bardzo by sie przydało w statystykach podanie najwczesniejszego i najpozniejszego szczytu sluzu i szczytu szyjki,i najwczesniej i najpozniej rozpoczetej 3ciej fazy. a wam dziewczyny? mi to by było pomocne przy odkładaniu, ale szczyty staraczkom na pewno też by się przydały..
Przydałoby się, też się zastanawiałam nad najpóźniejszymi szczytami. Może statystyki podstawowe - są widoczne teraz. Statystyki zaawansowane - inne podsumowania?
dla mnie szczyty sa wazne, bo skok w statystykach mnie "nie robi" bo ja mam przedwczesne skoki bardzo często. a szczyty i najwczesniejsze i najpozniejsze są wazne. żeby wiedziec kiedy najszybciej i najpozniej sie zacznie 3cia faza dla odkładajacych i starajace zeby wiedziały (Do) kiedy mogą się starać. statystycznie. a czas rozpoczecia 3ciej fazy bo odkładające jak ja nie mają czasu przeglądać wszystkich cykli żeby to sprawdzać.a czasami na 3cią fazę czeka sie dluzej nix 3-4dni po skoku czy szczycie z powodów różnych.w zaawansowanych statystykach moze rozważyłabym zaznaczenie czy chcemy widzieć statystyki tylko z ostatnich 12 cykli czy ich większej ilości. domyślnie oczywiście ostatnie 12cykli.
Ja popieram wnioski dziewczyn. Opcja widoczności najwcześniejszego i najpóźniejszego dnia szczytu niektórym da pogląd na płodność i regularność. Opcja rozwiń wszystkie też by się przydała, bo nieraz chcę porównać początki niepłodności i muszę wszystko po kolei rozwijać:( I jeszcze raz przypominam się z prośbą o możliwość interpretacji w metodzie angielskiej i niemieckiej. Chodzi o możliwość odliczania 3 dni po szczycie śluzu, bo w obecnej sytuacji interpretacja dla tych metod jest niekompletna:(
Ja tam myślę, że szczyt śluzu nie ma takiego znaczenia, bo i tak najważniejszy jest skok - ten który jest po szczycie. Przedwczesny skok właśnie dlatego się nie liczy i nie ma znaczenia, że jest przed szczytem, więc w ogóle się nie powinno go uwzględniać. Dla mnie byłoby natomiast pomocne, w jakim dniu NAJCZĘŚCIEJ jest skok temperatury.
-- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
no największa czestoliwosc to fakt bylaby przydatna. ale sam skok najmniej mi pomaga, bo ja mam zwykle przedwczesny:(
pani wonka kwiatuszek tłumaczyła mi że w ang. odliczanie po szczycie jets potrzebne, bo to taka metoda, my stosujemy roetzera i/.lub kippleyow i tu jest inaczej. rozumiem kwiatka ze jesli nauczyla sie danej metody i jest wzrokowcem to wzrokowo ocenia sie najszybciej i interpretuje.
nie wiedzialam ze poczatku 3fazy sa gdzies zaznaczane..ale i tak wolałabym jeszcze miec to pod kazdym wykresem a nie zliczac i porownywac za kazdym razem.
Mam wpisanych w sumie 17 cykli. W 3 zaznaczyłam pominięcie w statystykach. Czemu w statystykach jest info, że dotyczą 10, a nie 12 obserwowanych cykli?
Też mam ten problem. Przypuszczam, że program bierze pod uwagę ogólnie 12 ostatnich cykli, a skoro 2 z nich są wyłączone z obliczeń, to wyszło 10. Trzeba by chyba koncepcję zliczania cykli zmienić.
Jest tak, jak napisała himeko. Do statystyk brane jest pod uwagę 12 cykli (tak zostało ustalone podczas konstruowania) i skoro dwa są wyłączone zostaje 10.
OK. Czy można zmienić tak, aby wliczać do statystyk ostatnie 12 cykli, jeśli użytkowniczka zaobserwowała więcej niż 12 i niektóre wyłączyła? Wyłączone byłyby zwyczajnie pomijane i brane pod uwagę kolejne. Taka sama zasada powinna obowiązywać przy wyznaczaniu przewzrostowej szóstki i odliczaniu 3-4 temperatur wyższych po skoku. Czekamy aż temperatury zakłocone, poniżej linii i dni bez temperatury nie będą numerowane. Powinno być poprawnie, zgodnie z metodami.
