Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorAjo
    • CommentTimeJan 27th 2014
     permalink
    Cześć. Ja z tych co wciąż w domu coś zmieniają. :-)
    Mam do Was dziewczyny pytanie.
    Kiedyś w Ikei można było kupić coś, czego nie umiem nazwać, ale służyło do książek. Było szare, plastikowe i wstawiało się to w półkę, w regał. Dawało to możliwość wykorzystania wysokiej przestrzeni półki np. segregator ma jakieś 32cm a książki prawie połowę mniej. Ta podstawka miała za zadanie wytworzenia 2 rzędów w jednej półce na książki. Pierwszy rząd był niżej i bliżej krawędzi półki, drugi był wyżej oparty o tylną ściankę regału.
    Czy ktoś z Was mnie zrozumiał i kojarzy ten element? Może dziewczyny mieszkające za granicą mają styczność w sklepach z takimi produktami? Poszukuję tego w necie i nawet po słowach kluczowych nie potrafię tego odnaleźć bo brakuje mi właściwej nazwy. Chcę kupić a jeśli nie kupię to zrobić u stolarza ze sklejki lub czegoś podobnego. Potrzebuję chociaż zdjęcia.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJan 27th 2014
     permalink
    Ja coś podobnego w Ikei widziałam ostatnio ale to było w dziale kuchennym, tak jakby do kuchennych szafek.
    • CommentAuthorAjo
    • CommentTimeJan 27th 2014 zmieniony
     permalink
    Isia pamiętasz jak się to nazywało? Ja kuchenną wstawianą półkę mam z Ikei ale nie mogę znalezć jej na stronie. Półka jest biała, metalowa i uważam, że się świetnie srawdza. Ale to nie o nią mi chodzi.
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeFeb 5th 2014 zmieniony
     permalink
    Jak wyżej pisałam ,ze będą mi montować panele szklane w kuchni ,to już mogę się pochwalić ,ciezki wybor był z fototapeta ,podoba się mnie i to wystarczy ,a strasznie duzy wybor był .Naprawde polecam ,przy tym wzorze nie widać zadnych smug i plam

zdjęcie1

zdjęcie2

[wpis zmieniony przez moderatora]
  1.  permalink
    agap= po co przez imageshack zrzucasz?
    Wrzuć pod wykres, a potem tylko wklejk tu adres obrazka i i gotowe

Treść doklejona: 05.02.14 13:26
    ja pooglądałam " na piechotę " , fajnie te ziółka ożywiają kuchnie :)
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeFeb 5th 2014
     permalink
    dzięki, sprobuje tak jak piszesz , tylko w taki sam sposób wklejałam na tamtym watku i przeszlo ,dziwne:neutral:
  2.  permalink
    a zaznaczone masz BB Code pod postem?
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    tak mam zaznaczone ,sprawdzałam ,tylko ze ja nie prowadze wykresu i tu jest problem ,ale widze,ze już sa dostępne -dzięki
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    no sympatyczne te ziółka :bigsmile:
    My się właśnie zastanawiamy czy robić fototapetę czy dać samo mleczne szkło...b
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    sardynka nam tez proponowano szklo nazywa się to lacobel chyba ,można w roznych kolorach ,na pewno krócej się czeka ,tylko ze wlasnie na tej fototapecie nie widać sladow jak już wyżej pisałam:smile:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 6th 2014
     permalink
    a Ja mam problemy z grasem.... te co mi się podobają tzn Tau dessau grey i Genesis też gray mają powalające ceny buuu
    Pozostaje mi jeszcze Storm Milo szary ale boje sie, że na nim za dużo się dzieje tym bardziej, że będzie wykładany na całym dole.
    Dodatkowo rodzinka buntuje mi się z drzwiami białymi i nie chcą tego koloru a mi się bardzo cholernie podobają. Oni chcą orzechowe tzn w kolorze stolarki okiennej wrrr.
    Póki co jutro kładą mi podłogówkę a na drugi być może tydzień będę miała wylewki o ile pogoda nie spadnie poniżej 0 stopni.

