Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeSep 24th 2012
     permalink
    Właśnie w łazience na piętrze chciałabym fotorolete wzór morze ,plaża ,slonce , mysle ze fajnie bedzie wygladac , Plytki mam wybrane w kolorze turkusu i bezu , a od strony łazienki mam bardzo ładne słońce prawie przez cały dzień

Treść doklejona: 24.09.12 12:57
    Mój taras będzie miał koło 30m2 ,to dość spory .wczoraj byłam na budowie Dachowcy zaczęli przybijac deski na elewacje ,co do koloru nie byłam przekonana,ale nawet ładnie się prezentuje, sufity na górze prawie zrobione ,grzejniki tez wiszą ,a w kotłowni położone kafle i piec tez już stoi , oczyszczalnia tez już wkopana,tylko okien jeszcze nie ma ,maja przyjść na dniach
  1.  permalink
    Agap- ja tez mam taras 30 m- wg mnie to dobra wielkosc :)
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam.
    Planuję kupno nowego telewizora.Właściwie to jestem zmuszona:bigsmile: bo nasz wydaje już ostatnie tchnienie.
    Może ktoś zna się na tym co dobre i dlaczego ??
    Pan w sklepie zdaje się próbuje sprzedać to co mu nie schodzi i dość oględnie to wszystko wyjaśnia.
    A że na forum mnóstwo się dzieje to pomyślałam że i na temat telewizorów coś wiecie dziewczyny:tooth:

[przeniesione przez moderatora]
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeSep 26th 2012
     permalink
    jak dla mnie samsung i poczytaj sobie na forach więcej o różnych markach oraz o funkcjach i możliwościach

Treść doklejona: 26.09.12 16:34
    SPRZEDAŁAM DZISIAJ JUŻ LEGALNIE/NOTARIALNIE MIESZKANIE ehhh będzie żal opuszczać!
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    My ostatnio kupiliśmy Samsunga. Jak znajdę książeczkę od niego to napisze jaki model. My jesteśmy zadowoleni.
    samsung led ue40d5000
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    My tez mamy samsunga, takiego : Tel sam
    My jestesmy zadowoleni; dziala bez zastrzezen.
    Jedynie co, to nie ma wejscia USB.
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 27th 2012
     permalink
    Właśnie też myslałam o samsungu.
    U nas musi być 40 cali bo mamy bardzo duży salon gdzie telewizor jest w jednym końcu a kanapa w drugim końcu pokoju.
    Dzięki dziewczyny.Gdyby jeszcze któraś miała sugestie chętnie wysłucham:)
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeSep 27th 2012
     permalink
    U nas tez samsung najlepiej 42 cała ale to zależy od wielkości pokoju i trzeba patrzeć na ilośc HZ nie 100 ani 200 najlepiej 400 HZ no i LED ,3D ,HDMI ,USB itp
  2.  permalink
    Samsungi mają fantastyczny kontrast i ostrość koloru, to fakt. Szwagier dwa lata temu zaryzykował i kupił w Tesco TV Techniki robiony na wyświetlaczu Samsunga. Działa bez zarzutu, bardzo sobie chwali. Parametry jak w Samsungu, tylko znaczek inny i cena połowę niższa
    •  
      CommentAuthorSony85
    • CommentTimeSep 27th 2012 zmieniony
     permalink
    My też mamy Samsunga, telewizor kino domowe i monitor z kompa. Jetsesmy zadowoleni. A najlepsze jest to że każdy z tych sprzetów obsługiwany jest tym samym pilotem i nietrzeba mnieć 4 różnych ;)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeSep 28th 2012
     permalink
    U nas dziś była babka zrobic foto-inspekcje i takie oto wątpliwości miała...
    Na ich harmonogramie są odrębne pozycje: stolarka okienna i stolarka drzwiowa...
    i pyta co zaliczamy do drzwiowej - my, że drzwi wejściowe, bramy (bo tego nigdzie indziej nie ma gdzie ująć), drzwi tarasowe np...
    A ona że drzwi tarasowe nie. I tak sobie myślę, że niby dlaczego skoro w projekcie się to nazywa stolarka drzwiowa? Sporządzając kosztorys to właśnie miałam na myśli szacując wartość.
    Albo przyczepiła się że drzwi wejściowych nie mamy docelowych, mówimy jej, że w sumie co oni mają do tego jakie mamy drzwi - może takie chcemy ? (a mamy takie chińskie stalowe tanie innego koloru niż reszta) ;) Tymczasowe oczywiście - ona o tym wie, no ale ważne że są drzwi, czyż nie?
    --
  3.  permalink
    do mnie pierwszy argument przemawia. Drzwi tarasowe zamawiałas w firmie, która produkowała okna, prawda? :)
    W innym przypadku stolarką drzwiową nazywano by również okno baklonowe np w bloku :)
    Ad. 2- pewnie, nic jej do tego :)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeSep 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Tak, zamawiałam z oknami oczywiście ;)
    Z tym, że naprawdę szacowaliśmy te pozycje stolarki drzwiowej uwzględniając drzwi tarasowe...
    Zobaczymy co powie po południu, bo ma to z kimś skonsultować.
    Na razie zaliczyła nam do drzwi 80% - nie wiem dlaczego jak we wszystkich otworach gdzie mamy mieć drzwi - są drzwi ;)
    ~
    Albo np w projekcie mamy w środku schody drewniane - które oczywiście robi się prawie na końcu... Na kosztorysie są schody, ale są one w pozycji "stan surowy", więc my zaliczamy do tej pozycji schody piwniczne i schody wejściowe . Też miała z tym problem, by wpisać, ze ukończone...
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeOct 1st 2012
     permalink
    Mangaa okno tarasowe zalicza się do stolarki okiennej ,wczoraj pytałam MM w projekcie musi być jakis błąd
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 2nd 2012
     permalink
    my kolejny juz telewizor mamy LG, zaden nas nie zawiodl i ogolnie ta firma wygrala w stosunku jakosci do ceny, tym razem maz postawil na taki z opcja 3d, bajer fajny ale nie dla tych ktorzy cierpia na bole glowy ogladajac filmy w trojwymiarze (czyt. Pani Hyde)

