Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 29th 2014
     permalink
    :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeSep 29th 2014
     permalink
    No mi chodziło o sam sos bo jak czytałam przepis to tam jest dodana papryczka chili ja bym ją pominęła po prostu
    Livia to dzięki kupię ten sos a z jakiej firmy jest najlepszy? czy to nie ma znaczenia ??
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeSep 29th 2014
     permalink
    kachaw: a z jakiej firmy jest najlepszy?

    Moim zdaniem (znaczy na mój gust i smak) - Kikkoman :-) Ale Woh Hup i Tao Tao też ok. Dolewam go prawie wszędzie (oprócz deserów oczywiście) :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 30th 2014
     permalink
    A u nas dzisiaj ryż basmati ugotowany w mleku z dużą ilością curry, zapieczony potem z podsmażoną na cebuli i czosnku wołowiną, startymi marchewkami i dynią.
    Pycha !:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 30th 2014
     permalink
    Teo tak pysznie to brzmi ze az sie zaslinilam na sama mysl.
    Mala tez z wami takie cuda jada??
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeSep 30th 2014
     permalink
    A u nas dalej króluje kurczak, tym razem w wydaniu miodowo-musztardowym :D W smaku jak dla mnie lepszy niz w teryiaki, tylko skórka mniej chrupiąca :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 30th 2014
     permalink
    MrsHyde: Mala tez z wami takie cuda jada??


    Ta jasne. Ona od dłuższego czasu jada tylko makaron, makaron i makaron. Ewentualnie kanapkę z żółtym serem albo naleśniki.
    Tak zaczęła wydziwiać, że głowa mała :confused::confused::confused:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 2nd 2014
     permalink
    U nas dziś barszcz zabielany
    a na drugie spaghetti aglio olio

    Wszystko z dużą ilością czosnku i pietruchy bośmy przeziębieni.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 2nd 2014
     permalink
    U nas krem z dyni i marchewki a na drugie ziemniaki, nóżka w cebulce i buraczki maślane :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeOct 2nd 2014
     permalink
    u nas dziś rosołek z lanymi kluseczkami z wczoraj
    a na drugie ziemniaki, kotlety mielone bądź pulpeciki w sosie koperkowym( bo tata na diecie po rota) i do tego sałata ze śmietaną cytryną i cukrem czyli ulubiony obiadek męża i Miluni
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeOct 2nd 2014
     permalink
    Ja ulepiłam toto i coś mi się nie wydaje żeby moje miały wyglądać tak pięknie jak te na zdjęciach :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 2nd 2014
     permalink
    Bo te na zdjęciu są bankowo polakierowane, popryskane sprayem nabłyszczającym etc.
    Jak to w każdym blogu kulinarnym :tongue:
    Grunt, żeby smakowały :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeOct 2nd 2014
     permalink
    TEORKA: Bo te na zdjęciu są bankowo polakierowane, popryskane sprayem nabłyszczającym etc.
    Jak to w każdym blogu kulinarnym :tongue:

    Ale że jak to!!! mój świat właśnie runął:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 2nd 2014 zmieniony
     permalink
    U mnie spaghetti carbonara:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeOct 2nd 2014
     permalink
    Teo, a ile zapiekasz to swoje cudo z ryżem i wołowina? Wołowinę tylko podsmazasz? Nie jest twarda? Kurde, zrobilas smaka. Wołowina od jakiegoś czasu za mną chodzi. Głupio zabrzmiało :D
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 3rd 2014
     permalink
    itlina: Teo, a ile zapiekasz to swoje cudo z ryżem i wołowina?


    Niedługo, bo ryż jest ugotowany a wołowina posmażona do miękkości :wink:
    Podsmażona, a potem chwilę się jeszcze dusi bo jak dodasz marchew i dynię to się sok puszcza.
    --
    •  
      CommentAuthorHaniutka
    • CommentTimeOct 3rd 2014
     permalink
    A ja dziś na obiad robię gulasz z wołowiny z kaszą gryczaną i do tego ogórki kiszone które sama zrobiłam :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 3rd 2014
     permalink
    U mnie barszcze czerwony i pieczone paszteciki...zjadlam...bajka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeOct 3rd 2014
     permalink
    też mam barszcz czerwony
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 3rd 2014
     permalink
    Aga jak robisz paszteciki? Zdradź przepis.

