Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    kiwi nie jest wskazane... Z owocow moga byc truskawki, czeresnie, brzoskwinia... akurat nie moge znalezc mojej rozpiski tak z pamieci pisze ;)
    Ja jem np. kalarepe, albo kroje sobie pomidora, ogorka, rzodkiewke w plasterki i podjadam... Albo vase sobie przegryzam ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    Cobraczek: juz nie wspomne o kiwi


    kiwi akurat ma sporo cukru....

    przekąski....słabo z tym raczej
    --
  1.  permalink
    Widze na indeksie ze czeresnie maja niskie ig -22

    Bede zerkac na ten indeks to napewno cos z tego bede dobierac odpowiedniego:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    Tak, ale wiadomo, ze pol kg nie mozna odrazu ;) Mialam na rozpisce ile jednorazowo sztuk mozna, ale gdzies te kartki posialam... ;)
    --
  2.  permalink
    Vsti: Tak, ale wiadomo, ze pol kg nie mozna odrazu ;) Mialam na rozpisce ile jednorazowo sztuk mozna, ale gdzies te kartki posialam... ;)


    Mi diabetolog mowila o truskawkach ze cztery z jogurtem naturalnym potem znowu cztery zeby nie za duzo,tu pewnie bedzie podobnie...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    Nie no ja samych truskawek bez jogurtu moge zjesc ok. chyba 18... a czeresni chyba bylo 12...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 13th 2012 zmieniony
     permalink
    1WW to 100g czereśni czyli około 3/4 szklanki, a truskawki 150g czyli około 1 szklanki
    maliny - 80g = 3/4 szklanki
    banan - 70g = 1/3 sztuki
    arbuz - 25g
    brzoskwinie - 100g = 1szt.
    gruszki - 100g = 1szt. mała
    śliwki - 80g = 3szt.
    --
  3.  permalink
    http://dietamm.com/indeks-glikemiczny Pajacynko, tu masz dużo wyjaśnione.

    To jak Ci diabetolog kazała dietę trzymać, skoro nie dostałaś rozpiski posiłków? To jedyna spójna rzecz, którą do tej pory zaobserwowałąm w tym wątku. Wszystkie mamy posiłki rozpisane i ilość WW na każdy posiłek. Ja miałam dodatkowo wyznaczone kiedy zbożowe i ile ich ma być.
    Przekąski między posiłkami były absolutnie zakazane, ale nie chodziłam głodna, o ile trzymałam dietę. Potem żołądek się przyzwyczaił i wołał jeśc tylko w porach posiłków.
    Przy niskim cukrze lepiej zjeść 1 kanapkę niż coś słodkiego czy owoc. Bo proste cukry zrobią skok cukru a potem znów gwałtowny spadek.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    Na pierwszej wizycie dostałam glukometr, receptę na paski, ogólne zalecenia (jakie normy cukrów są w ciąży, kiedy mierzyć, jakich produktów unikać) i miałam sobie sama poczytać na temat diety i sama ją dobrać tak, żeby cukry były w porządku. Na drugiej wizycie tylko spojrzała w moje zapiski co jadłam, kiedy pomiar wskazywał za wysokie cukry i żeby skorygować dietę np. ograniczając ilość kromek chleba albo rozbijając obiad na dwa dania. Teraz, jak czytam, że Wy macie wszystko dokładnie rozpisane, to się boję, że zaszkodzę "swoją" dietą dziecku :sad:
    --
  4.  permalink
    To jedyny dostępny diabetolog?? Może możesz zmienić?
    Wszystkie mamy tę samą ilość posiłków. Wszystkim nam ustalono ilość WW na każdy posiłek i przeszkolili nas co i jak. :devil:
    Na tym etapie ciąży, jeszcze możesz sobie sama radzić, ale jak dziecko bedzie rosło, to będzie Ci coraz trudniej i będziesz się niepotrzebnie stresować, a stres powoduje wzrost cukru.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Zapytam się o te ilości WW na każdy posiłek na wizycie 21.06. A jaką ilość posiłków powinnam mieć?
    W tej przychodni, co chodzę, tylko ta pani dr przyjmuje.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Pajacynka: A jaką ilość posiłków powinnam mieć?


