Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordododotka
    • CommentTimeJun 24th 2012
     permalink
    Ul_cia: wczoraj wieczorem wynik po szarlotce z normalnymi lodami 106, a dzisiaj rano (śniadanko sobie takie zrobiłam ) po szarlotce bez lodów a z jogurtem - 129........ bądż tu mądry ....

Bo rano, jak żołądek jeszcze nie rozruszany, to łatwiej wchłania cukry - tak mi tłumaczyli w poradni, jak opowiadali co jeść :wink: temu te nabiały się też nie bardzo na śniadanie nadają.
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJun 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Rozumiem jeszcze różnice jak np jem to samo rano i wieczorem, ale co jeśli jem na obiad to samo jednego dnia i mam inny cukier niż po zjedzeniu tego samego następnego dnia..
    Pewnie już o tym było ale są dostępne jakieś pseudo słodycze z fruktozą (o dżemach wiem - choć jeśli możecie to polećcie proszę jakiś sprawdzony) - bez słodzików tylko naprawdę "bezpieczne"? Mam nakaz leżenia teraz ale mam nadzieję, że jeszcze mnie wypuszczą żebym mogła sobie pochodzić po sklepach ;)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    chce_byc_mama: Pewnie już o tym było ale są dostępne jakieś pseudo słodycze z fruktozą (o dżemach wiem) - bez słodzików tylko naprawdę "bezpieczne"?

Ja kupiłam sobie czekolade i wafelki właśnie słodzone fruktoza - w Auchan, na półce dla diabetyków
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    chce_byc_mama: Rozumiem jeszcze różnice jak np jem to samo rano i wieczorem, ale co jeśli jem na obiad to samo jednego dnia i mam inny cukier niż po zjedzeniu tego samego następnego dnia..

Ja kiedyś po jednym posiłku zmierzyłam z ciekawości cukier z dwóch palców (chyba z dwóch różnych rąk) i cukier różnił się o ponad 10...
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    dododotka: i cukier różnił się o ponad 10...

:O
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Ul_cia: Ja kupiłam sobie czekolade i wafelki właśnie słodzone fruktoza - w Auchan, na półce dla diabetyków

Nie ma u nas Auchan ale poszukam w Carrefour jak tylko będę na chodzie
    dododotka: Ja kiedyś po jednym posiłku zmierzyłam z ciekawości cukier z dwóch palców (chyba z dwóch różnych rąk) i cukier różnił się o ponad 10..

i weź tu nie oszalej - czy wyjdzie 117 czy 127 :|
    Zresztą chyba pisałam Wam jaka była różnica jak robiłam krzywą w labie a miałam ze sobą glukometr i sprawdzałam dla porównania... :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
    • CommentTimeJun 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Temu moja diabetolog jak mi wyszło parę razy trochę ponad 120, to powiedziała, że to w granicach błędu i nie ma co się przejmować...

chce_byc_mama: Zresztą chyba pisałam Wam jaka była różnica jak robiłam krzywą w labie a miałam ze sobą glukometr i sprawdzałam dla porównania...

Ja chyba nie pamiętam:shamed: duża różnica?
    Mi po tej krzywej jak w zasadzie tylko po 2h wyszło ponad normę (143), to i diab i w poradni stwierdzili, że to w granicach błędu i wręcz mogło mieć na to wpływ ilość pobranej krwi albo cokolwiek i równie dobrze mogło wyjść poniżej 140.. No ale wyszło ponad, to się męczę z tym glukometrem i dietą ;) ale i tak lepiej dmuchać na zimne
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    dododotka: Ja chyba nie pamiętam duża różnica?