Damazy, od czasu do czasu w życiu samoobserwatorki jest taka sytuacja, że statystyki trzeba wyzerować: - poród, - poronienie, - branie leków hormonalnych do hamowania cyklu.
Tego wszystkiego doświadczają użytkowniczki 28dni i muszą tworzyć statystyki na nowo. Jak można to rozwiązać? Czy można dać możliwość na pewnym etapie życia wyzerowania statystyk bez konieczności zakładania nowego konta? Oczywiście, człowiek jest omylny i musi być możliwość cofnięcia operacji.
Po porodzie zaczyna się obserwację tak jakby na nowo. Tak samo, w sytuacji w której ktoś stosował npr, potem np. tabletki, które odstawił i wraca do npr. Przy poronieniu to nie wiem, ale pewnie tak, skoro Amazonka tak napisała.
W takiej sytuacji nie możesz brać pod uwagę danych statystycznych z cykli sprzed porodu, tylko trzeba je tworzyć na nowo, bo nie można się kierować tym, że np. przed porodem najdłuższy cykl miał 35 dni albo najwcześniejszy skok był 15 dc. O ile chyba nie ma zbyt wielu osób, które by były po tabletkach, a wcześniej się obserwowały, o tyle osób powracających do obserwacji po porodzie jest sporo i to ważna kwestia.
Podobnie jak możliwość zastosowania na wykresie REGUł POPORODOWEJ OBSERWACJI, czego cały czas nie ma
-- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
Mam coraz więcej zaobserwowanych cykli. Parę dawnych usunęłam ze statystyk. Ciągle jednak mam informację, że statystyki dotyczą 10 obserwowanych. 3 cykle temu było tak samo. Czemu ta liczba się nie zmienia, mimo że liczba obserwowanych rośnie?
Chyba po rozdziale metod ubyło funkcjonalności statystyk w Moich cyklach. Przed rozdziałem metod w Moich cyklach był wyświetlany poziom wyższy i niższy. Obecnie mam różnie. Wśród zinterpretowanych i nieusuniętych ze statystyk wykresów niektóre mają na liście poziom wyższy i niższy, niektóre tylko poziom niższy lub wcale. O co chodzi? O metodę? O brak automatycznego wyliczania poziomów na podstawie linii podstawowej lub pokrywającej?
Przywróć do statystyk wyświetlanie poziomu wyższego i niższego.
Amazoneczko, jeśli nie wprowadzisz poziomu wyższego i niższego nic się nie wyświetli. Tym bardziej, jeśli wybrałaś met. angielską gdzie nie wyznaczamy poziomów. Czy dobrze Cię zrozumiałem?
NovemberRain, wkrótce troszeczke namieszamy w statystykach. Tzn. uruchomimy graficzną interpretację. Na ten moment, możesz samodzielnie przy wykorzystaniu pliku csv (z pomocą excela) wyciągnąć potrzebne dane, wyeksportować do pdf i w efekcie dodać do wydrukow.
Ama u mnie są - u Kippleyów. Bo tam w metodzie sa dwa poziomy a w innych nie ma. U Roetzera jest jedna linia podstawowa. To jest zgodne z metodami chyba, nie?
-- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
damazy czy mógłbyś dodać jeszcze jeden dzień ze przedwczesnym skokiem temperatury, bo w metodzie kiplleyów odrzucamy właśnie do 2 takich niepasujących koleżanek, no i brakuje mi tego 2 dnia.
czy możnaby do statystyk dołączyć informację o występowaniu ilości plamień w cyklu na takiej samej zasadzie jak umieszczamy informacje nt długości krwawienia miesiączkowego
Dołączam się do głosów zwiększenia ilości dni przedwczesnego skoku temperatury
To może nie dotyczy konkretnie statystyki ale w Moich cyklach bardzo przydała by się opcja "Zaznacz wszystkie cykle w kolumnie" lub "Pokaż wykresy dla wszystkich cykli w kolumnie" bo jak chce się obejrzeć wykresy wszystkich swoich cyklów trzeba każdy osobno zaznaczać Jak ma się ich 20 -30 i więcej może to być problematyczne...