Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeJun 12th 2012
     permalink
    Dziewczyny, a szczepionka Hepalax gene TF? Wspominałyście coś o niej? Synek był szczepiony wspominanym przez Was Euvax'em. Córka dostaje już Hepalax. Niedługo czeka nas dopiero trzecia dawka. Mamy opóźnienie, co mnie wcale nie martwi :wink:
    --
    • CommentAuthorAnex87
     permalink
    Judyto,
    Hepavax Gene TF nie Hepalax gene TF :). Jest to szczepionka, której producent deklaruje ze wolna od tiomersalu. Nie wiem czy lepsza od Engerixu, ale na pewno lepsza niż koreański Euvax:) także dobry wybór.

madrill,
    Nie wiem dlaczego wprowadzili tą potrójną MMR... za pewne przetarg wygrała i na bank chodzi o kase... Niestety koncerny zarabiają gigantyczne pieniądze na szczepionkach...a tym samym na zdrowiu dzieci. Bo nawet jeżeli pojawi się jakiś NOP to co to ich obchodzi?!
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    dziewczyny a ja mam pytanie
    kiedyś któraś tu pisała, żeby się w czasie ząbkowania wstrzymać [a nam cały czas wisi III, ostatnia dawka pneumo]
    ale o jaki to czas dokładnie chodzi ?
    bo nie rozumiem trochę....
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: [a nam cały czas wisi III, ostatnia dawka pneumo]

Ale tę III dawkę to, Asiu nie daje się dopiero po skończonym roku?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Jaheira: Ale tę III dawkę to, Asiu nie daje się dopiero po skończonym roku?

poważnie ?
    kurde ja w sumie nie pamietam czy pytałam po ostatniej już Hexie czy mamy na Pneumo przyjechać [zawsze robimy tydzień, dwa odstępu] bo chyba wydało mi się to naturalne...
    a teraz mi zabiłaś ćwieka, będę musiała zadzwonić :smile:

edit.
    już nie muszę - znalazłam rozpiskę czyli tak jak myślałam III dawka jednak teraz....

Image and video hosting by TinyPic
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Aż wzięłam i sprawdziłam w naszej książeczce...
    Nie wiem, czemu mi się wydawało,że u nas tylko dwie były...
    To chyba zbyt dawno już było:devil:
    --
  1.  permalink
    A moja trzecią dawkę pneumo dostała po roku dopiero :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Była u nas dziś położna i specjalnie zapytałam o szczepionki i ona mi powiedziała, że teraz wezwań się nie wysyła, że po 6 tygodniu mamy przyjść na szczepienie, a umówić się na nie telefonicznie 3 tygodnie wcześniej. Zapytałam czy PO 6 tygodniu oznacza, że mogę przyjść w 8 - 9 tygodniu (bo Kubuś urodził się w 37 tc) i powiedziała, że mogę. Musi tylko minąć minimum 6 tygodni od szczepienia na gruźlicę (tego ze szpitala). Czyli chyba lepiej trochę później? Co o tym sądzicie? Ile najlepiej "przeciągnąć" to szczepienie? Synek jeszcze nawet 4 kilo nie waży.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    I przypilnuj, zeby malego nie zaszczepili w te sama raczke co gruzlica byla, bo i tak robia. Moja tak wlasnie zaszczepili... konowaly
    I dluzej czekasz tym lepiej, bo organizm silniejszy bedzie.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HANNY my poszliśmy ok 9-go tygodnia życia
    tylko, że za nami wydzwaniali kurde więc to się chyba dopiero teraz zmieniło, że nie pilnują...
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJun 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Hanny: Ile najlepiej "przeciągnąć" to szczepienie?

ja jeszcze przeciagam.
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Anex87 dziękuję :-)

