Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJun 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Ul_cia: A no i nie dopisałam, ze potem cukier w granicach 90

raz sobie zapodałam na śniadanie mleczko 1,5% ok 3/4 szklanki) z Nestle Fitness i cukier był ok 130. Trochę się boję choć myślałam żeby spróbować wypić wieczorem i do mleka dodać to kakao z wiatrakiem bez cukru. I tak nic nie słodzę :)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 21st 2012
     permalink
    Z tego, co wiem, płatki śniadaniowe są niewskazane - tak mi powiedziała doktor diabetolog. A ja uwielbiałam jeść je właśnie na śniadanie :sad: Samo mleko nie powinno narobić tyle szkody, ale raczej nie na śniadanie.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No, bo w tych wszystkich płatkach jest dużo niedozwolonych dla nas substancji... nie jem ich wogóle, chociaz mam ochotę :cool:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    _kasiek_: czyli miałaś to usg jakoś 33-34tc tak ?? u mnie na tym etapie było już między 3,5-4kg !!!!!!!!

No to się przestałam bać :bigsmile:

Ul_cia: A ja miałam wczoraj USG (32 tydzień) i moja córcia waży ok 1750 g... zaczynam sie martwić, że z amało, jak czytam o Waszych dzidziusiach....

No i super! Mnie się ciagle wydaje, ze mój to wyjdzie taki olbrzym :wink:

Ja wczoraj i dziś zaszalałam - naleśniczki z białej mąki, z białym serem na słodko i jeszcze posypane cukrem pudrem... Po godzinie cukier 82 :shocked: a wczoraj po 1,5 nawet 67... A po tych zdrowych płatkach pełnych błonnika skacze prawie do 120 - to ja już wiem co będę jeść do końca ciąży :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    dododotka: to ja już wiem co będę jeść do końca ciąży

:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Pajacynka: Z tego, co wiem, płatki śniadaniowe są niewskazane - tak mi powiedziała doktor diabetolog.

aaaa widzisz, człowiek się całe życie uczy, dziękuję
    dododotka: A po tych zdrowych płatkach pełnych błonnika skacze prawie do 120

dokładnie

dziś spróbuję wasę z twarogiem(mam tylko półtłusty) bo już mnie nosi na jakiś nabiał, zobaczymy co będzie.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    dododotka: naleśniczki z białej mąki, z białym serem na słodko i jeszcze posypane cukrem pudrem... Po godzinie cukier 82 a wczoraj po 1,5 nawet 67... A po tych zdrowych płatkach pełnych błonnika skacze prawie do 120

U mnie to samo...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    No i 2 wasy plus twaróg półtłusty plus 1 łyżeczka dżemu z obniżoną zawartością cukru = 123 :| Nie ma tragedii ale też nie powiem żebym pojada..
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    chce_byc_mama: 1 łyżeczka dżemu z obniżoną zawartością cukru

Tu masz winowajcę!
    Kup dżem słodzony fruktozą, a nei cukrem - nawet w małej ilości w dżemie wywala nam cukier w kosmos
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Ul_cia: Kup dżem słodzony fruktozą, a nei cukrem - nawet w małej ilości w dżemie wywala nam cukier w kosmos

Da się to kupić normalnie w supermarkecie?
    --
  1.  permalink
    U mnie po koolacji wyszlo 100,czyli ideolo hehe:wink::tongue:

Treść doklejona: 21.06.12 21:30
    chce_byc_mama: Da się to kupić normalnie w supermarkecie?

Oczywiscie:bigsmile:Sa dzialy w marketahc przeznaczone dla diabetykow.W lidlu sa i carrefourze z tego co sie orientuje....
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    chce_byc_mama: Da się to kupić normalnie w supermarkecie?

