Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJun 20th 2012
     permalink
    jem: a następnie przejść w tym okresie przerwy macierzyńskiego na opiekę nad dzieckiem.

na dziecko które jest w szpitalu nie przysługuje Ci prawnie opieka. Miałam ostatnio sytuacje z córka, która miała wycinane migdały, chciałam byc z nia w szpitalu, szpital moze dac L4 ale po wyjsciu wiec rodzinny wystawił mi opieke , ale na najmłodsza core a nie na ta co była w szpitalu :confused:em

a miała któras L4 na cała ciaze i zgłaszała sie do zus-u?? jak to potem wyglada jak przyznaja zasiłek, dalej gin wystawia zwolnienie czy jak?
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeJun 20th 2012
     permalink
    Co na ten temat sądzi Rzecznik Praw Pacjenta

"Czy rodzic dziecka, które przebywa w szpitalu, ma prawo ubiegać się o uzyskanie zasiłku opiekuńczego?

Tak. Zgodnie z ustawą z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, osobie objętej ubezpieczeniem chorobowym w razie konieczności sprawowania przez nią opieki nad chorym dzieckiem, przysługuje zasiłek opiekuńczy. Lekarz leczący dziecko decyduje czy w danym przypadku taka konieczność istnieje. Jeśli lekarz uzna, że jest konieczne, aby rodzic osobiście opiekował się chorym dzieckiem, wystawia wtedy zaświadczenie lekarskie na druku ZUS ZLA. Zaświadczenie to jest podstawowym dokumentem wymaganym do ustalenia prawa do zasiłku opiekuńczego. Dla uzyskania prawa do zasiłku opiekuńczego wymagane jest również spełnienie innych ustawowych warunków, m.in.: brak innego członka rodziny, który mógłby zapewnić opiekę, a także niewyczerpany limit dni, za które zasiłek opiekuńczy przysługuje.
    W przypadku, gdy oddziały Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub płatnicy składek odmówili prawa do zasiłku opiekuńczego jedynie z tego powodu, że opieka nad dzieckiem sprawowana była w czasie pobytu dziecka w szpitalu, to informację taką należy przekazać do Centrali ZUS. "

I stanowisko Prezesa ZUS
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJun 21st 2012
     permalink
    no tak, ale szpitale twierdza ze w szpitalu do opieki sa pielegniarki a nie rodzic, on jest niejako dodatkowo :confused:
    i znowu mamy dowolna interpretacje prawa :confused:
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeJun 21st 2012
     permalink
    Chciałam tylko uściślić, żeby ktoś na tym wątku błędnie nie zasugerował się, że za pobyt w szpitalu opieka nie przysługuje - bo przysługuje, jeśli uzna lekarz, ze obecność rodzica w szpitalu jest niezbędna. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że szpital okazuje taki brak serca wobec wcześniaka, ze uznaje obecność mamy przy nim w szpitalu za zbędną.
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeJun 22nd 2012
     permalink
    dziewczyny wiem że temat już był poruszany ale co ze zwolnieniem l4 po terminie porodu? wiem że ginekolog będzie mi wciskał macierzyński i wiem że to moje prawo a nie obowiązek. ale czy faktycznie po terminie nie może byc zwolnienia na ciążę?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    ja dostałam z tygodniowym zapasem. Specjalnie dała jedno krótsze, aby wypisać następne o tydzień dłużej.
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeJun 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    *mkd* ja dosłownie walczyłam jak lwica o L4 po terminie. Poszłam na wizytę do ginki w terminie porodu wg OM i nie chciała mi wystawić kolejnego L4 twierdząc, że teraz mam przejść na macierzyński. Udało mi się ją jednak przegadać i uprosić, że przecież nic nie zanosi się na poród, że owulacja była później niż w 14dc i tym samym to ja stracę dobry tydzień z macierzyńskiego i co najbardziej istotne przecież mam nie przekroczyć na L4 ciążowym iluś tam dni (teraz nie pamiętam już ilu ;) ) ale to i tak prawie cała ciąża, więc jeżeli od 13tc byłam na zwolnieniu to dodatkowy tydzień po terminie też tego warunku nie łamał. Wiadomo było, że tydzień po terminie muszę i tak zgłosić się do szpitala, więc ginka wypisała to L4 jeszcze na ten tydzień a tak się ułożyło, że akurat jak L4 się skończyło to urodziłam.
    Ginka twierdziła wypisując z łaską to L4, że ZUS mi i tak je odeśle :O nic takiego się nie stało, macierzyński mam od dnia porodu a nie terminu wg OM.
    Niestety lekarze często nie wiedzą co się pacjentom należy.

