Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Owoce to niedobre źródło węglowodanów, bo to cukry proste szybko się rozkładają i w efekcie masz skok cukru a potem lipa. Najbardziej pożądane są właśnie te długo rozkładające się węglowodany. Dosyp do jogurtu otręby, pełnoziarniste płatki jakieś - ja na przykład nie lubię owsianych ale lubię żytnie zalane wrzątkiem. Posiłki mączne są bardzo ważne. I ważne, żeby to były węglowodany z czegoś, co Ci dostarcza też błonnik, wtedy cukry nie skaczą.
    Ja kupowałam w końcu chleb o niskim IG i nie było problemu. Mogłam pożreć ile chciałam i póki mi się nie znudził, to mi smakował :D Myślę, że 2 łyżki ryżu brazowego, to nie jest aż takie duże poświęcenie, jak się go poleje jakimś sosem, można łykać bez gryzienia. U mnie przemówił zdrowy rozsądek i zaczęłam jeść warzywa surowe, których szczerze nienawidzę od dzieciństwa.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 12th 2012
     permalink
    W teorii to ja jestem nie do zagięcia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorallicio
     permalink
    Tak jak któraś z Was napisała, rano pewnie macie aceton głodowy, trzeba częściej jeść, aby do tego nie dopuścić. Spróbuj może przed snem zjeść coś np. 1WW, zobacz czy działa, a jak to będzie konieczne budzić się w nocy na drobną przekąskę. Wiem, że to śmiesznie brzmi, ale tak t w praktyce wygląda. JA też swego czasu jak orientowałam się w wynikach cukrów tak robiłam. Czasami wystarczy przekąska przed snem.
    Pompa insulinowa trochę mnie przeraża, ale jestem dumna, ze opanowałam peny i lancety, to pewnie jakoś to zniosę!
    Pozdrawiam.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :smile:
    Spróbuję przed snem wypijać szklankę soku pomidorowego (któraś z koleżanek radziła, że jej tak w szpitalu dawali) może pomoże.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Ulcia - ja już gdzieś wyżej pisałam jaka jest zasada pozbywania się ketonu.....poszukaj kilka stron wstecz
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    _kasiek_: ja już gdzieś wyżej pisałam jaka jest zasada pozbywania się ketonu.....poszukaj kilka stron wstecz

Ja wiem, wiem - bardziej zależy mi na tym, zeby nie doprowadzac do ich powstawania :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    pisałam ale sama tego teraz znaleźć nie mogę.....

No więc tak - jeśli masz rano ketony w moczu to po pierwsze pijesz tyle wody aż się go pozbędziesz - czyli musisz co jakiś czas badać tym paskiem mocz.
    O której jadasz ostatni wieczorny posiłek ?? Jeśli koło 21 to przesuń go na 22 i zjedz coś co ma troszkę więcej WW. Sprawdź rano mocz - jeśli dalej będą ketony musisz jeszcze przesunąć ten ostatni posiłek lub zjeść nawet białą bułkę na tą II kolację. Jeśli ketonów rano nie będzie to powinnaś co wieczór jeść tak późno kolację. Jeśli dalej się pojawią musisz dodać jeden nawet nocny posiłek i to już na stałe (wiem, że są dziewczyny, które muszą wstawać koło 2-3 w nocy i coś zjeść, żeby rano nie było ketonów). Jeśli byś np. miała problem z cukrem na czczo przez to, że jesz coś w nocy to musisz się z tym zgłosić do lekarza bo może się okazać, że będzie potrzebna insulina. Ale to jest ostateczność - bo ani do wysokiego cukru na czczo ani do obecności ketonów nie wolno dopuścić.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dzięki - to tak dla przypomnienia, bo juz to wszystko pisałaś...
    Zapisałam sie do diabetologa na 19 czerwca, zobaczymy co powie na moje wybryki...
    --
    •  
      CommentAuthorallicio
     permalink
    Ja tylko mogę poradzić, że zdecydowanie szybciej ketony wypłukuje woda z cytryną. Działa rewelacyjnie. Pozdrawiam.
  2.  permalink
    Ja ciagle jak nie herbate to wode z cytryna pije :tongue::wink:

