Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorblubis
    • CommentTimeFeb 8th 2012
     permalink
    ja dzien przed poronieniem mialam torbiel 4,5 cm na 4 cm. wchlodnela sie sama
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeFeb 8th 2012
     permalink
    To już spora, ale i takie się często wchłaniają same.
    Ogólnie torbiel to nie dramat na szczęście, nie są to jakieś nowotwory, tylko "rozdęte" pęcherzyki Graafa. I od razu mówię - nie wiem, po czym lekarz poznaje torbielkę jeśli ta ma wymiar poniżej 20-25 mm. Chyba, że pik LH minął, a pęcherzyk został, to wtedy rozumiem. Warto jednak zastanowić się czy spodziewamy się pęcherzyka Graafa, czy nie - np. w tydzień po skoku nie powinno go być, a w 12 dc jak najbardziej :D

A wija - chodzi o te durne płcie. Lekarze nie mogą być zmuszani do podpisywania się pod rozpoznaniem płci zarodka. Spotkałam się też z sytuacją, gdzie pomimo wpisania, pani w USC odmówiła rejestracji, tłumacząc kobiecie, że w tym tygodniu ciąży nie da się rozpoznać płci - zarzuciła lekarzowi właśnie naginanie faktów.

Powinna być jasna procedura postępowania w takich wypadkach, a nie opieranie się na naginaniu przepisów i ich dość dowolnej interpretacji, a już na pewno nie powinno być wykłócania się o nasze prawa.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthoresteban
    • CommentTimeFeb 9th 2012
     permalink
    AniaBB: A wija - chodzi o te durne płcie. Lekarze nie mogą być zmuszani do podpisywania się pod rozpoznaniem płci zarodka. Spotkałam się też z sytuacją, gdzie pomimo wpisania, pani w USC odmówiła rejestracji, tłumacząc kobiecie, że w tym tygodniu ciąży nie da się rozpoznać płci - zarzuciła lekarzowi właśnie naginanie faktów.

Powinna być jasna procedura postępowania w takich wypadkach, a nie opieranie się na naginaniu przepisów i ich dość dowolnej interpretacji, a już na pewno nie powinno być wykłócania się o nasze prawa.

To u mnie było tak, że to kierownik wydziału w USC powiedział, że nie ma konieczności wpisywania płci przez lekarza i że jeśli my mieliśmy wyraźne odczucie to sami mogliśmy wpisać.
    Niestety przed 13tc zawsze będzie to nagięcie i dlatego mój gin wpisał "domniemana".
    Ja nie mogę narzekać ani na podejście gin, ani urzędników, ani pracodawcy - mogę ich nawet pochwalić, bo swoim podejściem pomogli mi przetrwać te dni.
    Niestety słyszę o mniej pozytywnych reakcjach i też jest mi przykro, że zasady nie są jasne :sad:
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    esteban - a jakie to miasto było, mogę zapytać? W sensie który USC, bo wreszcie coś normalnie.
    Jak nie chcesz pisać, napisz mi PW.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    a u mnie w ogóle nie było dyskusji o dzidziusiu, nikt nie mówił, że można pochować, itd.. może to rzeczywiście przez te powiatowe małe miasteczko.. może to i lepiej..
    a dziś u mnie załamka też była..jak się podcierałam po siusiu to był taki skrzep podobny do mięska :( poryczałam się,bo sobie ubzdurałam, że to mogło być resztki pępowiny :( ale to może nerwy.. jakoś się trzymam, choć jest bardzo trudno..zwłaszcza jak mam czas na myślenia na wieczór.. staram się nie myśleć czemu tak się stało, itd..
    tą torbiel wykrył podczas ostatniego badania usg( tą przed ogłoszeniem wyroku, że trzeba zabieg zrobić) pewnie to nieistotne zupełnie..
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
    • CommentTimeFeb 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Aniu D to chyba endometrium... Niestety w szpitalu nic nie mówią. Ja załatwiałam wszystko miesiąc po łyżeczkowaniu. Dzięki temu "wyrwałam" od ubezpieczyciela ponad 6 tys odszkodowania - także warto, bo nie wiadomo jaka droga przed nami w tych staraniach.
    Aniu B ja jestem akurat z "powiatowego małego miasteczka" w mazowieckim. Może właśnie w takich małych miasteczkach podejście jest bardziej ludzkie?

