Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKonwalijka
    • CommentTimeJan 30th 2008 zmieniony
     permalink
    Hehehe, mechanika zaplodnienia :crazy: Tak, wlasnie to ma ulatwic.
    A jeszcze jest taka jedna dosc kontrowersyjna teoria, ze z pomoca przychodzi tez orgazm u kobiety. Gdzies byla dyskusja na forum (oczywiscie nie pomne gdzie). Ja podaje te informacje za programem BBC (Human Body, 2. An Everyday Miracle), w ktorym nawet pokazano taka "podskakujaca" szyjke, ktora podobno wlasnie nurkuje sobie w spermie. W tym programie mowili tez, ze organizm kobiety pomaga w transporcie plemnikow do jajowodow skurczami macicy :jumping:
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeJan 30th 2008
     permalink
    24 h to komórka jajowa żyje :)
    •  
      CommentAuthorslonced
     permalink
    O widzisz Lily, to chodzi o komórkę jajową, a ja to sobie przełożyłam że 24h i już, a to przecież plemniki mogą sobie żyć nawet 5 dni, ale mają tylko 24h aby dotrzeć w porę do jajeczka:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorslonced
     permalink
    No i teraz już wszystko jasne
  1.  permalink
    oj ależ ja dziś poplotkowałam z siostrą mojego...
    i widziałam jej zdjęcia z usg...
    ma termin na 4 sierpnia...
    ehhh:sad:
    • CommentAuthoronawroclaw
     permalink
    Dziewczyny wiem, że w tej chwili napiszę nie na temat ale potrzebuję Waszej pomocy,,nie mam sie kogo poradzic
    Odstawiłam tabletki w listopadzie 07, normalnie wszystko miałam @,, az do dzis.rano było normalnie a teraz to chyba krwotoku dostałam, bo nie wiem co siie ze mna dzieje.....i chyba zamiast tu pisac powinnam leciec gdzies na pogotowe ginkowe....... a może to normalne po odstawieniu??????
    Chyba zaraz umrę ze strachu!!!!!!
    Powiedzcie cos proszę!!!!!:cry::cry:
    •  
      CommentAuthorZosiaK
     permalink
    nie wiem... lepiej pojedź na to pogotowie?
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    Witaj Onawrocław.niewiem czy Ci pomogę ale moja koleżanka też dostała niedawno taki krwotok i z tego co wiem to możesz iść do szpitala by lekarz Cię przebadał, napewno ci przepisze zastrzyk a jeszcze możesz kogoś wysłać do apteki by kupić tabletki przeciw takiemu właśnie krwawieniu, ja znam taki lek jak wit.K i cyclonamine.(tylko one są na recepte) ale w aptekach są jeszcze inne bez recepty.
    Pozdrawiam
    --
     permalink
    Takiego mam stracha, że chyba tu umrę zanim pojade...bo nie wyobrażam sobie badania w takim stanie w jakim sie aktualnie znajduje..
    co chwilkę tu zaglądam, łudzę się, że moża któraś z Was ma jakiś "domowy sposób"
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Onawroclaw, biegiem do lekarza! A potem wracaj tu i napisz, ze juz wszystko OK. A teraz sio, no juz!
     permalink
    a najgorsze jest to że nie mam z kim jechać do lekarza a tymbardziej nie mam kogo wysłać do apteki bo mój mężczyzna jest aktualnie nieobecny:((
  2.  permalink
    onawrocław jedź do szpitala skoro to krwotok!!!
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    I jeszcze jedno (jesli jeszcze tu siedzisz), badanim w takim stanie to Ty sie nie przejmuj. Jakie to ma znaczenie? Idziesz do lekarza bo masz problem, jakbys nie miala, to bys nie szla, tak?
  3.  permalink
    onawrocław łap sąsiada czy kogoś i jedź...
     permalink
    Z tym sąsiadem nie jest taki zły pomysł, tylko ja naprawde mam cykora stracha i 10000000000000000 różnych myśli na minute..
    Ale pójdę zapytam, bo akurat sąsiada mam taksówkarza;)
    Tylko powiedzcie mi dziewczynki , czy coś takiego po odstawieniu tabletek jest normalne?? ja wiem, że każda z nas jest inna i u każdej z nas dzieje się coś innego..
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Krwotok na pewno nie jest normalny. A intensywnosci Twojego krwawienia niestety nikt na forum nie jest w stanie ziterpretowac. Zadne nawet najlepsze forum ani zaden nawet najlepszy ekspert on-line nie zastapi Ci rozmowy z lekarzem. Zmiataj po siasiada bo sie zdenerwuje!:devil:
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
     permalink
    Hej Onawroclaw - mam nadzieje, ze cie juz tu nie ma i jestes w dobrych recach jakiegos lekarza.. a mysle, ze krwawienie nie powinnas rozpatrywac w kategoriach nienormalnosci/normalnosci, bo skoro mialo miejsce to widocznie tak sie zdarza.. daj znac co ci powiedzial lekarz i trzymaj sie.
    -- smieszka
  4.  permalink
    onawrocław czekamy na wieści...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Plemniki mogą żyć aż do 7 dni u najbardziej płodnych par w najbardziej sprzyjających warunkach. Wystarczy zapoznać się z rozpoznawaniem płodności. Każda metoda o tym mówi.
    --
     permalink
    uff, juz mi lepiej, emocje opadły a strach znikł,, trafiłam do typowo kobiecej kliniki,, i chyba z nerwów mój@znikł,, tzn unormował sie , przeszłam badanie (jakoś to przeżyłam) ale tak jak powiedziała Konwalijka jak bym nie musiała to bym tego nie robiła, pobranie krwi też jakoś przeżyłam.. i teraz już wszystko wiem, OB mam w normie wiec nic sie nie dzieje, a to było jakieś chwilowe zachwianie,,,jak to pan ginek powiedział " po 5 latach faszerowania sie organizm ma prawo odreagowywać na swój sposób, prawda?"
    I faktycznie dostałam jakies tabletki, witaminkę K i zalecenie picia soku z buraków bo hemoglobina mi się obniżyła, oraz zalecenie że jak już będzie po@ to mam sie zjawić i cytuje "żebyśmy mogli dokładnie zobaczyć co u Pani słychać"