Hardcorowy wynik mi na kolacje wyszedl mimo iz kolacji nie jadlam.Po tych kluskach z truskawkami na obiad:confused: Przegielam palke,pomiary z dzis:

na czczo 80
    sniadanie 2h – 110
    obiad 2h – 115
    kolacja 2h – 150
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    mariamateria: Owoce to niedobre źródło węglowodanów, bo to cukry proste szybko się rozkładają i w efekcie masz skok cukru a potem lipa. Najbardziej pożądane są właśnie te długo rozkładające się węglowodany. Dosyp do jogurtu otręby, pełnoziarniste płatki jakieś - ja na przykład nie lubię owsianych ale lubię żytnie zalane wrzątkiem. Posiłki mączne są bardzo ważne. I ważne, żeby to były węglowodany z czegoś, co Ci dostarcza też błonnik, wtedy cukry nie skaczą.

A tutaj to różnie, bo ja np. po owocach mam dużo niższe cukry niż po muesli z jogurtem (muesli robię sama z przeróżnych płatków, otrębów itp. więc na pewno mnóstwo błonnika), a co do chleba, to znajoma w swojej cukrzycy ciążowej nie mogła jeść żadnego cukrzycpwego chleba, za to drożdżówki trzymały jej cukier w ryzach... Tak że trzeba patrzeć i dopasowywać...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Cobraczek: Po tych kluskach z truskawkami na obiad Przegielam palke

Ostrzegałam :wink::devil:

Żartuje, oczywiscie, bo to tak jak pisze dododotka, trzeba wszystko dopasować do siebie .....
    Ja dzisiaj tez zgrzeszyłam ... mój mężuś na poporawę humoru kupił mi pierogi z mięsem :shocked: bo wie, ze lubię pierogi - wykombinował sobie, ze z mięsem mogę :shocked::wink: (on chyba nigdy się nie nauczy co można przy cukrzycy a co nie)... no i chciałam mu zrobić przyjemność i zjadłam 5 małych pierożków.... no i cukier 164.... - nawet po wieeeelkim ciastku takiego wysokiego cukru nie miałam :confused: Resztę pierogów zjadł mąż :devil:
    --
  3.  permalink
    Ja jadłam w Boże Narodzenie pierogi z kapustą i grzybami w dużych ilościach i nic mi po nich nie było. Z białej mąki były. Może dlatego, że sama robiłam. Cieniutkie ciasto i w farszu zero dodatków...
    --
  4.  permalink
    Ul_cia: Ostrzegałam Żartuje, oczywiscie, bo to tak jak pisze dododotka, trzeba wszystko dopasować do siebie ..... Ja dzisiaj tez zgrzeszyłam ... mój mężuś na poporawę humoru kupił mi pierogi z mięsem bo wie, ze lubię pierogi - wykombinował sobie, ze z mięsem mogę (on chyba nigdy się nie nauczy co można przy cukrzycy a co nie)... no i chciałam mu zrobić przyjemność i zjadłam 5 małych pierożków.... no i cukier 164.... - nawet po wieeeelkim ciastku takiego wysokiego cukru nie miałam Resztę pierogów zjadł mąż --

Hehe chyba z iloscia przesadzilam bo porcja mala nie byla,ale truskawki to jedyne owoce jakie uwielbiam...:shocked:

Jednak male porcje to male porcje,przy malych cukier byl ok,trzeba sie dostosowac nie ma wyjscia:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a ja sobie na arbuza znowu pozwoliłam i po dwóch kawałkach, po godzinie, cukier 73 :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Na mnie owoce nie dzialaja, zawsze cukier ok :)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    Słuchajcie, ja tego nie ogarniam - dzisiaj na czczo 93 (więc ciut za dużo), a po śniadaniu (2 kromki chleba żytniego, szynka, sałata, pomidor, 1,5 jajka na twardo z majonezem) cukier 85 :confused: Dlaczego tak się dzieje? :sad:
    --
  5.  permalink
    Oooo kochane u mnie to samo od wczoraj cukier szaleje...

Na czczo mialam 97:shocked:Mimo,ze na kolacje nic nie jadlam tylko wode pilam...:neutral:
    Za godzine mam pomiar to zobaczymy co wyjdzie...Na sniadanie zjadlam jajka sadzone i kromke chleba,ale wzielam chleb zwykly bo chrupki sie skonczyl pewnie tez bedzie wyzszy:confused:

Treść doklejona: 13.06.12 08:44
    Pajacynka: Słuchajcie, ja tego nie ogarniam - dzisiaj na czczo 93 (więc ciut za dużo), a po śniadaniu (2 kromki chleba żytniego, szynka, sałata, pomidor, 1,5 jajka na twardo z majonezem) cukier 85 Dlaczego tak się dzieje?

