Dziewczyny napiszę może kilka słów od siebie....;). Oczywiście tez mam/miałam problemy z kręgosłupem. Przede wszystkim pamietajcie,ze leki przeciwbólowe maskuja a nie leczą. Sama fizjoterapia nie zdziała cudów. Nie oszukujmy sie ...Przede wszystkim jak najdalej od operacji. Wystrzegajcie sie tego jak ognia bo nie daje to pewności,ze będzie ok. Niestety ortopeda zleci jesli uzna to za ostatnia deske ratunku;). Proponuje poszukać dobrego, sprawdzonego chiropraktyka ale nie znachora ale ORTOPEDĘ. Nie jest ich za wielu ale są naprawdę pomocni. W sierpniu dopadł mnie ból w dole pleców...okropny. Oczywiście za namową pojechałam do pani która "nastawia" ....przeszło na tydzień. Ból pojawił sie niżej i był kosmiczny. Już nie ryzykowałam. Dostałam namiary na ortopede chiropraktyka. Pojechałam bo co innego mi zostało. Zaczął mnie badać, mierzyć i NASTAWIANIE. Brzmi strasznie ale nic nie boli...nawet mi sie podobało a kości chrupały aż ja słyszałam...szok. Uwierzcie mi ,ze ból zelżał o 50 %. Kolejna wizyta była za 3 tygodnie i znowu dostawianie. Po tej wizycie juz bólu nie było, zalecona fizjoterapia ale u dobrego fizjoterapeuty bo kiepski moze wiecej szkody zrobic nić pożytku. Teraz po 3 miesiącach byłam na kolejnej wizycie- dostawianie. Zero bólu nawet kiedy dłuzej siedze. Kolejna wizyta za 6 miesiecy. Jesli bedzie ok to nastepna za rok . Cudowna sprawa. Chodze do fizjoterapeutki na masaż raz w tygodniu. Trzeba koniecznie rozluźnic mięśnie bo zwichrowany kręgosłup ciagnie mięśnie nie tak jak trzeba co poteguje ból. Wszystkim Wam polecam ortopedę chiropraktyka. Naprawdę można z tego wyjść. Moje dwie koleżanki juz miały skierowanie na operacje . Teraz juz 3 lata mijają jak laski śmigaja bez bólu.
Dziewczyny nie moge tego wyslac tutaj :( podajcie mi jak mozecie adresy nailowe to przesle Wam na poczte.
Treść doklejona: 09.03.14 21:12 Tosia81-w przypadku orzepukliny nie pomoze chiropractic, za zadne skarby nie mozna poddawac sie nastawianiu, odpadaja masaze kregoslupa I w jego okolicy bo tylko mozna wyrzadzic wieksza szkode. Masaze jedynie na rozluznienie miesni plus cwiczenia na wzmocnienie kregoslupa, ,zadnych podnoszen ciezkich przedmiotow powyzej 5kg...duzo jest tych zalecen. Robilas jakies badania czy zaryzykowalas I poszlas bez wynikow do chiropraktyka? Mialas tykko bol bol plecow czy promieniowal tez na nogi? (Pytam bo napisalas ze pojawil sie nizej).
Nie chce mi za zadne skarby przyjac tzn wysylam ale cos je musi blokowac, moze z oryginalnej stronki. Smieszne jest to ze moglam je sciagnac bez problemu na swoja poczte.
Treść doklejona: 09.03.14 22:04 Jak nie chcecie tutaj zostawiac maila, co jest zrozumiale, to wyslijcie mi na priva.
Zgadzam się z bas28 odnośnie nastawiania i różnych innych rzeczy przy przepuklinie kręgosłupowej-absolutnie zabronione.Ja przy dwóch przepuklinach nie mogłam mieć masaży ani nastawiania i w ogóle byłam bardzo ograniczona nawet w kwesti ćwiczeń.Nie można robić wszystkich tylko pewne określone odnośnie stanu zdrowia bo można zrobić sobie jeszcze większą krzywdę niż pomóc.
