Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeFeb 25th 2012
     permalink
    witam z rana dziewczyny:bigsmile: co do zasniadu to moja kolezanka miala,beta dlugo sie utrzymywala po poronieniu, oczywiscie zasniad potwierdzony histo,

monist ja tez sie balam czy czasem nie mam zasniadu,ani razu nie mialam badan,wierze ,ze nie mialam,testy szybko wychodzily negatywne po poronieniu

dziewczyny,tempka troche ruszyla w gore, nie mam wykresu ,ale podamy wyniki

poczatek cyklu 36,6, przed owulka 36,3 - przez 3 dni tak mialam, wczoraj klucie jajnika, dzis tempka 36,5, czy tempka moze tak wolno rosnąc? i jak dlugo rosnie po owulce?
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    zalezy od metody ja przy met Kippleyow mam miec wzrost o 0,2 przez 3 dni :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    bonim czemu nie prowadzisz wykresu? to ułatwia zycie i interpretacje dla sebie samej bardzo
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    nie mam oplaconego konta i nie moge prowadzic

a napisz mi monia co to za metoda? ja badam szyjke,sluz i tempke w pochwie
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    bonim każda metoda poza billingsa opiera się na tym prowadząc samoobserwację wybierasz metodę wg której ją prowadzisz jest metoda Angielska, niemiecka, Kippleyów, Rotzera, Billingsa. To opłać konto i zacznij robić wykresy
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    puzzle, narazie nie mam nic na koncie zeby oplacic forum, a te nazwy nic mi nie mowia,poprostu łącze 3 objawy,tempka ,sluz,szyjka, a czy na tej podstawie mozesz mi pomoc w interpretacji? (z poprzedniej strony)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    bonim szukanie nie boli masz tu linki z bloga radzę poczytać i wybrać metodę:
    http://28dni.pl/arts/metoda-lmm-kippleyow
    http://28dni.pl/arts/metoda-billingsa-obserwacje-wylacznie-sluzu-szyjkowego
    http://28dni.pl/arts/metoda-teresy-kramarek
    http://28dni.pl/arts/metoda-angielska-reguly-podstawowe
    http://28dni.pl/arts/metoda-rotzera-cz-i-podstawy
    http://28dni.pl/arts/metoda-rotzera-cz-ii-sytuacje-nietypowe
    http://28dni.pl/arts/metoda-rotzera-cz-iii-po-porodzie-i-klimakterium
    http://28dni.pl/arts/szyjka-macicy-w-metodzie-rotzera
    http://28dni.pl/arts/metoda-niemiecka

Po pierwsze wykres po drugie każda z tych metod w jakimś stopniu się różni więc dopóki nie wybierzesz metody nikt tak na prawdę nie pomoże Ci zinerpretować objawów bo inaczej zinterpretuje ktoś stosujący metode Kramarek, inaczej Rotzera etc
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    dzieki, w sumie to nie wiedzialam,ze trzeba sie na jakas metode zdecydowac, moja metoda to poprostu samoobserwacja,nie lubie,az tak kropka w kropke..
    :wink:
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    bonim ja byłam zielona tak jak ty, jak sie logowałam tu w październiku, poczytałam na tutejszym blogu i wybrałam Kippleyow bo jakos najbardziej przejzysta jest dla mnie. Sluz i szyjke staram sie badac, ale wyznacznikiem jest dla mnie tempka. Nie wiem czy moja nterpretacja wykresu w tej metodzie jest idealna, ale dla mnie jest czytelny i łatwo mi w nim oznaczyc faze lutealna. a w necie masz cała mase darmowych stron do prowadzenie wykresów :) kiedys próbowałam z kartka i długopisem - heh jakos mi to nie wychodziło, a tu sie wciagnełam i jest ok :)
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    bonim bo pewnie nie trzeba :) Tyle, ze łatwiej chocby własnie zinterpretowac kiedy był skok, jak długa jest faza lutealna, czy tempka wzrosła o odpowiednia wysokosc, czy juz spada na @ czy jeszcze nie i takie tam :)
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    moonia dzieki,ja narazie jestem zielona,wiedzialam jak badac, sluz,szyjke i tempke ,ale nie wiem do jakiej metody to dostosowac, wiem ,ze przy sluzie plodnym spadlo mi na 36,3 a dzis rosnie,36,5 ,