Dzięki dziewczynki z całego serduszka gdyby nie Wasza pomoc leżałabym pewnie w łóżku do tej pory i nie wiadomo o czym myslała, a tymczasme na strachu sie skończyło, na całe szczęście,, jeszcze raz naprawdę ślicznie dziękuje!!!!!i buziam każdą w Was!!:grouphug::grouphug::grouphug::grouphug:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    O! I to jest wiadomosc na, ktora tu czekamy. Zawsze wlasnie to jest najpiekniejsze jak sie ulekarza okazuje, ze NIE MIELISMY RACJI z naszymi strachami!
    A teraz Onawroclaw bierzesz sie za porzadne obserwacje (jesli jeszcze tego nie robisz, ale przynajmniej zaden wykres ani opis nie jest dostepny wiec zakladam, ze nie). I zobaczymy jak tam te Twoje cykle po odstawieniu anty. Bedziemy zagladac i pomagac. Tylko sie nie migaj! :wink: Jak masz @ to idealny moment zabrac sie do dziela. Zanim Ci sie skonczy akurat zdazysz zrobic przeglad sprzetu (czyli az termometru). :thumbup:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Tymczasem stworzysz wykres dla gina - m.in. dzięki temu zobaczy, co się u Ciebie dzieje.
    --
     permalink
    hmmm i tu sie zaczynają schody,,, bo ja tak czytam te Wasze posty iod dłuższego czasu i już chyba prawie wiem o co chodzi ale nie mam bladego pojęcia jak się za to zabrać!! i mam do Was dziewczynki prośbę bo zakładam, że gdzieś tu na tym forum, które jest kopalnia wiedzy jest pożadny opis jak zacząc co robic i jak opisany w pigólce, takie małe abc pomiarów,,możecie wkleić linka?? ewentualnie jakaś instrukcję obsługi, bo wstyd sie przyznać ale ja swojej szyjki nie umiem obserwować,, bo tak naprawdę nidgy tego nie robiłam, jedynie co to odkad tu do Was zaglądam zaczełam baczniej przyglądać sie śluzowi i na tym moje obesrwacje się kończą..
    a z racji odstawinia chciałabym jakoś sobie to wszytsko zaplanować tymbardziej, że teraz nie stosuje żadnej metody anty....:swingin:
    i bardzo mi z tym dobrze!!:jumping:
     permalink
    a termometr już mam :rolling:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Zacznij od podrecznika "Podstawy rozpoznawania plodnosci" (idziesz go strony glownej 28 dni, do tej z wykresem, po lewej masz dzial POMOC, wchodzisz w "Ebooki i dokumenty" i sciagasz ten podrecznik). On ci baaaaaaardzo duzo wyjasni i czyta sie jednym tchem :bigsmile:
    Potem doczytujesz inne podane materialy a w razie pytan wiesz gdzie mnie znalezc. Trzymam kciuki :tooth:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jesteś znacznie dalej niż niejedna użytkowniczka 28dni, gdy zaczynała. Poczyniłaś już krok nr 1, 2 i 3 i jesteś we właściwym miejscu.

