Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Podejrzewam, że wykończymy najpierw tylko dół i na górze korytarz i sypialnię,a resztę bę
Wykończenie domu może kosztować 60-70% całej inwestycji, a może też kosztować 20-30%...wszystko zależy od tego jak i czym wykańczasz, jak ktoś kładzie marmury na podłodze i parapetach plus modne i designerskie meble i oświetlenie i jeszcze do tego opłaca projektanta wnętrz, to na bank wykończeniówka może go wykończyć finansowo.
Cerisecerise czyli da się tak :D Musi to być upierdliwe później
ale skoro M robi większość to super... nie chodzą obcy ludzie po domu.
U nas w piwnicy i garażu M będzie robił płytki :D Już się boję ;)
Jednak wolałabym by łazienki i kuchnię robił profesjonalista...
u nas akurat instalacje nie pochłonęły dużo kasy, np ogrzewanie kosztowało nas ok 4 tys plus 1 tys robocizna
Ja nie znam nikogo, komu by sie udało tak tanio założyć instalację CO
a ja nie wyobrazam sobie ogrzewania noca... ja noca musze miec chłodniej niz w dzien, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
i jeszcze ad elektrycznosci, u nas sporo znajomych przeszlo na taryfe nocna, nie wyobrazam sobie prania, pieczenia czy "puszczania" zmywarki tylko nocami, draznia mnie te wszelakie szumy i odglosy a juz w ogole nastawianie budzika zeby wyjac jedno pranie i wrzucic nastepne i przed wyjsciem do pracy to rozwieszac to w ogole dla mnie jakas katastrofa
szczypta, ogrzewanie jest włączone nocą (w trzaskające mrozy też w dzień), co nie oznacza, że w dzień mam zimno..
rozkład temperatury przy podłogówce jest bardzo korzystny dla człowieka - przy nogach jest cieplej niż przy głowie ;-)
Ja mam tani prąd jeszcze od 13:00 do 15:00 i właśnie wtedy włączam zmywarkę i pralkę
A bardzo dobrze ocieplony dom to jaki?
o tej porze wiekszosc osob jednak jest w pracy
Można nastawić pralkę i zmywarkę żeby same się włączyły o określonej godzinie.
zapytałąm czy masz 21 stopni teraz przy wlączonym ogrzewaniu, bo my nie odpalaliśmy jeszcze pieca w tym roku i na dole mam teraz 22 stopnie, a na górze 20. W kominku tez nie paliliśmy dziś. A dom mam standardowo ocieplony- 15 cm styro na scianach i 3o na podłodze
Ja nie znam nikogo, komu by sie udało tak tanio założyć instalację CO
Na swoim przykładzie mogę powiedzieć że my mamy bardzo dobrze ocieplony dom.U nas porotherm 44 cm plus 5 cm wełny gdzie przy takiej grubości pustaka nie powinno jej być wogóle. A bardzo dobrze ocieplony dom to jaki?
--
Figan a pustak jakiej grubości masz??
Jakoś do mnie podłogówka nie przemawia...
Ciągle nie możemy się zdecydować czy dawać w salonie podłogówkę tak samo jak u mamy czy tam w nią inwestować czy jednak pozostać przy grzejnikach zważywszy na jej tendencje do puchnięcia stóp!
mam w całym mieszkaniu podłogówkę i uważam, ze powinna być tylko tam gdzie są płytki. Musi być mocno nastawione ogrzewanie, aby panele były ciepłe.
--
Tak, Silka E18 = gruba na 18 ;-)
Czyli masz 38 cm.
No to u mnie jeszcze 11 cm wiecej więc dom musi być ciepły sam w sobie
figan owszem ale mówimy tu chyba o dobrych materiałach a nie o pustaku.
Ponadto wskaż mi miejsce gdzie napisałam że mój dom jest cieplejszy ???Po co niby???
Porównuję po prostu.
szczypta masz podłogówkę w salonie założoną? jeśli tak to jakie odczucia jeśli chodzi o chodzenie czy też przenoszenie ciepła na nogi - puchnięcie?
Figan wysnułaś sobie taki wniosek sama... nie wiem po co.