Skopiuję spod karty:
    Na czczo : krew: 72 --- glukometr: 78
    Po 1h : krew: nie pobierana --- glukometr: ponad 200 (i łzy)
    po 2h: krew: 133 --- glukometr: 173
    Hemoglobina glikolizowana: 4.9 (4.8 – 6.0)
    --
  1.  permalink
    ja miałam duże różnice w pomiarach jak używałam optium xido. po zmianie glukometru pomiary się ustabilizowały, nawet jak sprawdzałam po jednym posilku z różnych palców.
    co do róznych wyników po tym samym posiłku,to myślę, że pod uawgę trzeba wziąc różne rzeczy - np. poziom stresu, ilość ruchu, ilość snu w nocy, co się jadło wcześniej, ogólne samopoczucie, mi strasznie skakał cukier jak wsiadałam za kierownicę, bo chyba dzieć trzustkę uciskał, itd...
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Na czczo to jeszcze do przyjęcia, ale po 2h to masakryczna różnica...
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJun 25th 2012
     permalink
    I to na Accu Chek Active. No nic, walczymy dalej, zobaczę jak duży będzie po śniadaniu. Bo po śniadaniu zawsze spory
    --
    • CommentAuthormoniczkas1
     permalink
    Cześć dziewczyny, byłam dziś w poradni diabetologicznej i dalej tylko dieta. Ale powiem Wam, że ta moja pani doktor to uważa, że jak czasem jest powyżej 120 to to nie jest tragedia, mówi żeby nie przekraczać 140, czyli tak jakby bardziej kierowała się tymi starymi normami. A ja nadal jestem ciekawa dlaczego te normy się zmieniły, bo według starych norm by było łatwiej i bym się tak nie stesowała każdym wyższym wynikiem.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    moniczkas1: Ale powiem Wam, że ta moja pani doktor to uważa, że jak czasem jest powyżej 120 to to nie jest tragedia

Moja też jak patrzyła w mój "dzienniczek" pomiarów, to odniosłam wrażenie, że jak miałam 125 i podobne wyniki to dla niej było OK...
    Też jestem ciekawa dlaczego zmienili te normy dla cieżarnych.... mam kilka teorii :wink:
    - zrobili badania i okazało się, ze "notoryczny" cukier powyzej 120 wpływa źle na dzidziusia
    - "na wszelki wypadek" zmniejszyli żeby nie narażać dziecka i wyrobić zdrowe nawyki u mamusi
    - uznali, że cieżarówki sa bardziej niesubordynowane w diecie ze wzgledu na zachcianki ciążowe i jak miały normę 140 to ciągle oscylowały w granicach 140-150, więc obnizyli normę to oscylują w zdrowszych granicach 120-130 :wink:
    To takie moje przemyślenia :wink::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    To ostatnie to by się nawet czasami zgadzało, jeśli chodzi o mnie :devil: Wczoraj upiekłam drożdżówki i po prostu MUSIAŁAM jedną małą zjeść, po godzinie cukier był 105 :shocked: Nic już z tego nie rozumiem.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    A u mnie, dwa dni temu, po dużym kawałku sernika z lodami i polanym czekoladą wynik 110 po 1h...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Też ciekawie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    a mierzyłyście później czy nie było opóźnienia wyrzutu cukru- bo dziewczyny pisały, aby po takich tłustych rzeczach badać po 2 lub nawet po 3 h
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Nie mierzyłam, poszłam spać... Ale może dzisiaj zrobię eksperyment, jeszcze mi trochę drożdżówek zostało :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    mag_dre: a mierzyłyście później czy nie było opóźnienia wyrzutu cukru- bo dziewczyny pisały, aby po takich tłustych rzeczach badać po 2 lub nawet po 3 h

Mierzyłam po 2h, cukier był 74.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 26th 2012
     permalink
    Zrobiłam eksperyment, po godzinie od zjedzenia drożdżówki było 91, a po dwóch 124 :confused: Więcej nie będę eskperymentować, szkoda mi synka, ech :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJun 26th 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie niestety na drożdżowki inaczej organizm reaguje. Nie mogę zjeść całej bo mam b wysoki cukier, jedynie mogę zjeść najwyżej połówkę a i tak mam wtedy cukier ok. 120 po 1 h.

Treść doklejona: 26.06.12 08:51
    Nie wiem do końca jak jest z tym skokiem cukrów po tłustym bo kiedyś sprawdzałam i nie miałam przypadków skoku cukru tylko zauważyłam, że cukier u mnie o wiele wolniej spada...