U nas wydzwaniają cały czas... Ale ja zazwyczaj nie mam czasu odebrać :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    na żółtaczkę zaszczepiłam jak Gosia miała ok 1,5 miesiąca, gruźlicę 3 mieś, reszt zaczęłam po 6 mieś.
    --
    • CommentAuthorAnex87
     permalink
    U nas wydzwaniają z przychodni jeżeli ktoś się nie stawił na szczepienie :neutral:
    Ja przekładałam szczepienia zawsze o te 2-3 tygodnie. Po prostu mówiłam,że mamy jakąś wizytę u innego lekarza specjalisty co poniekąd było prawdą ponieważ moja córcia jest pod stałą opieką kardiologa i ortopedy...albo że mamy w tym czasie zaplanowany turnus rehabilitacyjny. Może robiłam przerwy nie za duże, ale uważam że 6 tygodni to troche za szybko na kolejne szczepienia...
    Słuchajcie zapytam Was, bo może któraś będzie lepiej zorientowana jak ja :smile:
    Jeżeli teoretycznie ktoś planuje wyjazd za granicę (być może na stałe) to poinformować o tym lekarza i co dalej? Zabrać kartę szczepień, powiedzieć ze bedzie szczepiło się prywatnie czy jak? Bo przecież nie zaszczepią "na zapas" wszystkim co się da, prawda? :bigsmile: moja koleżanka ma taki problem... Jej bobasek ma dopiero 4 miesiące, ale był szczepiony tylko w szpitalu i raz w przychodni i na razie dalej nie. Chciałam jej coś doradzić, ale nie wiem jak to działa za granicą i co trzeba załatwić tutaj...
    •  
      CommentAuthorAli_
     permalink
    Twoja kolezanka powinna wziac karte szczepien i ksero karty zdrowia i zaniesc do przychodmi w miejscu zamieszkania.Ja nie mialam zadnych problemow.Nawet nie tlumaczylam karty tylko im dalam i pospisywali.A co do czasu szczepien to w kazdym kraju zapewne maja swoje terminy.My mieszkamy w UK i tutaj dzieci szczepua duzo wczesniej chocby dlatego , ze czterolatek idzie do szkoly.Mojej corce dali tutaj kilka szczepionek w jednej i dodatkowo dali na zapalenie opon mozgowych i na razie mamy spokuj.
    Jak kolezanka poweie ze sie wyprowadza i chce karte to lekarzowi raczej nic do tego po prostu zapisze sie do nowej przychodni w ktorej i tak by chcieli karte szczepien.
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Byliśmy dziś u neurologa. Mamy zwolnienie od szczepień do końca września. We wrześniu musimy zrobić kontrolne EEG :cry:. Pani neurolog powiedziała, że nie bierze na siebie ryzyka szczepienia bez tego badania, niezależnie od tego, jak bezpieczne byłyby szczepionki. No, to mam spokój z sanepidem przez kilka miesięcy.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Bardzo madra pani neurolog!
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Tak, mądra, ale myślałam, że już nie będę stresować dziecka takim koszmarnym badaniem. Może uda mi się znaleźć gdzieś kogoś, kto ma przednośny sprzęt do EEG i przyjeżdża do domu. Pewnie to kosztuje majątek... o ile w ogóle są takie oferty.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Hanny: Czyli chyba lepiej trochę później? Co o tym sądzicie? Ile najlepiej "przeciągnąć" to szczepienie?