Teraz kupiłam w Almie (tylko trzeba znaleźć go na ółce z takimi różnymi "fanaberiami" sojowo-ekologicznymi), a kiedyś kupowałam na pewno w Carrefour albo Auchan.
    Tam gdzie są półki ekologiczne/ dla diabetyków/ ze zdrową żywnoscią - napewno można coś znaleźć :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJun 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Cobraczek: U mnie po koolacji wyszlo 100,czyli ideolo hehe

a co jadłaś? piękny wynik :)

Ul_cia: a kiedyś kupowałam na pewno w Carrefour

poszukam na pewno
    --
  2.  permalink
    chce_byc_mama: a co jadłaś? piękny wynik :)

Jajecznice na baleronie hehe az sie zdziwilam hehe:tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Cobraczek: Jajecznice na baleronie hehe az sie zdziwilam hehe

jajka chyba nie podnoszą cukru, mi też po jajecznicy na kiełbasce wyszedł piękny i to rano :) ojej ale mi smaka narobiłaś :)
    --
  3.  permalink
    chce_byc_mama: jajka chyba nie podnoszą cukru, mi też po jajecznicy na kiełbasce wyszedł piękny i to rano :) ojej ale mi smaka narobiłaś :)--

Jeszcze w normie cukier jest po parowkach,kielbasie i ogolnie po miesie i wedlinach jest ok...
    Co najlepsze zjadlam kromke bialego pieczywa i cukier ok jak nigdy hehe:wink:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    chce_byc_mama: jajka chyba nie podnoszą cukru, mi też po jajecznicy na kiełbasce wyszedł piękny i to rano :) ojej ale mi smaka narobiłaś :)

Ja temu ostatnio fanka jajek :bigsmile: Jajecznice, omlety, na twardo, sadzone... Zresztą dzidziowi chyba też odpowiada, bo bym mogła jeść i jeść :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    dododotka: Ja temu ostatnio fanka jajek Jajecznice, omlety, na twardo, sadzone... Zresztą dzidziowi chyba też odpowiada, bo bym mogła jeść i jeść

Ja też, potrafię zjeść ok 10 jajek tygodniowo, trochę sporo ale przynajmniej wynikami cukru nie odstrasza....
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    chce_byc_mama: Ja też, potrafię zjeść ok 10 jajek tygodniowo, trochę sporo ale przynajmniej wynikami cukru nie odstrasza....

Ja to samo :devil: ale jajka zdrowe, dużo żelaza itd... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 22nd 2012
     permalink
    Wczoraj na wizycie dowiedziałam się, że muszę mniej węglowodanów jeść na śniadania i obiady, poza tym jest ok. Dostałam receptę na paski Keto-Diastix i zlecenie badania hemoglobiny glikowanej. Dziewczyny, długo czekałyście na wynik takiego badania?
    --
  4.  permalink
    Pajacynka: zlecenie badania hemoglobiny glikowanej. Dziewczyny, długo czekałyście na wynik takiego badania?

Szczerze to mi nic takiego jeszcze moja diabetolog niezalecila:shocked:Zobaczymy we wtorek...
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Pajacynka: zlecenie badania hemoglobiny glikowanej. Dziewczyny, długo czekałyście na wynik takiego badania?

czekałam 1 dzień :)

Pajacynka: Dostałam receptę na paski Keto-Diastix

miałaś podejrzenia ketonów w moczu?
    --
  5.  permalink
    Dziewczyny ja wczoraj odebralam wyniki badan moczu i morfologi,ale w moczy nie ma zadnych ketonow...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Cobraczek: Dziewczyny ja wczoraj odebralam wyniki badan moczu i morfologi,ale w moczy nie ma zadnych ketonow...

To dobrze :smile:
    Ja mam notorycznie, też dostałam nakaz kupienia paskó do badania ketonów i przykaz jedzenia wiecej - bo u mnie to ewidentnie problem ze zbyt małym dostarczaniem pozywienia do organizmu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    chce_byc_mama: miałaś podejrzenia ketonów w moczu?

