Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeAug 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    Anetko, tutaj na samym dole stronki masz przykładowe statystyki- wykres. Wychodzi, że 40% maluchów rodzi się do 39tc, a 70 % jest na świecie przed upływem 40tc. Ale wiesz- statystyki swoje, a dzieć wie swoje ;-)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeAug 2nd 2011
     permalink
    jak patrzę na tę listę to wygląda na to, że powinnam juz znać płeć a ja mam usg dopiero za 3 tyg...
    --
  1.  permalink
    Mam nadzieję i wierzę w to, że niebawem i ja trafię na tą zaszczytną, wyjątkową listę...
    --
  2.  permalink
    A ja do wczoraj jeszcze bałam się że przedwcześnie urodzę, bo te skurcze miałam dosyć intensywne, ale teraz coś czuje że Franio zechce posiedzieć dłużej niż to zaplanowane :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    A to Talinka juz zna plec???? Bo widze, ze na liscie wpisana a ja chyba przegapilam te wiesc.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: A to Talinka juz zna plec???? Bo widze, ze na liscie wpisana a ja chyba przegapilam te wiesc.

to jest płeć jaką Talinka chciałaby usłyszeć na kolejnym USG :wink:
    ale znać jeszcze nie zna :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    aneta01: Dziewczyny, czy Wy prowadzicie jakieś statystyki odnośnie terminów porodu?

Patrząc tylko na naszą forumową listę to chyba w okresie ostatniego 1,5 miesiąca wszystkie dziewczyny rodzą średnio na 2 tygodnie przed terminem. Przynajmniej ostatnio widzę taki trend. Dwie dziewczyny, które mam wśród swoich przyjaciółek ale nie udzielające się na forum - podobnie: jedna z terminem na 09/08 urodziła 26/07 (dokładnie 14 dni wcześniej), druga z terminem takim jak ja, 14/08, urodziła też 26/07 (to nawet 19 dni przed terminem).
    Na mnie na razie stanęło bo już mam 1tydzień i 5dni do wielkiego dnia, a w praktyce to może i tylko 3 dni do CC...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: Annalena: A to Talinka juz zna plec???? Bo widze, ze na liscie wpisana a ja chyba przegapilam te wiesc.to jest płeć jaką Talinka chciałaby usłyszeć na kolejnym USG ale znać jeszcze nie zna

dokładnie. kate mi wpisała, że takiej mi życzy i już zostało :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    TALKA a kiedy masz kolejne USG ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kate1: Na mnie na razie stanęło bo już mam 1tydzień i 5dni do wielkiego dnia, a w praktyce to może i tylko 3 dni do CC...

czyli co ?
    w piątek możesz mieć CC ???!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    o kurczak ! :wink::wink::wink:

a od czego zalezy to czy będziesz miała za 3 dni CC czy czekacie do końca ?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    17.08
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: 17.08

uuu to jeszcze dwa tygodnie czekania.....

my jedziemy dzisiaj na 19 :wink::wink:
    póki co dziecię po raz pierwszy od nie wiem kiedy kopie mnie jakby pod piersiami więc albo mi się wydaje albo w końcu zrobiło fikołka głową w dół
    bo zawsze w poprzek ułożone :tongue:
    oby tylko się do 19 nie odwróciło bo znowu będzie utrudnione i podpatrzenie buźki i między nóziami i w ogóle :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ano :wink:
    w rocznicę ślubu moich rodziców :wink: byłaby 37 już.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    taaaaa i właśnie kopnęło mnie 3 razy w prawy bok....
    także nasiedziało się głową w dół jakieś 10 minut jak nie mniej
    ehhhh :devil::devil::devil::devil::devil:
    zaczynam się troszkę tego obawiać bo non stop tylko poprzecznie się układa i boję się, że mu się to tak spodoba że się nigdy nie odwróci głową na dół.... :sad::neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ej no spokojnie :) jeszcze ma czas :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Teo, idę do gina pojutrze na 10:00 więc się wyjaśni czy mała dalej głową w górze. Jak się obróciła, to zapewne gin powie, że mam czekać do objawów porodu SN. A jak się nie obróciła (tak sądzę osobiście, choć nieźle się od soboty wierci, ale cały czas w tych samych miejscach) to może być tak, że od razu w piątek mi każe przyjść do szpitala. Do dyspozycji byłby tylko piątek i poniedziałek bo potem od wtorku mojego gina nie będzie a domyślam się, że nie zostawi mnie innemu lekarzowi, zresztą na kilka dni przed terminem to już by bez sensu było. Raczej będzie chciał zrobić CC osobiście, a planowanych CC chyba w weekend nie robią. To tak po mojemu. Zresztą powiedział mi na ostatniej wizycie, że nie będzie czekał do terminu, żeby mnie dodatkowo skurczami nie umęczyć i stresem, że się dziecko samo zacznie pośladkowo rodzić.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    TEORKA: także nasiedziało się głową w dół jakieś 10 minut jak nie mniej