mangaa: U nas dziś była babka zrobic foto-inspekcje i takie oto wątpliwości miała...
    Na ich harmonogramie są odrębne pozycje: stolarka okienna i stolarka drzwiowa...
    i pyta co zaliczamy do drzwiowej - my, że drzwi wejściowe, bramy (bo tego nigdzie indziej nie ma gdzie ująć), drzwi tarasowe np...
    A ona że drzwi tarasowe nie. I tak sobie myślę, że niby dlaczego skoro w projekcie się to nazywa stolarka drzwiowa? Sporządzając kosztorys to właśnie miałam na myśli szacując wartość.
    Albo przyczepiła się że drzwi wejściowych nie mamy docelowych, mówimy jej, że w sumie co oni mają do tego jakie mamy drzwi - może takie chcemy ? (a mamy takie chińskie stalowe tanie innego koloru niż reszta) ;) Tymczasowe oczywiście - ona o tym wie, no ale ważne że są drzwi, czyż nie?

dla mnie drzwi tarasowe to ewidentnie stolarka okienna, a co do drzwi wejsciowych to pewnie w kosztorysie podawaliscie zakres cenowy i szacunkowa kwote pozycji "stolarka drzwiowa"; zakladajac ze na brame i drzwi zewn policzyliscie 10tys to nie moze byc tak ze macie tylko wejsciowke marketowke za 300zl
    swoja droga po raz kolejny ciesze sie ze u nas nie trzeba bylo na zadne inspekcje sie umawiac, faktur przedkladac a jedynie fotorelacje wyslac do banku przed kolejna transza
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Eee, nie na takiej zasadzie to u nas działa...
    Harmonogram jest szacunkowy i nie obchodzi ich ile ostatecznie na co wydaliśmy. No, chyba, że coś mamy nie ukończone to wtedy mówimy ile procentowo jest zrobione.
    Skoro są drzwi to ich nie obchodzi z jakiego materiału.
    TAk samo jak nie obchodzi ich, że wydaliśmy np więcej na dach a mniej na np okna czy tynki. Nikt nie wnika jaki rodzaj tynków mamy, jaką instalację, jaką klasę płytek czy dachówka czy blachodachówka...
    Mamy tylko ukończyć pewne etapy...
    Skoro ich harmonogram nie jest szczegółowy i nie określa się nawet jaka stolarka okienna (czy PCV czy drewniana itp) i drzwiowa i zatwierdzili go to znaczy, że mamy dowolność w tym zakresie. Widziałam różne harmonogramy w różnych bankach i to w gestii każdego banku jest to jak szczegółowo wchodzi w rozliczenia.
    Np w Nordea rok temu trzeba było wpisywać dokładnie rodzaj i typ materiałów.
    Podczas gdy my mamy np pozycję "roboty zewnętrzne" i dla mnie to może być rozplantowanie ziemi i przygotowanie pod bruk, a dla kogoś innego może to być przygotowanie pod bruk, bruk, ogrodzenie itp.
    Albo "inne prace"... Tylko ja wiem co tam się mieści... :wink:
    Zresztą transza przelana więc jest wszystko git ;)
    ~
    Z tymi drzwiami jest tak w projekcie: osobno zestawione okna, osobno zestawione drzwi balkonowe, i osobno drzwi wewnętrzne i zewnętrzne.
    Być może to źle skumaliśmy, ale nie ma problemu :)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Zdecydowaliśmy się na samsunga 40 lub 42 cale.Teraz tylko kwestia za ile:bigsmile:ale pewnie to już się w sklepie okaże.
    Dzięki dziewczyny jezcze raz:)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my sporo wpisywalismy w rubryczke "inne prace dodatkowe", w sumie z 15% wartosci kredytu to byly wlasnie inne ;)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Łooo, u nas by chyba nie przeszło. No ale są to takie 2 magiczne pozycje które kryją w sobie wszystko i nic ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 4th 2012
     permalink
    ING ma dziwnie poukładane te"rubryczki" bo to co na początku ma dziwnie uwzględnione na końcu tj projekt i przyłącza etc...

