Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
skoro nawet przechorowanie nie chroni przed ponownym zachorowaniem, to szczepienie juz w ogole.
zawsze bylam kladzona do lozka, wypoczywalam i regenerowalam sily. Zadnych powiklan nie mialam.
A lekarze jak mantre powtarzaja, nie to nie po szczepionce-to genetyczne. Tez maja w tym interes.
A masz moze numery tej wadliwej serii?
no jest mniejsze prawdopodobienstwo ze szczepione dziecko majace kontakt z chorym dzieckiem, przeniesie wirus/bakterie na inne. Aby wydalac drobnoustroj trzeba go namnozyc - w wezłach/grudkach chlonnych, w migdałkach. W nich znajduja sie przeciwciała poszczepiennie które maja za zadanie zwalczyc wroga i nie dopuscic do jego namnozenia, wydalania, wywolania objawow. Takie wyszkolone kierunkowo wojsko. Czasem ta armia jest slabsza z róznych powodów wtedy jest ryzyko, ze objawy wystapia, ale organizm nie musi sie uczyc walczyc z wrogiem od podstaw tylko doprodukowac wojsko takie jakie juz posiada.
a nie tylko wybiórczo jedną, która będzie inicjatorem choroby w razie czego
Tabaluga chocby po to aby w koncu wyeliminowac jakas chorobe i moc przestac na nia szczepic (tak jak np czarna ospe na która ja byłam szczepiona jeszce jako dziecko a teraz juz szczepic nie ma potrzeby) niestety chorob przybywa, tych na które sie szczepi tez a trudno mimo wswzystko tak obciazac organizm i szczepic sie co chwile.
Sczepienie oprócz tego ze ma chronic jednostke to ma przede wszystkim eliminowac naturalne wystepowanie patogenu - to jest idea szczepien, idea całei epizootiologii
Jedno na 500 dzieci chorych na odrę umiera...
Hanny, nie wiem czy doczytalas
przy wyjazdach do Afryki, Azji to można się zastanowić.
Tabaluga ja Ci staram sie pokazac sposoby walki z chorobami u ludzi własnie, nikt populacji ludzkiej wybijac nie bedzie wiec eliminuje sie patogeny inna droga miedzy innymi szczepieniami, miedzy innymi taka a nie inna prafilaktyka zawierzat( zebys juz nie chorowała na mykoplazoze, czy salmonelloze w przyszłosci itd) nie porównuje weterynarii z medycyna ludzka ani hodowli z wychowaniem i nie wiem gdzie Ty to wyczytałas jesli mam byc szczera :)
Hanny: Jedno na 500 dzieci chorych na odrę umiera...
a kilkanascie innych pozostaje niepełnosprawnych do konca zycia
Czyli co poronna ospa? Nie cieszylabym sie. Bo to normalny objaw nie jest.
Interesuje mnie jeszcze jedna sprawa. Czy nie można zamiast tej szczepionki mmr (to już temat na za rokm jak dla nas;) podać tylko odrę, jako najbardziej niebezpieczną? Czy coś pomieszałam?