Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorAvenka
    • CommentTimeMar 6th 2012
     permalink
    strasznie ich duzo :( pewnie tak normalnie nie chca ich zlecac ale u mnie to chyba powinni
    • CommentAuthorAvenka
     permalink
    jesli ktoras chcialaby z was ze mna pogadac albo tez popisac to jestem na skypie reaven_authority
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    avenka- u mnie tsh bylo najpier 3,5 potem 2,5 potem spadlo do 2 ...ale juz bylo za pozno - w moim przypadku tsh bylo odpowiedzialne za poronienie prawdopodobnie... dopiero teraz mnie lecza w tym kierunku, bo w trakcie ciazy nie trafilam na takiego lekarza ktory by chcial mi pomoc... - nie mowie ze Twoje TSH jest odpowiedzialne, za poronienie, bo tego nie wiem. Mowie tylko ze znam wiele dziewczyn ktore poronily przy TSH ktore niby bylo w normie - bylo ono w okolicach 3,5 ak jak u mnie - proponuje zebys rowniez na to zwrocila uwage... tzn poszla do endokrynologa i to skonsultowala...
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeMar 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Avenka większość badań miałam robione prywatnie ( ja się tylko prywatnie leczę) badania robione w Polsce głównie w Diagnostyce a część w Synevo, tak trzeba je zrobić by postawić diagnozę, ale Ty najbardziej teraz powinnaś się martwić badaniami genetycznymi po poronieniu, jak cofniesz się jakieś 40 stron do tyłu to zobaczysz listę badań jaką miała robiona kolezanka po poronieniu wklejałam ją dla innych osób.

Powiem Ci szczerze, że Państwowo może i zlecą te badania ale z reguły w dniach cyklu nieodpowiednich ( ja tam miałam leżąć w klinice endokrynologii porobili badania na odwal się w byle jakie dni cyklu i nawet nie zauważyli niedoczynności tarczycy) więc ja wolałam chodzić prywatnie i mieć dobrą opiekę tzn taką jaka być powinna z dokładną diagnostyką dlatego z czystym sumieniem polecam Ci lekarki o których pisałam powyżej.

Kolejna sprawa IVF to in vitro, aha jak masz jeszcze jakieś do mnie pytania napisz do mnie prywatną wiadomość a nie tu na wątku :) bo ja nie jestem z tego wątku i nie chcę dziewczynom go zaśmiecać a napisałam tylko w tym temacie bo padło hasło lekarz z Krakowa i problemy z tarczycą
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    dziewczyny a interesowalyscie sie naprotechnologia, kurcze oni maja naprawde dobre wyniki w leczeniu pcos i endometriozy i innych przyczyn poronin czy innych brakach ciazy... nie znam sie na tym za dobrze, ale strasznie mnie ten temat interesuje ...
    IVF przeciez tylko omija problem a nie go leczy...
    tak mi sie wydaje, ale jak mowie mam mala wiedze na en tema, mam nadzieje ze mnie ten emat jeszcze nie bedzie dotyczyl :(
    --
    •  
      CommentAuthormartooś
     permalink
    Cześć dziewczyny,
    mam pytanie: czy po poronieniu miałyście też inne okresy niż przed? Ja teraz mam o wiele krócej okres (czyli np. 1, max.2 dni normalnych krwawień i potem z 5 dni plamień). Pod koniec okresu mam takie ciemno brązowe plamienia.. Oo. A przed poronieniem miałam z 3 dni normalnych krwawień i 2 dni plamień. Czy mam o tym lekarzowi powiedzieć?
    •  
      CommentAuthorj_87
     permalink
    martooś myślę, że to nic niepokojącego, u mnie też się pozmieniało,, może trzeba jeszcze odczekać zanim wróci do normy,
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Ramatha mnie naprotechnologia w ogóle nie interesuje a IVF jest w zasadzie jedną drogą dla mnie na posiadanie dziecka. Zresztą wiesz jeśli np. partner ma parametry nasienia które nie dają szansy na ciąże naturalną ani nawet nie klasyfikują do inseminacji to w takim wypadku IVF nie leczy problemu bo się go nie da wyleczyć ale daje szansę na ciąże. U mnie akurat co innego wpływa na decyzję o IVF ale nie jest to zło konieczne zresztą w wielu sytuacjach nawet naprotechnologia nie pomoże a czasem przy PCOS i wyczerpującej się rezerwie jajnikowej to jest strata czasu zabawa w inne leczenie niż konkretne a na wyczerpującą się rezerwę jajnikową też nie ma leku
    •  
      CommentAuthormartooś
     permalink
    to na pewno.. a te ciemne plamienia? takie ciemno brązowe wręcz?
    Nie pisałam tego wcześniej,ale myślę że mój organizm trochę dużo zmian przeszedł, bo tak:
    1) w czerwcu 2011 odłożyłam evrę (którą brałąm praktycznie 8 lat z rzędu)
    2) potem odczekaliśmy 3 cykle (każdy był inny)
    3) zaszłam w ciąże (od razu)
    4) poronienie w listopadzie (wywoływane farmakologicznie)
    5) 'dochodzenie' do siebie po poronieniu.