ps. Czy ktoś wie jaki może być związek badania Aspat z poronieniem, tarczycą, nawracającymi chorobami? Miałam zlecone takie badanie i albo lekarz niewyraźnie napisał albo pani analityk nie mogła się doczytać... Wizyta dopiero za 2 tygodnie a ja szukam i nie znajduję związku. (abortaW liczę na Ciebie :wink:)
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    esteban a może chodziło o APS?
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    esteban: Dzięki temu "wyrwałam" od ubezpieczyciela ponad 6 tys odszkodowania

Ja dzis zasiadłam do tematu, na razie staram się ściągnąć obowiązującą mnie w grupowym ubezpieczeniu OWU Axa. Z tego co widziałam na sieci może być problem, bo wypłacają od 22tc;/
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    Już mi się miesza w głowie od tych badań. eveke możliwe, bo wydaje mi się, że to były 3 literki a nie 5...
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Zespół anty-fosfolipidowy- u mnie babka od alergii się chwilę nad tym zastanowiła, ale ostatecznie nie dała mi skierowania.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Mi zrobili to w szpitalu
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    eveke po poronieniu?
    Kurcze... jak znowu będą mnie kuć przez niewyraźne skierowanie to się zezłoszczę...
    To są badania od internisty. Poszłam po skierowanie do endokrynologa, przy okazji wspomniałam o poronieniu i tym, że się przeziębiam co miesiąc...
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Tak po poronieniu, na wypisie ze szpitala mam , ze robiono mi:
    morfologie,
    grupe krwi i antyciała
    hbs
    Aps

a Wam co robili w szpitalu?
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Nie no u mnie to nie był aż tak zaawansowany etap, żeby zaraz trzeba było chociażby łyżeczkować. Po prostu zaczęłam krwawić i tyle. a w następnym cyklu (czyli tym) wdało mi się zapalenie pęcherza i infekcje więc też nadzieje opadały a ty niespodzianka. Nawet pani gin się zdziwiła :)
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Mi zrobili przede wszystkim przeciwciała anty RH (d). Ale to dlatego, że jestem minuska. Była morfologia wcześniej i mocz.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeFeb 10th 2012
     permalink
    dziewczyny ,we wtorek zaczelam ronic, dzis piatek i juz nic mi nie leci,szyjka sie zamknela, temperatura dopiero dzis spadla do 36,6
    jak myslicie ,czy moglam sie tak szybko oczyscic?
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Bonim, po łyżeczkowaniu (13 tydz.) krwawiłam 12 dni, a ostatnio (6 tydz.) - 7 dni.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    baribal , ale bonim nie miała zabiegu...

bonim nie mam pojęcia to wyjaśni tylko usg
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Ostatnie poronienie było samoistne. Ok, każda z nas jest inna. Być może ta różnica w długości krwawienia wynika z grubości endometrium. Ja mam zwykle grubaśne.
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    dziewczyny,dzieki za odp. ale bylam na zakupach i poczulam ,ze cos sie dzieje, puscilo sie znowu,szyjka znowu otwarta,az sie zdziwilam bo wczoraj byla twarda i zamknieta
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    bonim - wybacz, ale co my mamy ci na to odpowiedzieć? Że się macica oczyszcza i organizm sam wie jak to zrobić, a jak się nie uda do końca oczyścić, to lekarz zaleci łyżeczkowanie? Wiem, że to trudne, ale litości...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    serratia, mozesz sobie darowac takie uszczypliwe posty, bo zdaje sobie z tego wszystkiego sprawe, a to ,ze pytam czy to mozliwe ze juz sie oczyscilam to tylko dlatego ,ze nie ja jedna na tym forum poronilam i pytam o doswiadczenia innych dziewczyn,bo z tego co wiem krwawienie moze byc rozne. Nie jest przyjemne w takich chwilach zamiast wsparcia ,zrozumienia i wymiany doswiadczen czytac słowa ''wybacz'' '' litosci'' nie pasuje Ci jakies pytanie to nie czytaj,a juz na pewno nie odpisuj!
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    bonim - uważam, ze na Twoje pytanie nie jest w stanie Ci odpowiedzieć żadna jego uczestniczek, ponieważ to, czy się macica oczyściła jest w stanie stwierdzić jedynie ginekolog.
    baribal odpowiedziała na twój post: "każda z nas jest inna. Być może ta różnica w długości krwawienia wynika z grubości endometrium" i wydaje mi się, ze to juz wyczerpuje temat.
    Jeśli Cie uraziłam to przepraszam.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    no wlasnie dlatego ,ze dostalam odp.juz wiecej nie pytalam, a pytanie jest na miejscu bo dziewczyny roznie maja i chcialam wiedziec jak moze byc, czy czasem sie cos nie zatrzymalo,a to ze w 100% moze stwierdzic lekarz na usg to oczywiste,dlatego jak skoncze krwawic ide na wizyte, dzielimy sie na forum doswiadczeniami a to tez jest pomocne.