Treść doklejona: 26.06.12 10:45
    Zrobiłam dziś doświadczenie: zjadłam tłusto na śniadanie bo zjadłam jedną kanapkę z serem topionym i pomidorem a drugą kanapkę z kabanosem i pomidorem, wynik: po 1h - 100, a po 2h - 95.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Hehe ja takich nie traktuję jako tłuste :) Serka topionego nie jadam ale kabanosy jak najbardziej i to całkiem sporo :)
    Ale ja w ogóle mięsno-kiełbasiana jestem :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    chce_byc_mama: Hehe ja takich nie traktuję jako tłuste :) Serka topionego nie jadam ale kabanosy jak najbardziej i to całkiem sporo :)
    Ale ja w ogóle mięsno-kiełbasiana jestem :)
    --

Ja też ;) tylko bez chlebka :devil:
    Przyszła do mnie maszynka do robienia lodów - jak sie zrobi cieplej to wypróbuję lody z fruktozą :wink::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nie róbcie mi smaka na lody- jak ja wytrzymam do wieczora :confused::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    To ciekawe...:)
    A jakie dla Was produkty/potrawy zaliczane są do tłustych?
    Ja lody jem prawie codziennie i cukier mam po nich ok.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    niunia bo każda kobieta inaczej reaguje na różne produkty niestety.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    niunia32: A jakie dla Was produkty/potrawy zaliczane są do tłustych?

:rolling:
    Tzn sery i kabanosy i rózne takie są tłuste, ale ja po prostu nie traktuję ich jako zakazane i wogóle nie analizuję tylo jem - odstawiam tylko cukier i mąki :tooth: I cukier mam wzorowy (pomijając eksperymenty oczywisćie :thumbup:)
    --
  2.  permalink
    Witajcie :bigsmile:
    Chciałam się Was poradzić, drogie koleżanki. W teście obciążenia glukozą wykonanego w 27tc cukier na czczo wyszedł 82,36 mg/dl (74-100), po 1h 160mg/dl, a po 2h 143mg/dl (<140). Z powodu tego wyniku gin skierowała mnie do diabetologa i zalecono dietę wzbogaconą o węglowodany złożone.
    Wczoraj (30tc obecnie) zrobiłam glukometrem przed kolacją i wyszedł 160, 2h po kolacji 156. Na kolację, a właściwie obiadokolację zjadłam gulasz mięsny z ziemniakami.
    Dzisiaj na czczo 93, 2h po śniadaniu 100. Na śniadanie 2 kanapki z masłem i dżemem + duża herbata posłodzona 1 łyżeczką cukru.
    Już godzinę po śniadaniu czułam, że muszę natychmiast zjeść coś słodkiego (jestem nałogowym czekoladoholikiem) ale nie zjadłam nic zupełnie dopóki nie zrobiłam testu po 2h.
    Jak mogę zinterpretować swoje wyniki? Nie mogłam się doszukać norm glukozowych przed i po danych posiłkach.
    Pewnie będę powtarzać testy...

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    mag_dre: niunia bo każda kobieta inaczej reaguje na różne produkty niestety.

No wiem :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    szarlotka225: Witajcie
    Chciałam się Was poradzić, drogie koleżanki. W teście obciążenia glukozą wykonanego w 27tc cukier na czczo wyszedł 82,36 mg/dl (74-100), po 1h 160mg/dl, a po 2h 143mg/dl (<140). Z powodu tego wyniku gin skierowała mnie do diabetologa i zalecono dietę wzbogaconą o węglowodany złożone.
    Wczoraj (30tc obecnie) zrobiłam glukometrem przed kolacją i wyszedł 160, 2h po kolacji 156. Na kolację, a właściwie obiadokolację zjadłam gulasz mięsny z ziemniakami.
    Dzisiaj na czczo 93, 2h po śniadaniu 100. Na śniadanie 2 kanapki z masłem i dżemem + duża herbata posłodzona 1 łyżeczką cukru.
    Już godzinę po śniadaniu czułam, że muszę natychmiast zjeść coś słodkiego (jestem nałogowym czekoladoholikiem) ale nie zjadłam nic zupełnie dopóki nie zrobiłam testu po 2h.
    Jak mogę zinterpretować swoje wyniki? Nie mogłam się doszukać norm glukozowych przed i po danych posiłkach.
    Pewnie będę powtarzać testy...