nie miałam, ale zdarza się, że mimo zjedzenia solidnego posiłku ciągle jestem głodna, no i był epizod spadku masy ciała na początku diety. Lepiej tego pilnować :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJun 23rd 2012
     permalink
    Kochane podpowiedzcie jakie węgle mogę zjeść na śniadanie bo po malutkiej kromeczce razowego ostatnio 116-130 :|
    --
    • CommentAuthormoniczkas1
    • CommentTimeJun 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Ja też mam problem z tym pieczywem, teraz jem do posiłku 1 kromkę razowca, a do tego warzywa i np serdelka, wdedy jestem najedzona i cukier ok. Choć potrafię mieć po takim samym jedzeniu różny cukier. Przedwczoraj zjadłam na kolację 2 kromki razowca z serem białym i dżemem bez dodatku cukru i cukier był 110,a wczoraj 136. Jedyna różnica była taka, że przedwczoraj jadłam chleb dwudniowy, a wczoraj świerzy. To chyba też ma wpływ na poziom cukru. Czasami to też nie wiem co zjeść już. W sumie śniadania i kolacje są u mnie bardzo podobne, jedynie zupy i drugie dania jem różne.
    Właśnie, może piszmy na forum co jadłyśmy na różne posiłki, żeby dać pomysł reszcie. Wiem, że każda z nas może inaczej reagować na dane jedzenie, ale spróbować można.
    Ja na śniadania jem albo WASĘ, albo razowca, do tego zawsze jakieś warzywa i wędlina albo parówka, albo serdelek, czasami jajecznica. Zupy: krupnik, pmidorowa i rosół z makaronem razowym, ogórkowa. Drugie danie: najczęściej kasze, mięso gotowane lub smażone bez panierki na małej ilości tłuszczu, często jem kalafiora i fasolkę szparagową. Kolacje wyglądają jak śniadania, czasem pozwalam sobie na jogurt z całymi truskawkami i musli naturalnym bez cukru. Nie grzeszę, jedynie owoce i czekolada dla cukrzyków 70% gorzka.
    Teraz po miesiącu diety byłam na USG, dzidzia nie za duża, łożysko ok. A jeśli chodzi o cukier, to raczej mam ponad 100, a w pojedynczych wypadkach nawet ponad 120. Ale jakby obowiązywały poprzednie normy, czyli 140, to wyniki miałabym wzorowe. Moja lekarka mówi, że dałaby mi insulinę, jakbym wszystkie wyniki miała powyżej 140. Na początku się stresowałam każdym gorszym wynikiem. Teraz po miesiącu, jestem już spokojniejsza i wiem, że z dzidzią wszystko ok.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Moja dzidzia też malutka (tzn dokładnie zgodnie z OM), więc się cieszę :smile: ja wogóle ńie jem pieczywa, bo z jednej strony nie chce mi się eksperymentować z różnymi i szukać który na mnie jak działa, a z drugiej strony po prostu nie znoszę ciemnego pieczywa -od razu mam odruch wymiotny. Na śniadanie piję kawę z mlekiem i jem jogurt jogobelli list (duży 500 ml) i cukier w granicach 112, na obiad wogóle nie mam apetytu, ale staram się coś zjeść - ja smażę mięso, więc u mnie kotlety są na porządku dziennym :wink: i cukier OK, ostatnio pomidorówka z makaronem i cukier 120, ale makaronu sobie nie oszczędzałam.... Na kolację ostatnio biały ser z dżemem bez cukru, kakao bez cukru z fruktozą i cukier ok 100. Także moje odżywianie daleko odbiega od norm ciązowych (za mało kalorii) ale więcej nie wcisnę, no i cukru nie jem. Dzisiaj mam imprezę w domu urodzinową, i będzie grill - więc cukrowo OK, zobaczę jak mi "kontrolowany" grzech wyjdzie w pomiarach bo piekę właśnie szarlotkę bez cukru a z fruktozą (ale z normalną mąką) no i będę podawała z lodami waniliowymi :devil::wink:
    --
     permalink
    Ul_cia zazdroszczę Ci tych wyników, ja się strasznie boję zjeść coś mniej dozwolonego, bo zaraz myślę, że dzidzi coś się stanie, albo dostanę insulinę. Gdybym może miałą wyniki poniżej 100, to bardziej bym była odważna. Jeśli chodzi o pieczywo, to nie wyobrażam sobie posiłku bez niego, po pierwsze nie zjadłabym samych warzyw, a po drugie nie najadłabym się na tyle, żeby doczekać do następnego posiłku te 3 godz. i pewniw bym podjadała, chociaż nigdy nie byłam żarta.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :wink:
    A ja przez to, ze "całe życie" sie odchudzalam
    :wink: to odzwyczailam sie od chleba i słodyczy -tak od jakichś 15 lat nie jem (tzn z przerwami na tycie -oczywiście :wink:) i jem bez - np jajecznicę, parowki zapisane z żółtym serem mniam, jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem, sery każdej maści - ale teraz w ciąży nie mam na to wszystko ochoty. Więc ja generalnie mogę powiedzieć, ze dietę cukrzycowa stosuje od ponad 10 lat (tylko nie chudą, a tlustsza wersje :devil:)
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    O mamo Ul_cia ja bym pewnie cukier w kosmos miała po takim żarełku :) Jakim cudem ta cukrzyca Ci się przypałętała? Wyniki masz super chyba za każdym razem :bigsmile:
    --
     permalink
    Ja też raczej zawsze starałam się odrzywiać zdrowo, odchudzanie też zaliczyłam kilka razy. Ta dieta nie jest dla mnie wielkim wyżeczeniem, tylko chciałabym, żeby było tak, że jedząc dozwolone rzeczy cukier będzie w normie, a nie zawsze tak jest, co mnie dołuje. I dlatego każdy posiłek to lęk przed pomiarem, ale co zrobić, jeszcze 10 tyg. A i jeszcze jadę na wakacje, nie wiem jakie tam będę miała wyniki, choć na stołówce będę miała dietę.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja właśnie nie wiem skąd u mnie ta cukrzyca i zastanawiam sie czy ja przypadkiem nie miałam wcześniej cukrzycy:sad: bo nigdy tak naprawdę nie byłam diagnozowania..... Zobaczymy....
    Ale faktycznie - jak dla eksperymentu zjadłam coś z cukrem (ciacho) to cukier miałam po godzinie 140..... Więc jeżeli ewidentne wyeliminuje cukier i mąkę z diety to wszystko poza tym jest w porzo :devil: a myślałam, ze sobie chociaż w ciąży (bo nie muszę dbać o linie) pozwolę na świeża bułeczke z szyneczka (moja miłość :wink:) a tu dooopcia nie mogę :sad: więc generalnie jem jak przed ciąża :devil: tylko dużo mniej ku własnej zdumieniu i wcale nie zadowoleniu...