my byliśmy na wczoraj umówieni, zadzwoniłam i wcisnęłam kit, że Łucja ma katar i nie chcemy ryzykować...
    nie robili problemów, zapisali na inny termin- 4 lipca:devil:
    a tak w ogóle to chyba zmienimy przychodnie, bo jakoś nie ufam tutejszej pediatrze!
    i tam zapewne będzie jeszcze odleglejszy termin.
    --
    •  
      CommentAuthorsylwica82
     permalink
    mnie w poradni powiedziano, ze wystarczy napisać w karcie szczepien, ze odmawia się szczepienia i od kilku miesiecy nikogo sanepid nie wzywał. chyba zmądrzeli-nektórzy- po tym, jak sady wydaja orzeczenia na korzyść rodziców, bo konstytucja mówi jasno , że nie ożna nikogo zmuszać do działań medycznych ingerujacych w organizm, chyba że stan obywatela zagraza innym, czyli np jak juz dziecko/dorosły zachoruje na np chorobę zakaźną to musi poddac się leczeniu.... i to tyle. ale jak sanepid będzie miał ochotę łazić po sadach i wydawać kasę na znaczki i wezwania , to ja się chętnę do nich przejdę. niech lepiej zadbają, zeby w szkołach, miesjcach publicznych było mydło, suszary i papier toaletowy, to moze wtedy chorób będzie mniej.
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    Dziewczyny, czy ta szczepionka na gruźlicę ( ta z drugiej doby w szpitalu) ma się tak paskudnie bebrać? Coraz większa się robi i taka biała w środku z czerwoną otoczką:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    mojej Gosi nie wygoiła sie ona jeszcze po 5 miesiącach
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Hanny, u nas tez sie paprala. Wietrz jak najczesciej, niczym nie zaklejaj, nie smaruj. Najlpeiej niech to tez zobaczy lekarz i koniecznie wpisze do ksiazeczki i kartoteki.
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJun 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Dzięki dziewczyny. Ja mu nie zaklejam tego...w sumie chodzi ciągle w pajacach, ale z długim rękawem, ale to przewiewne;) Ehhh...paskudne te szczepienia:( Tyle tylko, że mam nadzieję, że lekarz zobaczy go dopiero gdzieś za miesiąc, przy okazji kolejnego szczepienia, mam nadzieję że wcześniej nie będzie potrzeby odwiedzać lekarza...Jazus tak długo się bebrze to cholerstwo:((( 5 miesięcy i jeszcze?!? A jak kąpiecie to moczyć to???
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    a ja mam pytanie odnośnie szczepienia na ospę - szczepicie/szczepiłyście dzieciaki? moja córka we wrześniu skończy 3 lata, chodzi do żłobka a od września idzie do przedszkola... no i zastanawiam się czy ją szczepić czy nie... tylko błagam - nie wyciągajcie argumentu że nas nikt nie szczepił, przechorowaliśmy i żyjemy... bo tyle to ja wiem... w necie czytałam, z pediatrą (dwoma) rozmawiałam, z pielęgniarką też... i mam mętlik w głowie...
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Moja starsza corka byla szczepiona ospe. Mimo szczepienie zachorowala, choc bardzo lagodnie. Tak samo z rozyczka bylo.
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    No tak... właśnie wiem, że szczepienie nie chroni ale powoduje, że chorobę się łagodnie przechodzi... dzięki Montenia... może jeszcze jakieś dziewczyny się odezwą i podzielą swoim doświadczeniem...
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeJun 17th 2012
     permalink
    Nieletni nie był szczepiony, przeszedł prawie niezauwazalnie w ubiegłym roku. Gdyby nie wizyta u lekarza w innej sprawie, myslałabym, że wysypka to potówki.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJun 18th 2012
     permalink
    moje nie były szczepione bo nie zdazyłam 1 przeszła łagodnie druga strasznie, ale bez powikłan. Natomiast 3 letni synek mojej kolezanki ma potworne powikłania neurologiczne po ospie, przestał mówic cofnał sie motorycznie o dobry rok do tyłu. Chodza na rehabilitacje i powoli powoli wracaja do tego co było , ale trwa to juz pół roku i teraz mam zgryz czy jednak Cyski nie zaszczepic na ospe, chocby po to aby przechorowała ja łagodniej własnie.
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJun 20th 2012
     permalink
    Czy jeśli dziecko zostało zaszczepione w szpitalu jeszcze euvaxem to może być później szczepione engerixem czy już muszę kontynuować euvaxem - mam dziecko na reku - nie moge wstawić znaku zapytania:wink:
    --
    • CommentAuthorAnex87
    • CommentTimeJun 20th 2012
     permalink
    Hanny,
    możesz kontynuowac engerixem. Moja mała dostała 2x Euvax i 1xEngerix. Rozmawiałam z lekarzem.Mimo,że zaleca się dokończenie cyklu szczepień szczepionką jednego producenta to nie ma przeciwskazań, aby użyć innej. Gdyby np. wycofali jakąś partię szczepionki Euvax to Twój maluszek i tak dostałby innego producenta:)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 21st 2012
     permalink
    a my dzisiaj byliśmy na ostatniej dawce pneumo
    i już myślałam, że mamy spokój do 13-go miesiąca to zaś się dowiedziałam, że teraz moglibyśmy p. ospie [po 9-tym miesiącu], p. boleriozie i przeciw jeszcze innym chorobom, których nawet nie zapamiętałam bo i tak pewnie nie będziemy już dziecka masakrować teraz....

