Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorladybird27
    • CommentTimeAug 20th 2015
     permalink
    Basita to może być przejściowe. Może podaj jej tak na zaś w kroplach probiotyk i spr przyrosty wagowe. Mój Max też miał różne akcje z kupami jak tylko na piersi był .
    -

Dziewczyny polecicie mi jakis podwójny laktator ,od jakiegoś czasu wynajmuje carum ale za tą kasę która już zapłaciłam miałabym wypas a że planuje regularnie ściągać pokarm jeszcze ok 4/5 mcy myślę żeby kupić.
    Mam medele pojedyncza i jakoś bez szału.
    Myślę o ardo calypso bądź avent. Macie jakieś doświadczenie? Zależy mi żeby w możliwie jak najkrótszym czasie ściągać porządne porcję ;)
    •  
      CommentAuthorBasita
    • CommentTimeAug 21st 2015
     permalink
    lady,który z probiotyków?
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Ja dawalam dicaflor w kropelkach albo biogaie
    •  
      CommentAuthorBasita
     permalink
    Ok dzięki wielkie :)
    Muszę sprawdzić, czy mam biogaję.
    Przy Kacperku dawaliśmy tylko Espumisan na bóle brzuszka.
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ladybird, dobre sa elektryczne canpol babies i medela swing.
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Mam ta Madele swing Ale na jedną piers i wolno mi idzie ..poczytam o tych drugich. Dzięki !
    •  
      CommentAuthormońka
    • CommentTimeAug 23rd 2015 zmieniony
     permalink
    Hej! Dziewczyny może wy coś doradzicie bo już nie wiem co robić..moja siostra karmi piersią swoją córkę, ale przedwczoraj kochana tesciowa ja odwiedziła o tak się poklocila z nią że siostra nie ma mleka! Co robić? Od dwóch dni przustawia mała co chwila, do tego laktator medeli i nic się nie chce ruszyć, młoda wyje na potęgę bo mleka mało lub nic. Mm chce, bo jak spróbuję i smak się nie zgadza to tez wycie, macie jakiś pomysł? Co jeszcze może zrobić aby wrócić domki? Jest załamana...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeAug 23rd 2015
     permalink
    Mońka,ale skad wie tesciowa,ze nie ma mleka w piersiach?
    Dziecko przystawiamy na zadanie,nawet jesli mialoby to byc co godzine. jesli bedzie dziecko przystawiane(a nie zapychane mm!) to mleko bedzie sie produkowalo.
    Niech tesciowa z domu pogoni,bo dzieki takim osobm mamy nie karmią, niech siostra uwierzy,ze moze karmic. jak tesciowa bedzie jej stala nad glowa,to moze ze stresu byc przyblokowany wyplyw mleka,takze,jak bedzie szla karmic to sama niech idzie,zrelaksuje sie i karmi.
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Montenia ale koleżanka napisała ze siostra nie ma mleka jakoby ze stresu przez teściowa ..z tego co czytam a nie dlatego ,że jej to wmawia

Treść doklejona: 23.08.15 08:35
    A mleko napewno jest tylko odruch wypływu może być zaburzony przez stres. Nic jej nie wyschlo. Niech weźmie ciepłą kąpiel ,przed karmienjem ogrzewa piersi
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Ja tak miałam 2 dni jak mnie położna wqr. ... kupiłam herbatki laktacyjne i piłam cały dzień. Młoda wisiała cały czas. Częściej niż co godzinę. Wyla a ja nie zgodziłam się na mm i wyłam z nią. I od cycka do cycka. Przede wszystkim musi się wyciszyć. Wywalić teściowa. I w ciszy relaks . Jakaś muzyczka która odwróci jej myśli. Plus herbatki. Po ponad 2 dniach mleko w końcu ruszyło. Karmie do dziś :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Bonim a jakie herbatki piłaś? Bo ja jeszcze spoko ale mam koleżankę z kilkudniowym maluchem i jakos ciezko jej idzie... Jeszcze sie jej nie rozkręciła laktacja i juz MM poszło w ruch:( czy hipp bedzie OK?
    -- []
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    Olenka01: a jakie herbatki

