiłku przejmuje ZUS właśnie a Ty już nie jesteś na urlopie macierzyńskim z prawem do zasiłku tylko masz prawdo do samego zasiłku [bez urlopu już]

flavia: *co z zaległym urlopem ( za 2 mies 2010, cały 2011 i 4 mies 2012)? oni uważają, że ze mną temat już zamknięty..

tak jak wyżej pisałam Hanny - masz dostać ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop wypoczynkowy i pracodawca MUSI Ci go wypłacić
    pytałaś o to ?
    może przeleją Ci pieniądze na konto tylko nie poinformowali Cię o tym ?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki TEO mądra głowo:)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMay 27th 2012
     permalink
    oj tam wcale nie mądra
    po prostu niedawno to przerabiałam heheh :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeMay 27th 2012
     permalink
    Teorka wielkie dzięki:smile:
    muszę odebrać to świadectwo, wtedy zapytam, musze też poczytać na ten temat
    aby na wszelki wypadek mieć argumenty!... czuje, że będzie problem bo to w ogóle dziwne miejsce,
    umowę miałam na pół etatu, a pracowałam ponad cały... bo wg nich za dużo byśmy zarabiały (kelnerki)
    a tak to szaleństwo, ten zasiłek może na pieluchy na miesiąc starszy, ale DOBRE I TO :)
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
    • CommentTimeMay 30th 2012
     permalink
    Dziewczyny, zgodnie z KP osoba, której przysługuje prawo do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy i wtedy jest się rok chronionym od zwolnienia. Czy jest taka możliwość żeby przejść na obniżony wymiar czasu pracy na rok, a po roku kolejny raz zwrócić się o to samo i znów dostać się pod ochronny parasol na kolejny rok?
    --
    • CommentAuthorDiada83
    • CommentTimeMay 31st 2012
     permalink
    Mam takie pytanko. Jak o porodzie bylam 2 tyg w szpitalu ze względu na siebie nie na maluszka to to jest juz macierzyński, czy jakoś inaczej sie to liczy?
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Diada83: to to jest juz macierzyński, czy jakoś inaczej sie to liczy?

Macierzyński liczy sie od dnia porodu dziecka. CHyba, że jest ono w szpitalu dłużej niż 8 tyg. to JEDYNY wyjątek. Tak więc w Twoim przypadku jest to już macierzyński.
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    Dzięki Magdalena
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 12th 2012
     permalink
    Dziewczyny mam pytanko: Sytuacja wyglada tak, ze m. jest nauczycielem, termin porodu przypada w wakacje (dlatego tez nie bedzie nam potrzebna opieka) z tym, ze pod koniec lipca m. ma jechac na jakis 2 tyg. biwak (i wlasnie wtedy chcielibysmy wykorzystac ta opieke) Wiem, ze mezowi przysluguje 14 dni opieki nad zona... Czy ta opieka przysluguje jedynie po porodzie? (wydaje mi sie, ze nie, bo to jednak jest 14 dni w ciagu roku). Czyli w takim razie m. moze wziac ta opieke pozniej? (Mamy znajomego lekarza, wiec mysle, ze wystawienie jej nie byloby problemem). No i co w takiej sytuacji z urlopem okolicznosciowym-mozna go pozniej wziac?

Troszke namotalam, ale mam nadzieje, ze wiadomo, o co mi chodzi ;)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witajcie, dopiero co zaszlam w ciaze i jak sie bede dobrze czula planuje pracowac do konca wrzesnia, potem chce isc na zwolnienie. jakie kroki musze wykonac zeby na nie isc? tylko przedstawiam pracodawcy zwolnienie od lekarza i nic mnie nie interesuje? co jesli mam umowe na czas okreslony do konca grudnia, termin porodu chyba bedzie ok 22 lutego - miejmy nadzieje ze ciaza sie rozwinie - wiec z automatu mi sie przedluza umowa do dnia porodu tak? ale ja musze pisac jakies podania, wypelniac dokumenty czy to sie ma pracodawca tym zajac? bede wdzieczna za odpowiedz
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsit - L4 polegające na opiece nad żoną - jak sama nazwa wskazuje - jest po to, aby opiekować się żoną w czasie połogu - czyli po porodzie. Raczej nie można go wykorzystać później. Później może wykorzystać tzn. urlop tacierzyński który też wynosi dwa tygodnie, jest 100% płatny tak jak normalny urlop i można go wykorzystać do momentu skończenia przez dziecko roczku.