Ja wyniki badań glukozy tez miałam 143 - więc bardzo niewiele ponad norme, a jednak lekarze w takich przypadkach u cieżarnych diagnozują cukrzycę ciążową.
    Co do pomiarów - niemal wszystkie źródła łacznie z poradniami diabetologicznymi podają zasadę:
    - badamy cukier na czczo i 1h po posiłku (u ciężarnych jest nieco inaczej niz u "zwykłych" diabetyków)
    - na czczo górna granica normy to 90 - czyli Twoje 93 jest powyzej normy!
    - po posiłku (1 h) u ciężarnych górna granica normy to 120

Są oczywiscie różnice - jak tak się tu wymieniamy uwagami np. Cobraczek też mierzy 2h po posiłku, niektóre dziewczyny 1,5 h - ale przeważajaca większość ma ścisle wytycze, te o kórych pisałam wyżej.
    Przed posiłkiem nie musisz mierzyc cukru - aczkolwiek jak juz zmierzyłaś i miałaś taki wysoki - to niepokojące - a kiedy jadłaś poprzedni posiłek? I co wtedy jadłaś? Bo moze to być wynik opóźnionego wzrostu cukru po poprzednim posiłku (np jak był z cukrem i tłusty).
    Przede wszystkim TRZEBA odstawić cukier w czystej postaci (czyli slodzenie herbaty np, czy zwykłe słodycze), oraz ograniczyć węglowodany podawane w formie białych mąk (biąłe pieczywo, makarony), ziemniaków, gotowanej marchewki, buraków, owoców itp. To wszystko w sposób szybki i prosty podnosi cukier w naszej krwi.
    Pamietaj aby nie lekceważyć tego, gdyż niepilnowana cukrzyca ma duży negatywny wpływ na naszego Maluszka i moze mu zafundować konsekwencje na całe zycie.
    --
  3.  permalink
    Ul_cia: szarlotka225: Witajcie

Przede wszystkim TRZEBA odstawić cukier w czystej postaci (czyli slodzenie herbaty np, czy zwykłe słodycze), oraz ograniczyć węglowodany podawane w formie białych mąk (biąłe pieczywo, makarony), ziemniaków, gotowanej marchewki, buraków, owoców itp. To wszystko w sposób szybki i prosty podnosi cukier w naszej krwi.
    Pamietaj aby nie lekceważyć tego, gdyż niepilnowana cukrzyca ma duży negatywny wpływ na naszego Maluszka i moze mu zafundować konsekwencje na całe zycie.

A nie dostałaś żadnej wytycznej co do diety i pór posiłków - wnioskuję po wpisie o obiadokolacji? Na razie wyniki mogą być ok, bo maluszek jeszcze nie jest duży. W miarę rośnięcia ciąży zawsze trudniej utrzymać cukier w ryzach.
    Co to znaczy dieta wzbogacona o węglowodany złożone?
    Nam wszystkim nakazują odstawić curky proste - biale mąki, cukier itp, jak pisała Ulcia. O wzbogacaniu jeszcze nie było...
    --
  4.  permalink
    dzięki dziewczyny za odpowiedź. Nie dodałam oczywiście, że muszę te cukry proste odstawić, a więcej spożywać np produktów zbożowych. Ograniczyłam słodycze i prawie prawie ich nie jem. Gorzkiej herbaty nie wypiję, pół łyżeczki muszę posłodzić. Makarony, ziemniaki i potrawy ziemniaczane + białe pieczywo to główne moje jedzenie... Nigdy nie stosowałam żadnej diety nawet podczas intensywnego odchudzania i jest mi bardzo ciężko jakąkolwiek wprowadzić konsekwentnie :devil: Ja i tak bardzo malutko jem, nie mam wogóle apetytu. Dziś na usg wyszło, że mój maluszek waży ponad 1500g, a ja przytyłam od początku ciąży tylko 4kg. Będę mierzyć codziennie na czczo i 2h po śniadaniu i na kontrolę do diabetologa będę miała gotowe pomiary + badania jakie zalecił zrobić (niestety nie rozczytam ze skierowania o jakie chodzi).
    Jak macie jakieś ciekawe i nieskomplikowane przepisy dla tej mojej diety, to prześlijcie na PW albo linki :smile:
    Pozdrawia
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    To może jakieś herbaty ziołowe? Raczej powinnaś unikać cukru... Makarony można pełnoziarniste, ziemniaki ostrożnie, a białe pieczywo to raczej zupełnie odpada. Ja często korzystam ze strony SŁODKIE MAMY, tam też są przykładowe posiłki. Powodzenia! :smile:
    --
  5.  permalink
    szarlotka część przepisów znajdziesz na początku tego wątku. poza tym każda dziewczyna dobiera produkty do siebie, bo okazuje się, że to co służy jednej nie służy drugiej.