Kochana moze zamiast tych jajek dodatkowych wystarczylyby same kanapki? a jajka na drugie sniadanie?lub odwrotnie?
    Tak mi sie wydaje,ze te posilki oprocz tego,ze sa dietetyczne to musza byc jeszcze male...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Pajacynka a po sniadaniu robilas cos- typu sprzanie, zakupu itp?

Treść doklejona: 13.06.12 08:46
    ale bez tych jajek cukier moglby byc za niski, jak dla mnie sniadanie ok. tym bardziek, ze cukier dobry
    --
  6.  permalink
    Vsti: Pajacynka a po sniadaniu robilas cos- typu sprzanie, zakupu itp?

Wysilek chyba zbija cukier z tego co czytalam....Wtedy organizm spala nadmiar weglowodanow...?!Nie wiem czy ja to dobrze rozumiem...
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Robiłam, odprowadzałam młodą do żłobka...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Dokladnie ruch wzmaga spalanie cukru, dlatego tez cukier mogl wyniesc te 85...
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Nie zdawałam sobie sprawy, że mogę mieć zafałszowane wyniki, dość często mierzyłam właśnie po takim ruchu, muszę wcześniej jeść, żeby mierzyć przed wyjściem z domu w takim razie.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Pajacynka: Nie zdawałam sobie sprawy, że mogę mieć zafałszowane wyniki, dość często mierzyłam właśnie po takim ruchu, muszę wcześniej jeść, żeby mierzyć przed wyjściem z domu w takim razie

nie koniecznie - ruch nie zafałszowuje ci wyniku tylko musisz brać pod uwagę, że nie jesteś pacjentką leżącą. Ja w ogóle póki pracowałam miałam zalecenie diety nie 1800kcal ale w granicach 2000-2200kcal właśnie ze względu na to, że jestem aktywna.

Cobraczek: Na czczo mialam 97Mimo,ze na kolacje nic nie jadlam tylko wode pilam...

Cobraczku - jak dla mnie to ty będziesz mieć za chwilkę (o ile już nie masz) problemy z acetonem w moczu, bo już któryś raz piszesz, że nie jesz kolacji !!!
    --
  7.  permalink
    _kasiek_: Cobraczku - jak dla mnie to ty będziesz mieć za chwilkę (o ile już nie masz) problemy z acetonem w moczu, bo już któryś raz piszesz, że nie jesz kolacji !!!

Wczoraj tylko nie zjadlam:wink:Wczesniej zamierzalam nie jesc,ale zmienilam zadnie.Tak,ze ten:wink:

Nie zrozum mnie zle,ale mam juz dosc popadania w paranoje czy czegos nie bedzie w moczu lub czy cukier nie bedzie za wysoki-niski po jakims posilku.Jak bede ciagle o tym myslec to zwariuje.Staram sie dopasowac do siebie posilki i pilnuje tego cukru.Od 8 tyg ciazy bez przerwy biore antybiotyk na toksoplazmoze i mam dosc szczerze mowiac wynajdywac sobie czegos nowego,jestem tym zmeczona.Ludzie z cukrzyca zyja normalnie i ja rowniez tego chce.Pierwszy tydzien to byla walka z psychika bo ja ciagle sie balam,ze cukier bedzie wysoki a teraz jeszcze mam sie zastanawiac czy aceton jest w moczu.Robie badania raz w miesiacu,moja diabetolog nic nie wpomniala o zadnych paskach tego typu wiec ja sie dostosowuje do swojego lekarza,szczegolnie,ze jest bardzo dobra w tym co robi i jej ufam.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ale jak dla mnie to nie jest zwykła cukrzyca, jak u ludzi chorujących na nią lata... Tu chodzi o dziecko... i szczerze powiedziawszy, gdyby tu nie chodziło o nie, a o mnie to w tyłku miałabym tą rygorystyczną dietę ;) Ale to moje zdanie, każdy ma prawo do swojego :smile:
    --
  8.  permalink
    Vsti: Ale jak dla mnie to nie jest zwykła cukrzyca, jak u ludzi chorujących na nią lata... Tu chodzi o dziecko... i szczerze powiedziawszy, gdyby tu nie chodziło o nie, a o mnie to w tyłku miałabym tą rygorystyczną dietę ;) Ale to moje zdanie, każdy ma prawo do swojego