milka1984 - przy umowie na czas określony pracodawa ma obowiązek przedłużenia ci umowy do dnia porodu, później to jego dobra wola/lub nie.
    Ale czy musisz pisać jakieś pismo albo dostarczyć zaświadczenie - nie wiem - najlepiej zapytaj jakiejś kadrowej u siebie w pracy.
    Jeśli chodzi o L4 to wystarczy, że przyniesiesz zwolnienie i koniec. Choć jeśli będziesz je wcześniej planować to dobrze jest poinformować wcześniej pracodawcę, że chcesz pracować do tego i tego dnia a potem już pójść na zwolnienie. Nie jest to konieczne, ale dobrze widziane, no bo pracodawca może wtedy przygotować się na Twoją nieobecność, poszukać kogoś na zastępstwo itp.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To ta opieka jest tylko w przypadku porodu tzn. opieki poporodowej? wydawalo mi sie, ze jak zona chora to tez mozna wziac?
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    w szpitalu tłumaczyli mi, że to jest opieka nad dzieckiem, którą mąż musi wziąć bo żona jest po porodzie i jej stan zdrowia nie pozwala na zajmowanie się dzieckiem, dlatego mój mąż dostał opiekę dopiero kiedy wypisano nam dziecko ze szpitala (ja wyszłam sześć dni wcześniej)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsti: To ta opieka jest tylko w przypadku porodu tzn. opieki poporodowej? wydawalo mi sie, ze jak zona chora to tez mozna wziac?

nie ma takiej opieki nad żoną...chyba, że wychodzisz np. ze szpitala po jakiejś operacji - mój M. miał L4 jak miałam laparoskopię ale już nie pamiętam ile dni
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    A to na takiej zasadzie, no to już coś wiem :) Dzięki :)
    --
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeJun 13th 2012 zmieniony
     permalink
    vsti oczywiście jest coś takiego jak opieka nad członkiem rodziny (żona, dziecko itp), wystawiana jest na druku l4 (limit 14 dni). Opieka po porodzie to zupełnie coś innego.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    elli: vsti oczywiście jest coś takiego jak opieka nad członkiem rodziny (żona, dziecko itp), wystawiana jest na druku l4 (limit 14 dni)

tak, ale to nie może być opieka np. bo żona ma katar....
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    No, ale rodzinny lekarz może takie l4 wystawić na żone lub dziecko tak?
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    milka wystarczy zwolnienie i zaświadczenie że skończyłaś już wtedy 3 miesiąc ciąży, albo że skończysz 3 mc w grudniu. miałam taką samą sytuację.
    gdyby termin rozwiązania umowy był przed skończeniem 3mc pracodawca nie miałby obowiązku przedłużać ci umowy. ale szybko kalkulując to jesteś bezpieczna.

a swoją drogą to jest paranoja że macierzyński się liczy od dnia porodu-znam kilka matek od wcześniaków co kawał urlopu macierzyńskiego przesiedziały w szpitalu. Powinni go liczyć od dnia wyjścia dziecka ze szpitala i tyle.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
    • CommentTimeJun 16th 2012 zmieniony
     permalink
    mkd: Powinni go liczyć od dnia wyjścia dziecka ze szpitala i tyle.
    no nie wiem czy byłabym w stanie po CC wyjść ze szpitala i wrócić do pracy... ani fizycznie ani emocjonalnie bym tego wtedy nie zniosła, po prostu musiałam być wtedy w szpitalu z dzieckiem, więc mimo iż uciekło mi 3 tygodnie macierzyńskiego to nie rozpaczam. Teoretycznie można przerwać macierzyński po obowiązkowych 8 tygodniach i wrócić do pracy, a resztę macierzyńskiego wykorzystać po wyjściu ze szpitala, ale powiem wam nie znam żadnej mamy wcześniaka, która zdecydowała by się na coś takiego. To bardzo trudne, dziecko w szpitalu, a mama ma wrócić do pracy?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    gilese ale myślę, że mkd nie chodziło o to, żebyś po cc wróciła do pracy a dziecko zostało w szpitalu ale raczej o to, że zamiast rozpoczynać macierzyński w dniu porodu była możliwość, aby do momentu pobytu w szpitalu bycia jeszcze na L4. W każdym razie ja tak to zrozumiałam
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Można pomyśleć w takim razie czy nie wrócić do pracy a następnie przejść w tym okresie przerwy macierzyńskiego na opiekę nad dzieckiem. Jest to jakieś rozwiązanie na przedłużenie powrotu do pracy.
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    kasiek dokładnie o to mi chodziło :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.