Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeSep 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde, dziekuje za takie uwagi!! Prosze o wiecej, jakby co, wszystko skrzetnie zanotuje do rozmowy z inzynierem budowlanym.
    Aneta - wlasnie ten inzynier jest rzeczoznawca i mam nadzieje, he bedzie jak mowisz - elewacji nie tykac a reszte moge robic. Wiadomo, ze tych pieknych drzwi i schodow nie mam zamiaru zmieniac, tylko te gumowe podlogi i sufity, a to nie jest oryginalne wyposazenie.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 11th 2013
     permalink
    Aneta pewnie wszystko zalezy od regionu, u nas rzucaja klody pod nogi, zwlaszcza jesli zabytkowe budynki sa w centrum miasta; zreszta u mnie w miescie to nawet odbior budowlany w budownictwie jednorodzinnym robia a i tu i na FM laski pisaly ze nigdy o tym nie slyszaly (ja na szczescie mialam tyle elektryke i wodociagi odbierane a te ostatnie z przebojami)

YPolly, nasi znajomi dostali dom po babci, wydawac by sie moglo ze typowy klocek z lat 60-70; liczyli ze trzask prask i bedzie po remoncie a tymczasem mowia ze wsadzili tyle kasy ze juz dawno by pobudowali i urzadzili nowy dom. ostatnio u nich bylam a tam konca remontu nie widac a trwa to juz ja wiem 3 badz nawet 4lata. Co i rusz cos nowego wychodzi i niestety sa rzeczy ktorych sie nie spodziewali miedzy innymi teraz kwestia legarow w drewnianym stropie; juz nie wnikalam o co dokladnie chodzi ale ponoc sen z powiek im to spedza
    Moze zerknij jeszcze na forum muratora i poszukaj rad/opinii? zdaje mi sie ze takie dyskusje byly
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeSep 11th 2013
     permalink
    MrsHyde: nasi znajomi dostali dom po babci, wydawac by sie moglo ze typowy klocek z lat 60-70

My właśnie się zastanawialiśmy nad kupnem takiego domu, ale szybko nas od tego odwiedziono...no i o ile jeszcze dach da się wymienić, ściany ocieplić o tyle z fundamentami już nic by się nie dało zrobić, a wiadomo, że są nieocieplone i nieobłożone folią, więc wilgoć i zimno ciągnie do domu...

Ypolly no i oprócz dachu koniecznie sprawdźcie piwnice, bo widzę, że dom jest podpiwniczony...
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeSep 12th 2013
     permalink
    YPolly: Aneta - wlasnie ten inzynier jest rzeczoznawca i mam nadzieje, he bedzie jak mowisz - elewacji nie tykac a reszte moge robic. Wiadomo, ze tych pieknych drzwi i schodow nie mam zamiaru zmieniac, tylko te gumowe podlogi i sufity, a to nie jest oryginalne wyposazenie.

Oby,oby:smile:
    MrsHyde: Aneta pewnie wszystko zalezy od regionu, u nas rzucaja klody pod nogi, zwlaszcza jesli zabytkowe budynki sa w centrum miasta; zreszta u mnie w miescie to nawet odbior budowlany w budownictwie jednorodzinnym robia a i tu i na FM laski pisaly ze nigdy o tym nie slyszaly (ja na szczescie mialam tyle elektryke i wodociagi odbierane a te ostatnie z przebojami)

Pewnie tak właśnie jest:/ Ja właśnie jestem przeczulona na punkcie konserwatora i archeo, bo sama się z tym borykam. Póki co nikt się u nas nie pojawił. Zgłosiliśmy nawet przed czasem i liczę na to, że mają ważniejsze sprawy. Poza tym u nas sama glina - nawet żadnych zaciemnień ziemi się nie dopatrzyłam ale nie jestem fachowcem:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeSep 12th 2013 zmieniony
     permalink
    O matko pod tym okropnym laminatem i wykladzina jest prawdziwa drewniana stara podloga!! :heartsabove: Widzialam zdjecia z 1998, sprzed remontu.