Ee, to dobrze. Jak w ciągu 10 minut zmieniło pozycję, to do 19tej jeszcze 10 razy może fiknąć tam i z powrotem.
    Może jakbyś przed wizytą czuła, że kopie po bokach to zjedz jakiegoś cukierka, zacznie bardziej brykać to może pokaże i buźkę i resztę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: ej no spokojnie :) jeszcze ma czas :wink::wink:

że ma czas to ja wiem
    i to bardzo dużo ma czasu bo jakieś 8 tygodni chyba
    tylko niepokoi mnie to, że ono prawie NIGDY nie jest w pozycji głową na dół a czasami chyba mogłoby się obracać, chwilę tak zostać a potem znowu zmienić pozycję :wink:
    a ono tylko poprzecznie i jak robi fikołka to nie robi go z góry na dół lub z dołu do góry tylko właśnie z lewej na prawą i odwrotnie...
    tak jakby się nie mieściło wzdłuż brzucha czy ki pieron...

nawet się ostatnio mój gin zastanawiał czy jakiejś wady macicy nie mam [w sensie jej budowy] ale oglądnął i powiedział, że nie ale też go zastanawia że za każdym razem dziecko ułożone poprzecznie....

KATE kurcze czyli jutro się wszystko wyjaśni !!
    ale emocje będą !!
    mam tylko nadzieję, że uda Ci się nas jakoś powiadomić cobyśmy się tu nie denerwowały :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kate1: Ee, to dobrze. Jak w ciągu 10 minut zmieniło pozycję, to do 19tej jeszcze 10 razy może fiknąć tam i z powrotem.
    Może jakbyś przed wizytą czuła, że kopie po bokach to zjedz jakiegoś cukierka, zacznie bardziej brykać to może pokaże i buźkę i resztę :wink:

no tylko to właśnie był pierwszy raz od paru tygodni kiedy poczułam, że mnie kopie u góry...
    a zdarzyło mi się to może ze 3 razy odkąd je czuje...
    także nie sądze żeby się po słodkim obróciło...
    no nic, zobaczymy :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ja jeszcze ani raz nie czułam żeby Młody był główką w dół.... Czekam niecierpliwie :)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    moje młode leży głową w dół a kopniaki przeważnie po prawej stronie czuję. W okolicy pępka to wypina mi dupcie (np teraz).
    Od kilku dni coraz słabiej czuje już ruchy, ale o stałych porach to się nie przejmuję.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    myszerej: Ja jeszcze ani raz nie czułam żeby Młody był główką w dół.... Czekam niecierpliwie :)

no coś Ty ? :wink:
    poważnie ?

a jak na USG chodzisz to jak zazwyczaj Mały ułożony ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    TEORKA: KATE kurcze czyli jutro się wszystko wyjaśni !!

Pojutrze :)
    Jak będę po wizycie to już będzie jasne czy idę pod nóż, czy czekam, więc na pewno we czwartek dam Wam znać.
    A potem ze szpitala przez komórkę też się postaram Was tutaj powiadomić :smile: Jak już dam radę stukać w klawiaturę...
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    na bok:) jakoś z lewej strony nogi, z prawej główka odchylona do tyłu i kręgosłupem przytulony do mojego kręgosłupa. Ostatnio gin powiedział, że to bardzo złe ułożenie do porodu, ale czekamy co się będzie dalej działo.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    myszerej: Ja jeszcze ani raz nie czułam żeby Młody był główką w dół.... Czekam niecierpliwie :)

Ja też nie :( Pamiętam tylko, że USG z 15tc chyba, jak jeszcze nie czułam ruchów to mała wisiała głową w dole. Potem zawsze czułam smyranie nóżkami w dole. nawet wczoraj jak siadłam przy takim niższym stoliku żeby zjeść obiad i się pochyliłam do przodu to się Młoda zbuntowała i fikała mi nogami prawie po szyjce. Musiałam się przesiąść do biurka, żeby było wyżej i mogłam prosto usiąść, wtedy się uspokoiła.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    myszerej: Ostatnio gin powiedział, że to bardzo złe ułożenie do porodu, ale czekamy co się będzie dalej działo.

