Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 8th 2012
     permalink
    No u nas na bank nie wyjdzie tyle, ale chyba wiem dlaczego... Piwnice. Jakby je się odjęło to kto wie, kto wie, może i by procentowo tyle wyszło.
    I tak to wszystko dopiero się u nas okaże...
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeOct 10th 2012 zmieniony
     permalink
    Wykończenie domu może kosztować 60-70% całej inwestycji, a może też kosztować 20-30%...wszystko zależy od tego jak i czym wykańczasz, jak ktoś kładzie marmury na podłodze i parapetach plus modne i designerskie meble i oświetlenie i jeszcze do tego opłaca projektanta wnętrz, to na bank wykończeniówka może go wykończyć finansowo.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Nieee, my nie mamy ani projektanta ani modnych mebli ani marmurów w planach... :wink:
    Podejrzewam, że wykończymy najpierw tylko dół i na górze korytarz i sypialnię,a resztę będziemy tak dłubać latami haha;)))
    W sumie nawet ostatnio gadaliśmy, że i bez sypialni byśmy się obeszli ;)
    --
  1.  permalink
    mangaa: Podejrzewam, że wykończymy najpierw tylko dół i na górze korytarz i sypialnię,a resztę bę

my wprowadziliśmy się w maju, wykończona była kotłownia, kuchnia (ale bez płytek na ścianie) i część "prywatna"- czyli nasza łazienka, pokoje dzieci, nasza sypialnia i gabinet męża, korytarz w naszej części. teraz kuchnia dokończona, doszła podłoga w spiżarni, pralni i wiatrołapie, a na zewnątrz taras i schody wejściowe. Do zrobienia jeszcze trochę, nawet nie wszędzie mamy podłogi, ale powolutku do przodu :smile: Idzie wolno, bo mężu robi wszystko sam.
    --
  2.  permalink
    figan: Wykończenie domu może kosztować 60-70% całej inwestycji, a może też kosztować 20-30%...wszystko zależy od tego jak i czym wykańczasz, jak ktoś kładzie marmury na podłodze i parapetach plus modne i designerskie meble i oświetlenie i jeszcze do tego opłaca projektanta wnętrz, to na bank wykończeniówka może go wykończyć finansowo.

a wg mnie problem nie lezy w meblach, oświetleniu i innych przygwizdach. U nas mnóstwo kasy pochłonęły instalacje, piec CO, ocieplenie.... Wg mnie to są największe wydatki
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    u nas akurat instalacje nie pochłonęły dużo kasy, np ogrzewanie kosztowało nas ok 4 tys plus 1 tys robocizna. A umeblowanie, oświetlenie i np podłogi to znowuż nie takie nic..jeśli chodzi o wydatki..
  3.  permalink
    aha- rozumiem
    To mnie ogrzewanie( + hydraulika do tego ofkors) kosztowało 50 tys.
    Plus kominek dychę
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U mnie w tych etapach po SSZ najwięcej wyniosły - instalacja ogrzewania, tynki, elektryka, sufity.
    ~
    Cerisecerise czyli da się tak :D Musi to być upierdliwe później, ale skoro M robi większość to super... nie chodzą obcy ludzie po domu.
    U nas w piwnicy i garażu M będzie robił płytki :D Już się boję ;)
    Jednak wolałabym by łazienki i kuchnię robił profesjonalista...
    ~~
    U nas ogrzewanie 35tysięcy...
    Ale mieliśmy inną wycenę na 2 razy tyle! Znaleźliśmy tubylca który nam to zrobił profesjonalnie za połowę :D
    --
  4.  permalink
    mangaa: Cerisecerise czyli da się tak :D Musi to być upierdliwe później

Upierdliwe to było jak pierwszą noc spaliśmy u nas w domu i podłoga była tylko w naszej sypialni i toalecie :wink: A wodę na herbatę gotowałam w czajniku ustawionym w korytarzu na "parapecie"- tzn tym miejscu na parapet, bo sam parapet jeszcze nie był osadzony. A podłączyłam w korytarzu, bo tylko tam działało gniazdko :wink:

