Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeFeb 11th 2011 zmieniony
     permalink
    ja dziś byłam u gina, wszystko ok, Maluszek ma 5,6mm!
    myszerej spokojnie :) jak nie masz cierpliwości i jak bardzo chcesz mozesz zrobić sobie bHCG.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeFeb 11th 2011
     permalink
    Katy, SUPER WIEŚCI:)))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    świetne wieści :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Zrobiłam betę, dziś dostałam wynik:) Piękny wynik ;)
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Gratulacje:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Myszerej GRATULUJĘ!!!
    Jedziemy na tym samym wózku bo ja byłam w 4tc na usg i tylko kropkę widziałam :) Teraz muszę wyczekać do 16. A już połowa czekania za mną bo byłam u gina 2 lutego.
    I właśnie mam w związku z tym pytanie do forumowiczek :) czy wiadomo mniej więcej w NPR w którym dniu fazy wyższych temperatur zaczyna bić serduszko? Bo ja będę na usg w 5t4d czyli 6 tydz. to będzie mój 26dfl i 41dc. Macie może jakieś info na ten temat? Bo ciekawi mnie czy coś zobaczę, czy będę musiała jeszcze co najmniej tydzień czekać :/
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeFeb 12th 2011
     permalink
    BRAWO!
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Lily26, serduszko bije w 21 dfl, ale szczerze wątpię w to, by możliwe było usłyszenie tego.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Lily ja byłam na pierwszym usg w 24dfl i było widać tylko pęcherzyk ciązowy.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Lily, ja nawet tej kropki nie widziałam niestety. Dlatego tak się stresuję czy wszystko jest w porządku. A może lekarz nie miał po prostu wystarczająco dobrego usg? Sama nie wiem. Póki co mam leżeć i odpoczywać i czekać...
    Dziś jest dopiero chyba 17dfl więc może faktycznie było za wcześnie.
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeFeb 12th 2011 zmieniony
     permalink
    w 24 fl byłam na peirwszej wizycie. Pani dr oceniła, że macica mała się wydaje, że trzeba upewnić się na usg czy ciąża prawidłowa ( nie pozamaciczna) i czy żywa. Dzień później miałam usg - czyli w 25 dniu fl widzielismy pęcherzyk z zarodkiem CRL 1,5 mm. Serduszka jeszcze nie było widać. W 40 dniu fl usłyszeliśmy i widzieliśmy pukające serduszko:) Trzeba cierpliwości. Wiem, że to trudne, ale dasz radę:)
    __ na tak wczesnym etapie jakoś usg i umiejętności lekarza też mają spore znaczenie. My mieliśmy usg na bardzo dobrym sprzęcie i pani dr jest maniaczką usg;)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Kurcze czyli każda miała inaczej... :neutral: Grrr... to czekanie mnie zabija...
    Josaris to już nawet nie chodzi o usłyszenie, tylko o zobaczenie jak tyka :smile:
    Myszerej ja też muszę leżeć i już mnie d... boli. Nie umiem sobie miejsca znaleźć. Nawet nie umiem się na niczym skupić. Oprócz oczywiście obmacywania cycuchów i zastanawiania się czy jeszcze bolą :updown:
    Byle do tego 16-tego :)