Dziewczyny pochwalcie sie swoimi grasami na podłogach jeśli macie?
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    My planujemy póki co Paradyż Affron, widzieliśmy u znajomych i bardzo nam się podobają. No i cena niższa niż płytek włoskich.
    No ja też jestem za białymi drzwiami, a mąż ma wizję na jasne drewno.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Affron widziałam ale jakoś do mnie nie przemawiają. Zakochana jestem w tauron dessau grey.... są piękne!
    •  
      CommentAuthorgracjanna
    • CommentTimeFeb 11th 2014
     permalink
    Na całym parterze (oprócz łazienki) mam Ariana Larix Sabbia - płytki drewnopodobne z powodu ogrzewania podłogowego gazowego.
    Natomiast nadal nie wiemy, co na piętrze- w sypialni na pewno wykładzina na 1cm podkładce z latexu, w garderobie i korytarzu bez podkładu, ale w pokojach dzieci??? też chcieliśmy wykładziny, ale rodzice nas straszą, że ciągle będzie brudno, że się nie da posprzątać, że wykładziny śmierdzą... A nam się tak bardzo nie podobają panele :(
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 12th 2014 zmieniony
     permalink
    U mnie na piętrze panele a tam gdzie podlogowka gres. Nie lubię wykładzin dywanowych bo z czasem na ja specyficzny zapach... poza tym nie ma możliwości jej mycia a roztocza wynikają w strukturę wykładziny brrrr.

u mnie dylematy gresowe. W domu mam 7 gresowych plytek do testowania. Dwa już odpadly bo pokrywając je różnymi środkami były problemy ze zmyciem. Lappato bardzo piękny - tau dessau ale drogi i mocno odbija światło i pytanie czy nie będzie to przeszkadzało przy codziennym użytkowaniu. Niemiecki nord ceram gent beige najlepiej pasujący choć kolorystycznie wygląda na taki lekko brudny hmmm. Dzisiaj jadę dalej oglądać i wypożyczac :)
    •  
      CommentAuthorgracjanna
    • CommentTimeFeb 12th 2014
     permalink
    no to co? deski?
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeFeb 14th 2014 zmieniony
     permalink
    Deski do pokoju dzieci? Mi parkieciarz bardzo odradzal, laminat lepszy. My mamy laminat i na to dywaniki dzieciece z ikei, takie, ktore mozna wrzucic do pralki. Jeden juz od narodzin pierwszej corki nam sluzy i wyglada dalej bardzo dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeFeb 14th 2014
     permalink
    Deska barlinecka fajna, ale przy małych dzieciach trzeba liczyć się z szybkimi zniszczeniami :) My w sypialniach póki co kładziemy jakieś tanie panele, bo za max 5 lat i tak będą do wymiany...

Od poniedziałku koniec martwego sezonu na naszej budowie, najpierw rekuperacja, później sufity, ocieplenie z zewnątrz i elewacja....a później typowa wykończeniówka
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    YPolly: Deski do pokoju dzieci? Mi parkieciarz bardzo odradzal, laminat lepszy

sardynka85: Deska barlinecka fajna, ale przy małych dzieciach trzeba liczyć się z szybkimi zniszczeniami :) My w sypialniach póki co kładziemy jakieś tanie panele, bo za max 5 lat i tak będą do wymiany...

Nie rozumiem, czemu parkieciarze odradzają deski - przecież można je cyklinować - po to właśnie kupuje się deskę, a nie panel:shocked: 3 lata temu cyklinowaliśmy podłogi i wyglądają jak nowe.

U nas zaczyna się etap instalacji wewnętrznych - odkąd wstawili nam okna, nie ma dnia bez jakiejś ekipy. Dzisiaj instalacja konstrukcji schodów i alarm. Od poniedziałku elektryk.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    dziewczyny a jakie gresy planujecie o ile planujecie? macie coś upatrzone, jakieś koncepcje?

Jestem właśnie na etapie doboru gresu na cały dół... nie wiem czy będzie jednakowy wszędzie tzn i u mamy też czy rozgraniczymy go na zasadzie mamay i my to samo a hol będzie inny.
    Wstępnie mamy w domu w sumie 8 sztuk różnych firm ale najbardziej do tej pory odpowiada nam niemiecki nord ceram z kolekcji gent. Ten wypożyczony jest w kolorze beige. Dzisiaj jadę jeszcze z mężem oddać pozostałe i dobiorę jeszcze GENT grafitowy lub szary i SHIFT beżowy i szary i zapewne któreś z nich wylądują. Jeszcze mam porcelanose szarą i ona też piękna :)

Po prawej geng beżowy a po lewej jak dobrze napisałam wcześniej to pamesa

a to wcześniejsze ale 6 bo dwie odpadły za trudną obsługę (zmywanie) - po prawej na górze gent a po lewej na górze pamesa w różnym oświetleniu zza dnia....

•  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ladybird76: dziewczyny a jakie gresy planujecie o ile planujecie? macie coś upatrzone, jakieś koncepcje?

