Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeAug 26th 2012
     permalink
    Alikal nigdy nie jest za późno - co najwyzej za ciężko :)
    Ja już rozważałam odsprzedanie chust ale kurcze okazuje sie że nadal je używam :P Ciżęko jak nie wiem nosić 12 kg Nata i więcej Tośki - ale czasami jesyne najwygodniejsze wyjście. Nat nie daje się zawiazać na plecach ale noszę go na boku jak pokazane jest w tej kółkowej albo z przodu na podwójnym iksie Tosik na plecach... Tylko mój kręgosłup ma dość :( Chociaż prawda jest taka że mniej boli po godzinie w chuście niż 30min bez z dzieckiem na ręku

Treść doklejona: 26.08.12 10:43
    ps a co do Psiaka... podziwiam i jego i Ciebie za pomysł bo ja bym w życiu na niego nie wpadła a i żadne moje zwierze by nie usiedziało skrępowane
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeAug 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Z zazdrości Łobuz zrobi wszystko;).
    Nawet w bodziakach chodzi.:shamed:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    jeżynka: Nawet w bodziakach chodzi

:shocked::shocked::shocked: nou łejjjj :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    No tak - ma swój kupiony i się nosi w chłodne dni.:bigsmile:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoralikal
    • CommentTimeAug 27th 2012
     permalink
    No właśnie obawiam się tych kilogramów.... chociaż na rękach też ciężko nosić
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Mnie się również kółkowa bardzo sprawdza w mieście. Jak muszę dojechac gdzieś samochodem i podejść do sklepu, urzędu, przychodni, szkoły nie chce mi się motać. W kółkową włożę dociągnę i już :bigsmile:
    Wiązana jest niezastąpiona na spacerach.
    Co do prowincji..hmm...do mnie się taka troskliwa, przerażona pani w dużym mieście przyczepiła :P
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Dziewczyny, co polecacie dla takich maluchów, które już trzymają głowę, ale jeszcze nie do końca można temu trzymaniu głowy zaufać? Mam pożyczone 3 chusty – tkaną, elastyczną i kółkową. W niedzielę chcemy się wybrać na spacer, gdzie wózek nie będzie miał racji bytu, więc musimy 2 z tych chust użyć. Ja na razie po domu noszę dziewczyny w tkanej w kieszonce, bo ją nauczyła mnie wiązać właścicielka chust. Co mógłby mój mąż założyć? Dziewczynki nawet nie protestują bardzo na wiązanie, więc liczę, że uda nam się je zamotać na ten spacer. Małe mają co prawda 4 miesiące, ale to są wcześniaki, więc korygowanego mają 1,5 miesiąca.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nie wiem czy kółkową da się tak zawiązać żeby podtrzymywała główkę ??
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    doti_p: tkaną, elastyczną
    ja bym użyła tych...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Właśnie też tak typuję... Chociaż kółkowa wygodna, z tego co na misiu ćwiczyłam, ale chyba raczej elastyk będzie pewniejszy. Zwłaszcza, że mąż niewprawny, to i szybciej i wygodniej mu go zamotamy :) Jutro będziemy ćwiczyć, żeby na niedzielę być zwarci i gotowi :)
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Zgadzam się z Agunią. W tym elastyku nieście lżejszą dziewuszkę, a w tkanej cięzszą, to może też będzie wygodniej, Chociaż u Was pewnie nie ma jakiejś sporej różnicy w wadze ;)
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Jutro się ważymy, ale ostatnio było 50g różnicy :) Dołożę drugiej skarpetki i już nie będzie między nimi różnicy :)
  1.  permalink
    doti_p u mnie kółkowa dla maluszka sprawdzała się tylko do momentu jak chciał w niej w kołysce leżeć, ale szybko mu się skojarzyło z jedzeniem - bo to się wygodnie karmi "na mieście" bo nie trza siadać i nic nie widać, więc odstawiłam ją aż do niedawna, kiedy naprawdę pewnie się trzyma i jest ciekawski i woli na biodrze niż przodem do mamusi.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeAug 28th 2012
     permalink
    A jeśli elastyk, to jakie wiązanie? Pionowe będzie dobrze podtrzymywać kręgosłup?
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeAug 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Chwilę temu zastanawiałam się, czy kupić chustę, więc wertowałam ten wątek i dziewczyny pisały, że do elastyka nadaje się kieszonka wiązana na zewnątrz.:smile:
    Któraś pisała nawet, że to jedyne wiązanie nadające się do elastyka...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 29th 2012
     permalink
    Wracam powoli myslami do chusty mimo, że mój skrzat nie chciał w niej siedzieć.
    I tu mam pytanie. Adaś lub być noszony TYLKO na ramieniu ( jak do odbicia ) albo przytylony do piersi, ale przodem do świata!
    Jaka chusta i jakie wiązanie żeby było mu jak najpodobniej do tych pozycji?? :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    przodem do swiata sie w chuscie nie nosi. tyle wiem
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 29th 2012 zmieniony
     permalink
    znalazłam jedną pozycję przodem do świata, nazywa sie kwiat lotosu, tylko nie wiem czy to dla dziecka prawidłowe....