wlasnie przeczytalam ,ze bol okolowulacyjny pojawia sie dzien lub 2 po bolu okoloowulacyjnym a myslalam,ze jak kluje to wlasnie jajkuje hehe
    http://28dni.pl/arts/bol-i-plamienia-okoloowulacyjne
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Cześć,
    czytam co napisałyście. Myślałam, że będę sama na forum, że zaloguję się pierwsza. Jakiś czas temu wstałam, poranna toaleta, spacer z psem (gryzł już po kostkach) i dopiero teraz spojrzałam na zegar. To już jest taka godzina! Ale sobie pospałam...

Ja stosuję metodę Rotzera, nie jestem tak bardzo wtajemniczona jak moonia, ale wiem, że teraz mam dni niepłodne, czyli jak to nazywacie faza lutealna.
    @ powinna być 1 marca, a jak się nie pojawi to będzie oznaczało, że mój cykl nie jest normalny...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    witaj goska :)

czyli moje obserwacje to chyba tez metoda Roztera
    •  
      CommentAuthorj_87
     permalink
    też dzisiaj pospałam konkretnie :) ale pewnie odespałam ostatnie nieprzespane noce:) Miłego dnia
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    ja tez spac nie moge,przez te wiatry ;/
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    bonim to tez nie do konca, ja mam bole owulacyjne od 15rz przez pierwsze lata nie miałam pojecia co to jest dopiero jak zaczełam sie starac zorientowałam sie co jest grane Niejednokrotnie miałam robione usg w trakcie i zaraz po i ewidentnie boli mnie owulacja - wiec pewnie to zalezy od organizmu :)

ja nie spie bo dzieci na narty trzeba było zwieźć na 8 rano, poza tym Cyska to ranny ptaszek , kurcze juz nie pamietam kiedy bylam wyspana i kiedy spałam do bolu :) na emeryturze sie wyśpie o !
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    A ja nie mogę w nocy spać, bo mój mąż się wierci. Wysypiam się, gdy on idzie do pracy. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormonist
     permalink
    Goska ja mam to samo z moim, wiecznie jestem niewyspana :) On się rozpycha i mnie to wkurza bo mamy naprawde szerokie łóżko 180cm!
    Mąż śpi w poprzek! Nieraz biorę kołdrę i idę do innego pokoju aby zrobić mu na złość, a on nawet tego nie czuje, tak twardo śpi ;)
    Bonim obawiam się zaśniadu, ponieważ mam betę (z czwartku) 15.600. To chyba za dużo skoro ciąża jest młodsza o 2 tyg, czyli 2 tyg temu przestała się rozwijać.
    A propos tych wykresów, to czuję bezsilność jak czytam Wasze wypowiedzi to już wiem że nic nie wiem heheh;)
    Też sądziłam, że jak kłuje jajnik tzn że jest owu, a tzn że juz po? Mogłybyście jeszcze raz mi to opisać własnymi słowami.
    W każdym razie jak będę po zabiegu/poronieniu i zacznę prowadzić znów wykres - to będę prosiła o pomoc heheh;)
  1.  permalink
    Witajcie dziewczyny ale sie rozpisałyscie, bonim ja tez stosuje ta metode co ty:bigsmile: u mnie niestety tempka juz spada wczoraj jeszcze miałam 37.1 a dzis juz tylko 36.9 takze @ zbliza sie. U mnie @ powinna przyjsc za 6dni. Ale bedzie jescze nie jeden cykl:jumping:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    A mnie jajniki kłują w okresie okołoowulacyjnym i kilka dni później również.

