No mi chodziło o sam sos bo jak czytałam przepis to tam jest dodana papryczka chili ja bym ją pominęła po prostu Livia to dzięki kupię ten sos a z jakiej firmy jest najlepszy? czy to nie ma znaczenia ??
A u nas dzisiaj ryż basmati ugotowany w mleku z dużą ilością curry, zapieczony potem z podsmażoną na cebuli i czosnku wołowiną, startymi marchewkami i dynią. Pycha !
Ta jasne. Ona od dłuższego czasu jada tylko makaron, makaron i makaron. Ewentualnie kanapkę z żółtym serem albo naleśniki. Tak zaczęła wydziwiać, że głowa mała
u nas dziś rosołek z lanymi kluseczkami z wczoraj a na drugie ziemniaki, kotlety mielone bądź pulpeciki w sosie koperkowym( bo tata na diecie po rota) i do tego sałata ze śmietaną cytryną i cukrem czyli ulubiony obiadek męża i Miluni
Teo, a ile zapiekasz to swoje cudo z ryżem i wołowina? Wołowinę tylko podsmazasz? Nie jest twarda? Kurde, zrobilas smaka. Wołowina od jakiegoś czasu za mną chodzi. Głupio zabrzmiało :D
itlina: Teo, a ile zapiekasz to swoje cudo z ryżem i wołowina?
Niedługo, bo ryż jest ugotowany a wołowina posmażona do miękkości Podsmażona, a potem chwilę się jeszcze dusi bo jak dodasz marchew i dynię to się sok puszcza.
Kupiłam dziś sos teryaki będę robić w niedzielę udka z waszego przepisu, mam nadzieję że smak im podejdzie bo sos kosztował 15 zł był tylko jeden z kikkomana
Mangaa mój eM uświadomił mnie ze to mini kapusniaczki sa nie paszteciki...hehe w sumie racja ale jakoś zawsze mowie na nie paszteciki i zawsze robię je do barszczu:-)
szczawiowka z jajkiem a na drugie kurczak z rozna (czy ja juz mowilam ze kocham te funkcje w naszym piekarniku!!), puree ziemniaczane (z odrobina chrzanu) i surowka do wyboru marchewkowa i porowa
Placki bez mąki :) Cukinie ścieram na tarce o dużych oczkach dodaje: małą garść musli naturalne 2-3 łyżki płatków owsianych żeby sie nie rozwalały mała cebula Czosnek,pieprz 1-2 jajka Wszystko razem mieszam i smażę,sole dopiero po usmażeniu :) Pyszne z sosem czosnkowym
Gaja, czy swieżośc cukinii ma znaczenie? I czy solisz ją po utarciu i odciskasz z soku, który puszcza? Bo mnie, nie wiedziec czemu rozwalają się te placki z cukinii, 3 razy robilam z przepisu Ewy Wachowicz, nie dodawalam muesli ani platkow owsianych... Czy one wplywają na "związanie" placków?
Azja-ja robię zawsze ze świeżo kupionej cukini.Po starciu cukini nie wyciskam i nie dodaje soli bo tak jak piszesz puszcza za dużo wody,posypuje solà po usmażeniu.Jak wyżej napisałam ja zamiast mąki dodaje płatki owsiane one napecznieją i placki nie rozwalają się,spróbuj z mojej przepisu :) polecam bo sà pyszne Jak to lubi można dodać/ zetrzeć marchewkę
No ja tez bez mąki. Jeszcze dodawalam 2 lyzki jogurtu nat. Dzięki za rady, to odciskanie chyba sprawoa, że placki się rozwalają, ostatni raz spróbuję:)
Gaja a mogą być np płatki jaglane i gryczane?ylko mam w domu nie, mam musli bo nie jadam mąż ma jakieś do mleka ale z cukrem
Treść doklejona: 06.10.14 16:37 Aha to a jeszcze tylko dodam że w niedzielę robiłam uda w sosie teryaki i wyszły pyszne, tzn marynatę trochę po swojemu zrobiłam bo nie miałam aż 120 ml sosu sojowego tylko 40 ml (końcówka butelki) sosu teryaki dałam 45 l czosnek 2 zęby, nie miałam żądnej z wymienionych konfitur a żal mi było kupować bo nikt by potem tego nie zjadł więc dałam łyżkę miodu, pól cytryny - sok, cukier, zamacerowałam kurczaka na kilka godzin, potem zgrilowałam go na patelni grilowej, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam jeszcze 40 minut, polewałam tą marynatą co została i wyszedł pycha do tego fasolka szparagowa i ryż gotowany z curry, ryż też podlałam tym sosikiem co się z tej marynaty zrobił. Na pewno to danie wejdzie do naszego stałego menu
Treść doklejona: 06.10.14 16:40 Ps Livia dziękuję za inspirację
kachaw: Gaja a mogą być np płatki jaglane i gryczane?ylko mam w domu nie, mam musli
nie konieczne jest musli a pł jaglane mogą być zamiast płatków owsianych,ja nie robiłam z jaglanymi ale następnym razem zrobię z takimi, dają również lepkość plackom :)
ja uzywam wszelkiego rodzaju platkow/otrebow do miesa mielonego zamiast bulki jak robie kotlety mielone czy pulpety do plackow cukiniowych dawalam otreby ciut przemielone - moim zdaniem lepiej zespajaja
Nie wiem jak jest z otrębami,dodaj płatki jaglane lub owsiane jak masz w domu i też oki ;) w pl nie wiem jakie są musli,tu u nas kupuje naturalne bez żadnych dodatków
MrsHyde, na 1 rzut oka jestes kuchenną boginią :D na bank wypróbuję kilka Twoich przepisów :) Tyle, że planuję gotować już jeden obiad dla całej naszej rodziny (czyli +rocznej córki) więc wszystkie te wspaniałości, mimo, iż uwielbiam pikantne i mocno przyprawione dania, będę musiała przepuścić przed filtr, żeby młoda też mogła jeść z nami.
z boginii to mam chyba tylko ksztalt Rubensowski :D czyli wielka dupa od probowania przeroznosci :P a opcje z pikantnoscia zawsze mozna przerobic tak ze dla corki odlewasz do oddzielnego garnka a dla was doprawiasz
dzisiaj na obiad kołduny znane tez jako kalduny a w niektorych regionach zwane kartaczami
Ej, mój osobisty "Kuchcik" dziś zrobil roladę z ciasta fillo i kuraka ze szpinakiem i fetą. Przepis z opakowania ciasta ale i tak jestem z niego dumna. :D
ja dzisiaj ugotowałam klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym z ziemniakami i surówką z sałaty pekińskiej, jabłka, marchewki i szczypiorku. Było naprawdę pysznie, jeśli chcecie mogę napisać przepis, na pewno wszyscy w domu będą zachwyceni tym przepisem :)