Dziewczyny ja dopiero sie dostosowuje do tej diety nie mowie przeciez ze nie,ale skoro moja diabetolog nic o paskach dodatkowych nie mowila to widocznie nie widziala takiej potrzeby.Oczywiscie zapytam jak bede na wizycie a przed wizyta bede miala juz badania i bedzie widac po analizie moczu co sie tam dzieje.Chyba naturalne,ze dla nas dzieci sa nawazniejsze:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Vsti: Ale jak dla mnie to nie jest zwykła cukrzyca, jak u ludzi chorujących na nią lata... Tu chodzi o dziecko... i szczerze powiedziawszy, gdyby tu nie chodziło o nie, a o mnie to w tyłku miałabym tą rygorystyczną dietę ;) Ale to moje zdanie, każdy ma prawo do swojego

ja tak samo do tego podchodzę !!! dla mnie liczy się dziecko - tak do tego podeszłam po raz pierwszy, że robię to nie dla siebie tylko dla tej małej istotki, która jest zależna w tej chwili od tego co jem, i tak samo podeszłam do tego teraz. Dlatego też tak bardzo boję się, że kiedyś będę sama miała cukrzycę, już normalną, bo jakoś wątpię, żebym miała w sobie tyle siły i samozaparcia, żeby z nią tak walczyć.

Cobraczek: Robie badania raz w miesiacu,moja diabetolog nic nie wpomniala o zadnych paskach tego typu wiec ja sie dostosowuje do swojego lekarza,szczegolnie,ze jest bardzo dobra w tym co robi i jej ufam.

no właśnie...nie denerwuj się na mnie Cobraczku, ale jak dla mnie to twoja diabetolog traktuje cię jak normalnego człowieka chorego na cukrzycę....stąd tez twoje pomiary po 2 godzinach dopiero. Ja gdybym miała mierzyć dopiero po 2godz to podejrzewam, że kilka wyników od lutego byłoby tylko przekroczonych czyli byłabym praktycznie zdrowa z jakąś tam niewielką nietolerancją glukozy (no bo obciążenie wyszło poza normą). Nie miałabym pewnie nigdy insuliny - ani teraz ani w pierwszej ciąży....i powiem ci szczerze - aż boję się myśleć jak duże byłyby wtedy moje dzieci !!!! Może i u mnie w poradni są mega kolejki, trzeba się naczekać itp ale jest to jedna z lepszych poradni z tego co wiem i pani diabetolog jest znana w KRK każdemu ginekologowi z którym się spotkałam.
    Ale skoro Ty ufasz swojej diabetolog to ok....obyś się nie zawiodła.
    --
  9.  permalink
    _kasiek_: no właśnie...nie denerwuj się na mnie Cobraczku, ale jak dla mnie to twoja diabetolog traktuje cię jak normalnego człowieka chorego na cukrzycę....stąd tez twoje pomiary po 2 godzinach dopiero.

Ona jako jedyna zajmuje sie kobietami w ciazy z cukrzyca u nas i to ona przychodzi na konsultacje na odzial ginekologiczny.Nigdy sie nie zdarzylo jeszcze zeby,ktoras z ciezarnych pod jej opieka urodzila chore dziecko co potwierdzil ordynator ginekologii.Dla niej pomiary po dwoch godzinach sa najbardziej wiarygodne.Z reszta jej artykuly mozna sobie poczytac w internecie:

dr Elżbieta Kramarczuk,
    diabetolog ze Szpitala Wojewódzkiego
    im. Papieża Jana Pawła II w Zamościu,
    organizator szkoleń i konferencji naukowych

http://www.sensmagazyn.pl/okiem-praktyka-samokontrola-przy-cukrzycy,o-tym-sie-mowi,53,5,pl
    http://www.aptekafamilijna.pl/library/page/133,cukrzyca-epidemia-czy-wyzwanie-xxi-wieku

Kobiety ciezarne z cukrzyca u niej sa objete programem edukacyjnym ''Dbamy o mamy'' oraz fachowa opieka medyczna i nie zgodze sie,ze traktuje ciezarne jak chgorych ze zwykla cukrzyca....

