Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 16th 2013
     permalink
    ja miałam drgawki na drugi dzień...
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeMar 16th 2013
     permalink
    Dziś byłam na prelekcji pani z ssanepidu. Oprócz zwyczajowego bełkotu o tym, że szczepionki są super powiedziała dwie ciekawe rzeczy.
    1. Jest za wycofaniem DTP , bo to stara polska szczepionka po której jest dużo powikłań
    2. Przyznała, że szczepienia zaraz po porodzie to za wcześnie i lepszy jest model szwedzki gdzie pierwsze szczepienia są w 3 m.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMar 17th 2013
     permalink
    Lily, ale dam sobie rece uciac, ze jakby miala to na pismie dac to by sie wyparla....
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Lily: lepszy jest model szwedzki gdzie pierwsze szczepienia są w 3 m.

u nas (we wloszech) tez nie szczepi sie dzieci zaraz po urodzeniu (na szczescie).
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Tutaj w Austrii pierwszą szczepionkę dzieciaczki dostają na rotawirusa doustnie w 7 tygodniu życia.Póżniej szczepią w 3msc.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorkhaara
    • CommentTimeMar 19th 2013
     permalink
    Moja (obecnie dwuletnia) córka miała bezdech po szczepieniu Infanrixem Hexą (trzykrotnie przestała oddychać w nocy po pierwszej i drugiej dawce). Obudziłnas monitor oddechu i dobudzaliśmy malutką żeby zaczęła oddychać.
    Młodszej 4 miesięcznej córce, chcę rozłożyć szczepienia na raty. Zamierzam też zmienić pełnokomórkową DTP na DTPa i Euvax na Engerix -jest lepszy i ma o wiele mniej rteci. Jutro czeka mnie wizyta w Poradni szczepień, mam nadzieję, że dadzą mi indywidualny kalendarz szczepień, bo w mojej przychodni nie chcą słyszeć o rozkładaniu szczepień na raty, bez zaświadczenia z poradni. Twierdzą, że nie ma powodów żeby rozciągać to w czasie :confused:
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Khaara,zglaszalas ten bezdech jako NOP? Jak teraz corka sie czuje?
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny tutaj w Austrii MMR szczepią dzieci szczepionką vaxPro.Moja siostra jest pielęgniarką i dowiadywała się o tej szczepionce bo u niej w przychodni też jest tej samej firmy(wcześniej był piorix) i mówiła że jest bezpieczna.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorkhaara
    • CommentTimeMar 19th 2013 zmieniony
     permalink
    montenia - zgłaszałam. Ale to co powiedział lekarz tak mnie zszokowało, że nie była mmu w stanie nic na to odpowiedzieć... Stwierdził, że "dziecko jest coraz starsze i bedzie coraz rzadziej oddychać" :shocked:
    Pote mzapytał jak to dokładnie było...wyjaśniłam mu, że mam monitor oddechu, który włącza alarm, jeśli dziecko nie oddycha dłużej niż 20 sekund. Zapytał o której to było. O 4 nad ranem. "aha, to przestawcie sobie monitor na dłuższy czas niż 20 sekund, żeby was w środku nocy niepotrzebnie nie budził".
    :shocked:
    Jak sie już możesz domyślić, oczywiście nigdzie nie wpisał tego jako NOP, nie zgłosił, więc statystyka czysta.