Nie no oczywiście są przypadki ,że chiropraktyk nie pomoże ....ale przepuklina jest różna zapewne bo własnie moje koleżanki miały skierowanie na operacje z powodu przepukliny krążkowej.Więc jest mozliwosć . Nie mówcie,ze nie mozna stosowac chiropraktyki w takim przypadku bo naprawdę mozna. Chiropraktyk...oczywiście ortopeda nie podejmie sie nastawiania jesli była ingerencja juz chirurgiczna bo wtedy może byc źle. NIe namawiam Was dziewczyny do niczego ale tylko podaje swój przykład jako ...jakąś opcję ratunku . Zwykły ortopeda w wiekszości nie widzi juz szans i kieruje na operację ...nie informuje,że jest możliwość inna. Jesli chodzi o masaże to Metoda McKenziego jest dosyć powszechna ale tez nie u wszystkich mozliwa. U mnie np nie mozna wykonywać przyprostów. Krzywde mogą zrobic znachorzy trudniacy się nastawianiem...od taki8ch ludzi to z daleka.
Co za szczęście, że trafiłam na ten wątek. Od dłuższego czasu mam bóle karku i odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Po lekarzach już się nachodziłam i nic nie pomagało. Sporo przydatnych tu rad.
MrsHyde-wyslalam, w sumie powinno dojsc 5 maili. Troszke czytania jest ale tak naprawde tylko te materialy najbardziej mi rozjasnily wszystko w glowie-naposabe jasno, prosto I na temat.Mam nadzieje ze Wam pomoga.
Dziewczyny czy w trakcie @ zwiekszaja sie u Was dolegliwosci bolowe? Ja zauwazylam ze odkad dopadla mnie rwa kulszowa jakies dwa dni przed @ I 3 pierwsze dni bol nogi oraz kregoslupa sie nasila, mocniej rwie, ciagnie, dretwienie sie zwieksza, nie moiwac o pojawianiu sie braku czucia stopy. Poza tym dzieki codziennym przyjmowaniu wysokiej dawki cocodamolu ktory wiadomo zawiera kodeine cykl mi sie wydluzyl z 28 do 37 dni. Jak zawsze uljestem dociekliwa, poszperalam w ksiazkach I necie I odstawilam ten lek I po 2 dniach @ sie pojawila :) Tramal oraz diclofenak nie wplynely na cykl. Czy u siebie, przy przyjmowaniu jakichs lekow tez zauwazylyscie taki objaw?
U mnie też zawsze 2-3 dni przed @ pojawiał się i pojawia nadal silniejszy ból kręgosłupa.Co do przyjmowania różnych leków przeciwbólowych nie zauważyłam,żeby cykl mi się wydlużał.Ale każda z nas jest inna i organizm też różnie reaguje,więc dlatego tak jest.
Współczuje:((( Z tak częstymi atakami to nie da się funkcjonować...Jejku ,niech ci lekarze wreszcie coś wymyślą,żeby Ci pomóc w tych cierpieniach:-((((
Mam brac leki te co do tej pory-zwiekszyc dawke, teraz jeszcze bola mnie dwie nogi-zamiast stac to "stepuje" by bol byl mniejszy. wykoncza mnie :( W lipcu bede w pl I koniecznie odwiedzam neurologa.Chyba ze musze isc do lekarza innej spacjalnosci np.ortopedy? Jak doradzacie?
Nie wiem do którego lepiej ale wydaje mi się ,że dobrze by było do takiego ortopedy który specjalizuje się akurat w kręgosłupach.Z tego co się zdążyłam zorientować to oni są w jednych rzeczach lepsi i wtych się specjalizują.Ja akurat chodziłam do ortopedy i na początku też nie wiedziałam jakiego.Było mi wszystko jedno ,najważniejsze żeby mi pomógł.I dopiero jak trafiłam do szpitala to okazało się ,że mają swoje specjalizacje.Akurat ten do którego ja chodziłam jest specjalistą od bioder ale z kręgosłupem też mi dużo pomógł.A operował mnie już inny właśnie .Specjalizuje się kręgosłupami i neuroortopedią .Teraz po operacji jestem pod jego opieką i na wizyty kontrolne też jeżdżę do niego.