Walcz o te wydłużone L4, należy Ci się a jeszcze bardziej Twojemu dziecku. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    no właśnie zamierzam, choć w pierwszej ciąży miałam z tym problem. niby lekarz to znajomy mojej mamy ale nie wiem czy przez to chce bardziej czy mniej naciskać.
    ja to się nastawiam nawet na 2 tyg przenoszenia, choć właśnie też z powodu tego mętliku z l4 chciałabym urodzić wcześniej eh.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJun 23rd 2012
     permalink
    mkd zawzse mozesz wziac opieke na Felka, ja tak zrobiłam jak nie chceili mi dac L$ na ciaze (urodziłam w 42 tc) zus nie robił problemów , macierzynski od dnia porodu sie liczył
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeJun 23rd 2012
     permalink
    MKD ja również dostałam poterminowe L4
    termin wg USG miałam na 19.04 a dostałam zwolnienie do 3.05,
    czyli równo 2 tyg więcej, przecież poród przerywa zwolnienie i jak to ginka powiedziała "do 3 to już muszę urodzić"
    dlatego też nie rozumiem lekarzy co im do tego, coś z tego mają że tak niechętnie wystawiają to l4?!
    :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJun 24th 2012
     permalink
    flavia: dlatego też nie rozumiem lekarzy co im do tego, coś z tego mają że tak niechętnie wystawiają to l4?!

to sa naciski ze strony zusu - L4 do terminu wg OM potem macierzynski - zawzse to pare, parenascie dni mniej płacenia
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeJun 24th 2012
     permalink
    wg OM to ja jeszcze bym L4 miała prze 2 dni:devil:
    mooniia: zawzse to pare, parenascie dni mniej płacenia

w sumie zrozumiałe, na wszystkim chcą oszczędzić:angry:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 25th 2012
     permalink
    mooniia: to sa naciski ze strony zusu - L4 do terminu wg OM potem macierzynski - zawzse to pare, parenascie dni mniej płacenia

ale co za różnica skoro L4 jest tak samo płatny jak urlop macierzyński ???
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeJun 25th 2012
     permalink
    Kasiek- o tydzień lub 2 będą krócej wypłacać świadczenia ehh
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJun 26th 2012
     permalink
    dokładnie, płatne troche krócej, dla jednostki to nic , ale w skali kraju to sa obłedne pieniadze
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    fakt - nie pomyslalam :shamed:
    --
  1.  permalink
    Czyli dziewczyny z długimi cyklami i późną owulacją są stratne i traktowane nieuczciwie.
    --
    •  
      CommentAuthorhornet
     permalink
    Niestety, nawet wśród ginekologów pokutuje mit jedynie słusznych cykli 28 dniowych z owulacją dokładnie 14 dc.
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    jem: Nie wyobrażam sobie sytuacji, że szpital okazuje taki brak serca wobec wcześniaka, ze uznaje obecność mamy przy nim w szpitalu za zbędną.

Niestety, ale wczesniaki potrzebują dużo spokoju. Wazne jest kangurowanie, ale ono nie trwa cały dzień i zawsze moga Ci w szpitalu powiedzieć, że wystarczą 4h dziennie. Ja karmiłam piersią i miałam prawo siedzieć w szpitalu od rana do późnego wieczora, a i tak personel sugerował, żebym odpoczywała po CC i dała też dziecku odpoczywać. Myslę, że tu bardziej chodzi o dzieci, które już rozpoznają mamę i dla których pobyt w szpitalu bez rodzica jest po prostu przerażający. Wcześniakom na szczęście nie robi to az takiej różnicy ;)

JULITA1610: Poszłam na wizytę do ginki w terminie porodu wg OM i nie chciała mi wystawić kolejnego L4 twierdząc, że teraz mam przejść na macierzyński.