    Drugiej córki nie chcę szczepić 6w1 to zaproponowali mi pentaxim zamiast Infanrix. Nie zgodziłam sie - chcę rozłożenia szczepień najbardziej jak się da i zamiany szczepionek pełnokomórkowych na acelularne. Z zamianą szczepień Euvax na Engerix i DPT koreańskiej na DTPa Tripacel, przychodnia nie ma problemu, ale nie chcą sie zgodzić, żeby rozciągnać szczepienia w czasie.
    Czekam na jutrzejszą wizytę w poradni, boję się strasznie na kogo tam trafię i czy problemy starszej córki, będą jakąś podstawą do rozłożenia szczepień młodszej... U mnie w przychodni na całą argumentację Pani Doktor stwierdziła, że nie ma dowodów na to, ze bezdech był spowodowany szczepieniem, bo nie działo sie to zaraz po zaszczepieniu w gabinecie tylko w domu. :confused: Nie wiem jak rozmawiać z tymi ludźmi, przecież chodzi mi tylko o zdrowie mojego dziecka...
    Co do starszej córki - teraz już czuje sie dobrze, ale na myśl o szczepieniach młodszej ciarki mnie przechodzą..
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    khaara, aż mnie ciarki przechodzą, jak czytam takie hasła lekarzy. No, powinno się to gdzieś zgłosić. !
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Khara,Ty decydujesz kiedy przyjdziesz z mala na szczepienie. Przychodnia nie ma nic do tego.
    A priorix to jest na swinke,odre ,rozyczke, a nie jako zastepczy za 6 w 1.
    Dopilnuj,zeby zglosili ten nop,to wazne. A odpowiedz lekarza...brak mi slow. I szkoda slow.
    •  
      CommentAuthorkhaara
     permalink
    Z tego pośpiechu napisałam głupotę! Miało być pentaxim a nie priorix, oczywiście!
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Montenia ścigają Was, czy cisza na razie?
    Czy któraś z Was spotkała się z jakimś zbiorczym zestawieniem na temat wieku szczepionych dzieci w Europie lub na świecie?
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeMar 20th 2013
     permalink
    kharra - wydrukuj pani doktor rozporządzenie ministra zdrowia co do tego czym jest NOP i w jakim czasie po szczepieniu może wystąpić.
    Masz prawo ustalić sobie kalendarz szczepień indywidualnie - powiedz im, że to oni są usługodawcą i jak będą robić problemy to poszukasz innej przychodni.
    •  
      CommentAuthorkhaara
    • CommentTimeMar 20th 2013
     permalink
    Kamień z serca:-) w poradni wszystko z nami omówili, powiedzieli ze nie ma problemu, będą szczepionki pojedyncze, 1 szczepionka na wizycie, odstęp między kolejnymi szczepieniami minimum 6 tyg-2miesiące. Do szczepienia dziecko bezwzględnie zdrowe, a nie tak jak u nas w przychodni- nawet z katarem szczepią bo to nie przeciwwskazanie... Pierwsze szczepienie tripacelem za miesiąc- mała będzie miala juz skończone 6 miesięcy, więc jak będziemy tak szczepic pojedynczo to zanim skończymy, mała będzie miala juz ponad rok, a nie 6 miesięcy!
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeMar 21st 2013
     permalink
    Koleżanka przetłumaczyła fragmenty tekstu o badaniach nad wodorotlenkiem glinu, który jak wiemy jest obecny w szczepionkach od dawna:
    "Jeśli pośmiertny głos dwóch tuzina roztrzęsionych nerwowo myszy z UNIWERSYTETU BRYTYJSKIEJ KOLUMBII mówi prawdę , rządy na całym świecie mogą wkrótce stanąć przed piekłem w postaci wytaczanych im procesów sądowych.