kwiat lotosu
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dobre jest - kołyska dla bliźniąt....ale to chyba tylko malutkie dzieci można tak wsadzić oba :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Dziewczyny doradźcie... co myślicie o tym wiązaniu kwiat lotosu?
    Niedługo mi ręce odpadną :cry:
    Mały chce się nosić, siedzi grzecznie jak trusia, ale tylko na ramieniu, albo przede mną przodem do świata :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    elfika: Natalaa: Nie noś dziecka przodem do świata

Ależ nawet pediatra mojej sąsiadce kazała dziecko nosić przodem do świata, bo mocno odchyla główkędo tyłu. Przecież to nic złego.
    A ten artykuł dotyczy chust, ale tam nie wspominają o tej pozycji kwiat lotosu....a to zupełnie co innego.
    Przy tych pozycja na zdjęciach w arykule dziecko ma zwieszone nóżki, a przy tej kwiat lotosu nie, bo są schowane w chuście.
    Mimo to myślicie, że jest to nieprawidłowa pozycja? Producent tak zaleca...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Poczytaj trochę to zrozumiesz, że taka pozycja ustawia dziecku kręgosłup w nieprawidłowy kształt :confused:

Treść doklejona: 29.08.12 13:15
    Żeby dziecko więcej widziało - nosi się je na plecach. Tylko tak można dziecko ustawić przodem do świata.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Natalaa sorki, jasne że chust dotyczy...
    Chodzi mi tylko o pozycję w chuście...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Btw. zarówno ten kwiat lotosu jak i link powyżej pokazują wiązania chust - nie nosidła.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Natalaa wiem! Sorki, po prostu skojarzyło mi się, że kiedyś widziałam zdjęcie dziecka w nosidle, przodem do świata, artykuł był podobny i mi się pomyliło...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Spoko
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ej no ale skoro to jest instrukcja wiązania CHUST i jest tam pokazane, że można wiązać z przodu w tym całym Lotosie to czemu uważacie, że nie można ?
    w sensie chodzi mi o to, że jakby w chuście nie można było to by takiego wiązania nie pokazali co nie ?

ale Winnica nawet jak już to tam wyraźnie napisane, że to wiązanie dla 5-6 miesięczniaków czyli Adaś za mały...

ja Ci powiem tak - zaczęłam chustować Ninę jak miała skończone 2 msce i też preferowała JEDYNIE pozycję przodem do świata
    i po kilku tyg prób się do chusty nie przekonała więc po prostu odpuściłam i tyle
    cóż więcej możesz zrobić ? :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: w sensie chodzi mi o to, że jakby w chuście nie można było to by takiego wiązania nie pokazali co nie ?

i tu jest pies pogrzebany, ze takie bzdury pokazuja w instrukcjach i rodzice w to wierza.... nie wolno tak dziecka nosic, bo to niezdrowe dla jego kręgosłupa. taka pozycja NIE układa ciala dziecka NATURALNIE
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no to nie wiem kto opracowuje to instrukcje chustowania skoro nie wolno a oni pokazują, że wolno :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    wg mnie jakiś... debil.
    najlepiej pytać fizjoterapeutę.

