Tak sobie pomyślałam , że moze koleżanki , które noszą pod sercem swoje dziecko oraz te które juz są mamusiami podzielą się z nami wiedzą dotyczącą poczatkowych objawów ciąży . Czytałam , że niektóre kobiety już krótko po owu wiedzą , że są w ciąży . Mają objawy , które dostrzegają już przed zrobieniem testu. Może niech wpiszą , jakie to objawy , oraz jakie objawy towarzyszyły ciąży w okresie do I trymestru.
A my będziemy sie łudzić co miesiąc, bo jakis objaw nam podpasuje Ale oczywiście sama chętnie poczytam. Ciekawa jestem, czy faktycznie można juz "czuć" ciążę w tych pierwszych dniach ?
Ja w pierwszych dniach ( gdy nie wiedziałam jeszcze że jestem w ciąży) nakrzyczałam na mojego męża że przesłodził mi herbatę on zrobił wielkie oczy twierdząc że posłodził tak jak zawsze i to mnie trochę zastanowiło i faktycznie nie minął tydzień gdy na teśćie zobaczyłam dwie kreski.
za nim zobaczyłam na tescie 2 krechy (w ubiełym roku we wrzesniu poroniłam) to nie smakowała mi kawa i nawet jednego dnia powiedzialam mojej mamie ze chyba kupila zepsuta kawe bo nie mozna jej pic (oczywiscie wszystkim smakowała oprócz mi )dzień poźniej okazało sie że jestem w ciąży. Niestety radość nie trwała dlugo, bo dwa tygodnie poźniej poroniłam
A ja kiedy byłam w ciąży (też poroniłąm) to miałam bardzo dużo energii. I to od samego początku. Sprzatalam, okna myłam, ćwiczyłam... no pożniej to sie zle skonczylo, ale inna byla przyczyna niz te moje aktywności.
mi również nie smakowała kawa, drażniły mnie różne zapachy i mnie mdliło, a wogóle czyjeś nowe perfumy wyczuwałam na kilometr, gdy inni mówili że nic nie czują; teraz schemat się powtarza, narazie z kawą nie jest tak żle, czasem upiję 2 łyki :) w początkowym okresie bardziej w południe i wieczorem miałam nudności i czułam się bardzo zmęczona, później już też rano np. gdy robiłam takie 10 min. ćwiczonka dostawałam zawrotów głowy i osłabienia, no i ćwiczonek rano musiałam zaprzestać, teraz też często bywam zmęczona i senna i wieczorem moje objawy każą mi się wcześniej położyć :) (dziś już spałam) Nie miałam apetytu, schudłam chyba 3 kilo, nie wiem dokładnie ale z rozm.38 zeszłam na 36. Czasem dopadało mnie ostre ziewanie i duszności, tak jabym miała za mało powietrza. Kiedyś wieczorem mój luby dotykał moich piersi, skoczyłam jak oparzona bo gdy dotknął moich sutków to tak dziwnie zabolało, aż promieniowało. Piersi zrobiły się twardsze i ciężkie jak kamienie. No i chyba to tyle, chyba że coś mi się jeszcze przypomni Ogólnie dziewczynki czułam się podle, ale ile bym dała żeby czuć się tak znowu, oczywiście z potywnym efektem. Trzymajcie kciuki.
Ekhm... Jedynym potwierdzeniem jest USG lub wyczucie ruchów płodu (ale uwaga na tasiemce ) Z tymi tempkami to bywa różnie. Zakłada się, że o ciąży świadczy dopiero 18 wyższych temperatur ale tu założenie, że trzeba mierzy ć cały cykl, żeby znać jego przebieg i sprawdzić czy w ogóle był skok wraz ze śluzem (+ ew. szyjka). Niektóre kobiety po wielomiesięcznych czy wieloletnich obserwacjach mogą ciąże podejrzewać ale i wiele takich podejrzeń bywa nieprawdziwych więc nie warto kierować się pierwszymi wyższymi tempkami po owu bo wyższe temperatury po owu są zawsze.
Kawę odstawiłam razem z tabletkami także w tej kwestii się nie wypowiem. Ja właściwie od samego początku byłam bardzo senna i rozkojarzona. Spać mi się chciało prze okrutnie ledwie wytrzymywałam w pracy . I tak do połowy drugiego miesiąca to była właściwie jedyny objaw. Potem doszły nudności. Radziłam sobie z nimi zjadając kanapkę jeszcze przed podniesieniem się z łóżka, ale i tak umycie zębów było nie lada wyczynem, nawet dziecięcej pasty używałam, bo mięta i wszelkie takie potęgowały odruch wymiotny. A i jeszcze cały I trymestr nie miałam apetytu, właściwie odżywiałam się tylko mandarynkami i zupami.
Ja tam nigdy nie lubiłam kawy, więc po tym objawie nie poznam, że będę, o ile to mi się przytrafi, he he. Wypiję tylko w proporcji 1:1 ze śmietanką 30%.
Amazonka najlepiej to nie widziec objawow .Jak ktos pragnie dziecka to zwsze cos znajdzie nakreca sie a pozniej jak nic nie wyjdzie rozpacza. Jak zobaczysz test z 2 krechami to wtedy dopiero zacznij obserwowac objawy.
No ja tez mam problem z suchoscia. Jeszcze co do objawow ciazy wlasnie dziewczyny pisaly ( na innych forach)ze mialy tuz przed oczekiwana @ duzo bialego sluzu.
