Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeDec 26th 2011
     permalink
    U mnie tez było jednorazowe plamienie w 6 tyg. Na szczęście nie było to nic poważnego. Dla świętego spokoju tez bym się skontaktowala z lekarzem.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Coma, też miałam tak długo przepowiadające. Zaczęły się o 18 bezbolesne skurcze, a skończyły o 4.30 już bolesne i regularne co 5 minut. Urodziłam dokładnie tydzień później:)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Oki to mam jeszcze pytanie, biorę dupka, mam luteine (tez sobie zaaplikowałam) co takiego lekarz na IP może zrobić na tak wczesnym etapie?

Poszukać przyczyny plamień, ja trafiłam w 14 tc z plamieniami i też byłam na luteinie, 2x3 tabletki dziennie, więc dawka konkretna, znaleźli mi krwiaka i dostałam zalecenia co robić, żeby się wchłonął. Dziewczynie z podobnym terminem jak Twój znaleźli torbiel gdzieś tam i coś jeszcze, nie pamiętam dokładnie. Jednej spadał progesteron to dostałą suplementację. Większości dziewczyn jednak nie zdiagnozowali przyczyn plamień ale chociaż posprawdzali czy z dzieckiem wszystko OK, porobili badania i jak plamienia ustępowały wypisywali do domu z zaleceniem oszczędnego trybu życia.

Moja ginka już na pierwszej wizycie powiedziała mi co ewentualnie może mi się w ciąży przydarzyć i czym ewentualnie się nie przejmować a co bezwzględnie zawsze sprawdzić. Na plamienia miałam zalecenie bezzwłocznego działania.

Ale to Twoja sprawa jak Ty zadziałasz.
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Dzieki martitap! Tydzien pozniej mowisz? To mnie calkowicie zadowala:wink: Rozumiem ze nie mialas takiej jazdy co noc... w sumie lepiej ze cos tam dziala bo wtedy mniejsza szansa na przenoszenie tak sie łudzę:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Tak z tym , że ja miałam w piątek kompleksowe usg, gin sprawdził dokladnie macice i jajniki, powiedział , że wszystko jest ok, nie widzi nic co mogło by niepokoić no i pęcherzyk jest, suplementację też mam wiec w tym momencie po prostu leżę, jeśli do jutra nic sie nie zmieni to pojadę, ale wątpie , że ww 3 dni nagle urosła torbiel czy krwiak...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    JULITA1610: Na plamienia miałam zalecenie bezzwłocznego działania.

ja tak samo
    gin od razu kazał na IP...

SARA gratulacje !!!!!!!!!! :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 26th 2011 zmieniony
     permalink
    eveke: Tak z tym , że ja miałam w piątek kompleksowe usg, gin sprawdził dokladnie macice i jajniki, powiedział , że wszystko jest ok, nie widzi nic co mogło by niepokoić no i pęcherzyk jest, suplementację też mam wiec w tym momencie po prostu leżę, jeśli do jutra nic sie nie zmieni to pojadę, ale wątpie , że ww 3 dni nagle urosła torbiel czy krwiak...

no to skoro jesteś tak pewna, że jest wszystko ok i że możesz siedzieć w domu mimo plamień i że na pewno żaden krwiak się od piątku nie zrobił to po co pytasz nas co masz robić ? :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    he he chętnie już bym odblokowała listę :wink:
    zobaczymy kiedy to się stanie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Teorko nie pytałam co mam robić, bo nie jestem ulomna aby ktoś mi to nakazywał i mowił :)
    Prosiłam o rade i wymianę doświadczeń a i tak nie usłyszalam konkretnie co mogą zrobić prócz tego , że bede leżała na IP.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    eveke - taka jest po prostu procedura, że przy krwawieniach,plamieniach leci się na ip... krwawienie nie musi pochodzić z macicy... może to być jakieś pęknięte naczynko w pochwie albo szyjce... ale nie można bagatelizować... w końcu tu nie chodzi już TYLKO o Ciebie...
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    ww 3 dni nagle urosła torbiel czy krwiak...