A propos złego spania, to moje doświadczenie w tej dziedzinie jest przebogate: od paru miesięcy mam nocne wybudzenia i czasami do rana nie mogę zasnąć. Potem cały dzień głowa mi napier...a. A przez starania boję się zażywać prochów. DRAMAT.
    • CommentAuthoradda78
    • CommentTimeFeb 25th 2012 zmieniony
     permalink
    dziś 3 tygodnie.. świeczka dla aniołka mojego... :cry:
    [*] [*] [*]
    --
    •  
      CommentAuthormonist
     permalink
    Adda Trzymaj się Kochana !!! Ja dziś cały wieczór palę świecę.
    Baribal ja z kolei nie mogę zasnąć, łażę więc po domu, jem i piję, sikam, wkurzam się i nic, mam tak zawsze gdy gnębi mnie problem.
    Jest taka herbatka "na dobry sen" się zwie, można ją kupić w biedronce, ale nie zawsze bywa i nie w każdej, jest rewelacyjna, działa nawet na moją mamę, na którą nic nie działa, gdy ma zaburzenia snu-polecam!!!:bigsmile:chciłabym zasypiać tak jak mój mąż, czyli w 2 minuty...heh :wink:
    •  
      CommentAuthorj_87
    • CommentTimeFeb 26th 2012
     permalink
    myślę, że te kłopoty ze snem to skutek naszych problemów. :( mój mąż też od razu zasypia, zaczyna mi chrapać i przez to już mam noc z głowy,
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    ja próbuję spać ze stoperami w uszach, ale i tak się wybudzam. Dla mnie to naprawdę wielki problem. Właśnie robię badania, żeby coś wykryć.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ale naskrobałyście :D
    Witam się w niedziele :)
    --
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Cześć Dziewczyny,
    jak tam już po niedzielnym obiadku? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    monist a co lekarz na Twoje obawy o zasniadzie? dosc duza ta beta,ale ile sie rozni od poprzedniej?

biedronka,tempka spada,ale nie spadla ;)

moniia mnie bolalo w piatek, 18dc , w sob.19dc ,tempka coraz wyzej 36,5 a dzisiaj 20dc 36,7
    • CommentAuthorAndzia1508
     permalink
    witajcie dziewczyny!Tak czytam, czytam i podziwiam Was, że tak się znacie na tych wszystkich obliczeniach, obserwacjach itd. Ja postanowiłam, że nie będę prowadzić obserwacji.No może za wyjątkiem śluzu.Czyli jednak...Teraz jest pierwszy cykl, w którym się staramy, od 3 miesięcy mam 35 dniowe cykle -wydłużyły się z 29, nie wiedzieć dlaczego.Ucelowaliśmy w dni płodne, mam nadzieję, że się nie tylko udało, ale też, że wreszcie doczekamy się dzidzi.Po tych 2 poronieniach strasznie boję się kolejnego.Ponieważ od naszych prób nie minął jeszcze tydzień, bo zakładam, że zapłodnienie mogło być dopiero trzy dni później, to nie robiłam jeszcze testu. Trzymajcie kciuki by wyszła gruba druga krecha!:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorgoska22
    • CommentTimeFeb 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Andzia trzymam kciuki za dwie kreski na teście. :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    :clap::clap::clap::clap::clap::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
    --
  2.  permalink
    Witajcie dziewczyny skoro mowa o spaniu, to ja mam twarde spanie ale podczas kazdego spania okropne sny miewam, a zaczeły sie kilka dni przed poronieniem i mysle teraz ze te sny miały jakieś znaczenie, chciały mi coś powiedzieć ale wtedy tak o tym nie myślałam. Andzia też trzymam za ciebie kciuki :thumbup::thumbup::thumbup:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Biedronko, ja też miałam "proroczy" sen przed poronieniem. To było jakiś czas przed ślubem... Śniło mi się martwe niemowlę bardzo malutkie, mieściło mi się w dłoniach, a ja trzymałam to maleństwo, klęczałam w wielkiej kałuży krwi i płakałam... Był tak wyraźny... To moje Dzieciątko przepowiedziało mi swój los...
    :cry::cry::cry:
    A po stracie ten sen znowu mi się śnił... Boję się, żeby mi znowu nie wywróżył... :sad::sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, ja przepraszam, że tak się wtrącę w dyskusję, ale nie nakręcajcie się tak. Chodzi mi o te sny przede wszystkim - uwierzcie, że w ciąży, nawet zdrowej, będą Wam się śniły idiotyczne sny, że Wy krwawicie, krwawe wodospady, martwe dzieci, itd. Nie możecie się tak strasznie nakręcać, że to "prorocze" sny, bo zwariujecie, jak kolejny raz zajdziecie w ciążę i coś takiego Wam się przyśni. A takie sny pojawiają się już na początku ciąży i mogą trwać do samego końca - i jest to najzupełniej normalne, to tak jakby odzwierciedlenie naszych obaw związanych z ciążą. Ale nie wmawiajcie sobie, że to sny "prorocze".
    --
  3.  permalink
    Słuszne słowa The_fragile...
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    The_fragile mi mój sen po raz pierwszy przyśnił się przed ślubem, więc długo przed ciążą. I nie miało to z nią żadnego związku. A w ciąży miałam dziwne przeczucie, uczucie w macicy i w tym czasie Maleństwo umarło. Na to też powiesz, że sobie wmówiłam?