Chyba dobrze,że czekam do maja ze starankami, bo organizm chyba po prostu musi się wyregulować..
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    ramatha: Cześć dziewczyny,
    mam pytanie: czy po poronieniu miałyście też inne okresy niż przed? Ja teraz mam o wiele krócej okres (czyli np. 1, max.2 dni normalnych krwawień i potem z 5 dni plamień). Pod koniec okresu mam takie ciemno brązowe plamienia.. Oo. A przed poronieniem miałam z 3 dni normalnych krwawień i 2 dni plamień. Czy mam o tym lekarzowi powiedzieć?

Miałam dokładnie tak jak Ty, okres wrócił do normy dopiero po 3 cyklu, który wspomogłam duphastonem. Ja to sobie wytłumaczyłam, że endometrium jeszcze się nie odbudowało i stąd skąpe krwawienia i bardziej takie śluzowate. A co do hormonalnej, to mi organizm wracał do normalnej długości cykli przez 1,5 roku, więc musisz swojemu po tych przejściach na pewno dać trochę czasu:))
    --
    •  
      CommentAuthormartooś
     permalink
    No ok-to nie panikuję ;p
    Dzięki bardzo za pomoc..w takim wypadki spytam się ginka o ten duphaston? Ale znając jego to powie,żeby po prostu czekać (on jest wielkim przeciwnikiem jakichkolwiek leków- jak nie lekarz ;p )
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Dziewczyny, jestem. Witajcie.

I nie przynoszę Wam dobrych wieści, owszem testy mam, ale ich nie użyję… Mam @, albo poroniłam… Rano miałam tempkę 36,8, czułam, że coś nie jest dobrze, przestraszyłam się… Pojechałam do miasta, poszłam do apteki (przede mną stała ciężarna z takim brzuszkiem jaki ja bym miała, gdybym nie poroniła…) i tam już czułam, że coś się dzieje, tak mi napieprzał brzuch, że z bólu prawie zemdlałam… Wróciłam do domu, poszłam do łazienki z testem, a tu @…

Zabiłam je, zabiłam tabletkami na gardło, których nie powinno się brać w ciąży… Aptekarka mi powiedziała, że nie mogę ich brać…
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Kochana ściskam mocno, proszę nie oskarżaj się:(( Mocna ciąża zniesie wiele, jak widzimy po wiecznych imrezowiczkach. Na bardzo wczesnym etapie jest najtrudniej- zagnieżdżenie pełne trwa 6-12 dni, a komórki nie czerpią jeszcze z naszego organizmu tylko z żółtka. Może endometrium nie było jeszcze gotowe na przyjęcie maleństwa.. Ściskam mocno:**
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    igisowa: No ok-to nie panikuję ;p
    Dzięki bardzo za pomoc..w takim wypadki spytam się ginka o ten duphaston? Ale znając jego to powie,żeby po prostu czekać (on jest wielkim przeciwnikiem jakichkolwiek leków- jak nie lekarz ;p )