Dziewczyny, ale to jest przecież nie zgodne z prawem i tym się zastawiajcie. Urlop macierzyński przysługuje od momentu urodzenia dziecka. czy się myle?
    co komu deo terminu OM? a już lekarze, którzy nie chca wtedy wypisywac L4 to mnie wkurzaja na maksa, chyba bym zrobiła mega awanturę.
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Niestety macierzyński można wziąć już 2 tyg przed porodem i na ten przepis powołuje się ZUS nakłaniając lekarzy aby nie wypisywać L4 po terminie OM.:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    mag_dre: Niestety macierzyński można wziąć już 2 tyg przed porodem i na ten przepis powołuje się ZUS nakłaniając lekarzy aby nie wypisywać L4 po terminie OM.:devil:

Owszem można wziąć na te dwa tyg przed terminem porodu, ale to jest wyłącznie Twoja dobra wola a nie obowiązek.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Ja wiem, ale Zus i nie tylko on lubi nadużywać wszystkiego aby zaoszczędzić na swoje nagrody.
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witajcie, mam bardzo wielka prosbe o porade. pracuje w kantorze na lotnisku, firma w ktorej jestem zatrudniona ma 2 kantory i ja pracuje raz w jednym raz w drugim w zaleznosci od grafiku. dzis sie dowiedzialam ze jeden kantor zamykaja i ze musza zwolnic 2 osoby sposrod 4. jestem w 7 tygodniu ciazy i zastanawiam sie czy zgodnie z prawem nie moga nadal mnei zwolnic. bo wydaje mi sie ze jak 1 placowka zostaje to ja do zwolnienia powinnam byc na samym koncu bo jestem w ciazy. czy tak rzeczywiscie jest? myslicie ze jak Szef bedzie chcial mnie zwolnic i zaproponuje mu ze zamiast tego pojde na zwolnienie i on nie bedzie ponosil kosztow tylko zus to sie zgodzi? w ogole w takiej sytuacji moze mnie zwolnic? prosze o rade bo zaczynam sie strasznie bac....
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    milka a jaką masz umowę o pracę?
    tzn czy na czas określony ?
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Ja bez problemu dostałam w dzień terminu z OM kolejne l4 na 2 tygodnie - nie wiem, czy fakt, ze chodziłam prywatnie do gin. miał znaczenie, ale nie sądzę. Z tego, co czytałam, to czasami pracodawcy się upierają co do wcześniejszego rozpoczynania macierzyńskiego, ale raczej pracownica musi się na to zgodzić... A wracając do lekarzy - l4 może wypisać lekarz rodzinny, więc jeśli gin. nie chce wypisać, to poszłabym do pierwszego z brzegu lekarza z pytaniem, czy wystawi mi l4 czy mam na parę dni przed porodem wrócić do pracy :wink:
    --
  2.  permalink
    Mam kilka pytań dot. urlopu macierzyńskiego:

1. Czy wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim jest liczone tak jak do L4 (czyli 100%), czy jak zasiłek chorobowy (płatny 80% pensji)?

2. Po macierzyńskim pójdę na wychowawczy. Wiem, ze jest dodatkowy macierzyński, chyba 4 tygodnie. Komu przysługuje ten dodatkowy urlop i czy warunkiem jest nie przebywanie po nim na wychowawczym? Jak jest płatny dodatkowy macierzyński? Kiedy trzeba złożyć o niego wniosek?

3. Czy po macierzyńskim mogę wziąć dodatkowy macierzyński i następnie wychowawczy?

Proszę o udzielenie odpowiedzi.
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeJun 28th 2012
     permalink
    z tego co się orientuję, maciezyński jest płatny 100%
    2. 4tygodnie przysługują każdemu i nie ma żadnych warunków, ale właśnie musisz go wziąć od razu po macierzyńskim i potem wychowawczy.

wniosek musisz złożyć jakoś w trakcie macierzyńskiego, najlepiej od razu razem z wnioskiem o zwykły macierzynski.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 29th 2012
     permalink
    a ja mimo, że miałam termin porodu na 19 czerwca, ginka wypisała mi L4 od 12 czerwca do końca czerwca jakbym miała przenosić....nie musiałam ją o to prosić....
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJul 5th 2012
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie:
    Czy jeśli jeste na urlopie wypoczynkpowym i dostanę L4, to ten urlop zostaje przerwany i mogę go odebrać potem?
    z góry dzięki!
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeJul 5th 2012
     permalink
    Magdalena jeśli dostajesz L4 na siebie to tak, dni, które wypadły z urlopu, bo wskoczyło L4 masz dalej w puli do wykorzystania,
    sama z tego korzystałam
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJul 8th 2012
     permalink
    PolusiowaMama - a jak L4 jest na dziecko, to co wtedy?
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeJul 8th 2012
     permalink
    Nie mam pewności i nie chcę nikogo w błąd wprowadzić, ale ponoć te dni "wchodzą w urlop" i dni nie są do odzyskania
    --
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    urlop wypoczynkowy przerywa l4 pracownika, opieka nad członkiem rodziny nie przerywa urlopu
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A, dzięki!
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    A ja mam pytanie może banalne, ale w sumie nie wiem jak to wygląda. Kiedy rodzi się dziecko nalezy zgłosić to do USC w przeciągu 14 dni? W szpitalu dostaje się zaświadczenie o urodzeniu dziecka? Takie zaświadczenie dostaje sie przy wypisie czy jak to wygląda?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Cho szpital ma obowiazek w ciągu ilus tam godzin zgłosić narodzenie dziecka i jest to chyba 24h w rzadkich przypadkach dłuzej Ty tylko zgłaszasz sie do USC by prosić o nadanie nr pesel (no ale to przy rejestracji dziecka) i potem o jego odbiór
    a 14 dni to jest CHYBA na nadanie dziecku imienia i zarejestrowanie go personalnie :)
    --
    • CommentAuthorcho
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    Agunia05: a 14 dni to jest CHYBA na nadanie dziecku imienia i zarejestrowanie go personalnie :)