Herbatki trochę wspomogą ale nie rozwiążą problemu. Bonim napisała coś ważniejszego - "Młoda wisiała cały czas" i to jest sedno sprawy. Niech się koleżanka położy z maluszkiem, najlepiej dużo nago, skóra do skóry, niech ma dziecko non stop dostep do piersi. Jak chce pić to niech kupi herbatkę laktacyjną, jest ich wiele.... ale lepiej Femaltiker - słód jęczmienny, są w aptekach, widziałam też w większości rossmanów.
    Nic tak nie rozkręci laktacji jak dziecko i nic tak jej nie zabije jak każda kolejna butelka MM.
    W czym jest problem, że kiepsko jej idzie? Boli ją? Może źle przystawia? Czy dziecko mało efektywnie ssie? To trzeba próbować, pobudzać (muskać delikatnie policzek jeśli zasypia).... a jeśli może to między karmieniami niech pracuje jeszcze z laktatorem, odciąga i podaje swoje... ale nie butelką, a alternatywnymi sposobami (kubeczek, łyżeczka, SNS).
    Tylko musi chcieć, jeśli ma słabą motywację lub demotywują ją bliscy to będzie ciężko.

EDIT: I pamiętajcie taki maluszek kilkudniowy to wiele nie potrzebuje, nawet jak jej się wydaje że nie ma mleka dużo w piersiach to dla jej dziecka wystarczy
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    ladybird27: Dziewczyny polecicie mi jakis podwójny laktator

Ja też szukałam laktatora, ponieważ Tommee Tippe elektryczny się nie sprawdził, Baby Ono mi siostra przywiozła, to się okazało, że uszkodzony i będąc u koleżanki, która ma córkę trzy tygodnie starszą od naszej Helen i ona ma laktator dwufazowy LOVI- dała mi spróbować coś ściągnąć i w niespełna 3 minuty ściągnęłam 30 ml!!!
    Wróciłam do domu i od razu zamówiłam- koszt dość duży, bo nowy to kosztuje na allegro ok 320 zł, ale jeśli się regularnie ściąga pokarm i laktator będzie w użyciu to myślę, że warto. Ja od października wracam na studia i mąż będzie w weekendy "bawił" córki i wolałabym, żeby z butli dawał jej moje mleko, a nie MM :smile:

Oto on:

LAKTATOR LOVI
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Dokładnie tak jak anka80 napisała. Herbatkę piłam hip
    Poprostu zawsze to dla psychiki działa ze coś się robi i wspomaga. Ale najważniejsze to dziecko musi wisieć na cycu. Żadnego dopajania i mm. Smoczka tez nie używałam. Cyc był dobry na wszystko. Wtedy nie ma bata. Laktacji musi ruszyć. Ale trzeba chcieć bo dużo siedzi w glowie
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Wszystko co napisałaś jej mowilam. Miała trochę przygód z ciśnieniem u siebie i u małego i zostawili ja w szpitalu. I nie wiem czy sama poprosiła o MM czy jej zaproponowano. My w UK i tu ciezko o jakieś herbatki, ale zawsze mozna by było sciągnąć. Wiem ze ściąga laktatorem bo wypożyczyła. No i mama która powtarzała ze nie bedzie miec mleka jak ona... Płaczące dziecko non stop... Przeżyłam to niedawno i wiem ze płacz jest najgorszy ale ja miała WAS! I byłam przygotowana na każda ewentualność. Coz będę ja wspierać ile sie da.:)
    -- []
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Dzięki dziewczyny! Dziś dzwoniła że nad ranem słychać było jak mała przelyka mleko, także chyba wraca pomału do normy, oby bo siostra już się zalamala że się nie uda...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ja też w imieniu koleżanki spytam. Dziewczyna ma bardzo ostatnio stresujące dni, mega problemy małżeńskie mówiąc w skrócie.
    Czy karmiąc piersią (córka ma 4,5 msca) może brać jakieś ziołowe leki uspokajające typu tych reklamowanych w tv Nervomixów etc?