Nie martw się na razie. Teoretycznie dziecko przybiera ostateczną pozycję w 33tc, ale graniczny termin to koniec 36tc, tak że jeszcze dzieciątko ma czas :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    w sumie to jeszcze się nie martwię :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    I prawidłowo :wink:
    swoją drogą, ciekawe od czego to zależy i jaki jest odsetek dzieci, które się nie obracają...
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Odsetek jest wg literatury naprawdę niewielki - 2-3%...
    --
  3.  permalink
    No ja właśnie idę na USG w następnym tygodniu czyli w 33tc, mi się zdaje że już głową w dół ułożone.. bo tylko górna strona się brzucha sie rusza, i tak jak u Bladegokotka, ciągle smyranie z prawej.. od czasu do czasu coś tam u dołu mnie smyrnie, ale to pewnie raczki bo takie delikatne te muśnięcia w porównaniu do tego co sie na gorze dzieje..
    No ale w sumie tak moge sobie to wyobrażąc a rzeczywiście może być inaczej dowiem się za tydzień :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Jejju jak ja bym już chciała być tak wysoko jak wy, a na razie czekam chociażby na jakieś małe smyranka. Mówią, że szczupłe szybciej czują... ciekawe czy coś w tym jest. Ja nie należę do szczypiorków, ale za wiele tłuszczyku też nie posiadam. Jak bym już czuła jakieś ruchy to byłabym już o wiele spokojniejsza...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    myszerej: na bok:) jakoś z lewej strony nogi, z prawej główka odchylona do tyłu i kręgosłupem przytulony do mojego kręgosłupa. Ostatnio gin powiedział, że to bardzo złe ułożenie do porodu, ale czekamy co się będzie dalej działo.

no to u mnie to samo [z tym, że co drugą wizytę nogi z lewej a co drugą z prawej]:wink:
    chociaż u mnie jeszcze o tyle gorzej, że Małe zawsze buzią do mojego kręgosłupa więc jakiekolwiek podglądanie buźki do tej pory było utrudnione :wink:

gin mnie cały czas uspokaja, że jeszcze nie ma żadnych powodów do paniki, że jeszcze jest czas itp itd
    ALE ja gdzieś wyczytałam, że czasami dziecko które się wcale nie obraca główką w dół [w czasie całej ciąży] może też tego nie zrobić jak już przyjdzie na to pora.........
    bo albo nie zdąży z powodu braku miejsca albo po prostu inna pozycja tak mu będzie odpowiadać, że nie będzie miało na to ochoty :wink:

ale dobrze dziewczyny mówią, jeszcze nie ma co się martwić bo do ostatecznego obrócenia jeszcze ho ho i trochę :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANAA ja nie wiem czy budowa kobiety ma faktycznie znaczenie jesli idzie o te pierwsze ruchy....

tak samo jak ponoć to łożysko z przodu miało opóźnić a teraz jak tak patrzę to czułam raczej tak dość normalnie, jak inne dziewczyny
    bo pierwsze smyranki w 17t4d ciąży a pierwsze kopniaki jakoś między 20 a 21 t.c czyli nie jakoś później chyba niż "norma" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    o rany, jak czytam Kate, toaż mi się udzela napięcie:))) normalnie trudno m sobie wyobrazić, że każda z nas któregoś dnia wyjdzie z domu w dwójkę z mężem, a wróci w trójkę (albo w czwórkę!):)) to będzie dopiero rewolucja:)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Annalena: o rany, jak czytam Kate, toaż mi się udzela napięcie:)))