Wiesz, my się przeprowadziliśmy z dwupokojowego mieszkania, gdzie żeby w salonie móc dojść do balkonu, musiałam najpierw przez dobre 5min torować sobie drogę wśród zabawek dzieci :cool: Więc teraz właściwie to nie zauważam tych niewykończonych pomieszczeń, nawet doceniłam jak nasz pies był mały, bo jak nie zdążyłam z nim wyjść na spacer i siknął czy walnął kupę na wylewki, to tragedii nie było :wink:

mangaa: ale skoro M robi większość to super... nie chodzą obcy ludzie po domu.

to raz, a dwa- kasa. U nas za 1m kw gresu liczą sobie 50pln. Wzięliśmy ekipę, żeby zrobiła nam schody wejściowe, bo zależało nam na czasie i mąż nie czuł się na siłach atakować schody- wyszło 800pln, a nie są jakieś duże: dwa stopnie, 1,5 m szersze niż drzwi wejściowe.

mangaa: U nas w piwnicy i garażu M będzie robił płytki :D Już się boję ;)
    Jednak wolałabym by łazienki i kuchnię robił profesjonalista...

Mój kłaść płytki uczył się na kotłowni, potem było WC, potem kuchnia. O ile w kotłowni w kilku miejscach można było zrobić lepiej, o tyle w reszcie pomieszczeń bez uwag. Jedyny minus- robi duuużo wolniej niż fachowcy, bo robi sam. Podłogę w kuchni (19m2) kładł dwa dni+ fugowanie kolejne pół dnia.
    --
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeOct 10th 2012
     permalink
    u nas również nie wszystko było wykończone - ale własne!!!!!! teraz z sentymentem oglądam zdjęcia z chrzcin gdzie nawet nie było listw przypodłogowych
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: u nas akurat instalacje nie pochłonęły dużo kasy, np ogrzewanie kosztowało nas ok 4 tys plus 1 tys robocizna

no to faktycznie tanio, u mnie za sama robocizne przy hydraulice i ogrzewaniu ponad 5tys bylo a piec bez tych wszystkich rurek i pomp ok 13 tys kosztowal; w sumie instalacje hydrauliczna i elektryczna to bez zadnych szalenstw ponad 60tys :/
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Dlatego napisałam wyżej, że nie można zakładać, że wykończeniówka to 60-70% całkowitych kosztów inwestycji - zależy u kogo. U mnie to było ok 30-40%.
  5.  permalink
    Figan, no ale Ty raczej jestes wyjątkiem :)
    Ja nie znam nikogo, komu by sie udało tak tanio założyć instalację CO
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    szczypta_chilli: Ja nie znam nikogo, komu by sie udało tak tanio założyć instalację CO