Treść doklejona: 23.06.12 12:47
    A, zapomnialam napisać - niestety na owoce (oprócz jabłek) nie mogę sobie pozwolić, bo po garści czeresni lub truskawek -cukier w kosmos....
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Chyba naprawdę każda z nas inaczej reaguje na różne produkty , u mnie nabiał = cukier w kosmos
    --
  6.  permalink
    U mnie dzisiaj cukier ladny byl tylko rano pozniej dramat:confused:

na czczo – 91
    sniadanie 2h – 95
    obiad 2h – 152
    kolacja 2h – 146

:cry::cry::cry:
    --
     permalink
    Cobraczek, a co jesz na obiad, bo ja właśnie po obiedzie mam cukier niski, a gorzej jest po śniadaniu i kolacji, czyli tam, gdzie jest pieczywo.
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    moniczkas1: ja właśnie po obiedzie mam cukier niski, a gorzej jest po śniadaniu i kolacji, czyli tam, gdzie jest pieczywo.

Też tak mam.
    -- ,
  7.  permalink
    moniczkas1: Cobraczek, a co jesz na obiad, bo ja właśnie po obiedzie mam cukier niski, a gorzej jest po śniadaniu i kolacji, czyli tam, gdzie jest pieczywo.

Robilam spagetti.Kluchy z sosem pomidorowym do tego sosu dodalam smietane.A na kolacje zjadlam kanapki z paprykarzem,ale zawsze dobrze reagowalam...Co sie teraz stalo nie mam pojecia:confused:
    --
     permalink
    A spagetti robisz z makaronem zwykłym, czy razowym? Ja boję się nawet śledzi w pomidorach zjeść bo tam jest cukier. Ale powiem Wam, że dziś pierwszy raz się odważyłam i zjadłam na deser 2 kulki lodów z owocami i polewą z miksowanych truskawek i cukier miałam 119. Mam nadzieję, że nie zaszkodzę w ten sposób dziecku!!!
  8.  permalink
    moniczkas1: A spagetti robisz z makaronem zwykłym, czy razowym?