Konserwator duzo mi wyjasnil. Musielibysmy sie przy kazdym remoncie konsultowac z konserwatorem, ale wiekszosc rzeczy zgodzilby sie bez problemu (oprocz okien, drzwi, schodow i fasady - ale przeciez wlasnie te rzeczy to najpiekniejsze w tym domu!). Te okna z witrazem mozemy zabezpieczyc przed ucieczka ciepla dodatkowym oknem przed witrazem. Na nasz pomysl z parkingiem przed domem zamiast z tylu niestety nie zgadza sie, bo zaslania fasade.

Gdybym chciala laminat albo plytki - to musialyby byc polozone tak, by nie zniszczyc podlogi, no chyba, ze polozylibysmy plytki, ktore odpowiadaja historycznie wygladem - np. popularna byla wtedy czarno-biala szachownica (i taka jest w jednym wejsciu w domu).

Wedlug konserwatora dom jest w dobrym stanie, ale on nie jest fachowcem od budownictwa. Jedynie nie podobalo mu sie, ze rynny zapchane liscmi, bo woda po fasadzie leci - oczywiscie przy takim wysokim domu trzeba by firme raz w roku sprowadzic, ktora by to czyscila (ciekawa jestem kosztow...). Wedlug niego ocieplanie to strata pieniedzy, lepszy efekt osiagniemy wymieniajac tylko stary piec.

Gdybysmy te podloge chcieli odnowic, albo wymienic piec, remont lazienki - wszystkie koszty mozemy odpisac od podatku.

Trzymajcie kciuki za rzeczoznawce, ktory bedzie ocenial stan techniczny, zeby nie bylo tam zadnego zonka.

Nasze miasto ma bardzo duzo zabytkowych domow, ktore stoja tez puste, bo ludnosci ubywa niestety (byly ddr). Pojawilo sie ostatnio paru inwestorow, ktorzy zabytkowe kamienice dostosowuja jako mieszkania dla ludzi starszych - z winda itd. I tu choc to trwa, to jednak pozwalaja na sporo. Fasada i okna z reguly stanowia najwiekszy koszt przy remocie, duzo wiekszy, niz w normalnych domach, a to niby robione w 1998 (ale stan musi koniecznie ocenic fachowiec, na moje oko z tylu domu od piwnicy jest wilgoc, choc sladow grzyba nie widzialam.
    --
    W przyszlym tygodniu ma przyjsc audytor energetyczny, ktory ma wycenic zuzycie energetyczne i wystawic "paszport" dla budynku. Ten audytor jest jednoczesnie inzynierem budowlanym i rzeczoznawca jesli chodzi o uszkodzenia budynkow. Makler zaproponowala sama, ze mozemy sie z nim spotkac. On pomoze nam ocenic stan budynku i konieczne prace.
    Sprawa nabiera rumiencow w kazdym razie...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    YPolly: A tymczasem pokaze wam moje cudenko... :wink:

na prawdę bardzo ładne cudeńko widać że ma swoją historię ciekawa jestem efektu końcowego będę go śledziła:) mam nadzieję że podłoga będzie nadawała się do odrestaurowania bo drewniane podłogi są piękne:)
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    kasiakuzniki: mam nadzieję że podłoga będzie nadawała się do odrestaurowania
    O to to - stan tej podlogi niestety nieznany.
    --
  1.  permalink
    YPolly: dybysmy te podloge chcieli odnowic, albo wymienic piec, remont lazienki - wszystkie koszty mozemy odpisac od podatku.

super! U nas niestety nie ma takich przywilejów
    Piękny dom Polly
    schody i drzwi i witraże .... super
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeSep 13th 2013
     permalink
    YPolly: O matko pod tym okropnym laminatem i wykladzina jest prawdziwa drewniana stara podloga!! Widzialam zdjecia z 1998, sprzed remontu.