Wyszło niedrogo, bo nie mam "standardowej" instalacji CO z piecem za kilkanaście tysięcy..tak naprawdę to w ogóle nie mam pieca CO..(ani kotłowni jeśli już o tym mowa):wink:..jedynie podłogówkę elektryczną. Koszt materiałów (kable grzejne, termostaty, siatki montażowe, opaski kablowe) wyniósł dokładnie 3774 zł plus 1 tys robocizna (ułożenie kabli na podłodze)..właściwie to powinnam doliczyć jeszcze piec kominkowy w salonie- ale palimy w nim rekreacyjnie, więc nie traktuję tego jako części CO ( a sam piec kosztował poniżej 2 tysi).
  6.  permalink
    rozumiem Figan :) Fajnie poczytać o tym,że ktoś ma niestandardowe rozwiązania w domu :) Ile kosztuje Cię ogrzanie prądem domu ?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Figan a jakiego rzedu macie rachunki za prad miesiecznie? Ogrzewanie pradem kojarzy mi sie raczej z domami pasywnymi
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Jeśli temp jest tak do ok 0 stopni na zewnątrz, to wystarcza, że nastawiam grzanie na 4 h w nocy - sami decydujemy, o której ma się włączyć ogrzewanie, np teraz włącza się o 02:00 i wyłącza o 06:00. Oczywiście mamy taryfę G12 i grzejemy w tańszej taryfie (tani prąd mamy od 22:00-06:00 i 13:00-15:00). Te 4 h grzania kosztują nas ok 6 zł...najwięcej jak do tej pory (a mamy za sobą 2 zimy) włączaliśmy ogrzewanie 8 h w ciągu doby - w takich m-cach płaciliśmy za ogrzewanie ok 350 zł miesięcznie..piszę ok, bo mam na prąd wszystko w domu, więc muszę od całościowego rachunku odjąć wszystko inne: bojler na ciepłą wodę, kuchenkę itd. W miesiącach cieplejszych (tak do max -5 stopni) to płacimy ok 250 zł miesięcznie za ogrzewanie. Zakładając, że w październiku będziemy włączać ogrzewanie na max 4 h/dobę (więcej nie przewidujemy, bo raczej mrozów nie będzie w październiku) to wyjdzie ok 180 zł/mc.

Treść doklejona: 10.10.12 21:55
    Mój dom nie jest domem pasywnym, bo np jest parterówką, a pasywne domy parterówkami nie są, no i mam okna od północy, co w domach pasywnych jest albo wyeliminowane albo zredukowane do minimum..ale mam bardzo dobrze ocieplony dom, bo z założenia budowaliśmy dom energooszczędny.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    i jaka temperature macie w domu?
    ja lubie chodzic w krotkim rekawku i ogolnie cieplolubna jestem wiec 22stopnie to juz minimum, gesiej skorki dosteje jak slysze jaka cieplote maja w domach moje kolezanki z pracy
  7.  permalink
    a ja nie wyobrazam sobie ogrzewania noca... ja noca musze miec chłodniej niz w dzien, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
    A bardzo dobrze ocieplony dom to jaki?
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U mnie tak 20-21 stopni jest ok.
    Nie lubię ciepłoty, mój M też.
    ~
    No i tak jak Szczypta, w nocy moze być trochę chłodniej, zwykle grzejemy wieczorem, a później się wyłącza i znowu rano włącza by w łazience było ciepło podczas porannego prysznicowania;)
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Zapomniałam dodać, że podłogi nagrzewają się przez 4 h, co oznacza, że potem przez następne godziny ciepło oddają - kable są w 10-centymetrowej warstwie betonu..teraz mam 21 stopni w domu ;-) W t-shirtach raczej w zimę nie chodzę, ale też nie spowijam się w grube, wełniane swetry ;-)
  8.  permalink
    ale 21 stopni czy włączonym ogrzewaniu?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    o kurcze, to ja przy 21stopniach kazalam mezowi podlogowke wlaczyc taka cieplolubna jestem :)
    jak slucham jaka temperature maja w zimie moje kolezanki z pracy to gesiej skorki dostaje, w ramach oszczednosci potrafia w podwojnych dresach nawet chodzic po domu :/

i jeszcze ad elektrycznosci, u nas sporo znajomych przeszlo na taryfe nocna, nie wyobrazam sobie prania, pieczenia czy "puszczania" zmywarki tylko nocami, draznia mnie te wszelakie szumy i odglosy a juz w ogole nastawianie budzika zeby wyjac jedno pranie i wrzucic nastepne i przed wyjsciem do pracy to rozwieszac to w ogole dla mnie jakas katastrofa
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    szczypta_chilli: a ja nie wyobrazam sobie ogrzewania noca... ja noca musze miec chłodniej niz w dzien, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

szczypta, ogrzewanie jest włączone nocą (w trzaskające mrozy też w dzień), co nie oznacza, że w dzień mam zimno...potem te nagrzane podłogi oddają ciepło w ciągu dnia..a rozkład temperatury przy podłogówce jest bardzo korzystny dla człowieka - przy nogach jest cieplej niż przy głowie ;-)