    Ja muszę w końcu zrobić zakwas na barszcz bo lubię taki wymieszany z wywarem ze świeżych buraków.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 3rd 2014 zmieniony
     permalink
    Kupiłam dziś sos teryaki będę robić w niedzielę udka z waszego przepisu, mam nadzieję że smak im podejdzie bo sos kosztował 15 zł :shocked: był tylko jeden z kikkomana
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 4th 2014 zmieniony
     permalink
    Mangaa mój eM uświadomił mnie ze to mini kapusniaczki sa nie paszteciki...hehe w sumie racja ale jakoś zawsze mowie na nie paszteciki i zawsze robię je do barszczu:-)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 4th 2014
     permalink
    U nas dzis zupa ogorkowa, a na drugie ryz basmati, piers z kurczaka z przyprawami smazona na oleju kokosowym + ogorki kiszone :)
    Tak ogorkowo ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 5th 2014
     permalink
    szczawiowka z jajkiem a na drugie kurczak z rozna (czy ja juz mowilam ze kocham te funkcje w naszym piekarniku!!), puree ziemniaczane (z odrobina chrzanu) i surowka do wyboru marchewkowa i porowa
    •  
      CommentAuthorGaja00
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    Ja dziś robię krupnik i ulubione placki z cukini z dodatkiem musli pychota :) dla córeczki naleśniki z mąki kukurydzianej bo je uwielbia :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    A jak robisz placki z cukinii?
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    Placki bez mąki :)
    Cukinie ścieram na tarce o dużych oczkach dodaje:
    małą garść musli naturalne
    2-3 łyżki płatków owsianych żeby sie nie rozwalały
    mała cebula
    Czosnek,pieprz
    1-2 jajka
    Wszystko razem mieszam i smażę,sole dopiero po usmażeniu :)
    Pyszne z sosem czosnkowym
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    Gaja, czy swieżośc cukinii ma znaczenie? I czy solisz ją po utarciu i odciskasz z soku, który puszcza? Bo mnie, nie wiedziec czemu rozwalają się te placki z cukinii, 3 razy robilam z przepisu Ewy Wachowicz, nie dodawalam muesli ani platkow owsianych... Czy one wplywają na "związanie" placków?
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    Azja-ja robię zawsze ze świeżo kupionej cukini.Po starciu cukini nie wyciskam i nie dodaje soli bo tak jak piszesz puszcza za dużo wody,posypuje solà po usmażeniu.Jak wyżej napisałam ja zamiast mąki dodaje płatki owsiane one napecznieją i placki nie rozwalają się,spróbuj z mojej przepisu :) polecam bo sà pyszne
    Jak to lubi można dodać/ zetrzeć marchewkę
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    No ja tez bez mąki. Jeszcze dodawalam 2 lyzki jogurtu nat. Dzięki za rady, to odciskanie chyba sprawoa, że placki się rozwalają, ostatni raz spróbuję:)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 6th 2014 zmieniony
     permalink
    Gaja a mogą być np płatki jaglane i gryczane?ylko mam w domu nie, mam musli bo nie jadam mąż ma jakieś do mleka ale z cukrem

    Treść doklejona: 06.10.14 16:37
    Aha to a jeszcze tylko dodam że w niedzielę robiłam uda w sosie teryaki i wyszły pyszne, tzn marynatę trochę po swojemu zrobiłam bo nie miałam aż 120 ml sosu sojowego tylko 40 ml (końcówka butelki) sosu teryaki dałam 45 l czosnek 2 zęby, nie miałam żądnej z wymienionych konfitur a żal mi było kupować bo nikt by potem tego nie zjadł więc dałam łyżkę miodu, pól cytryny - sok, cukier, zamacerowałam kurczaka na kilka godzin, potem zgrilowałam go na patelni grilowej, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam jeszcze 40 minut, polewałam tą marynatą co została i wyszedł pycha do tego fasolka szparagowa i ryż gotowany z curry, ryż też podlałam tym sosikiem co się z tej marynaty zrobił. Na pewno to danie wejdzie do naszego stałego menu

