Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Tak, tak to te gacie z pojemnika były! W czterech różnych kolorach. Jestem baaardzo zadowolona! Dzięki za polecenie :bigsmile:

Magdalena - ja miałam taki stanik jak druga skóra, był fenomenalny!

Dzięki dziewczyny!

No ja jestem w 14, ale też noszę już ciążowe spodnie, bo nie chcę brzuszka cisnąć. Tak wygodniej i lepiej...
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeSep 13th 2011
     permalink
    TEORKA: czyli one też na brzuchu ?

niee:) luz. one są pod brzuchem - jak bokserki. różnica, że nie ma gumki.
    ja też sobie nie wyobrażam popędzać w tych majtach pod cyce.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: nie wiem jak u Was ale u nas są wrzucone do takiego wielkiego pojemnika

a gdzie pi razy drzwi tego pojemnika szukać? :bigsmile: bo jak pojadę z R. to on za bardzo łazić po sklepach nie lubi i chciałabym w miarę szybko je znaleźć :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Talinka, u mnie było przy stanikach, w części z damskimi ciuszkami - głównie bluzki. F&F.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Aaaa, to dzięki! :wink:
    Będę szukać zatem jak podjadę do TESCO :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    No a wracając do tyłków, to owszem miałam zgrabny nawet do 15 tyg. ale to co się z nim teraz porobiło to masakra. Wszystkie kilogramy idą mi w dupsko, a z pośladków zrobiła się płaska, sflapczała masa :):):) Mężowi dalej się podoba, a ja się wściekam bo wolałabym żeby mi te wszystkie kg szły w końcu na brzuch, a nie tylko na dolną część :confused::confused::confused:
    -
    A tak z innej beczki, wiem, że en temat już był. Ale czy przy obciążeniu glukozą 50g, jest jedna norma dla obu wyników??? bo dostałam dwie kartki z glukozą w surowicy norma jest 60-100 ja miałam 72, więc ok, ale przy obciązeniu 50g już nie miałam norm a wynik wyszedł 101... czyli to może znaczyć, ze będę musiała powtórzyć badanie??? czy to jest dobry wynik
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    po obciążeniu norma jest do 140, przynajmniej przy 75 po dwóch godzinach.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HarleyQuinn: Talinka, u mnie było przy stanikach, w części z damskimi ciuszkami - głównie bluzki. F&F.

dokładnie u nas jest w tym samym miejscu :smile:
    taki czarny pojemnik okrągły z tego co pamiętam :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    hehe ja już w 13 t.c pożegnałam wszelkie spodnie i inne ciuchy nie ciążowe tak mnie wybiło wtedy
    także nie narzekaj

No a ja właśnie jeszcze w tych tygodniach 10+ mieściłam się w te czarne rybaczki,a teraz co prawda wchodzą na te dupsko,ale się dopiąć nie mogę i suwak się ciągle rozpinał,i efekt taki że mam same leginsy i spodnie dresowe.. Chyba czas na zakupy :wink::devil:

Wszystkie kilogramy idą mi w dupsko, a z pośladków zrobiła się płaska, sflapczała masa :):):)

Hehe, mi w uda jeszcze wchodzi.. No,ale cóż.. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    jesteśmy już w domu, na razie musi się tu "ogarnąć" :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Witaj Bladykocie! :clap:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    hej a ja z innej beczki
    nie chcę wpadać w paranoje... ale pisałam jakiś czas temu, że bardzo często i wyraźnie czują mała jak kopie, a teraz od jakis dwóch dni zdecydowanie mniej:sad:
    w niedzielę popołudniu jakos niefortunnie się schyliłam i tak mnie nie fajnie zabolał brzuch na wysokości pępka, ale potem wyczytałam, że teraz macica może już sięgać do pępka i zaraz może mi go wywalić, na razie nie wywaliło, wczoraj też mnie tak nie fajnie pociągnął na wysokości pępka, a dzis rano jak leżałam poczułam wyraźnie twardą piłkę w środku, już się zluzowała, ale mala coś słabo kopie :sad: jak sie bradzo skupię i do niej gadam lub śpiewam to trochę sie rusza, ale jakoś mniej, najgorsze jest to że wszystkie moje odczucia są zajebiście subiektywne i już sama nie wiem... czy nie świruję :sad:
    --
  3.  permalink
    i ja majciochy polecam te bezszwowe - sa rewelacyjne, nic nie uciskaja!
    wczorajsze moje pytanie pozostalo bez odpowiedzi, prosze Was jeszcze raz, podpowiedzcie jak mam wstawic suwaczki, aby pojawialy sie automatycznie pod kazdym moim wpisem?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Poradnik dla początkujących
    Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeSep 13th 2011 zmieniony
     permalink
    anula36: pisałam jakiś czas temu, że bardzo często i wyraźnie czują mała jak kopie, a teraz od jakis dwóch dni zdecydowanie mniej:sad:

anula36 na tym etapie ciąży trudno wymagać od dzieciątka intensywnych ruchów... Tzn. one są inensywne, ale Ty ich tak nie czujesz bo dzidziuś jest jeszcze zbyt mały i nie tak silny,żeby Ci zafundować solidne kopniaki... Ja pamiętam,ze na tym etapie różnie to było u mnie i też nawet podpytywałam w tym poście bardziej doświadczone mamusie...
    Jeśli bardzo się niepokoisz to podejdź do swojego gina tudzież na IP- tam powinni Cię uspokoić:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    anula36: nie chcę wpadać w paranoje... ale pisałam jakiś czas temu, że bardzo często i wyraźnie czują mała jak kopie, a teraz od jakis dwóch dni zdecydowanie mniej:sad:

dokładnie jak pisze Jaherka - na tym etapie nie ma szans, żebyś czuła ją regularnie i zawsze tak samo...
    ja na Twoim etapie miałam i 4 - 5 dniowe przerwy i nie czułam NIC...

dopiero od 28 t.c ruchy powinny się stać regularne i powinnaś codziennie czuć ale to też róznie bywa...
    ja sama obserwuję , że NInka czasami ma bardziej leniwy dzień a czasami jakby w nią :devil: wstąpił :smile:

także ja bym nie panikowała no ale tak jak pisze Jaherka żeby się uspokoić może podejdź na IP ?
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    anaa86: Ale czy przy obciążeniu glukozą 50g, jest jedna norma dla obu wyników???
    sara32: po obciążeniu norma jest do 140, przynajmniej przy 75 po dwóch godzinach.

ja przerobiłam obciążanie i 50g i 75g. normy są takie (mniej więcej)
    na czczo: 60-100
    po 50g po 1h: 90-140
    po 75g po 2h: 90-140
    Tak więc masz dobry wynik:)
  4.  permalink
    A ja znowu zaczęłam chudnąć!!
    Ja nie wiem jak to możliwe, przecież teraz niby miałam rosnąć!
    Miałam dobić do 6kg na plusie, a wróciło do 5,5kg!
    Dupe już mam taką chudą że mi się niewygodnie siedzi :cry:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Ja nie wiem jak to możliwe, przecież teraz niby miałam rosnąć!

ja też się dziwię bo czytałam i słyszałam że najwięcej się tyje w 8 i 9 miesiącu
    a u mnie też waga stoi w miejscu a ostatnio nawet 300 g mniej pokazała
    chudnąć nie chudnę ale dużoooooooo więcej tyłam w I i II trymestrze :smile:

NIGHT Ty masz cały czas na plusie 5,5 kg ? :shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::devil::devil::devil:
    matko boska częstochowska !
    też chcę tak ! :cry::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    nightingale_84: A ja znowu zaczęłam chudnąć!!

kurde, ale małe się ładnie rozwija? to może się nie martw NIght? Jak mawiał klasyk Shrek: z dwojga złego lepiej w tę strone.
    nie chc bagatelizowac Twojego problemu,a le jeśli dzidź rozwija się dobrze, to może nie ma sę co martwić? Zrobisz "masę" podczas laktacji. Przynajmniej się nie będziesz musiała pilnować ;)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nightingale_84: Miałam dobić do 6kg na plusie, a wróciło do 5,5kg!

:shocked: wow!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a ciekawe czemu w każdej książce napisane, że kobieta "powinna" przytyć ok 9 kg w całej ciąży...
    po co tyle skoro np u Night Franek rośnie jak malowany a ona tylko 5,5 kg przytyła...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    9-12 nawet :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    nie chcę panikować, pewnie macie racje... może w zeszłym tyg była wyjątkowo ruchliwa a w tym już nie ..? poczekamy...

night - no i co za sprawiedliwość?? ja mam już 5,5 na plusie a ty dopiero... i jeszcze chudniesz...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    anula36: nie chcę panikować, pewnie macie racje... może w zeszłym tyg była wyjątkowo ruchliwa a w tym już nie ..?

no tak jest na początku :smile:
    moja NINKA potrafiła się przez 4 dni ruszać a potem 5 dni ciszy
    ZUPEŁNEJ
    ani jednego ruchu
    NIC
    także na prawdę się zdarza :wink::wink::wink:
    --
  5.  permalink
    TEORKA: NIGHT Ty masz cały czas na plusie 5,5 kg

No dalej i nie chce iść w górę.. wszyscy w kolo mi mówią że schudłam, po buzi, na rekach, tylko brzuchol duży :smile:

Magdalena: kurde, ale małe się ładnie rozwija?