Oraz pytanie w swoim imieniu :tongue:
    Od kilku dni - a właściwie powinnam napisać nocy - mamy pobudki na cyca co 1 - 1,5 h :sad:
    I żeby on jeszcze jadł to luz, ale on ciągnie, szarpie, złości się, krzyczy, ciągnie etc
    Co to może być? Szczerze powiedziawszy jestem tym delikatnie już zmęczona....
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Teo może Hugo cierpi przez żeby lub brzuszek?
    Nic nie poradzę.współczuje pocieszające jest to ze w końcu minie.;)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Teo,mysle,ze Hug sobie zwieksza ilosc pokarmu,takimi podbudkami czestymi( a do tego moze mu sie chce pic bardziej).

Tutaj do poczytania. Nieskromnie napisze,ze mam zaszczyt byc w tej grupie wsparcia :). A z Nataliaą i Kasią organizujemy rozne akcje m.in Mlekoteke:)
    bydgoskie mamy
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Dziewczyny zawitam i ja ponownie na ten wątek.
    Otóż Magda (dla tych co suwaczków nie widzą - 13 m-cy) w nocy w zasadzie z cycem się nie rozstaje, dlatego też nie widzę sensu przekładania jej do łóżeczka. Co puści to jest wrzask, awantura na całego a podanie smoczka rozzłaszcza jeszcze bardziej. Jedyne kiedy mam "spokój" to jak tylko zaśnie, pierwsze 2-3 godziny. Potem po pierwszym przystawieniu zaczyna się... Rozumiem, że może jakiś skok, potrzebuje bliskości itp. Bo zęby to zaczęły wychodzić ponad m-c temu 3 na raz trzonowe, wyszedł na razie jeden w całości a od niedawna mam takiego cycozwiska. Upałów też już nie ma, więc to nie o picie chodzi. Jednak czy to tak długo może trwać? Chciałam zacząć być konsekwentną i odkładać ją do łóżeczka, ale w tej sytuacji nie ma szans... W dodatku nadgryzła mi jedną brodawkę i czuję się jak początkująca karmiąca. Boli przy przystawianiu... No i tu drugie moje pytanie. Co jest, że mała nagle zaczęła mnie gryźć, a właściwie chwytać inaczej? Co ją przystawię to mnie boli i czuję jej zęby!!!:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    Dii, u nas dokładnie to samo, a nasze córki to praktycznie rówieśniczki.
    Też wzmożone cycowanie się odbywa, a w nocy (na szczęście nie każdej) mogłaby non stop być podłączona ... no i to gryzienie. Bywa tak, że ugryzie mnie z zabawy - kategorycznie to eliminuje, bo ona chapsnie i się cieszy. Konkretnie wtedy mówię, nie wolno, mamę boli i zabieram. Ale... są właśnie takie ssania, że ona jakoś tak wepnie się mocno, zaciśnie, że czuję te jej zębiska, ale nie wygląda że gryzie. Boli to dość mocno.. ja to powiązałam niestety z idącymi kolejnymi zębami. Im więcej ma objawów że męczą idące zęby tym mocniej się wpina we mnie, jakby sobie chciała przy okazji ssania wymasować bolące dziąsła. Szczerze, nie walczę z tym, jak bardzo boli to delikatnie odpinam córę, chwilę wyciszam, uspokajam i przystawia się na nowo... czasem delikatniej już, czasem znowu mocno... ech
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    A u nas nic nie pomaga... Na szczęście nie gryzie dla zabawy więc z tym spokój mam :tongue: Dawałam jej jakiś czas Camilię 2-3 razy na dzień ale mam wrażenie, że słabo pomagało. Nawet jak podawałam chociaż na noc to i tak przyssawka nie ustępowała... Pediatra poleciła mi odstawić Camilię i kupić Anaftin Baby żel, ale nie wiem czy to nie to samo co Dentinox :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    montenia: Teo,mysle,ze Hug sobie zwieksza ilosc pokarmu