czasem trzeba uwazac na to co sie pisze bo akurat mozna kogos urazic, to moje drugie poronienie i moze jestem teraz przewrazliwiona.. tak czy siak juz sobie wyjasnilysmy i jest ok
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Właśnie, każda z nas jest inna i tu ciężko o porównanie...

Dlatego moja droga niebawem do gina, kobiece sprawy to priorytet
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    eveke. dokladnie ,ale porownanie zawsze sie moze przydac ,cos nas uspokoi lub zmartwi:wink:
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    qrcze, jak czytam posty dziewczyn w ciazy to az tesknie za tym stanem blogoslawionym :cry::cry::cry: ostatnio snilo mi sie ,ze bylam na usg i okazalo sie ze mam trojaczki :shocked: z bijacymi serduszkami
    • CommentAuthoradda78
    • CommentTimeFeb 10th 2012 zmieniony
     permalink
    nie wiem czy na tym forum już pytałam, ale kiedy z wynikami histo.. ( czyli u nas 3 tyg. na wynik) udać się do lekarza i na usg?? czekać do miesiączki? czy jak wyniki już będą ??
    mi nie wiem co robili po zabiegu, ale wiem, że pielęgniarka mówiła, że na sali podczas zabiegu pobierali krew.. ( strasznie mnie to zdziwiło- u was też tak było??) i dzień po też pobierali.. też nie wiem co, tylko tyle wiem, że długo czekałam na zastrzyk z immunoglobuliną... jakieś testy robili i zostałam zakwalifikowana- tak mówiła pani pielęgniarka.. mam rh - a mężu rh +

a co do krwawień.. cały czas jest to więcej na papierze toaletowym- wczoraj było takie mięsne.i wymacałam sobie jakiś guziczek koło " kasi" ..się przestraszyłam, że mi macica się wydostała na zewnątrz, ale pewnie po takim zabiegu to niemożliwe chyba.. dziś jest mniej skrzepów..i guziczka nie ma..
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Anna ja nie wiem jak się robi, powiem Ci jak ja zrobiłam...

Poczekałam na wyniki histo i poszłam do lekarza (ale jeszcze jestem przed pierwszą @ )
    Na usg wyszło , że wszystko ok... wyniki.. cudów sie nie spodziewaj, zazwyczaj to tylko formalność odebrania świstka, który nic nie mówi...

Wypis ze szpitala masz? Tam powinno być napisane co Ci robili z tej krwi.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    My mamy prawdopodobnie taki sam ukłąd Rh - ja jestem 100% minuska, mąż raczej plusik, ale nie pytali mnie o to.

Pobrali mi krew przy zabiegu, określili grupę i zbadani przeciwciała anty Rh. Po zabiegu siedziałam kilka godzin i czekałam na immunoglobulinę.