Uzupełnij swój opis i profil. Zaznacz, że jesteś po odstawieniu, czyli w tzw. sytuacji szczególnej. To ważna informacja i wpływ hormonów na cykl trzeba brać pod uwagę.

ABC pomiarów masz do pobrania po lewej stronie od wykresu: ebook o podstawach rozpoznawania płodności + ABC eksperta.
    Tam masz wystarczająco dużo informacji, aby zacząć pomiary i wybrać metodę do dalszej nauki. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, to możesz spytać eksperta.

Najpierw przyjrzyj się temperaturze i śluzowi, na szyjkę przyjdzie jeszcze czas.

A po co Ci w ogóle antykoncepcja? Możesz skutecznie planować rodzinę bez niej. :-) Bez uzależniania sie od farmakologii, recept, urządzeń...
    --
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
    • CommentTimeJan 31st 2008
     permalink
    Onawroclaw, niezly poczatek i bardzo dobra decyzja - przejscie na metode "naturalna" :) poza tym bardzo dobrze trafilas - tu bardzo wiele mozna sie dowiedziec i sporo osob moze pomoc. POWODZAENIA !
    -- smieszka
    •  
      CommentAuthorkrolik
     permalink
    onawrocław witaj , słuchaj dziewczyn dobrze mówią
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    *Onawrocław* pozdrawiam Cię gorąco i powodzenia życzę :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthormarkaro
     permalink
    Mam pytanie- 8 cykl staramy sie o dzidzię nigdy specjalnie nie bolały mnie jajniki teraz tak już z 2 tydzień pobolewa mnie lewy jajnik, obecnie mam 10 dzień cyklu wiec mnie to martwi, wizytę u ginekologa mam dopiero na 15 lutego i nie wiem co o tym myślec
    •  
      CommentAuthorAGNESS23
     permalink
    ja też miałam okropne bóle jajników prawie caly srodek cyklu...to prawdopodobnie jajeczkowanie ale najlepiej sprawdzić u ginka...pamiętam że w ostatnim cyklu starań już myslałam ze po owu a tu nagle test owulacyjny pozytywny i akurat byliśmy u znajomych a mnie złapał taki ból jajnika że szok ale jak wrócilismy zaciągnełam mężusia pod kołderkę i jest udało się :)
    --
     permalink
    Dzięki dziewczynki za wszystko,, teraz zabieram się za lekturę;)
  5.  permalink
    onawrocław dobrze, że wszystko się ułozyło:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Agness, bol owulacyjny jest wlasnie zazwyczaj przed, kiedy sie to jajeczko "rodzi", a trwa to kilka dni. We filmie BBC pokazali taki "rodzacy" jajnik - generalnie wyglada jak czerwona rana :confused: wiec moze dlatego czasami boli...
  6.  permalink
    Konwalijka u mnie problem taki, że w ogóle nie mam bóli jajników:confused:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Ja tez nie mam (poza aktualnym cyklem). To zadna regula. Bol owulacyjny maja tylko niektore kobiety. Na podstawie jego braku bron boze nie diagnozuj sobie cykli bezowulacyjnych...:wink:
    •  
      CommentAuthorsusi
     permalink
    A ja mialam w piatek co niby owulka byla, ale tez niedziela i w sumie do dzisiaj brzusio i lewa stronka rwie i cycuchy caly czas bola, przypomne ze w piatek tez hsg bylo, moze dlatego w tym cyklu wszystko "inaczej" boli...
    Co o tym myslicie dziewczynki?