no własnie o to mi chodzi czy ja ze szpitala dostaje jakieś zaświadczenie i z tym idę czy jak?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Szpital SAM wysyła informację do USC że, tego i tego dnia urodziło się dziecko, płci takiej a takiej a rodzicami są ... Ty idziesz z dowodem osobistym (ja miałam i dowód męża na wszelki wypadek ale nie pamiętam czy był potrzebny) i jeśli z partnerem nie masz ślubu a on daje nazwisko to i z nim i jego dowodem i wypełniasz na miejscu papierek gdzie wpisujesz dane dziecka
    Osobiście do ręki szpital nie daje papierku do USC
    Przepraszam nie do końca zrozumiałam

Treść doklejona: 10.07.12 10:03
    Ps Oczywiście zarejestrować potomka może i tatuś
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Dziękuje Aga :) Czyli mąż będzie mógł to sam szybciej załatwić. :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Cho, zapewne zależy to od szpitala, ale tam gdzie ja rodziłam było tak, że po porodzie przychodziło kobitka z działu statystyki i rozdawała takie karteczki z datą i godziną kiedy rodzice mają się stawić do urzędu po akt urodzenia. Przy pierwszym dziecku rodziłam w poniedziałek, mąż miał się zgłosić w piątek, przy drugim to był jakiś dłuższy termin, bliżej dwóch tygodni.
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Ja mądra zadzwoniłam do USC i zapytałam i wiem, że mój szpital wysyła zawiadomienie do urzędu i jak juz to dostanie ów urząd to można rejestrować dzidziusia:wink:
    Tak jak sama powiedziałaś to zależy od szpitala i USC. Aga też miała rację, wiec wielkie dzięki dziewczyny.
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny, ja mam takie pytanie, w czerwcu (tj 30.06 br) skonczyla mi sie umowa, przed koncem czerwca bylam jeszcze zawiesc do pracy moje L4 i wypytalam sie niby o wszystko, jak wyglada sytuacja pozniej itp., pracodawca powiedzial mi, ze przygotowywany jest juz aneks do umowy, ze zostaje ona mi automatycznie przedluzona do dnia porodu i ze jak juz bedzie gotowy to zadzwonia zeby przyjechac i podpisac go, jednak do tej pory zadnego telefonu nie dostalam ;/ a mi juz szkoda jezyka scierac i sie dopominac bo ciagle slysze to samo, ze zadzwonia jak juz bedzie gotowe...jak to wyglada wg przepisow? czy taka umowe dostane dopiero jak urodze wraz ze swiadectwem pracy i wtedy bede musiala zglosic sie do zusu po macierzynski? ja jestem kompletnie zielona w tym temacie
    --
    • CommentAuthorbhang87
    • CommentTimeJul 31st 2012
     permalink
    Witam,
    mam pytanie dnia 31-08-2012 kończy mi się umowa na czas określony. W tym dni wg dni kalendarzowych bede w 12 tc i 1 dzień:0 w związku z tym moje pytanie jest proste czy pracodawca przedłuży mi umowę o pracę do dnia porodu? i czy o tym fakcie muszę poinformować pracodawcę?jezeli nie poinformuję, i nie dam zaświadczenia od lekarza, to ma prawo nie przedłużąc mi umowy- gdyz nie ozstał poinformowany o fakcie ciaży?
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeJul 31st 2012
     permalink
    Szczarze ,jezeli umowa konczy Ci sie w sierpniu ,poczekalbym do przedluzenia umowy .
    Bo teraz moze jak powiesz ze jestes w ciazy to zostaniesz "na lodzie" niestety ale takie sa realia ,naszych pracodawcow.
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeJul 31st 2012 zmieniony
     permalink
    pracodawca może ci nie przedłużyć umowy nawet jeśli powiesz mu o ciąży, jeśli jest to umowa na czas określony. Szczerze mówiąc sama wiesz czy szykuje ci się przedłużenie umowy czy raczej pracodawca przy tobie narzeka np. że małe obroty, że nie ma na nic kasy... (może to być szykowanie dogodnego gruntu pod odmowę podpisania kolejnej umowy - tak było u mnie) to bym na twoim miejscu wzięła L4 i wtedy nie będzie miał wyjścia i będzie musiał ci przedłużyć umowę. Ogólnie w prawie pracy jest tak że nie może ciebie zwolnić podczas trwania umowy o prace... np. umowę masz do 2014 roku a pracodawca stwierdza że jesteś mu niepotrzebna i wypowiada ci umowę, w takim przypadku przedstawiasz mu zaświadczenie i nie może tego zrobić, ale jeśli umowa ci wygasa to nie ma obowiązku podpisania z tobą nowej umowy. Tak przynajmniej tłumaczyła mi koleżanka księgowa. Dlatego ja jestem już na zwolnieniu, ponieważ umowę mam do 30 lipca i już wiedziałam od piątku że raczej nie mam co liczyć na przedłużenie umowy, więc mój lekarz mi bez problemu wystawił L4 abym miała świadczenia.
    Tyle co ja wiem... mogę się mylić, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, jednak dzielę się tym co u mnie na bieżąco też jest.