Treść doklejona: 04.10.12 18:01
    korzystacie może z internetu z polsatu cyfrowego? jak się sprawdza jeśli któraś z Was go użytkuje?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 4th 2012
     permalink
    tyle ze ta ostatnia transze w ING wlasnie przylacza itp to mozna uruchomic w kazdej chwili bez wykazywania realizacji wczesniejszych transz tylko malo kto o tym wie :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 5th 2012
     permalink
    Wyliczyli nam ostatnio, że na dom o Naszej pow. potrzebujemy 405 tyś. licząc po ok 2500 za 1m2 domu pow. użytkowej... Nie rozumie jednak dlaczego nie przyjmują całkowitej pow. domu a tylko tą użytkową!
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    To spytaj ich, może wyjaśnią, jak to liczą..
  4.  permalink
    Bo to jest uśredniona cena. Ogólnie się tak przyjmuje do orientacyjnych rozliczeń.
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Dziewczyny telewizor kupiony:bigsmile::bigsmile:
    Teraz proszę Was o opinie odnośnie materaca do łóżka.Macie jakieś doświadczenia ???
    Poszłam dziś do sklepu z nadzieją że wyjdę "z nim" a tu niestety nie....matko ile rodzajów modeli i wogóle ???Na co zwrócić uwagę ???Co jest najważniejsze ??
    --
    •  
      CommentAuthorgracjanna
     permalink
    nam doradził sprzedawca materac tzw. "leniwy"-nie ma sprężyn w środku, więc nie da się na nim poskakać, a za to taką specjalną gąbkę, która po naciśnięciu powoli wraca do pierwotnego kształtu (stąd nazwa)
    świetnie się dopasowuje do ciężaru, który na nim leży, więc ewentualne bóle różnych części kręgosłupa po nocy mijają jak ręką odjął
    nie był tani, ale mamy go od 3 lat i nadal jest cudny-zabieramy do nowego domu, tylko podstawę kupimy inną, żeby miał dobrą wentylację

Treść doklejona: 05.10.12 22:13
    acha, ma stronę zimową i letnią-odwracam go co miesiąc, ale jak się strona zgra z porą roku, to naprawdę jest OK-siłą rzeczy co 2gi miesiąc nie jest! ;)
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    gracjana ja właśnie oglądałam różne dziś i taki bez sprężyn mnie jakoś nie przekonuje....nie wiem czemu.
    Co do ceny-nie był tani tzn ??? My oglądaliśmy takie za 700 i za 2500 i wiem że trzeba wydać te pieniądze by być zadowolonym:)
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeOct 6th 2012
     permalink
    Dziewczyny ostatnio pokazywali taki materac w "pytaniu na śniadanie "chyba o takim co Gracjanna pisze mnie się bardzo spodobał to ile taki kosztuje ?? Jestem ciekawa bo my tez zaniedlugo będziemy wybierać meble. Wczoraj byłam na budowie w końcu okna przyjechały ,już są wystawione ,drzwi zewn tez już są ,piec chodzi tylko podłogowka nie chciała odpalic mówią ze zapowietrzaona ,a słupki przyjechały czerwone zamiast czarne i facet musi przyjechać przemalowac ,bo mamy takie gotowe słupki z klinkieru naprawdę polecam. A najlepszego mamy czepia się o wszystko ,ze mu ktoś na trawę wjechał i na wyjeździe koleś z pizza przyjechał na chwile ,a on zaraz wyskoczył z pytaniem kto mu dał prawo jazdy normalnie masakra ,siedzi w oknie i zdjęcia robi bo ta droga jest prywatna ,kiedyś się na nia składali i kto nie dał to wiecie ,nie ma prawa przejeżdżać ,policję wzywa. Ciekawie będzie jak tam zamieszkały :rolling:

Treść doklejona: 06.10.12 09:08
    Coś mi wyraz zjadło "sąsiada " ten najważniejszy hehe
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my mamy materac KOŁO - Estrella Alergik ; po wczesniejszym spaniu na kanapie teraz komfort spania na lozku z wygodnym materacem jest niesamowity;
    materaz wybieralismy na zasadzie "ile mamy kasy" a potem po prostu kladlam sie na roznych i patrzylam czy mi wygodnie i czy bez problemu sie daje rade z niego podniesc, nie chcialam zbyt miekkiego ani zbyt twardego no i zalezalo mi zeby pokrowiec byl zdejmowany do prania. potem wocilam do domu i poczytalam sobie recenzje o producentach i tak droga komrpomisu stosunek jakosci do ceny padlo wlasnie na materac z firmy Kolo

Treść doklejona: 06.10.12 10:13
    najdrozszy materac w lokalnym salonie z lozkami na lozko 160x200 kosztowal ponad 4tys :/
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Dziewczyny mój mąż wreszcie zakończył projekt domu :) A dziś nam prąd podciągnęli do działki a i zapomniałabym w zeszłą sobotę posadziliśmy sobie drzewka owocowe.
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Sabakuma A nie boisz się ze przy budowie koparka ci je skosi te drzewka ,tez zależy jaka masz działkę . To znaczy ze trzeba będzie materace testować w sklepach :smile:
  5.  permalink
    Pomóżcie, może spojrzycie świeżym okiem, poradzicie...
    Nasza działka nie ma bezpośredniego dostępu do drogi. Jest wąski dojazd pomiędzy domami przyszłych sąsiadów. No i okazało się, że to jest taka działeczka - pasek należąca do skarbu państwa. Myśleliśmy, żeby ją kupić, ale wczoraj mąż z teściem odnaleźli wyciąg z księgi wieczystej jeszcze z lat '50tych, z czego to wyciągu wynika, że działka jest nieznacznie większa, prawdopodobnie o ów dojazd. Jak sprawdzić, czy ten kawałek w wyniku pomyłki jakiegoś geodety nie przeszedł nieprawnie w ręce państwa?
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Fretka musisz zgłosić się do instytucji która jest właścicielem(urząd gminy czy miasta)niech Ci dadzą wyciąg z księgi wieczystej a na nim powinno być napisane kto był poprezdnim właścicielem.
    agap81: ile taki kosztuje ??

wczoraj oglądałam taki-koszt ok 1500-2000
    MrsHyde: najdrozszy materac w lokalnym salonie z lozkami na lozko 160x200 kosztowal ponad 4tys :/

Ja wczoraj widziałam za 14 000
    Dzięki za rady Mrs:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Fretko sprawdzasz numer tej małej działeczki w necie http://www.geoportal.gov.pl/ i uderzasz do starostwa po numer KW, mając już ten numer w Sądzie idziesz oglądać akta lub bierzesz odpis. Można też przeglądnąć przez internet księgi, ale nie wiem czy już wszystko jest dostępne internetowo.
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Dzięki na taki drogi materac to nas nie stać ,myśle ze do 2 tys wystarczy ,ale to jeszcze czas narazie łazienki robią, a co do kuchni to tylko projekt mam i nic wiecej ..urządzenie domu to tez dość spory wydatek już się tego boje
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u nas sporo znajomych ma wlasnie te materace z kola, zamykajac sie w kwocie do tysiaca, trzeba policzyc ze "rama" lozka to tez spory wydatek (nasza stelaz prawie 2tys kosztowal). mi zalezalo to mozliwosci wykorzystania przestrzeni pod lozkiem wiec mamy cos na wzor tapczanu z mega pakowna skrzynia gdzie trzymamy jakies koce, dodatkowa posciel goscinna, mniej potrzebne dokumenty i.... moje torebki ;)

