Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
[/quote][quote=adenozynka]Wolę zeby moje dziecko miało 2 dni gorączkę po szczepieniu niż polio czy odrę. Jak czytam komentarze to mam wrażenie ze chyba tylko dla mnie słowa „tężec” ”odra” „dyfteryt” nie są tylko pustymi dźwiękami, tylko oznaczają ból, cierpienie, chorobę i małe nagrobki na lokalnym cmentarzu.Moje osobiste odczucia na temat forum „szczepic, nie szczepic”. Weszłam na forum z ciekawości gdyż sam tytuł wątku mnie przeraził. -dlaczego swoim dzieciom zabieracie bezpieczeństwo i zdrowie skoro każda z was była szczepiona?-dlaczego skupiacie się na NOPach, skoro zachorowanie na choroba zakaźna i ewentualne jej powikłania są dużo bardziej niebezpieczne dla dziecka niż samo szczepienie. To ze myślicie ze danej choroby nie ma w tym kraju i szczepic nie trzeba to tylko dlatego ze w Polsce poki co jest 95% wyszczepialnosc. Ale wsrod ludnosci nie szczepionej ot choćby np. duza grupa Romow mieszkających w Polce choruje na gruźlicę, odrę itp. Odry nigdy nie widzialam ale to tylko dlatego ze poki co jest wyszczepianosc-dlaczego karmicie dzieci piersią? Bo to zdrowe powiecie. A pomyślałyście chociaz przez chwile ze z wlasnym mlekiem przekazujecie dziecku cenne immunoglobuliny które je chronią przed chorobami? Tak moje drogie, tylko ciekawe skąd wy macie te immunoglobuliny czyli przeciwciała? Z tego ze zetknelyscie się z choroba, z tego ze byłyście szczepione. Niestety niemowleta tracą nasze przeciwciała i skąd maja brać kolejne?Treść doklejona: 01.05.13 11:28Montenia nie przyjmuje dawke przypominajacych tylko sprawdzam przeciwciala...o takie to nieskomplikowane a wiesz czy sie doszczepić MMR czy WZW B czy nie? zreszta nie bez powodu wiekszośc chorob zakaznych jest nazywanych chorobami wieku dzieciecego i zdrowi dorosli i prawidłowym ukladem immunologicznym po prostu na nie nie choruja..Nie porównuj sezonowej grypy, w ktorej sklad szczepionki zmienia się co roku, to duzo groniejszych chorob na ktore szczepisz dziecko. Czy szczepie nse na co popadnie?- na grypę się nie szczepie,ale tez z grypa nie lece do lekarza. Jadąc na wakacje do Kenii zaszczepiłam się na poli, dur brzuszny, zółtą febre,WZWA. Po Polio mialam NOP 3 dniowy, ale potem mogłam bezpiecznie przemierzać afrykańskie wioski bez obawy ze jak cos zjem lub mnie cos ugryzie to moge nie wrocic.. Powiem Ci wiecej do niektorych krajow nie wpuszczaja bez waznych zaswiadczenen o szczepieniu. Wiec juz Tanzanii bez zołtej febry bym nie zobaczyla.Treść doklejona: 01.05.13 11:34a i jeszcze odnoście Tiomersalu..nie wiem skad pomysl ze Euvax zly, Engerix dobry. Zadna z nowych serii Euvaxu nie zawiera tiomersalu, nie wierzycie o to link: http://www.urpl.gov.pl/drugs W ogóle proponuje dokladniejsze zaznajomienie z charakterystyka produkt leczniczego kazdej szczepionki. Macie na tej stronie swoje NOPy. Uwaga!!!!! strona jest rządowa, nie jest sponsorowana przez koncerny farmaceutyczne, więc można ja traktować jako wiarygodne źródło informacjaA poza tym wiecej Tiomersalu jest w puszcze tuńczyka/sardynek ktora pewnie nie raz jadłyscie w ciązy...
Uwaga!!!!! strona jest rządowa, nie jest sponsorowana przez koncerny farmaceutyczne, więc można ja traktować jako wiarygodne źródło informacja
Nie mówicie mi ze mam się dosztalcic w wątku bo trochę ten wątek podczytuje.
Czy szczepionka na mmr może być groźna dla mnie, w sensie zaszczepię starszaka i później mogę się od niego zarazić? Bo to w końcu żywe wirusy. Chodzi mi o to, że jestem w ciąży a nie chorowałam nigdy na odrę (świnkę i różyczkę mam za sobą).
Mój dwulatek nie jest zaszczepiony na BCG. Szczepionka mało skuteczna, powodująca wiele NOP-ów.