    6-7 posiłków; śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, II kolacja - to minimum
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    No to tak się staram jeść - długo nie miałam drugiej kolacji, ale ostatnio muszę coś zjeść wieczorem :wink: Czy zachowujecie stałe pory jedzenia? Bardzo to jest ważne, czy zjem obiad np. o 13:30 czy 1,5h później? Przepraszam za tyle pytań :shamed:
    --
  5.  permalink
    Dziewczyny szukam pomyslu na obiad,cos szybkiego,dietetycznego i smacznego ;)

    Macie jakie pomysly?
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    A dysponujesz parowarem? Ja czasami robię cały obiad w tym urządzeniu :smile: U góry jakieś chude mięso/ ryba, w środkowej części warzywa (ziemniaki, kalafior etc.) a do tego jakaś micha sałaty :-)
    --
  6.  permalink
    Pajacynka: A dysponujesz parowarem? Ja czasami robię cały obiad w tym urządzeniu U góry jakieś chude mięso/ ryba, w środkowej części warzywa (ziemniaki, kalafior etc.) a do tego jakaś micha sałaty :-)


    Wlasnie nie mam takiego cudenka:sad:Zastanawiam sie nad zakupem,ale nie wczesniej jak w sierpniu:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    U nas jest to najbardziej eksploatowane urządzenie ;-) Ale w garnku na parze też można szykować, albo upiec coś w rękawie, zależy na co masz ochotę :wink:
    --
  7.  permalink
    Pajacynka: U nas jest to najbardziej eksploatowane urządzenie ;-) Ale w garnku na parze też można szykować, albo upiec coś w rękawie, zależy na co masz ochotę


    Ja juz ostatnio to hcyba wszystko co bylo mozliwe pieklam i teraz dumam moze kasze jeczmnienna zrobie do tego jakis sosik tylko pytanie czy mozna....i jakas surowke...
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Robiłam sos zagęszczany mąką razową i u mnie przeszło, cukier był dobry. Ale w sumie wolę naturalne sosy, albo sos zrobiony z miksowanych gotowanych warzyw na bazie rosołu (nie trzeba zagęszczać).
    --
  8.  permalink
    Pajacynka: Robiłam sos zagęszczany mąką razową i u mnie przeszło, cukier był dobry. Ale w sumie wolę naturalne sosy, albo sos zrobiony z miksowanych gotowanych warzyw na bazie rosołu (nie trzeba zagęszczać).


    W sumie,cos wydumam hehe:)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Cobraczku, ja na szybko jak chce coś na obiad zrobić do robie różne "wariacje" nt cycka kurczecego :wink: tzn. kroję w kawałeczki pierś kurczaka i smażę z pokrojona cebulką i pieczarkami - czasem dodaję do tego pokrojona paprykę, czasem nie dodaję cebuli. Czasem dodaję do tego (na końcu) jogurt lub śmietanę, zeby sosik biały zrobic.
    Czasem kurczaka z jakąś mieszanką mrożoną mieszam i smażę - generalnie to wszystko szybko ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    A po smażonym masz dobry cukier? Odkąd jestem na diecie cukrzycowej, to bardzo się boję smażonego :sad:
    --
  9.  permalink
    Ul_cia: Cobraczku, ja na szybko jak chce coś na obiad zrobić do robie różne "wariacje" nt cycka kurczecego tzn. kroję w kawałeczki pierś kurczaka i smażę z pokrojona cebulką i pieczarkami - czasem dodaję do tego pokrojona paprykę, czasem nie dodaję cebuli. Czasem dodaję do tego (na końcu) jogurt lub śmietanę, zeby sosik biały zrobic.


    No tak,tylko mnei smazone potrawy przy cukrzycy specjalnie nie rpzekonuja i staram sie ich unikac,wole piec....

    Pajacynka: A po smażonym masz dobry cukier? Odkąd jestem na diecie cukrzycowej, to bardzo się boję smażonego


    Mam dokladnie to samo...

    Sluchajcie a fasolka szparagowa...?zaraz sprawdze w indeksie glikemicznym....
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Ja jem tylko smażone :shocked: bo innego mięsa nie przęłknę, oprócz tego jem np smażone parówki z dużą iloscią roztopionego sera zółtego, jem mało warzyw, z owoców tylko jabłko, wogole nie dotykam kasz, makaronów i chleba.....
    Cukier wtedy jest piękny - tak około 90..... Uprzedzam - mierzony nie tylko godzine po posiłku, ale (ponieważ pani dietetyk mówiła, ze tłuszcze podnoszą później cukier) i dwie i trzy i 4 godziny po - tak dla kontroli :-)

    Ale oczywiście nei namawiam, ja to robie na własną odpowiedzialność :wink: bo tak jak pisałam już wczesniej we wzgledach odżywiania jestem niesubordynowana :wink: i nie chcę nikogo na złą droge sprowadzac :smile: Jedyne co robie tak jak powinno sie robic przy cukrzycy - to nie spożywam żadnego cukru w postaci słodyczy, sosów z cukrem itp.