U nas tak jak pisałam kiedyś będzie gres drewnopodobny Korzilius Esche Grau...
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    sardynku miałam mieć drewnopodobny ale mój maż i pozostali domownicy stwierdzili, że im się nie podoba i nie chcą takiego... mi się zaś podoba i tyle i pewnie nie miałabym tyle problemu co obecnie przy obecnych wyborach
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    No do mnie nie bardzo przemawiają gresy na salonach ale jakoś drewnopodobny wydaje mi się bardziej "ciepły"....
    Czyli u Was z tego co zrozumiałam wygrywa póki co ten beżowy?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ten w górnym prawym rogu wygrywa jak do tej pory. Jeszcze zobaczę jak pozostałe się zaprezentują a do tego ten szary idzie do mojej teściowej bo właśnie jest na etapie remontu kuchni.
    Z tym ciepły czy zimny w tonacji to się okaże jak dobiorę dodatki :) i pewnie one też wiele wniosą :)
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Lady, mnie się podoba górny prawy ale również górny lewy:) Antracyty obok tych kafli też są piękne ale pewnie widać na nich brud. Baardzo mi się takie ciemne podobają ale sobie nie zrobię i też raczej stawiam na szary (ciepły lub zimny)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 15th 2014
     permalink
    hej dziewczyny. prosze o rade. mialam sciany wybialkowane i pokryte farba. na tym byly przyklejone naklejki. zerwalam te naklejki, ale zeszla troche farba. chce pomalowac na nowo innym kolorem. mam klasc gladzie, czy wystarczy pomalowac 2 x? sa tylko takie male biale placki po oderwaniu tych naklejek, pod spodem jest ta wybialkowana gladz.
    -- ;
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ewasmerf: hej dziewczyny. prosze o rade. mialam sciany wybialkowane i pokryte farba. na tym byly przyklejone naklejki. zerwalam te naklejki, ale zeszla troche farba. chce pomalowac na nowo innym kolorem. mam klasc gladzie, czy wystarczy pomalowac 2 x? sa tylko takie male biale placki po oderwaniu tych naklejek, pod spodem jest ta wybialkowana gladz.

Ewa, a masz trochę gładzi? Jakiś kolega, sąsiad by się podzielił? I szpachelką przy okazji. Potrzebna Ci dosłownie garstka gładzi -mieszasz a wodą na papkę, potem jak to położysz i wyschnie, przecierasz drobnym papierem ściernym. Dopiero potem bym malowała.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Aneta na te chwile prawa wygrywa - niemiecka nord ceram... lewa kupuje teściowej do kuchni bo ma remont. W środę przyjedzie nord ceram ale w szarości. Jestem ciekawa na które ostatecznie padnie wybór....
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeFeb 16th 2014
     permalink
    Dziewczyny czy któraś z Was zdecydowała się na panele na podłogówce? jeśli tak to mam pytanie jakie? (jeśli temat był wałkowany to przekierujcie mnie plizzz)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Aneta, dziekuje!!! nie mam gladzi, ale kupie najwyzej. teraz sa takie ponoc w wiaderku, juz zrobione. juz rozumiem o co chodzi. dzieki po stokroc.
    -- ;
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ewasmerf: Aneta, dziekuje!!! nie mam gladzi, ale kupie najwyzej. teraz sa takie ponoc w wiaderku, juz zrobione. juz rozumiem o co chodzi. dzieki po stokroc.
    Drobiazg
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Mary love Ja chciałam panele ale mi dwie firmy instalatorow odradzali. Panele nigdy tak nie oddadzą ciepła jak gres. Dla porównania kazali mi w jednym czasie sprawdzić jak szybko zgrzewania się i oddaje ciepło deska i kamień.
    Wiele osób daje panele ale Ja przy ogrzewaniu gazowym nie będę ryzykować.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeFeb 17th 2014 zmieniony
     permalink
    marylove: Dziewczyny czy któraś z Was zdecydowała się na panele na podłogówce? jeśli tak to mam pytanie jakie

U nas panele będą w sypialniach (dom parterowy, z podłogówką na całej powierzchni), a jakie to jeszcze nie wiem, ale jak pytaliśmy w sklepie, to właściwie większość nadaje się na podłogówkę...
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 17th 2014 zmieniony
     permalink
    Sardynko nie pytaj w sklepie bo sprzedawca wszystko powie tak abyś kupiła. Pytaj instalatorow od podłogówki oni wiedzą najlepiej. Przy gazowe nie odwazylabym się na panele przy podłogowym.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeFeb 17th 2014
     permalink
    Instalator też mówił, że można kłaść...ogrzewanie mamy wodne
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    U mnie jest przeciwny panelom a mam tez wodne....
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    sardynka85: Instalator też mówił, że można kłaść...ogrzewanie mamy wodne