bo chyba tak małego dziecka nie ma sensu p. ospie szczepić ?
    czy jest ?
    ja myślałam, że to sie robi jakoś przed przedszkolem :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Teorka mała nie ma rodzenstwa wiec pewnie nie , ja Cysi jeszcze nie zaszczepiłam, w sierpniu konczy 3 lata, bo starszaki chorowały juz. Chyba ja jednak teraz zaszczepie głównie dlatego, aby nie przyniosła ospy z przedszkola jak w domu bedzie noworodek. P/boreliozie to dla ludzi sczepionek nie ma ( a dla psów sa :/) chyba, ze chodzi o odkleszczowe zapalenie mózgu. Moje starsze sa zaszcepione bo jeżdża na obozy harcerskie i zawsze łapia kleszcze - na borelie badamy sie po kazdym obozie. Małej jeszcze nie szczepiłam bo mimo, ze mamy kontakt z lasem to i tak ja zawzse ogladam i ew kleszcza wyciagne przed upływem tych 24 H.
    Za to szczepie je na grype, Cyska w tym roku tez juz była zaszczepiona. Ja raz w zyciu byłam chora na prawdziwa grype, miałam powikłania i od tamtej pory sie szczepie bo wiem jaka straszna to choroba.
    • CommentAuthorewer
     permalink
    My dzis również mielismy planowany termin szczepienia.
    Ale jak zadzwoniłam sie zarejestrować to Pani powiedziała że w takie Upały ( u mnie po 32 st) dziecko poszczepieniu co najmniej 2 dni areszt domowy , i zrezygnowałam.

Po pierwsze i tak miała wątpliwośc bo Mały ząbkuje( juz widać dwie goreczki na dole), po drugie bieże leki na alergie, robione w aptece i robi po nich dziwne kupy , raz trafiła sie nawet z krwią i mały był jakiś osowiały, a po trzecie Tata chory- boli gardło. Wiec nic na siłe i odpuściłam
    Skończą sie leki, tata wyzdrowieje a może w przyszłym tyg bedzie chłodniej to sie zaszczepimy.

Chyba nic sie nie dzieje jak nawet przesuniemy o 4 tyg 3 dawke hexy.

A propo- na pneumo ile jest dawek i w jakich odstepach i ile kosztuja
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mooniia: chyba, ze chodzi o odkleszczowe zapalenie mózgu

Bardzo możliwe, że tak bo ona coś o kleszczach mówiła a ja sobie z tego zrobiłam boleriozę :shamed::smile:
    kurcze też tak myślę, że na ospę nie mam co jej szczepić póki co
    i chyba nie zaszczepię
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJun 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Moniia, a jak zaszczepione dziecko na ospe, to nie przyniesie z przedszkola? Moja mimo zaszczepienie miala.
    Teo, ja bym nie szczepila. Ogladaj mala po wycieczkach do lasu. Co do ospy to napewno nie zaszczepilabym w 9 m-cu, jak juz to dluugo po roczku.
    Teo, a ile dawek Ninka dostala pneumo? 3? Bo 4 trzeba podac(ta 4 po skonczonym roku chyba jest-przypominajaca)
    Ewer, jasne ze nic sie nie stanie jak przesuniesz. Co sie moze stac?
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    montenia: Moniia, a jak zaszczepione dziecko na ospe, to nie przyniesie z przedszkola? Moja mimo zaszczepienie miala.