    Zawsze byłam na dietach niskowęglowodanowych (a wysoko tłuszczowych) więc pewnie stąd moje zboczenie :devil:
    Pewnie tez dlatego tak mało przytyłam w ciaży - bo na mnie akurat takie diety wysokotłuszczowe (bezcukrowe) wpływaja odchudzajaco jak zadne inne....:wink:
    --
  10.  permalink
    Dziwne Ulcia bo ser zolty mam zabroniony...Moze to zalezy tez od organizmu jak sobie radzi....

    Kurde fasolka szparagowa 71 IG:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Cobraczek: Dziwne Ulcia bo ser zolty mam zabroniony...Moze to zalezy tez od organizmu jak sobie radzi....

    Pewnie tak ;-)
    Ja jak juz pisałam, uznałam, że przy cukrzycy najgorszy jest cukier prosty wiec jego wyeliminowałam, a reszta została :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Fasolka szparagowa 71? W moim programiku indeksów fasolka ma IG=15 :wink: Zapewne polana bułką z masłem ma duuużo więcej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    ja kurczaka też tak sobie podsmażam, ale potem to raczej go duszę właśnie z jakimiś warzywami lub robię zapiekankę.

    Ul_cia: oprócz tego jem np smażone parówki z dużą iloscią roztopionego sera zółtego


    z tym serem żółtym to bym uważała....no i zdecydowanie powinnaś jeść więcej warzyw....ja nie przepadam za duszonymi warzywami typu kalafior, brukselka, fasolka, ale musiałam się do czegoś przekonać. Nie jestem w stanie za to zjeść gotowanej marchewki do tej pory.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    A ja sie przekonala do gotowanego miesa-o dziwo :)
    Jesli cos smaze to na minimalnej ilosci oliwy z oliwek :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Vsti: Jesli cos smaze to na minimalnej ilosci oliwy z oliwek :


    o dokładnie - nie smażę na oleju
    --
  11.  permalink
    _kasiek_: o dokładnie - nie smażę na oleju


    Mi maz przywiozl z zagranicy ale pycha ta oliwa z oliwek:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Cobraczek: Mi maz przywiozl z zagranicy ale pycha ta oliwa z oliwek

    Ale taką to aż grzech smażyć :wink: ze świeżym pieczywkiem i bazylią jest pycha..... ehhh sie rozmażyłam .... :-)

    Nastraszyłyście mnie dzisiaj tym serem żółtym i smażonym, i mierzę ten cukier dokładnie co godzinę od 10:19 :wink: juz mnie wszystkie palce bolą od tych nakłuć :wink: ale całe szczescie najwyższy jaki miałam to 97 i to tak po kawie z mlekiem :devil:

    A ja oczywiście mam cały czas ochotę na zakazane.... :cool: Ale twarda jestem :devil:
    --
  12.  permalink
    Ul_cia: Nastraszyłyście mnie dzisiaj tym serem żółtym i smażonym, i mierzę ten cukier dokładnie co godzinę od 10:19 juz mnie wszystkie palce bolą od tych nakłuć ale całe szczescie najwyższy jaki miałam to 97 i to tak po kawie z mlekiem


    A czemu co godzine?:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    No właśnie? :shocked:
    Ja jem ser żółty, ale nie na śniadanie i nie w dużych ilościach :wink:
    --
  13.  permalink
    Pajacynka: No właśnie?