Niechże on się zatem puknie w pokarm :wink::wink::tooth::tooth:

A co z tymi ziołowymi uspokajaczami, można ?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Oraz zobaczcie na com się na fejsie natknęła.
    Art Hafiji w temacie picie wody kontra laktacja.
    Kurcze ona tam pisze o badaniach udowadniających, że to zupełnie nie ma związku.
    Tzn to picie.
    Ale czemu zatem u mnie EWIDENTNIE widać różnicę w wypływie mleka i wielkości piersi w zależności właśnie od ilości wypijanych przeze mnie płynów...?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Teo moze to tak jak z krwią.
    plyny rozrzedzaja i jest szybszy wypływ, ale plyny nie powoduja zwiekszenia Ilosci mleka?
    Moze jest rzadsze objetosciowo i stad efekt wypelnienia ale jest jakby mniej mleka w mleku (kurde nie wiem czy wiesz o co mi chodzi)

Tak sobie głośno myślę
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Teorka, w książeczce zdrowia mojego synka tez jest napisane że " wypicie dużej ilości płynów, ne zwiększy ilości produkowanego mleka".
    W sumie to ja też nie zauważyłam tej zależności.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeAug 24th 2015
     permalink
    Nie wiem jak z tymi ziolowymi suplementami,musialabym zapytac. na pewno melise mozna na uspokojenie.
  1.  permalink
    TEORKA: Od kilku dni - a właściwie powinnam napisać nocy - mamy pobudki na cyca co 1 - 1,5 h :sad:
    I żeby on jeszcze jadł to luz, ale on ciągnie, szarpie, złości się, krzyczy, ciągnie etc
    Co to może być? Szczerze powiedziawszy jestem tym delikatnie już zmęczona....

Teo, u nas było podobnie, tzn podbudki nie co 1,5h, ale dwie-trzy i tak samo- ciągnął, szarpał, złościł się, puszczał, łapał. Nie wiedziałam zupełnie o co mu chodzi, tydzień temu się wyjaśniło- wcale nie o pierś mu chodziło, tylko śpiąc ze mną wybudzał się i nie umiał zasnąć.
    Nie domyśliłabym się, ale jak młody kwękał, to mąż go brał na ręce, odkładał na matę, a tam Janek zasypiał w minutę. Więc tydzień temu położyliśmy go spać w jego łóżeczku, w pokoju dzieciaków.
    Pierwsza noc- dwie poobudki, zanim zdążyłam wstać spał dalej (nie płakał, tylko zamarudził sobie).
    Druga noc- jedna pobudka, zanim wstałam spał dalej.
    Trzecia noc- zero pobudek
    A dzisiejsza noc to już w ogóle rekord - zasnął o 19:30 i jeszcze śpi, niedługo 14h minie :shocked:
    i wcale go nie zmuszaliśmy czy coś, on po prostu dorósł do etapu, że nie chciał ze mną spać, Ewunia miała identycznie. WIęc może Hug też Ci daje znaki?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ceri ale Hug od jakiegoś czasu śpi w łóżeczku właśnie :sad:
    Dlatego piszę że mnie to męczy, bo wstaję, muszę go wyjąć, potem odłożyć i tak w kółko.
    Dzisiaj go zostawiłam w łóżku to lepiej spał, bo jakoś 3-4 h.
    Więc u nas to ewidentnie nie to.
    Te zęby mi chodzą po głowie, bo w dzień też bywa marudny momentami mocno bardzo....
    --
    • CommentAuthorcestmoi89
     permalink
    Teorko, zwróć uwagę, że w artykule jest mowa o WIĘKSZEJ ilości wody niż potrzebuje matka. Więc jak wypijasz normalnie ZA MAŁO wody, to ograniczysz sobie ilość mleka. A jak wskoczysz na odpowiedni poziom, to picie DODATKOWEJ wody nie pomoże, więcej będzie sików, nie mleka :wink: A co do pobudek, to może mu za ciepło, za zimno? A jak to zęby, to może podaj coś p/bólowego przed snem? A długo już tak ma?
    --
    • CommentAuthormonaliza666
    • CommentTimeAug 24th 2015 zmieniony
     permalink
    Tak sobie pomyślałam, że może dziewczyny w sytuacjach stresowych zapominają pić wodę i dlatego, to zmniejszenie ilości mleka. My jak byliśmy na wakacjach dużo chodziliśmy i jakoś tak wyszło, że niby piłam. Mimo wszystko większy wysiłek i już tej wody na mleko zabrakło. Wieczorem miałam brak mleka. Nawet kropli nie mogłam sobie wycisnąć, a że tak powiem potrafię się wydoić (lepiej niż laktatorem ręcznym).
    Następnego dnia już pilnowałam, aby dużo pić. Nawet zaliczyliśmy mały szlak w górach i było wszystko ok.