    Treść doklejona: 06.10.14 16:40
    Ps Livia dziękuję za inspirację :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    kachaw: Gaja a mogą być np płatki jaglane i gryczane?ylko mam w domu nie, mam musli


    nie konieczne jest musli a pł jaglane mogą być zamiast płatków owsianych,ja nie robiłam z jaglanymi ale następnym razem zrobię z takimi, dają również lepkość plackom :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    ja uzywam wszelkiego rodzaju platkow/otrebow do miesa mielonego zamiast bulki jak robie kotlety mielone czy pulpety
    do plackow cukiniowych dawalam otreby ciut przemielone - moim zdaniem lepiej zespajaja
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    No mam jeszcze otręby żytnie, czy mogą być, a te musli naturalne to jakie np
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
    • CommentTimeOct 6th 2014
     permalink
    Nie wiem jak jest z otrębami,dodaj płatki jaglane lub owsiane jak masz w domu i też oki ;)
    w pl nie wiem jakie są musli,tu u nas kupuje naturalne bez żadnych dodatków
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeOct 7th 2014
     permalink
    karkóweczka (wg słynnego przepisu) od marynuje się w lodówce.
    --
    •  
      CommentAuthorKasia02
    • CommentTimeOct 7th 2014
     permalink
    dzisiaj mąż gotuje - zobaczymy co tam wymyśli :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 7th 2014
     permalink
    bladykot: karkóweczka (wg słynnego przepisu) od marynuje się w lodówce.

    Jaki to przepis?
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeOct 7th 2014
     permalink
    pewnie karkóweczka z cebulą i pieczarkami zapiekana w piekarniku :).mniammmm. Już była u nas kilka razy :)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeOct 7th 2014
     permalink
    mangaa: Jaki to przepis?

    ten kiedyś był sławny na naszym forum
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    MrsHyde, na 1 rzut oka jestes kuchenną boginią :D na bank wypróbuję kilka Twoich przepisów :) Tyle, że planuję gotować już jeden obiad dla całej naszej rodziny (czyli +rocznej córki) więc wszystkie te wspaniałości, mimo, iż uwielbiam pikantne i mocno przyprawione dania, będę musiała przepuścić przed filtr, żeby młoda też mogła jeść z nami.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    z boginii to mam chyba tylko ksztalt Rubensowski :D czyli wielka dupa od probowania przeroznosci :P
    a opcje z pikantnoscia zawsze mozna przerobic tak ze dla corki odlewasz do oddzielnego garnka a dla was doprawiasz


    dzisiaj na obiad kołduny znane tez jako kalduny a w niektorych regionach zwane kartaczami
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    U nas może niezbyt zdrowo ale mamy z D. ochotkę ;) tata w delegacji, więc mamy możliwość w końcu zrobienia obiadu bez mięcha.

    Żurek
    Placki selerowe z papryczką i cebulką, przyprawione curry, słodką papryką, pieprzem.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    Hyde ja zaplanawlam na jutro kartacze (zawsze robię sobie rozpiske na początku tygodnia):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    U nas dzisiaj były ziemniaczano tuńczykowe placki i o dziwo Nina zjadła jednego całego ! :shocked::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    Ej, mój osobisty "Kuchcik" dziś zrobil roladę z ciasta fillo i kuraka ze szpinakiem i fetą.
    Przepis z opakowania ciasta ale i tak jestem z niego dumna. :D
    --
  1.  permalink
    ja dzisiaj ugotowałam klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym z ziemniakami i surówką z sałaty pekińskiej, jabłka, marchewki i szczypiorku. Było naprawdę pysznie, jeśli chcecie mogę napisać przepis, na pewno wszyscy w domu będą zachwyceni tym przepisem :)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    A dawaj, a co!
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    a my na proszonym obiedzie czyli fryksy i zrazy.
    --
    •  
      CommentAuthorKasia02
    • CommentTimeOct 8th 2014
     permalink
    pulpeciki były w sosie pomidorowym :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.