Super! Kocham drewniane podłogi - 4 lata temu odnawialiśmy nasze mieszkanie w kamienicy - były tam okropne dechy - myślałam, że trzeba będzie położyć panele ale coś mnie tchnęło i zaprosiłam cykliniarza. Mam teraz cacuszko, bo okazało się, że dechy- choć zniszczone w wierzchu, były w świetnym stanie pod spodem. Podłoga to będzie jedyna rzecz, której nie mogę zabrać do nowego domu - będzie mi bardzo żal..
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ypolly a te pozostale mieszkania to tez wy bedziecie musieli jako wlasciciele odnawiac czy na razie mozecie zostawic to na kiedys tam?
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeSep 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde, na kiedys tam.. Tzn musimy zadbac o naprawy, jakby cos sie zepsulo. Ale dobrze, ze zwrocilas mi na to uwage - bo musialam sobie teraz sprawdzic co ile lat jestesmy zobowiazani jako wlasciciele do wymiany podlog i renowacji wiekszych.

Do gory mieszkaja staruszkowie, ktorzy raczej nie beda sklonni wziac na siebie uciazliwosci z ewentualnym remontem. Oni maja ponad 90 lat. Mamy nadzieje jeszcze z 2-3 lata z nami zostana (choc babcia jest w kiepskim stanie), czynsz bysmy sobie odkladali na remont, bo na gorze chcielibysmy urzadzic pokoje dla dzieci a z ich kuchni byloby moje biuro.

Na razie gniezdzilabym sie z praca dalej w sypialni, zreszta jak dotad.

W mieszkaniu na dole tematem bedzie za jakies 2-3 lata wymiana wykladziny (zakladajac, ze co okolo 10 lat trzeba wymieniac, byla zrobiona nowa przed 8 laty). A reszte prac, np. malowanie, odnowienie fug w lazience czy male reparatury sa w gestii wynajmujacego. Sufitu mu bysmy nie ruszali - skoro jest w dobrym stanie. Te sufitowe panele nam sie po prostu nie podobaja.

Tak samo teoretycznie moglibysmy tylko odswiezyc sciany i sie wprowadzic. No ale wprowadzic sie i dopiero pozniej wymieniac podlogi i sufity (wykladzina w srodkowym mieszkaniu ma 15 lat) to tez koszty sa, trzeba te meble rozmontowac, kuchnie przeniesc itd, nie mowiac o tym, ze w tym czasie mieszka sie na "placu budowy".

Jutro rzeczoznawca przyjdzie obejrzec dom.

Aaaa, i przy okazji rozmawialam z bankiem co do naszych planow, mozliwosci finansowych i doradca okreslila je jako bardzo realistyczne. Zalozylismy najgorszy mozliwy scenariusz, tzn dochody tylko mojego meza, okrojone z premii i dodatkow za jego wyjazdy- i wyszlo nam, ze nawet tylko przy tym dochodzie jestesmy dalej w stanie tez splacac rate bez wyrzeczen, choc oczywiscie nie moglibysmy sobie pozwolic na wieksze remonty wtedy, wiec dom nie moze miec duzego zonka w ciagu najblizszych 10 lat. Scenariusz optymistyczny zaklada, ze mamy przychody z czynszu i mojej dzialalnosci, a one przeciez sa i to wcale niemale, choc - wiadomo - przychody z wlasnej dzialanosci sa mniej pewne dla banku niz praca na etat.

Treść doklejona: 13.09.13 11:36
    Ewentualnie ze wzgledu na budzet rozwazamy pozostawienie lazienki "na kiedys tam". Ale podlogi i sufit chcemy miec zrobione po naszemu.

Ja juz sie w duszy urzadzam, choc jeszcze sie nie zdecydowalismy. Jakby wiec byl jakis zonk, to bede ten dom chyba dlugo odzalowywac. Ale mysle, ze lepiej zalowac miesiac niezakupiony dom, niz potem cale zycie..