MYSZKA ja kiedys tez nie mialam zadnych boli ale organizm moze sie zmienic :-)))
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Susi, ja nie mam doswiadczen, ale wydaje mi sie, ze tak inwazyjne badanie jak HSG ma prawo wywolac jakies zawirowania. Czasami glupi egzamin moze a co dopiero przedmuchiwanie i przeplukiwanie z naswietlaniem razem... :neutral: Ale oczywiscie jesli masz jakies niepokojace objawy to najlepiej poradz sie lekarza.
    •  
      CommentAuthorsusi
     permalink
    Juz sama nie wiem co myslec...
    HSG robilam przez USG wiec naswietlic nie naswietlilo i oby dwa drozne byly ale moze cala ta sytuacja i strach zawinily...
    --
  7.  permalink
    Konwalijka z moich wykresów wynika, że owu jest, ale chyba mam jakiś daremny termometr, bo każdemu ta sama tempka wychodzi:neutral:
    w każdym razie od nowego cyklu mam już kupiony zupełnie nowy i teraz się przekonamy jak jest naprawde.
    a moje kłopoty mogły z ciążą mogą byc spowodowane początkami grzybicy i jestem w trakcie leczenia Pimafucinem i Flumyconem.
    Po paskudzie ide na cytologie i prowadze najporządniejszy wykres w zyciu i zobaczymy.
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    i prowadze najporządniejszy wykres w zyciu i zobaczymy
    Myszko, normalnie jak najszczersze psotanowienie poprawy na spowiedzi zabrzmialo :clap:
    •  
      CommentAuthorsusi
     permalink
    MYSZKA powodzenia z nowym termometrem w nowym cyklu :wink:
    Trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
    • CommentTimeJan 31st 2008 zmieniony
     permalink
    Susi, popytaj babeczek, ktore mialy HSG.
    HSG
  8.  permalink
    Konwalijka bo to jest najszczersze postanowienie poprawy i chęci leczenia jeśli coś wyjdzie nie tak:bigsmile:

susi juz dziękuję, ale musze poczekać aż paskuda mnie nawiedzi, a cos jej się do mnie nie spieszy:devil:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Myszka, dobre postanowienie! Tak trzymaj też po porodzie. :-)
    Ból owulacyjny występuje u może 20% kobiet. Nieprzypadkowo to tylko dodatkowy objaw płodności.
    --
    • CommentAuthormonapp
     permalink
    Ja jeszcze nie maiłąm HSG, ale co powiecie na to, że miewam bóle brzucha za każdym razem w cyklu. Jestem pare dni przed @ i sie zastanawiam czy się coś wydarzy szczególnego. Brzuch boli mnie, cycuchy cięzkie jak kamienie do tego wrażliwe pineski :) temperatura wariuje z dnia na dzień a jak się nasłucham opowieści koleżanki, która jest w ciązy to i miewam nawet mdłości. Czy popadam w urojenia? Mam nadzieje, że za parę dni będę najszczęścliwszą osóbką na świecie ale biorąc pod uwagę wcześniejsze miesiące z podobnymi objawami to na wiele nie liczę.
    Ginekoloszka twierdzi, ze wszystko ze mną wporządku i denerwuje mnie gdy karze czekać do roku czasu, szkoda mi tych miesiecy.Chyba zmienie przeglądacza :)
    Pozdrawiam
  9.  permalink
    Amazonka jeśli już to do porodu szmat czasu, a starania rozpoczynam wraz z nowym cyklem jeśli żołnierzyki będą ok:bigsmile:

Jakoś mnie naszło po Nowym Roku na takie postanowienia:bigsmile:
    •  
      CommentAuthoriwin
     permalink
    Klaudusiu bardzo ładnie Cię naszło, bardzo podobają mi sie Twoje postanowienia noworoczne i może trafisz za pierwszym razem to do tego porodu wcale tak daleko nie będzie
    •  
      CommentAuthortwarda
     permalink
    Cześć dziewczyny!!! Tak od kilku dni czytam wasze wypowiedzi ... i zastanawiam się czy się przyłaczyć... i jestem - jak Wy "staraczką"... ;) i to w zasadzie od kilku lat - ale teraz wzięłam się za sprawę na poważnie.
    W marcu będę miała pierwszą (kolejną pierwszą ) wizytę w klinice niepłodności i stwierdziliśmy z mężem że nie ma na co czekać -deydujemy się na IMSI
    •  
      CommentAuthorsusi
     permalink
    Twarda, Witam Cie cieplutko :swingin:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.