Treść doklejona: 10.10.12 22:04
    MrsHyde: i jeszcze ad elektrycznosci, u nas sporo znajomych przeszlo na taryfe nocna, nie wyobrazam sobie prania, pieczenia czy "puszczania" zmywarki tylko nocami, draznia mnie te wszelakie szumy i odglosy a juz w ogole nastawianie budzika zeby wyjac jedno pranie i wrzucic nastepne i przed wyjsciem do pracy to rozwieszac to w ogole dla mnie jakas katastrofa

Ja mam tani prąd jeszcze od 13:00 do 15:00 i właśnie wtedy włączam zmywarkę i pralkę (zazwyczaj).
  9.  permalink
    figan: szczypta, ogrzewanie jest włączone nocą (w trzaskające mrozy też w dzień), co nie oznacza, że w dzień mam zimno..

nie no, rozumiem :)
    figan: rozkład temperatury przy podłogówce jest bardzo korzystny dla człowieka - przy nogach jest cieplej niż przy głowie ;-)

a tu to akurat są 2 szkoły :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan i 4godz grzania podlogowki zapewniaja te 21 stopni przez cala dobe?

figan: Ja mam tani prąd jeszcze od 13:00 do 15:00 i właśnie wtedy włączam zmywarkę i pralkę

o tej porze wiekszosc osob jednak jest w pracy
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    szczypta_chilli: A bardzo dobrze ocieplony dom to jaki?

Pod podłogą 30 cm styropianu, na ścianach 20 cm styropianu, nad sufitem 30 cm ekofibru, okna trzyszybowe.
  10.  permalink
    zapytałąm czy masz 21 stopni teraz przy wlączonym ogrzewaniu, bo my nie odpalaliśmy jeszcze pieca w tym roku i na dole mam teraz 22 stopnie, a na górze 20. W kominku tez nie paliliśmy dziś. A dom mam standardowo ocieplony- 15 cm styro na scianach i 3o na podłodze
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: o tej porze wiekszosc osob jednak jest w pracy

Można nastawić pralkę i zmywarkę żeby same się włączyły o określonej godzinie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: Można nastawić pralkę i zmywarkę żeby same się włączyły o określonej godzinie.

po kiepskich doswiadczeniach z bloku jakos nie mam odwagi, nie chcialabym wrocic i w wodzie stanac
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    szczypta_chilli: zapytałąm czy masz 21 stopni teraz przy wlączonym ogrzewaniu, bo my nie odpalaliśmy jeszcze pieca w tym roku i na dole mam teraz 22 stopnie, a na górze 20. W kominku tez nie paliliśmy dziś. A dom mam standardowo ocieplony- 15 cm styro na scianach i 3o na podłodze

Od 3 nocy ogrzewamy podłogi. Więc tak - taką mam temperaturę przy włączonym ogrzewaniu. Ale generalnie temperaturę mam bardzo równą w domu w ciągu doby (mimo że ogrzewanie włączamy na 4h).
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    szczypta_chilli: Ja nie znam nikogo, komu by sie udało tak tanio założyć instalację CO

My zapłaciliśmy tylko za materiał.Nie licząc pieca(kilkanaście tysięcy) wydaliśmy może ze trzy tysiaki(duże rabaty u znajomych też wchodziły w grę)
    szczypta_chilli: A bardzo dobrze ocieplony dom to jaki?
    --
    Na swoim przykładzie mogę powiedzieć że my mamy bardzo dobrze ocieplony dom.U nas porotherm 44 cm plus 5 cm wełny gdzie przy takiej grubości pustaka nie powinno jej być wogóle.
    Taki dom automatycznie zużywa mniej energii do ogrzewania.Przykładowo nasz piec w srogie zimy nastawiony jest max na 55 stopni i w domu chodzimy z krótkim rękawem.U taty (pustak plus styropian)przy 55 stopniach jest zimno po prostu.
    Figan a pustak jakiej grubości masz??
    --
  11.  permalink
    wJa nawet nie wiem jaką tempreaturę mamy ustawioną na piecu.... Mamy czujnik, który steruje temperaturą w pomieszczeniach
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jeszcze kwestia jaki styropian i ile grubosci
    u mojej kuzynki gdzie jest 8cm zwyklego styro 044 pala od dawna i dom sie momentalnie i nagrzewa i wyziebia. my mamy grafitowy 032 i roznica i latem i teraz kolosalna jesli idzie o cieplo w domu
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeOct 11th 2012
     permalink
    Aga19782: Figan a pustak jakiej grubości masz??