Ale same przyznacie -dom robi naprawde dobre wrazenie, przynajmniej na pierwszy rzut oka.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Aneta01,ile kosztuje takie cyklinowanie podlog?
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ypolly piękny domek:) te witraże, drzwi :)))))cudo!
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    YPolly: Ale same przyznacie -dom robi naprawde dobre wrazenie, przynajmniej na pierwszy rzut oka.

no fajny jest :bigsmile:
    Chociaż i tak podziwiam za odwagę i za to, że Wam się chce :)
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeSep 13th 2013 zmieniony
     permalink
    montenia: Aneta01,ile kosztuje takie cyklinowanie podlog?

Monteniu- z tego, co pamiętam 30 zł/m2 (przy większej ilości metrów ceny negocjowalne), dodatkowo płatne materiały (lakiery, wstawki itp), osobno cena za położenie listew (niestety nie znam, ponieważ listwy kładliśmy sami).
    Edit. Patrząc po rachunkach łącznie z materiałami wyszło 42 zł za 1 m2.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeSep 15th 2013
     permalink
    YPolly piękny dom. Oczami wyobraźni widzę już efekt końcowy:D

A ja tylko się zamelduję, że my powoli konczymy przygodę z budową.. Musimy do 3 mcy oddac budynek do użytku, dla banku.
    Oczywiście w środku i na zewnątrz prace trwają. Jeszcze wiele pozostanie do zrobienia, ale grubsze sprawy będą niebawem za nami.
    Może w tym tygodniu trawę posiejemy.:D
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeSep 16th 2013
     permalink
    Maanga mysmy wczoraj wysiali trawe ale tylko na 400m2 ziemi. Musimy dosiac jeazcze jakies 600m2 a to co pod domem beszie zagospodarowane zostanie na sam koniec. Dzialka prezentuje sie bosko jesli chodzi o wielkosc ale i pracy na niej jest dosc sporo ehhhh
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Dziewczyny a jaką macie/ planujecie wysokość pomieszczeń (na parterze) już po położeniu podłóg i sufitów?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    sardynka u mnie po położeniu podłóg ( 30 cm ) i podwieszeniu sufitów chyba osiągnę 2,55
    • CommentAuthorkareya
     permalink
    zawsze marzyłam o słonecznym, pięknym domu z dużymi oknami :bigsmile: nie musi być duży, byle jasny
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    kareya - marzenia się spełniają :)
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ladybird76: chyba osiągnę 2,55

a to nie jest za mało jak do domku? (przynajmniej na forum muratora tak pisali) My chcemy chyba 2,7m ale zastanawiam się czy to nie za nisko jeszcze...w bloku mamy 2,5 a wiadomo, że na dużej przestrzeni to się inaczej rozkłada...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Sardynia u nas jest ok 270cm.
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Sardynko,u nas po odjęciu podwieszanych sufitów (na rekuperację) ma być docelowo 2,65m
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Same okna mamy 2,4 wiec , moze cos pokrecilam...jutro sprawdze
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 17th 2013
     permalink
    na dole mamy 255cm
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Dziewczyny - która z Was ma okna antracytowe albo szare? Bardzo za mną chodzą, chciałabym znać Wasze przemyślenia na ten temat:-) Czy takie okna nie znudzą się za rok - dwa?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    aneta01: która z Was ma okna antracytowe albo szare?

my będziemy mieć w piątek :p ale o tym czy się nie znudzą będę wiedzieć pewnie za 2 lata ;)

Co do wysokości to chyba stanie na 2,7
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Aneta01, bardzo dziekuje za info :smile:
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    sardynka85: my będziemy mieć w piątek :p ale o tym czy się nie znudzą będę wiedzieć pewnie za 2 lata ;)

Sardynko, a jaki styl wnętrz preferujesz? Może być na priv - ciekawa jestem, czym kierowałaś się w wyborze:-)