Tak, pytałam się lekarza czy to normalne, powiedział, że nie ma się co martwić, że mały urośnie jak już go będę karmić..
    Ja w sumie nie za duża jestem , tatuś też nie, więc w sumie nie ma po kim dziedziczyć dużych rozmiarów :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: 9-12 nawet :bigsmile:

o to ja już o jakieś 8 kg poza normą
    nienormatywna jestem, cholera no ! :shamed::shamed::devil::devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    j się jutro dowiem ile wg ginkowej wagi, ale wg domowej mam +3,1kg zaczynając od pierwszego ważenia (później spadłam, by dopiero ok. 18tc zacząć znów tyć) :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    TEORKA: po co tyle skoro np u Night Franek rośnie jak malowany a ona tylko 5,5 kg przytyła...

Cersie chyba tak samo niewiele przybrała.. i tez nie wiem skąd oni te dane biorą.. jak na to akurat nie ma żadnej reguły!
    -- // //
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    TEORKA: a ciekawe czemu w każdej książce napisane, że kobieta "powinna" przytyć ok 9 kg w całej ciąży...

u mnie kobiety są podzielone na 4 grupy wg BMI i każda ma inne kg zalecane do zyskania :)

ja moge sobie pozwolić nawet do 16
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nightingale_84: i tez nie wiem skąd oni te dane biorą..

no bo dziecko tyle i tyle, łożysko tyle i tyle, płyn owodniowy tyle i tyle itd :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anula36: u mnie kobiety są podzielone na 4 grupy wg BMI i każda ma inne kg zalecane do zyskania :)

znasz może te podziały? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    nightingale_84: nie wiem skąd oni te dane biorą.. jak na to akurat nie ma żadnej reguły

ano właśnie, bo te najszczuplejsze powinny tyc najwięcej :bigsmile:

ale widać ty i ceri w tych normach się nie miescicie
    --
  7.  permalink
    Night, a może zmieniłaś coś w diecie/jesteś bardziej aktywna? Jeśli nie, to warto podpytać lekarza na wizycie. Ja jak chudłam miałam robione badania, m,in tarczycy.
    Ale nie martw się- przed porodem ponoć troszkę się chudnie :wink:
    Ja obecnie ważę 8kg mniej niż ważyłam przed ciążą :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    poniżej 19BMi (niedowaga) 12,5 do 18 kg
    19 do 26(waga prawidłowa) 11,5 do 16kg
    27 do 30(nadwaga) 7 do 11,5 kg
    powyżej 30 poniżej 7 kg

tak jest napisane, a pamietajmy, że to co napisane czasem ma się nijak do rzeczywistości :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anula36: powyżej 30 poniżej 7 kg

wow! no to nie ma szans, będę miala więcej na + na pewno.
    --
  8.  permalink
    No u mnie chudnięcie do 20tc nie miało wpływu na malucha. Rósł fajnie. Potem między 24 a 37tc przybrałam prawie 5 kg a maluch drobny. Więc reguły nie ma, ale przy spadku wagi czy nie przybieraniu w drugim, trzecim trymetrze warto częściej monitorować maluszka.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    a ja mam pytanie z innej beczki, czy na łydkach, na udach ale w okolicy podkolanowej mogą się tworzyć rozstępy ? :shocked:
    na żylaki to nie wygląda nijak , na popękane naczynka też nie ...bardziej przypomina rozstępy jakie posiadam już na cyckach, udach i dupsku
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    i pocieszę Was - jak siadam to mam wrażenie że mi kolana popękają tak bolą ...
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    marezka obawiam się że mogą :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    cerisecerise: Więc reguły nie ma, ale przy spadku wagi czy nie przybieraniu w drugim, trzecim trymetrze warto częściej monitorować maluszka.

no ja przestałam przybierać a Ninka po raz pierwszy zaczęła o ponad tydzień wyprzedzać wiek wg OM...
    zawsze szła łeb w łeb z suwakiem a ostatnio poszłam w 32t2d a ona z brzuszka i główki miała 33t4d
    więc nie wiem czy tak nagle ze mnie zżerać zaczęła czy ki pieron :devil::devil::devil::devil:
    --
  9.  permalink
    cerisecerise: Night, a może zmieniłaś coś w diecie/jesteś bardziej aktywna?