Ja wierzę w takie przeczucia, prorocze sny, albo w kobiecą intuicję.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Gosia a wiesz, że w psychologii funkcjonuje pojęcie samospełniającego się proroctwa/ samospełniającej się przepowiedni chodzi o to, że jak o czymś ciągle martwisz/ myślisz nakręcasz się pozytywnie czy negatywnie to prędzej czy później może się to wydarzyć bo tak ciągle obsesyjnie o tym myślisz ?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gośka, chodzi o to, żeby się nie nakręcać przed kolejną ciążą. Powiem z doświadczenia swojego chociażby - w pierwszej ciąży śniło mi się martwe dziecko. Wcześniej, przed ciążą także mi się to zdarzało. Poroniłam i nie łączyłam tego - po prostu zbieg okoliczności. W drugiej ciąży śni mi się od początku coś tragicznego, śniło mi się już, że ja zabijałam, że rodziłam martwe dzieci, śniło mi się, że budziłam się w pokoju wypełnionym krwią po poronieniu. Nie łącz tego, bo będziesz schizowała, jak zajdziesz i będziesz sobie wmawiać, że już miałaś prorocze sny, a teraz znowu Ci się coś śniło, więc nie zwiastuje to nic dobrego...
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Puzzle ciężko się nie martwić po tym co przeszłyśmy, ale zgadzam się, że trzeba kurczowo trzymać się pozytywnych myśli, budować dobre nastawienie. A jako ludzie mamy to do siebie, że "prorocze sny" i przeczucia pamiętamy, jeśli potwierdziły się jakimś wydarzeniem i równie szybko o nich zapominamy, gdy nic po nich nas nie spotkało.
    Więcej radości i wiary musimy tu wnieść- to forum ma nas podnosić na duchu a nie tłamsić:))) Ja np teraz zaklinam pozytywnie kolejną fazę lutealną:)))Kto dołącza?:)
    --
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Wiem, dlatego staram się myśleć pozytywnie. Nie myślałam o tym śnie w ciąży ani przed ciążą, tylko jak pisałam - przed ślubem, a później o nim zapomniałam, więc to nie samospełniające się proroctwo.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Igisowa ja bym chętnie dołączyła , ale póki co czekam na owulkę :)
    --
    • CommentAuthoradda78
    • CommentTimeFeb 27th 2012
     permalink
    hej,
    ach ta psychika..
    a ja chyba coś czułam, że się nie uda :sad: nie chciałam powiedzieć nikomu o swoim odmiennym stanie.. no i mężuś który mówił, że się boi mojej ciąży, że jak ja to zniosę- w sumie tych chorób troszkę jest..
    ale ta strata ma związek z moim zdrowiem( hormonami- które dadzą się wyregulować- mam nadzieję ) niż z psychiką..
    a ten mój cykl to nie wiem jak go w ogóle zinterpretować.. wy miałyście takie normalne, a u mnie jak chce to skacze.. :sad:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    adda po poronieniu hormony Ci szaleją , a tym bardziej, że masz z nimi problemy więc tu nie ma sie co dziwić... po prostu lekarz, leczenie i zobaczysz , będzie dobrze. Dziewczyny się leczą i z powodzeniem zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci...
    --
  4.  permalink
    Witajcie dziewczyny u mnie też nic nowego czekam na @ lub jej brak. Postanowiłam ze w srode bede testować...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Z tego co piszecie wychodzi na to, że każda z nas jest w innej fazie cyklu ;P Ja własnie kończę @ :) I nie wiem... bardzo ale to bardzo się zastanawiam ale chyba wystartuję ze starankami :)
    --
  5.  permalink
    bilia ciesze sie, moze wreszcie posypia sie dobre wiadomosci:cheer:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Mam nadzieję, że wszystkie w najbliższym czasie będziemy się cieszyły z dwóch kreseczek.
    --
    •  
      CommentAuthormonist
     permalink
    A u mnie się chyba zaczyna poronienie, mam od rana brunatny śluz, który zaczyna się przekształcać w krew. Chcę przeżyć to w domu, nie w szpitalu jak kiedyś. Nienawidzę skupionej uwagi innych na sobie gdy cierpię (piguły, lekarze no i osoby leżące na sali).