Myszerej a ty kiedy masz następną wizytyę
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    tylko spokój was uratuje;)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Następna wizyta 25tego lutego.... jeszcze dużo czasu. ale zastanawiam się czy nie iść wcześniej do jakiegoś innego lekarza, który będzie miał np lepsze usg. A może przesadzam? :)
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    nie nazwałabym tego "przesadzaniem" - rozumiem twoja niecierpliwość. Ale trzeba przetrwać. 25 ego widzę, że będziesz miała początek 7 tygodnia... Chyba nie ma co wczesniej iść
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Kiedy powiedziałyście najbliższej rodzinie (mam na myśli przyszłych dziadków) o ciąży?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mojej mamie powiedziałam w Dniu Babci :) Początek 8 tygodnia :)
    R. mamie chcemy powiedzieć po następnej wizycie u gina... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    my przymierzamy się na jutro:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Super :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeFeb 13th 2011
     permalink
    Powiedzieliśmy wczoraj wieczorem mojej mamie. Niestety przez internet, bo mieszka poza Polską, ale..... ryczała jak bóbr. Tata (przyszły dziadek) stwierdził, że teraz będzie tak do pażdziernika, a potem jeszcze gorzej:) Radościom nie było końca:)
    Dziś czas na moich teściów:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Super :)
    Moja mama mnie tak uściskała i wycałowała, że myślałam, że mnie udusi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDreamGirl
    • CommentTimeFeb 13th 2011 zmieniony
     permalink
    myszerej gratuluję :smile:
    Ja po sobotniej wizycie jestem:)))
    Dzidziuś ma 7cm. Strasznie ruchliwy, ze 2-3minuty trwało usg, bo gin chciał zmierzyć przezierność karkową i oglądnąć kość nosową (wszystko ok) ale maleństwo tak się wierciło, że kilka razy musiał ujęcia robić :smile: Wiek zgadza się co do dnia. Skończone 13tc. No i termin porodu zgodny z terminem OM. Całą sobotę miałam uśmiech od ucha do ucha:))):smile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Gratuluję DreamGirl! Cudowna wiadomość! :)
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Super, same pozytywy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorslonced
    • CommentTimeFeb 14th 2011
     permalink
    Dziewczyny aż się przyjemnie czyta takie same radosne wieści:)
    U mnie oprócz nieregularnych nocno/porannych skurczy cisza. Owszem termin mam na 23.02, ale to byłby już 41tc, teraz mamy 40tc a synek waży już 3800, dlatego już tak bardzo czekamy z mężem z nadzieją, że może jednak urodzi się przed terminem.
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Hej, chciałam się przywitać i zameldować w tym wątku :) Dziś lekarz pokazał mi malutki pikający punkcik. Mimo plamień, jestem dobrej myśli:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Super - gratulacje! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeFeb 14th 2011 zmieniony
     permalink
    DreamGirl wspaniałe wiadomości :bigsmile: gratulacje!!

Gratulacje również dla Jszsz spokojnie wypoczywaj, oszczędzaj się i stosuj się do zaleceń lekarza a będzie dobrze :bigsmile:

A ja po ostatniej wizycie miałam zaleconą serię badań laboratoryjnych. Progesteron wreszcie pięknie wysoki, bo aż 42,31 (miałam ciągle zbyt niski), glukoza w normie, anty HCV ujemny, ale za to TSH mam wysokie niestety (5,8) i tego chyba najbardziej się boję... Tokso IgM ujemne, IgG 433,3 i tu też nie jest wesoło, chociaż jestem dobrej myśli, bo w poprzedniej ciąży otrzymałam informację że tokso już przeszłam i nie muszę się niczym martwić. Tylko wysokość tego IgG jest przerażająca. Poczekam do wizyty, a to już w przyszły poniedziałek.
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeFeb 15th 2011
     permalink
    gratuluję nowym przyszłym mamuśkom! jszsz leż i odpoczywaj ile się da :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorslonced
     permalink
    Jszsz gratulacje:)
    I ja na początku miałam planienie i to dośc długo. Leżakuj sobie, nie czytaj na necie co może znaczyć plamienie i myśl pozytywnie.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Gratulacje i głowa do góry:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKitek78
     permalink
    gratulacje jaszsz i dreamgirl!!! teraz to się trzeba rozpieszczać na maksa i myśleć tak pozytywnie jak tylko się da;)
    stokrotko- u mnie z tym terminem porodu wygląda tak: wg OM 15 lipiec, wg serduch i testów owu to 24 lipiec, wg dzisiejszego USG 18 lipiec;) 1 jest pewne, że w drugiej połowie lipca;)
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    gratulacje:)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeFeb 15th 2011 zmieniony
     permalink
    stokrotk_a ja z takim tsh jak najszybciej poleciałabym do endo. Z tego co się orientuję dopiero od 14tc dziecku rozwija się jego własna tarczyca, do tego czasu jeśli od matki tarczyca nie pracuje prawidłowo - a twoja najwyrazniej nie pracuje dobrze - to potrzebne jest wspomaganie hormonami. Ja mam ten sam problem a może nawet gorszy. Mam chorobę autoimmunologiczną typu Hashimoto. I te od początku ciąży biorę euthyrox. To niczemu nie szkodzi. Ale wizyta u endo z takim tsh jest bardzo bardzo wskazana.