Rownie dobrze mozna dyskutowac na temat opinii lekarskiej wsrod lekarzy chociazby z ginekologii i kazda z nas bedzie miala rozne wypowiedzi na ten temat.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Znacie portal o cukrzycy ciążowej? Przed chwilą go odkryłam i właśnie przeglądam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ooo, nie znałam go - a to nawet mój glukometr "sponsoruje" ;-)))
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Pajacynka: Znacie portal o cukrzycy ciążowej? Przed chwilą go odkryłam i właśnie przeglądam

fajne - nie znałam....podoba mi sie ten kalkulator posiłków :bigsmile:
    --
  10.  permalink
    Coobraczek: Oooo kochane u mnie to samo od wczoraj cukier szaleje...

Na czczo mialam 97Mimo,ze na kolacje nic nie jadlam tylko wode pilam...

Treść doklejona: 13.06.12 08:44
    Pajacynka: Słuchajcie, ja tego nie ogarniam - dzisiaj na czczo 93 (więc ciut za dużo), a po śniadaniu (2 kromki chleba żytniego, szynka, sałata, pomidor, 1,5 jajka na twardo z majonezem) cukier 85 Dlaczego tak się dzieje?

Kochana moze zamiast tych jajek dodatkowych wystarczylyby same kanapki? a jajka na drugie sniadanie?lub odwrotnie?
    Tak mi sie wydaje,ze te posilki oprocz tego,ze sa dietetyczne to musza byc jeszcze male...

Coobraczku to, że nie jesz kolacji nie obniży Ci poziomu cukru rano - to nie ma związku. Poziomy cukru na czczo są niezależne od diety. No chyba, że nażresz się w nocy czekolady, to wtedy ma wpływ, ale normalnie nie jedzenie kolacji nie obniży Ci poziomu cukru na czczo, za to po pierwszym posiłku cukier skoczy niezależnie od tego co zjadłać, bo miałaś ZA DŁUGĄ przerwę między posiłkami. Tu nie ma znaczenia Twoje chcę czy nie chcę zjeść. Trzeba pilnować pór posiłków o stałych godzinach, bo przesuwanie godzin powoduje własnie skoki cukru. I starasz się bez sensu dobrać produkty a winą są nieregularne pory, które będą zaburzały wyniki.

Pajacynka Wg mojej poradni diabetologicznej ( bo jak wiadomo co kraj to obyczaj;) ) zjadłas tylko 2 WW - 2 kromki chleba :) Wg mojej rozpiski 3 jaja tygodniowo, do 150g wędliny czy chudego mięsa i warzywa typu pomidor, sałata nie liczyły się jako WW :) W dodatku majonez do jajek, że niby tłuszcz i dodatkowo ruch dlatego masz taki łądny wynik cukru - nic tylko się cieszyć. Jak mniemam najadłaś się do syta i wynik super.
    Ruch choć obniża poziom cukru jest wskazany i wcale nie musisz czekać z wyjściem do zrobienia pomiaru. Mi po śniadaniach a przed pomiarem, zanim lekarka włączyła insulinę, kazała właśnie się ruszać, żeby zobaczyć czy to nie pomoże. Ale nie na wszystkich ruch działa.:devil:
    --
  11.  permalink
    Ja szukalam dzienniczka dla cukrzykow online,ale te ktore sa to nie sa przystosowane dla kobiet w ciazy...

http://www.dobrecukry.pl/

Treść doklejona: 13.06.12 15:05
    mariamateria: Coobraczku to, że nie jesz kolacji nie obniży Ci poziomu cukru rano - to nie ma związku. Poziomy cukru na czczo są niezależne od diety. No chyba, że nażresz się w nocy czekolady, to wtedy ma wpływ, ale normalnie nie jedzenie kolacji nie obniży Ci poziomu cukru na czczo, za to po pierwszym posiłku cukier skoczy niezależnie od tego co zjadłać, bo miałaś ZA DŁUGĄ przerwę między posiłkami. Tu nie ma znaczenia Twoje chcę czy nie chcę zjeść. Trzeba pilnować pór posiłków o stałych godzinach, bo przesuwanie godzin powoduje własnie skoki cukru. I starasz się bez sensu dobrać produkty a winą są nieregularne pory, które będą zaburzały wyniki.