Rozumiem dwie strony dyskusji o snach itp. Wiem,że jest część osób, które będą sobie wmawiać, że jest dobrze choć nie jest oraz druga część osób posiadająca bardzo wysoki stopień wrażliwości na sny i odczucia. Jak to mawiał mój pradziadek sprawiedliwy sędzia wysłucha dwóch stron. Żadna nie ma racji lub każda ma, jak kto woli. A każdy żyje i czuje tak jak potrafi najlepiej. Znam osobę, która dzień w dzień mówi o pozytywnym myśleniu, ale nie daje sobie rady w życiu-nigdy nie widziałam tak zdołowanej kobiety. Nie chce skorzystać z pomocy fachowców ani grup wsparcia i tak ratuje się tym gadaniem o pozytywnym myśleniu. Nie wszystkim pomaga takie myślenie. Jest to jednakże starsza osoba.

A propos snów, niestety istnieją osoby, które szczegółowo potrafią wyśnić przyszłość. Jednakże te osoby śnią także sny, które wynikają właśnie z obaw i strachu. Z pewnością jednak, osoby które mają po kilka snów na noc, potrafią odróżnić co jest bzdurą a co nie.

Trzymam za Was kciuki-wiem że sukces posiadania dzieci już mamy, musimy jednak zaczekać się na przyszłość, w której ten sukces się spełnia.

:bigsmile:
  6.  permalink
    monist przykro mi, kazda strata foremki nas boli bo wiemy co ona czuje i jak juz zdązyła pokochac ta kruszynke...
    -- ,
    •  
      CommentAuthormonist
     permalink
    A propos poronień/zabiegów. Ja miałam 20.10.2010 zabieg. Od tamtej pory aż do maja 2011 czyli 7 m-cy miałam plamienia przy stosunku z mężem, zawsze w połowie cyklu, sądziłam że to przez sex, ale okazało się że tak długo walczył organizm, dlugo płakałam bo nie wierzyłam, że tak może być.
    Potem sie pogodziłam i w czerwcu pierwszy raz ślimaczenia środcykliczne dały mi żyć. Brałam przez 2 m-ce castagnus, który mi pomógł w PMS.
    Żałuję, że nie rzuciliśmy fajek z mężem, aby się oczyścić. Chciałabym być już po tym przeklętym poronieniu, sprawna psychicznie aby wrócić do pracy, łatwiej byłoby zapomnieć, dobrze że idzie wiosna bo zajmę sie kwiatami i ziołami na balkonie :bigsmile:
    P.S. Dla osób, które nie śnią wcale poleca się napar ze świeżych liści bazylii, niestety nie ma niczego działającego na odwrót...
    Buziaczki:wink:
    •  
      CommentAuthormonist
     permalink
    Biedronko, tak to boli jak nic. Najgorsze jest, że człowiek się nastawił. Szkoda mówić.... Dziewczyny może to głupio zabrzmi, ale trzymajcie kciuki żebym wreszcie poroniła w domu, bo już mam dość czekania;(
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Ach Monist, pomyśl jeszcze chwilkę, może jednak znasz lekarstwo na nadmiar snów? Bo mnie się śnią hocopoły od zmroku aż po świt. I nie mogę się od nich uwolnić ;)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.