Przodem do świata? Nie! - tu wyjaśnione dokładnie czemu nie nosić.
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Natalaa: Przodem do świata? Nie! - tu wyjaśnione dokładnie czemu nie nosić.

przekonujace.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    TEORKA: no to nie wiem kto opracowuje to instrukcje chustowania skoro nie wolno a oni pokazują, że wolno :shocked:

Akurat o tej zalinkowanej firmie czytałam już nieraz, że mają te instrukcje nie przystające do rzeczywistości. Jak dla mnie, jeśli instrukcja nie była zaaprobowana przez certyfikowanego doradcę chustonoszenia i w dodatku pokazuje, że można nosić przodem do świata, to już powód, żeby tej firmy poważnie nie traktować.
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Natalaa: Przodem do świata? Nie! - tu wyjaśnione dokładnie czemu nie nosić.

No tak, ale i tutaj jest opisana pozycja gdy nóżki dziecka zwisają, wtedy rzeczywiście kręgosłu sie nienaturalnie przeprostowuje.
    Ale kwiat lotosu chyba jednak poprzez to, że kolanka mają być zgięte, odwiedzione do góry i stópki złączone, sprawia, że jedyak kręgosłup przyjmuje pozycję prawidłową... czy nie??.....
    Kurcze no...
    Natalaa masz rację, ja mam koleżankę fizjoterapeutkę, zapytam ją.

Treść doklejona: 29.08.12 13:58
    hydrozagadka: Akurat o tej zalinkowanej firmie czytałam już nieraz, że mają te instrukcje nie przystające do rzeczywistości

Taak? To może faktycznie coś nie tak z tą instrukcją... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    hydrozagadka: Akurat o tej zalinkowanej firmie czytałam już nieraz, że mają te instrukcje nie przystające do rzeczywistości.

ano to widzisz, wszystko jasne :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    A my się tak chustujemy, szkoda że nikogo nie było albo że nie mam dłuższych rąk, to by było więcej widać niż moją skrzywioną słońcem twarz ;) Ale wiało w cholerę, brrr :tongue:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    alez wam zazdroszcze tych bieszczadzkich spacerów :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Zapraszam , zapraszam jak zawsze :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeAug 30th 2012
     permalink
    penny: Zapraszam , zapraszam jak zawsze

uważaj bo cię w któryś weekend nawiedzę !!!! a poważnie - byłam w Bieszczadach raz....byłam młoda i szczęśliwa i bardzo miło wspominam ten wyjazd - pod namioty, bez planów, bez zobowiązań i terminów, że muszę wrócić do pracy itp.....
    --
    • CommentAuthorcho
    • CommentTimeAug 31st 2012
     permalink
    Dostałam chustę. Postanowiłam więc spróbować i zamotałam Zuzię w kieszonkę. Efakt taki ze juz od 20 minut śpi. Na pocztaku marudziła, ale chyba zalapała ze to oznacza przytulanie do mamusi. Uwielbiam chustę!!!!!! Mam nadzieję, że dobrze ja zamotałam. Pózniej wstawię zdjęcie. Tylko maż śpi bo był na noc w pracy i musimy na niego poczekać.:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    penny: Zapraszam , zapraszam jak zawsze

Z dziką chęcią i rozkoszą, ale to 12h jazdy samochodem od nas :( Stachu by niestety pierdolca dostał, dlatego w tym roku spędziliśmy urlop nad morzem ;), bo to 2,5h autostradą było. Za to tatuś Stacha przekonał się do chusty jak młody został najszczęśliwszym dzieckiem roku, bo TATUŚ nosił... Teraz by chętnie po mieście ponosił, ale chyba się wstydzi ;)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    _kasiek_: uważaj bo cię w któryś weekend nawiedzę !!!!