Ja jutro mam wizytę u gina. Doczekałam jakoś. Ale strasznie się boję. Wczoraj po południu i dziś dostałam biegunki :( NIe wiem czy namieszałam z jedzeniem, czy to ze stresu czy coś złego z ciążą się dzieje. Dziś właśnie piersi nie bolą :( Ale tempkę rano mierzyłam i nadal jest 37 i to mnie tylko utrzymuje przy pozytywnym myśleniu :( Byle do jutra do 17 :/
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Dziś byłam u swojego lekarza (w końcu wrócił z wakacji), zrobił dokładne USG i stwiedził, że w jednym miejscu kosmówka się odkleja i stąd plamienia, ale póki to nie jest krew, nie jest to stan zagrażając ciąży. Maleństwo ma 0,63 cm, prawdziwy gigant:) odpowiada to 6w1d ciąży, więc ok! :smile: Kolejna wizyta 10 marca. Do tego czasu leżenie plackiem. Termin porodu: 05.10.11, będze mała waga.
    Co do TSH, mam niedoczynność tarczycy, też biorę Euthyrox. Wyniki teraz są ok. Lekarz jednak podkreślał wielokrotnie, że TSH nie jest miarodajne w ciąży, skacze jak szalone. Najważniejsze jest fT4, bo właśnie ten hormon czerpie dziecko. Powinien być w górnej granicy normy. stokrotk_a sprawdz jeszcze to. Oczywiście podwyższone TSH jest niepokojące, ale zanim pójdziesz do endo, zrób komplet badań, żeby mógł lepiej dobać leki. Trzymam kciuki!!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Lily, nie stresuj się. W ciąży organizm jest wrażliwszy, może rzeczywiście jedzonko zaszkodziło:)
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Ujemny wynik TOXO IgM = brak choroby, a dodatni IgG = są przeciwciała, czyli możesz być spokojna. Choroba Ci nie grozi, Szczęściaro :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Dziękuję za wszystkie rady. W piątek jadę znowu do laboratorium i zrobię brakujące badania czyli fT4. Jak myślicie fT5 też zrobić? W mojej przychodni z hormonalnymi badaniami jest ten problem, że robią je tylko dwa razy w tygodniu we wtorek i w piątek.

Lili tylko spokojnie, wiem, że to trudne, ale mama dla swojego maleństwa zrobi wszystko :bigsmile:. Trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Kitek wpisuję termin najpóźniejszy

slonced 23.02.2011
    Ola24 9.03.2011
    dor-ma 30.04.2011
    andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011
    kitek78 24.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    talinka 10.09.2011
    venika 29.09.2011
    katy222 02.10.2011?
    jszsz 05.10.2011
    cerisecerise
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    fT3 też możesz zrobić, dla pewności:) Widzisz, mi TSH podskoczyło o 50% w ciągu tygodnia, a fT4 bez zmian. Będzie ok :)
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Dziękuję za pomoc Jszsz jestem dobrej myśli. Ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą, mam nadzieję, że to jedynie jakieś wahnięcie związane z ciążą. A myślałam, że tym razem będzie zupełnie bezproblemowo... zawsze się jakieś paskudztwo znajdzie
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Byłam na pogotowiu, bo dostałam krwawienia.......
    Moje Maleństwo ma BRADYKARDIĘ! Podobno to nie daje zbyt dużych szans.... :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Tutaj też napiszę: Talinko trzeba być dobrej myśli!
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
    • CommentTimeFeb 16th 2011
     permalink
    Talinko, trzymaj się dzielnie!!
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Talinko trzymaj się, myślami jestem z Wami...
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Talinka! Trzymaj się!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Właśnie sobie policzyłam okres ciąży wg szczytu śluzu (prawdopodobnej owulacji) i wyszło mi, że wczoraj był 8 tydzień! (wg usg 8t1d) – czyli ciąża wcale nie jest młodsza!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nadal uważasz, że OM precyzyjnie ocenia wiek dziecka?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nigdy tak nie twierdziłam! :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Talka weszłam pod Twoja kartę i... tydzień temu miałaś USG wg którego Maluch był o tydzień mniejszy do statystyk teraz też jest o tydz mniejszy więc rośnie swoim tempem Gdyby przez te 2 tyg nie urósł wcale by było coś nie tak - on rośnie a ten tydz różnicy może wynikać z tego że zapłodnienie było później niż standardowe 14dc
    U was na pogotowiu jest ginekolog i USG?? WOW u nas nie ma nawet pogotowia hahaha Jest przychodnia (JEDNA) tzw "ostry dyżur" odnośnie chorób typu temp grypa, do szpitala na SOR idzie się w nagłych po 18 (chirurg, okulista) a gin tylko i wyłącznie oddział nie ma SORu ginekologiczno-położniczego
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.