My też kładziemy na podłogówkę - nawet odważę się na dechę trójwarstwową - ważne, żeby dobrać odpowiednie drewno i żeby piec był przystosowany do ogrzewania podłogowego (a większość przecież jest). Idealnie, jeśli będzie kondensacyjny. Może też mieć czujnik pogodowy - wtedy piec reaguje odpowiednio wcześniej, bo wiadomo, że podłogówka ma dłuższy czas reakcji..
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Z tym czujnikiem pogodowy też bywa różnie..... i bardzo ważne gdzie jest zainstalowany.

powiedzcie mi z jakiej firmy macie kabiny i wanny? Kabinę a raczej brodzik musze już kupić aby wiedzieć jak będzie osadzony...
  3.  permalink
    Ja mam czujnik i uważam że jest super . Wewnetrzny wymieniliśmy po roku na przenośny i lepiej się sprawdza niż ten montowany na ścianie . Tylko nie rozumiem dlaczego to gowienko kosztowało tysiaka :devil:

Treść doklejona: 17.02.14 18:59
    A w łazienkach mamy cersanit
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ladybird76: powiedzcie mi z jakiej firmy macie kabiny i wanny?

u nas będzie KOŁO plus w małej łazience umywalka Galassi (o ile wejdzie)
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    szczypta_chilli: Ja mam czujnik i uważam że jest super . Wewnetrzny wymieniliśmy po roku na przenośny i lepiej się sprawdza niż ten montowany na ścianie . Tylko nie rozumiem dlaczego to gowienko kosztowało tysiaka

Pewnie dlatego, że jest taki super:tongue:

Mówisz, że przenośny lepszy?
    --
  4.  permalink
    Aneta-tak
    wczesniej mieliśmy w przedpokoju i jak paliliśmy w kominku w salonie to na górze było jednak dużo chłodniej, bo czujnik łapał temperaturę na dole. Podobnie było gdy mieliśmy gości i było więcej osób. Teraz wynosimy czujnik do najchłodniejszego pomieszczenia i jest ok
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Szczypta u nas a być i wew.i zewnętrzny z tego co mój mąż ostatnio mi mówił. To jego działka i on tego pilnuje. Jeśli to prawda to jestem ciekawa jak te czujniki będą ze sobą współgrały? !

Musze na dniach zadecydować czy będzie brodzik czy liniowe i szczerze to nie wiem co wybrać buuu
  5.  permalink
    no jak mają współgrac? dobrze, przeciez są dedykowane dla konkretnego pieca i ichzadaniem jest własnie wspólna praca :)
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeFeb 18th 2014
     permalink
    szczypta_chilli: Aneta-tak
    wczesniej mieliśmy w przedpokoju i jak paliliśmy w kominku w salonie to na górze było jednak dużo chłodniej, bo czujnik łapał temperaturę na dole. Podobnie było gdy mieliśmy gości i było więcej osób. Teraz wynosimy czujnik do najchłodniejszego pomieszczenia i jest ok

Dzięki za info - w sumie teraz robię to samo z termostatem - u mnie Twój sposób się sprawdzi:)
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeFeb 18th 2014
     permalink
    Ladybird76: Panele nigdy tak nie oddadzą ciepła jak gres.

Wiem, jednak jakoś nie moge sobie płytek w salonie wyobrazić u siebie, chociaż to jeszcze temat w trakcie przemysleń.
    elfika: moja przyjaciolka polozyla panele na podlogowke. oczywiscie dedykowane do podlogowki. polozyla classen. juz wspominalam o nich tutaj:wink:

Dzięki, na stronie classen widzę że rzeczywiście ich panele sa oznaczone jako nadające sie.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeFeb 18th 2014 zmieniony
     permalink
    marylove: Dzięki, na stronie classen widzę że rzeczywiście ich panele sa oznaczone jako nadające sie.

My mamy z quick-stepa, na podlogowce w salonie. ( w pokojach nie mamy podlogowki).
    No i mimo, ze nie mieszkamy tam, jak grzejemy (bo trzeba) to mimo, ze temp ustawiona jest niska, to jest cieplo :) My mamy rurki z woda :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 24th 2014
     permalink
    Jesteśmy po wylewkach no i nie odeszło się bez problemów buuu
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeFeb 25th 2014
     permalink
    Ladybird76: Jesteśmy po wylewkach no i nie odeszło się bez problemów buuu

A co się stało??

U mnie elektryk. Mamy też w końcu alarm.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeFeb 25th 2014
     permalink
    Lady co się działo?

U nas też niespecjalnie wesoło...w łazience mamy różnice pomiędzy ścianami ponad 5 cm, więc trzeba wyrównać kg zanim zaczniemy dalej działać...

A tak to właśnie kończą sufity...już bliżej niż dalej :cool:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.