Bas, u mnie bylo tak: lekarz pierwszego kontaktu - dostalam skierowanie na RTG kregoslupa. Pozniej ze zdjeciami poszlam zas do internisty, dostalam skierowanie do ortopedy, ortopeda dal mi skierowaniena rezonans magnetyczny.Druga wizyta z wynikiem rezonansu, dostalam skierowanied o neurochirurga na konsultacje oraz skierowanie na rehabilitacje.
To zalatwiam wizyte u ortopedy.:) Tutaj chodze do gp (czyli jak w pl lekarz pierwszego kontaktu), po 2 sesjach rehabilitacji (1 sesja-5 wizyt) mialam MRI -dali mi opos ale bez zdjec I skierowanie do ortopedy. GP to zignorowal :( Dzis dzwonie I moze uda mi sie dostac do mojegp gp I wymusze na nim te wizyte skoro mam zalecenia. Mam nadzieje ze polskiemu lekarzowi wystarczy sam opis rezonansu? Wycisgnr jeszcze od gp historie leczenia zeby mial czarno na bialym jsk mnie tutaj lecza. Szczescie ze mam jeszcze 2 dni urlopu to poleze na podlodse I odciaze kregoslup. Wrrr
Tosia81-mam zdiagnozowana przepukline kregoslupa w odcinku L4-L5 wraz z radikulopatia L5. Teraz dretwieja mi palce stopy oraz jej zewnetrzna czesc, boli od kostki do kolana I posladek -prawa noga. Teraz dodatkowo pojawil sie bol lewej nogi d kostki do kolana I zdretwial mi tylko najmniejszy palec-czego nie bylo przy pierwszym ataku. Plecy bola jak stoje I jest to klucie jakby ktos wiercil w srodku igla, powyzej pasa Najbardziej boli jak dlugo jestem na nogach lub siedze. Bol juz mnie nie wybudza ze snu bo biore leki ktore pozwalaja mi przespac cala noc. O tyle jest dobrze ze nie zwaoilo mnie tak jak istatnio na ziemie I ze moge chodzic ale obawiam sie ze to tylko dzieki przeciwbolom. Jak jestem w domu to klade sie w pozycji odciazajacej kregoslup I bol mija. Robie tez zimne oklady bo zauwazylam ze cieplo tylko bol poteguje.
Ok, więc miałam podobnie. U mnie przepuklina w tym samym odcinku. Drętwienia miałam jednej nogi. Na początku palców, później juz do kolana aż wchodziło do pośladka. Niestety tabletkami możesz sie faszerować aż do zniszczenia żołądka . U mnie jednak ból był ciagły. w nocy nie czułam ale w dzień bez przerwy. Jesli mogę Ci poradzić to wizyta u ortopedy jest konieczna ale nie daj sie szybko namówić na operacje bo to naprawdę ostateczność. Mój lekarz ginekolog własnie przeszedł taką i czuję sie świetnie ale żona mojego kolegi już rok chodzi na rehabilitację bo ma niedowład nogi. Zawsze to ryzyko. Nie wiem skąd jesteś bo dałabym Ci namiary na ortopedę chiropraktyka.
Kuleczka 69-super, walbrzych to rodzinne miasto mojego meza :) lekarzy stamtad to znam tylko dwoch-rodzinnego I endokrynologa do ktorych chodzikam jak jeszcze tam mieszkalismy :)
No endokrynologow u nas to ze swieca szukac :P ja mam swojego gin-endo. Musze Wam powiedziec, ze odkad zaczelam cwiczyc i zbijac wage nic mnie nie boli.. Bas, a moze sprobuj pilates pocwiczyc? to wzmacnia miesnie kregoslupa. Mi juz nawet przestal dokuczac bol bioder w nocy. Od ponad miesiaca nie bralam ketonalu.
Wolałabym jednak abyś zanim zaczęła cwiczenia poszła do lekarza. Oczywiście polecam z całego serca chiropraktyka Ortopedę. Muszę popytać kto z Twoich okolic jest godny polecenia. Jesli masz przepuklinę bądz wysunięty jakiś kręg ćwiczeniami źle dobranymi możesz pogorszyć sprawę .