Treść doklejona: 06.10.12 18:55
    agap81: urządzenie domu to tez dość spory wydatek

zwlaszcza ze jest mnooooooooooooooooooooooooooooooooostwo pieknych rzeczy na ktore czlowiek mialby ochote; no ale jak sie poszuka to mozna znalezc rownie fajne substytuty plus pojsc na kompromis ti troche zaoszczedzic.
    gdzies dobrze napisali ze ssz to tylko ok 30% kosztu calosci
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    MrsHyde: gdzies dobrze napisali ze ssz to tylko ok 30% kosztu calosci

Dokładnie tak jest.
    My mieszkamy już trzy lata i dopiero teraz została tylko jedna rzecz do dokończenia(balustrada na poddaszu).
    Pamiętam ile rzeczy trzeba było kupić i ile rzeczy ładowaliśmy w dom inie było tego widać(choćby ściany-tynk gips gładź grunt...a kasa szła jak woda.
    No i ja jestem zdania że jeśli można z czegoś zrezygnować na jakiś czas by potem dozbierać kasy i kupić lepsze to warto to zrobić.
    Także dziewczyny które się "wykańczają':wink:chylę czoła...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    NIEWYKONCZONY DOM SPRZEDA WYKONCZONY INWESTOR - to bylo jedno z pierwszych zdan jakie rzucilo mi sie w oczy na ktoryms forum budowlanym, na szczescie nam sie udalo wykonczyc dom a nie siebie ;)
  6.  permalink
    my też mamy materac tej firmy co Hyde, Estrellę Lux, śpimy już pięć miesięcy, bardzo wygodnie się śpi :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Ceri a jaki on jest???Średni wiem ale jak z twardością???Ja nie ukrywam lubię twarde.Jak się połozyłam na takim który ma 250 sprężyn na metr2 a 500 na metr2 to różnica kolosalna ...W cenie też::bigsmile::bigsmile:
    --
  7.  permalink
    Ja bym oceniła jako raczej twardawy, ale to pewno subiektywne odczucie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aga nie zostaje Ci nic innego niz pojsc do sklepu ktory jest dystrybutorem materacy kolo i rzucic sie na wyrko :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Tak zrobię:)))
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 7th 2012
     permalink
    w temacie materacy to Ja sobie chwalę z IKEA... są rewelacyjne i wszystkie takie posiadam.
    Mojej córce ten z niższej półki po niecałych 10latach troszkę się "przysiadł" w miejscu spania... jak się okazało kiedy zobaczyłam na paragon został mi jeden dzień do końca 10 lat gwarancji i co? i zgłosiłam i przyjechali i zareklamowali i przyznali reklamację - dostałam Nowy ale dołożyłam 200 złotych i mam lepszy, droższy a do tego na 25lat gwarancję :) Tak więc dla mnie IKEA pod tym względem jest OK jak i pod względem materacy też nie narzekam bo są super :)
  8.  permalink
    :DDDDD

sd

Treść doklejona: 07.10.12 21:16
    dziewczyny, czy któras z Was kupowała perfumy do pomieszczeń Zara Home? Chodzi mi o taki flakonik z patyczkami.
    Zauroczył mnie zapach, ale nie kupiłam bo drogie bardzo. Moze wiecie czy warto?
    •  
      CommentAuthorSony85
    • CommentTimeOct 8th 2012
     permalink
    Ja mam takie. Warto, bo na długo starczają. Ale oryginalne, nie podróbki.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    swietna swinia Szczypta, nie pogardzilabym takim grzejniczkiem w mojej mega zimnej sali :/

a co do zapachu z patyczkami, ja mialam taki z rosomaka air wick czy inny briese o zapachu porzeczki, pierwsze kilka dni byl jak dla mnie za mocny i az okno otwieralam, potem zapach sie ciut ulotnil i juz bylo ok. nie pamietam na ile starczyl ale na bank dluzej niz zelowe kuleczki
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dziewczyny c o Wyście tu pisały, że SSZ to 30% budowy?
    Błagam, nie dobijajcie mnie... ;))))))))))))))
    --
  9.  permalink
    Ja tez uważam,że świnia jest bosska :))
    Aniu, ja taki z rossmana tez mam , ale b podoba mi sie ten zapach z zary.Sony- na długo tzn na ile wystarcza?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    moze nie budowy ale domu z wykonczeniem do wprowadzenia sie; u nas SSZ stanowil dokladnie 37% calosci (od lyzeczek, przez zyrandole, meble az po elewacje i kostke)
    z tego co rozmawiam ze znajomymi ktorzy decydowali sie na wykonczenie i pworwadzenie na gotowe przy malym wkladzie robocizny wlasnej, to srednio metr uzytkowej wychodzi tak ok 3-3,5tys urzadzajac dom tak ze sredniej polki
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.