Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
większych firmach (powyżej 20 ubezpieczonych) do pracodawca wypłaca pracownikowi i sam rozlicza się z zusem. Niektóre dodatki wchodzą do podstawy, niektóre nie - ważny jest ich charakter i sposób wypłacania - zapytaj u siebie w kadrach co ci wrzucą do podstawy. To dość złożona problematyka.
w sumie to teraz dopiero zauważyłam, ze nie pytasz czy te dodatki wejdą ci do podstawy, od której będziesz mieć liczony zasiłek tylko o to, czy dostaniesz te dodatki mimo l4, sorry za niedoczytanie ale to w sumie nic nie zmienia - to wewnętrzne przepisy regulują, więc ktoś z formy powinien ci to wyjaśnić
wyliczają średnią z ostatnich 12 miesiecy ze wszystkich składników wynagrodzenia, od których odprowadzają "chorobowe"
czyli jest nadzieja
w przypadku urodzenia wcześniaka przysługuje jakiś dodatkowy urlop/zwolnienie rehabilitacyjne? Czy tylko macierzyński w sumarycznym wymiarze 24 tygodni?
jeżeli wcześniak wymaga hospitalizacji powyżej 8 tygodni, to wtedy można przerwać urlop macierzyński i przejść na L4. Macierzyński kontynuujesz, jak dziecko opuści szpital.
Prosze poradzcie co robic?
Czy i kiedy muszę zgłosić się do ZUS by takowy zasiłek otrzymywać (ewentualnie jakie dokumenty)?
Czy przebywając na zasiłku macierzyńskim należą mi się te dodatkowe 4 tygodnie macierzyńskiego i komu i kiedy to wówczas zgłaszam?
to czy należy mi się coś za niewykorzystany urlop wypoczynkowy? Jeśli tak to czy muszę się o to jakoś specjalnie ubiegać czy dostanę "z automatu" gdy umowa wygaśnie?
*to normalne? myślałam, że do końca macierzyńskiego nadal mam przedłużana umowę
*co z zaległym urlopem ( za 2 mies 2010, cały 2011 i 4 mies 2012)? oni uważają, że ze mną temat już zamknięty..
to to jest juz macierzyński, czy jakoś inaczej sie to liczy?
no nie wiem czy byłabym w stanie po CC wyjść ze szpitala i wrócić do pracy... ani fizycznie ani emocjonalnie bym tego wtedy nie zniosła, po prostu musiałam być wtedy w szpitalu z dzieckiem, więc mimo iż uciekło mi 3 tygodnie macierzyńskiego to nie rozpaczam. Teoretycznie można przerwać macierzyński po obowiązkowych 8 tygodniach i wrócić do pracy, a resztę macierzyńskiego wykorzystać po wyjściu ze szpitala, ale powiem wam nie znam żadnej mamy wcześniaka, która zdecydowała by się na coś takiego. To bardzo trudne, dziecko w szpitalu, a mama ma wrócić do pracy? Powinni go liczyć od dnia wyjścia dziecka ze szpitala i tyle.