Nic bez konsultacji z lekarzem to podstawa. Ćwiczenia nieumiejętnie wykonywane mogą pogorszyć sprawę. U mnie kiedy się zaczęło chciałam właśnie sama troszkę popracować i zaczęłam ćwiczyć. Skończyło się obrzękiem ....masakra.
Dziewczyny ja mam zakaz jakichkolwiek cwiczen oprocz 2 zaleconych przez fizjo-opisalam je wczesniej. Nawet na basen nie moge isc I sobie poplywac grzbietowym ktory jest zalecany. Zadnego biegania, schylania, przeginania, ponoszenia ciezkich rzeczy,rak do gory, brzuszki odpadaja.
W tym momencie najlepszym rozwiązaniem byłaby rehabilitacja taka z prawdziwego zdarzenia.Nie tylko fizykoterapia ale połączenie jednego z drugim.Ja jak chodziłam na reh. to miałam około 3-4 godzin zajęć różnych.Wszystko pod kontrolą fizjoterapeutów i rehabilitantów.Bardzo wtedy mi to pomogło.Miałam spokój z kręgosłupem ze dwa lata.Teraz też niedługo zaczynam taką rehabilitację tylko,że niestety już po operacji.Przed operacją miałam też iść na reh. ale stało się tak jak się stało-nie zdążyłam niestety:-( Wcześniej miałam też same zakazy takie jak u ciebie Bas.
tosia81: Nic bez konsultacji z lekarzem to podstawa
A czy ja pisze, ze ja robie to bez konsultacji z lekarzem? Bas przeciez wie co moze, a co nie, zawsze to moze skonsultowac z lekarzem. Jednak jesli nie moze wykonywac cwiczen ( czego nie doczytalam) to juz nie ma co drazyc tematu.
niasia76: W tym momencie najlepszym rozwiązaniem byłaby rehabilitacja taka z prawdziwego zdarzenia
Czego u nas w PL brakuje... ja dostalam skierowanie na rehabilitacje, ale nie poszlam, bo masowanie pradem czy laserem chyba g*wno by mi pomoglo.
Kuleczka nie denerwuj sie bo przeciez nie napisałam do Ciebie i moija intencja nie jest kłótnia czy pouczanie . Dziele się z Wami moja przypadłością i chcę pomóc ale jesli przeszkadzam to mogę zniknac ...;) . Robisz Cwiczenia po konsultacji to wyczytałam wcześniej wiec jaki sens miałoby czepianie sie Ciebie?;) ;) . Najzwyczajniej w świecie chce uczulic,że ćwiczenia nieumiejetnie wykonywane są przeciwwskazaniem. Można zrobić wilee złego. Pisze to z własnego doświadczenia. Bo ja wykonywałam ćwiczenia sama i zrobiłam sobie duzo złego....ale wczesniej nie wiedziałam ,ze moje problemy z kręgosłupem są wynikiem tego czego są....myslałam,ze sie przeforsowałam, dzwignęłam i dlatego boli a ćwiczenia pomogą....nie pomogły a zaszkodziły. Dopiero nastawianie przez ortopedę ++++rehabilitacja raz w tygodniu dała cudne efekty więc to musi być. Ale znowu sama rehabilitacja bez wskazania czyli bez konsultacji wczesniejszej z lekarzem tez nie da za wiele bo rehabilitant może źle wybrać formę leczenia. Co do lasera....miałam i szczerze---- nic nie poczułam . Żadnej ulgi, żadnej różnicy więc dla mnie strata czasu. Lepiej poświecić czas na masaż całego odcinka kręgosłupa. Bo pamietajcie masowanie samego odcinka bolącego jest guzik warte. Kregosłup to całosć i jak strzyknie w jednym miejscu to pozostałe odcinki tez ulegaja już zniekształcenią czy chociazby złym , innym ustawieniem mięśni.
Dokładnie tak jest z tą rehabilitacją u nas w pl ale czasem można i warto poszukać .Ja akurat mieszkam w okolicach piaseczna.Wszędzie mam w miarę blisko czyli do Warszawy,Konstancina.A w Konstancinie akurat jest całe centrum rehabilitacyjne i akurat tam się leczę,tam miałam operację i tam się rehabilitowałam i teraz też bedę właśnie tam chodzić.Wiem,że nie wszędzie są takie ośrodki.