No ja też mam jeszcze troche czasu , zanim zacznę sie nakręcac . Ale dzięki 28 dni zaczełam lepiej obserwować swój organizm , zapisuje sobie pozostałe objawy ( nie wiadomo czego ) w kalendarzyku papierowym i dzieki temu w następnych cyklach ,bede umiała je powiązać albo z @ albo z ........ ( nie zapeszam ) . Pozdrawiam Was bardzo mocno.
Dziewczyny a słyszałyście o takm czymś że przez pierwsze miesiące ciąży można mieć @ tylko podobno troche się różni od normalnej, moja koleżanka tak miała przez pierwsze 3 miesiące
oj madzik , Ty to dopiero nakręcsz dziewczyny . Nie dosć że pojawi sie @ , to będą patrzyły czy czasami nie jest słabsza Ja za to już czuje sie jak przed @ . Dziwne czucie w dole brzucha , strasznie duzy biust i na dodatek strasznie mi zimno . A @ ma być dopiero 03.09, oczywiście jeśli mi się cykl nie poprzekręcał.
Mojej znajomej siostra miała już dwóch chłopaczków, normalnie @ kiedy zauważyła że trochę przytyła i nie pojawiła się @ poszła do gina a tu diagnoza : 22 tydzień !!! Macie pojęcie ? no i urodził się trzeci chłopczyk
przypomniałam sobie i od razu dopisuję że wszystko zaczęło się od bólu głowy -1 dzień, drugi, trzeci... później nastąpiły dziwne wahania nastrojów, właściwie skrajne, raz byłam wniebowzięta i patrząc w lustro poprostu wiedziałam że będę mamusią, wtedy miałam dzień dobroci ogólnej; natomiast innym razem byłam tak rozdrażniona że płakałam z niczego, raz zebrało mi się na płacz gdy zobaczyłam córeczkę koleżanki, chociaż widziałam ją wcześniej mnóstwo razy często miałam czerwone powieki, noszę szkła kontaktowe, więc może pod wpływem hormonów skład łez mi się zmienił, oczy mnie piekły i szybko się w soczewkach męczyły no i niemiłe uderzenia gorąca, raptownie robiło mi się gorąco, które czułam po czubki palców, robiłam się czerwona jak burak, a dosłownie po chwili wszystko mijało
Może jednak nowy topik założymy, bo chociaż utrata dziewictwa jest wiązana z ciążą, to jednak nie bardzo ma wpływ na początkowe objawy ciąży To jak otwierać dyskusję nt: "Najlepszy moment, aby stać się "kobietą" ;)"?
Wiecie co, ja jak byłam w ciązy z synkiem, i jeszcze nie wiedziałam o tym, a żeby zrobić test to było za wcześnie, odczułam silniejszy, intensywniejszy zapach moczu i to był dla mnie znak. czy Wy tez to u siebie zauważyłyście????
to i ja wtrace swoaj trzy grosze w ciazy bylam dokaldnie 5 lat temu (corka ma 4 latka z hakiem teraz) no i z objawow najwczesniejszych - po jakis niecalych 3 tyg od zaplodnienia dostalam okropnej biegunki, trwala chyba z 4 dni a pozniej przyszly nudnosci, nic tylko sie zatrulam, w ruch poszla smecta krople zoladkowa nawet wodka z pieprzem, wymiotowalam kilka razy dziennie i stwierdzilam ze w ogole czuje sie dziwnie, okres mi sie spoznial ale nie liczylam ze sie udalo, lekarka mowila ze u nas to bedzie dlugo trwalo (zw wzgledu na moja budowe) i co... udalo sie przy pierwszej probie... teraz juz nie jest tak latwo, ale bede cierpliwie czekala dodam ze wymiotowalam do dnia na porodowce, w pierwszym trymestrze schudlam 9kg, w drugim miesiacu smakowaly mi tylko tic taci i sucha bulka a pozniej to juz nawet woda wymiotowalam...
Amazonka, tez cie podziwiam, ja wytrzymalam tylko do 25 lat. Ciaze rozpoznalam po zmiennosci nastrojow i to dwa dni po "zajsciu", ale niestety ta histora skonczyla sie w 8 tygodniu.
czesc wszystkim jestem tu nowa, od 1 sierpnia staram sie o dzidzie, mam mdłości od poniedzialku ale zaczynaja się koło 10 rano i trwaja do wieczora, dzis boli mnie głowa, jestem rozdrazniona, piersi tez troszke bola, w srode nie wytrzymalam i zrobilam test ale wyszedl negatywny. Nie robie sobie nadziei ze jestem juz w ciazy, ale po przestanniu brania tabletek anty nie znam sowjego organizmu na tyle czy są to oznaki miesiączki, ostatni okres miałam 27 lipca i teraz czekam. czy któraś z Was tez miała taką sytuację??
witam Ja dowiedziałam sie ze jestem w ciazy własnie dzis!!!I jestem strasznie szczesliwa Objawy: ciagle mi sie pic chce i siusiu. A tydzien temu zmobilizowałam mame by mi zrobiła zimne nózki Nie mam zadnych mdłosci,zawrotów głowy i ogólnie dobrze sie czuje:) Myszorka ja miałam ostatnia @ 24 lipca. Test robiłam 4 dni temu popoludniu i był ujemny.Dzis rano zrobiła Quik Vie i był pozytywny zrobiłam hcg i mam 617. Wiec lec do laboratorium i zrób badania i bedziesz wiedziec. Powodzenia!! To był mój pierszy cykl staran
ja byłam po śniadaniu w koncu to hormon to mysle ze jedzenie nie ma wplywu na wynik. Ale trzeba chba zrobic rano. Ja byłam o 12 na pobraniu krwi a o 14 był wynik A moze zrób najpierw z moczu..ale zrób Quik Vie bo ten jest najlepszy