Właśnie nic się nie zmieniło, ale gdzieś ostatnio wyczytałam że przed samym porodem waga staje.. tzn wiesz na kilka dni przed.. więc może to o to chodzi..
    W czwartek mam wizytę wiec tak czy tak się popytam :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ależ się rozpisałyście!!
    Z ciekawości weszłam przed chwilą na wagę i w 2 tyg. podskoczyłam o 600g. Kamień z serca, i tak czuję się już niczym kula śniegowa..
    Aaa.. ostatnio lekarka powiedziała mi, że sporo kobiet chudnie na samym końcu. Uciśnięty żołądek, zgaga, biegunka - jednym zdaniem DIETA CUD:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    A tak w temacie koszul do karmienia, jeśli jeszcze któraś sobie nie kupiła- kupiłam sobie takie z rozcięciami na cyckach. Przezornie, żeby mi biust nie wyskakiwał kupiłam sobie o rozmiar większe. No i po porodzie super, cycki schowane, nic się nie rozchyla. 2/3 doba, nawał pokarmu- cycki pięknie na wierzchu, rozcięcia się rozlazły i świeciłam gołymi cyckami :smile: Teraz znów lepiej, ale przemyślcie zakup koszul z rozcięciem- dyskretniejsze jednak te rozpinane, na guziczki :wink: A jak macie z rozcięciami, to polecam nie zapomnieć szlafroka do szpitala- jak trzeba wyjść na korytarz, to zawsze można się zakryć, bardziej komfortowo jednak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    cerisecerise: cycki pięknie na wierzchu, rozcięcia się rozlazły i świeciłam gołymi cyckami

Potwierdzam. U mnie nawet bez nawału pokarmu cycki wylazły na zewnątrz. Materiał przykrywający podniósł się i rozcięcia ( a tym samym cycki) były na wierzchu:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A mi znowu koleżanka polecała bez guzików, bo w nocy ją szlag trafiał z guzikami. Ale jednak kupiłam rozpinane, bo to i tak tylko do szpitala, bo w domu raczej w piżamę wskoczę.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Nie wiem kto tutaj przejął pieczę nad naszą listą, ale mój termin porodu można zmienić na 13 października, bo tak jestem umówiona już na cesarskie cięcie. A możliwe, że urodzę wcześniej, bo maluch już duży i donoszony. Dalej siedzi na pupie uparciuch jeden!
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    nightingale_84: Katy ty już swojego przyspieszasz?

Boże broń! Do poniedziałku niech posiedzi, a potem się zobaczy :) Pytałam z ciekawości, bo zainteresował mnie ten wynalazek.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Witajcie dziś dziewczynki.
    Jestem po SR i wizycie.
    I tak morfologia, mocz, glukoza dobre.
    Od ostatniego razu (czyli w przeciągu 5 tyg) przytyłam 1,2 kg czyli w sumie od początku ciąży mam na plusie 6,6 kg.
    W pasie mam już 87,5 cm czyli od początku plus 25,5 cm.
    I to na tyle dobrych wieści:/
    .
    DOSTAŁAM SKIEROWANIE DO SZPITALA.
    Mam zagrożenie porodem przedwczesnym:
    Ze wzgl na twardnienie brzucha (mają to sparwdzić),
    - skróconą o 20 % szyjkę od ostatniego badania (wtedy była dł na 3,32 cm),
    - i przede wszystkim jest już miękka:(
    Nie wiem ile będę lek powiedział, że może tydzień, może dwa a może do końca.
    .
    Nie muszę oczywiście mówić, że jestem załamana dla mnie szpital to najgorsze miejsce na świecie (ze wzg na inne przejścia, ale czego się nie robi dla maleństwa); :(
    Do zobaczenia a raczej sklikania mam nadzieję jak najszybciej.
    .
    Dr powiedział też, że może dziecku zostanie podany lek na przyspieszenie rozwoju płuc.
    To tak w razie gdyby jednak wcześniej się urodziło -co mam nadzieję się nie wydarzy.
    .
    Dzisiaj dokładnie mam 28 tc 3d
    .
    -- ,
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Asik, trzymaj się dzielnie! I zaściskaj nogi:wink:
    Wszystko będzie dobrze!!!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.