Ale krwawienie miałam jeden dzień silne, a później już taka krew z wodą tylko, co dzień to mniej krwista, trudno określić, nie nazwałabym tego krwawieniem, ale plamienie normalnie też inaczej wygląda. Tak jakby sporo wody z domieszką krwi.
    Jeśli cokolwiek Cię niepokoi, idź do lekarza wcześniej. Mi powiedzieli żebym zbadała się 2 tygodnie po zabiegu, ale nie pozbierałam się i poczekałam na pierwszą @.

I to z histo to fakt: niemal zawsze nie wskazuje przyczyny, ale ważne jest, że wykluczy np. zaśniad. Wskazuje też niekiedy na stan zapalny - szczególnie jeśli wcześniej się czekało na samoistne oczyszczenie, to często się zdarza.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    anna_drozdowska: wczoraj było takie mięsne

Aniu to "mięsko" to łuszczące się endometrium. Ja też nie wiedziałam co to i dopiero któraś z dziewczyn napisała, że to endo.
    U mnie przypominało takie chwilkę podsmażone mielone (wielkie sorki za porównanie), małe grudki 0,5x0,5cm...
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    A u mnie wątróbkę surową..
    Dziołchy byłam dziś u endo i oprócz uwagi, że przydałoby się zrzucić z 3-4 kg (159cm-59kg), powiedziała też, że tarczycę mam przymałą (14,2cm3), a nie zwrócił na to uwagi w ogóle Pan od usg. Generalnie za pół roku skontrolować tarczycę usg czy się nie pomniejsza +TSH i fT4. Trochę jestem ogólnie zmieszana, bo nie podobały jej się te moje wyniki, które tu przegadane (i oczywiście w normach), były OK. Eh.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Igisowa to nie nam tutaj mają sie podobać wyniki, bo my nie mamy wykształcenia medycznego, słuchaj lekarza.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Eveke wiem, ale zazwyczaj tu zaniżacie normy od ogólnych dla staraczek, a ona skomentowała negatywnie wyniki w normach lab i takie co do których wśród starających się nie ma "podwójnych norm". Słuchać tak czy siak będę, po prostu trochę jestem zmieszana.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Chyba piszesz o pojemności tarczycy, bo sama tarczyca nie ma 14 cm, ty gruczoł o wymiarach kilku cm.
    Tarczycę masz w normie - na ile znalazłam, chociaż w dolnej granicy normy - dla kobiet wynosi 13-18 ml (cm3).
    Na pewno warto kontrolować tarczycę, szczególnie, jeśli lekarz widzi powody. Poza tym normy są orientacyjne, a jednak lekarze często mają większą praktykę i oceniają je po swojemu. Np. na normie prg na moim wyniku pisało, że dla ciężarnych jest od bodaj 2, a wiemy, że nie powinien spaść poniżej 15...

Dlatego nie kwękaj, tylko rób co lekarz każe. Każe kontrolować - to kontroluj bo na pewno nie zaszkodzi. Ale z drugiej strony nie dramatyzujmy, bo na pewno nie dzieje się nic prawdziwie strasznego.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    AniaBB: Chyba piszesz o pojemności tarczycy, bo sama tarczyca nie ma 14 cm

Pisałam o pojemności- 14,2 cm3

AniaBB: Dlatego nie kwękaj, tylko rób co lekarz każe. Każe kontrolować - to kontroluj bo na pewno nie zaszkodzi. Ale z drugiej strony nie dramatyzujmy, bo na pewno nie dzieje się nic prawdziwie strasznego.

hehe nie kwękam:) i będę kontrolować:)
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    No i już :)