Kurcze moja też ostatnio fiksuje w nocy i wieczorem przy zasypianiu. Pije cyca i strasznie kopie nogami, wierci się macha rękoma. Na początku, to nawet było śmieszne, ale teraz już się wkurzam, bo wolałabym, aby się wyciszała przy cycku. Jak leży na plecach nie lubi się przewracać. W nocy, gdy ma cyca w ustach jakby sprawdzała rozciągliwość mojego suta "a może uda się z nim przekręcić na drugi bok" :tongue::wink::wink: Wtedy nie ma problemu dla niej odepchnąć się ode mnie nogą, gdyby nie cyc w ustach fiknęła by na brzuch :tongue:

Teo może wysmaruj dziąsełka pastą Dentinox - ona świetnie znieczula. U nas jak widziałam, że się pojawiają białe plamki na dziąsłach smarowałam i mała super reagowała. Dodam, że 2 jedynki szły na raz. Wiadomo, że idą 1 na dole więc wiesz, w którym miejscu smarować.
    :tongue: będziesz przynajmniej wiedzieć czy to zęby.:wink:
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    Czy Wy mrozie sobie mleko? Tak na zapas? W sensie,ze może kiedyś się przyda albo co?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja jak karmiłam Martynkę to mroziłam - na wszelki wypadek - w rezultacie miałam zapchaną zamrażarkę swoim mlekiem, które potem wyrzuciłam bo okazało się, że Martynka absolutnie nie chciała go tknąć, ale generalnie ona w ogóle niebutelkowa.
    Może gdybym później zaczęła mrozić to wykorzystałabym do robienia kaszek, które M zaczęła jeść ok 8-9 m-ca życia. A tak to musiałam wyrzucić :(
    Ale to od dziecka zależy - są takie, które bez problemu pochłoną przez butelkę.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeAug 24th 2015 zmieniony
     permalink
    Ja karmiłam 2 lata i 3 miesiące i nigdy nie mroziłam mleka. Nie było sensu, bo podobnie jak Uli Martynka, moja nie potrafiła pić z butelki ze smoczkiem i nigdy później nie piła.
    --
    •  
      CommentAuthormadziii22
    • CommentTimeAug 25th 2015
     permalink
    Dziewczyny proszę o poradę. Moja córka słabo przybiera :( Jestem załamana, bo bardzo chciałam karmić piersią ale jak tak będzie dalej będę musiała dokarmiać mm. Lilka ciągle ssie i nie wiem dlaczego nie tyje :( Położna dzisiaj kazała mi ściągać 80 ml i podawać jej raz dziennie butelką. Dała nam tydzień a jeśli nadal będzie tak przybierała to niestety mm raz dziennie.
    oto waga Lili:
    03.08 - 3200