Nowe , dotąd nie publikowane badania prowadzone pod kierunkiem neurologa z Vancouver , Chrisa Shawa , dowodzą istnienia między stosowanym w szczepionkach wodorotlenkiem aluminium , a symptomami wskazującymi na chorobę parkinsona , stwardnienie zanikowe boczne ( ALS lub choroba Lou Gehriga ) i chorobę Alzheimera.

Shaw jest bardzo zdziwiony , że nie PRZEPROWADZONO WCZEŚNIEJ TEGO TYPU BADAŃ , zwłaszcza ,że LEKARZE JUŻ OD PONAD 80 lat wstrzykują pacjentom wodorotlenek aluminium jako środek wspomagający reakcje immunologiczną.

- To bardzo podejrzane . Albo ten związek jest znany przemysłowi i nigdy nie ujawniono go publicznie , albo kanadyjskie Ministerstwo Zdrowia nigdy nie nakazało przemysłowi wykonania takich badań.Nie wiem , która z tych możliwości jest bardziej przerażająca.

W swojej pracy Shaw podaje , że podobne środki wspomagające są stosowane w szczepionkach przeciwko zapaleniu wątroby A i B orta z koktajlu szczepionek Pantacel przeciwko błonicy , krztuścowi , tężcowi , chorobie Heinego- Medina ( polio ) i pewnemu typowi zapalenia opon .

Aby zweryfikować podejrzenie o istnieniu tych związków , Shaw i jego czterej współpracownicy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej oraz Stanowego Uniwersytetu Luizjany wstrzyknęli myszą szczepionkę przeciwko wąglikowi wyprodukowana na potrzeby pierwszej wojny w Zatoce Perskiej. Ponieważ syndrom wojny w Zatoce Perskiej bardzo przypomina ALS ( stwardnienie zanikowe boczne ) , neurolodzy maja okazje ustalić możliwą przyczynę tej choroby.Wszyscy członkowie sił biorących udział w wojnie w Zatoce Perskiej dostali szczepionkę zawierającą wodorotlenek Aluminium . Jak podaje Shaw , u członków szczepionych oddziałów, które nie zostały skierowane do zatoki Perskiej , zaobserwowano podobne nasilenie symptomów identycznych do tych , które określa się jako syndrom wojny w Zatoce Perskiej.

Po 20 tygodniach badań prowadzonych na myszach zespół odkrył statystycznie istotny przyrost stanów lękowych ( 38% ) , ubytków pamięci ( 41 razy więcej błędów w stosunku do grupy kontrolnej ) i alergicznych reakcji skórnych ( 20 % ). Próbki tkanek pobrane po śmierci myszy wykazały zamieranie komórek nerwowych.W części mózgu myszy zarządzającej ich ruchami zniszczeniu uległo 35% KOMÓREK.

- Nikt w moim laboratorium nie chce poddawać się szczepieniom - stwierdził Shaw. - zostaliśmy całkowicie do nich zniechęceni. Nie zależało nam na szukaniu dziury w całym ( w szczepionkach ) i nagle , ni stąd ni zowąd , odkryliśmy przyczynę śmierci neuronów !

Jak twierdzi Shaw , jest możliwe , że istnieje 10 000 badań dowodzących nieszkodliwości wodorotlenku aluminium w szczepionkach , tyle ,że NIE UDAŁO MU SIĘ ZNALEŹĆ JAKICHKOLWIEK , w których PROWADZONO BY OBSERWACJĘ DŁUŻEJ NIŻ PRZEZ KILKA PIERWSZYCH TYGODNI PO WYKONANIU szczepienia. Zachęca wszystkich , którzy są w posiadaniu innych danych , aby "wyłożyli je na stół " i powiada , że "właśnie tak uprawia się naukę ".

Treść doklejona: 21.03.13 11:45
    artykuł
    •  
      CommentAuthor_figa
     permalink
    "... wstrzyknęli myszą... " - daje po oczach.
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    To jedyna refleksja związana z artykułem?:confused:
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeMar 22nd 2013
     permalink
    Tekst "naukowy" z takim bykiem wydaje się mało wiarygodny. Rozumiem, że nie tłumaczył go specjalista?
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Figa pod przetlumacoznym artykulem jest link do zrodla. mozna samemu sobie przetlumaczyc:wink:
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    figa - masz źródło, masz jak byk napisane , że to tłumaczyła osoba prywatna, a nie naukowiec...jeśli to jedyne co możesz powiedzieć o tym tekście to lepiej nie pisz nic.
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeMar 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Jest napisane, że tłumaczyła koleżanka, bez określenia jej zawodu.
    Rozumiem, że błąd ma zostać, podoba Ci się w takiej formie? ;-p
    Edit: poprawiłam, dzięki.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    figa, sorry, ale zaśmiecasz temat :confused: chcesz prowadzić dyskusję wielkości strony, za przeproszeniem "o d*pie"?