Na pewno nie zaszkodzi - a pamiętaj, że u nas wiele osób ma problemy z tarczycą. U Ciebie nie dzieje się z tego co piszesz nic strasznego, ale trzeba na to uważać już.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Dziewczynki, qurna... 28 dni po łyżeczkowaniu przyszła do mnie @. Na poczatku myślałam, że będzie normalna (bo była całkiem ok) ale po niej zaczęło się plamienie i plamienie i plamienie... Później kilka dni spokoju i teraz w 12-15dc - jakiś brunatny śluz (ja założę wkładkę to widać) :/ No i nie wiem... :/ Miałyście też taki brunatny śluz? Możliwe, że się jeszcze jakoś oczyszczam?
    Wiem, wiem, że można tu sobie gdybać i mniemać ale może któraś z was tak miała?
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    bilia mnie jeszcze martwi ten Twój skaczący wykres. Widać, że coś jest nie tak: i plamienie i te skoki :confused:
    Chyba wybrałabym się do gina w takiej sytuacji.
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    bilia, ja miałam po samoistnym cały cykl brunatne plamienia. Myślę, że organizm musi dojść do siebie, hormony ustatkować.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Moim zdaniem cyklu po samoistnym a po łyżeczkowaniu tym bardziej nie można porównywać (o ile jakieś w ogóle można)
    Bilia najlepiej śmigaj na usg, na dobrą sprawę nie powinno się ciągle plamić... narośnięte endo powinno się złuszczyc wraz z @ i tyle
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Moim zdaniem nie powinnaś plamić - idź do lekarza. Może to nic nie jest, ale lepiej się upewnić.
    Samoistne to co innego - tkanki mogą zalegać dłużej, ale w zabiegu powinni wszystko elegancko usunąć.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeFeb 11th 2012
     permalink
    Tempka faktycznie skacze, fisiuje i bije rekordy niskości a przed zabiegiem miałam wykresy wręcz książkowe. :/ Poza tym ten śluz - brunatny, bo plamienie to to nie jest. Może to jakieś opławy? :/ Kurde no... :/
    Chyba faktycznie tak zrobię i w przyszłym tygodniu wybiorę się do gina (ale nie do mojego tylko do kogoś innego - tak dla sprawdzenia), bo kilka dni temu byłam u swojej gin ale tylko na cytologii i wymazie (i to był błąd, bo mogłam wołać o usg). No nic, pozostaje mi na razie obserwacja.
    --
    •  
      CommentAuthorj_87
     permalink
    bilia dla spokoju też raczę iść do lekarza, choć mogą to być jakieś zwykłe upławy - no ale nic się nie bierze znikąd
    •  
      CommentAuthorj_87
     permalink
    jeszcze tylko dodam, że ja po łyżeczkowaniu plamiłam 7 dni - później byłam u gina i on zauważył tam jeszcze jakiś "płyn" - już tu o tym pisałam, i rzeczywiście po kilku dniach wyleciało ze mnie coś takiego brunatnego, ale to było jednorazowy wypływ
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    A ja po łyżeczkowaniu cały ten "cykl" miałam plamienia na zmianę z brunatnym śluzem. Cykl trwał 43 dni, na usg wszystko OK.
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Igisowa - dłabym Oooo ale jakoś tak nie pasuje :) Jednak to, że plamiłyście i że ten śłuz brunatny u was występował - troszkę mnie uspokoiło (przynajmniej tak na weekend) :) A w przyszłym tygodniu spróbuję się wybrać na usg, bo jestem ciekawa czy tam wszytsko ok.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    ja dostałam pierwszej @ po poronieniu wczoraj po 28 dniach... nie wiem, chyba w tym cyklu spróbujemy..
    --
    •  
      CommentAuthorj_87
     permalink
    dziewczyny ja mam pytanie zupełnie z innej beczki do Was - od jakiegoś miesiąca może dłużej okropnie swędzą mnie nogi -szczególnie po kąpieli, nieraz mam także pół nocy nie prześpię, muszę wstawać brać coś ostrego i się drapać bo nie wytrzymam, jest to bardzo uciążliwe,, myślicie , że jak pójdę z tym do ogólnego to mnie wyśmieję? bo nie mam żadnych zmian skórnych, żadnej wysypki na nogach itp,, nic innego nie swędzi tylko nogi., od golenia to też chyba nie jest bo by aż tak nie swędziało, może słyszałyście o czymś takim?
    •  
      CommentAuthorj_87
     permalink
    kurcze chyba pójdę do lekarza a nie będę czytać o tym w necie bo z tego co wyczytałam to takie swędzenie może być objawem: od słabego krążenia, niedoczynności tarczycy, cukrzycy, zmian endokrynologicznych, zapalenia wątroby czy nawet nowotworu i nerwicy
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.