Ja miałam plamienia (krwiaka) tydzień po USG genetycznym, które robił super sławny lekarz i ponoć nie możliwe, że go nie zauważył, więc nawet przez 3 dni mogły zajść jakieś zmiany. Przyczyn plamień może być wiele ja podałam te przykłady z którymi miałam do czynienia i nie twierdzę, że akurat Ty masz torbiel czy krwiaka.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Spokojnie tego jest tylko odrobina wewnatrz, nie jest tak ze plamię... jeśli jutro nic sie nie zmieni znajdę sie u swojego gina
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    eveke: Teorko nie pytałam co mam robić

zapytałaś czy już masz panikować więc dla mnie to jedno i to samo :tongue:

z resztą nie moja ciąża, nie moja sprawa...
    rób co tam chcesz :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Coma, tydzień przed porodem miałam przez noc przepowiadające, następnego dnia miałam ich kilka, bolesne, i odszedł czop. Potem już była cisza aż do porodu:)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    przykre takie odpowiedzi są... pffff nie moja ciąża nie moja sprawa... fakt... ale chyba można na forum popytać o doświadczenia innych, mnie po prostu kilka kropli krwi nie skłania do paniki na tak wczesnym etapie , bo cudow mi nie zrobia, ciąży nie przyszyją... leki mam... a moim zdaniem jeśli zarodek jest bardzo slaby to poleci wczesniej bądź poźniej... jeśli do rana nic sie nie zmieni to pojadę do mojego gina i tyle
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    eveke: mnie po prostu kilka kropli krwi nie skłania do paniki na tak wczesnym etapie

:shocked: mnie skłoniło i nie skończyło się to happy endem. niestety
    --
    •  
      CommentAuthormarryb
     permalink
    Sorry, ze się wtrącę. Pierwszy raz spotykam sie z dziewczyną (EVEKE), która mając jakiekolwiek, nawet najmniejsze plamienie będąc w ciąży nie panikuje.....Nie wiem czy nazwać to odwagą czy głupotą.....
    •  
      CommentAuthormarryb
     permalink
    "kilka kropli krwi nie skłania do paniki na tak wczesnym etapie , bo cudow mi nie zrobia, ciąży nie przyszyją... leki mam... a moim zdaniem jeśli zarodek jest bardzo slaby to poleci wczesniej bądź poźniej..."

JA PIERDYKAM, CO ZA LUZZZZZZZ................:shocked:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    eveke: przykre takie odpowiedzi są... pffff nie moja ciąża nie moja sprawa... fakt... ale chyba można na forum popytać o doświadczenia innych

a pewnie, że można popytać
    popytałaś, wszystkie napisały że pasowało by podejść na IP a Ty zaczynasz wtedy nas przekonywać, że nie ma po co, że myślisz, że wszystko ok itp itd...
    no to nie rozumiem o co kaman ?
    najpierw pytasz, potem podważasz odpowiedzi a jeszcze na koniec rzucasz fochem jak Ci napisałam, że Twoja sprawa co z tym zrobisz...

nie ogarniam :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    marryb pewnie, jestem głupia ;) a jakże...
    mialam podobnie 2 dni po terminie @ poźniej czysto, wizytę u gina miałam w piątek wszystko ok, teraz podobnie jak wtedy... mam dupka, lutke, leże...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    eveke: marryb pewnie, jestem głupia ;) a jakże...

nie głupia, a odważna :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Teorko nie podważam niczyjego zdania, przyjmuje Wasze wypowiedzi do wiadomosci, a czuć i robić mogę inaczej... do rana nic sie nie stanie , bo jesli coś jest nie tak to bedzie i niestety ale nie wezmą igly z nicmi i zarodka nie przytwierdzą mi jeśli coś jest nie tak, a wg usg i gina to dopiero 5 tydz
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    eveke: a moim zdaniem jeśli zarodek jest bardzo slaby to poleci wczesniej bądź poźniej

az dwa razy przeczytalam bo nie moglam uwierzyc, ze z taka letkoscia mozna pisac o poronieniu...
    --
  1.  permalink
    Ewelinka znam przypadek dziewczyny z którą leżała ze mną w szpitalu a raczej przywiezli ją w nocy na oddział i ciążę poroniła(nie mówię,że tak u Ciebie może być),ale lepiej dmuchać na zimne.Co do nije to była w ten sam dzień na USG lekarz stwierdził,że wszystko ok dzidzius ok-super wieczorem dostała lekkich plamień zażyła dupka i czekała...myśląc sobie tak jak Ty:przeciez było USG i wszystko w porządku...w nocy znów plamienia i przyjechała z mężem na IP odrazu na oddział uSG i co??poronienie...Kochana niebagatelizuj nic najmniejszych niepokojących objawów...jednej nic nie bedzie a u drugiej może być poważniej.Pewnie wyszło masło maślane ale myśle,że wiesz o co kaman:*
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    ja jak miałam na papierze toal krew, niewielką naprawdę ilośc, to od razu mimo niedzieli pojechaliśmy na IP i u mnie niestety nie skończyło się dobrze:cry:

ale Eveke myślę, że chce pogadać, wyżalić się, a co zrobi to sama ona tylko wie.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kurcze evke leżysz w domku to dobrze, ale pomysl ze mozesz kiedysc dotrzec do lekarza o dzien za póxno. Moze zarodek jest silny a co innego szwankuje co mu moze zagrozic. Tylko lekarz to moze ocenic, włączyl sie w tobie mechanizm: byle zdala od lekarzy, sama wiem najlepiej. Nie ryzykuj..chyba ze Ci nei zalezy na Twoim dziecku... Nie chodzi tu nawet o panike, ale o zdrowy rozsądek, trzeba to sprawdzic,a nie czekać az pojawi sie kolejne plamka, a moze krew...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ally1381: ja jak miałam na papierze toal krew, niewielką naprawdę ilośc, to od razu mimo niedzieli pojechaliśmy na IP i u mnie niestety nie skończyło się dobrze

u mnie dokładnie tak samo.... ale miałam takie nerwy, że w domu bym nie wysiedziała nie wiedząc co jest...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    eveke: bo jesli coś jest nie tak to bedzie i niestety ale nie wezmą igly z nicmi i zarodka nie przytwierdzą mi jeśli coś jest nie tak

Jak już poronisz ten ZARODEK to obyś sobie w brodę nie pluła,że nie zrobiłaś wszystkiego co mogłaś,żeby dopomóc swojej ciąży...
    Ja przeżyłam poronienie... Jeśli wydaje Ci się,że to takie lekkie przeżycie to muszę Cię rozczarować...
    Boli cholernie- nieważne czy w 5tc czy 15 tc
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    No, ale jak widać nawet wizyta w szpitalu nie zawsze ustrzeże przed poronieniem, jeśli ma nastąpić.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    nessie to nie tyle lekkość co świadomośc... obserwujemy sie i mega szybko wiemy o ciąży , nawet 11 dpo.... a ile jest ciąż biochemicznych o ktorych kobiety nie wiedzą, nawet poronien na wczesnym etapie ...
    Taka jest rzeczywistość i nie myśl sobie , bo ledwo w wigilie oznajmilismy tą cudowną nowine i wyć mi sie chce jeśli bym miała wszystko odwolywać...

Leneczko no własnie przyjechała na IP i co jej poradzili skoro już roniła? No nic...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Melodie: No, ale jak widać nawet wizyta w szpitalu nie zawsze ustrzeże przed poronieniem, jeśli ma nastąpić.

ale dzięki temu
    Jaheira: to obyś sobie w brodę nie pluła,że nie zrobiłaś wszystkiego co mogłaś,żeby dopomóc swojej ciąży...
    --
  2.  permalink
    Ewelinkia chodzi mi tylko o to,że nawet USG robine nie dawno nie daje gwarancji,że może za chwilę dziać się coś nie dobrego...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Eveke ja poleciałam w niedzielę rano na IP już z jedną małą kropelką brunatnej krwi a nie z jakimś plamieniem i nawet do głowy nie przyszło mi czekać na drugą plamkę.
    Tylko ja ani przez chwilę nie podchodziłam do tego na takim luzie jaki obserwuję u Ciebie. Może miałam inne podejście bo dla mnie po 4 latach ciężkiej walki o ciążę to był cud, którego w żaden sposób nie chciałam stracić. Od pierwszej chwili kiedy wiedziałam o ciąży dziecko było dla mnie tak ważne, że dla jego dobra poszłabym nawet do samego diabła, żeby tylko otrzymać pomoc. A jak czytam stwierdzenie
    nie wezmą igly z nicmi i zarodka nie przytwierdzą mi jeśli coś jest nie tak
    to wybacz ale aż mnie ciarki przechodzą.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    To był kolokwializm, wiem , że nic nie zmieni tego , co na tak wczesnym etapie ma sie wydarzyć a leki mam, dlatego ciągle pytam co oni jeszcze mogą zrobić w 5 tyg ciąży?