:bigsmile::bigsmile::bigsmile: To chyba napiecie większe niż u mnie. Ja nie wiem czemu ja taka spokojna jestem. Pewnie mnie zetnie jak we czwartek usłyszę od gina: "To proszę jutro rano się zgłosić na oddział" :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Myślę, że w przypadku CC przed terminem, kiedy głowy nie zajmuje ból, to naprawdęmozna trochę zdygać z emocji. Ale cóż, bierz telefon, Kate, i będziemy Cię wspierać;)
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    mi zaczyna się już dłużyć, a tu jeszcze cały miesiąc.
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Talka ja mam usg 16.08 :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    :shocked: Kate, Ty faktycznie zaraz będziesz po porodzie!!!!
    --
    Ceri, dzięki za statystyki, właśnie o coś takiego mi chodziło, choć w sumie nie wiem, po co, bo dzieć i tak zrobi, co uzna za słuszne:devil:
    --
    Myszerej, ja też nie czuję, żeby dziecko było ułożone główką w dół, a siedzi tak od 28 tygodnia niezmiennie. Coraz grubszą dupkę wypucha mi bezwstydnie, a ja myślałam wcześniej, ze to główka:wink: Palce u stóp wciska w żebra, a z pęcherza zrobił sobie poduszkę:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Annalena: będziemy Cię wspierać;)

Dzięki!!!!!!!

Aneta, trochę się zgubiłam w Twoim opisie ułożenia - gdzie Ci tą dupkę wypycha? :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Mój na 90% głową w dół, bo dziś na wizycie ginka niziutko złapała tętno. Jutro się potwierdzi, bo mam USG :)
    W ogóle na wizycie fajnie, pessar dobrze trzyma, oby tak potrzymał jeszcze 5 tygodni i mogę rodzić :bigsmile:
    Mam tylko nadzieję, że jutro okaże się, że mały nie jest kurdupelkiem, bo ginka obawia się o jego wagę... No ale bądźmy dobrej myśli :wink:
    A ja dostałam zalecenie na najbliższe 2 tygodnie leżeć i jeść :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Jest taka fajna strona, gdzie jest sporo informacji na temat różnych pozycji dziecka przed porodem :smile:
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Aneta, trochę się zgubiłam w Twoim opisie ułożenia - gdzie Ci tą dupkę wypycha?

Hehe, jak się położę, to dupka jest dokładnie na samym środku brzucha:smile: nóżki kopię w prawe żebra. Sama bym do tego nie doszła, po prostu zapytałam podczas usg, który "róg" jest dupką, a który nóżkami:tongue:
    --
    Ceri, obstawiam, ze Kropciuś nie będzie się bardzo spieszył i wakacje spędzi w brzuchu:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    cerisecerise: A ja dostałam zalecenie na najbliższe 2 tygodnie leżeć i jeść

to tylko z pozoru takie proste, nie? pewnie jak już się ma jedno male dziekco to jest niezlły wyczyn;)
    a właśnie, jakie imie macie dla synka? wem,że to nie wątek imion, ale co tam;)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    aneta01: Hehe, jak się położę, to dupka jest dokładnie na samym środku brzucha:smile: nóżki kopię w prawe żebra. Sama bym do tego nie doszła, po prostu zapytałam podczas usg, który "róg" jest dupką, a który nóżkami:tongue:

Aaa, ok. Teraz już rozumiem - chciałaś powiedzieć, że nie czujesz, że jest głową w dole, a jest :)

Cerise, trzymam kciuki za te kolejne 5 tygodni!
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Annalena, ciepła glukoza bardzo często sprawia, że kobietki zwracają. Poproś w labolatorium, żeby rozrobili Ci z zimną.
  5.  permalink
    Dla mnie glukoza to był luzik. Zaraz po wyjściu z labolatorium kupiłam sobie jeszcze pączka :)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    aga1976: Zaraz po wyjściu z labolatorium kupiłam sobie jeszcze pączka :)

Masakra, podziwiam! Ja bardzo lubię słodkie, ale chyba nie aż tak...
    --
  6.  permalink
    Ja taka jazdę na słodkie miałam tylko w ciaży :)
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Dla mnie glukoza to był luzik. Zaraz po wyjściu z labolatorium kupiłam sobie jeszcze pączka :)

Hahaha, w sumie jestem w stanie to zrozumieć, bo mi glukoza z cytrynką całkiem smakowała:smile: Na pączka nie poszłam ale zadzwoniłam do M. żeby zrobił mi pyszne śniadanko i przyjechałam na gotowe.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.