Ja widząc, że mój organizm ma problem z powrotem do normalności, powspomagałam go przez 2 pełne cykle femibionem natal classic, wiesiołkiem Oeparol Femina, no i 1 cykl od 3 dnia po skoku do miesiączki duphastonem. I kolejny cykl był już ładniejszy, ale śluzu np nadal mam jak na lekarstwo na zewnątrz, mimo że w środku jest.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ramatha, masz okazję dowiedzieć się więcej o napro.
    --
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    Gosia.... nie mow tak, bo to paranoja tak myslec (nie powiem ze nie mam podobnych pomyslow czasami)
    ale moze okres Ci sie spoznil, moze zle przeanalizowalas... to najbardziej prawdopodobne

a w najgorszym razie maluszek sie nie zagniezdzil ponprostu, bo i tak bywa...
    Bardzo mi przykro, ale dasz rade i przez to przejdziesz... nadzieja jest siła ale gdy nagle cos sie dizeje, to to normalnie jak spasc z 10n pietra...
    Dasz rade, bedzie nastepny cykl i bedziesz w ciazy ... :)
    --
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    amazonka dzieki jade tam wlasnie... juz jakis czas temu sie zapisalam :P napro bardziej mnie interesuje niz rozer bo jest bardziej medyczny mam wrazenie :)
    --
    • CommentAuthorAvenka
     permalink
    kurcze dziewczyny mam takie bole strazne ze ledwo wytrzymuje do szpitala mam jutro rano dopiero sie zglosic ale jak krwawie to raczej lyzeczkowania mi nie zrobia tylko ze to masakrycznie boli teraz siostra mi doradzila przed chwila by zadzwonic do szpitala i powiedziec ze krwawie i ze bardzo boli po w trakcie poronienia to nie jest zwykly okres
    • CommentAuthorAvenka
     permalink
    moze wytrzymam do jutra:(
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Avenka nie dzwoń do szpitala tylko jedź do niego
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Avenka, ja na Twoim miejscu bym nie czekala. jedz do szpitala.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    gosiaczek,mnie chyba jutro odwiedzi @ ,bedziemy jechaly znow na tym samym wózku , przykro mi kochana,ale nie obwiniaj sie i nie mysl tak

igrysowa a jak u Ciebie?
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    nie dzwon - zdecydowanie nie dzwon bo moga CIe splawic, tylko jedz od razu - jako ostry przypadek ...
    --
    •  
      CommentAuthorj_87
     permalink
    no lepiej jedź do szpitala, choć wątpię żeby Ci pomogli bardzo - tzn mnie bolało bardzo całą noc, dali mi paracetamol 2 razy, trochę pomogło ale nie bardzo, później już kolo 6 rano zaczęło ze mnie wypadać wszystko :( no ale i tak później miałam zabieg.. więc jak masz w domu paracet. to zażyj albo kup
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ramatha, napro to jest bez wątpienia medycyna, nie tylko Rotzer. ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    bonim: gosiaczek,mnie chyba jutro odwiedzi @ ,bedziemy jechaly znow na tym samym wózku

igrysowa a jak u Ciebie?

Ja to już nic nie wiem, rano ptc niżej niż wczoraj ( 36,83 a wczoraj 37), na testach niby ślad jakiś widać- ale jednoznaczne też nie były. Generalnie czekam, śluz raz lepszy raz różowawy więc już głupieję;/
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    igris to ja tez juz nic nie wiem,u mnie cienie sa ale fatamorgana ;) a tempka mi skoczyla na 37
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Dziewczyny, ochłonęłam trochę... I postanawiam przerwać starania na jakiś czas... Poczekam, aż cykle się unormują.