Ojej nie kloccie sie, nie po to jest ten watek zeby sobie skakac do gardel, kazda z nas opisuje swoj przypadek vo ja boli co moze a czego nie moze robic, I to nam pomaga. Jestesmy tutaj po to by sobie pomagac I sie wspierac. :)
My sobie żartujemy, prawda? ;). Ot tak aby rozładować napięcie mięśniowe ;) ;);) Dziewczyny ja sobie ćwiczeniami narobiłam takiego obrzęku w odcinku krzyżowym,ze gołym okiem było widać taką poduchę na krzyżu. Ale ja biegałam, aerobik stosowałam itp. Katastrofa dlatego teraz jestem wyczulona na tym punkcie. Gdybym wiedziała,że takich rzeczy nie mozna....teraz człowiek jest duzo madrzejszy;) A lasery ....no cóż jednym pomagaja innym nie. teściowa chodziła przez 2 miesiace na lasery ( na kolano) i nie było efektu. A zapomniałam Wam napisać ,że jeszcze moja rehabilitantka oklejała mnie plastrami hmm takimi jak stosują sportowcy. Nie wiem czy to pomogło czy sam masaż ale było mi dobrze ;)
No mi zabronila lekarka biegac i wszystko co z podskokami. Te plastry sa podobno dobre, moja mama na bark je stosuje nieraz. Sa rozne kolory tych plastrow i chyba kazdy kolor na inne schorzenie, jakos tak :)
Ja własnie jestem takimi plastrami oklejana ale na moją przypadłośc to dużo nie pomaga niestety :/ No ale przynajmniej moja fizjoterapeutka próbuje wszystkiego żeby mi pomóc ;) Ale może bardziej byłyby skuteczne, gdybym w ciązy nie była bo wiadomo, że w ciązy to wszystko tam porozluźniane jest więc pewnie plastry mniej skuteczne... a najmniej przyjemne ich odklejanie :) Auuu :)
Dziewczyny, postanowilam odstawic leki przeciwbolowe, 2 dni wytrzymalam-bol powrocil :( I skonczylo sie to tym ze znowu podloga z nogami na podnozku I powrot do tych chol...tabletek. Bez zabiegu sie nie obejdzie:(
A u mnie @ przyszla i nie wiem jak siedzieć i chodzić... Oby zaraz przeszło, bo kogoś pogryze... Nie zawsze tak mi siada na kręgosłup, ale dzis to jakaś masakra
Olenka01-witam w klubie, ja tak mam przed @ I w trakcie ze bol jest silniejszy. Sprobuj przyjac pozycje na kota-skulic sie w klebek w przykleku I pokolysac sie w przod I w tyl.na mnie dziala to rozluzniajaco I uspokajająco.
I rzucilo mi sie na druga noge-prawa dalej bez czucia w stopie I pobolewa a lewa zaczela bolec-ciagnie od kolana w dol do stopy(na szczescie czucie mam).Jak tak dalej pojdzie to nie wstane a tego sie boje. Pora przyszpilic lekarza zeby cos z tym zrobili.
Dokładnie,niech ten lekarz się weżmie za Ciebie bo z tego co czytam to nie jest dobrze:-((((współczuje bardzo.A skoro nie masz czucia już w stopie to ja naprawdę się dziwię,że oni nic z tym nie robią.wierzę mocno,że wszystko skończy się dobrze ale objawy nie są dobre:-(
Treść doklejona: 18.04.14 19:08 U mnie był niedowład stopy ale czucie podczas dotyku było.Nie takie samo jak w drugiej stopie ale było.no i opadajaca stopa była jeszcze u mnie i takie objawy kwalifikują do natychmiastowej operacji bo może dojść do całkowitego niedowładu.Ja po prawie 6 miesiącach od operacji nadal mam lekki niedowład w stopie i drętwienie.Mam nadzieję,że po rehabilitacji wszystko wróci do pełnej sprawności.A rehabilitację zaczynam 6 maja.