Monteniu, bardzo proszę:smile:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Aneta my mamy okna antracytowe i mnie sie jak najbardziej kolor podoba,pasuje do wnętrz i wystroju ,a także do elewacji i do dachówki ,a to dlatego ze nie przepadam za brązami ,na początku myślałam nad białymi oknami ,drzwiami ,ale odpuscilam . Tylko pózniej cieżko z zaluzjami wewn czy roletami ,bo mechanizmy cieżko dostać w takim kolorze ,w kuchni mam rolete plisowana z profilami antracytowymi ,ale zapłaciłam za nią prawie 350zl:confused:
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeSep 17th 2013 zmieniony
     permalink
    agap81: Aneta my mamy okna antracytowe i mnie sie jak najbardziej kolor podoba,pasuje do wnętrz i wystroju ,a także do elewacji i do dachówki ,a to dlatego ze nie przepadam za brązami ,na początku myślałam nad białymi oknami ,drzwiami ,ale odpuscilam . Tylko pózniej cieżko z zaluzjami wewn czy roletami ,bo mechanizmy cieżko dostać w takim kolorze ,w kuchni mam rolete plisowana z profilami antracytowymi ,ale zapłaciłam za nią prawie 350zl

O, dzięki Agap - zapomniałam zapytać o dostępność rolet przy antracycie :devil: . A to jest właśnie jeden z powodów, dla którychmam problem z doborem koloru okien - nie ma rolet -ze złotym dębem nie byłoby problemu, a jak człowiek chce jakiś NIE standard, to zaczynają się schody:angry: U mnie dachówka będzie antracytowa, także byłoby cacy
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    aneta01 hmmm kierowaliśmy się w wyborze tym, że jakoś od zawsze wiedzieliśmy, że okna z zewnętrznej strony chcemy właśnie w tym kolorze....więc został dobór strony wewnętrznej no i białe jakoś nam nie leżały do tego nasza znajoma architekt też stwierdziła, że antracyt będzie wyglądać fajnie :D
    A co do wystroju wnętrz to preferujemy raczej chłodny minimalizm, więc powinno pasować :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeSep 17th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny a jakie macie wysokie posadzki na dole? U mnie 30cm a na gorze 20cm
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    sardynka85: białe jakoś nam nie leżały do tego nasza znajoma architekt też stwierdziła, że antracyt będzie wyglądać fajnie :D

Dziękować, gromadzę "ZA" i "PRZECIW" :wink:
    --
    Lady nie pomogę - u mnie dopiero dobijanie do stanu zero, także wiesz:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Aneta my mamy całe ramy antracytowe wewn i zewn ,a chodzi ci o rolety zewn ? My mamy od jednej firmy Moj kupował okna razem z roletami i brama ,a drzwi mamy z hormana tez antracytowe.
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    agap81: Aneta my mamy całe ramy antracytowe wewn i zewn ,a chodzi ci o rolety zewn ? My mamy od jednej firmy Moj kupował okna razem z roletami i brama ,a drzwi mamy z hormana tez antracytowe.

Agap z zewnątrz- szczerze mówiąc liczę na to, ze w antracycie to nie problem. A jak długo macie już swoje antracyty?:-)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeSep 18th 2013
     permalink
    Aneta a co macie w projekcie, jaka wysokosc?
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeSep 18th 2013 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: Aneta a co macie w projekcie, jaka wysokosc?

Pytasz o podłogę, czy okna?
    Jeśli podłoga to 30 cm
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Lady u nas będzie 25cm (mamy parterówkę)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    z tymi roletami w kolorze stolarki to pewnie zalezy od regionu, jak my bralismy rolety wewn rok temu to w ogole grafitow/antracytow nie mieli w ofercie; baaa za zloty dab trzeba bylo doplacac, tak samo przy moskitierach (i tu roznica byla kolosalna)
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: z tymi roletami w kolorze stolarki to pewnie zalezy od regionu, jak my bralismy rolety wewn rok temu to w ogole grafitow/antracytow nie mieli w ofercie; baaa za zloty dab trzeba bylo doplacac, tak samo przy moskitierach (i tu roznica byla kolosalna)

Nie strasz:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Aneta - okna wystawione jakoś ponad pol roku temu ale mieszkamy od sierpnia i bardzo jestem zadowolona ,to zależy kto jakie kolory lubi ,co do cen rolet czy zaluzji to naprawdę drogi interes .
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeSep 19th 2013
     permalink
    agap81: Aneta - okna wystawione jakoś ponad pol roku temu ale mieszkamy od sierpnia i bardzo jestem zadowolona ,to zależy kto jakie kolory lubi ,co do cen rolet czy zaluzji to naprawdę drogi interes .