podobno zaszcepienie 2 krotne daje pełniejsza ochrone, poza tym zawsze prawdopodobienstwo jest mniejsze no a jak zachoruje to trudno przynajmniej lzej ja przejdzie
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 21st 2012 zmieniony
     permalink
    montenia: Teo, a ile dawek Ninka dostala pneumo?

dzisiaj była trzecia i nam lekarka właśnie mówiła o tej przypominającej
    następne szczepienie mamy jak Ninka skończy 13 mscy wiec pewnie wtedy też będzie pneumo :wink:

Treść doklejona: 22.06.12 12:17
    mam pytanie dziewczyny

jak Nince po raz pierwszy zrobił się na nóżce paskudny odczyn poszczepienny [Jezu jak dobrze, że już koniec na razie bo bym z nerwów osiwiała chyba :confused:] w postaci mocnego zaczerwienienia, które jest w dotyku mocno rozgrzane i twardej kulki po skórą to oprócz obkładania altacetem powinnam jeszcze coś z tym robić ?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJun 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Tak, zglosic NOP w przychodni! Koniecznie!! I zob zdjecie odczynu(najlepiej,zeby na zdjeciu byla data), bo lekarze czesto lubia sie wypierac,ze takowy byl.
    I nie altacetem okladaj tylko soda. Lyzeczke na pol szklanki chlodnej wody. I rob oklady.
    Tylko pneumo miala, czy inne tez szczepionki?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 22nd 2012
     permalink
    tylko pneumo

ale teraz to mnie wystraszyłaś bo dodatkowo od wczoraj jest tak rozpłakana, że koniec świata
    i minęła ponad doba a ona dalej płacze
    nie jest to krzyk nie do ukojenia ale płacze co chwilę tylko ja myślałam, że to bardziej od zębów ......
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Tez to zglos. Dla Waszego dobra, i nie daj sobie wmowic, ze to nie NOP. Zapewne beda probowac udowadniac, ze to nie od szczepienia ta drazliwosc i placzliwosc. I bede probowali mowic, ze taki odczyn moze byc, ze to nawet dobrze, ze cos takiego sie pojawia, ale to nie jest dobrze-to jest niepozadany odczyn poszczepienny!
    Najlepiej, jakbys jeszcze dzisiaj udala sie do przychodni i pokazala ten obrzek i gulke pod skora(to miom zdanie od nieodpowiedniego podania) i niech wpisza do ksiazeczki i karty szczepien. I druk do sanepidu dopilnuj, zeby wypelnili.

Treść doklejona: 22.06.12 15:32
    Zaburzenia ogólne i stany w miejscu podania:
    Bardzo często: gorączka; drażliwość; rumień w miejscu szczepienia, stwardnienie/obrzęk lub
    ból/tkliwość; senność; niespokojny sen;
    rumień w miejscu szczepienia lub stwardnienie/obrzęk o średnicy 2,5-7 cm (po
    podaniu dawki uzupełniającej i u starszych dzieci [w wieku 2-5 lat])
    Często: gorączka > 39C; tkliwość w miejscu szczepienia upośledzająca ruch kończyny
    (z powodu bólu); rumień w miejscu szczepienia lub stwardnienie/obrzęk o
    średnicy 2,5-7 cm (po podaniu cyklu szczepienia u niemowląt)
    Niezbyt często: rumień w miejscu szczepienia, stwardnienie/obrzęk o średnicy ponad 7 cm;
    płacz.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no to u nas był chyba właśnie ten NOP kurza twarz :neutral:
    bo ją ta nózia bolała ewidentnie [jak się przewracała na brzuch i udo dociskała do ziemi to od razu mocny płacz ale taki właśnie, ze coś boli a na pleckach luz] a w nocy rzucała się po łóżeczku bez przerwy i spać nie mogła....
    w sumie podobnie miała przy wyrzynaniu się zębów ale dzisiaj to chyba jednak po szczepieniu było...