Treść doklejona: 31.07.12 16:25
    kuleczka pamiętaj że jeśli jesteś na L4 nie możesz podpisywać żadnej umowy, przecież niema ciebie w pracy. Możesz podpisać dopiero na macierzyńskim.
    A co do macierzyńskiego to nic nie musisz robić, Sam ZUS będzie ci wypłacał, bo nawet jeśli nie zostanie przedłużona umowa to macierzyński ci się należy i do tego nic nie ma pracodawca. Tylko potem jak będzie ci się kończył podstawowy będziesz musiała iść do ZUS aby złożyć wniosek o dodatkowe 4 tygodnie
    --
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeJul 31st 2012 zmieniony
     permalink
    bh... jeśli umowa ci się kończy po ukończeniu po ukończeniu 3 mc ciąży umowa z automatu ci się przedłuża do dnia porodu, ale musisz poinformować o tym pracodawcę i dać zaświadczenie, w sumie nawet jakby cię zwolnił a ty potem donosisz zaświadczenie o ukończonym 3mc przed czasem rozwiązania umowy to musi ci przedłużyć umowę.

ja tak miałam i nie miałam żadnych problemów,zasiłek macierzyński dostajesz potem z zusu

a ja mam pytanie czy pozostając na zasiłku macierzyńskim po rozwiązaniu umowy mam ubezpieczenie zdrowotne czy musi mnie mój mąż zarejestrować na swoim ubezpieczeniu?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeAug 1st 2012
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie - z okazji urodzenia dziecka należą się 2 dniu urlopu okolicznościowego - i tu pytanie: kiedy moge go wykorzystać? Jest jakiś termin? Bo przecież w dniu urodzin dziecka natychmiast przechodzi się na urlop macierzyński...
    Mozna ten urlop okolicznościowy wykorzystać po macierzyńskim? Jak Wy robicie?
    --
  5.  permalink
    Ul_cia jego można wykorzystać do końca roku kalendarzowego, jeśli nie wykorzystasz to przepada, możesz wziąć Ty lub mąż, ale tylko jedno z Was. Jeśli urlop macierzyński kończy Ci się w następnym roku kalendarzowym to lepiej niech mąż weźmie sobie ten urlop.
    Chyba tak jest ale nie mam 100% pewności
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    misia-ludek: możesz wziąć Ty lub mąż, ale tylko jedno z Was.

O!
    To mnie zdziwiło!
    To tylko jednemu z nas urodziło się dziecko? :devil: Ehhh prawo ....
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja nie slyszalam zeby matka dostawala urlop okolicznosciowy 2dniowy z okazji narodzin dziecka, zawsze mowa ze ojcu sie nalezy :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.