Mnie się bardzo podobają.
    Rolety mam już wycenione - zawrót głowy normalnie - u mnie stolarka plus akcesoria to najdroższy element budowy:/
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeSep 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Nie martw się Lady:-) A kiedy planujecie wylewki?
    Ile będziesz miała stopni na tarasie? Bo jak podsypiecie ziemią, to wszystko się ładnie zniweluje.
    U nas dwa stopnie plus duuużo ziemi.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady ale masz wdzianko robocze :)
    a cegla fajne znalezisko, ja bym ja od reki wykorzystala na jakiegos grilla/wedzarke
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde ona została postawiona w jednym miejscu i nie da się jej ruszyć... ciężka jak nie wiem co więc zostanie jedynie wykorzystana na siedzisko:) Mamy też jeden punkt widokowy w rogu działki pod lipką... ma cztery rozłożone odnogi więc zrobiłam tam siedzisko :) w ciepłe dni suuuper się tam siedziało i obserwowało teren :)

Treść doklejona: 19.09.13 13:05
    a wdzianko to ubranie robocze :) buty też robocze już noszę po tym jak dwa razy byłam kontuzjowana w stopę. Raz wyciągałam gwóźdź z deską a kolejnym razem kawałek korzenia wystającego z ziemi :(

Treść doklejona: 19.09.13 13:07
    aneta nie mam konkretnej daty wylewek i żadnych planów... od wczoraj kopią nam przyłącze wody... troszkę jest problemów :( Następnie jak zamontują Nam drzwi tymczasowe to wchodzi prąd ( niestety nie wiem jeszcze gdzie będą lampy i nie tylko wrrr ) a potem wchodzi ekipa od centralnego i gazu...
  2.  permalink
    A ja wszystkim myślącym o budowie polecam stawianie ścian z betonu komorkowego, pozwala na najwieksze oszczędności w okresie grzewczym oraz najszybciej można wymurować z tego materiału ściany, dodatkowo nie zostaje wiele odpadów bo bloczki można podocinać i wykorzystać.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: ona została postawiona w jednym miejscu i nie da się jej ruszyć... ciężka jak nie wiem

aaaa bo wy cala bryle taka wykopaliscie? to juz inna bajka

Ladybird76: niestety nie wiem jeszcze gdzie będą lampy i nie tylko

no to szybko sie decyduj, zeby potem po tynkach nie trzeba bylo przekuwac; warto zrobic wczesniej projekt kuchni zeby juz odpowiednio gniazdka wyprowadzic
    ja zaluje ze w kuchni nie zdecydowalam sie na gniazdko wyciagane z blatu, w prawdzie duzy koszt ale byloby idealne przy blendowaniu na plycie (nie chcialam miec zadnych gniazdek w scianei miedzy szafkami dolnymi a gornymi wiec tylko listwa w gre wchodzila niestety 500zl to dla mnie nie do przeszkoczenia bylo)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Dora przy porothermie też prawie wcale nie było odpadów... też się przycina bez problemu na każdy wymiar ..

Treść doklejona: 19.09.13 17:13
    Hyde tak całą taką bryłę wykopaliśmy :) i teraz trzeba ją odrestaurować :)
    Co do oświetlenia to czekam na znajomą aby mi projekty zrobiła kuchni... bo wg mnie to najważniejszy temat :)
    Hyde gdzie w końcu masz gniazdka?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.