P. S. Zaczynam biegać. Od jutra, jeśli nie będzie mnie bolał brzuch...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    goska:grouphug:
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Gośka good idea:) sport, podstawowe badanka, zdrowe odżywianie, relaks, joga. Organizm ochłonie z nerwów, odbuduje się, Ty psychicznie odsapniesz i będzie dobrze:)))
    --
    •  
      CommentAuthoragataż
     permalink
    Dziewczyny - ja trochę może nie w temacie, ale nie znalazłam lepszego miejsca.
    Zastanawiam się mianowicie, czy spory wysiłek fizyczny (a dokładnie spinning) może miec negatywny wpływ na zagnieżdżenie się zarodka w macicy i w ogóle na taki rozwijający się zarodek ?
    Pytanie jest dla mnie o tyle istotne, że chodze na spinning dość regularnie,a nie chciałabym zaszkodzić sobie w ten sposób.
    •  
      CommentAuthormartooś
     permalink
    znam dziewczynę, z tego forum, która przebiegła maraton w cyklu w którym zaszła w ciąże i nic jej się nie stało.. ale nie jestem lekarzem-lepiej się poradź ginekologa..

Goska: przykro mi, ale myślę że to jednak spóźniony @, a jak nie to nawet lepiej myśleć że to spóźniony @..Ja czekam ze starankami do maja..może chcesz rozpoczać je ze mną? Troszke do czego czasu ochłoniesz..a w grupie raźniej ;)
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    agataz, to zalezy,zapytaj gina, ja bym nie biegala,ale za mna 2 poronienia
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    goska,ja nie moge pisac w naszym wątku na pw, wiec napisze tutaj, jesli tempka sie utrzymuje ,a @ to nie dokonca @ to zrob test dla pewnosci,moze trzeba wziasc dupka
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    agataz moi lekarze powiedzieli, że jeśli jest to coś co robi się od dawna długo uprawiany sport to nie ma wpływu ale jeśli jest to dla nas nowość to niekoniecznie dobrze działa :(
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Martooś nie jestem już do końca pewna czego chcę... Ale ok, możemy spróbować...

Bonim, moja @ jest dziwnie skąpa jak na pierwszy dzień, wymieszana z jakimś śluzem i nadal mam temp. 37.
    --
  1.  permalink
    gosia zrób tescik
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    gosiaczku ,ja tylko widze co tam piszecie :) wiec zagladaj tutaj bo tam odp.nie moge,nie mam oplaconego konta
    sluchaj,zamiast sie tak stresowac to juz chyba lepiej siknąć i miec pewnosc
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Myślicie, że jest nadzieja? :cry::cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthoragataż
     permalink
    Dzieki za rady - to bedzie mój 3 mies. ćwiczeń, a poza tym normalnie, w sezonie sporo jeżdżę na rowerze, więc nie jest to specjalna nowość...hm, może bedę sie po prostu oszczędzała na treningu i tyle, a przy najbliższej okazji zapytam gina.
  2.  permalink
    zawsze jest nadzieja:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    gosiak jak sie nie przekonasz to mozemy se gdybac, bez wzgledu na to jaki bedzie wynik,bedziesz wiedziala co dalej,czy to @ czy trzeba dupka brac :)
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Ale mi się nie chce sikać... Byłam przed chwilą!
    --
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    A ten "dupek" to ten Dufhaston czy jak mu tam było... Tak? I pewnie na receptę?
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    to jak Ci sie zachce to sikniesz :) a jak to plamienie?rozkrecilo sie?
    tak ten dupek to duphaston,jest na recepte,ale jak test wyjdzie pozytyw,a plamienie bedzie to do lekarza
  3.  permalink
    ale sie wkreciałam, normalnie gosia nie wytrzymam:cry: ( nie myslałam ze az tak bede przezywac wasze starania)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Tylko, że mój gin będzie za tydzień dopiero... Chyba, że zrobię mu nalot na chatę!!!:wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    zrob test ,a jak bedzie II to idz do jakiegokolwiek lekarza lub podjedz na pogotowie czy gdzie :wink:
  4.  permalink
    no tak najpierw musi byc test:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorgoska22
     permalink
    Jedna gruba krecha testowa i więcej nic...:sad::sad::sad: Ale przynajmniej jestem pewna i spokojniejsza... :smile::smile::smile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.