w sumie to już mi sie nie chce nawet i pytac, bo sie zrobił lincz a nikogo nie prosiłam o osądzanie mnie, bo mogę i sklamac , że pojechałam a tego nie robić, wiec proszę, bez przesady i najeżdzania...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    eveke: nessie to nie tyle lekkość co świadomośc

swiadomosc to chyba kazda z nas miala, tym bardziej jesli plamila, ze moglo byc cos nie tak....
    aczkolwiek nie dopuszczala nawet do siebie takiej mysli... chyba by mi przez gardlo nie przeszlo a paluchy nie umialy zaklikac ....tego ze gdybym miala poronic to i tak poronie...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Widocznie jestem realistką i za dużo się naczytałam... nieważne zmykam sie trochę wyciszyć , bo tutaj tylko bardziej sie zdenerwowalam, Dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    eveke: w sumie to już mi sie nie chce nawet i pytac, bo sie zrobił lincz a nikogo nie prosiłam o osądzanie mnie, bo mogę i sklamac , że pojechałam a tego nie robić, wiec proszę, bez przesady i najeżdzania...

W sumie masz rację bo powinnyśmy jak jeden mąż napisać "Śpoko, nie maltw się na pewno będzie dobzie"
    Tylko wiesz co-chyba pomyliłaś ten wątek z tym słodkopierdzącym....
    --
    •  
      CommentAuthorleneczka8484
     permalink
    Jaheira każdy pisze gdzie chce!!Dajcie już spokój!Eveke sama zrobi co bedzie uważać za słuszne.Inne by odrazu biegły na IP a inne by czekały na rozwój sytuacji...wolna wola
    Ja osobiście bym odrazu leciała by sie upewnić,że wszystko ok...ale każda kobieta jest inna...
    -- ,
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    dziewczyny a ja ponawiam pytanie o porod w wannie...
    rodzila ktoras z was w wodzie?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Dziewczyna napisała, że lekko plami. Ma chyba prawo zadecydować sama czy już jechać do szpitala czy poczekać w domu?
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dziewczyny ja wiem , że na tym polega forum iż stare wygi będą sie klepać po pleckach i wpisywać sobie durne "Oooooo", mnie to nie rusza...
    jest to wątek dla przyszlych mam wiec odpowiedni , ale Ty nie rozumiesz , że ja nie muszę Wam poklaskiwać? Wypowiedziałyście się i DZIĘKUJĘ, przyjęlam do wiadomości i mam na uwadze , ale jak pisalam, nie jestem ułomna i mam wolną wolę... jestem na 28dni wiec tu napisalam , a nie na innych forach , zrozum to po prostu...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Melodie: Ma chyba prawo zadecydować sama czy już jechać do szpitala czy poczekać w domu?

a pewnie, że ma tylko po co pyta w takim razie co robić ? :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    rodzila ktoras z was w wodzie?

Własnego doświadczenia nie mam ale dwie moje koleżanki rodziły i są zachwycone, ponoć tak plecy nie bolą. W telewizji jak oglądam programy o porodach to wygląda to całkiem sympatycznie.
    Tylko ciekawe czy w każdym szpitalu można liczyć na taki poród :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Melodie i nawet nie plamienie , a po prostu przy aplikowaniu luteiny znalazlam troszkę krwi wewnątrz... Dzięki za zrozumienie , bo o to mi chodziło.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Może zbiera informacje, które jej pomogą podjąć własną decyzję, Teorko :-P
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: Melodie: Ma chyba prawo zadecydować sama czy już jechać do szpitala czy poczekać w domu?

a pewnie, że ma tylko po co pyta w takim razie co robić ? :)

A po tym jak dostanie odpowiedź to między wierszami daje nam do zrozumienia,że jesteśmy przewrażliwione i że ma nas gdzieś...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    eveke: Dziewczyny ja wiem , że na tym polega forum iż stare wygi będą sie klepać po pleckach i wpisywać sobie durne "Oooooo"...

podobnie jak klepią się po pleckach i wpisują sobie "oooooooooo" dziewczyny z popierdółek... :devil:
    i to jakoś Cię nie gryzie w oczy ?
    :tongue::cool:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Teorko czy ja zapytałam co mam robić? Nie, zapytalam raczej czy to kwalifikuje sie pod panikę i prosiłam o wymianę doświadczeń. Taka lekka różnica. I powtarzam po raz kolejny, nigdy nie pytam na forach co mam robić, jedynie szukam podobnych przypadkow i pytam co takie osoby robiły.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Dziewczyny, dajcie już spokój. Pytać każdy może... Każda z nas postępuje wg własnego przekonania. Jeśli eveke jest spokojna i czuje, że może poczekać do rana to nie linczujcie jej. Jeśli wydarzy się coś złego (czego absolutnie nie życzę) to będzie mogła mieć pretensje tylko do siebie.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.