to miało być "Eeee" oczywiście
    --
    •  
      CommentAuthor_figa
     permalink
    W ogóle nie chcę prowadzić dyskusji na ten temat, zwróciłam uwagę na błąd i tyle. Jak ktoś zamiast poprawić rozpoczyna rozmowę to odpowiadam, bo chyba wypada, skoro się do mnie zwraca?
  1.  permalink
    Dziewczyny a wiecie coś na temat braku szczepionek przypominających , co się podaje dzieciakom 5 letnim? Babka koniecznie mnie umówiła z synem (22 kwietnia kończy 5 lat) bo po świętach już nie będzie miała ampułek na Polio chyba o ile dobrze zapamiętałam, trochę mi to podejrzane
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Lily: napsiane

nie znam takiego slowa w jezyku polskim...
    .
    dziewczyny, jako, ze troszke sie rozpedzilam ze szczepionkami u Mlodej nie patrzac na za i przeciw, a juz w ogole na sklad :shamed: mam prosbe.
    tak sobie mysle, ze jednak, jak przyjdzie czas, to zrobimy serie przypominajaca, tyle, ze z wieksza rozwaga. i tu moja prosba. czy znacie jakies,ze tak powiem zamienniki, ktore mniej obciazaja organizm???
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    elfika: i u mja

A ja czegoś takiego w języku polskim
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    nie macie co robić tylko literówek szukać?:shocked: żenada...Ten temat to nie pierdołki o wózeczkach, czy pieluszkach , przypominam.

Treść doklejona: 22.03.13 23:04
    Ptysiaczku - tak w 5 roku życia daje się polio - zapytaj jaką szczepionkę chcą podać i nie zgadzaj się na doustną, bo po takiej dziecko jest nosicielem 2 miesiące.
    •  
      CommentAuthorkhaara
    • CommentTimeMar 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    elfika: czy znacie jakies,ze tak powiem zamienniki, ktore mniej obciazaja organizm???

o zamienniki których szczepionek pytasz? (na jakie choroby)
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeMar 23rd 2013
     permalink
    W prywatnych wypowiedziach nie zwracam uwagi na błędy. Ale jeśli ktoś wstawia tłumaczenie artykułu, to mógłby się wysilić i sprawdzić pisownię. Chyba że sam go nawet nie czytał.
    I zamiast poprawić błąd - obraza majestatu. To dopiero dziecinada. ;-)
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    khaara: o zamienniki których szczepionek pytasz? (na jakie choroby)

o te z kalendarza. nawet nie wiem jakie szczepionki sa podawane :/
    chodzi o DTP i POLIO w 6 r.z, odra-swinka-rozyczka w 10 r.z, itd
    •  
      CommentAuthorkhaara
     permalink
    Ja zamieniłam DTP na bezkomórkowa DTPa tripacel. Polio w tym wielu jest chyba doustne nie wiem czy można wymienić na wstrzykiwane IPV..odra świnka rożyczka dostępne jest MMR i priorix, ta druga chyba lepsza chociaż dla mnie osobiście obie są złe.niestety pojedyncze szczepionki na te 3 choroby w Polsce są niedostępne i trzeba szczepić tym kombajnem :neutral:
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Nie wiem czy już było, ale natknęłam się dziś na coś takiego :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkama77
     permalink
    A lekarze wypierają się związku szczepionki z autyzmem. Ja już się boję, najchętniej bym te szczepienia rozłożyła w czasie...albo w ogóle nie szczepila. Starsze dziecko zaszczepiłam 6w1, ale teraz to już sama nie wiem, co zrobię. Ogolnie mam stracha od kilku lat.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    eveke: Nie wiem czy już było

bylo. cala dyskusja na ten temat tez. przynajmniej dwukrotnie.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    elfika to , że temat był wałkowany to nie wątpię nawet jakbyś napisała , że 10-krotnie...
    miałam na myśli czy było apropo tego wyroku sądu...

ale skoro było to sorki... przejrzałam ze 3 ostatnie str na więcej nie miałam czasu/ochoty by sprawdzić, chociaż niebawem postaram się przewałkować cały wątek od początku , bo przecież niebawem i nas temat będzie się tyczył :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    eveke: miałam na myśli czy było apropo tego wyroku sądu..