    Toz to jaki koszt na samych paskach wyjdzie:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    :-) Pisze drugi raz, bo mi znikło :sad:
    Eksperyment taki - bo pani dietetyczka w poradni diabetologicznej mówiła, ze po tłustych potrawach cukier rośnie później - tzn po 3-4 godzinach nawet. Więc jak dziewczyny dzisiaj mi przypomniały, ze przy cukrzycy nie wskazane smażeliny i tłuste (a ja tylko takie jadam :wink:) to stwierdziłam, że pobadam dzisiaj regularnie czy pani dietetyczka miała racje - na ten moment stwierdzam, że nie miała :wink: Dlatego mierze co godzinę - zeby nie przegapić czy mi np później ten cukier nie skacze.
    Więc (oczywiscie tylko i wyłacznie w moim przypadku - innych nie namawiam Broń Boże) tłuste i smażone nie mają wpływu na poziom cukru we krwi, wiec spokojnie mogę odżywiać sie po swojemu (bez słodkich zachcianek oczywisćie) :devil:
    Nad tym ile pasków mi przy tym schodzi też ubolewam, ale w przyszłym tygodniu mam wizyte u diabetolog to wezmę nową receptę :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    a mi sie paski koncza i musze, skads recepte wykabinowac :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    ja czasem też mierzę przed posiłkiem od jakiegoś czasu, bo idzie zwariować już - nie wiem kiedy brać insuliny i ile....dlatego najpierw sprawdzam cukier, potem daję insulinę lub nie (i różnie jeśli chodzi o jednostki - w zależności od tego co mam zamiar jeść) no i potem godzinę po jedzeniu....więc moje palce to też już tragedia
    --
  14.  permalink
    Pajacynko, nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na Twoje pytanie - tak moim zdaniem stałe pory posiłków są niezwykle ważne. Ja, kiedy mi się zdarzyło przesuwać posiłki, miałam duże wahania cukru. Ważne jest to, żeby jeść co około 2,5h, wtedy nie ma skoków cukru, bo trzustka produkuje stałą ilość insuliny czy jakoś tak. Głowne posiłki i mniejsze między nimi trza jeść koniecznie. I przed snem tzw. IIkolację czyli 1 kanapkę najlepiej z wędliną.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 15th 2012
     permalink
    Dziękuję :smile:
    --
    • CommentAuthorAnecia84
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    No a ja wczoraj miałam wysokie cukry po każdym posiłku ( w okolicach 145) a dzisiaj zrobiłam badanie moczu i wyszły mi niewielkie ilości ketonów więc musze przez jakieś 3 dni się lepiej przyjrzeć moim cukrom:(:confused:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJun 16th 2012 zmieniony
     permalink
    A u mnie do tej pory były cukry idealne. A od wczoraj szaleją... Jem sprawdzone produkty/potrawy a cukier wysoki... :shocked:
    -- ,
    • CommentAuthorAnecia84
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    No u mnie to samo od wczoraj a dopiero co w czwartek byłam i diabetologa z tymi cukrami i powiedziała że narazie bez insuliny się obejdzie, a jak na złość dzień po wizycie wszystko szaleje:confused::confused:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    Kasiek kiedyś pisała, że nasze cukrzyce zaczynają bardziej wariować im ciąża starsza - więc może to jest ten problem, a może wczoraj jakis taki dziwny dzień był :wink:
    Ale fakt faktem, ze dzień po wizycie u lekarza, to pech żeby się coś rozregulowało :cool:
    --
    •  
      CommentAuthordziubka
    • CommentTimeJun 16th 2012 zmieniony
     permalink
    WITAM!
    DZIEWCZYNY CZY KTÓRAŚ Z WAS MIAŁA, MA STWIERDZONĄ INSULINOODPORNOŚĆ? CHCIAŁABYM SIĘ Z TAKĄ OSOBĄ SKONTAKTOWAĆ.
    ps. nie jestem w ciąży, staramy się przed nami II ivf
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    Dziubka ja miałam stwierdzoną insulinooporność przed ciążą, leczoną dietą i metforminą. Przy insulinooporności miałam problem z niepękającymi pęcherzykami.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    W końcu dostałam dżem słodzony fruktozą - czyli ani cukrem ani słodizkiem sztucznym - dozwolony przy cukrzycy :cool:
    Tak za mną chodził ser biały z dżemem wiśniowym, że dzisiaj myślałam, że pogryzę jak w końcu nie zjem :devil: Co dziwne, przed ciążą słodycze wogóle dla mnie nie istniały a takie "fanaberie" jak ser z dżemem to nawet nie pomyślałam - ostatnio w dzieciństwie jadłam :shocked:
    Zobaczymy, za 50 minut pomiar, to zdam relację :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    I jak cukier? Bo też jestem ciekawa :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    108 :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    :clap:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.