    05.08 - 3260
    13.08 - 3470
    17.08 - 3570
    25.08 - 3680
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeAug 25th 2015 zmieniony
     permalink
    Szybko obliczylam, że przybiera 21,8 gr dziennie.
    Normę wyrabia. Ja bym nie dokarmiała....
    Może skontaktuj się z DL?
    Może ssanie nie jest efektywne w 100%?
    --
    •  
      CommentAuthormadziii22
     permalink
    Patrząc na całościowy przyrost to nie jest źle. Położnej raczej chodziło o przyrost w ostatnim tygodniu. Przez 8 dni przybrała tylko 100g
    Myślę, że problem w tym, że Lilka ssie kilka minut i zasypia. Następnie budzi się po 15 minut i znowu się domaga piersi.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No czyli ssanie jest nieefektywne. Ja bym spróbowała rozwiązać problem zamiast podawać mm.
    Skontaktuj się z certyfikowaną doradczynią. Położna radząca od razu mm to sorry, ale kiepska pomoc.
    Oraz dzieci przybierają skokowo, dlatego zaleca się ważenie comiesięczne.
    --
    •  
      CommentAuthormadziii22
     permalink
    Na razie położna nie kazała dawać mm. Powiedziała, że poczekamy tydzień i zobaczymy jak przybierze.
    W nocy je pięknie. 15-20 minut i zasypia na 3-4 godziny
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Madzii, aile mala ma m-cy? bo ja suwaczkow nie widze.
    Jak wyglada ssanie,czy ssie czy przysypia?
    Skontaktuj sie certyfikowanym doradca jesli masz taka mozliwosc.
    Jeszcze powiem,ze czasem zaleca sie dokarmienie mm(choc lepiej mlekiem mamy sciagniety wczesniej lub w nocy) po to by dziecko nabralo troche sil. nie nalezy tez dopuszczac do poznych oznak glodu,czyli placz bo wtedy dziecko zuzywa duzo energii i potem nie ma sily ssac.
    Takie sa normy przyrostow
    26-31g dla dziecka 0-3 m-ce
    17-18g/dobe dla dziecka 3-6m
    12-13g dla dziecka 6-9m
    9g dla dziecka 9-12m
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Madzi22 a czy młoda ma smoczek uspokajacz? Ja bym nie podawała butelka bo może będzie później wolala butle niż cyc. Ja bym dostawała jak najczęściej. Cyc fajnie ruszy a młoda zacznie przybierać. To nie butelka żeby dziecko tyło jakoś szybko. Jedne szybciej przybiera inne nie. Moja wiecznie wisiała na cycu a z przybiera niem różnie było a przede wszystkim tego nie kontrolowalam. Nie musi być książkowo.