Rozumiem,myslalam wczesniej,ze to moze miec jakis zwiazek hehe,ale coz czlowiek sie uczy na bledach,dziekuje:wink:
    --
  12.  permalink
    Pytaj nas, jeśli tylko będziemy mogły pomóc to odpowiemy :)) Trzymaj się już niedużo zostało :) No i pomyśl sobie, że jak będziesz trzymać dietę, to mniej chudnięcia po ciąży :))
    --
  13.  permalink
    mariamateria: Pytaj nas, jeśli tylko będziemy mogły pomóc to odpowiemy :)) Trzymaj się już niedużo zostało :) No i pomyśl sobie, że jak będziesz trzymać dietę, to mniej chudnięcia po ciąży :))

Ja sie martwie,ze mam brzuszek za maly :sad: Moze mlody sie tak ulozyl,ale z cora to mialam mega brzuszysko na tym etapie ciazy...Nie wiem od czego to zalezy....
    Fatycznie dieta zrobi swoje teraz i pewnie az tyle do zrzucania nie bedzie ...
    :tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    mariamateria: No i pomyśl sobie, że jak będziesz trzymać dietę, to mniej chudnięcia po ciąży :))

To jest jedyny plus cukrzycy ciazowej, którego sie uczepiłam jak rzep psiego ogona ;-) i jak mam kryzys to sobie to powtażam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Dokladnie, bo gdyby nie ta cukrzyca, za przeproszenie wpieprzalabym caly czas :D
    Dzis, jak zobaczylam czekolade z nadzieniem krowkowym to az mi lzy w oczach stanely... ale zamias czekolady mam kalarepe :D

Moze zle robie, ale ja nie licze tych wymiennikow :confused: Stwierdzilam, ze jak cukier ok to nie potrzebne mi to:confused:
    --
  14.  permalink
    Sluchajcie a w przypadku kiedy jest za niski ten cukier to mozna zjesc cos ze slodyczy zamiast owocow czy lepiej nawet wtedy odpuscic slodycze?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja slodyczy w ogole nie jem... (no niekiedy loda, bo oprzec sie nie umiem) :shamed: Poza tym cukrow za niskich nie mam... Dziewczyny pisaly tu, ze najlepsze jest woda z cukrem...
    --
  15.  permalink
    Vsti: Ja slodyczy w ogole nie jem... (no niekiedy loda, bo oprzec sie nie umiem) Poza tym cukrow za niskich nie mam... Dziewczyny pisaly tu, ze najlepsze jest woda z cukrem...

Mnie tez czasem sie chce loda,ale do tej pory jeszcze sie nie zlamalam hehe:wink:
    Dzieki narazie juz wszystko wiem,jak cos to bede pytac:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Mi o tych WW diabetolog nie mówiła, kazała tylko trzymać się diety, żeby cukry były dobre, tak więc nie wiem, czy jem wystarczająco. Szczerze to te przeliczniki to dla mnie jakaś magia :sad:
    --
  16.  permalink
    Matko cukier po obiedzie 171:confused:
    Zjadlam 5 malych pyz z jogurtem naturalnym i woda...Czemu on taki wysoki to nie mam pojecia...hmmm
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Bo pyzy pewnie na mace pszennej...
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Pyzy z czym były? Bo w pyzach są ziemniaki i mąka ziemniaczana i czasem to już wystarczy niestety :sad: Mąka ziemniaczana ma indeks 90, ziemniaki różnie, zależy od sposobu przygotowania.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    ja w ogole nie jem zadnych takich klusek...
    ale za to moge zjesc frytki z piekarnika bez tluszczu i cukier piekny :) tak samo, jak zwykly makaron :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dokładnie - pyzy to ziemniaki i mąka a na dodatek ugotowane. Z takimi rzeczami jak pierogi, kopytka, makarony trzeba uważać. A jeśli już makaron do nie taki ugotowany na miękko tylko al dente.
    --
  17.  permalink
    Pajacynka: Pyzy z czym były?

Z miesem byly....

Sluchajcie a z przekasek mozna flipsy kukurydziane?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Maka kukurydziana ma IG 70, ja bym nie ryzykowala...
    --
  18.  permalink
    Vsti: Maka kukurydziana ma IG 70, ja bym nie ryzykowala...

Kurcze chce sobie znalesc cos co moge sobie przegryzac jak mam ochote na slodycze i zeby nie koniecznie to byly owoce bo jablka juz wychodza mi bokiem...grejfruta nienawidze juz nie wspomne o kiwi...:neutral:buuu
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.