nie było, to dość świeży artykuł...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    kasiek no właśnie, dość świeży, ale wiem , że nie miałam siły przewertować kilkunastu stron dlatego zapytałam, jednak niektórzy wolą od razu furknąć niż dokładnie zobaczyć co podałam i o co pytam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMinia85
     permalink
    eveke: dość świeży, ale wiem , że nie miałam siły przewertować kilkunastu stron dlatego zapytałam, jednak niektórzy wolą od razu furknąć niż dokładnie zobaczyć co podałam i o co pytam :wink:

było dokładnie 2 czy 3 strony temu. Wyrok jest sprzed roku bodajże z czerwca, więc dość dawno tylko szkoda że zostało to zamiecione pod dywan i niewiele można znaleźć na ten temat w sieci, włoskiego nie znam :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    no to nie dotarłam...

ciężki temat tych szczepień a i nam przyjdzie przez to przebrnąć... :confused:
    --
    • CommentAuthorptysiaczekk
     permalink
    Dzięki Lily, kurcza z tego co słyszałam to są jakieś 2 krople na język, plus w ramię kłucie i syn ma być w dniu szczepienia i w następnym po szczepieniu bez owoców i soków.
    Da się tą doustną zamienić czymś innym?!?! Kurcza nosicielem 2 miesiące ?!?! przy mojej 1,5 rocznej córci odpada!
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Jest w zastrzyku , taka jaką pewnie dawali dzieciom do tej pory. Jeśli szczepiłaś i córkę to powiedzą, że skoro szczepiona to nie ma się czego obawiać:/
    • CommentAuthorptysiaczekk
    • CommentTimeMar 24th 2013 zmieniony
     permalink
    No chyba mi się sytuacja z lekka wyjaśnia, bo dziś syn zakatarzony wstał, więc jutro szczepienie normalnie w świecie odwołam!
    •  
      CommentAuthorkasiek80
    • CommentTimeMar 24th 2013
     permalink
    Minia85: było dokładnie 2 czy 3 strony temu

o to nie zauważyłam a dość często podczytuję wątek...
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
    • CommentTimeMar 26th 2013
     permalink
    http://childhealthsafety.wordpress.com/2009/06/03/japvaxautism/
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeMar 27th 2013
     permalink
    no ja też planowałam zaszczepić przed długim weekendem, bo wtedy będę mogła z Marysią pobyć i nie puszczać jej do żłobka...
    Ale z testami to nie wiem jak zrobić. musiałabym w takim razie zrobić szybką akcję z alergologiem i skierowniaem na testy.
    dzięki za tyle pomocnych informacji, Anetko!
    Buziaki dla Janka :*
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Dziewczyny, a jeśli mi córka zachorowała na różyczkę (piszę jeśli, bo będę wiedziała dopiero jak zrobimy badanie krwi) zanim została zaszczepiona, to... tak teoretycznie na różyczkę nie musi być już szczepiona?
    (Wiem, wiem, że jeszcze przecież obowiązkowa odra i świnka, i że nie ma pojedynczych)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeMar 27th 2013 zmieniony
     permalink
    A ja mam takie pytanie czy z pośród odczynów skórnych (nie wiem jak inaczej to nazwać) po szczepieniu, któraś z was widziała takie coś:

Po prostu szukam czegokolwiek co by mnie naprowadziło co to w ogóle jest. Diagnozy różne leczenie nie przynosi efektów. A to największe "kółko" powstało w miejscu szczepienia...
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    O kurcze! A te kolka wedruja (poszerzaja sie), czy caly czas sa w tych samych miejscach?
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Wiesz co z początku była tylko jedna mała zmiana na skórze, teraz ta najwieksza ale nie powiększa się już. Natomiast przybywa ich. Jutro coś już może będe wiedzieć bo mamy dermatologa i jeszcze mam nadzieję. że coś wymaz wykaże (pomimo że to są cholernie suche zmiany)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.