Się nie boję nic a nic :devil: Wpadaj z dzieciakami :)
    mariamateria: Z dziką chęcią i rozkoszą, ale to 12h jazdy samochodem od nas :( Stachu by niestety pierdolca dostał

Może jak mu kiedyś przejdzie to wtedy, u mnie drzwi otwarte :)
    mariamateria: Za to tatuś Stacha przekonał się do chusty jak młody został najszczęśliwszym dzieckiem roku, bo TATUŚ nosił...

U nas to samo od wczoraj :shocked: Marcin już by małą dosłownie brał wszędzie, bo "ta chusta jest zajebista". Bierze więc na spacer, przydrożngo sklepiku, po domu sobie chodzą razem :shocked: wszystko przez moją gorączkę :D:D:D
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    penny: Może jak mu kiedyś przejdzie to wtedy, u mnie drzwi otwarte :)

To i ja chętnie wpadnę :)

penny: mariamateria: Za to tatuś Stacha przekonał się do chusty jak młody został najszczęśliwszym dzieckiem roku, bo TATUŚ nosił...

U nas to samo od wczoraj :shocked: Marcin już by małą dosłownie brał wszędzie, bo "ta chusta jest zajebista". Bierze więc na spacer, przydrożngo sklepiku, po domu sobie chodzą razem :shocked: wszystko przez moją gorączkę :D:D:D

U nas dziś też tatuś nosił :) Ćwiczymy przed niedzielą :) I też mu się podobało...
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    doti_p: To i ja chętnie wpadnę :)

A wpadajta, tylko mnie uprzedźcie wcześniej :cool: Może jakoś zbiorowo co ?:tongue: Im nas więcej tym weselej :)

A co do tatusiów, to ja uwielbiam facetów z chustami z dzieciakami, nie wiem dlaczego, ale dla mnie to sam sex. Taki wielki facet i malutki człowiek, ahhhh:devil:
    No i już planujemy jak się trochę odchoruję, wycieczkę na jakiś pobliski szczyt z małą, się doczekać nie mogę :smile:
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    penny: No i już planujemy jak się trochę odchoruję, wycieczkę na jakiś pobliski szczyt z małą, się doczekać nie mogę :smile:

Marzę o tym, żeby niedługo wrócić do łażenia po górach!!! Chusta to jest jeden z tych wynalazków, który może mi to umożliwić...

Mam prośbę, zerkniecie czy dobrze mam dziecia w kieszonce zawiązanego?
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dla mnie git, nie wiem może kolanka powinny być ciut wyżej, ale to niech ocenią dziewczyny które się lepiej znają :)
    O tak chusta i wędrówka w góry to jest to :)
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Na pewno kolanka powinny być ciut wyżej, miej więcej za wysokości bioderek, ale poza tym dobrze :smile:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Dzięki dziewczyny :) Przejrzałam sobie zdjęcie w komórce, bo to było robione parę dni temu, przy pierwszych wiązaniach, a na świeższych mam rzeczywiście kolanka wyżej :) Czyli jesteśmy na dobrej drodze
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    też bym tylko te kolanka podciągnęła do góry a tak wygląda super !!
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeSep 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny proszę doradźcie mi coś, bo mam ewentualnie 3-4 dni na złożenie zamówienia na allegro (rodzice przyjeżdżają do nas we wrześniu i akurat by przywieźli).
    Otóż, kupiłam już nosidełko Tula, bez wkładki, od 7 kg.
    Chciałabym kupić chustę elastyczną lub tkaną (żeby służyła mi od urodzenia do czasu kiedy dziecko będzie siedziało i osiągnie te 7 kg ) ale nie jakąś drogą, bo boję się, że np. moje dziecko nie będzie chciało w niej "chodzić".
    Chusta przyda mi się głównie jesienią i zimą, ale raczej tylko do domu, bo planuję używać głównie wózka w tym okresie na spacery.
    Czy warto inwestować w drogą/ lepszą chustę skoro i tak przerzucę się na nosidełko ? I jeśli tańszą, to jaką? Chodzi mi o jakieś konkretne firmy. I jeszcze- jaki rozmiar chusty?
    Proszę, pomóżcie mi podjąć jakaś decyzję :bigsmile:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.