Mój dom nie jest zbudowany z pustaków tylko z bloczków silikatowych. Ściany zewnętrzne z Silki E18 (33x18x20 cm) - o ile dobrze pamiętam, a ściany wewnętrzne z Silki E12.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta masz podłogówkę w salonie założoną? jeśli tak to jakie odczucia jeśli chodzi o chodzenie czy też przenoszenie ciepła na nogi - puchnięcie?

Treść doklejona: 11.10.12 11:23
    Ciągle nie możemy się zdecydować czy dawać w salonie podłogówkę tak samo jak u mamy czy tam w nią inwestować czy jednak pozostać przy grzejnikach zważywszy na jej tendencje do puchnięcia stóp!
    Ogólnie górę robimy w grzejnikach - chyba nie będziemy łączyć pomieszczenia gospodarczego na górze, garderoby czy holu podłogowym a reszta grzejnikami...
    Dół u Nas pozostaje pod znakiem zapytania?

Treść doklejona: 11.10.12 11:24
    kolejna kwestia to stawianie kolejnego komina na paliwo stałe... czy warto w to się bawić czy jednak pozostaniemy przy kominie tylko do kominka i kominie do gazówki! a ewentualnie pójdziemy w solary!
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    figan: Ściany zewnętrzne z Silki E18 (33x18x20 cm)

Czyli grubość 18 ???Nigdy nie wiem jak czyta się te wymiary...
    Ladybird76: Ciągle nie możemy się zdecydować czy dawać w salonie podłogówkę

Jakoś do mnie podłogówka nie przemawia...owszem korytarz łazienka...może zacofana jestem.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Tak, Silka E18 = gruba na 18 ;-)

Treść doklejona: 11.10.12 12:23
    Aga19782: Jakoś do mnie podłogówka nie przemawia...

A do mnie właśnie podłogówka najbardziej przemawia (no, może poza sypialniami) ;-)
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Ladybird76: Ciągle nie możemy się zdecydować czy dawać w salonie podłogówkę tak samo jak u mamy czy tam w nią inwestować czy jednak pozostać przy grzejnikach zważywszy na jej tendencje do puchnięcia stóp!

mam w całym mieszkaniu podłogówkę i uważam, ze powinna być tylko tam gdzie są płytki. Musi być mocno nastawione ogrzewanie, aby panele były ciepłe.
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 11th 2012 zmieniony
     permalink
    bladykot: mam w całym mieszkaniu podłogówkę i uważam, ze powinna być tylko tam gdzie są płytki. Musi być mocno nastawione ogrzewanie, aby panele były ciepłe.
    --

właśnie ja słyszałam podobną opinię dlatego tak jakoś niespacjalnie ta podłogówka na podłodze w pokojach przemawia do mnie.
    figan: Tak, Silka E18 = gruba na 18 ;-)

Czyli masz 38 cm.
    No to u mnie jeszcze 11 cm wiecej:bigsmile: więc dom musi być ciepły sam w sobie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Aga19782: Czyli masz 38 cm.
    No to u mnie jeszcze 11 cm wiecej:bigsmile: więc dom musi być ciepły sam w sobie:bigsmile:

Dziwnie to wyliczasz. Tak mam 38 cm -ALE w tym 20 cm warstwy ocieplenia. Więc nie wystarczy stwierdzić, że skoro Ty masz ścianę o grubości 49 cm, a ja o grubości 38, to Twoja automatycznie jest cieplejsza. Parametry cieplne budynku zależą od izolacji cieplnej ściany. Jeśli dom będzie zbudowany nawet z 50-centymetrowej ściany jednowarstwowej, np z silikatów - to chociaż będzie to aż 50 cm - a nie będzie izolacji cieplnej w postaci styropianu lub wełny, to te 50 cm będzie miało gorsze parametry cieplne niż moje 38 cm z 20 centymetrową warstwą ocieplenia.
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    figan owszem ale mówimy tu chyba o dobrych materiałach a nie o pustaku.
    Ponadto wskaż mi miejsce gdzie napisałam że mój dom jest cieplejszy ???Po co niby???
    Porównuję po prostu.Skoro dom jest wykonany z materiałów eco to wiadomo że ciepły będzie...ale też jeden cieplejszy niż drugi.
    Masz świadectwo energetyczne domu ??W jakiej klasie masz dom ???

----
    Zakupiłam dziś materac.Muszę oczywiście czekać aż przyjedzie ale leżałam w sklepie na takim i już nie mogę się doczekać kiedy się porządnie wyśpię:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Aga19782: figan owszem ale mówimy tu chyba o dobrych materiałach a nie o pustaku.
    Ponadto wskaż mi miejsce gdzie napisałam że mój dom jest cieplejszy ???Po co niby???
    Porównuję po prostu.

A Ty mi wskaż miejsce gdzie napisałam, że Twoja ściana jest lub nie jest cieplejsza niż moja...zwróciłam jedynie uwagę, że porównujesz ściany (i oceniasz ich parametry cieplne) patrząc na centymetry...tak jak napisałam wyżej - można mieć ścianę grubą na 50 cm - a jej parametry cieplne wcale nie muszą być przez to rewelacyjne. Nie twierdzę, że konkretnie Twoje ściany nie mają dobrych parametrów. Twierdzę jedynie, że nie wystarczy wziąć pod uwagę samej grubości ścian.
  12.  permalink
    Ladybird76: szczypta masz podłogówkę w salonie założoną? jeśli tak to jakie odczucia jeśli chodzi o chodzenie czy też przenoszenie ciepła na nogi - puchnięcie?

ja mam podłogówkę tylko w łazienkach, przedpokojach i w kuchni.
    Dla mnie w salonie i sypialniach odpada- młoda bawi sie leząc na podłodze, poza tym mam psa. No i lubie dywany shaggy :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ja podłogówki też bym nie dała do sypialni, ale w salonie sprawdza się bez zarzutu :-)
  13.  permalink
    figan a w sypialniach macie standardowe grzejniki? Bo ja zrozumiałam,że podłogówkę w całym domu?
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Figan wysnułaś sobie taki wniosek sama... nie wiem po co.Widzisz wyżej gdzie.
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    W całym domu mam ogrzewanie na prąd, podłogówka jest wszędzie poza sypialniami - w sypialniach mam zwykłe grzejniki konwektorowe po 60 zł sztuka ;-) Włączamy je sporadycznie, podczas dużych mrozów, tylko na jakieś 20 min przed położeniem się spać. Do sypialni nie dałabym podłogówki, bo jednak dużą część podłogi zajmuje łóżko; przy podłogówce temp wyższa jest nad podłogą (więc mniej więcej ta wyższa temp byłaby na poziomie łóżka). No i córka ma w sypialni dywan, więc na podłogówkę też nie bardzo..
  14.  permalink
    i pomimo tego,że nie ogrzewacie na codzien sypialni macie wyrównaną temperaturę w całym domu?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Aga19782: Figan wysnułaś sobie taki wniosek sama... nie wiem po co.

Po co? Po nic. Ale dlaczego go wysnułam? Może dlatego, że tak szczegółowo wypytywałaś mnie wcześniej o grubość ścian w moim domu i potem porównywałaś to ze swoimi.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.