teraz już lepiej
    obrzęk i zaczerwienienie sie zmniejszyło a leżenie na brzuszku też już jej raczej nie boli bo leży, wędruje i nie płacze....

a powiedz mi - ten NOP ma znaczenie przy każdej kolejnej szczepionce czy tylko przy pneumokokach ?
    zgłoszę go na pewno
    jak sie nast raz szczepić będziemy

i co ? oni to jej w książeczkę powinni wpisać tak ?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Teo, ze teraz Nop byl, to nie znaczy,ze zawsze bedzie, ale jest duze prawdopodobienstwo, ze sie pojawi przy nastepnej dawce pneumo.
    Moja Laura jak byla pierwszy raz szczepiona, to miala obrzek od uda do kolana! I miala krzyk mozgowy(to przy pierwszej dawce), potem reszte znosila ok. Przy mmr miala drgawki i goraczke 40st. Niestety ja nic nie wiedzialam o NOP i nie bylo to zgloszone.
    Zrobilas zdjecia? Najlepeij jakby zglosila to w przychodni juz w poniedzialek, bo wiesz jak pojdziesz za kilka miesiecy, to powiedza, ze to dawno bylo itp.
    Ten obrzek i gula wystapily w ciagu 24h? Korelacja czasowa , gdzie NOP ,,moze,, wystapic to to 4 tygodnie nawet, choc do 72 to wystepuja najczesciej.
    U Sary wystapily w ciagu 24g i potem po 3 tygodniach od szczepienie. I mam ogromny problem ze zgloszeniam.

Treść doklejona: 22.06.12 21:24
    Aha, powinnas miec to wpisane w ksiazeczce zdrowia dziecka, tam pod szczepieniami jest tabela,,niepozadane odczyny poszczepienne,, i to tam musi byc wpisane i oczywiscie w karcie szczepien i do sanepidu(zeby Ci chociaz w ksiazeczke wpisali).
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    jeśli chodzi o ospę to ja dopiero teraz w lutym zaszczepiłam córkę (byłam w ciąży i nie chciałam aby z przedszkola mi przywlokła).
    Na ospę można zaszczepić i za rok to nie ma znaczenia, jeżeli Teo nie będzie chodzić Ninka do żłobka to ja bym poczekała jeszcze
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJun 28th 2012
     permalink
    To prawda, że na rotawirusy szczepienie trzeba zacząć najpóźniej w 6 tygodniu?
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJun 28th 2012 zmieniony
     permalink
    dziewczyny, nie wiem, czy bylo: ciekawy artykul o szczepionkach.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Od 6 tygodnia sie zaczyna. Trzeba zakonczyc do 6 miesiaca zycia. Chcesz szczepic?

Treść doklejona: 28.06.12 12:59
    Aguncia, musze poczytac..
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No właśnie się nad tym zastanawiam. Kurcze, myślałam że można później:sad: Ostatnio synek koleżanki złapał rota i wylądował w szpitalu (nie był szczepiony) rozważam za i przeciw, ale myślałam że czasu mam więcej. Szczepicie na rota? A na pneumokoki kiedy?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja nie szczepie na rota. Po szczepieniu tez moze zachorowac, bo tych szczepow pelno jest.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ale ponoć lżej przechodzi...no kurcze mam taki mętlik w głowie, że nie mogę aż:sad: Już sama nie wiem czy i czy go szczepić:sad: A czym szczepiłaś po 6 tygodniu?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.