Zasada jest taka, że w cukrzycy ciężarnych zdecydowana większość z nas mierzy cukry po godzinie. Dostałaś zalecenie, żeby mierzyć 2h po posiłku? I tylko po śniadaniu?
    A po co wogóle pić herbatę ;))

Czyli jeszcze nie byłaś u diabetologa?
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Cześć Dziewczyny,
    Nie spodziewałam się, że będę musiała przywitać się z Wami na tym wątku :confused:
    Ale dzisiaj odebrałam wyniki z glukozy i 2 godziny po obciążeniu wyszedł mi wynik 142 mg/dl. Na czczo miałam 76 mg/dl. Na razie lekarz wpisał tylko w system: "Wyniki badań poza granicami normy. Wskazana wizyta w trybie PLANOWYM. kontrolne badania i konsultacja diabetologiczna !!". Nie wiem, czy już lecieć do diabetologa, czy wstrzymać się miesiąc do kolejnej wizyty u gina... Napisałam już do lekarza, zobaczymy co mi odpisze...
    A na razie biorę się za czytanie wątku od początku- dobrze, że taki jest :bigsmile:Trochę jestem oszołomiona jeszcze...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 27th 2012 zmieniony
     permalink
    Olenkaka - wg mnie im szybciej zgłosisz się do diabetologa, tym lepiej - zostaniesz przeszkolona, dostaniesz glukometr itp... niestety nawet taki maleńki wynik ponad normę lekarze traktują jako cukrzycę ciężarnych.... A wątek poczytaj, bo to skarbnica wiedzy - też tak zaczynałam :wink: - i generalnie nie trzeba sie powtarzać, bo we wczesniejszych postach już chyba wszystko jest.
    Na pewno - im szybciej się zadba o odpowiedni poziom cukru we krwi tym lepiej dla Maluszka - a to on a nie nasze zachcianki jest w tej chwili centrum wszechświata :devil:
    --
  6.  permalink
    Też myślę, że im wczesniej tym lepiej, szczególnie w nabraniu nawyków diety. Lepiej wcześniej jak cukier po posiłkach jest w normie i nie szaleje, to się człowiek tak nie stresuje :) Bo potem może ( nie musi :) )być trudniej jak dzieć podrośnie. I wtedy będziesz już przygotowana - żołądek przyzwyczajony do stałych pór posiłków, nie będzie się awanturował, że musi jeść skoro mu się nie chce albo że chce jeść skoro już nie może :)
    A poza tym powtarzam się, ale to argument za - dieta cukrzycowa to najzdrowsza dieta dla mamy :)) dużo błonnika, warzyw, mało cukru - dzieć i mama dostają wszystko co potrzebne a tyłek nie rośnie niepotrzebnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJun 27th 2012
     permalink
    Ech... A ja mam dziś skoki cukrów... Albo za szybko spada poziom cukru i mi się ręce trzęsą oraz dziwnie się czuję albo super wysoki po "normalnym" posiłku... masakra! :sad:
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    niunia może poród się zbliża?
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    mag_dre: niunia może poród się zbliża?