Ze zwyklym robilam,ale na makaron dobrze reaguje....Nie wiem moze ta smietana do sosu...Nie mam pojecia..
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Cobraczku, ja myślę, że to niestety makaron zawinił - ma zdecydowanie więcej weglowodanów niż śmietana....
    A ja słuchajcie zjadłam tą moją wymarzoną szarlotkę własnoróbkę bez cukru a z fruktozą -na ciepło z lodami ( porcja szarlotki zacna :wink: ) i cukier 106 :crazy: fakt, że w szarlotce to więcej jabłek niż ciasta , więc pewnie dlatego ten wynik taki piękny :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 24th 2012
     permalink
    Cobraczku, a Ty mierzysz 2h po posilku tak? Bo jesli tak to te wyniki ok. 150 sa bardzo wysokie...
    --
  9.  permalink
    Vsti: Cobraczku, a Ty mierzysz 2h po posilku tak? Bo jesli tak to te wyniki ok. 150 sa bardzo wysokie...

Wiem kochana,wiem...:sad:
    --
     permalink
    A wy mierzycie 2h po posiłku????? Bo mi lekarz kazała mierzyć 1h po posiłku. Tak się zastanawiam, czy jeśli jemy normalne rzeczy, po których cukier jest niski, to nie szkodzimy sobie i dzidzi? Bo cukier to cukier, organizm musi go jakoś przyswoić.
  10.  permalink
    moniczkas1: A wy mierzycie 2h po posiłku????? Bo mi lekarz kazała mierzyć 1h po posiłku. Tak się zastanawiam, czy jeśli jemy normalne rzeczy, po których cukier jest niski, to nie szkodzimy sobie i dzidzi? Bo cukier to cukier, organizm musi go jakoś przyswoić.

Mi mowila moja diabetolog zeby dwie godziny po mierzyc.Cukrzyca ciążowa to zespół zaburzeń metabolicznych, które manifestują się głównie podwyższonym poziomem cukru we krwi.I po godzinie - dwoch u zdrowych kobiet wynik jest dobry u nas niestety nie i dlatego teraz trzeba ograniczac cukry a wlasciwie z nich zrezygnowac calkowicie...
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJun 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mierzę 1,5h po posiłku, takie zalecenie diabetolog, norma do 120.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja mierzę godzinę po posilku.
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Też mierzę godzinę po posiłku chociaż kiedyś czytałam gdzieś na necie, że WHO bodajże nie podało jednoznacznie ile po posiłku trzeba dokonać pomiaru, sa tylko normy.
    Do tej pory zastanawiam się też na jakiej podstawie i z jakiego powodu obniżono normy przez co stały się trudniej osiągalne, za to w wynikach nasienia nagle zamiast chyba 15% prawidłowych plemników można mieć 2%.:shocked:
    Wracając do tematu już się cieszyłam bo od rana ładnie a tu po 2 daniu (jem z przerwami) czyli po gołąbku cukier 138, po 2h 110. Jeszcze nie miałam problemów po gołąbkach, może Mama M daje więcej ryżu?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja też nie rozumiem tego cukru :devil::cool: a bardziej tego, ze jednego dnia po takim samym posiłku jest OK, a już następnego za wysoki..... Ja tak miałam z ta moja szarlotką (ale jestem nudna w temacie :wink:) wczoraj wieczorem wynik po szarlotce z normalnymi lodami 106, a dzisiaj rano (śniadanko sobie takie zrobiłam :devil:) po szarlotce bez lodów a z jogurtem - 129........ bądż tu mądry .... a później po kotlecie schabowym z zasmażaną kapusta (w knajpie - wiec tak naprawde nie wiemy co tam dają) - cukier 82.....
    --
  11.  permalink
    U mnie dzisiaj po kolacji cukier super 97:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.