Treść doklejona: 25.08.15 13:01
    Edit może faktycznie rób jak Monte nią pisze. Ona wie lepiej. Duzo mi pomogla swojego czasu....
    Chociaż ja bym butli nie dała nawet ze swoim. No ale to takie moje halo.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Nie trzeba podawac butelka,mozna podac kieliszkiem do lekow,mozna strzykawka . a jesli butelka to to sa jednorazowe podania(ja mialam zalecenie dokarmiania swoim mlekiem,a jesli bym nie miala swojego to troche mm,bo moja corka nie miala sily ssac. i tak bylo,ze moze 3 -4 razy ogolem ja dokarmilam. a tak na zadanie przystawialam nawet co godzine. i pilnowalam,zeby ssala a nie spala:)
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    dziewczyny, moja też ma od dwóch dni problem z cycem. Normalnie pięknie ssie i dużo przybrała na wadze od wyjścia ze szpitala (1.08 ważyła 3250) a 23.08 - 4700 (nie wiem czy nie za dużo, ale położna twierdzi, że jest ok). Jednak odkąd skończyły się upały i ja trochę mniej piję wody niecała butelkę dziennie (ok 1l) plus inne _ zupa, herbata, herbatki ziołowe - ok 1l Monika po kilku minutach ssania krzywi się , grymasi , odrzuca cyca (szczególnie prawego) i wyje ile ma sił w płucach (nawet dochodzi do swojego maksymalnie histerycznego tonu, który nazywamy :kozą - bo brzmi tak: meeeee, meeee, meeee). Mleko w UU jest, wiem, bo po prostu czuję, czasem wręcz kapie z nich. Ona też coś zjada, ale albo szybko te cyce opróżnia i ostatnią fazę jej się ciężko ssie albo najada się i tyle. Kupy robi normalne, po jedzeniu trochę się napina i popiskuje, ale zazwyczaj długo to nie trwa. Puści bąkala, albo zrobi kupę i jest zadowolona. Jednak martwią mnie te cyrki przy cycu. A już prawego to potrafi kompletnie odmówić, nie będzie go ssała i tyle. Ma on lekko wklęsłą brodawkę, ale do tej pory jej to nie przeszkadzało :( co zrobić z moją kozą?
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    madziii mi też tak wmawiali ze dziecko mało przybiera, do tego się tak tym stresowałam ze szybko miałam problemy z karmieniem:(
    i tym samym karmiłam piersią tylko 2 miechy:sad: a i położna też wmawiałą mi ze moje mleko nie dobre, ze mało treściwe..z tego wątku wiem ze nie ma czegoś takiego..ale na taką położną trafiłam w PL:sad:
    teraz mam super położna(w Norwegii) i od samego początku rozmawiam z nią na temat karmienia tłumaczy wszystko i od samego porodu oferuje swoją pomoc także mam ogromną nadzieje ze tym razem dłużej będę karmić :smile:
    tak jak dziewczyny radzą skontaktowałabym się z odpowiednią osobą która zna się doskonale na KP i będzie potrafiła ci jak najlepiej pomóc a nie doradzać odciąganie czy podawanie mm
    --
    •  
      CommentAuthormadziii22
     permalink
    Montenia Lilka ma 23 dni
    Właśnie o to chodzi że przysypia na piersi. Zaśnie na 15 minut i budzi się na karmienie. W nocy zje 15 minut i śpi po 3-4 godzin. W dzień ma jedną taką długą drzemkę
    Z doradcą niestety w mojej okolicy jest problem. W szpitalu jest jeden ale nie ma dobrych opinii
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    a może rozmowa z doradca online?
    na pewno jest taka możliwosc, musiałabyś poszukać na necie, no chyba że dziewczyny mają tutaj na kogoś namiary:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    madzii, a jakie miasto lub w poblizu jakiego miasta?
    sprobuj aktywizowac coreczke,pilnowac zeby ssala,a nie przysypiala. jak przysypia pogilac po stopkach,po policzku, nawet rozebrac do pieluchy.
    Jeszcze napisz mi ile trwa jedno karmienie czy pije z obu piersi,co ile je itp.
    •  
      CommentAuthormadziii22
     permalink
    Mieszkam niedaleko Konina
    Od godziny 14.00 (po drzemce 3 godzinnej) ssie pierś 5-10 minut po czym zasypia na 15 minut. Raz tylko gdy ją budziłam pojadła 20 minut to wytrzymała godzinę bez jedzenia
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Madzii, montenia na pewno cos podpowie jeszcze ja dopytam o ilosc karmien dziennie ? je czesciej niz co godzinę nie licząc drzemek dłuzszych?
    moze potrzebuje tak powisiec na piersi, rozkrecac laktację?
    jesli masz czas to ( Wojtus w przedszkolu?) to bym pozwoliła corce tak popijać po trochu, tym bardziej ze miesci sie w normach przybierania
    jest rozdrazniona i placze z glodu? czy raczej pogodna i przysypiająca?

a doradcy warto poszukac i pojechac dalej lub on line.moze wylapac jakies bledy w przystawianiu itp.bardzo, bardzo polecam!
    --
    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeAug 26th 2015
     permalink
    Teo... A może @ Ci się zbliża i stad takie akcje z synkiem?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.