No mam nadzieję...:)

A jak u Ciebie z cukrami?
    -- ,
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    A ja mam dziś po lodach z malinami, ciasteczkami i wafelkiem... 89 po 1h i 91 po 1h45...
    Tyle że mam jakieś mdłości i ogólnie mi niedobrze i nienajlepiej się czuję... Na czczo od tygodnia mam między 60 a 65...
    Diab mi mówiła, że jak już łożysko zaczyna się starzeć i wytwarza mniej hormonów, to cukry powinny wracać do norm sprzed ciąży, więc tak myślę, że to może to...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    niunia32: mag_dre: niunia może poród się zbliża?

No mam nadzieję...:)

A jak u Ciebie z cukrami?

Mnie cukrzyca ominęła :D pomimo, że jestem mocno obciążona nią :D
    Chociaż ostatnio wyszedł mi ślad ketonów w moczu i lekarka powiedziała, ze to od spadku cukru- :shocked: Co jakiś czas robię sobie kontrolne badanie zwłaszcza jak zjem coś tłustego, ale odpukać wsio ok.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    mag_dre: Mnie cukrzyca ominęła :D

A to fajnie :)

Treść doklejona: 27.06.12 16:49
    dododotka: A ja mam dziś po lodach z malinami, ciasteczkami i wafelkiem... 89 po 1h i 91 po 1h45...

No to nieźle...:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Sama byłam w szoku... Na wszelki wypadek zmierzyłam jeszcze raz po 30min i było 75...
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Dzięki za rady :) Przyznam się, że jeszcze nie przebrnęłam przez wszystkie posty :) Lekarz odpisał, umówił mnie na dodatkową wizytę po skierowanie do diabetologa (żebym miała szybko i za darmo wizytę) w przychodni, gdzie mam abonament z pracy. Póki co, do soboty, pewnie zanim zjem cokolwiek, to będę wertować internet w poszukiwaniu informacji, czy można...
    Doszłam do wniosku, że 3 miesiące dla Maleńkiej wytrzymam :smile: A potem i tak pewnie zostanę na diecie, bo się do niej przyzwyczaję...
    Ok, czytam dalej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Pewnie, że wytrzymasz :smile: Nie taki diabeł straszny :wink:
    --
  7.  permalink
    Olenkaka: Póki co, do soboty, pewnie zanim zjem cokolwiek, to będę wertować internet w poszukiwaniu informacji, czy można...

Póki co to wyluzuj, bo stres najbardziej szkodzi na cukier. Wyeliminuj proste węglowodany - cukier, biała mąka ogranicz owoce jeśli dużo jesz za to jedz duuużo warzyw surowych itp., zadbaj, żeby jeść śniadanie-obiad-kolację jako główne posiłki a między nimi małe posiłki czyli, żeby coś zjeść co około 2,5h przykładowe menu masz w tym wątku, ale na tym etapie ciąży nie musisz się jeszcze bardzo stresować, bo wiele Ci będzie wolno jeść :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 28th 2012
     permalink
    JEZUUUU dziewczyny, dzisiaj na czczo miam cukier 254!!!!!!!! O co chodzi???
    Co to oznacza??? Co mam z tym zrobić????
    Zawsze miałam w okolicy 80...... a tu po nocy taaaaaki wynik......
    Przestraszyłam sie.......
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Bardzo dziwne. A sprawdziłaś ponownie?
    Może zepsuł Ci się glukometr? Sprawdziłaś go płynem kontrolnym?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    teraz jak napisałaś żeby sprawdzić ponownie, sprawdziłam z innego palca - i mam 86........... nie rozumiem.......... Jezu, ale sie chociaż troche uspokoiłam - wpadłam w taki swiński popłoch, ze nawet nie pomyślałam o nastęnym pomiarze..... to chyba zacmienie ciązowe
    Dzięki niunia - czasem na najprostrze rozwiazanie jesnajtrudniej jest wpaść
    A płyn kontrolny to sie jakos kupuje w aptece?:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.